2013. január 31. csütörtök

jan. 31
2:27
A szalézi rend alapítója 125 éve halt meg (MaHu)
Százhuszonöt éve, 1888. január 31-én hunyt el Bosco Szent János, ismertebb nevén Don Bosco olasz katolikus pap, a Szalézi Szent Ferenc Társaság megalapítója, a katolikus népnevelés és szociális gondoskodás nagy alakja.
jan. 31
3:39
A Forsyte Saga írója 80 éve halt meg (MaHu)
John Galsworthy Nobel-díjas angol író, A Forsyte Saga szerzője, az angol realista regényírás egyik legrangosabb képviselője nyolcvan éve, 1933. január 31-én halt meg.
jan. 31
4:33
A Mária főhadnagy és a Stabat Mater a Szegedi Nemzeti Színház műsorán (MaHu)
Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjét mutatják be februárban a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett pedig Stabat Mater című produkciójával várja a nézőket.
jan. 31
5:18
Magyar : német – 2 : 1 (nyest.hu)
Kosztolányi időről időre kikészült attól, hogy hogyan beszélnek a korabeli Budapesten. Az alább tárgyalandó írásban a német befolyás ellen tiltakozik. És közben megismerhetjük a kiváló író egy különösen megterhelő napját is...
jan. 31
6:39
Az elnököt leváltani nem kell félnetek (Népszava)
Kedden délután öt órától csaknem este nyolc óráig győzködte Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét saját elnöksége, hogy távozzon az általa zátonyra futtatott hajóról.
jan. 31
6:41
Egy igaz ember, Lincoln (Népszava)
Megérkezett a mozikba az idén 12 Ocar-jelölést begyűjtött Lincoln. Steven Spielberg történelmi filmjében Daniel Day-Lewis a címszereplő, partnerei között van Tommy Lee Jones és Sally Field. Josh Brolin, Ryan Gosling, Sean Penn és Emma Stone négyesével rendezte meg a Gengszterosztag című krimit Robert Fleischer.
jan. 31
7:09
'Megint és még mindig nagyon jó' - Villáminterjú Pásztor Erzsivel (szinhaz.hu)
A Karinthy90.blog.hu beszélgetett a Kossuth-díjas Pásztor Erzsivel, aki a Karinthy Színház Egyenlőség című darabjában játszik. A darabról: Loam lord évente egyszer demokrata. Teán fogadja a cselédeit és a lányaival egyenlőnek tekinti őket. A társadalmi vígjáték azt vizsgálja, mi történik egy olyan családban, ahol a társadalmi különbségekről nem vesznek tudomást. Egy jacht kirándulás az előkelő…
jan. 31
7:15
Barbra Streisand énekel az Oscar-gálán (Infostart)
Barbra Streisand 36 év után újra énekelni fog az Oscar-díjátadó gálán, a színész-rendező ugyan rendszeres vendége a ceremóniának, énekesként viszont eddig csak egyszer lépett színpadra a nagyszabású eseményen.
jan. 31
7:33
Szabó Istvánnal és Ragályi Elemérrel vetítik újra Az ajtót (MaHu)
Újra bemutatják Az ajtó című filmet Londonban: a Szabó Magda regényéből készült alkotást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székházának előadótermében, a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében vetítik csütörtökön.
jan. 31
7:42
L. Simon: felszisszenek, ha Aczélhoz hasonlítanak (szinhaz.hu)
L. Simon László, kulturális államtitkár a hír24-nek adott nagyinterjút. Szemléztük. A hír 24 interjújából: L. Simon László, a minisztériumi munkáról szólva elmondta, elégedett a kollégákkal, segítik a munkáját, fél év alatt erősen felpörgött a társaság. “Olyanokkal veszem körül magam, akik felkészültek és nagy munkabírásúak. Kollégáim többsége az előző kormányok alatt is itt dolgozott. Más a…
jan. 31
9:09
Meri? Nem Meri? Meri! (nyest.hu)
Nganaszan sámánszertartás, karjalai sziklarajzok, hanti medveünnep – mindez Lennart Meri filmjein a Néprajzi Múzeumban.
jan. 31
9:21
SP meglepő bejelentése (Zene)
Éder Krisztián visszavonul. Jöjjön a bejelentése szóról-szóra. [Dátum: 2013.01.31. 12:27]
jan. 31
9:39
Több szám szövegét is Geszti írta az Eurovíziós Dalfesztiválra (HVG)
Öt számban érdekelt Geszti Péter az Eurovíziós Dalfesztivál most szombaton induló magyar válogatóversenyén, A Dalban: szövegíróként Rácz Gergő, Éliás Gyula és Fehér Zoltán dalait jegyzi, emellett besegített Gyurcsík Tibor és Burai Krisztián munkáiba.
jan. 31
9:39
Tarantino-maraton az Átriumban (MaHu)
Quentin Tarantino amerikai filmrendező három filmjét vetítik le február 1-jén pénteken a fővárosi Átrium moziban. A Tarantino-maratont kerekasztal-beszélgetés és dj-szett egészíti ki.
jan. 31
9:57
"Ez egy kiállítás, nem lehet megszentségteleníteni" - Fekete György semmire sem válaszol (HVG)
Semmilyen kérdésre nem válaszolt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke P. Benkő Ilona keramikus életmű-kiállításán, mert mint mondta, "ezt nem lehet megszentségteleníteni".
jan. 31
10:27
Jön az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál (szinhaz.hu)
A Budapesti Operettszínházban már a márciusi és áprilisi bemutatókra, valamint egy hagyományteremtő nemzetközi operett-musical fesztiválra készülnek. Somogyi Szilárd rendezésében március 30-án mutatják be az Operett színpadán az Ördögölő Józsiás című mesejátékot, amelyet Tamási Áron hatvan éve, 1952-ben írt. A Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László és Bori Tamás…
jan. 31
10:33
Brutális kampány folyik a Lolita rég elhunyt írója ellen (MaHu)
Erőszakos kampány zajlik egy ideje Szentpéterváron Vlagyimir Nabokov, a Lolita című világhírű regény már rég elhunyt szerzője ellen.
jan. 31
10:51
Bori kívül barna, belül fehér lett (HVG)
Húsz év után visszatér a vinyl? Ez még nem biztos, de a Fehér éjszakák már bakelitre költöztek.
jan. 31
11:09
Mégse lépne Bátyai helyére Koltay Gábor (HVG)
Koltay Gábor filmrendező, a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok egykori igazgatója közölte: csütörtökön visszavonta a Játékok igazgatói munkakörére benyújtott pályázatát - írja a szegedma.hu.
jan. 31
11:27
Rihanna ismét együtt van a verekedő Chris Brownnal (HVG)
Ismét együtt van Rihanna és Chris Brown - ezt maga a népszerű R&B énekesnő erősítette meg a Rolling Stone című zenei magazin honlapján.
jan. 31
11:27
Nyerjen disznót a sorsoláson! (MaHu)
A már megszokott programok mellett élőállat-sorsolást is rendeznek a VI. Mangalica Fesztiválon februárban, hogy így is népszerűsítsék az egyre kedveltebbé váló sertésfajtát.
jan. 31
11:33
Best of Webber gála - képes összefoglaló (szinhaz.hu)
Andrew Lloyd Webber legkedveltebb musicaljeiből válogatott a Madách Színház a Best of Webber gálán, amelyet január 26-án és 27-én rendeztek a Művészetek Palotájában. Képes összefoglalót láthatnak a koncertől. A Best of Webber koncertet először 2008-ban, a Andrew Lloyd Webber 60. születésnapja alkalmából rendezte meg a Madách Színház. A különleges, ünnepi előadás, amelyen maga a zeneszerző is…
jan. 31
11:45
A 22 legnépszerűbb magyar zenei produkció a facebookon (Zene)
A Children of Distance vezeti a like-ok alapján összeállított listát, azaz őket követik a legtöbben a népszerű közösségi oldalon. A második helyen Fluor Tomi, míg a harmadikon Király L. Norbi áll. [Dátum: 2013.05.27. 11:03]
jan. 31
12:03
Vidnyánszky kéri, hogy a Mephisto már ne menjen a Nemzetiben (HVG)
Február végéig a Nemzeti Színház összes művészével találkozik a leendő igazgató, Vidnyánszky Attila, aki a Népszava online kiadásában olvasható interjúban arról is beszélt, hogy Debrecenből több színészt is elhív a Nemzetibe, háromnak már szólt is. Azt is kérte, hogy az évad végére tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg.
jan. 31
12:06
Vámos László 85 - Kubik Anna emlékezik (szinhaz.hu)
Tanítványok, pályatársak barátok emlékeztek tegnap a Farkasréti temetőben Vámos Lászlóra születésének 85. évfordulóján. Kubik Anna emlékező szavai után sorra helyezték el koszorújukat az egyes intézmények: az operaház, debreceni Csokonai Színház, Pesti Magyar Színház, Madách Színház, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Színházi Társaság, a Budapesti Operettszínház és a MASZK képviselői,…
jan. 31
12:21
Pucérmellű nőn keresztül visz az út az új Corvintetőre – galéria (HVG)
A Corvintető átalakította az underground klubot a város felett. A romkocsmás miliőt terveiknek megfelelően levetkőzték, de senki se számítson retinaszaggató változásokra. A nyitás csúszott ugyan pár órát, de kivártuk, és körbenéztünk.
jan. 31
12:39
Egymillió dollárt csippentenének le Tony Scott hagyatékából az ügynökök (HVG)
Egymillió dollárt követelnek Tony Scott ügynökei a tavaly augusztusban öngyilkos lett brit rendező hagyatékából, közelebbről filmjeinek bevételéből.
jan. 31
12:39
Farsangi disznótoros fesztivál Ajakon (MaHu)
A farsangi szokásokat és a hagyományos falusi disznótor hangulatát elevenítik fel gasztronómiai fesztivál keretében szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.
jan. 31
12:39
Vidnyánszky kéri: Mephisto már ne készüljön a Nemzetiben (szinhaz.hu)
Február végéig a Nemzeti Színház összes művészével találkozik a leendő igazgató, Vidnyánszky Attila, aki a Népszava online kiadásában olvasható interjúban arról is beszélt, hogy Debrecenből több színészt is elhív a Nemzetibe, háromnak már szólt is. Azt is kérte, hogy az évad végére tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg. Vidnyánszky azért kéri, hogy a májusban bemutatni tervezett…
jan. 31
12:57
Bemutatták a Viktória operettet - képek mindkét szereposztásról (Zene)
A Budapesti Operettszínház ötödik bemutatója a Csillagok évében Ábrahám Pál Viktória című legendás műve. Jöjjenek képekben az előadások. [Dátum: 2013.02.04. 12:20]
jan. 31
13:00
Indul a bullshit-bingó! (nyest.hu)
A bosszantó dolgokkal legjobban akkor vehetjük fel a küzdelmet, ha viccet vagy játékot csinálunk belőlük. Hozza ki a legjobbat a munkahelyi értekezletekből!
jan. 31
13:33
High-tech lesz a washingtoni John F. Kennedy Központ (MaHu)
Kibővítik a washingtoni John F. Kennedy Előadóművészeti Központot, amely többek között szabadtéri úszó színpaddal fog gazdagodni a mintegy százmillió dollárt felölelő munkálatok eredményeként.
jan. 31
13:33
A politika felhasználja a mozgolódást - Vidnyánszky-interjú (Népszava)
Első a család, és aztán jön a Nemzeti. De az óriási feladat - mondja Vidnyánszky Attila, aki július elsejétől vezeti majd a Nemzeti Színházat. Szerinte Alföldi Róbert Nemzetije liberális gondolatok köré épülő színház, emellett a közönség politikailag demonstrál. A debreceni színház eddigi direktora szerint azzal is el kell majd számolni, hogy a szakma a jelenlegi társulat sok tagjával elhitette,…
jan. 31
13:45
Kolesz-mese és költészet Hegedűs D. Gézával (szinhaz.hu)
Rendhagyó irodalomórát tartott Hegedűs D. Géza színművész a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban, a hagyományos kollégiumi héten, amelyen évről évre névadójukra emlékeznek. "Én is vidéki vagyok, Ibrányban, a Nyírségben töltöttem a gyerekkoromat, aztán Debrecenben tanultam tovább, a Péchy Mihály Építőipari Technikumban, így lettem magam is kollégista. Fiúiskola volt a miénk, és a…
jan. 31
13:51
Végzős rendezők is pályázhatnak pénzre a filmalapnál (HVG)
A filmművészeti egyetem azon rendező szakos hallgatói, akik pénzhiány miatt nem készíthették el vizsgafilmjüket, pályázhatnak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) - hangzott el csütörtökön a filmes szervezet által szervezett szakmai napon, amely közel telt ház előtt zajlott.
jan. 31
14:09
Tarolt Cannes-ban Yonderboi és a Vodafone (HVG)
Első helyezett lett a cannes-i MIDEM zenei fesztiválon Yonderboi és a Vodafone Hangtérkép-kampánya - számolt be a Kreatív.
jan. 31
14:09
Vizsgafilmeket támogat a filmalap (MaHu)
A filmművészeti egyetem azon rendező szakos hallgatói, akik pénzhiány miatt nem készíthették el vizsgafilmjüket, pályázhatnak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF).
jan. 31
14:27
Peter Hook (Joy Divison, New Order) az A38-on (MaHu)
Először lép fel Magyarországon Peter Hook, a brit könnyűzene történetének legendás basszusgitárosa. A két kultikus zenekar, a Joy Division és a New Order egykori tagja március 25-én a fővárosi A38 hajón játszik The Light nevű formációjával.
jan. 31
14:27
Tabáni Istvánt koncert közben lepték meg - videókkal (Zene)
Tabáni István és zenekara januárban Brassóban, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen koncertezett. A Csillag Születik győztesét az erdélyi élményeiről kérdeztük. [Dátum: 2013.01.31. 14:27]
jan. 31
14:45
Már lehet pályázni a magyar dal fővárosa címre (HVG)
Meghirdették a szervezők a magyar dal idei fővárosára vonatkozó pályázatot: a magyar dal napját 2013-ban szeptember 8-án rendezik meg, a pályázó városok március 19-ig jelentkezhetnek.
jan. 31
14:51
A Mária főhadnagy és a Stabat Mater Szegeden (szinhaz.hu)
Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjét mutatják be februárban a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett pedig Stabat Mater című produkciójával várja a nézőket. Koczka Ferenc karnagy a teátrum februári műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Huszka Jenő a szegedi színház karvezetője, karnagya, majd igazgatója volt. Valós történeten alapuló, Jókai Mór és…
jan. 31
15:57
Most érkezett! Megszületett L. L. Junior kisfia (Zene)
A rapper első gyereke 2013. január 31-én délután érkezett meg.   [Dátum: 2013.01.31. 17:45]
jan. 31
16:30
Ludas Matyi a szatmári színpadon (szinhaz.hu)
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az évad negyedik nagyszínpadi bemutatójaként bérletszünetben tűzi műsorára Ludas Matyi Szatmárban című előadását február 1-jén, 18 órától. A Harag György Társulat ajánlója: A Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Bessenyei István által jegyzett darab az ismert magyar irodalmi klasszikust a szatmári népi kultúra, a helyi néphagyományok és…
jan. 31
16:33
Szvet Tamás projektjei kiállításon (MaHu)
Először mutatja be Szvet Tamás szobrász a külföldi ösztöndíja alatt, vagy annak hatására az elmúlt három évben készült projektjeit On Air címmel csütörtöktől a Viltin Galériában.
jan. 31
17:27
Bond-sorozatot forgatnak Budapesten (HVG)
Négyrészes sorozatot forgat Ian Flemingről, James Bond megalkotójáról The man who would be Bond (Az ember, aki Bond lenne) címmel a Sky Entertainment megrendelése alapján a Pioneer Pictures Budapesten.
jan. 31
17:45
Február 18-án búcsúztatják Szőnyi Olgát (HVG)
Február 18-án délelőtt 11 órakor vesznek végső búcsút a Magyar Állami Operaház örökös tagjától, Szőnyi Olga magánénekesnőtől a dalszínház előcsarnokában.
jan. 31
17:45
Szeged: Koltay Gábor visszavonta igazgatói pályázatát (Infostart)
Visszavonta a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára benyújtott pályázatát Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színi igazgató - tájékoztatta a szegedi önkormányzat csütörtökön az MTI-t.
jan. 31
17:45
Szegedi Szabadtéri - Koltay Gábor visszavonta igazgatói pályázatát (Népszava)
Visszavonta a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára benyújtott pályázatát Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színi igazgató - közölte a szegedi önkormányzat.
jan. 31
18:39
Budapestet választották Ridley Scott új filmjéhez (HVG)
Május végén Budapesten kezdődhet a Child 44 című, sztálinista szovjet időkben játszódó thriller forgatása - értesült a Hollywood Reporter. A lap online kiadása szerint a film producere Ridley Scott és Michael Costigan, a rendezői székben pedig Daniel Espinosa ül majd.
jan. 31
18:42
Koltay Gábor visszavonta pályázatát a Szegedi Szabadtérire (szinhaz.hu)
Visszavonta a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára benyújtott pályázatát Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színi igazgató – tájékoztatta a szegedi önkormányzat csütörtökön az MTI-t. A fesztiváligazgatói posztért így hárman indulnak: Herczeg Tamás, a kulturális intézmény korábbi igazgatóhelyettese, aki Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművésszel együtt…

Keresés