2013. január 25. péntek

jan. 25
5:51
Hemzsegnek a bolygók a Galaxisban (csillagászat.hu)
A Kepler-ûrtávcsõ legújabb adataira alapozott vizsgálat szerint legalább 17 milliárd Föld méretû bolygó van Tejútrendszerünkben.
jan. 25
6:18
Hatalmas napszél éri el a Földet szombaton (168 Óra Online)
Hatalmas koronalyuk nyílt központi csillagunk felszínén, melyet január 23-án hajnalban fotózott le a NASA műholdja. A képződményből süvöltő napszél szombat körül érhet el minket.
jan. 25
8:06
Akcióterv készül a Nyílt Kormányzati Együttműködéshez való csatlakozás vállalásairól (orientpress)
Véleményezésen az Akcióterv Magyarországnak a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében teendő vállalásairól. Az észrevételeket 2013. január 30-ig várják a korrupciomegelozes@kim.gov.hu címen-tudatta a kormany.hu
jan. 25
9:18
A kormány bízik a túlzott deficiteljárás megszüntetésében (orientpress)
Cséfalvay Zoltán szerint komoly esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. Ha csak a számokat tekintjük, akkor valóban ki kellene, hogy kerüljünk, mert tavaly az eredményszemléletű államháztartási hiány ismét 3 százalék alatt maradt, egészen pontosan 2,7 százalékos GDP-arányos deficit jött ki.
jan. 25
9:36
Japánban maradt a defláció (orientpress)
Európaiak számára szokatlan módon döntöttek a japán jegybanki inflációs cél 1-ről 2 százalékra emeléséről, de a hajnali adat után ezen már végképp nincs mit csodálkozni. Japánban ugyanis ez már sorban a negyedik év, amikor az árak nem nőnek, hanem csökkennek.
jan. 25
9:58
Ismét megújul a Facebook-kliens (BerryBlog)
Bár mostanra nagyjából mindenki BlackBerry 10 lázban ég, a RIM-nél azért nem feledkeztek meg azokról a felhasználókról, akik a régebbi BlackBerryket koptatják, és köszönik szépen jól elvannak velük még egy darabig. A régi platformra éppen ezért zajlik tovább a fejlesztés gőzerővel, most például elérkeztünk egy újabb állomáshoz a gyári Facebook-kliens történetében. A RIM tegnap tette elérhetővé a…
jan. 25
10:15
Hátborzongató régészeti felfedezések (Múlt-kor)
Egymást felfaló neandervölgyiek, elégetett jégkorszaki gyermek Alaszkából, a történelem első ismert leprása, gáztámadás az ókorban és sűrű homály Nagy Sándor utódjának sírja körül. Íme az utóbbi évek legfurcsább régészeti felfedezései.
jan. 25
10:30
Börtönnel fenyegetik a görög metrósokat (orientpress)
Rendkívüli intézkedéseket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha az athéni metró már több mint egy hete sztrájkoló dolgozói továbbra sem veszik fel a munkát. Akár börtön is járhat a munka megtagadásáért. A görög kormányzat persze nem jó kedvében döntött így.
jan. 25
10:48
A külhoni magyar könyvkiadás támogatásáról egyeztettek (orientpress)
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) képviselői a Határontúli Magyar Könyvkiadás Érdekvédelmi Fórumának képviselőjével tárgyaltak a külhoni könyvkiadás támogatásáról, pozíciójának erősítéséről 2013. január 24-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában.
jan. 25
11:18
A történészt a nemzet önismeretének kell vezetnie (Múlt-kor)
A történésznek nem szabad remélt politikai előnyökre, valamint hátrányokra tekintettel végeznie munkáját, az igazság és a nemzet önismerete kell, hogy vezérelje - mondta Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.
jan. 25
11:20
A Perczel családról neveznek el utcákat Bonyhádon (Múlt-kor)
A bonyhádi származású Perczel család tagjairól nevezik el azokat az utcákat Bonyhádon, amelyek jelenleg a múlt századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó neveket viselik. A város képviselő-testülete csütörtöki ülésén fogadta el az erről szóló határozatot.
jan. 25
11:48
Tizenkét férfit, nőt, és gyermeket mészároltak le (168 Óra Online)
Egymást felfaló neandervölgyiek, elégetett jégkorszaki gyermek Alaszkából, a történelem első ismert leprása, gáztámadás az ókorban és sűrű homály Nagy Sándor utódjának sírja körül. Az utóbbi évek legfurcsább régészeti felfedezéseit szedte össze a történelmi portál.
jan. 25
12:18
Ülésezik a kapcsolati erőszak elleni fellépés érdekében létrehozott munkacsoport (orientpress)
Jövő szerdán, január 30-án ülésezik legközelebb a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében tavaly létrejött munkacsoport. A munkacsoportot 2012. szeptember végén Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter hívta életre az országos népi kezdeményezés indítójával, ellenzéki pártokkal valamint szakértőkkel történő egyeztetését követően.
jan. 25
12:21
Ahol csak mínusz 52 fok alatt szünetel a tanítás (Népszava)
Mínusz 50 Celsius-fok a januári középhőmérséklet a föld leghidegebb lakott településén, a szibériai Ojmjakonban, ahol azonban csak mínusz 52 fok alatt rendelnek el iskolai szünetet.
jan. 25
12:36
Február elején megkezdik a termelést a gyulai önkormányzati húsüzemben (orientpress)
Bruttó 114 millió forint tagi kölcsönt biztosít a gyulai önkormányzat a Gyulahús Kft. számára alapanyagok beszerzésére — tájékoztatta a Békés Megyei Hírlapot dr. Görgényi Ernő polgármester a fürdővárosi képviselő-testület csütörtöki zárt ülésén született határozatról.
jan. 25
13:06
És a te sztorid miről szól majd? (BerryBlog)
A RIM vadonatúj mobilos platformjának, a BlackBerry 10-nek egyik érdekes saját, gyári alkalmazása lesz a Story Maker, mellyel elméletileg kis kreativitással és vizuális látásmódal bárki kisfilm-rendezővé válhat, különféle menő effektek, aláfestő zenék, vágások segítségével. Az alkalmazásról tudni kell még, hogy a JayCut felvásárlásával került a RIM-hez, és most először szivárgott ki róla néhány…
jan. 25
13:24
A csokoládé legkorábbi bizonyítékai Észak-Amerikában (Múlt-kor)
A kutatók egy Utah állambeli település mellett fél tucat csokoládéval teli tálat tártak fel, amely a 8. századra datálható, így ez a legkorábbi lelet az amerikai kontinens északi felén.
jan. 25
13:30
MÁV: csak megfelelő igazolással használható a diákkedvezmény (orientpress)
A diákigazolványok kiállításáról és felhasználásáról szóló jogszabály meghatározza a kedvezményes vasúti utazások esetén elfogadható igazolások körét. A még el nem készült diákigazolványok megérkezéséig a jegyvizsgálók jogszerűen kizárólag a kormányrendeletben meghatározott adattartalmú, eredeti aláírással és bélyegzővel ellátott, sorszámozott igazolásokat fogadhatják el.
jan. 25
14:06
Összefogás Ferencvárosban a hajléktalanok munkábaállításáért (orientpress)
Bácskai János, Ferencváros polgármestere beszélgetett a FESZOFE Kft. ügyvezető igazgatójával a kilencedik kerületi közfoglalkoztatás kiemelt helyzetéről, a társaság által elért eredményekről, a hajléktalanoknak nyújtott segítségről és ennek társadalmi sikereiről. Az interjú végén Horváth Károly, a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatója bemutatta, milyen programokkal készül a kerület a Kultúra…
jan. 25
14:27
Augustus császár egyetlen gyermekének szobrát találhatták meg (Múlt-kor)
Ókori császárvillára benne pedig egy márványszobor fejére találtak Róma közelében, Aranovában, a tengerparton: a régészek szerint a szobor Juliát, Augustus császár lányát ábrázolta.
jan. 25
15:00
Orbán: Magyarország sikertörténete is az új Mercedes-gyár (orientpress)
A kecskeméti Mercedes-gyárban két sikertörténet egyesült: egy tradicionális, amit a Mercedes képvisel és egy új, a magyar gazdaság megújításának európai sikertörténete - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kecskeméti Mercedes-gyár új modelljének hivatalos bemutatóján pénteken. A kormányfő megköszönte a munkások teljesítményét is, szerinte teljesítményükkel bizonyítják, hogy Magyarországgal…
jan. 25
15:30
Tízmillió dollárért kelt el egy ritka 1794-es ezüstdollár (Múlt-kor)
Rekordnak számító tízmillió dollárért - 2,2 milliárd forintnyi összegért - cserélt gazdát egy New York-i árverésen egy ritka, 1794-es ezüstdollár, amelyről szakértők úgy vélik, hogy fajtájának első darabjaként kerülhetett ki az amerikai pénzverdéből.
jan. 25
15:36
NMHH: Még mindig túl hangosak a tévéreklámok (orientpress)
Igazodva a nézők és a hallgatók igényeihez az új médiatörvény szerint a reklámok már nem lehetnek hangosabbak az előttük, illetve utánuk következő műsorszámokhoz képest. A jogszabály lehetővé teszi ezen jogsértések pénzügyi szankcionálását is. Ezúttal három tévécsatorna fizethet pénzbüntetést a fülsértő hirdetések miatt.
jan. 25
16:12
Ez lenne a könnyű tanulás titka? (168 Óra Online)
Japán kutatók éhes és jóllakott muslicák egy-egy csoportjának viselkedését hasonlították össze.
jan. 25
16:33
Elterjedt volt a váltságdíj a százéves háború alatt (Múlt-kor)
Hatalmas üzletet láttak az angolok és a franciák a foglyok váltságdíjak útján történő megszabadításában a százéves háború idején, de a 116 évig tartó konfliktus a nyelvészethez is tett hozzá – derült ki a Southamptoni Egyetem történésze által végzett kutatásból.
jan. 25
16:48
Elemző: tovább csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom (orientpress)
A várakozásokat meghaladó mértékben, 4,1 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások novemberben az előző évihez, 0,4 százalékkal az előző hónaphoz képest.Az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma novemberben 2 százalékkal csökkent, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékkal esett vissza a forgalom. A nem-élelmiszer ágazatok forgalma 7,7 százalékkal mérséklődött, míg 1,1…
jan. 25
17:06
Visszatértek Békés megyébe a nagyadózók (orientpress)
A dél-alföldi régióba 37 'nagyadózó' tért vissza, melyek a régió nettó árbevételének 25,7 százalékát adják.A régióban foglalkoztatottak mintegy 9,9 százalékát ők alkalmazzák, és a nettó társasági adó 31,9 százalékát teljesítik a központi költségvetés felé — tájékoztatta a Békés Megyei Hírlapot Jegyinák Attila sajtóreferens.
jan. 25
18:00
Megmarad a középiskola a Mexikói úti Mozgásjavítóban (orientpress)
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) üdvözli a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) mai döntését, miszerint megmarad a középiskola a Mexikói úton. A KIK megvizsgálja a tárgyi és személyi feltételeket, és amennyiben ezek nem lennének adottak a szakközépiskola működéséhez, úgy gimnáziumi formában folytatódhat a súlyos mozgáskorlátozott diákok oktatása. A MEOSZ…
jan. 25
18:21
DNS-re tárolták Shakespeare szonettjeit és Martin Luther King beszédét (Népszava)
William Shakespeare 154 szonettjét, valamint Martin Luther King Van egy álmom című beszédének egy részét is mesterségesen létrehozott DNS-molekulákra tároltak amerikai és brit kutatók, akik szerint az új technika könnyen lehetővé teheti a világon lévő valamennyi adat tárolását - merevlemez helyett biológiai adathordozón.
jan. 25
18:57
A tudósok optimisták: nem is hal ki annyi állatfaj (168 Óra Online)
Túlzóak a Földön élő fajok millióinak kihalásáról szóló jelentések – állítják a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban ausztrál és új-zélandi kutatók, akik szerint így az sem fenyeget, hogy ma még ismeretlen állat- és növényfajok tömegesen halnának ki még mielőtt felfedeznék őket.
jan. 25
20:51
Túlzóak a fajok millióinak kihalásáról szóló jelentések (MaHu)
Igencsak túlzóak a Földön élő fajok millióinak kihalásáról szóló jelentések.
jan. 25
22:57
Megkérdőjelezhető a madarak evolúciójának elmélete (MaHu)
Egy új röpképtelen szárnyas dinoszaurusz fosszíliáinak felfedezése megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.

Keresés