2013. február 6. szerda

febr. 6
5:27
Washington: amerikaiakat is szabad drónokkal kilőni (HVG)
Az igazságügyi minisztérium kiszivárogtatott feljegyzése szerint a drónokról indított rakétacsapások indokoltnak nevezhetők olyan amerikai állampolgárokkal szemben is, akik "a közelmúltban potenciális veszélyt jelentő tevékenységet" folytattak.
febr. 6
5:45
Kelet-európai országokban is működtek a CIA hírhedt kínzóbörtönei (HVG)
Egy kedden nyilvánosságra hozott jelentés 25 európai országot, köztük Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Nagy-Britanniát és Csehországot nevezi meg, amelyek vagy megtűrték területükön a titkos börtönöket vagy lehetővé tették a foglyok elszállítását ilyen börtönökbe.
febr. 6
6:03
Mali: először beszéltek az áldozatok számáról (HVG)
Több száz iszlamista halt meg január 11 óta Maliban a Konna és Gao városokat ért francia légi csapásokban, illetve a szárazföldi frontharcokban - közölte kedd este a francia védelmi minisztérium, amely először közölt hivatalos áldozatszámot a három hete tartó mali intervencióval kapcsolatban, de ezúttal sem volt hajlandó pontos adatot adni.
febr. 6
6:03
Új alkotmánya lesz őszre Romániának is (Népszava)
Gyors alkotmányozásra készül a román Szociál-Liberális Unió (USL). Victor Ponta miniszterelnök tegnap bejelentette: reméli, hogy az új alaptörvény elfogadásáról már szeptember-októberben referendumot lehet kiírni. Noha Románia 2003 őszén fogadott el új alkotmányt, abban egyetértenek a politikai élet szereplői, hogy az országnak új alkotmányra van szüksége. A román szabályozás szerint az alkotmányt…
febr. 6
6:05
Bajnai: nem tudunk szövetséget kötni, ha ciki velünk egy képen lenni (HVG)
Az Orbán-kormány brüsszeli meghátrálásáról, szélmalomharcai okozta károkról és egy esetleges jövőbeli második Bajnai-kormány Európa-képéről beszélgetett a hvg.hu és Népszabadság Brüsszelben a volt miniszterelnökkel.
febr. 6
6:05
Viccek céltáblája Berlusconi kampánya (Népszava)
Nemcsak az olasz belpolitikai életet, a piacokat is a feje tetejére állították a február 24-25-én megrendezendő parlamenti választásra készülő Silvio Berlusconi populista ígéretei.
febr. 6
6:07
Zuhanórepülésben Robert Fico pártja (Népszava)
Jelentősen megtépázták a tavaly márciusi szlovákiai parlamenti választást még óriási fölénnyel megnyert Smer és Robert Fico miniszterelnök népszerűségét a 2012 őszén elfogadott intézkedések. A Focus ügynökség felméréséből ugyanis az derül ki, hogy ha most rendeznének voksolást, az ellenzéki pártok együttesen legyőznék a kormánypártot. Igaz, ellenzéki oldalon is némi megtorpanás tapasztalható -…
febr. 6
6:09
Példa a török siker (Népszava)
Magyarország támogatja Törökország EU-csatlakozását - hangsúlyozta Orbán Viktor tegnap a Parlamentben, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő javaslatára 2015-ig megkétszereznék, öt milliárd euróra emelnél a kétoldalú kereskedelmi forgalom mértékét.
febr. 6
6:21
Gigarengés rázta meg a Salamon-szigeteket (HVG)
A 8,0-as erősségű rengés közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre. A Szökőárjelző Központ riadóztatott, de a másfél méteres hullám emberéletekben nem tett kárt.
febr. 6
6:21
Hiába kért Obama (Infostart)
Az Egyesült Államokban a költségvetési lefaragások mérséklésére kérte a kongresszust az amerikai elnök.
febr. 6
6:39
Beperelik a Standard and Poor's-t (Infostart)
Pert indít az amerikai kormány a Standard and Poor's, az egyik legnagyobb hitelminősítő ellen, mivel rosszul mérte fel a válság előtti kockázatokat.
febr. 6
6:57
Erős földrengés a Salamon-szigeteken (Infostart)
Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket. A kormány szóvivője szerint legalább négy, kórházi illetékesek szerint öt ember meghalt.
febr. 6
7:15
Kanadai robbantotta fel az izraeliek buszát Burgaszban (HVG)
Kanadát aggasztja, hogy a véres merénylet elkövetői között kanadai állampolgár is volt.
febr. 6
7:33
"Önmérsékletre" szólította fel Kínát a japán kormányfő (HVG)
Élesen bírálta Kínát Abe Sindzó japán kormányfő szerdán, amiért egy kínai hadihajó a múlt héten radarjával befogott egy japán hadihajót a Kelet-kínai-tengeren. A tokiói védelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.
febr. 6
7:33
Nem enged Brüsszel nyomásának az ország (Kitekintő)
David Cameron Norvégiából importálhat az EU-tagság alternítívájaként szolgáló modellt, ahol érvényben van a szabad piac, de nincsenek kötelezettségek.
febr. 6
7:51
Rohamrendőrök vetnek véget a görög tengerészsztrájknak (HVG)
Egy hete nem közlekednek a kompok Athén és a számos görög sziget között. A legnagyobb tengerész szakszervezet, a PNO, amely 48 órával meg akarta hosszabbítani a munkabeszüntetést, egy folyamatban lévő reform ellen tiltakozik.
febr. 6
7:51
Rohamrendőröket vetnek be az athéni sztrájk letörésére (Infostart)
Bevetették a rohamrendőrséget szerda reggel Pireuszban, a legnagyobb görög kikötőben, hogy véget vessenek a tengerészek sztrájkjának, ami miatt közel egy hete nem közlekednek a kompok Athén és a számos görög sziget között.
febr. 6
7:51
Erős földrengés a Salamon-szigeteken, másfél méteres szökőár (MaHu)
Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket, és a hatására keletkező szökőár megrongált mintegy 50 házat a szigetcsoport egyik tagján.
febr. 6
8:09
Fotó: Így néz ki egy doktori címétől megfosztott miniszter (HVG)
Bruno Bleckmann, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem dékánja egy 2013. február 5-i sajtótájékoztatón bejelenti, hogy plágiumgyanú miatt visszavonják Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter doktori címét.
febr. 6
8:09
Kanadát aggasztja a tény, hogy kanadai elkövető is volt a burgaszi merényletnek (MaHu)
Kanadát aggasztja a tény, hogy kanadai állampolgárságú elkövetője is volt a tavalyi burgaszi merényletnek.
febr. 6
8:09
Iraki veterán végzett az egykori mesterlövésszel (Kitekintő)
Egy veterán gyilkolta meg Chris Kylet, Amerika eddigi legsikeresebb mesterlövészét vasárnap délután egy texasi lőtéren. Szolgálati ideje során mintegy 160 emberrel végzett, Irakban 20 ezer dollár értékű vérdíjat tűztek ki a fejére.
febr. 6
8:27
A konnai és a gaói légi csapásokban és harcokban több száz iszlamista halt meg (MaHu)
Több száz iszlamista halt meg január 11 óta Maliban a Konna és Gao városokat ért francia légi csapásokban, illetve a szárazföldi frontharcokban.
febr. 6
8:27
Az al-Shabaab visszatért a Twitterre (Kitekintő)
Két héttel azután, hogy a szomáliai al-Shabaab milicistái felfüggesztették Twitter fiókjukat, újra visszatértek a mikroblogra, ahol korábban robbantásaikat és merényleteiket jelentették be.
febr. 6
8:29
Rohamrendőröket vetnek be a tengerészsztrájk letörésére (MaHu)
Bevetették a rohamrendőrséget szerda reggel Pireuszban, a legnagyobb görög kikötőben, hogy véget vessenek a tengerészek sztrájkjának. Délre ismét megindult a forgalom Pireusz és Rafina között.
febr. 6
8:45
Gúnyt űztek az államfőből a zenei díjátadó gálán (Kitekintő)
Alaposan felbosszantották a Slávik (Csalogány) 2012 szlovák zenei díjátadó készítői az elnöki hivatalt.
febr. 6
9:03
Csúnyán elferdítette a román sajtó Dzsudzsák szavait (Kitekintő)
„Eredeti” fordításban jelent meg a román sajtóban Dzsudzsák Balázs magyar válogatott labdarúgó nso.hu-nak adott interjúja.
febr. 6
9:21
Budapesten szólt be az EU-nak és Szíriának a török miniszterelnök (HVG)
Szír tüntetők tiltakozása mellett tartott előadást Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az ELTE BTK épületében. A kormányfő szerint az Európai Unió hátrányosan különbözteti meg Törökországot a csatlakozási tárgyalások során, ezért egy bizonyos pont után „nem várnak majd tovább.”
febr. 6
9:21
Tokió elítéli a japán hadihajó befogását (MaHu)
Élesen bírálta Kínát Abe Sindzó japán kormányfő is szerdán, amiért egy kínai hadihajó a múlt héten radarjával befogott egy japán hadihajót a Kelet-kínai-tengeren.
febr. 6
9:23
A Szíriai Nemzeti Koalíció irodát nyit New Yorkban és Washingtonban (MaHu)
A Szíriai Nemzeti Koalíció irodát nyit New Yorkban és Washingtonban, s találkozókat készít elő a szíriai ellenzék vezetői és amerikai tisztségviselők, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között.
febr. 6
9:39
Halottjai vannak a Salamon-szigeteki gigaföldrengésnek (HVG)
A 30 ezer lakosú Salamon-szigetek kormányának szóvivője azt mondta, hogy a földrengésben legalább négy ember meghalt. Helyi kórházi vezetők elsődleges adatai szerint viszont öten haltak meg, közöttük egy gyermek.
febr. 6
9:39
Mennyiért lehet rasszistának lenni Romániában? (Kitekintő)
Jövő hétfőn hallgatja ki Bukarestben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Rares Buglea gyulafehérvári liberális párti önkormányzati képviselőt, aki szerint sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez.
febr. 6
9:57
Erős földrengés a Salamon-szigeteken, szökőárriadó (MaHu)
Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket, a kormány szóvivője szerint legalább négy, kórházi illetékesek szerint öt ember meghalt.
febr. 6
9:57
FÁK: év közepéig ratifikálhatják szabadkereskedelmi megállapodást (Kitekintő)
A FÁK országainak szabadkereskedelmi övezetéről szóló megállapodását 2013 közepéig ratifikálhatják a felek. Addigra Üzbegisztán is csatlakozhat az övezethez.
febr. 6
9:59
Török lapkiadó mentene meg egy német baloldali beállítottságú napilapot (MaHu)
Török lapkiadó tervezi megvenni a csődbe ment német Frankfurter Rundschau című baloldali beállítottságú napilapot.
febr. 6
10:15
Öngyilkos lett egy világhírű magyar meleg pornósztár (HVG)
Holtan találták New York-i lakásában a magyar származású meleg pornósztárt, Árpád Miklóst. Egyik ismerőse megerősítette, hogy a 45 éves férfi öngyilkos lett vasárnap. Sokan úgy emlegették őt, mint a világ leghíresebb magyar meleg pornósztárját.
febr. 6
10:15
Öngyilkos merénylet a hírszerzés palmürai irodájánál (MaHu)
Öngyilkos merénylet célpontja volt szerda reggel a szíriai katonai hírszerzésnek a közép-szíriai Palmürában működő irodája, többen meghaltak, illetve megsebesültek, egyelőre nem tudni, hányan.
febr. 6
10:15
Válságba került a kormány (Kitekintő)
Bár a vizsgálatok lezárultáig marad a jelenlegi felállás, a szerb kormány körüli válság borzolja a kedélyeket.  Az ország továbbra sem tud mit kezdeni a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel.
febr. 6
10:51
Videó: Így bombázza le Észak-Korea Amerikát (HVG)
Propagandavideót tett közzé Észak-Korea, mely azt mutatja, hogy milyen boldog Kim Dzsongun népe, miközben atomrakéták hullanak egy amerikai nagyvárosra.
febr. 6
10:51
Ciprusi segély: feltételekhez kötnék a megállapodást (Kitekintő)
A német kancellár baloldali kihívója jelezte: több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy pártja támogassa a ciprusi gyorssegélyt.
febr. 6
11:09
Plágium: nem akar lemondani a német oktatási miniszter (HVG)
Lemondásra szólította fel a német ellenzék szerdán Anette Schavan szövetségi oktatási és kutatási minisztert, amiért a düsseldorfi egyetem visszavonta kedden a doktori címét. A szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek úgy vélik, hogy a tudományos fokozatától plágium miatt megfosztott konzervatív politikus nem alkalmas az oktatás és a tudomány ügyének képviseletére. Schavan nem akar lemondani.
febr. 6
11:09
Cipőt hajítottak az iráni elnök felé egy egyiptomi mecset bejáratánál (MaHu)
Cipőt hajítottak egy kairói mecset bejáratánál az egyiptomi látogatáson tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök felé.
febr. 6
11:09
Aszad megfenyegette Izraelt (Kitekintő)
Miután Izrael hadügyminisztere burkoltan elismerte országa szerepét a szerdai légicsapásban, a szír elnök, Irán által megtámogatva, válaszlépéseket helyezett kilátásba.
febr. 6
11:27
Két nap után elengedték Teherán volt főügyészét (HVG)
Szabadon engedték szerdán Teherán volt főügyészét. Szaíd Mortazávit két nappal korábban vették őrizetbe, egyelőre nem tudni, pontosan miért – közölte az IRNA iráni hírügynökség.
febr. 6
11:27
Szabadon engedték Teherán volt főügyészét (MaHu)
Szabadon engedték szerdán a két nappal korábban őrizetbe vett Szaíd Mortazávit, Teherán volt főügyészét, aki az iráni belpolitikai küzdelmek középpontjába került.
febr. 6
11:27
Társadalmi robbanástól tart a „Merkelszelidítő” (Kitekintő)
„Elutasítom, hogy Európát a vég nélküli megszorításra ítéljük”– jelentette ki az Európai Parlamentben mondott beszédében a francia köztársasági elnök. Francois Hollande olyan közös költségvetést sürgetett, ami garantálja a közös kiadások szinten tartását.
febr. 6
11:45
Robottal fejeti magát a szupertehén (HVG)
Tizenhárom év alatt már több mint 150 ezer liter tejet adott egy fekete-fehér Holstein szarvasmarha a németországi Talling egyik farmján, és teljesítményével előkelő helyen áll egész Németországban. A gazda az állatok magas komfortérzetével magyarázza a jó tejelési eredményeket.
febr. 6
11:45
Az első iráni űrutazó (Kitekintő)
Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök szívesen vállalkozik űrutazásra.
febr. 6
12:03
Agyonlőttek egy ellenzéki vezetőt Tunéziában (HVG)
Agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt nevű tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát szerda reggel Tuniszban, amikor távozott otthonából – közölte a politikus fivére.
febr. 6
12:03
Hamarosan megkezdődik a francia csapatkivonás Maliból (MaHu)
Nem fog tovább növekedni a Maliban állomásozó francia katonák száma, ami elérte a maximális 4 ezret, s kivonásuk viszonylag gyorsan, néhány hét múlva meg fog megkezdődni.
febr. 6
12:21
Újabb letartóztatások: nem tűrik Iránban a külföldre dolgozó újságírókat (HVG)
Iránban ismét őrizetbe vettek olyan újságírókat, akik a külföldi médiával állnak kapcsolatban – közölte a hírszerzési minisztériumra hivatkozva szerdán a Tehran Times című angol nyelvű lap. A tárca előző nap közleményben arról számolt be, hogy számos, a BBC-hez kötődő újságírót kihallgattak, illetve őrizetbe vettek.

Keresés