2012. január 1. vasárnap

jan. 1
7:48
Milyen bemutatók lesznek a Nemzeti Színházban? (Infostart)
A Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangversenysorozata januárban, február elején pedig két bemutató, A tanítónő és a Náthán gyermekei várja a budapesti Nemzeti Színház közönségét.
jan. 1
8:42
Ijesztő űrbéli lények védik a Sixtusi-kápolnát (Infostart)
A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.
jan. 1
9:18
Egy különleges újév: így ünnepelt Magyarország 1912-ben (HVG)
Püspökszenteléssel, falunév-visszaadással, monoplános repüléssel, „mozis színdarabbal” és egy új szokás megjelenésével telt a szilveszter, illetve az újév Magyarországon száz évvel ezelőtt. 1911 és 1912 fordulóját idézzük most fel Mementó-sorozatunkban.
jan. 1
13:51
Hobbitok, szuperhősök és Clooney apaszerepben - Pillantás 2012 filmjeire (Népszava)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
17:42
106 évesen hunyt el a világhírű magyar származású formatervező (HVG)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán.
jan. 1
18:18
"Még egy olyan nagy színész nem lesz, amilyen Garas Dezső volt" (Infostart)
Minden kornak megvan a maga nagy színésze, de még egy olyan nem lesz, mint amilyen Garas Dezső volt - mondta Törőcsik Mari az InfoRádiónak a 77 évesen elhunyt kollégájáról.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
0:39
Ismét VilágVeleje Fesztivál a Syma csarnokban és a Gödörben is (Népszava)
Tizenharmadszor rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált a fővárosban, ezúttal két helyszínen: 2012. január 14-én a Syma csarnokban az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia és az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, a Brains és Dj Bootsie lép fel, de néhány nappal később a Gödör Klubban is lesznek programok.
jan. 2
5:27
A hajléktalanok színházba mentek (Népszava)
Karácsony után egy nappal, a Katona József Színház meghívására A Város Mindenkié csoport hajléktalan és hajlékos aktivistái lementek a Sufniba. A színház alagsorába, és előbb megnézték Csalog Zsolt Csendet akarok című monodrámáját, azután hosszan beszélgettek Fullajtár Andrea színésznővel, aki hatvan percig a Sufniban olyan volt, mint ők: egy pesti hajléktalan.
jan. 2
6:36
Ünneplik az alaptörvényt - Orbán is beszél ma (HVG)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
jan. 2
6:36
Nem kedvelik a megreformált helyesírást (Infostart)
A franciáknak és persze főleg a külföldieknek sok fejfájást okozó bonyolult francia helyesírási szabályokkal küszködők számára jó hír volt, hogy a bonyolult regulákat jó húsz éve leegyszerűsítették. A rossz hír viszont az, hogy ezt mindmáig kevesen vették észre, akik pedig mégis, jobbára nem kedvelik ezt a reformot.
jan. 2
6:39
Csak azért is Amadinda (Népszava)
A szilveszterkor szokásos SMS-ek között igencsak jellemző volt a "csakazértis boldog újévet" szöveg, ami persze markánsan azt jelzi, hogy nem sok jót várhatunk ettől az esztendőtől. De azért érdemes megpróbálkoznunk azzal, hogy szembemegyünk az árral.
jan. 2
6:41
Retro szilveszter - sok Sassal (Népszava)
Aki megvárta éjfélkor - a most már csak államelnöknek nevezhető - valódi Schmitt Pál köszöntőjét, az megtapasztalhatta, hogy a paródiák nem nagyon estek távol a valóságtól.
jan. 2
6:54
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Infostart)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
11:24
Elhunyt Charlotte Kerr, az Orion űrhajó szereplője (HVG)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
13:48
Elképesztő illúziók 2011-ből (HVG)
Toplistát készített a 2011-ben létrehozott illúziókkal kapcsolatos bejegyzéseiből a My Modern Met oldal - e listáról válogatott az Urbanlegends.hu blog.
jan. 2
15:18
Meghalt az izraeliek háborús énekesnője (HVG)
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki sokáig szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, de utolsó éveiben mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusa volt.
jan. 2
15:36
Carbonfools, Hó Márton és Intim Torna Illegál: ők pörgetnek minket idén (HVG)
Mi szeretne lenni egy fiú, ha nem vadakat terelő juhász? Rocksztár. Megkerestünk három magyart, akik ezt meg is valósították, és megkérdeztük, mire vágynak még. A Carbonfools, a Hó Márton és a Jégkorszak, valamint az Intim Torna Illegál frontemberei benne vannak a pörgésben, és minden jel arra mutat, hogy 2012-ben ők segítenek majd abban, hogy lerázzuk magunkról a hétköznapokat. Portrék.
jan. 2
16:48
Fotók: így nézett ki Katalin hercegnő aranyos kislányként (HVG)
Január 9-én ünnepli Katalin hercegnő harmincadik születésnapját. Ez alkalomból összegyűjtötték azokat a pillanatokat, amikor még csak Katának hívták.
jan. 2
17:06
Elhunyt Darth Vader dublőre (Infostart)
Elhunyt Bob Anderson olimpikon vívómester, aki egyebek mellett Darth Vader dublőreként vált ismertté.
jan. 2
18:00
Elton John Justin Timberlake-kel játszatná magát (HVG)
Életrajzi film készül Elton Johnról. A zenész szeretné, ha Justin Timberlake alakítaná őt.
jan. 2
19:12
Orbán: kérdés, megértenek-e bennünket Európában (HVG)
Húsz év után végre gránit szilárdságú alapot vetettek - így nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítását, melyen a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által húszmillió forintért rendelt képek is láthatók. A tárlattal a január elsejétől hatályos új alaptörvényt ünneplik.
jan. 2
19:48
Horrorisztikus emlék került elő a vatikáni könyvtárból (HVG)
Az 1931-ben készült Frankenstein című klasszikus fekete-fehér horrorfilm egyik filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 2
21:36
A Berlinaléra hívják a bebörtönzött iráni rendezőket (HVG)
Meghívják a bebörtönzött iráni rendezőket a februári Berlinaléra - jelentette be Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szolidaritást vállal a három bebörtönzött iráni rendezővel, akiket azért tartanak fogva, mert részt vettek a teheráni rezsimmel szemben fellépő Zöld Mozgalom tüntetéseiben - számolt be arról a The Hollywood Reporter online kiadása…

2012. január 3. kedd

jan. 3
6:39
Búcsú Garas Dezsőtől (Népszava)
Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Nevéhez legendás filmek és színpadi szerepek fűződnek. Temetéséről később intézkednek.
jan. 3
6:41
Színházi előadás lesz Gyöngyöspatából (Népszava)
A Scallabouche, Budapest legrégebbi angol nyelvű improvizációs társulata. A főváros színházi életében 1998 óta van jelen: adaptálnak, fordítanak, feldolgoznak, most éppen Gyöngyöspatát. Dokumentumok, fotók és videók felhasználásával a kívülálló szemszögéből vizsgálják a magyar szélsőjobboldali párt polgármestere által vezetett települést. Az ott kialakult érzelmeket.
jan. 3
6:43
"Fenyegetve érzem magam" (Népszava)
Pelsőczy Réka a Thália Színházban nemrégiben rendezte meg a Gardénia című darabot, a Katona József Színházban pedig játszik A mi osztályunk című dámában. Mindkettő szembenézésre késztet nézőt és alkotót egyaránt. A színész-rendezővel többek között arról beszélgettünk, hogy a színház alkalmas-e tabudöntésre, titkok kibeszélésére.
jan. 3
6:57
Egy tulipános láda és egy ikon találkozása a Galériában (Népszava)
Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott több mint húszmillió forintért rendelt festményeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészek többek között a következő témákat dolgozták fel: Kádár János kora, A Vörös iszap, Új alkotmány születik...Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért. Hatalmas felháborodás kísérte a…
jan. 3
8:06
Alsógatyák közül került elő Havel első darabjának kézirata (HVG)
Egy fehérneműs szekrény aljában találta meg a lakásában Jiri Kuna fotós Václav Havel első egészestés színdarabjának, a Kerti ünnepélynek géppel írott, kézírásos jegyzetekkel, toldalékokkal, rajzokkal és a szerző aláírásával ellátott eredeti példányát – számolt be a Právo című cseh napilap.
jan. 3
10:12
Fotó: mi lett a Dallas kis szőke Lucy-jából? (HVG)
A Dallas Lucy-ja most 52 éves, de ugyanolyan szalmaszőke, mint egykor. És jégre megy.
jan. 3
11:24
Braun Róbert is beült a Népszabadság igazgatóságába (HVG)
Az év végi rendkívüli közgyűlésén új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választott a Népszabadság közgyűlése. Mihók Attila mellé az igazgatóságba bekerült Braun Róbert és Bulyáki Iván. A felügyelőbizottságban is új tagok képviselik a Szabad Sajtó Alapítványt.
jan. 3
11:26
Anita Ekberg nyomorog (HVG)
Súlyos anyagi gondokkal küzd és a közelmúltban az otthonát is elveszítette Az édes élet (La Dolce Vita) című 1960-as filmklasszikus főszereplőnője, Anita Ekberg, aki most a mozi néhai rendezőjének, Federico Fellininek az alapítványához fordult segítségért.
jan. 3
11:42
Amikor millió vibráló pötty jelenik meg a lakásban (HVG)
Milyen, ha egy hófehér szobát ügyes és szorgos gyerekkezek milliónyi színes pöttyel díszítenek? Egy japán képzőművész megmutatta.
jan. 3
11:44
Negyven évet kellett várni a Margit híd díszkivilágítására (HVG)
Elkészült a Margit híd díszvilágítása is, amely majdnem 40 évet váratott magára.
jan. 3
14:06
Letiltatta a meghekkelt híradós oldalt az MTVA (HVG)
Begurult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a kormánybarátivá hekkelt köztévés híradót közzétevő oldal, az mtvhirado.com miatt. Az MTVA és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. ügyvédje levélben követelte a szolgáltatótól a honlap eltávolítását - erősítette meg a hvg.hu kérdésére az oldal készítője, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt atyja. Az oldal tegnap este óta már…
jan. 3
14:27
Városi kézben a veszprémi színház (Népszava)
Átadta a Veszprémi Petőfi Színház díszkulcsát Lasztovicza Jenő megyei elnök Porga Gyula polgármesternek kedd délelőtt. Az intézmény január 1-jétől városi fenntartásba került - írja Veszport.hu.
jan. 3
15:18
Január 11-én búcsúztatják Garas Dezsőt (Infostart)
Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját január 11-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-termében - tudatta a színész családja, a Nemzeti Színház és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
jan. 3
17:42
Így leplezték le a Kerényi által megrendelt képeket - fotók (HVG)
Hétfő este ünnepélyes keretek között megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítása, melyen a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által húszmillió forintért rendelt képek is láthatók. Igaz, külön teremben. A helyszínen jártunk.
jan. 3
19:48
„Látok egy ügyfelet, aki halált hoz!” (HVG)
Két nap és a hazai mozikba is berobban Sherlock Holmes. Guy Ritchie második Conan-Doyle-feldolgozáson alapuló moziját, az Árnyjátékot világszerte nagy várakozás előzte meg, aztán a kritikusok meglehetősen vegyesen nyilatkoztak róla. Kedvcsinálóként - premier előtt - összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

2012. január 4. szerda

jan. 4
6:18
Megugrott a bakelit lemezek forgalma a briteknél (HVG)
Nőtt a bakelit lemezek eladása 2011-ben, miközben csökkent a CD-k forgalma Nagy-Britanniában.
jan. 4
6:39
Hősök, királyok, szentek, Orbán (Népszava)
Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Galéria tegnap megnyílt, augusztus 26-ig látogatható Hősök, királyok, szentek című kiállítás megnyitójában Európa válságáról beszélt, melyet csak az alapértékekhez való visszatalálás oldhat meg, szerinte mi magyarok ebben a fülkeforradalommal jó úton haladunk.
jan. 4
6:41
Garas, Kertész, Koltai, Orosz (Népszava)
Kétezerkettő késő őszén tudta meg a világ: abban az évben Kertész Imre kapja az irodalmi Nobel díjat. Orosz József érdeme - sok más mellett - hogy a magyarok nemcsak a díj átadását, hanem az akadémiai székfoglalót is élő adásban követhették.
jan. 4
10:30
Megdőlt a látogatói rekord az Anne Frank Házban (HVG)
Minden eddiginél több, körülbelül 1,1 millió látogató kereste fel tavaly az amszterdami Anne Frank Házat. A múzeumban tavaly összesen 1 104 233 látogatót regisztráltak, ez 50 ezerrel több, mint a 2010-es adat - közölte a múzeum szóvivője.
jan. 4
11:42
Egyszerre csak hatezren mehetnek majd be a Colosseumba (HVG)
Korlátozni akarja az olasz műemlékvédelmi hatóság a Colosseum látogatóinak számát. Azt szeretnék, hogy egyszerre legfeljebb 6 ezren lehessenek a világhírű ókori amfiteátrumban. A korlátozást a tervek szerint húsvétkor vezetik be.
jan. 4
12:00
Kiderült, miért „halt meg” Bon Jovi (HVG)
Egy philadelphiai zenész beismerte: ő terjesztette el decemberben, hogy a híres zenész, Bon Jovi meghalt. Jeffrey Goho azt is elmondta, mi késztette az otromba tréfa elkövetésére.
jan. 4
15:54
"Gyönyörűség lenne": Dörner örül a színházlátogató Gój Motorosoknak (HVG)
Dörner György és leendő főrendezője, Pozsgai Zsolt az Echo TV A gumid kopjon (és ne a hazád) című műsorban beszélgettek, ahol örömmel fogadták a műsorvezető, Mészáros Imre bejelentését, mely szerint az első előadásokon részt vesznek a Gój Motorosok is - olvasható a szinhaz.hu-n. Dörner György leendő és Márta István jelenlegi igazgatók szerdán egyeztettek az átadás-átvételről.
jan. 4
16:48
Újabb eredeti Botticelli-képre bukkantak (HVG)
Sandro Botticelli eredeti művének bizonyult az a festmény, amelyet egy olasz gyűjtő 1990-ben aukción vásárolt. A Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló képet Arezzóban állították ki.
jan. 4
18:36
Bizarr szobrokat készít elhullott állatok csontjaiból egy művész (HVG)
Milyen, ha egy képzőművész elhullott állatok csontjait használja fel alkotásaihoz? Nézőpont kérdése.

2012. január 5. csütörtök

jan. 5
6:39
Alkotmány kard nélkül (Népszava)
Nem szokás, hogy egy festő kétszer egymás után megfesse ugyanazt a témát, az még kevésbé szokás, ha egy megrendelt festmény leszállítása után a művész további alkotásokat készít, immár saját magának. Pedig Szkok Iván - aki a Kerényi Imre által, az alaptörvény kapcsán megrendelt festmények közül épp az alkotmány megfestését vállalta - ezt teszi. Mint beszámoltunk róla, a Nemzeti Galériában hétfőn…
jan. 5
6:41
A Maestro hálája (Népszava)
Nem hiába mondták a Bécsi Filharmonikusok, hogy Carlos Kleiber óta nem volt olyan karmesterük, mint a lett származású Mariss Jansons. Aki most újévkor látta vezényelni őt, csak megerősítheti ezt. Minden porcikája muzsika, ha leengedi a karját, a zenekar akkor is követi, szemének a hunyorgásáról, szája állásáról is. Páratlanul nagy művész.
jan. 5
6:57
A Cukorfalattal nyit az Átrium (Népszava)
Minden eladó!, hirdette december végén a Merlin Színház, azután be is zárt. A Merlin tavaly lett 20 éves, és már az is marad örökre. Mivelhogy Átrium Film-Színház néven Budán, a Margit körúton újul meg. Ott, ahol állítólag a legjobb kávét mérik majd, és a város legnagyobb pezsgő-, és szusi kínálata lesz. Akar ön 5-10 vagy 15 ezer forintért "szereplő", "főszereplő" vagy "címszereplő" lenni? Az…

Keresés