2013. január 10. csütörtök

jan. 10
1:51
Hihetetlen! Új dallal rukkolt elő az élő legenda! (Zene)
Új kislemezzel jelentkezett David Bowie – először az elmúlt tíz évre visszamenőleg! Az új anyagot 66. születésnapjára időzítette a sztár, évekig tartó hallgatás és spekulációk hada után. A Where Are We Now? című videó máris elérhető és letölthető, márciusban pedig új album is követi The Next Day címmel. [Dátum: 2013.01.10. 01:38]
jan. 10
5:27
A Balaton Sound is nemzetközi díjat kapott (HVG)
A Balaton Sound lett a legjobb európai közepes méretű fesztivál egy európai szavazáson - közölte a fesztivált szervező iroda.
jan. 10
5:27
Botrányos meghallgatás! Indul a tehetségkutató következő szériája! Videóval! (Zene)
Az American Idol hamarosan visszatér a Fox képernyőjére, és ezzel kezdetét veszik a harcok is. Nem csak a színpadon. Mariah Carey Barbara Walters-nek nyilatkozott az ABC News Nightline című műsorában a Nicki Minaj-zsal való, végtelennek tűnő párharcról.     [Dátum: 2013.01.10. 05:23]
jan. 10
5:45
A Colosseum valójában színpompás volt (HVG)
Fehér, vörös és azúrkék színű volt a római Colosseum. Az ókori amfiteátrum restaurálása során előkerültek a falakat fedő festékréteg maradványai.
jan. 10
6:39
A Balaton Sound lett a legjobb európai "közepes" fesztivál (Infostart)
A tavalyi Sziget-győzelem után idén - egy másik kategóriában - a Sziget Szervezőiroda legfiatalabb zenei fesztiválja nyerte el az első díjat a Festival Awards Europe megmérettetésén: a "közepes méretű" fesztiválok közt a Balaton Sound bizonyult Európa legjobbjának - közölte az MTI-vel a szervezőiroda.
jan. 10
6:39
Birodalmi kabaré (Népszava)
Háromszemélyes kabaré kommandóval járja az országot Farkasházy Tivadar, Selmeczi Tibor és Varga Ferenc József Gyorsnaszáddal a jéghegynek című, B-irodalmi kabaré alcímű produkciójukkal. Keményen politizálnak, ezért nem látják mindenütt szívesen őket.
jan. 10
6:41
Kasso is távozik (Népszava)
Hideg zuhanyként érte a francia filmművészetet, hogy Gérard Depardieu példáját követve egy másik nagyformátumú alkotó is elhagyni készül az országot. Mathieu Kassovitz, akit a magyar mozilátogató közönségből jobbára azok ismernek csak, akiket valóban a nagyon igényes film érdekel, korunk egyik legnagyobb ábrázolója.
jan. 10
6:43
Tom Cruise hősies magánya (Népszava)
Lee Child író bestsellereinek James Bondot idéző népszerű, homályos múltú hősét, a hadsereg leszerelt specialistáját Hollywood régóta próbálta a mozivászonra csábítani, hiszen az igazságosztó akcióhősöket többnyire kedvelik a nézők, és Child politikai összeesküvés-elméletei nagy sikert hoztak az írónak is.
jan. 10
6:57
A műtermek fele újult meg Szentendrén (Népszava)
Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is. A felújítás alatt álló művésztelep elkészült műtermeit a sajtó képviselőinek jenlétében járta be szerdán L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a MANK ügyvezető igazgatójával, Sárváry Istvánnal.
jan. 10
6:59
A Honvéd Férfikar és az operaház (Népszava)
Kifogásolta a Honvéd Férfikar és annak vezetője Strausz Kálmán a Népszava 2012. december 20-i Várkonyi Tibor írást, amely a kórus és az Operaház, illetve a később megnyitásra tervezett Erkel Színház együttműködésére vonatkozott. Nem felelnek meg a valóságnak a Don Carlos, az Aida és a Hunyadi László előadásain közreműködő száztagú együttes honoráriumáról megjelent adatok, már csak azért sem, mert…
jan. 10
7:09
Egy törékeny világról - A vihar a Csokonai Színházban (szinhaz.hu)
Január 11-én mutatja be a debreceni Csokonai Színház Shakespeare Vihar c. darabját, Szergej Maszlobojscsikov rendezésében. Darabtörténet: Prosperót, Milánó törvényes hercegét, a hataloméhes öccse, Antonio elűzte a trónról, és kislányával, Mirandával együtt a tengerre vetette. A száműzöttek egy távoli szigeten értek partot, amelyet később Prospero a varázserejének segítségével felszabadított a…
jan. 10
7:42
Hatalmas külföldi elismerést kapott a hazai fesztivál (Napvilág)
Tegnap késő este kerültek kiosztásra a fesztiválok világában igen komoly elismerésnek számító Festival Awards Europe díjai, amellyel a legjobb európai fesztiválokat ismerik el. Az idei versenyen ismét született magyar siker: a Balaton Sound a maga kategóriájában - a közepes méretű fesztiválok között - a legjobb lett.
jan. 10
8:15
"Más ez a dimenzió" - Presser Gábor A padlásról (szinhaz.hu)
Február 2-án tartják A padlás című “musical-mese” bemutatóját a Miskolci Nemzeti Színházban. A művet nagyzenekarra hangszerelték újra Presser Gábor zeneszerző irányításával. A mon.hu-nak mesélt. „Azt, hogy szimfonikus zenekarral megcsináljuk régóta terveztük, csak éppen mindig azokat a dolgokat csináltuk úgymond helyette, amivel éppen “fojtogattak” minket. Két-három évvel ezelőtt aztán készen…
jan. 10
8:48
Megnyithat a világ legdrágább színháza (szinhaz.hu)
Májusban megnyílhat az új szentpétervári Mariinszkij Színház, amely közel 145 milliárd forintnyi rubeljébe került az orosz adófizetőknek. Cserébe Szentpétervár világszínvonalú rendezvényhelyszínnel gazdagodhat - írta a hg.hu. A 2013. május 2-4-re tervezett megnyitó tízéves folyamatot zár le. Az új Mariinszkij Színház tervezését ugyanis még 2003-ban kezdte a francia Dominique Perrault, egy…
jan. 10
9:21
Lincolnnak adnák az Oscar-díjat az amerikaiak (HVG)
Ha az amerikai polgárokon múlna, a Lincoln című történelmi drámának vagy A nyomorultak című musicalnek adnák az Oscar-díjat - derült ki az Oscar-jelölések előestéjén közzétett felmérésből.
jan. 10
9:21
Pár-Beszéd Bátori Évával a Rózsavölgyiben (szinhaz.hu)
Pár-Beszéd - zenével és irodalommal címmel indult műsor a Rózsavölgyi Szalonban. A következő alkalommal operaénekes pályatársaival beszélget Bátori Éva. A műsor szerkesztőjeként Bátori Éva arra kíváncsi, hogy ma is aktív vagy nemrég még színpadon lévő kolléganői: Csavlek Etelka, Iván Ildikó, Kasza Katalin és Sass Sylvia miért fordultak-fordulnak más művészeti ágak felé, hogy pályájuk és persze az…
jan. 10
9:21
Itt a nagy bejelentés! Íme az Eurovízió 2013 magyar elődöntősei (Zene)
Csütörtökön az MTVA sajtótájékoztatón jelentette be azt a 30 produkciót, amelyik versenybe száll a 2013-as Eurovíziós dalverseny indulásért. [Dátum: 2013.01.11. 21:29]
jan. 10
9:39
Beteg a világhírű karmester, koncerteket mondott le (HVG)
Három koncertet kellett lemondania Riccardo Mutinak influenzaszerű tünetek miatt. A Chicagói Szimfonikusok világhírű olasz karmestere próbáit és tanítási óráit sem tarthatja meg.
jan. 10
10:15
Rockenbauer: nem kiegyezés történt, hanem revans (HVG)
A két művészeti akadémia közötti harcot nem lezárja, hanem fenntartja az a jelenlegi helyzet, hogy a Magyar Művészeti Akadémia köztestület lett, amelyet kétharmados törvény véd - mondta a Heti Válasznak a második Orbán-kormány lépéséről az első Orbán-kormányban még miniszteri pozíciót viselő Rockenbauer Zoltán kultúrpolitikus.
jan. 10
10:27
Elérhető Gyüdi Sándor szegedi pályázata (szinhaz.hu)
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának, Gyüdi Sándornak, a jelenlegi évad végén jár le 5 éves intézményvezetői megbízatása. Az újabb terminusra beadott pályázata már elérhető. Részlet a pályázatból: A teljes pályázat a mellékelt linkre kattintva olvasható: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/files/docs/szegedi-nemzeti-szinhaz-foigazgatoi-palyazat-2013-gyudi-sandor-palyazata.pdf
jan. 10
10:33
E.T. a hurrikán szemében (HVG)
Csütörtökön bejelentik, kik az idei Oscar-díjak esélyesei. A messzi dél vadjai biztosan a jelöltek között lesz. Ha nem, nincs igazság. A hvg.hu Benh Zeitlinnel beszélgetett, többek között arról is: miért szereti Magyarországot.
jan. 10
10:35
Sokkoló videó: fehérek ütnek egy színesbőrűt (HVG)
A hét kulturális műtárgya egy videó. Néhány másodpercben, szavak nélkül, csak tettekben a fajok harcáról.
jan. 10
10:37
Az éhezők viadala bejött a közönségnek (HVG)
Öt trófeával Az éhezők viadala című mozifilm lett a közönség véleményét jelző People's Choice Awards abszolút győztese az Egyesült Államokban.
jan. 10
11:09
Orbán Viktor megint kinevezte Andy Vajnát (HVG)
Andrew G. Vajnát nevezte ki Orbán Viktor a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak. A határozatot a Magyar Közlönyben közölték csütörtökön. A kinevezés valójában azt jelenti: a 2011 januárja óta kormánybiztos Vajnának meghosszabbították a megbízatását.
jan. 10
11:27
Átlátszó: Kálomistáék milliárdját nem vizsgálta a Kehi (HVG)
Az MMKA rendre elengedte a filmkészítőknek kiutalt visszatérítendő támogatásokat, összeférhetetlen módon is nyújtott támogatást, és rengeteg pénzt felemésztő gazdasági társaságokba szervezte ki tevékenységeit - írja az Átlátszó.hu.
jan. 10
11:27
A Balaton Sound lett a legjobb európai közepes méretű fesztivál (MaHu)
A tavalyi Sziget győzelem után idén - egy másik kategóriában - a Sziget Szervezőiroda legfiatalabb zenei fesztiválja nyerte el az első díjat a Festival Awards Europe megmérettetésén: a "közepes méretű" fesztiválok közt a Balaton Sound bizonyult Európa legjobbjának.
jan. 10
11:29
Eurovíziós Dalfesztivál: Keresztes Ildikó és Radics Gigi is az elődöntősök között (HVG)
Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az előválogatóba bejutott énekesek között van Gáspár Laci, Keresztes Ildikó, Polyák Lilla, Radics Gigi és Vastag Tamás.
jan. 10
11:33
Koncz Gábor rendez- Csurka darabra készül (szinhaz.hu)
Koncz Gábor rendezi az Újszínházban Csurka István Döglött aknák című darabját. A koncepció a színész-rendező szerint "modernkedés -mentes" lesz, arra törekszik, hogy a lehető legjobban adja vissza a szerző elképzeléseit. Lapszemle. A kérdésre, milyen szerepekben láthatják jövőre, Koncz Gábor úgy felelt: “Úgy látszik, az Isten szeret engem, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy saját lovon…
jan. 10
11:45
L. Simon több pénz ígér a kultúrára idén (HVG)
Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz - mondta el az MTI-nek a kultúráért felelős államtitkár.
jan. 10
11:45
Eurovíziós Dalfesztivál - Megvan a harminc elődöntős magyar dal (Népszava)
Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely vesz részt az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
jan. 10
12:03
Robotos filmet forgatna Spielberg, de nem tetszett neki a forgatókönyv (HVG)
Elhalasztotta az emberek robotok elleni háborújáról szóló Robopocalypse című sci-fi forgatását Steven Spielberg: a költségvetést állítólag túl soknak, a forgatókönyvet pedig túl gyengének találta.
jan. 10
12:06
'Törőcsik Marival értek egyet' - Rockenbauer Zoltán a kultúrharcról (szinhaz.hu)
Zsúfolásig megtelt az óév utolsó munkanapján megtartott konferenciára a Műcsarnok nagyterme, ahol nem csupán a kiállítóhely jövőjéről volt szó. Kultúrharcról beszélt Rockenbauer Zoltán, az első Orbán-kormány kulturális minisztere is, aki január 1-jével vált meg az MTVA kulturális főszerkesztői posztjától. Lapszemle. A Heti Válasz cikkéből: “Ez a történet 1992-ben kezdődött, amikor két művészeti…
jan. 10
12:21
L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára (MaHu)
Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz.
jan. 10
13:12
Operett gálával járja az országot Szulák Andrea (szinhaz.hu)
Operett gálával indul az év több magyarországi nagyvárosban. A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is lesz HungarOperett turné, sztárvendégekkel, Oszvald Marikával és Szulák Andreával. A HungarOperett társulata missziójának tekinti, hogy népszerűsítse, és a fiatalabb korosztállyal is megszerettesse az operett műfaját. Ezért próbálja visszarepíteni előadásaival a közönséget az operettek fénykorába,…
jan. 10
13:51
Videó! Eurovízió 2013: A legjobb 30 magyar dal kihirdetése (Zene)
2013.01.10-én hírdették ki, hogy melyik az a 30 magyar dal, amelyik bejutott az elődöntőbe! [Dátum: 2013.01.10. 22:29]
jan. 10
14:09
Holokauszt-klipet készített Koltai Lajos (HVG)
Egy zsidó és egy keresztény magyar kisfiú barátságáról és a holokauszt emlékének máig ható fájdalmáról szól az a videoklip, amelynek alkotója Koltai Lajos rendező.
jan. 10
14:09
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 166. évfordulóján (Népszava)
Öt helyszínen emlékeznek meg Magyarországon és Szlovákiában Mikszáth Kálmánról születésének 166. évfordulóján, január 16-án.
jan. 10
14:18
Elérhető Gyüdi Sándor pályázata - Újraindul a szegedi színházért (szinhaz.hu)
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának, Gyüdi Sándornak, a jelenlegi évad végén jár le 5 éves intézményvezetői megbízatása. Az újabb terminusra beadott pályázata már elérhető. Részlet a pályázatból: A teljes pályázat a mellékelt linkre kattintva olvasható: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/files/docs/szegedi-nemzeti-szinhaz-foigazgatoi-palyazat-2013-gyudi-sandor-palyazata.pdf
jan. 10
14:27
A világ leghíresebb manipulált fotói (HVG)
A Photoshop előtti korszak manipulált képeiből közölt összeállítást a Mai Manó Ház blogja.
jan. 10
14:29
Vajon Orbán Viktor hallgatta reggel a Petőfi Rádiót? (HVG)
Telepi gyerekek a nyolcból, benzinár, porladó magyar önbizalom. A közmédia tágas világán belül egyértelműen a Petőfi Rádió szippantja be a legtöbb fiatalt, és egyre több olyan előadónak ad teret, akik reflektálnak az aktuális társadalmi jelenségekre, és adott esetben a hatalomnak sem félnek odapörkölni. Feltérképeztük az aktuális kínálatot a reggeli műsorsávból. Így ébredünk mi.
jan. 10
14:45
Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - íme a harminc elődöntős magyar dal, előadókkal, szerzőkkel (Zene)
Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely vesz részt az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. [Dátum: 2013.02.02. 16:36]
jan. 10
15:03
Tananyagnak szánják az Élet Menete videóklipjét (HVG)
Tananyagnak szánja az Élet Menete Alapítvány azt a klipet, amelyet Koltai Lajos filmrendező készített Pajor Tamás Rosenberg Dani című dalához.
jan. 10
15:05
Kevin Costner az ügynökök ügynöke (HVG)
A Farkasokkal táncoló nagyon bejött Kevin Costnernek, most azonban egy még férfiasabb szerepben térhet vissza.
jan. 10
15:07
Itt vannak az Oscar-díj jelöltek (HVG)
Seth MacFarlane és Emma Stone kihirdették a 2013-as Oscar-díj esélyeseit csütörtökön. A két legtöbb jelölést a Lincoln és a Pí élete című filmek kapták. Az esélyesek között van A nyomorultak és a Szerelem című dráma is. A legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben.
jan. 10
15:24
Indul az Európai Színművészeti Egyetemek Találkozója Miskolcon (szinhaz.hu)
Február 5.-10 között szakmaI fórummal és szemlével egybekötött öt napos fesztiválra kerül sor hat európai ország színművészeti egyetemeinek részvételével Miskolcon. A Miskolci Nemzeti Színház közleménye: Németország, Lengyelország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Románia, Magyarország. Hat szempont, hat látószög. Színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai találkoznak Miskolcon, hogy szemügyre…
jan. 10
15:39
A Lincoln és a Pi élete kapta a legtöbb Oscar-jelölést (Infostart)
A Lincoln, a Pi élete, A nyomorultak és a Szerelem című filmek szerepelnek az idei Oscar-díj favoritjai között, a legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben. A jelöltek listáját csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben.
jan. 10
15:57
L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára (szinhaz.hu)
Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz - mondta el az MTI-nek a kultúráért felelős államtitkár. L. Simon László hangsúlyozta: igazgatási szempontból bizonyos területeken, például az örökségvédelemben csökkent, politikai értelemben azonban…
jan. 10
15:57
Eurovízió 2013 - Rákay Philip: "Éjszakába nyúlóan válogattunk" (Zene)
Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. [Dátum: 2013.01.10. 15:44]
jan. 10
16:15
Nagy veszteség érte az X-Faktort (HVG)
Britney Spears megelőzte a megalázó helyzetet, és kilépett az amerikai X-Faktor zsűrijéből, mielőtt kirúgták volna.
jan. 10
16:33
Oscar-díj - A Lincoln és a Pi élete kapta a legtöbb jelölést (Népszava)
A Lincoln, a Pi élete, A nyomorultak és a Szerelem című filmek szerepelnek az idei Oscar-díj favoritjai között, a legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben. A jelöltek listáját csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben.

Keresés