2013. január 9. szerda

jan. 9
5:27
Orvosai lebeszélték, Chávez nem utazik haza (HVG)
Elhalasztják Hugo Chávez venezuelai elnök államfői beiktatását - jelentette be kedden a venezuelai kormány.
jan. 9
6:03
Támadják Obama jelöltjét (Népszava)
Alakul Barack Obama nemzetbiztonsági csapata. Az elnök már karácsony előtt bejelentette, hogy John Kerry szenátort jelöli a külügyi tárca élére, tegnap pedig véglegesítette szándékát, hogy Chuck Hagel volt republikánus szenátort kéri fel a védelmi minisztérium vezetésére, s John Brennant, a Fehér Ház terrorizmus elleni ügyekben illetékes tanácsadóját nevezi ki új CIA-főnöknek.
jan. 9
6:05
Mozgalmat indít a sérült képviselőnő (Népszava)
Mozgalmat indít az amerikai fegyvertartás szabályainak szigorításáért Gabrielle Giffords.
jan. 9
6:07
Háborútól tartanak Dél-Koreában (Népszava)
Egy dél-koreai veteránok körében készült felmérés szerint a megkérdezettek 79 százaléka úgy látja, továbbra is lehetséges forgatókönyv, hogy háború tör ki Észak- és Dél-Korea között.
jan. 9
6:09
Botránnyal indult az esztendő Szlovákiában (Népszava)
Politikai bohózatba torkollott Szlovákiában az új főügyész esete. Ivan Gasparovic szlovák elnök már másfél éve nem hajlandó kinevezni az jogászt, Jozef Centest, aki közölte, nemzetközi fórumokon próbálja meg bizonyítani igazát. A szlovák államfőt azonban a jelek szerint nem lehet jobb belátásra bírni.
jan. 9
6:11
Berlin: 2013 a változások éve lesz? (Népszava)
Jelentős változások várhatóan 2013-ban a német belpolitikában. Több tartományi választást tartanak, szeptember 22-én pedig parlamenti választást rendeznek. Bár komoly az esély arra, hogy a hazájában igen népszerű Angela Merkel maradhat a kancellári székben, ha a koalíció kisebbik pártja, a liberális FDP nem kerül be a parlamentbe, érdekes koalíciós viták várhatóak.
jan. 9
6:13
Oroszország meglepetések nélkül (Népszava)
Mindenki másképpen élte meg az elmúlt évet Oroszországban. És másképpen ítélik meg annak jellegét az ellentétes politikai elkötelezettségű elemzők. A tavalyi év legnagyobb eseménye Vlagyimir Putyin elnökké választása volt, ezt azonban aligha lehetne nagy politikai meglepetésnek nevezni.
jan. 9
6:21
A fejbelőtt képviselőnő szembeszáll a fegyverlobbival (HVG)
Gabrielle Giffords amerikai demokrata képviselő a fegyvertartás szabályozásának szigorítása mellett kampányol.
jan. 9
7:33
"A média pártellenőrzése megingathatatlan" - Kínában minden a régi (HVG)
Újra felvették a munkát azok az újságírók, akik újévi jegyzetük lerövidítése és átírása miatt léptek sztrájkba Kínában. A tarttományi párttitkár próbálta megoldani az ügyet, a tiltakozókat állítólag nem sújtják retorziókkal.
jan. 9
7:33
Semmi nem állítja meg a kétharmadot (Kitekintő)
December 21-én hivatalba lépett második Ponta-kabinetnek a csendes kormányzást kellene a 2013-as év középpontjába helyeznie. A rengeteg politikai mamutprojekt megvalósítása akár jól is elsülhet mindenki számára, ám a kormányzó szupertöbbség viselkedése önmagára és az országra nézve is veszélyt jelenthet.
jan. 9
7:51
Durvul a határincidens India és Pakisztán között (HVG)
India hazarendelte iszlámábádi nagykövetét a kasmíri határincidens miatt – jelentette be szerdán az újdelhi külügyminisztérium. Pakisztáni katonák átlépték a tűzszüneti vonalat, megtámadtak egy indiai járőrt, és megölték annak két tagját kedden.
jan. 9
8:09
Gabrielle Giffords a fegyvertartás szabályozásának szigorítása mellett kampányol (MaHu)
Két évvel az ellene elkövetett merénylet után a férjével együtt kampányba kezdett a fegyvertartás egyesült államokbeli szabályozásának szigorításáért Gabrielle Giffords, volt demokrata képviselőnő.
jan. 9
8:09
Támogatóra lelt az autonómia-megmozdulás (Kitekintő)
A Magyar Polgári Párt (MPP) támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a Székelyföld autonómiájáért Marosvásárhelyre meghirdetett március 10-i demonstrációt.
jan. 9
8:27
India hazahívta iszlámábádi nagykövetét (Infostart)
India hazarendelte iszlámábádi nagykövetét a kasmíri határincidens miatt, amelyben pakisztáni katonák átlépték a tűzszüneti vonalat, megtámadtak egy indiai járőrt, és megölték annak két tagját - jelentette be szerdán az újdelhi külügyminisztérium.
jan. 9
8:27
Washington: lehet, hogy egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban 2014 után (MaHu)
Az amerikai kormányzat nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a 2014-es csapatkivonás után egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban.
jan. 9
8:27
Gazdag lesz, aki feldobja John Granville gyilkosait (HVG)
Washington tízmillió dollár nyomravezetői díjat tűzött ki egy négy éve Szudánban megölt amerikai diplomata ügyében.
jan. 9
8:27
Szövetségi kütyü kerül az amerikai autókba (Kitekintő)
2014 szeptemberétől kötelezőek lennének a fekete dobozok az USA-ban forgalomba kerülő  új járművekben.
jan. 9
8:27
Mérgezéstől tart Timosenko (Népszava)
A bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko azt állítja, hogy feltehetően mérgező anyagot kevertek a kozmetikumaiba vagy a mosószerébe a harkivi kórházban - jelentette az ukrán sajtó kedden.
jan. 9
8:29
Washington tízmillió dollár nyomravezetői díjat tűzött ki egy Szudánban megölt amerikai diplomata ügyében (MaHu)
Tízmillió dollárt ajánlott föl az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint kedden annak, aki olyan értesüléssel szolgál, amely alapján elfogják egy amerikai diplomata két szudáni gyilkosát.
jan. 9
8:45
Talán egy szál amerikai katona sem marad Afganisztánban (HVG)
Az amerikai kormányzat nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a 2014-es csapatkivonás után egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban - derült ki a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójának helyi idő szerint keddi nyilatkozatából.
jan. 9
8:45
Felveszik a munkát a cenzúra ellen tiltakozó kínai újságírók (MaHu)
Ismét munkába állnak azok az újságírók, akik napok óta tüntettek az újságírói szabadság megsértése miatt.
jan. 9
8:45
Összefogott az ellenzék (Kitekintő)
Feleszméltek a szlovákiai parlamenti ellenzéki pártok, és rendkívüli ülést kezdeményeznek Ivan Gašparovič köztársasági elnök lépései kapcsán, és összegyűjtik az elnökkel szembeni parlamenti vádemeléshez szükséges 30 képviselői aláírást.
jan. 9
9:03
Összefogott a magyar és a vietnami ÁSZ (HVG)
Szorosabbra fűzik az együttműködést a magyar és a vietnami számvevőszék között – erről írt alá megállapodást kedden a két szervezet vezetője Hanoiban.
jan. 9
9:03
Személycserék a fontos hivatalok élén (Kitekintő)
A második Obama-kormányzat személyi változtatásokkal kezdi a ciklust - adta hírül a Washington Post és a The New York Times.
jan. 9
9:21
Szíria: megölték egy család négy gyermekét (HVG)
Egy család legalább négy gyereke halt meg szerdán a szíriai Homsz városához közel a kormányerők légicsapásában - közölte a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja. A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint a Dzsbáb-Hamad település elleni légitámadásban a család 12 és 16 év közötti gyerekei vesztették életüket, és tucatnyi ember eltűnhetett.
jan. 9
9:21
Az idén lecserélik a vajdasági hatalmat? (Kitekintő)
Ebben az évben a tartományi hatalom meg fog változni, véli Igor Mirović, aki a tartományi parlamentben a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselői klubját vezeti.
jan. 9
9:21
Olasz választások - Monti és Berlusconi a Twitteren is kampányol (Népszava)
A száznegyven karakteres mikroblog lett az olasz választási kampány új kommunikációs eszköze, bár a legtöbb szavazatot Itáliában továbbra is a televízió képernyőin keresztül lehet szerezni.
jan. 9
9:23
Robbanószerkezetre futott egy tehervonat Zágrábban (Népszava)
Robbanószerkezetre futott egy tehervonat szerda hajnalban Zágrábban, sérült nincs - jelentette a helyi tömegtájékoztatás.
jan. 9
9:39
Ártatlannak vallják magukat az indiai nő megerőszakolói (HVG)
Az indiai orvostanhallgató megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt hat férfi közül három ártatlannak fogja vallani magát - közöle az érintettek ügyvédje.
jan. 9
9:39
Légicsapás Homsz közelében, halottak (MaHu)
Egy család legalább négy gyereke meghalt szerdán a szíriai Homsz városához közel a kormányerők légicsapásában.
jan. 9
9:39
További szankciók Iránnal szemben (Kitekintő)
Az Amerikai Egyesült Államok újfent megszorításokat vezetett be Iránnal szemben.
jan. 9
9:41
Bombára futott egy horvát vonat (HVG)
Robbanószerkezetre futott egy tehervonat szerda hajnalban Zágrábban, amely fel is robbant - közölték horvát lapok. Sérült nincs. A robbanás a hírek szerint olyan erős volt, hogy a 400 méteren belüli összes épület ablaka kitört. A vasútvonalat mindkét irányban lezárták, emiatt kaotikus helyzet alakult ki a zágrábi ingázók közlekedésében.
jan. 9
9:41
India hazahívta iszlámábádi nagykövetét (MaHu)
India hazarendelte iszlámábádi nagykövetét egy nappal azután, hogy pakisztáni katonák átlépték a kasmíri tűzszüneti vonalat, ott megtámadtak egy indiai járőrt, és megölték annak két tagját.
jan. 9
9:43
Twitteren nyomul Berlusconi (HVG)
Az olasz választási kampány kiemelt színtere lesz a Twitter. Mario Montinak 160 ezer, Silvio Berlusconinak 65 ezer követője van.
jan. 9
9:43
Monti és Berlusconi a Twitteren is kampányol (MaHu)
A száznegyven karakteres mikroblog lett az olasz választási kampány új kommunikációs eszköze, bár a legtöbb szavazatot Itáliában továbbra is a televízió képernyőin keresztül lehet szerezni.
jan. 9
9:57
Fotók: félmeztelenül gyakorlatoztatják a hóban a katonákat (HVG)
A dél-koreai hadsereg különleges egységének katonái félmeztelenül futnak, majd havat szórnak magukra téli túlélőgyakorlatukon a Szöultól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Phjongcshangban, a Hvangbjong-hegyen január 9-én.
jan. 9
9:59
Ingyen kaphatnak áramot és gázt a vajdasági rászorulók (HVG)
A vajdasági energiaügyi minisztérium azt javasolja, hogy a szociálisan leginkább veszélyeztetettek minden hónapban ingyenesen kaphassanak 120 kilowattóra áramot, illetve 90 köbméter földgázt az egész év folyamán - közölte a vajdasági Magyar Szó.
jan. 9
10:15
Kiszabadultak az elrabolt olasz tengerészek (HVG)
Kiszabadult az a három olasz és egy ukrán tengerész, akit Nigéria partjainál karácsony előtt fegyveres kalózok ejtettek foglyul - jelentette be szerdán Rómában Giulio Terzi olasz külügyminiszter.
jan. 9
10:15
Afganisztán jövője a csapatkivonás után (Kitekintő)
Csupán néhány ezer fős haderőt kíván állomásoztatni az Amerikai Egyesült Államok az afganisztáni kivonulás után - olvasható a Védelmi Minisztérium hivatalos oldalán, és a Washington Postban.
jan. 9
10:33
15 évet kapott egy Fatah-parancsnok (HVG)
A gázai katonai bíróság terrorizmusért, fegyverek és robbanószerek engedély nélküli birtoklásáért 15 évi börtönre ítélte Zaki asz-Szakánit, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű radikális szervezet egyik parancsnokát - közölte szerdán a Maan hírügynökség.
jan. 9
10:33
Kiszabadultak a nigériai kalózok által elrabolt olasz tengerészek (MaHu)
Kiszabadult az a három olasz és egy ukrán tengerész, akit Nigéria partjainál karácsony előtt fegyveres kalózok ejtettek foglyul.
jan. 9
10:33
Ciánnal mérgezték meg a chicagói lottónyertest (Kitekintő)
Egy nappal az amerikai lottónyereményről szóló csekk kiállítása után megmérgezték a nyertest.
jan. 9
10:35
A gázai katonai bíróság 15 évre ítélt egy Fatah-parancsnokot (MaHu)
A gázai katonai bíróság terrorizmusért, fegyverek és robbanószerek engedély nélküli birtoklásáért 15 évi börtönre ítélte Zaki asz-Szakánit, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű radikális szervezet egyik parancsnokát.
jan. 9
10:51
Újabb tiltakozásokkal találta szemben magát a kínai médiairányítás (MaHu)
Lemondott egy párthivatalnok, aki a pekingi Hszincsing Pao (The Beijing News) nevű lap kiadója volt, mert a szerkesztőséget egy olyan kommentár utánközlésére kötelezték, amely a dél-kínai újságírók tiltakozásához kapcsolódóan jelent meg a Global Times című központi lap kínai változatában.
jan. 9
11:09
Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai gombafelhőről (HVG)
Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai atombomba gombafelhőjéről. A fénykép földön készült nagyjából fél órával a robbanás után, és körülbelül 10 kilométerre keletre a pusztítás epicentrumától.
jan. 9
11:09
Ingyenes áram a legszegényebbeknek (Kitekintő)
A vajdasági energiaügyi minisztérium azt javasolja, hogy a szociálisan leginkább veszélyeztetettek minden hónapban ingyenesen kaphassanak 120 kilowattóra áramot.
jan. 9
11:27
Fotó: Tömeg kíséri a Fekete Krisztust (HVG)
Hívők tömege kíséri a csodatevőnek tartott Fekete Krisztus-szobrot a manilai Quiapo templom elé az évente megrendezett katolikus körmeneten.
jan. 9
11:27
A volt érsek a Vatikáni Bankban gyűjtögetett magának pénzt (Kitekintő)
Ján Sokol korábbi nagyszombati érsek egy magánbankszámlára gyűjtött pénzt magának a Vatikáni Bankban.
jan. 9
12:03
Kártérítésre kötelezték Romániát egy telefonlehallgatási ügyben (MaHu)
Kártérítésre kötelezte Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága egy 1996-ban kirobbant telefonlehallgatási ügyben.
jan. 9
12:21
Ellenzékieket büntettek meg keményen Vietnamban (HVG)
Államellenes felforgató tevékenység vádjával súlyos börtönbüntetésre ítéltek szerdán Vietnamban 13 ellenzéki aktivistát - közölte egyik ügyvédjük.

Keresés