2012. január 1. vasárnap

jan. 1
2:00
Meghalt Garas Dezső (Napvilág)
Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után, december 30-án elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. A művészt a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkednek.
jan. 1
7:48
Milyen bemutatók lesznek a Nemzeti Színházban? (Infostart)
A Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangversenysorozata januárban, február elején pedig két bemutató, A tanítónő és a Náthán gyermekei várja a budapesti Nemzeti Színház közönségét.
jan. 1
8:42
Ijesztő űrbéli lények védik a Sixtusi-kápolnát (Infostart)
A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.
jan. 1
9:18
Egy különleges újév: így ünnepelt Magyarország 1912-ben (HVG)
Püspökszenteléssel, falunév-visszaadással, monoplános repüléssel, „mozis színdarabbal” és egy új szokás megjelenésével telt a szilveszter, illetve az újév Magyarországon száz évvel ezelőtt. 1911 és 1912 fordulóját idézzük most fel Mementó-sorozatunkban.
jan. 1
10:12
Könyv Arthur Rimbaud titokzatos jávai kalandjáról (MaHu)
Az irodalomtörténet egyik rejtélyének számít az, hogy mit csinált Arthur Rimbaud (1854-1891), a mozgalmas életű francia költő Jáva szigetén, amikor megszökött a holland hadseregből.
jan. 1
11:12
Elnemzetietlenedett télapó (nyest.hu)
Lehet-e röpke négy óra alatt múzeumot látogatni, vetélkedni, diszkózni, interaktív színielőadást nézni, fényképezkedni, szánkózni, lovagolni, motoros szánozni, kézműveskedni és uzsonnázni? Hát persze hogy lehet! Nem is akárkinél, magánál az udmurt télapónál.
jan. 1
12:18
Széles kárász az év hala! (MaHu)
Lezárult "Az év hala - 2012" címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság.
jan. 1
12:21
Tarolt a U2 - 156 milliós jegybevételt produkáltak 2011-ben (Zene)
A U2 produkálta a legmagasabb jegyár bevételt 2011-es koncertturnéjával – számol be a Los Angeles Times. Az Észak-amerikai koncerteket tekintve második helyen áll Taylor Swift, őket pedig Kenny Chesney, Lady Gaga és Bon Jovi követi.   [Dátum: 2012.01.01. 12:10]
jan. 1
12:39
Kocsis Tibor: "Abszolút nincsen megállás" - interjú az X-faktor győztesével (Zene)
Az aktuális MAHASZ-slágerlista élén – vadonatúj belépőként – az X-Faktor második szériája győztesének, KOCSIS TIBORnak az adásban elhangzott dalaiból összeállított album áll.  [Dátum: 2012.01.01. 12:18]
jan. 1
13:51
Hobbitok, szuperhősök és Clooney apaszerepben - Pillantás 2012 filmjeire (Népszava)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
13:57
A hét legjobb újévi rajzfilm (nyest.hu)
Az oroszok egyik legjelentősebb ünnepe az újév: nem csoda, ha a világhírű orosz animációsfilm-gyártás is szentelt néhány remekművet ennek az ünnepnek.
jan. 1
15:21
A nap videoja! Tuti tipp nőknek (Zene)
Legyen remek a hajad a buliban, íme a tippünk. Klikk a lejátszóra.  [Dátum: 2012.01.01. 14:59]
jan. 1
17:09
Ötórai jazz, nap mint nap 329. - csábulj el Fülöp Dórával (Zene)
Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Ma Fülöp Dóra újságíró, a zene.hu jazz-rovatvezetőjének ajánlóját olvashatják. [Dátum: 2012.01.01. 17:00]
jan. 1
17:18
Tolnay Klári újévi köszöntője (szinhaz.hu)
Boldog új évet! - Az év utolsó napjaiban az egész világon ezt mondják, címkéken, névjegyeken szerepel, kérdezhetnénk, nem afféle udvarias közhely ez? - vetette fel anno Tolnay Klári újévi köszöntőjében.. A választ cikkünkben találják. Boldog új évet!
jan. 1
17:20
Bodrogi Stohlról mesélt (szinhaz.hu)
Stohl András és Bodrogi Gyula két generációhoz tartozik, mégis olyan mély barátság szövődött közöttük, mintha együtt koptatták volna az iskolapadot.
jan. 1
17:22
A megye vállalja az egri színházak adósságát (szinhaz.hu)
Az átadás-átvétel nem okoz majd gondot a színházak működésében - jelentette ki a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház városi átvétele kapcsán Habis László polgármester.
jan. 1
17:24
Külön hely jár a twitterezőknek néhány színházban (szinhaz.hu)
Néhány amerikai színházban külön ülőhelyeket hoztak létre azok számára, akik Twitteren szeretnének tudósítani az előadásról.
jan. 1
17:26
Kern András Garas Dezsőről (szinhaz.hu)
Számos legendás filmben Garas Dezső állandó partnere Kern András volt. A színészt az FN.hír24 szilveszter este értük el.
jan. 1
17:28
Azért, mert megy! - Interjú Szabó Györggyel (szinhaz.hu)
Hamarosan eldől, hogy az eddigi vezető, Szabó György alapító vagy Bozsik Yvette táncművész vezeti-e a jövőben a Trafót. Miután Yvette beszélt terveiről és arról, mit kifogásol a jelenleg zajló munkában, Györgyöt is megkérdeztük, hogy milyen szempontok érvényesülnek az intézményben.
jan. 1
17:42
106 évesen hunyt el a világhírű magyar származású formatervező (HVG)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán.
jan. 1
17:45
Cseh Tamás szellemét is megidézi a Thália új igazgatója (Napvilág)
Újra dalszövegeket ír, és turnét is tervez 2012-re Bereményi Géza. Az új dalokból quot;Hideg van. quot; címmel készít előadást. A Kossuth-díjas író-rendező korábbi, Cseh Tamással közös szerzeményeiből várhatóan egy német nyelvű lemez is megjelenik jövőre.
jan. 1
17:47
Fergeteges show-t mutatott be a harmincéves zenekar (Napvilág)
Fantasztikus hangulatú koncertet adott a hamincéves KFT zenekar december 28-án, a Papp László Budapest Sportarénában. Laár András, Bornai Tibor, II. Lengyelfi Miklós és Márton András az együttes eddigi munkásságának esszenciáját nyújtotta, csinos lányokkal, futurisztikus show elemekkel és hazai zenekarnál sosem látott óriási kivetítővel fűszerezve.
jan. 1
18:18
"Még egy olyan nagy színész nem lesz, amilyen Garas Dezső volt" (Infostart)
Minden kornak megvan a maga nagy színésze, de még egy olyan nem lesz, mint amilyen Garas Dezső volt - mondta Törőcsik Mari az InfoRádiónak a 77 évesen elhunyt kollégájáról.
jan. 1
20:54
Sztárokkal és a kormánybiztossal bulizhattak a járókelők (Napvilág)
Rendhagyó módon köszöntötte az új évet a Magyar Állami Operaház. Az esti Strauss-nagyoperett, A denevér előadása évek óta hagyományosan a közönség, és a szereplők közös pezsgős koccintásával ér véget, ám ezúttal további meglepetésekkel várták a jelenlévőket.
jan. 1
21:54
"Császári bállal" nyílt meg a bécsi báli szezon (MaHu)
A "Császári bállal" nyílt meg szombat este a Hofburgban a hagyományos bécsi báli szezon, amelynek csúcspontja az Operabál lesz február 16-án.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
0:39
Ismét VilágVeleje Fesztivál a Syma csarnokban és a Gödörben is (Népszava)
Tizenharmadszor rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált a fővárosban, ezúttal két helyszínen: 2012. január 14-én a Syma csarnokban az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia és az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, a Brains és Dj Bootsie lép fel, de néhány nappal később a Gödör Klubban is lesznek programok.
jan. 2
5:27
A hajléktalanok színházba mentek (Népszava)
Karácsony után egy nappal, a Katona József Színház meghívására A Város Mindenkié csoport hajléktalan és hajlékos aktivistái lementek a Sufniba. A színház alagsorába, és előbb megnézték Csalog Zsolt Csendet akarok című monodrámáját, azután hosszan beszélgettek Fullajtár Andrea színésznővel, aki hatvan percig a Sufniban olyan volt, mint ők: egy pesti hajléktalan.
jan. 2
6:36
Ünneplik az alaptörvényt - Orbán is beszél ma (HVG)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
jan. 2
6:36
Nem kedvelik a megreformált helyesírást (Infostart)
A franciáknak és persze főleg a külföldieknek sok fejfájást okozó bonyolult francia helyesírási szabályokkal küszködők számára jó hír volt, hogy a bonyolult regulákat jó húsz éve leegyszerűsítették. A rossz hír viszont az, hogy ezt mindmáig kevesen vették észre, akik pedig mégis, jobbára nem kedvelik ezt a reformot.
jan. 2
6:39
Csak azért is Amadinda (Népszava)
A szilveszterkor szokásos SMS-ek között igencsak jellemző volt a "csakazértis boldog újévet" szöveg, ami persze markánsan azt jelzi, hogy nem sok jót várhatunk ettől az esztendőtől. De azért érdemes megpróbálkoznunk azzal, hogy szembemegyünk az árral.
jan. 2
6:41
Retro szilveszter - sok Sassal (Népszava)
Aki megvárta éjfélkor - a most már csak államelnöknek nevezhető - valódi Schmitt Pál köszöntőjét, az megtapasztalhatta, hogy a paródiák nem nagyon estek távol a valóságtól.
jan. 2
6:54
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Infostart)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
6:57
Bravó! Ötórás újévi varázslat Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel az Arénában (Zene)
MÁGA ZOLTÁN negyedik alkalommal látta vendégül újévi koncertjén több ezer „barátját”, akik a közel öt órás, sok műfajt felvonultató, ám mégis egységes köntösben tündöklő megakoncerten többször is állótapssal adóztak a hegedűvirtuóznak és zenésztársainak. A koncertet követő exkluzív fogadáson az alkotókat és a fellépő művészeket kérdeztük. [Dátum: 2012.01.02. 06:58]
jan. 2
7:33
Number one karácsonyi dallal büszkélkedhetnek a Katonafeleségek (Zene)
A Military Wives, azaz Katonafeleségek Kórusa a toplisták élén landolt, miután életre hívták a régen áhított karácsonyi dalukat, a Wherever You Are-t. A kislemez több mint 556 ezer példányban kelt el, és ez több, mint a 12 legjobb együttes eladása összesen – tudatta az Official Charts Company.   [Dátum: 2012.01.02. 07:20]
jan. 2
7:35
Újabb sztárpár szakított! Egyedül maradt az E.T. sztárja (Zene)
Russell Brand bejelentette: 14 hónapig tartó házasság után elválik az amerikai énekesnőtől, Katy Perrytől. A pár 2008-ban ismerkedett meg és 2010 októberében házasodtak össze egy tigris rezervátum területén található üdülőhelyen, Indiában.   [Dátum: 2012.01.02. 07:21]
jan. 2
7:36
Nem lehet megtörni, mert akkor összetörök - Interjú Csűrös Karolával (szinhaz.hu)
Ötvenöt éve játszik színpadon Csűrös Karola. Nemrég volt a "jutalomjátéka". AZ MTI-PRESS-nek felidézte a pályakezdés kocsmai előadásait, a Gyerekszínház féktelen közönségét, és azt, hogy férjétől csak a Szomszédok Etusa miatt vált volna el.
jan. 2
8:24
Új, tágas "albérletet" kapnak az elefántok (MaHu)
Tágas, három-öt elefánt fogadására alkalmas elefántpark építését tervezi a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.
jan. 2
8:42
Karrier, avagy a lónak négy lába van, mégis... - Bubien Debrecenben (szinhaz.hu)
Fanyar humorú komédiát tűz műsorára a Debreceni Csokonai Színház, Andrzej Bubien rendezésében, Trill Zsolttal és Ráckevei Annával a főszerepben. Cikkünkben nem csak az előadásról olvashatnak, hanem a látványtervező is elárulja, milyen metódussal dolgozik a rendező.
jan. 2
9:15
Kapcsolda fogyatékkal élőkért - Egy színésznő 'hívása' (szinhaz.hu)
Tanítóképző főiskolásként, még a színművészeti előtt szeretetotthonban dolgozott. Sokszor volt éjszakás, fürdetett, tisztába tett fiatalokat, időseket, fogyatékkal élőket. Szalay Kriszta színésznő mesélt arról, mi is az a Kapcsolda.
jan. 2
9:18
Sophie Marceau is a világot jelentő deszkákra lép (MaHu)
Fabrice Luchini, Sophie Marceau, Fanny Ardant - a francia színházlátogatók nagy örömére "egyéni" divatnak adóznak a legnagyobb filmcsillagok, színészek és színésznők egyaránt.
jan. 2
10:12
"Egy váratlan összejövetel" (MaHu)
A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2012. január 7-én, J.R.R. Tolkien 120. születésnapján nappal az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, este a közeli Bródy Cafében nagyszabású rendezvényt szervez.
jan. 2
10:48
"Egy váratlan összejövetel" - J.R.R. Tolkien-ünnep (MaHu)
A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2012. január 7-én, J.R.R. Tolkien 120. születésnapján nappal az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, este a közeli Bródy Cafében nagyszabású rendezvényt szervez.
jan. 2
10:54
Halála előtt rendelkezett szerepeiről Garas Dezső (szinhaz.hu)
Saját maga határozta meg, kik játsszák helyette az általa alakított karaktereket. A színész nem szerette volna, ha kiesése problémát okoz a színháznak.
jan. 2
10:56
Tordai Teri: meg kell állnunk a lábunkon (szinhaz.hu)
Tordai Teri ötven éve van a pályán, húszévesen az Esős vasárnap című filmben már játszott. A Don Carlos premierje után - a hetvenedik születésnapja alkalmából - állva tapsolt neki a közönség. A Vasárnapi Híreknek elmondta, épp pokoli helyzetben találják magukat.
jan. 2
11:24
Elhunyt Charlotte Kerr, az Orion űrhajó szereplője (HVG)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
11:27
A Trafót támogató blog indult (szinhaz.hu)
A tegnapi nappal elindult egy Trafót támogató blog, amelyet néhány lelkes rajongó készít. A Mi Trafónk blog a Trafó - Kortárs Művészetek Háza jelenlegi stábjának és menedzsmentjének munkáját mutatja be. A szerkesztők leszögezik, a blog ötlete, stábja, semmilyen módon nem kapcsolódik a jelenlegi alkalmazottakhoz.
jan. 2
11:36
Százöt évesen hunyt el a szovjet börtönt megjárt művésznő (Napvilág)
A december 30-án elhunyt Eva Zeiselt az Egyesült Államok egyik legnevesebb iparművészeként tartották számon. A magyar származású alkotó kalandos élete során számos országban megfordult, a Szovjetunióban több mint egy évre börtönbe vetették.
jan. 2
11:42
Elhunyt Dürenmatt özvegye (MaHu)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
11:57
Mit hoz az új esztendő? Bombabiztos jóslás (nyest.hu)
Hogy telik az észteknél az óévbúcsúztatás? Milyen módszerekkel tudhatjuk meg, mit hoz az új esztendő? Hogyan előzhetjük meg, hogy az ördög leharapja a lábujjunkat, vagy hogy egy trükkös anyós ránk tegye a rontást? És mi legyen a kocsonyacsontokkal?
jan. 2
13:15
Beatrice, Wastaps, blues és heavy (Zene)
Úgy indul az új esztendő a Pecsa Caféban mintha mi sem történt volna, igaz. hogy már 2012-őt írunk, de változatlan tempóban mennek a bulik egymás után. Az óév utolsó koncertjei hatalmas sikereket hoztak, a Blues Company totál telt ház, a P.Mobil nagy sokaság előtt reggelig nyomta és sokan voltak az évzáró jam session-on is.  [Dátum: 2012.01.02. 13:12]

Keresés