2013. január 15. kedd

jan. 15
5:57
Alig akad lapostetű (168 Óra Online)
Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt – „figyelmeztetnek” ausztrál orvosok.
jan. 15
6:48
Jeges por volt egykor a Curiosity leszállóhelyén (csillagászat.hu)
Olyan modellel is számolnak a kutatók, amiben jeges por és kevés víz hozta létre az üledékeket a Gale-kráterben, amiket a Curiosity rover vizsgál.
jan. 15
8:36
Reménykedhetnek a devizaadósok - fontos döntést hoz ma a Kúria (orientpress)
A bíróság azon felülvizsgálati kérelem tárgyában határoz kedden délelőtt, amit az OTP Bank Nyrt. nyújtott be a Szegedi Ítélőtábla döntése ellen. Kedvező döntés esetén más devizaadósok is indíthatnak pert bankjuk ellen a visszatérítés reményében - írja a Napi Gazdaság.
jan. 15
8:45
Az emeleten is vizeltek Pompeji lakói (Múlt-kor)
Az ókori Pompeji lakói – ha a természet szólította őket – akár az emeletre is felmentek, hogy ott könnyítsenek magukon. A Vezúv által elpusztított romváros megmaradt vezetékei arról árulkodnak, hogy latrinák nem csak a földszinten voltak.
jan. 15
10:34
A BlackBerry 10 fontosabb gesztusai (BerryBlog)
A BlackBerry 10 bizonyos szempontból a hagyományos, ikonvezérelt mobil operációs rendszerek leszármazottja, némi kiegészítéssel. Ez a kiegészítés a gesztusvezérlés, vagyis amikor az operációs rendszer általános működését mindenféle taperolós ujjmozdulatokkal befolyásolhatjuk. Ilyesmi alapgesztus a fotók vagy weboldalak zoomolása, vagy az oldalak lapozgatása, a BB10 esetében azonban ennél jóval…
jan. 15
10:51
Meghalt Schindler listájának legfiatalabbja (Múlt-kor)
Meghalt a legfiatalabb az 1100 zsidó közül, akit Oskar Schindler mentett meg a náciktól. Leon Leyson két fivére a népirtás áldozata lett, őt azonban megoltalmazta Schindler, akinek gyárába 13 évesen került.
jan. 15
10:53
Már négyezer éve települtek be indiaiak Ausztráliába (Múlt-kor)
Az ausztrál őslakosok jóval az európaiak érkezése előtt fogadtak vendégeket a mai India területéről. Új génkutatások bebizonyították, hogy négyszer évvel ezelőtt dél-ázsiai emberek szálltak partra Ausztráliában.
jan. 15
11:36
Kevesebb pálinka fogyhat idén (orientpress)
A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése. Nehezíti a helyzetet, hogy tavaly nem volt kiemelkedő gyümölcstermés, így az alapanyagokhoz is csak drágábban jutottak hozzá a hazai főzdék - írja a beol.hu.
jan. 15
11:54
Arrébb tolnák a hastingsi csata helyét (Múlt-kor)
Brit történészek újabban három lehetséges helyszínt emlegetnek az 1066-os hastingsi csata kapcsán. Néhányan úgy vélekednek, hogy már ezer éve rossz helyen emlékeznek meg a brit történelem legfontosabb csatájára.
jan. 15
12:39
Perverzió: Polipnyelv és markolászás (nyest.hu)
Összeállításunkban a szolmizációs nyelvtől a tapogatós nyelvig számos furcsaság felvonul. Hogyan diskuráljunk kedvesünkkel titokban? Kezdjünk-e el gyanakodni, ha saját készítésű nyelvünket csupa marcona, kopasz alak használja?
jan. 15
12:57
Rómaiak elől menekülők kincseit fedezték fel Ukrajnában (Múlt-kor)
Kétezer éves kincseket fedeztek fel Ukrajnában, a Krím-félszigeten, Kercs közelében, ahol 1989 óta orosz és ukrán régészek egy ősi erődítményt tárnak fel. A leletekről az Ancient Civilizations from Scythia to Siberia című folyóiratban jelent meg tanulmány.
jan. 15
13:06
Vezetőváltás a Postánál (orientpress)
Geszti László, a Magyar Posta Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, a tulajdonosi jog gyakorlójával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött közös megegyezés alapján 2013. január 15-ével távozik a Magyar Posta éléről. A munkaviszony megszűnésével egyidejűleg Geszti László igazgatósági tagságáról is lemondott.
jan. 15
13:39
A magyar egyetemeket népszerűsítik külföldön (168 Óra Online)
Navracsics Tibor: a Campus Hungary programmal Magyarország visszatért az európai szellemi közéletbe
jan. 15
14:00
1300 éves buddhista szentélyből való egy brit ház lépcsője (Múlt-kor)
Házának küszöbét árulja egy brit család, de nem azért, mert már csak ennyi maradt ingatlanjából, hanem, mert kiderült: rendkívül értékes a kőlépcső. 50 ezer fontot - 17,5 millió forintot - is megadhatnak érte, mert egy 1300 éves buddhista szentélyből való.
jan. 15
14:36
Vigyázat, a téli sportok nemcsak szórakozásról szólnak (orientpress)
Az elmúlt napokban beköszöntött a nagy hideg, amellyel együtt járnak a jeges, csúszós utak, ugyanakkor klassz jégpályák és havas síterepek is várják az embert. A tél szerelmesei most már tényleg elővehetik korcsolyáikat, síléceiket és szánkóikat, hogy kiélvezzék a zimankó előnyeit. A téli sportokkal azonban nemcsak a móka jár együtt, hiszen bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Mit…
jan. 15
15:48
Ilyen lesz a BlackBerry Link (BerryBlog)
Már írtunk róla korábban, hogy a jó öreg Desktop Software alkalmazás a BlackBerry 10 érkezésével nyugdíjba megy, illetve valószínűleg az lesz, hogy érkezik egy új szoftver, ami csak a BB10-es eszközöket kezeli majd, a Desktop Software pedig megmarad a régi BlackBerrykhez. Ezt az új alkalmazást BlackBerry Linknek hívják majd, és most már tudunk is róluk mutatni néhány képernyőmentést. A BlackBerry…
jan. 15
16:06
Régészeti felfedezés zárhatja le Siló lerombolásának kérdését (Múlt-kor)
Egy eddig ismeretlen, vöröses hamurétegbe ágyazódott törött agyagkorsó tehet pontot az izraeli Siló (Shiloh) városát i. e. 1050-ben ért pusztítással kapcsolatos kérdések végére.
jan. 15
17:09
Szerencsejáték a 18. századi Magyarországon (Múlt-kor)
A szerencsejáték már régtől fogva nagy népszerűségnek örvendett, játékszenvedélytől hajtva vagy a gyors meggazdagodás reményében sokan kártyáztak vagy kockáztak.
jan. 15
17:33
Így lesz valakiből főnök (Infostart)
Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen.
jan. 15
17:36
Döntéshozók állják el a gazdasági fellendülés útját (orientpress)
2013 arról fog szólni, hogyan hidaljuk át azt a valóban hatalmas szakadékot, amely a pénzügyi rendszer egyre javuló feltételei és a még mindig botladozó gazdaság között tátong - írja a Saxo Bank első negyedévi prognózisa.
jan. 15
18:12
3D-s térkép egy polgárháborús hajóról (Múlt-kor)
150 évvel az elsüllyedése után amerikai kutatók háromdimenziós térképet készítettek az US Hatteras roncsáról.
jan. 15
18:27
Kétezer éves kincsekre bukkanta a Krím-félszigeten (Infostart)
Kétezer éves kincseket fedeztek fel Ukrajnában, a Krím-félszigeten, Kercs közelében, ahol 1989 óta orosz és ukrán régészek egy ősi erődítményt tárnak fel.
jan. 15
19:15
Megoldhatták a grönlandi vikingek rejtélyét (Múlt-kor)
A kutatók évek óta értetlenül állnak azon rejtély előtt, miért hagyták el a vikingek leszármazottai Grönlandot a 15. század végén. A régészek most úgy vélik, nem az éhezés és a betegségek, hanem a felmerülő gazdasági és identitásbeli problémák lehetnek a fő okok.
jan. 15
19:21
A horog sem fáj a halaknak (Infostart)
A halak nem éreznek fájdalmat, még akkor sem, ha horogra akadva keservesen vergődnek - állapították meg egy új kutatás szerzői.
jan. 15
22:39
Évmilliók óta jégpáncél alatt rejtőző tó vizéből vettek mintát (MaHu)
Az évmilliók óta vastag jégpáncél alatt rejtőzködő Vosztok-tó vizéből vettek mintát Antarktiszon dolgozó orosz kutatók ősi mikroorganizmusok után kutatva.
jan. 15
23:51
Lencsevégen a "köpködő" csillag (MaHu)
"Köpködő" csillagot kapott lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a Chandra űrteleszkóp: a kilövellt anyag csaknem a fény sebességével távolodik a világűrben.

Keresés