2013. június 1. szombat

jún. 1
6:48
Sokszor üvölteni kellene - Alföldi interjú (Spa Trend Online)
Kerényi Imre nagy vihart kavart kijelentése nem rólam szól, hanem róla - mondja Alföldi Róbert. A Nemzeti Színház június végén távozó igazgatója azt is felidézte, hogy a miniszterelnöki megbízott korábban személyesen gratulált neki, majd amikor rájött, hogy ez számára már nem kifizetődő, megváltoztatta a véleményét és elkezdett "buzizni".
jún. 1
6:50
Perlekedés Sőtér Istvánért (Spa Trend Online)
Sőtér István száz éves volna. Azok felejtik el először, akik a legtöbbet köszönhetik neki, hiszen a bajba került, a kultúrpolitika támadásainak célpontjává lett tehetségeket az általa igazgatott Irodalomtörténeti (ma Irodalomtudományi) Intézetbe menekítette, s ott zavartalanul folytathatták kutatói tevékenységüket.
jún. 1
6:52
A százéves Sacre (Spa Trend Online)
Három óriást támasztott föl százéves álmából szerdán este a német-francia Arte tévé. A párizsi Champs Élysées színház 1913. május 29.-én mutatta be a Sacre du printemps, Tavaszünnep című táncjátékot, és ebből az alkalomból emlékeztek Sztravinszkijre, a zeneszerzőre, Gyagilevre, a szentpétervári Marijinszkij zseniális balettmesterére és férfi szerelmére, Vaclav Nizsinszkij koreográfusra.
jún. 1
6:54
Ariadné, aki nem szeretne Naxoszban szigetnő maradni (Spa Trend Online)
Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operáját mutatták be a Magyar Állami Operaházban. A komponista a hölgyszereplőket favorizálta benne, többségük eleget is tesz az igen komoly elvárásoknak.
jún. 1
9:48
Tanulást segítő programot lehet tesztelni (Spa Trend Online)
Szülők, pedagógusok és kisgyermekek tesztelhetik a magyar kutatók fejlesztésével készült Handorino nevű tanulást segítő programot, amely a 6-8 éves korosztály logikus gondolkodását segíti.
jún. 1
14:18
Az angolai kiállítás nyert (Metropol)
Az angolai pavilon kiállítása nyerte el a 55. Velencei Biennále legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat.
jún. 1
14:36
Nyári előadások az Átrium Film-Színházban (Metropol)
A Margit körúti teátrumban a Vaknyugat mellett a Kabaré és A 2. váratlan szerelem is látható.
jún. 1
15:12
Velencei Biennále - Az angolai kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt (Spa Trend Online)
Az angolai pavilon kiállítása nyerte el a 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat; a Palazzo Enciclopedico című főkurátori tárlat legjobb kiállítójának járó elismerést Tino Sehgal; a legígéretesebb fiatal tehetségnek megítélt Ezüst Oroszlánt Camille Henrot vehette át a velencei Giardini parkban megtartott szombati…
jún. 1
17:00
Ingyenes koncerttel ünnepel a PASO (Metropol)
Tizedik születésnapját nagyszabású ingyenes koncerttel ünnepli a Pannonia Allstars Ska Orchestra.
jún. 1
18:18
Az angolai kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt (Infostart)
Az angolai pavilon kiállítása nyerte el a 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat; a Palazzo Enciclopedico című főkurátori tárlat legjobb kiállítójának járó elismerést Tino Sehgal; a legígéretesebb fiatal tehetségnek megítélt Ezüst Oroszlánt Camille Henrot vehette át a velencei Giardini parkban megtartott szombati…
jún. 1
21:00
Százhuszonöt éves a Meg Ryan jelenetéről híressé vált étterem (Infostart)
Noha a nagyvilág Meg Ryan híres-hírhedt megjátszott orgazmusos jelenete révén ismeri, a New York-i Katz's étterem és az ott felszolgált pastrami már azelőtt ismert volt, hogy a filmművészet egyáltalán megszületett volna: a hétvégén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját.

2013. június 2. vasárnap

jún. 2
9:30
Magyar látványszínház a Britain's Got Talent döntőjében (Metropol)
Bejutott a brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat jövő heti döntőjébe a magyar Attraction látványszínház.

2013. június 3. hétfő

jún. 3
6:48
Teljes elitcsere a kultúrában (Spa Trend Online)
Alig valamiben különbözik a kormány kulturális politikája azoktól a folyamatoktól, amelyek a gazdaság és az államigazgatás más szintjein zajlanak. Látszólag következetlen, össze nem illő elemei, a véres és néha követhetetlen belső harcok által részben elfedetten egyetlen célt szolgálnak: a teljes kulturális elitcserét, s ezzel együtt a korábbi struktúra átalakítását. Utóbbi esetében nem a végcél…
jún. 3
6:50
Alexander Tinei kiállítása (Spa Trend Online)
A Deák Erika Galéria következő kiállításán a moldáv származású, de már egy évtizede Magyarországon élő Alexander Tinei legújabb műveit mutatja be.
jún. 3
6:52
Ostrom alatt Poszt jegypénztárai (Spa Trend Online)
Nagy az érdeklődés a csütörtökön kezdődő 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) iránt: a jegyek döntő része elfogyott, a verseny- és a kiemelt off-programok közül már csak néhányra kaphatók belépők.
jún. 3
6:54
Kis mesterek dicsérete (Spa Trend Online)
Kosztolányi Dezső szokta volt mondogatni (írogatni), hogy jobb kis írónak lenni, mint semmilyennek. Ő, aki első regényében, A rossz orvosban drámai képet fest egy sarlatán medikusról, az írók közé tartozást mégis fontosabbnak tartotta, mint a minőség arisztokratizmusát.
jún. 3
8:36
Először szólal meg egy, a megfigyeléseket irányító tiszt (Metropol)
A nyilvánosság előtt első alkalommal beszélt munkájáról a rendszerváltás óta egy, a korabeli megfogalmazás szerint az "egyházi reakció elhárítását" végző operatív tiszt egy filmben.
jún. 3
8:38
Avicii, a jótékony DJ (Metropol)
A Balaton Soundon is fellép idén nyáron a svéd Avicii, akit otthonában látogattunk meg.
jún. 3
8:40
Tabajdi Gábor: III/III napról napra (Metropol)
A fiatal történész kronológiai sorrendbe rendezte a Kádár-korszak állambiztonsági szervezetéről eddig napvilágra került adatokat.
jún. 3
14:00
Létrejött a Filharmónia Magyarország Kft. (Spa Trend Online)
Az eddigi három regionális - a pécsi, a miskolci és a budapesti - hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
jún. 3
15:03
Koronázási díszvonat indul Budapestről Gödöllőre (Infostart)
Koronázási díszvonat indul június 8-án, szombaton Budapest Nyugati pályaudvarról Gödöllőre, ahol Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné magyar uralkodóvá választásának 146. évfordulója alkalmából színes programok várják az utazáson résztvevőket.
jún. 3
15:48
Meghalt Morell Mihály festő, szobrász, vágó (Metropol)
Életének 101. évében elhunyt Morell Mihály vágó, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
jún. 3
18:30
Centenáriumi kötet Szőts István filmrendezőről (Metropol)
Ember a havason - Szőts István 100 címmel jelent meg emlékkönyv a 2012-2013-as Szőts-emlékév lezárásaként.
jún. 3
18:57
Kiirtják a nyelvből ezt a szót (Infostart)
Jogszabályi változás miatt eltűnik az eddigi leghosszabb szó a német nyelvből.

2013. június 4. kedd

jún. 4
6:48
Felesleges volt a sok dosszié (Spa Trend Online)
Először áll a kamerák nyilvánossága elé a Kádár-korszak állambiztonságának egy tartótisztje. Varga Ágota egyórás dokumentumfilmjében nevét ugyan nem, de arcát vállalva beszél munkájáról a nyugalmazott alezredes, aki a Belügyminisztérium III/III-1-a alosztályának, azaz a Római Katolikus Egyházzal szembeni elhárításért felelős ügyeknek volt a vezetője.
jún. 4
6:50
Koronázási játékok (Spa Trend Online)
Augusztusban hagyományteremtő szándékkal egyedülálló összművészeti, kulturális rendezvénysorozat lesz Székesfehérváron, a magyar királyok koronázási székhelyén.
jún. 4
6:52
Kiszólás (Spa Trend Online)
A színész kétségkívül kiesett a szerepéből. "Hogy tud kitalálni ennyi marhaságot" - mondta, a közönség nem kis derültségére.
jún. 4
6:54
Összevont filharmóniák (Spa Trend Online)
Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft néven szervezi a kulturális tárca egyetlen céggé a budapesti, a dél-dunántúli, és a kelet-magyarországi filharmóniai kft-ket. Több pénzt nem kap az új cég, egyelőre nem látszik, mitől működik jobban majd a koncertszervezés a központosítás után.
jún. 4
8:00
Kérdések és válaszok a cigányságról címmel könyv jelent meg (Spa Trend Online)
Kérdések és válaszok a cigányságról címmel jelent meg könyv a romák világáról, történelméről, kultúrájáról, a legnagyobb lélekszámú magyarországi nemzetiség életét érintő problémákról, a 2011-es népszámlálás adatairól, és arról, "ki a cigány": az, akit a többség annak tart vagy aki annak mondja magát.
jún. 4
8:18
Egy feminista író Shakespeare nyomában (Metropol)
A világhírű ausztrál írónő Germaine Greer a Hay Fesztivál keretein belül látogatott Budapestre.
jún. 4
8:20
Kelta játék és rock-Óz (Metropol)
A könnyűzene nem zárja ki a színházat, de a balettet sem. A Müpa Hey, June! sorozata keveri a műfajokat.
jún. 4
9:21
Az Attraction vezetője már hisz a győzelemben (Infostart)
A világ egyik legnagyobb tehetségkutatója, a Britan`s Got Talent döntőjébe jutott be a hétvégén egy magyar látványszínház. Az Attraction először Magyarországon próbálkozott, de közel sem ért el akkora sikert, mint most. A Real Action művésznévre hallgató Szűcs Zoltán, a csapat vezetője az InfoRádiónak azt mondta: külföldre kell mennünk, hogy ismertek legyünk itthon is.
jún. 4
11:27
Nemzeti emlékhely lett az ópusztaszeri park (Infostart)
Nemzeti emlékhellyé avatták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot kedden, a nemzeti összetartozás napján.
jún. 4
13:24
Sziget - Quimby- és Muzsikás-koncert a nulladik napon (Spa Trend Online)
A nagyszínpadon különleges Quimby-koncertet rendeznek, a világzenei nagyszínpadon pedig az idén 40 éves Muzsikás együttes lép fel a Sziget fesztivál nulladik napi programjában augusztus 6-án a Hajógyári-szigeten.
jún. 4
14:00
Lakatos György első lett New Yorkban (Metropol)
A magyar hegedűművész az American Protégé Nemzetközi Zenei Versenyen lett első.
jún. 4
14:36
Bán Teodóra válthatja Vitézy Zsófiát (Spa Trend Online)
Vitézy Zsófiát Bán Teodóra válthatja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. élén - tudta meg lapunk. A Balassi Bálint Intézettől megtudtuk, Vitézy Zsófiát a napokban kinevezték a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet igazgatójának. Orbán Viktor unokatestvére szeptember 1-vel foglalja el pozícióját.
jún. 4
14:36
Sziget: Quimby és Muzsikás a 0. napon (Metropol)
Quimby Csodaországban címmel nemcsak koncert lesz, hanem cirkusz, tánc, színház, irodalom, vetítés, slam poetry és sok más is.
jún. 4
14:54
Felfordulás és életöröm a konyhában (Spa Trend Online)
Zsonglőrmutatványok és bohóctréfák elementáris sorozata a koreai Nanta, amit a Millenárison láthattunk. Nevezhetem akár a kortárs cirkusz egy sajátos leágazásának, de komikus főzőshow-nak hirdetik.
jún. 4
15:03
Quimby és Muzsikás a Sziget nulladik napján (Infostart)
A nagyszínpadon különleges Quimby-koncertet rendeznek, a világzenei nagyszínpadon pedig az idén 40 éves Muzsikás együttes lép fel a Sziget fesztivál nulladik napi programjában augusztus 6-án a Hajógyári-szigeten.
jún. 4
15:12
Michael Caine életműdíjat kap Münchenben (Metropol)
A világhírű brit művész július 1-jén veheti át a Cine Merit Award elnevezésű díjat.
jún. 4
15:48
„Animáció határok nélkül” (Metropol)
Ez a mottója az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak. Idén teret kap az ázsiai művészet is.
jún. 4
17:00
Indul a szabadtéri színházi szezon (Metropol)
Gazdag programmal, összművészeti fesztiválokként várják a közönséget a június közepétől augusztus végéig a szabadtéri színházak.
jún. 4
17:36
Szcientológiai reklám lenne a Föld után? (Metropol)
Már a bemutató hétvégéjén megbukott a mozikban Will Smith új filmje.
jún. 4
19:06
Elvarázsolt házibuli a Szigeten a Quimbyvel (Metropol)
A Sziget nulladik napján a rendhagyó Quimby-koncert mellett 40. évfordulóját ünnepli meg a Muzsikás együttes.

2013. június 5. szerda

jún. 5
6:48
Kiskörös nem kér a könyvhétből (Spa Trend Online)
Háy János író nyitja meg a csütörtökön kezdődő 84. Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvnapokat a budapesti Vörösmarty téren, a rendezvényen 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók.
jún. 5
6:50
Béres Ilona a Bóta Caféban (Spa Trend Online)
A Kossuth-díjas, nagy színésznő, Béres Ilona, aki a Madách Színháznak, a Nemzetinek, a Vígnek és a Magyar Színháznak egyaránt tagja volt, a Bóta Café vendége ma, június 5-én szerda este 9 órától a Fix Tévén.
jún. 5
6:52
Magyar film Karlovy Varyban (Spa Trend Online)
Magyar film világpremierje lesz a június 28-án kezdődő 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.
jún. 5
6:54
Provokált történelem (Spa Trend Online)
Már rögtön, új könyve, a Történelemóra elején, sokan valószínűleg provokatívnak tartják a következő négy mondatot."Meg sem merem kérdezni, pedig kellene, hogy ki a magyar? Akinek ősei Árpád apánkkal jöttek "Verecke híres útján?" Netán Harrach, Hoffmann, Kubatov, Navracsics, Pokorni, Rogán? Ez hat név, öt nemzetiség."
jún. 5
7:42
Ismét műsoron a Lohengrin (Metropol)
Részben új sztárszereposztással és új karmesterrel játsszák az idei Budapesti Wagner-napokon a 2010-ben Marton László rendezésében bemutatott Lohengrint.
jún. 5
8:00
Izgalmas kaland (Spa Trend Online)
Elek Ferenc a július elején a Belvárosi Színházban bemutatásra kerülő Hippolyt című produkcióban Schneider Mátyást játssza, azt a szerepet, amit a filmen Kabos Gyula alakított. De abszolút más akar lenni, mint amilyen ő volt.

Keresés