2013. január 18. péntek

jan. 18
6:03
Szigorítanák a fegyvertartást (Kripto Akadémia)
Barack Obama a newtowni iskolai mészárlást követően megígérte, hogy még januárban lépéseket tesz a fegyveres erőszakcselekmények visszaszorítására. Az amerikai elnök tegnap a Fehér Házban jelentette be átfogó tervezetét. Javaslatai egy részéhez kongresszusi jóváhagyást kell kérnie, de bejelentette, 23 kérdésben elnöki rendeletet adott ki. Máris támadják, hogy meg akarja kerülni a törvényhozást.
jan. 18
6:05
Túszdráma Algériában (Kripto Akadémia)
Elfoglalta az algériai hadsereg azt a földgázkitermelő telepet, amelyet szerdán iszlamista fegyveresek rohantak le, túszul ejtve több száz algériai munkást és 11 állam 41 állampolgárát. A hadsereg beavatkozása révén több túsz életét vesztette, a hírek ellentmondásosak. Az Európai Unió külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartottak.
jan. 18
6:07
Pácban az elnök (Kripto Akadémia)
Ivan Gasparovic megtagadta a parlament által megválasztott főügyész kinevezését, ezért tegnap az ellenzék feljelentette a köztársasági elnököt. A beadvány sikeréhez azonban szükség lenne Robert Fico kormányfő pártjának támogatására is, amelyre viszont sok esély nincs. Bugár Béla hatalmi arroganciáról beszél.
jan. 18
6:09
Vegyi fegyvert vetettek be Szíriában? (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok isztambuli főkonzulátusának jelentése aggasztja Washingtont. A külképviselet egy titkos jelentése szerint ugyanis december 23-án Homszban Agent 15 típusú ideggázt vetettek be a kormányerők a lázadókkal szemben - adta hírül a Foreign Policy című lap blogján. A washingtoni kormányzat elhatárolódott a jelentéstől. Barack Obama elnök korábban kijelentette, ha Damaszkusz vegyi…
jan. 18
6:11
Menekülnek a gazdagok Kínából (Kripto Akadémia)
Minden második tehetős kínai el akarja hagyni szülőhazáját, mert úgy véli, külföldön nagyobb biztonságban van pénze, s sokkal jobbak a befektetési lehetőségek is. Csak 2011 folyamán a kínai polgárok összesen 470 milliárd dollárt vittek ki az országból, ami nagyjából megfelel éves gazdasági növekedésének - derül ki a Global Financial Integrity kutatóintézet felméréséből.
jan. 18
7:33
Nagy-Britannia hadüzenetet tervez? (Infostart)
A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia kiválhat az Európai Unióból, ha az unión belül nem hajtják végre az általa szükségesnek vélt reformokat. Londoni értesülések szerint ez lett volna a fő gondolata annak a beszédnek, amelyet David Cameron miniszterelnök pénteken Hollandiában mondott volna el, a látogatást - és így a beszédet is - az algériai túszdráma miatt azonban elhalasztották.
jan. 18
7:33
Csúnya háborúba avatkozik bele az ország (Kitekintő)
A mali helyzet fokozódik, a francia csapatok létszámát csaknem megduplázták. Mi az ex-gyarmattartó szerepe a konfliktusban?
jan. 18
7:33
Még nem ért véget az algériai túszdráma (Metropol)
A biztonsági erők állítólag a szaharai földgáztelepnek csak egy részét foglalták vissza a terroristáktól.
jan. 18
8:09
Magyarország is részt vehet a mali katonai akcióban (Kitekintő)
A Maliban zajló katonai akcióban és a februárban elinduló uniós kiképzői misszióban is hajlandó részt venni Magyarország – jelentette be az uniós külügyminiszterek csütörtöki rendkívüli ülése után a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
jan. 18
8:27
Kínaiak kaptak oklevelet Szegeden (Kitekintő)
Nyolc sanghaji fiatal vehetett át hétfőn oklevelet, miután befejezték féléves csereprogramjukat a Szegedi Tudományi Egyetemen.
jan. 18
9:03
Terrorista csoportot számoltak fel (Metropol)
Egy terroristát megöltek, kilencet pedig elfogtak rendőrkommandósok Tádzsikisztán északi részén.
jan. 18
9:03
Folytatódik a vita a keretköltségvetésről (Kitekintő)
Február 7-én tesznek újabb kísérletet az EU-tagállamok vezetői a következő hétéves pénzügyi keret elfogadására – erősítették meg csütörtök délelőtt tanácsi források.
jan. 18
9:21
Havazás: újra működik a schwechati repülőtér (Kitekintő)
Péntek reggel óta ismét fogad és indít járatokat a Bécs melletti schwechati repülőtéren a légikikötő tájékoztatása szerint.
jan. 18
9:39
Navracsics Tibor: vannak viták, de jó a kapcsolat az unióval (Kitekintő)
Vannak viták, de folyamatos az egyeztetés, és jó a kapcsolat az Európai Unióval - mondta Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, miniszterelnök-helyettes a bírói nyugdíjazással kapcsolatban az MTI-nek.
jan. 18
9:57
Csak hólánccal engednek be Horvátországba (Kitekintő)
A Somogy megyei határátkelőhelyeken nem engedik be Horvátországba a nagyobb teherautókat, a személykocsik közlekedését pedig csak hólánccal engedélyezik.
jan. 18
10:33
Nagy pofont kapott az ország (Kitekintő)
A múlt heti kiszabadítási akció sikertelenségét követően újabb pofont kapott Franciaország, az al-Shabaab kivégezte a túszul ejtett francia ügynököt.
jan. 18
10:51
Zsarolással vádolják Dzurinda kormányát (Kitekintő)
Az előző szlovák kormány idején, a pozsonyi repülőtér tervezett privatizációjával kapcsolatban politikai szinten történt zsarolás, mégpedig a kormány részéről.
jan. 18
10:51
Kiszabadult egy norvég túsz (Metropol)
További nyolc norvég van a túszejtők fogságában, ugyanez a helyzet tíz brit állampolgárral.
jan. 18
10:53
Lelőttek egy belga újságírót (Metropol)
Halálos lövés ért egy belga újságírót Szíriában - közölték pénteken a szíriai felkelők.
jan. 18
11:27
Rekordmeleget mértek Sydneyben (Kitekintő)
Rekordmeleget mértek Sydneyben: a hőmérő higanyszála helyi idő szerint péntek délután háromkor 45,8 Celsius-fokig kúszott fel a város központjában, az Observatory Hillen.
jan. 18
11:45
Jogszerűnek tartják a magyar agrártámogatást (Kitekintő)
Az Európai Bíróság főtanácsnoka csütörtökön azt javasolta, hogy a testület utasítsa el a magyarországi földvásárláshoz nyújtott állami támogatások igénybevételének lehetőségét 2013. december 31-ig meghosszabbító tanácsi határozat ellen benyújtott bizottsági keresetet.
jan. 18
12:03
Lezárták a pozsonyi vasúti pályaudvart (Kitekintő)
Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon - közölte pénteken a Szlovák Államvasutak (ZSR) szóvivője, aki szerint az időjárás alakulásától függ, mikor oldják fel a zárlatot.
jan. 18
12:39
Örkény István napjai Voronyezsben (Kitekintő)
Örkény István napjai címmel irodalmi-történelmi megemlékezéseket tartanak pénteken és szombaton az oroszországi Voronyezsben.
jan. 18
12:39
További akciókkal fenyegetőznek az iszlamisták (Metropol)
Figyelmeztették az algériaiakat, hogy maradjanak távol a külföldi cégeknek az arab országban működő üzleteitől.
jan. 18
12:57
Ideiglenes szerb-koszovói megállapodás született a vámbevételekről (Kitekintő)
Ideiglenes megállapodás született Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök között a szerb-koszovói határátkelőknél keletkező vámbevételekről - közölték szerb részről péntek reggel Brüsszelben, miután a két kormányfő az éjjel öt órán át tárgyalt egymással Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kezdeményezésére.
jan. 18
13:15
Igazat mondott a miniszterelnök? (Kitekintő)
Némi mosolyszünet után Belgrádban találkozott a horvát és a szerb kormányfő. A tárgyalásokat követően a miniszterelnökök egyöntetűen állították; közeledtek az álláspontok. Lehet, hogy mégsem?
jan. 18
13:51
Pártszervezeteket alakítana Erdélyben a Jobbik (Kitekintő)
Megkezdi a határon túli pártépítést a Jobbik Magyarországért Mozgalom – jelentette be tegnap sajtótájékoztatóval egybekötött fogadóóráján Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke.
jan. 18
14:09
Gašparovič lemondását követelték a tüntetők (Kitekintő)
Körülbelül háromszázan vett részt az Ivan Gašparovič államfő elleni csütörtöki pozsonyi tüntetésen. A többi közt azt követelték, hogy mondjon le.
jan. 18
14:27
Markó Béla: túl kell lépnünk bizonyos tabukon (Kitekintő)
A nemzetpolitika csak akkor hatékony, ha minden ebben érdekelt politikai erő összefog – jelentette ki Markó Béla volt szövetségi elnök szerda este.
jan. 18
14:45
Tabajdi Csaba: a magyar baloldal korszakhatárhoz érkezett a nemzetpolitika terén (Kitekintő)
Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az MSZP szerdai, kolozsvári elnökségi ülése kapcsán csütörtökön fordulópontnak nevezte, hogy "az MSZP történetében először került a baloldali politika középpontjába a nemzeti kérdés, a külhoni magyarokra vonatkozó magyarságpolitika".
jan. 18
15:03
Felrobbantotta magát, mert nem kapta meg a bérét (Metropol)
Elmaradt bérét, munkáltatója tartozását reklamálta hiába egy kínai férfi.
jan. 18
15:21
Egységesítenék a kézipoggyász-szabályokat (Kitekintő)
A kézipoggyászok fedélzetre vitelével kapcsolatban kéri egységes uniós szabályok kialakítását az Európai Parlament.
jan. 18
15:39
Több száz volt a túszok száma Algériában (Infostart)
Több száz volt a túszok száma az algériai földgázüzemben végrehajtott iszlamista akcióban, de 650-en már szabadok, köztük legalább 66 külföldi állampolgár - jelentette pénteken az algériai APS hírügynökség.
jan. 18
15:39
Magyarnak hazudják magukat a szlovák nők (Kitekintő)
Ismét összeveszni készülnek a szlovák minisztériumok a női nevek végződésén. A belügy engedné, hogy az -ová végződés nélkül használja nevét, akinek úgy tetszik, a maradi kultuszminisztérium viszont megtorpedózná a javaslatot, az elmúlt 20 évben mér harmadszor.
jan. 18
15:39
Algériai túszejtés: 650 túsz kiszabadult (Metropol)
Több száz volt a túszok száma az algériai földgázüzemben végrehajtott iszlamista akcióban, de 650-en már szabadok, köztük legalább 66 külföldi állampolgár.
jan. 18
15:57
EP: a válságkezelés része a közös kötvénykibocsátás (Kitekintő)
Négy szakaszban térne át hosszú távon a közös európai adósságkibocsátásra az az állásfoglalás, amit szerdán fogadott el a stabilitási kötvényekről az Európai Parlament. A képviselők arra sürgetik a Bizottságot, hogy javasoljon ütemtervet a közös kötvénykibocsátásra.
jan. 18
16:15
Behívatta Algéria nagykövetét a japán külügyminisztérium a túszmentő akció miatt (Kitekintő)
Behívatta Algéria tokiói nagykövetét a japán külügyminisztérium pénteken, tájékoztatást követelve az észak-afrikai ország hadserege által csütörtökön végrehajtott túszmentő akcióról - jelentette a japán sajtó.
jan. 18
16:33
Áll a bál a kampányvideók miatt (Kitekintő)
Múlt héten mutatták be az izraeli állami tévében a választáson induló pártok kampányvideóit. Ezek közül szemezgettünk.
jan. 18
16:33
Madonna mégsem épített iskolákat? (Metropol)
Az amerikai énekesnő december végén közölte, hogy alapítványa tíz iskolát emelt Malawiban, amelyekben 4871 gyermek tanulhat.
jan. 18
17:09
Hétfőn is a médiatörvény lesz a téma az EP-ben (Kitekintő)
A magyar médiaszabályozásról készített új munkadokumentumot vitatja meg hétfői ülésén az Európai Parlament bel- és igazságügyi szakbizottsága.
jan. 18
17:27
Erdélyiek uralma alá került Miskolc városa? (Kitekintő)
Egyre nagyobb számban kapnak Miskolcon vezetői tisztséget Erdélyből áttelepült magyarok, akiket a nagyváradi születésű fideszes polgármester, Kriza Ákos rokoni, baráti, ismeretségi alapon nevez ki posztjukra – állítja a borsodi megyeszékhely önkormányzatának szocialista frakcióvezetője.
jan. 18
17:45
Így régiósíthatják Romániát (Kitekintő)
Nyolc gazdasági fejlesztési régiót hozna létre a Ponta-kabinet Románia közigazgatási átszervezésével.
jan. 18
18:21
A kormányt meglephette a Matolcsyval szembeni piaci ellenállás (Kitekintő)
A magyar kormányt meglephette az a széleskörű negatív reakció, amely a nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki jelölésének lehetőségét fogadta - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők.
jan. 18
18:21
Eltávolították Timosenko támogatóit (Metropol)
Erővel távolították el a harkivi kórházból azokat az ellenzéki parlamenti képviselőnőket, akik az előző éjszakát Julija Timosenko mellett töltötték.
jan. 18
18:39
Belgrádi magyar nagykövet: még soha nem volt ilyen közeli a szerb-magyar megbékélés (Kitekintő)
Még soha nem álltunk ilyen közel a szerb-magyar megbékéléshez - jelentette ki Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete pénteken Szegeden.
jan. 18
18:39
További 700 ezer menekültre számít Maliban az ENSZ (Metropol)
A menekültek "borzalmas emberi jogi visszaélésekről" számoltak be.
jan. 18
18:41
Timosenkót gyilkosság megrendelésével is gyanúsítják (Metropol)
Julija Timosenko volt kormányfőt gyanúsítja az ukrán főügyészség Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának megrendelésével.
jan. 18
19:15
Minden munkahelyen betiltanák a dohányzást (Kitekintő)
Oroszország többlépcsős törvény bevezetésére készül a dohányzást illetően, néhány politikus azonban a folyamatot gyorsítaná és a korlátokat szigorítaná.
jan. 18
19:33
Ötezer hupikék törpikéje van egy brit nőnek (Kitekintő)
Ötezer hupikék törpikéje és hozzájuk kapcsolódó emléktárgya van egy nőnek Skóciában. Mindet a lakásában tartja.
jan. 18
19:33
Herdálják a pénzt az európai képviselők? (168 Óra Online)
Hatalmas vitát váltott ki Lengyelországban egy népszerű brit blogger jegyzete: Jon Worth arról írt, hogy az uniós képviselők között a lengyelek a leginkább pazarlóak, számos asszisztenst alkalmaznak, a legtöbbet az uniós országokat képviselők között. Néhányukat meg is nevezett, s ennek nyomán most mindenki arra kíváncsi, miért is van szükség egy képviselői iroda működtetéséhez ekkora személyzetre.

Keresés