2012. január 1. vasárnap

jan. 1
7:48
Milyen bemutatók lesznek a Nemzeti Színházban? (Infostart)
A Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangversenysorozata januárban, február elején pedig két bemutató, A tanítónő és a Náthán gyermekei várja a budapesti Nemzeti Színház közönségét.
jan. 1
8:42
Ijesztő űrbéli lények védik a Sixtusi-kápolnát (Infostart)
A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.
jan. 1
9:18
Egy különleges újév: így ünnepelt Magyarország 1912-ben (HVG)
Püspökszenteléssel, falunév-visszaadással, monoplános repüléssel, „mozis színdarabbal” és egy új szokás megjelenésével telt a szilveszter, illetve az újév Magyarországon száz évvel ezelőtt. 1911 és 1912 fordulóját idézzük most fel Mementó-sorozatunkban.
jan. 1
10:12
Könyv Arthur Rimbaud titokzatos jávai kalandjáról (MaHu)
Az irodalomtörténet egyik rejtélyének számít az, hogy mit csinált Arthur Rimbaud (1854-1891), a mozgalmas életű francia költő Jáva szigetén, amikor megszökött a holland hadseregből.
jan. 1
12:18
Széles kárász az év hala! (MaHu)
Lezárult "Az év hala - 2012" címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság.
jan. 1
12:21
Tarolt a U2 - 156 milliós jegybevételt produkáltak 2011-ben (Zene)
A U2 produkálta a legmagasabb jegyár bevételt 2011-es koncertturnéjával – számol be a Los Angeles Times. Az Észak-amerikai koncerteket tekintve második helyen áll Taylor Swift, őket pedig Kenny Chesney, Lady Gaga és Bon Jovi követi.   [Dátum: 2012.01.01. 12:10]
jan. 1
12:39
Kocsis Tibor: "Abszolút nincsen megállás" - interjú az X-faktor győztesével (Zene)
Az aktuális MAHASZ-slágerlista élén – vadonatúj belépőként – az X-Faktor második szériája győztesének, KOCSIS TIBORnak az adásban elhangzott dalaiból összeállított album áll.  [Dátum: 2012.01.01. 12:18]
jan. 1
13:51
Hobbitok, szuperhősök és Clooney apaszerepben - Pillantás 2012 filmjeire (Népszava)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
15:21
A nap videoja! Tuti tipp nőknek (Zene)
Legyen remek a hajad a buliban, íme a tippünk. Klikk a lejátszóra.  [Dátum: 2012.01.01. 14:59]
jan. 1
17:09
Ötórai jazz, nap mint nap 329. - csábulj el Fülöp Dórával (Zene)
Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Ma Fülöp Dóra újságíró, a zene.hu jazz-rovatvezetőjének ajánlóját olvashatják. [Dátum: 2012.01.01. 17:00]
jan. 1
17:18
Tolnay Klári újévi köszöntője (szinhaz.hu)
Boldog új évet! - Az év utolsó napjaiban az egész világon ezt mondják, címkéken, névjegyeken szerepel, kérdezhetnénk, nem afféle udvarias közhely ez? - vetette fel anno Tolnay Klári újévi köszöntőjében.. A választ cikkünkben találják. Boldog új évet!
jan. 1
17:20
Bodrogi Stohlról mesélt (szinhaz.hu)
Stohl András és Bodrogi Gyula két generációhoz tartozik, mégis olyan mély barátság szövődött közöttük, mintha együtt koptatták volna az iskolapadot.
jan. 1
17:22
A megye vállalja az egri színházak adósságát (szinhaz.hu)
Az átadás-átvétel nem okoz majd gondot a színházak működésében - jelentette ki a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház városi átvétele kapcsán Habis László polgármester.
jan. 1
17:24
Külön hely jár a twitterezőknek néhány színházban (szinhaz.hu)
Néhány amerikai színházban külön ülőhelyeket hoztak létre azok számára, akik Twitteren szeretnének tudósítani az előadásról.
jan. 1
17:26
Kern András Garas Dezsőről (szinhaz.hu)
Számos legendás filmben Garas Dezső állandó partnere Kern András volt. A színészt az FN.hír24 szilveszter este értük el.
jan. 1
17:28
Azért, mert megy! - Interjú Szabó Györggyel (szinhaz.hu)
Hamarosan eldől, hogy az eddigi vezető, Szabó György alapító vagy Bozsik Yvette táncművész vezeti-e a jövőben a Trafót. Miután Yvette beszélt terveiről és arról, mit kifogásol a jelenleg zajló munkában, Györgyöt is megkérdeztük, hogy milyen szempontok érvényesülnek az intézményben.
jan. 1
17:42
106 évesen hunyt el a világhírű magyar származású formatervező (HVG)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán.
jan. 1
18:18
"Még egy olyan nagy színész nem lesz, amilyen Garas Dezső volt" (Infostart)
Minden kornak megvan a maga nagy színésze, de még egy olyan nem lesz, mint amilyen Garas Dezső volt - mondta Törőcsik Mari az InfoRádiónak a 77 évesen elhunyt kollégájáról.
jan. 1
21:54
"Császári bállal" nyílt meg a bécsi báli szezon (MaHu)
A "Császári bállal" nyílt meg szombat este a Hofburgban a hagyományos bécsi báli szezon, amelynek csúcspontja az Operabál lesz február 16-án.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
0:39
Ismét VilágVeleje Fesztivál a Syma csarnokban és a Gödörben is (Népszava)
Tizenharmadszor rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált a fővárosban, ezúttal két helyszínen: 2012. január 14-én a Syma csarnokban az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia és az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, a Brains és Dj Bootsie lép fel, de néhány nappal később a Gödör Klubban is lesznek programok.
jan. 2
5:27
A hajléktalanok színházba mentek (Népszava)
Karácsony után egy nappal, a Katona József Színház meghívására A Város Mindenkié csoport hajléktalan és hajlékos aktivistái lementek a Sufniba. A színház alagsorába, és előbb megnézték Csalog Zsolt Csendet akarok című monodrámáját, azután hosszan beszélgettek Fullajtár Andrea színésznővel, aki hatvan percig a Sufniban olyan volt, mint ők: egy pesti hajléktalan.
jan. 2
6:36
Ünneplik az alaptörvényt - Orbán is beszél ma (HVG)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
jan. 2
6:36
Nem kedvelik a megreformált helyesírást (Infostart)
A franciáknak és persze főleg a külföldieknek sok fejfájást okozó bonyolult francia helyesírási szabályokkal küszködők számára jó hír volt, hogy a bonyolult regulákat jó húsz éve leegyszerűsítették. A rossz hír viszont az, hogy ezt mindmáig kevesen vették észre, akik pedig mégis, jobbára nem kedvelik ezt a reformot.
jan. 2
6:39
Csak azért is Amadinda (Népszava)
A szilveszterkor szokásos SMS-ek között igencsak jellemző volt a "csakazértis boldog újévet" szöveg, ami persze markánsan azt jelzi, hogy nem sok jót várhatunk ettől az esztendőtől. De azért érdemes megpróbálkoznunk azzal, hogy szembemegyünk az árral.
jan. 2
6:41
Retro szilveszter - sok Sassal (Népszava)
Aki megvárta éjfélkor - a most már csak államelnöknek nevezhető - valódi Schmitt Pál köszöntőjét, az megtapasztalhatta, hogy a paródiák nem nagyon estek távol a valóságtól.
jan. 2
6:54
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Infostart)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
6:57
Bravó! Ötórás újévi varázslat Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel az Arénában (Zene)
MÁGA ZOLTÁN negyedik alkalommal látta vendégül újévi koncertjén több ezer „barátját”, akik a közel öt órás, sok műfajt felvonultató, ám mégis egységes köntösben tündöklő megakoncerten többször is állótapssal adóztak a hegedűvirtuóznak és zenésztársainak. A koncertet követő exkluzív fogadáson az alkotókat és a fellépő művészeket kérdeztük. [Dátum: 2012.01.02. 06:58]
jan. 2
7:33
Number one karácsonyi dallal büszkélkedhetnek a Katonafeleségek (Zene)
A Military Wives, azaz Katonafeleségek Kórusa a toplisták élén landolt, miután életre hívták a régen áhított karácsonyi dalukat, a Wherever You Are-t. A kislemez több mint 556 ezer példányban kelt el, és ez több, mint a 12 legjobb együttes eladása összesen – tudatta az Official Charts Company.   [Dátum: 2012.01.02. 07:20]
jan. 2
7:35
Újabb sztárpár szakított! Egyedül maradt az E.T. sztárja (Zene)
Russell Brand bejelentette: 14 hónapig tartó házasság után elválik az amerikai énekesnőtől, Katy Perrytől. A pár 2008-ban ismerkedett meg és 2010 októberében házasodtak össze egy tigris rezervátum területén található üdülőhelyen, Indiában.   [Dátum: 2012.01.02. 07:21]
jan. 2
7:36
Nem lehet megtörni, mert akkor összetörök - Interjú Csűrös Karolával (szinhaz.hu)
Ötvenöt éve játszik színpadon Csűrös Karola. Nemrég volt a "jutalomjátéka". AZ MTI-PRESS-nek felidézte a pályakezdés kocsmai előadásait, a Gyerekszínház féktelen közönségét, és azt, hogy férjétől csak a Szomszédok Etusa miatt vált volna el.
jan. 2
8:24
Új, tágas "albérletet" kapnak az elefántok (MaHu)
Tágas, három-öt elefánt fogadására alkalmas elefántpark építését tervezi a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.
jan. 2
8:42
Karrier, avagy a lónak négy lába van, mégis... - Bubien Debrecenben (szinhaz.hu)
Fanyar humorú komédiát tűz műsorára a Debreceni Csokonai Színház, Andrzej Bubien rendezésében, Trill Zsolttal és Ráckevei Annával a főszerepben. Cikkünkben nem csak az előadásról olvashatnak, hanem a látványtervező is elárulja, milyen metódussal dolgozik a rendező.
jan. 2
9:15
Kapcsolda fogyatékkal élőkért - Egy színésznő 'hívása' (szinhaz.hu)
Tanítóképző főiskolásként, még a színművészeti előtt szeretetotthonban dolgozott. Sokszor volt éjszakás, fürdetett, tisztába tett fiatalokat, időseket, fogyatékkal élőket. Szalay Kriszta színésznő mesélt arról, mi is az a Kapcsolda.
jan. 2
9:18
Sophie Marceau is a világot jelentő deszkákra lép (MaHu)
Fabrice Luchini, Sophie Marceau, Fanny Ardant - a francia színházlátogatók nagy örömére "egyéni" divatnak adóznak a legnagyobb filmcsillagok, színészek és színésznők egyaránt.
jan. 2
10:12
"Egy váratlan összejövetel" (MaHu)
A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2012. január 7-én, J.R.R. Tolkien 120. születésnapján nappal az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, este a közeli Bródy Cafében nagyszabású rendezvényt szervez.
jan. 2
10:48
"Egy váratlan összejövetel" - J.R.R. Tolkien-ünnep (MaHu)
A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2012. január 7-én, J.R.R. Tolkien 120. születésnapján nappal az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, este a közeli Bródy Cafében nagyszabású rendezvényt szervez.
jan. 2
10:54
Halála előtt rendelkezett szerepeiről Garas Dezső (szinhaz.hu)
Saját maga határozta meg, kik játsszák helyette az általa alakított karaktereket. A színész nem szerette volna, ha kiesése problémát okoz a színháznak.
jan. 2
10:56
Tordai Teri: meg kell állnunk a lábunkon (szinhaz.hu)
Tordai Teri ötven éve van a pályán, húszévesen az Esős vasárnap című filmben már játszott. A Don Carlos premierje után - a hetvenedik születésnapja alkalmából - állva tapsolt neki a közönség. A Vasárnapi Híreknek elmondta, épp pokoli helyzetben találják magukat.
jan. 2
11:24
Elhunyt Charlotte Kerr, az Orion űrhajó szereplője (HVG)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
11:27
A Trafót támogató blog indult (szinhaz.hu)
A tegnapi nappal elindult egy Trafót támogató blog, amelyet néhány lelkes rajongó készít. A Mi Trafónk blog a Trafó - Kortárs Művészetek Háza jelenlegi stábjának és menedzsmentjének munkáját mutatja be. A szerkesztők leszögezik, a blog ötlete, stábja, semmilyen módon nem kapcsolódik a jelenlegi alkalmazottakhoz.
jan. 2
11:42
Elhunyt Dürenmatt özvegye (MaHu)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
13:15
Beatrice, Wastaps, blues és heavy (Zene)
Úgy indul az új esztendő a Pecsa Caféban mintha mi sem történt volna, igaz. hogy már 2012-őt írunk, de változatlan tempóban mennek a bulik egymás után. Az óév utolsó koncertjei hatalmas sikereket hoztak, a Blues Company totál telt ház, a P.Mobil nagy sokaság előtt reggelig nyomta és sokan voltak az évzáró jam session-on is.  [Dátum: 2012.01.02. 13:12]
jan. 2
13:48
Elképesztő illúziók 2011-ből (HVG)
Toplistát készített a 2011-ben létrehozott illúziókkal kapcsolatos bejegyzéseiből a My Modern Met oldal - e listáról válogatott az Urbanlegends.hu blog.
jan. 2
14:09
BUÉK - 14 szólamban egy magyar énekestől (Zene)
Kayamar (Magyaróvári Viktor) 14 szólamban énekelte fel újévi videóklippjét, amely a Beach Boys jól ismert "Fun, fun, fun" c. slágerén alapul. A fiatal énekes-zeneszerző igen sikeres évet tudhat a háta mögött.  [Dátum: 2012.01.02. 13:55]
jan. 2
15:00
Elhunyt Izrael "háborús" énekesnője (MaHu)
Nyolcvanhat esztendős korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki éveken át szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, ám élete vége felé mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusává lett.
jan. 2
15:18
Meghalt az izraeliek háborús énekesnője (HVG)
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki sokáig szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, de utolsó éveiben mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusa volt.
jan. 2
15:36
Carbonfools, Hó Márton és Intim Torna Illegál: ők pörgetnek minket idén (HVG)
Mi szeretne lenni egy fiú, ha nem vadakat terelő juhász? Rocksztár. Megkerestünk három magyart, akik ezt meg is valósították, és megkérdeztük, mire vágynak még. A Carbonfools, a Hó Márton és a Jégkorszak, valamint az Intim Torna Illegál frontemberei benne vannak a pörgésben, és minden jel arra mutat, hogy 2012-ben ők segítenek majd abban, hogy lerázzuk magunkról a hétköznapokat. Portrék.
jan. 2
16:48
Fotók: így nézett ki Katalin hercegnő aranyos kislányként (HVG)
Január 9-én ünnepli Katalin hercegnő harmincadik születésnapját. Ez alkalomból összegyűjtötték azokat a pillanatokat, amikor még csak Katának hívták.
jan. 2
16:54
Fatalista vagyok - Interjú Magács Lászlóval (szinhaz.hu)
Nemsokára kiderül ki állhat a Trafó élén 2012 július elsejétől. A Színház.hu-nak adott interjújában mindkét pályázó, Szabó György és Bozsik Yvette is megemlítette Magács Lászlót, a Merlin Színház igazgatóját, aki szintén váltásra készül életében, hiszen az Átriumba költözik. A rendezőt arról kérdeztük, mit gondol a Trafó kapcsán indult kommunikációról, hogy látja az Átrium és a Trafó közti…
jan. 2
17:06
Elhunyt Darth Vader dublőre (Infostart)
Elhunyt Bob Anderson olimpikon vívómester, aki egyebek mellett Darth Vader dublőreként vált ismertté.

Keresés