2013. január 30. szerda

jan. 30
5:27
Obama egyedül is megreformálná a bevándorláspolitikát (HVG)
A kongresszusnak tennie kell egy átfogó megközelítés elfogadása érdekében, amely végre rendezni fogja a 11 millió, iratokkal nem rendelkező bevándorló helyzetét" - hangoztatta beszédében az elnök. Ha ez elmarad, - mondta - akár ő maga is beterjeszt egy erről szóló tervezetet.
jan. 30
5:45
Újabb mali városból szorították ki az iszlamistákat a franciák (HVG)
A Bamakótól mintegy 1500 kilométerre fekvő Kidal a harmadik nagyobb város Malinak abban a térségében, amelyet tavaly iszlám szélsőségesek foglaltak el. Ide jutottak most el a francia csapatok.
jan. 30
6:03
A palesztinok sokat várnak az új izraeli kormánytól (HVG)
"A béketárgyalások megmentéséhez komoly politikai folyamat elindítására" van szükség, ez viszont "megköveteli, hogy a következő izraeli kormány politikájában radikális változás következzék be" a jelenlegiéhez képest - írta a Palesztin Hatóság.
jan. 30
6:03
Hillary hiányozni fog (Népszava)
Barack Obama és Hillary Clinton között "erős barátság" alakult ki az elmúlt négy évben. Így jellemezte kettejük viszonyát az amerikai elnök, aki a CBS televízió "60 perc" című műsorának félórás közös interjút adott távozó külügyminiszterével. Obama ezzel az interjúval köszönte meg egykori riválisa lojális támogatását.
jan. 30
6:05
Megvan az USA új külügyminisztere (HVG)
Az amerikai szenátus nagy arányban támogatta John Kerry egykori elnökjelölt kinevezését. Kerry Hillary Clintont váltja a külügyi tárca élén.
jan. 30
6:05
Két fronton harcolnak már a szír felkelők (Népszava)
Egyre komolyabb sikereket érnek el a szíriai felkelők, azonban soraikban egyre látványosabban és láthatóbban ott vannak az al-Kaida emberei is.
jan. 30
6:07
Török akció volt a párizsi kurd gyilkosság (Népszava)
Nem kurd, hanem török az a férfi, akit a francia rendőrség három kurd nő meggyilkolásával vádol. Fidan Dogan, Leyla Saylemez és Sakine Cansiz kurd aktivistákat január 10-én találták holtan Párizsban, egy kurd kulturális központban. Török titkosszolgálati beavatkozásra gyanakodnak a kurdok.
jan. 30
6:09
Csehország újabb csörtékre készülhet (Népszava)
Bár Milos Zemant még be sem iktatták elnöknek, a múlt szombaton megválasztott cseh államfő már most "munkába állt". A prágai kormány lemondását követelte. Bár jogköre nincs a parlament feloszlatására, nyilvánvaló, hogy a jobboldali kabinet és a baloldali elnök között állandó csörték várhatóak.
jan. 30
6:11
Bevándorlási reformot ígér Obama (Népszava)
Kétpárti tervezetet terjesztett elő a "nyolcak bandája" - négy demokrata és négy republikánus szenátor - a becslések szerint mintegy 11 millió amerikai illegális bevándorló helyzetének rendezésére. Hamarosan a washingtoni képviselőház honatyái is előterjesztik reformtervüket. Barack Obama kedden Las Vegasban ismertette saját elképzeléseit a bevándorlók státuszának törvényesítéséről.
jan. 30
6:21
Mit csinált Orbán helyettese Washingtonban? (HVG)
Navracsics Tibor megbeszéléseket folytatott, holokauszt-múzeumot látogatott, részt vett a Tom Lantos nevét viselő díj átadásán.
jan. 30
6:21
Itt az új MKP-logó (Kitekintő)
A név- és alapszabálycsere, valamint a tisztújítás után arculatot is cserélt a Magyar Közösség Pártja.
jan. 30
6:39
Elnézést kért a Sunday Times az Izrael-viccért (HVG)
A The Sunday Times főszerkesztője és rajzolója is bocsánatot kér az antiszemitának ítélt karikatúra miatt. Bírálói szerint a rajz mondanivalója messze túlmegy az izraeli politika méltányos és ésszerű bírálatán, ráadásul éppen a holokauszt-emléknapon jelent meg.
jan. 30
6:39
A szenátus támogatta John Kerry külügyminiszteri kinevezését (Infostart)
Az amerikai szenátus 94:3 arányban támogatásáról biztosította John Kerry massachusettsi szenátor külügyminiszteri kinevezését.
jan. 30
6:41
Szabálytalanul használt pirotechnikai eszköz okozta a brazíliai tüzet (Infostart)
Kizárólag szabadtéri használatra szolgáló pirotechnikai eszköz, úgynevezett bengáli tűz okozta azt a súlyos diszkótüzet Brazíliában, amelyben a legfrissebb mérleg szerint 235 ember életét vesztette.
jan. 30
6:57
Riválisait is sokkolta az ausztrál miniszterelnök választásról szóló bejelentésével (HVG)
Julia Gillard már most bejelentette a következő választások időpontját. A kormánypárt hosszú kampányra készül, mert nem jelenleg nem állnak túl jól a közvélemény-kutatások szerint.
jan. 30
7:15
Brazil diszkó: a "bengáli tűz" miatt halt meg 235 ember (HVG)
A Kiss nevű szórakozóhelyen vasárnap azért ütött ki a 235 áldozatot követelő tűz, mert a műsort adó együttes szabálytalanul, beltérben indította be a külső használatra szánt bengáli tüzet.
jan. 30
7:15
Kidalban a francia erők (Infostart)
Maliban francia repülőgépek szálltak le Kidal repülőterén. Gao és Timbuktu után ez a harmadik legnagyobb város abban a térségében, amelyet tavaly iszlám szélsőségesek foglaltak el.
jan. 30
7:15
Kivárnak az energiapiac szereplői (Kitekintő)
Egyelőre kivárás jellemzi a megújuló energia iparágát - jelezte a Napi Gazdaságnak adott interjújában ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója.
jan. 30
7:17
Riporterek Határok Nélkül: romlott a sajtószabadság helyzete (Infostart)
A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon 2012-ben.
jan. 30
7:17
Újabb sertésinfluenza-gyanús eset Szlovákiában (Kitekintő)
Egy sertésinfluenza-gyanús beteget kezelnek a bajmóci (Bojnice) kórházban.
jan. 30
7:33
Kínában újra támad a döbbenetes méretű szmogfelhő (HVG)
A sűrű, ködös, párás szmog a közlekedésben is fennakadásokat okozott, a látótávolság helyenként 50 méterre csökkent, Hupej tartományban le kellett zárni egy autópályát, miután három autó rohant egymásba. 1,3 millió négyzetkilométernyi területet borít be a füstköd.
jan. 30
7:35
Óriási összeget utal át Izrael a palesztinoknak (HVG)
Izrael részben feloldotta szerdán a palesztinoknak szánt pénzek zárlatát: Benjámin Netanjahu miniszterelnök 400 millió dollár átutalását engedélyezte a Palesztin Nemzeti Hatóságnak.
jan. 30
7:51
Közös légvédelmi rendszert építenek az oroszok és a kazahok (HVG)
Egységes orosz-kazah regionális légvédelmi rendszer létrehozásáról állapodott meg szerdán Asztanában a két ország védelmi minisztere.
jan. 30
7:51
Mali - elérték a francia katonák a kidali repülőteret is (MaHu)
Francia repülőgépek szálltak le szerda hajnalban az Észak-Maliban található Kidal repülőterén - közölték helyszíni források az AFP francia hírügynökséggel.
jan. 30
7:51
Ebből nem lesz kilábalás: felrobbant a munkanélküliség (Kitekintő)
Bár sokan a válság lecsengéséről beszélnek, a munkanélküliségi rátákról közölt legfrissebb adatok rácáfolnak a hurráoptimizmusra.
jan. 30
7:53
Svéd nagykövetét küldi képviselőnek Szerbiába Koszovó (HVG)
Lulzim Peci svédországi nagykövet lesz Koszovó szerbiai képviselője. A tervek szerint hamarosan Belgrád is hasonló lépést tesz egy pristinai összekötő iroda létrehozása ügyében.
jan. 30
8:09
Palesztinok: radikálisan kellene változtatnia az új izraeli kormánynak (MaHu)
Radikális politikai irányváltásra lenne szükség a jövendő új izraeli kormánytól ahhoz, hogy újraindulhassanak a béketárgyalások a zsidó állam és a palesztinok között - szögezte le kedd este kiadott állásfoglalásában a Palesztin Hatóság.
jan. 30
8:09
Pekingi szmog - Keresik a felelősöket és a megoldást (Népszava)
Ismét homályos, nyomasztó szürkeségre ébredtek a pekingiek szerdán, de a szmog nemcsak a fővárost terítette be, hanem az ország 1,3 millió négyzetkilométernyi területét - közölte a kínai média a környezetvédelmi tárca információi alapján.
jan. 30
8:11
Szabálytalanul használt pirotechnikai eszköz okozta a diszkótüzet (MaHu)
Kizárólag szabadtéri használatra szolgáló pirotechnikai eszköz, úgynevezett bengáli tűz okozta azt a súlyos diszkótüzet Brazíliában, amelyben a legfrissebb mérleg szerint 235 ember életét vesztette.
jan. 30
8:27
Pekingi szmog - a felelősöket és a megoldást keresik (MaHu)
Ismét homályos, nyomasztó szürkeségre ébredtek a pekingiek szerdán, de a szmog nemcsak a fővárost terítette be, hanem az ország 1,3 millió négyzetkilométernyi területét - közölte a kínai média a környezetvédelmi tárca információi alapján.
jan. 30
8:27
Elégedett az Európa Tanács az igazságszolgáltatási és a médiarendszerrel (Kitekintő)
Kielégítőek az Európa Tanács számára a kormány tervei a magyar igazságszolgáltatás és a médiafelügyeleti rendszer átalakítására – jelentette ki Brüsszelben a strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára.
jan. 30
8:29
Egységes orosz-kazah légvédelmi rendszer jön létre (MaHu)
Egységes orosz-kazah regionális légvédelmi rendszer létrehozásáról írt alá megállapodást szerdán Asztanában a két ország védelmi minisztere.
jan. 30
8:45
Korrupciós harakiri Kínában (HVG)
Tartományi népi gyűlés tagja szeretett volna lenni egy tehetős építési vállalkozó Közép-Kínában, ezért szavazók százait fizette le, majd miután nem került be a törvényhozásba, leleplezte magát - jelentette a kínai sajtó szerdán.
jan. 30
8:45
Elhunyt Mark Palmer (168 Óra Online)
Elhunyt Mark Palmer, aki a magyarországi rendszerváltás idején, 1986 és 1990 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Haláláról kedden értesült az MTI.
jan. 30
8:45
Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal (Népszava)
Moszkva felmondta a kormányközi kábítószer-ellenes együttműködési megállapodást Washingtonnal - az erről szóló utasítás szerdán jelent meg a kormány honlapján.
jan. 30
9:03
Régóta tudtak a Boeing 787-esek veszélyeiről, mégis repültek (HVG)
Már a januári problémák előtt is többször kellett cserélni a litium-ionos akkumulátorokat a Boeing 787-es típusú Dreamlinerekben - közölte szerdán két japán légitársaság.
jan. 30
9:03
Románia: Márciustól fizetni kell a kórházi ellátásért (Kitekintő)
Az intézkedést azzal indokolják, hogy ezzel szeretnék helyrebillenteni az egészségügyi rendszerben tapasztalt pénzügyi egyensúlytalanságot.
jan. 30
9:05
Eltűnt egy magyar turista Ausztráliában (HVG)
Eltűnt magyar turistát keresnek az ausztrál hatóságok. A 28 éves Merl Patrikot Queenslandben látták utoljára, csaknem három hónappal ezelőtt.
jan. 30
9:07
Sikerült fellőni a dél-koreai űrrakétát (HVG)
Dél-Korea sikeresen felbocsátotta szerdán hajnalban Naro-1 rakétáját, amely egy tudományos célokat szolgáló műholdat vitt a világűrbe.
jan. 30
9:21
Két kudarc után siker: dél-koreai rakéta az űrben (MaHu)
Dél-Korea sikeresen felbocsátotta szerdán hajnalban Naro-1 rakétáját, amely egy tudományos célokat szolgáló műholdat vitt a világűrbe.
jan. 30
9:21
2013 a külhoni magyar kisiskolák éve (Kitekintő)
Elindult a 2013 - a külhoni magyar kisiskolák éve című program.
jan. 30
9:21
Izrael 400 millió sékelt utalt a Palesztin Hatóságnak (Népszava)
Izrael részben feloldotta szerdán a palesztinoknak járó vám- és adóbevételek zárlatát: Benjámin Netanjahu miniszterelnök 400 millió sékel (mintegy 100 millió dollár) átutalását engedélyezte a Palesztin Hatóságnak. Az első hírek 400 millió dollárról szóltak, ezt később sékelre módosították a hírügynökségek.
jan. 30
9:39
Vége az alkoholnak a kínai parlamentben (HVG)
A takarékosság lesz a jellemző a kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a parlament idei ülésszakára Pekingben, emellett rövidebbek lesznek a beszédek, és kevesebb lesz a forgalmi korlátozás is - közölte a legfőbb államhatalmi szerv állandó bizottsága szerdai közleményében.
jan. 30
9:39
100 millió dollárt utal át a Palesztin Hatóságnak Izrael (MaHu)
Izrael részben feloldotta szerdán a palesztinoknak járó vám- és adóbevételek zárlatát: Benjámin Netanjahu miniszterelnök 400 millió sékel (mintegy 100 millió dollár) átutalását engedélyezte a Palesztin Hatóságnak. Az első hírek 400 millió dollárról szóltak, ezt később sékelre módosították a hírügynökségek.
jan. 30
9:57
Olajkatasztrófa: rábólintott a bíróság a BP büntetéseire (HVG)
Az illetékes amerikai bíróság elfogadta kedden a BP és az amerikai igazságügyi minisztérium megállapodását a Mexikói-öbölben történt 2010-es olajkatasztrófa ügyében.
jan. 30
9:57
Izrael utal a palesztin hatóságnak (Infostart)
Izrael részben feloldotta szerdán a palesztinoknak szánt pénzek zárlatát: Benjámin Netanjahu miniszterelnök 400 millió sékel (nagyjából 100 millió dollár) átutalását engedélyezte a Palesztin Nemzeti Hatóságnak.
jan. 30
9:59
Többször kellett akkumulátorokat cserélni a Dreamlinerekben (Infostart)
Már a januári problémák előtt is többször kellett cserélni a litium-ionos akkumulátorokat a Boeing 787-es típusú Dreamlinerekben. - közölte két japán légitársaság. Mindkettő szerint a töltési problémák mellett más gondok is voltak.
jan. 30
10:15
Több halott és kijárási tilalom (Kitekintő)
A több napja tartó tüntetések Egyiptom négy városában is halálos áldozatokat követeltek, így az elnök rendkívüli állapotot jelentett be.
jan. 30
10:33
Elfogadták a BP és az igazságügyi tárca megállapodását (Infostart)
Elfogadta a BP brit olajipari óriáscég és az amerikai igazságügyi tárca megállapodását a Mexikói-öbölben 2010-ben történt olajkatasztrófa ügyében a bíróság.
jan. 30
10:51
Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal (MaHu)
Moszkva felmondta a kormányközi kábítószer-ellenes és belügyi együttműködési megállapodást Washingtonnal - az erről szóló utasítás szerdán jelent meg a kormány honlapján.

Keresés