2013. január 10. csütörtök

jan. 10
0:51
A Tejútrendszer első "csontját" fedezték fel (MaHu)
A Tejútrendszer első "csontját" - egy porból és gázokból álló hosszú "indát" - fedezték fel az infravörös tartományban működő Spitzer-űrteleszkóp segítségével a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói, akik eredményeikről az Amerikai Csillagászati Társaság közgyűlésén számoltak be.
jan. 10
5:30
Kõzetrétegek mellett haladt el a Curiosity (csillagászat.hu)
Bár az üledékes hegytõl még messze jár, már néhány érdekes kõzetréteget talált a Curiosity rover a Marson.
jan. 10
6:15
Hová csörtettek a dinoszauruszok? (Infostart)
Kilencvenötmillió évvel ezelőtt nagy csapat apró, két lábon járó őshüllő rohant át a mai Queensland területén, "Ausztráliában" lábnyomok ezreit hagyva hátra. A "csörtető" dinoszauruszokról most kiderült, hogy nem szárazföldön, hanem vízben gázolva haladtak.
jan. 10
6:40
Miért értjük a Menő Manót? (nyest.hu)
A nyelvnek két alapvető funkciója van: leíró és kifejező. Az előbbi arra szolgál, hogy helyzeteket, eseményeket ábrázoljunk, akár valóságosak azok, akár egy képzeletbeli világ részei. A kifejező funkcióval pedig belső állapotunkról, érzéseinkről tájékoztatunk másokat. A legtöbb nyelvi eszköz egyszerre áll mindkét funkció szolgálatában.
jan. 10
9:06
Szudán 1,5 milliárd dollár kínai kölcsönt kap (orientpress)
Kína 1,5 milliárd dollár kölcsönt ad az országnak, azért, hogy meg tudják állítani valutájuk gyengülését. A főbb gazdasági körökben azért kevésbé ismert szudáni font több mint 50 százalékot veszített értékéből, amióta 2011 júliusában Szudán déli területe elszakadt.
jan. 10
9:06
A legbizarabb kommunista emlékművek (Múlt-kor)
Ugyan 1989 után a kommunista rendszerek mementóinak többségét szoborparkokba száműzték vagy bezúzták, egyes, esztétikailag nem túl nagy értéket képviselő, de monumentalitásukkal kitűnő alkotások azonban így is jócskán maradtak térségünkben.
jan. 10
9:08
Iskolatej, dohányzás és fesztivál a lapszemlében (orientpress)
Az idén is folytatódik az iskolatejprogram az állami fenntartásba vett oktatási intézményekben - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerdán - olvasható a Magyar Nemzetben. 15-20 milliárd forintot veszített a dohányipar a vendéglátóhelyi dohányzás egy évvel ezelőtti betiltása óta - írja a csütörtöki Népszabadság. A Magyar Hírlap tájékoztatása szerint a tavalyi Sziget győzelem után…
jan. 10
9:48
Vicces árú kiegészítők jönnek a BB10-es telefonokhoz (BerryBlog)
Az idei Consumer Electronics Show Las Vegasban nem bővelkedett BlackBerry-vonatkozású hírekben, bár aki szemfülesen körbejárt a kiállításon, láthatott ezt-azt, sőt, még a hatalmas stábbal tudósító Engadget is szentelt egy negyedórás élő bejelentkezést a BB10 platformnak úgy, hogy a RIM éppen hogy csak jelen volt az expón.  A CrackBerry szemfüles stábja meg a jelek szerint az L-sorozathoz passzoló…
jan. 10
10:09
150 éves a londoni metró (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. január 10-én Londonban felavatták a világ első földalatti vasútját.
jan. 10
11:12
A királynő emancipálta Vilmosék gyermekét (Múlt-kor)
Jóval megszületése előtt emancipálta majdani dédunokáját a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő szerdán külön uralkodói pátenst adott ki arról, hogy ha unokája, Vilmos herceg első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang.
jan. 10
11:54
A szépség és a büdös (nyest.hu)
A hasonlók közti különbségeket vizsgáljuk, hiszen így tapintható ki a lényeg a különbségek között: a [sín] és [vonat] hangsorok közti különbségnél izgalmasabb a [sín] és [szín] közötti, ahol csak a szó eleji mássalhangzók állnak szemben. Van olyan, amikor a szembenállás máshol jelenik meg, mint ahol várjuk. Ilyen eseteket sorolunk.
jan. 10
12:06
Minden szem az EKB-döntésre vetül (orientpress)
Kiemelt figyelem kíséri az Európai Központi Bank mai kamatdöntését, hiszen az elmúlt 1-2 napban kiújultak a negatív kamatra vonatkozó spekulációk. Jelenleg 0,75 százalék az alapkamat, amit a kereskedelmi bankok fizetnek az EKB-tól felvett hitelekre. A betéti kamat 0 százalék, vagyis az EKB semmit sem fizet a kereskedelmi bankok által nála elhelyezett összegek után.
jan. 10
12:15
Eredetileg vörös és kék színű volt a Colosseum (Múlt-kor)
Fehér, vörös és azúrkék színű volt a római Colosseum. Az ókori amfiteátrum restaurálása során előkerültek a falakat fedő festékréteg maradványai. Hatalmas szürke kőépületként ismerjük, pedig a Colosseum eredetileg színes volt.
jan. 10
12:17
Restaurálták a Raffaello festette Heliodorus-termet (Múlt-kor)
A Vatikáni Múzeumban, a Raffaello által festett Heliodoros-terem restaurálásáról adott hírt a lOsservatore Romano szentszéki napilap szerdai száma.
jan. 10
12:19
Fizettek az egyiptomiak, hogy rabszolgák lehessenek (Múlt-kor)
Feltétel nélkül szolgává, valakinek a tulajdonává lenni a legtöbb ember számára nem a karrierlehetőségek csúcspontja, azonban 2200 évvel ezelőtt Egyiptomban sokan önként váltak templomi rabszolgává. Ráadásul „kiváltságukért” havidíjat is fizettek.
jan. 10
14:21
Egy gyanús amerikai Budapesten (Múlt-kor)
Az 1960-as években még némi feltűnést keltettek Magyarországon az USA-ból érkező nem hivatalos látogatók. Akiről most szó lesz, arra különösen felfigyelt a Belügyminisztérium. William Edgar Griffith az igazán gyanús amerikai beutazók közé tartozott.
jan. 10
15:24
Démétér lehet a rejtélyes kígyóisten (Múlt-kor)
Az athéni agorán felfedezett, égetett agyagra festett titokzatos kígyóistennő valószínűleg Démétér, a földművelés és termékenység görög istennője lehetett
jan. 10
16:06
Az iPhone, amelyik BlackBerry akart lenni (BerryBlog)
Nem vagyunk egyformák, én értem, nem is kell mindenkinek ugyanolyan okostelefon (bármennyire is ez ellen szóljon a látszat), és hát miért ne lenne éppen az iPhone-tulajok közt identitásukat vesztett felhasználó? Nekik készült a Spike Typesmart Keyboard Case nevű kiegészítő, ami fizikai gombokat varázsol a telefonra. A meglehetősen hosszúra nyúlt nevet viselő cucc tulajdonképpen egyfajta tok, ami…
jan. 10
16:27
Történelmi sétaút Hévízen (Múlt-kor)
Közel félmilliárd forint összegű támogatás segítségével tematikus sétautat alakítanak ki Hévízen, ahol az évezredes történelmi és kulturális örökséget a gasztroturizmussal kívánják összekapcsolni.
jan. 10
16:29
Háromezer éves sírokat tártak fel Egyiptomban (Múlt-kor)
Háromezer éves sírokat tártak fel Luxorban - jelentette be Mohamed Ibrahim Ali, Egyiptom régiségeket felügyelő minisztere. A sírokban a régészek fa szarkofágokat és emberi csontokat találtak.
jan. 10
17:36
Elpazaroljuk a világon megtermelt élelmiszer felét (168 Óra Online)
Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna – derül ki egy Nagy-Britanniában készült jelentésből.
jan. 10
18:06
Saxo Bank: meghökkentő, idén 1200-ra esik vissza, vagy 3000-ig szalad el az aranyár (orientpress)
A Saxo Bank egyik meghökkentő előrejelzése szerint 2013-ban 1200 dollárra lesz egy uncia arany ára. A TradingFloor.com felhasználói által jegyzett két további meghökkentő prognózis szerint az unciánkénti ár 3000 dollárig szaladhat, sőt akár 30 százalékkal vissza is eshet. Van- e bármiféle esély arra, hogy ezek a meghökkentő kijelentések 2013-ban tényleg valóra váljanak?
jan. 10
18:33
Nagyon megy az időutazó Hitlernek (Múlt-kor)
Bestseller lett az az Adolf Hitlerről szóló könyv Németországban, amelyben a Führer 1945-ben elalszik, majd 2011-ben ébred fel. A mű sikere több morális kérdést is felvet.
jan. 10
20:39
A legtávolibb szupernóva a sötét energia természetére világíthat rá (MaHu)
A legtávolibb, tízmilliárd fényévnyire lévő szupernóvát fedeztek fel amerikai csillagászok, akiknek reményei szerint a világegyetem ifjúkorában felrobbant csillag az úgynevezett sötét energia, az univerzum gyorsuló tágulásáért felelős rejtélyes erő természetére világíthat rá.

Keresés