2013. január 9. szerda

jan. 9
5:24
Csillagles a Nagyréten (csillagászat.hu)
Itt az új év, s természetesen a hagyományainkhoz híven 2013-ban is lesznek csillagnézõ túráink. A hidegre való tekintettel januárban csak egy rövid, 3 km hosszú sétát tervezünk.
jan. 9
8:36
Ezzel megelőzhető az elbutulás (168 Óra Online)
A magas vérnyomás kezelésére használt bétablokkolók szedése csökkentheti a demencia kockázatát – derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 9
9:00
Gorenje-turizmus 1988-ban (Múlt-kor)
Hirtelen ötlet nyomán vezették be Magyarországon 1988 januárjában a világútlevelet, ami csak a korábbi adminisztratív korlátokhoz képest számított korlátlan szabadságnak - olvasható a HVG e heti számában.
jan. 9
9:06
Börtönbe kerülhet az az elemző, aki negatív hírt közöl a török piacról (orientpress)
A török tőkepiaci törvény miatt a nagybankok egy része egyelőre nem közöl a török tőkepiacról kommentárt. A december 31-én életbe lépett új törvény ugyanis börtönbüntetéssel fenyegeti azokat az elemzőket, akik a piacot negatívan befolyásoló véleményt tesznek közzé.
jan. 9
9:08
Újít a Videoton, mintalakókat keres Ócsa és meggátolják a földspekulációt - Lapszemle (orientpress)
Új háztartási gépek gyártására készül a Kaposvári Videoton, számítások szerint évente legalább 100 ezer darab robotgép hagyhatja el majd a futószalagot. A megrendelés értéke több százmillió forint lehet - írja a Világgazdaság. Jövő héttől pályázhatnak a szociális lakópark házaira a lakásvesztő hitelesek Ócsán - olvasható a Népszabadságban. Gyakorolhatja elővásárlási jogát a Nemzeti Földalapkezelő…
jan. 9
9:40
Anyám esete az okostelefon-gyártóval (BerryBlog)
Anyám idén 66 éves lesz, nem mondhatni rá tehát, hogy mai csirke, még okostelefonja sincs, szóval a technológia világa sem érinti olyan mélyen. Megvan az unokájával meg a kutyával, ezek momentán az élet legfontosabb aspektusai a számára -- neki van igaza, nem stresszel már igazán semmin, maximum apámra morog időnként, de rá én is morognék. Mint említettem bár okostelefonja nincs, most mégis…
jan. 9
10:36
Tapolca adósságának hatvan százalékát vállalhatja át az állam (orientpress)
A tapolcai önkormányzat adósságállományának hatvan százalékát vállalhatja át az állam - tájékoztatta a város polgármestere szerdán az MTI-t. Császár László elmondta: az önkormányzatnak 1,6 milliárd forint értékű svájcifrank-alapú kötvénye és 200 millió forintalapú hitele van. Ezek fejlesztési alapok, amelyek az európai uniós pályázatok önrészeihez, intézményfejlesztésekhez szükségesek, működési…
jan. 9
10:45
A tavalyi volt a legforróbb év az Egyesült Államokban (MaHu)
Az átlaghőmérsékletet tekintve a tavalyi volt a legforróbb év az Egyesült Államok egybefüggő - Hawaiit és Alaszkát nem tartalmazó - szárazföldi területén a legfőbb kormányzati meteorológiai hatóság összesítése szerint.
jan. 9
10:48
Beethovent hallgatni veszélyes (168 Óra Online)
Az autóvezetés biztonsága és a közben hallgatott zene közötti összefüggés alapján állítottak össze slágerlistát Nagy-Britanniában.
jan. 9
11:03
100 éve született Nixon (Múlt-kor)
Száz éve, 1913. január 9-én született Richard Milhous Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 37. elnöke. Máig ő az egyetlen az amerikai elnökök között, aki lemondásra kényszerült, mivel különben alkotmányos vádemeléssel távolították volna el hivatalából.
jan. 9
11:05
Megtalálták az ókori római költők pártfogójának villáját (Múlt-kor)
Megtalálták Marcus Valerius Messala Corvinusnak, a nagy ókori római költők mecénásának a villáját a Rómával szomszédos Ciampino területén folytatott ásatáson, azokkal a szobrokkal, amelyek Ovidiust is megihlették.
jan. 9
12:06
Veszélyben Silbury Hill (Múlt-kor)
Az egyik vezető régész szerint illegális mászók veszélyeztetik Silbury Hillt, Európa legnagyobb mesterséges dombját.
jan. 9
12:08
650 éve tartó kötelezettségtől szabadult meg a gazda (Múlt-kor)
Több mint 650 éves kötelezettségtől sikerült megszabadulnia egy svájci gazdálkodónak: a jövőben nem kell többé halotti engesztelést végeznie. A férfi birtokával együtt örökölte azt a kötelezettséget, hogy a helyi templomban örökfényt tartson életben egy gyilkosság áldozatának emlékére.
jan. 9
13:09
Jönnek a szuperbúvárok (MaHu)
A búvárkodás egészen biztonságos sport mindaddig, amíg az ember betartja a szabályokat. Ezen szeretne változtatni a DARPA.
jan. 9
13:09
Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai atombombafelhőről (Múlt-kor)
Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai atombomba gombafelhőjéről: a fénykép földön készült nagyjából fél órával a robbanás után, és körülbelül 10 kilométerre keletre a pusztítás epicentrumától.
jan. 9
14:12
Római színházat találtak Kentben (Múlt-kor)
Egy hatalmas, hegyoldalba vájt, kétezer éves auditoriumot találtak brit régészek Faversham mellett - számolt be a Guardian című napilap internetes kiadása.
jan. 9
14:54
Búcsú az oda-vissza gomboktól (BerryBlog)
Az Inside BlackBerry blogon találtam a minap egy elég elgondolkodtató írást, mely azt taglalja, hogy a jelenleg általánosan elterjedt okostelefon-platformokon milyen szerepe van a "vissza" gombnak, illetve a "home" gombnak, ami a kezdőképernyőre visz vissza. A poszt megszületésének nyilván az adja az apropót, hogy ezek a gombok teljesen eltűnnek majd a BlackBerry 10 platformon, az active frame-nek…
jan. 9
15:15
Gyermekként tűnik fel VIII. Henrik egy eddig ismeretlen képen (Múlt-kor)
Egy eddig ismeretlen királyi kincset, az anyját, Yorki Erzsébetet gyászoló, a 11 éves VIII. Henrik angol királyt ábrázoló képet fedeztek fel.
jan. 9
15:17
Jugoszlávia a kezdetektől a végig (Múlt-kor)
Lefűrészelt csillag, úttörőing jelvényekkel, s nem utolsósorban Vuckónak, az 1984-es szarajevói téli olimpia kabalaállatának a mása is látható annak a belgrádi kiállításnak a vitrinjeiben, amely Jugoszlávia történetének feldolgozására tesz kísérletet.
jan. 9
16:18
A megújult Szkopje: kultúrsokk és újraírt történelem (Múlt-kor)
2010-ben mutatták be újságíróknak Szkopje, a macedón főváros fejlesztési látványtervét, három évre rá beteljesedni látszik az álom: Szkopje új arcát mutatja, sokak szerint újraírva a macedón történelmet is.
jan. 9
17:21
A római gyerekek társadalmi helyzetét a cipőjük is mutatta (Múlt-kor)
Még az ókori Római Birodalom legtávolabbi sarkában is igaz volt az aktualitását ma sem vesztő mondás, miszerint „a ruha teszi az embert”, kicsit átfogalmazva: „a lábbeli teszi a gyereket.”
jan. 9
17:24
Brit tudósok: ezért tud esőben gyalogolni az ember (168 Óra Online)
Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában – derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.
jan. 9
18:06
Európai Bizottság: több vállalkozó kell (orientpress)
A gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez több vállalkozóra van szükség - állapítja meg szerdán nyilvánosságra hozott akciótervében az Európai Bizottság. Tekintettel arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások hozzák létre a legtöbb új munkahelyet Európában, a bizottság szeretné elérni, hogy a vállalkozói ismeretek helyet kapjanak az oktatásban. Cél az is, hogy csökkenjenek a…
jan. 9
20:30
A szlovák és magyar együttműködés kassai alternatívája (Múlt-kor)
Fontos, hogy a közelgő európai kulturális évad során idelátogató turisták választ kapjanak azokra a kérdésekre, melyeket a legtöbb jelenleg forgalomban lévő útikönyv inkább megkerül: kik voltak és kik ma a kassaiak? Kié volt Kassa?
jan. 9
21:51
99942 Apophis - az aszteroidák és üstökösök éve lesz 2013 (MaHu)
Az aszteroidák és üstökösök éve lesz 2013, amelynek során két kisbolygó és két kométa kerül a Föld közelébe.
jan. 9
22:09
A digitális kábel TV-előfizetők száma nőtt, az analóg csökkent - 2013-01-09 21:07:43 (sat.hu)
Novemberben az NMHH gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók előfizetőinek 62,6 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.
jan. 9
22:45
Kutatók a "csörtető" dinoszauruszok titkainak nyomában (MaHu)
Kilencvenötmillió évvel ezelőtt nagy csapat apró, két lábon járó őshüllő rohant át a mai Queensland területén, "Ausztráliában" lábnyomok ezreit hagyva hátra. A "csörtető" dinoszauruszokról most kiderült, hogy nem szárazföldön, hanem vízben gázolva haladtak.

Keresés