2013. január 7. hétfő

jan. 7
6:12
Magyar kutató a Nature-ben: 25 napos pulzusok egy százezer éves protocsillagban (csillagászat.hu)
A nagyon fiatal szoros kettõscsillagoknál a tömegbefogás ütemének változása miatt az elmélet a fényesség periodikus változását jósolja. Egy magyar csillagászt is magába foglaló kutatócsoport igazolta a feltevést.
jan. 7
8:18
Nyolcmillió kutyamúmiát találtak Szakkarában (Múlt-kor)
Összesen nyolcmillió kutyamúmiát találtak egy a négylábúak számára elkülönített katakombában az egyiptomi Szakkara területén - adta hírül az ahramonline.org angol nyelvű egyiptomi hírportál.
jan. 7
9:06
Fenyőjáratok, igazolatlan órák és újabb stratégiai partnerségek a Lapszemlében (orientpress)
Mától Budapesten és több vidéki nagyvárosban 'fenyőjáratok' gyűjtik a karácsonyfatorzókat. Vízkeresztet követően öt hétig tart a karácsonyfa-kirakási dömping - írja a Metropol. A Magyar Nemzet arról cikkez, hogy a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella szerint sikeres lépés volt az iskoláztatási támogatás bevezetése, mert egyre kevesebb az igazolatlanul hiányzó gyerekek száma. Jönnek az újabb…
jan. 7
10:24
70 éve halt meg Nicola Tesla (Múlt-kor)
Hetven éve, 1943. január 7-én halt meg a különc és sok városi legenda hősévé vált feltaláló, Nicola Tesla. Összesen 121 szabadalmat jelentett be, lényegében minden ipari és háztartási eszköz az ő háromfázisú elektromos rendszerével és indukciós motorjával készül.
jan. 7
10:24
Vegyél magadnak egy fél Londont! (BerryBlog)
A BlackBerry 10-es készülékek bemutatójáig ugyan még több mint három hét hátravan, de aki nagyon akarja, már most vásárolhat magának egy kis darabot a teljes érintőkijelzős L-sorozatú BlackBerryből, vagy ahogy állítólag hívni fogják, a Z10-ből. A kínai és hongkongi gyökerekkel rendelkező ETrade supplytól legalábbis már be lehet vásárolni a telefon egyes alkotóelemeit, mi több, a QWERTY-s modellhez…
jan. 7
11:27
Teraszos földművelést folytattak Petránál (Múlt-kor)
Bár Petra elsőre mindenfajta mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlannak tűnik, a legújabb régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a régióban fellelhető mégoly elenyésző vízforrásnak köszönhetően a lakók búzát, szőlőt, sőt olívát is termesztettek a városon kívül.
jan. 7
11:29
A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Nagymaroson (Múlt-kor)
A második világháború végén és azt követően a Szovjetunióba kényszermunkára, malenkij robotra elhurcoltak tiszteletére tartottak megemlékezést a Pest megyei Nagymaroson vasárnap.
jan. 7
11:31
Nőtt az érdeklődés a Stasi iratai iránt (Múlt-kor)
Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.
jan. 7
12:06
Közérdekű perek a devizaadósokért (orientpress)
Közérdekű keresetekkel gyorsítaná fel a megkárosított devizaadósok banki pereit a nemrégiben kinevezett pénzügyi biztos. Doubravszky György a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ehhez előbb törvénymódosításra van szükség. Ennek megszületése hosszabb idő, de addig is tehet javaslatokat a társhatóságoknak közérdekű kereset megindítására. Szerinte a devizahitelek hibás termékek, és a magyar…
jan. 7
12:30
40 éve történt az első magyarországi túszdráma (Múlt-kor)
Az első magyarországi túszdráma negyven éve, 1973. január 7. és 12. között zajlott le Balassagyarmaton, a helyi középiskolai leánykollégiumban. Egy testvérpár a túszok szabadon bocsátásáért pénzt és járművet követelt, hogy Nyugatra távozzanak.
jan. 7
13:34
Százezer látogatónál tart a Szépművészeti Cézanne-kiállítása (Múlt-kor)
A Cézanne-kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték szombat délelőtt Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban
jan. 7
13:36
Több mint 70 év után találták meg egymást a testvérek (Múlt-kor)
Több mint hét évtized után, az egyik közösségi internetes portál segítségével találta meg egymást két, a II. világháború elején szétszakított idős boszniai nőtestvér. A nővérek egyike sem tudta, hogy nem is túl messze, mindössze 200 kilométerre élnek egymástól.
jan. 7
14:09
Nehezebb lett a kilogramm (MaHu)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok.
jan. 7
14:36
Több száz kétes eredetű tárgy lehet a Bécsi Zsidó Múzeumban (Múlt-kor)
Több száz olyan tárgy található a Bécsi Zsidó Múzeum gyűjteményében, amely az osztrák visszaszolgáltatási törvény hatálya alá eshet - írta a Der Standard című osztrák napilap.
jan. 7
14:42
Nehezebb lett a kilogramm (MaHu)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak.
jan. 7
14:45
Dráma: bealszanak az utasszállító gépek pilótái (Népszava)
Nem először hallani arról, hogy az utasszállító gépek pilótáit túlhajszolják. Egy friss felmérés szerint előfordul, hogy egy-egy pilóta akár 23 órányi ébrenlét után is dolgozik, ha úgy jön ki a munkarendje, írja az origo.hu. Emiatt pedig nem ritka, hogy elalszanak repülés közben.
jan. 7
15:06
Az áradás miatt lezárták az alsó rakpartot Győrben (orientpress)
A Mosoni-Duna áradása miatt lezárták a győri Móricz Zsigmond rakpart alsó szakaszát, valamint a mellette található parkolót.
jan. 7
15:40
Elegánsan telt afrikai királynő egy ősi faragványon (Múlt-kor)
Egy dekoratívan túlsúlyos afrikai királynőt ábrázoló, kétezer éves, faragott domborművet fedeztek fel a szudáni Meroé ősi városának egyik palotájában, jelentették be régészek. A királyi család női tagjai körében az volt az elfogadott, ha az áll alatt egy kis toka is van.
jan. 7
15:57
Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedés lehet (Népszava)
Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a gleccserkutatók, akik úgy vélik, hogy korábban jelentősen alábecsülhették az olvadó jégtakarók jelentette potenciális veszélyt.
jan. 7
16:42
Dallas képtelen megbirkózni a Kennedy-merénylet örökségével (Múlt-kor)
Idilli megemlékezést tervez a dallasi városvezetés a Kennedy-gyilkosság ötvenedik évfordulója alkalmából, az összeesküvéselmélet-gyártók viszont azért harcolnak, hogy a merénylettel kapcsolatos teóriák is szerepet kapjanak 2013. november 22-én.

Keresés