2013. január 11. péntek

jan. 11
5:57
Új repülőbéka-fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában (Infostart)
Egy ausztrál biológus és vietnami kollégái új repülőbéka-fajt fedeztek fel kevesebb mint 100 kilométerre Délkelet-Ázsia egyik legnyüzsgőbb városától.
jan. 11
8:09
A kisvállalati adó (a Kiva) szabályai (orientpress)
A kisvállalati adó szabályait a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) tartalmazza, amelynek rendelkezései - főszabály szerint - 2013. január 1-jén lépnek hatályba. A kisvállalati adót első ízben a 2013. évi adókötelezettség teljesítésére lehet választani, az adózó erre vonatkozó döntését 2012. december 1-je és 2013. január 15-e…
jan. 11
8:27
Lehet, hogy még év végéig sem indul el a szuperkassza-rendszer (orientpress)
Még mindig nem rögzítették a 'szuperkasszákkal' kapcsolatos követelményeket, a megfelelő gép kifejlesztése, engedélyezése, tesztelése pedig akár év végéig is elhúzódhat - írja a Vikággazdaság.
jan. 11
8:45
Tovább pörög a japán tőzsde (orientpress)
Péntek reggel is pörgette a japán tőzsdét rendesen, hogy a szigetország történelmének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjáról döntött. Több mint 20 ezer milliárd japán jenes, vagyis mintegy 50 ezer milliárd forintos stimulusprogramot fogadott el az új kormány, amellyel a recesszióból való kilábalást és némi inflációgerjesztést céloztak meg.
jan. 11
8:54
Fehérben is gyönyörű lesz a London (BerryBlog)
A BlackBerryk a nevükre némileg rácáfolva régóta nem csak fekete színben készülnek, hogy mást ne mondjak, a kurrens Curve generáció egészen bőséges színválasztékot vonultat fel, amiből minden fiatal ki tudja választani a saját ízlésének megfelelőt. Az elegánsabb, drágább modellek egy ideje fehérben is elérhetők és igaz ez a még meg sem jelent BlackBerry 10-es telefonokra is. Az alant látható…
jan. 11
9:15
Prágai tavasz: mégsem testvéri segítségnyújtás? (Múlt-kor)
A második világháborút követő évtizedekben csupán egyetlen alkalommal került sor a magyar fegyveres erők – közelebbről a Magyar Néphadsereg – államhatárokon kívüli alkalmazására: ez pedig a fájó emlékű 1968. évi csehszlovákiai katonai intervenció volt.
jan. 11
9:33
A merevedési zavar fizikai okai (168 Óra Online)
Azok a férfiak, akik komoly periodontális problémáik miatt fogínygyulladástól szenvednek, háromszor gyakrabban tapasztalnak erekciós problémákat is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
jan. 11
9:39
A politikusoknak nem kell nyugdíjba menniük (orientpress)
A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.
jan. 11
9:41
A pénzügyi tranzakciós illeték legfontosabb szabályai (orientpress)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megjelentette a 44. számú információs füzetet, melynek témája a pénzügyi tranzakciós illeték szabályairól szól, mely a Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatóra, pénzváltási tevékenység végzésére jogosult hitelintézetre, valamint a pénzváltás közvetítésére jogosult kiemelt közvetítőre terjed ki.
jan. 11
9:57
Rekord részletességű magyar légitérkép készült (orientpress)
A világ legnagyobb részletességű légitérképét készítette el a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az Interspect kutatócsoport. A kémműholdak fotóinál jóval nagyobb felbontású, koordinátázott képen az épületek, a fák és az emberek részletességét látva tényleg egy tudományos fantasztikus filmben érezheti magát a szemlélő. A bemutatásra kerülő eljárás hatalmas áttörésnek…
jan. 11
10:15
Pilótákat képezne Budapesten a A Wizz Air (orientpress)
A Wizz Air bejelentette, hogy új személyzeti képzési központot létesít Budapesten 2013 márciusában. A Wizz Air képzési központban lesz egy modern, teljes Airbus A320 repülőgép szimulátor, repülőgép utastér és egy tűzoltás gyakorlására kialakított létesítmény is.
jan. 11
11:09
A hazai bankoknak is jól jön a bázeli enyhülés (orientpress)
A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2013. januári ülésén a bankok likviditására vonatkozó sztenderd tartalmi módosításairól, annak fokozatos bevezetéséről és teljes alkalmazásának későbbi időpontra halasztásáról határozott. Eszerint a bankoknak nem egy, hanem több lépésben kell elérniük a legalább száz százalékos likviditási fedezeti rátát, s 2015 helyett csak 2019-ben kell teljes mértékben…
jan. 11
11:21
Így nézett ki a Vesta-szüzek frizurája (Múlt-kor)
Első alkalommal készítették el modellhölgy fején a római Vesta-szüzek által viselt hajkoronát. A fodrásznak a hajstílus rekonstruálásánál nem volt könnyű dolga, ugyanis a Vesta-szüzeket ábrázoló alkotásokból csupán kettő mutatja meg valamennyire a fonattípusokat.
jan. 11
11:23
Trolibusz-történeti kiállítás nyílt Szegeden (Múlt-kor)
Trolibusz a Napfény városában címmel a szegedi troliközlekedés történetét bemutató tárlat nyílt csütörtökön a Somogyi Károly Könyvtárban. A dokumentum és fotókiállítás a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) uniós támogatási programjának keretében nyílt meg.
jan. 11
11:45
29 milliárdból fejleszthet Nyíregyháza (orientpress)
Az elmúlt öt év pályázatai alapján több mint 29 milliárd forint értékű európai uniós és állami támogatású fejlesztést valósított, illetve valósíthat meg a nyíregyházi önkormányzat - jelentette be a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.
jan. 11
12:24
Egy kis Australian Open történelem (Múlt-kor)
A férfiaknál több mint száz esztendeje, 1905-ben rendezték meg az első teniszviadalt az ötödik kontinensen - igaz, akkor még Australasian Championshipsnek hívták -, míg a nők 1922 óta vesznek részt az Australian Openen.
jan. 11
12:26
Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás (Múlt-kor)
Nagy sikerrel zárult a napokban Bordeaux-ban a Lascaux III. kiállítás, amely a dél-franciaországi Dordogne megyében található híres őskori barlangnak a nagyközönség számára eddig ismeretlen falfestményeit mutatja be.
jan. 11
12:39
Stratégiai megállapodást köt a kormány az IBM-mel (orientpress)
Stratégiai együttműködési megállapodást köt a kormány és az IBM Magyarország Kft. pénteken Budapesten. Az ünnepélyes aláíráson beszédet mond Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára és Veres Zsolt, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója.
jan. 11
13:06
Az SAP-nak tetszik a BlackBerry 10 (BerryBlog)
Hogy mennyire nem csak a mezei felhasználók várják tűkön ülve a BlackBerry 10 rajtját, azt jól jelzi a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő német SAP informatikai igazgatójának tegnapi nyilatkozata. A vezető a Las Vegas-i Consumer Electornics Show-n beszélt a cége és az új BlackBerryk kapcsolatáról, beleértve a saját fejlesztésű alkalmazások, valamint a több tízezres dolgozói flotta…
jan. 11
13:15
ÁSZ: törvénysértések az Antall József Alapítványnál (orientpress)
Számos törvénysértést tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában az Állami Számvevőszék ellenőrzése. Kiderült, hogy 2010-ben és 2011-ben a pártalapítványi jelentéseket nem tették közzé, a beszámolókat nem a jogszabályok szerint készítették el. Az alapítvány céljaihoz nem köthető kiadásokat is elszámoltak és az ÁSZ korábbi intézkedési javaslatait sem hajtották végre. Az Antall József…
jan. 11
13:18
Megint elmarad egy világvége (csillagászat.hu)
Némi malíciával pont december 21-én tette közzé a NASA a 2011 AG5 jelû kisbolygóval kapcsolatos legfrissebb számításait, melyek alapján nem kell tartanunk az égitest 2040-es becsapódásától.
jan. 11
14:06
Orbán: 2013 a gazdasági növekedés éve lesz (orientpress)
Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre 2010 és 2012 között, versenyképes lett, 2013-ban már növekedni fog a magyar gazdaság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a ciprusi Limassolban, amikor megérkezett az Európai Néppárt vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára.
jan. 11
14:30
Sminkelték halottaikat Teotihuacan lakói (Múlt-kor)
A szépség nem ér véget a halállal - hirdették a mexikói prehispán civilizációk. Ez hatványozottan igaz Teotihuacan egykori lakóira, akik egy új kutatás szerint miután exhumálták halottaikat, különböző kozmetikumokkal festették ki a tetemeket.
jan. 11
15:06
Az LG megkezdi az OLED TV forgalmazását - 2013-01-11 14:06:48 (sat.hu)
Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy forgalomba hozza a régóta várt 138 cm-es (55”) WRGB OLED TV-jét. Az 55EM9700 januártól előrendelhető Dél-Koreában és várhatóan a következő hónaptól kezdik el a szállítását. A nyugat-európai bevezetést követően Magyarországon valószínűleg az év második felében válik elérhetővé a készülék.
jan. 11
15:33
Visszakerül Hádész terrakotta feje Olaszországba (Múlt-kor)
A Los Angeles-i J. Paul Getty múzeum visszaadja Hádésznek, az alvilág görög istenének terrakotta fejét Olaszországnak, mivel szakértői arra a megállapításra jutottak, hogy a szobordarabot törvénytelenül távolították el a szicíliai ásatási helyről a hetvenes években.
jan. 11
15:36
Felsőoktatási kerekasztal alakul (orientpress)
Felsőoktatási kerekasztal alakul - erről született döntés Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteki budapesti egyeztetésén. Balog Zoltán a több mint másfél órás egyeztetés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a kerekasztal tagjai közé várják a rektori konferencia és a hallgatók képviselőit, valamint a gazdasági élet szereplőit.
jan. 11
16:36
Hitler szomszédja voltam (Múlt-kor)
88 évesen döntött úgy, hogy megírja történetét az a férfi, aki Hitler szomszédságában nőtt fel, s aki átélte a müncheni zsidóságot, közte a családját ért megpróbáltatásokat a náci pogromok idején.
jan. 11
17:39
8500 éves temetkezéseket tártak fel Isztambulban (Múlt-kor)
Nyolcezer-ötszáz éves temetkezéseket tártak fel Isztambul Pendik nevű negyedében. A hulladékgödrökben megtalált rengeteg kagylóhéj arról tanúskodik, hogy a neolitikum embere kedvelte a tenger gyümölcsét.
jan. 11
17:41
Fényképezőgéppel a Don-kanyarban (Múlt-kor)
Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg. Soha nem látott képek a cikkben.
jan. 11
19:24
12 káros hajlam (nyest.hu)
Rossz döntéseinkért nem csupán az adott pillanatban elkövetett tévedéseink felelősek, hanem velünk született hajlamaink is. Vannak hibák, amelyeket mindannyian elkövetünk, és nem is nagyon tehetünk ellenük. De jobb, ha tudunk róluk.
jan. 11
22:34
Két villámhír (BerryBlog)
Ma, azaz 2013. január 11-én nagyjából 9:20 és 13:20 közt megszűnt a kapcsolat a Vodafone csoporthoz tartozó mobilszolgáltatók és a BlackBerry NOC-ok közt. Ez több millió BlackBerry-felhasználót érintett. Ma, azaz 2013. január 11-én nagyjából 21:30-kor, tehát 12 órával később a RIM részvényeinek árfolyama +13,3 százalékon áll a tegnapi záróárhoz képest, és ismét közel jár ahhoz, hogy átlépje a 14…

Keresés