2012. január 1. vasárnap

jan. 1
7:48
Milyen bemutatók lesznek a Nemzeti Színházban? (Infostart)
A Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangversenysorozata januárban, február elején pedig két bemutató, A tanítónő és a Náthán gyermekei várja a budapesti Nemzeti Színház közönségét.
jan. 1
8:42
Ijesztő űrbéli lények védik a Sixtusi-kápolnát (Infostart)
A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.
jan. 1
14:48
2012 filmjei (Metropol)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
16:54
Elhunyt Eva Zeisel (Metropol)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán vasárnap.
jan. 1
18:18
"Még egy olyan nagy színész nem lesz, amilyen Garas Dezső volt" (Infostart)
Minden kornak megvan a maga nagy színésze, de még egy olyan nem lesz, mint amilyen Garas Dezső volt - mondta Törőcsik Mari az InfoRádiónak a 77 évesen elhunyt kollégájáról.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
6:36
Nem kedvelik a megreformált helyesírást (Infostart)
A franciáknak és persze főleg a külföldieknek sok fejfájást okozó bonyolult francia helyesírási szabályokkal küszködők számára jó hír volt, hogy a bonyolult regulákat jó húsz éve leegyszerűsítették. A rossz hír viszont az, hogy ezt mindmáig kevesen vették észre, akik pedig mégis, jobbára nem kedvelik ezt a reformot.
jan. 2
6:54
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Infostart)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
9:24
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Metropol)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
16:18
Cruise akciófilmje a toplista élén (Metropol)
Továbbra is a Mission: Impossible negyedik epizódja vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát: a Fantom protokollra a hétvégén 31,3 millió dollárért (7,6 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők.
jan. 2
16:54
Fokozott rendőri jelenlétet kér az operánál az LMP (Metropol)
Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek.
jan. 2
17:06
Elhunyt Darth Vader dublőre (Infostart)
Elhunyt Bob Anderson olimpikon vívómester, aki egyebek mellett Darth Vader dublőreként vált ismertté.
jan. 2
17:48
Életrajzi film Elton Johnról (Metropol)
Életrajzi film készül Elton Johnról. A zenész szeretné, ha Justin Timberlake alakítaná. A 64 éves sztár a Los Angeles Times vasárnapi online kiadásában beszélt arról, hogy javában folyik a film előkészítése.
jan. 2
19:00
Frankenstein a vatikáni könyvtárban (Metropol)
Az 1931-ben készült fekete-fehér Frankenstein című klasszikus horrorfilm egy filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 2
19:36
Kiállítás köszönti az új alaptörvényt (Metropol)
Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítást hétfő este a Magyar Nemzeti Galériában. Schmitt Pál szerint „jó föld az új alaptörvény”.

2012. január 3. kedd

jan. 3
8:30
Kémek és szabók (Metropol)
Január végén kerül a ma­gyar mozikba a Suszter, szabó, baka, kém című film, melyet John le Carré Árulás című regénye alapján forgatott a svéd rendező, Tomas Alfredson.
jan. 3
15:18
Január 11-én búcsúztatják Garas Dezsőt (Infostart)
Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját január 11-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-termében - tudatta a színész családja, a Nemzeti Színház és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
jan. 3
16:00
Január 11-én búcsúztatják Garas Dezsőt (Metropol)
Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját január 11-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-termében. A színész 77 éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el december 30-án, pénteken.
jan. 3
16:36
A képregényrajzoló halála (Metropol)
Elhunyt Ronald Searle brit képzőművész, akinek egy képzeletbeli lányiskoláról, a St. Trinianról készült kultikussá vált gunyoros képregényeiből több film is született. A 91 esztendős brit művész pénteken halt meg egy dél-franciaországi kórházban.
jan. 3
20:48
Vízesés volt a szülinapi meglepi (Metropol)
Decemberi születésnapjára és karácsonyra egy Los Angeles melletti vízeséssel lepte meg Angelina Jolie gyermekei apját, Brad Pittet.

2012. január 4. szerda

jan. 4
9:06
Markovicék két évnyitó koncertje (Metropol)
Duplázik Boban és Marko Markovic zenekara szombaton a Művészetek Palotájában: a teltház miatt egy második koncertet is szerveztek.
jan. 4
12:42
Először rendeznek Magyar Cirkuszfesztivált (Metropol)
A Fővárosi Nagycirkuszban bemutatkoznak a legjobb fiatal magyar artisták, az Artistaképző jelenlegi és volt növendékei is.
jan. 4
13:36
Új Botticelli-képet találtak (Metropol)
Sandro Botticelli eredeti művének bizonyult az a festmény, amelyet egy olasz gyűjtő 1990-ben aukción vásárolt.

2012. január 5. csütörtök

jan. 5
7:18
Festményt csempésztek be egy múzeumba (Metropol)
Szokatlan akcióval hívta fel magára a figyelmet egy lengyel művészeti egyetemista: titokban kiakasztotta festményét a wróclawi Nemzeti Múzeumban.
jan. 5
7:20
Meglepetéskoncert Győrben (Metropol)
Ingyenes meglepetés kamarakoncertet tart Tolcsvay László vasárnap este a Győri Városi Múzeumban. Grászli Bernadett elmondta: nem hozzák nyilvánosságra, mi lesz a koncert programja, és "Tolcsvay László életműve olyan gazdag, hogy a találgatás sem egyszerű".
jan. 5
8:12
Moriarty színre lép (Metropol)
A Reklámőrültek sztárja, a brit Jared Harris nagy rajongója volt az első filmnek, de nem hitte volna, hogy a magyar mozikban mától látható folytatásban ő játszhatja a profes­szort.
jan. 5
8:30
Beatbox és klasszikusok (Metropol)
Örökzöld slágerek csendülnek fel újszerű „hangszerelésben”, a zenei utazás a barokktól egészen a modern zenékig tart, hetven dallam segítségével.
jan. 5
11:48
Vizsgálja a rendőrség, hogy mi történt a hétfői tüntetésen (Metropol)
Hatala József országos rendőr-főkapitány elrendelte a Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát.
jan. 5
17:42
Csurka darabját is játszani fogják az Új Színházban (Infostart)
Dörner György, az Új Színház február 1-jén hivatalba lépő új igazgatója közzétette a teátrum idei és jövő évadának műsortervét. Kodolányi János, Páskándi Géza, Hunyady Sándor, Nyírő József, Tomcsa Sándor, Jókai Mór, Bessenyei György, Pozsgai Zsolt és Wass Albert művei mellett láthatja a közönség Csurka István A hatodik koporsó című drámájának ősbemutatóját is, amelynek rendezésére pályázatot írnak…
jan. 5
17:48
Dörner György közzétette műsortervét (Metropol)
Dörner György, az Új Színház február 1-jén hivatalba lépő új igazgatója közzétette a teátrum idei és jövő évadának műsortervét.
jan. 5
18:42
Sherlock Holmes felemás visszatérése (Metropol)
Az első Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes-film bemutatója óta vártam, hogy lehulljon a lepel Moriarty professzor kilétéről és az általa szőtt grandiózus cselszövésről – így amikor a Sherlock Holmes 2: Árnyjáték megtekintésére lehetőségem nyílt, nem haboztam kihasználni azt.
jan. 5
19:54
Eladja az Átrium mozit a főváros (Metropol)
Eladásra kínálja az Átrium mozit a Fővárosi Önkormányzat. A pályázaton indul a Merlin Színház is, amelynek odaköltözéséről már nyár végén tárgyalt a főváros és a színház vezetése.
jan. 5
20:12
Shopline lesz Bookline-ból (Metropol)
A Bookline.hu Nyrt. január 15-től új, univerzális webáruházat hoz létre Shopline néven, és saját, hivatalos elnevezését is Shopline-webáruház Nyrt.-re változtatta, erről a társaság január 5-i rendkívüli közgyűlése döntött.

2012. január 6. péntek

jan. 6
8:30
Ezeket a lemezeket várjuk 2012-ben (Metropol)
Friss kedvencek és nagy öregek új albumai. Sorra vettük azokat, akiket mi igazán várunk.
jan. 6
9:06
Húszéves a Kolibri Színház (Metropol)
A színházat 1992-ben alapította Novák János, Székely Andrea valamint Lengyel Pál rendező, Orosz Klaudia tervező, Fábri Péter és Kárpáti Péter dramaturg.
jan. 6
10:36
Megvannak az első Oscar-díjasok (Metropol)
Bejelentette az amerikai filmakadémia az idei Oscar első díjazottjait a technikai kategóriákban, és bemutatta a ceremóniát népszerűsítő kisfilmet. A filmtechnológia terén elért úttörő tevékenységéért Oscar-díjjal jutalmazzák a müncheni Arri vállalat dolgozóit.
jan. 6
13:00
Kinevezték az NKA új kuratóriumi tagjait (Metropol)
Felállt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) új szakkollégiumi rendszere. A frissen kinevezett kurátorok névsorát és a kollégiumok tervezett idei költségvetését a szervezet pénteki budapesti sajtóreggelijén ismertette L. Simon László, az NKA Bizottságának elnöke.
jan. 6
13:54
Nem örült Cameron a Vasladyről szóló filmnek (Metropol)
Bírálta a Margaret Thatcher volt brit kormányfőről szóló Vaslady című filmet David Cameron, a szigetország jelenlegi miniszterelnöke, aki szerint rossz a Meryl Streep főszereplésével készült alkotás időzítése.
jan. 6
19:54
Meghalt a Fleetwood Mac egyik volt gitárosa (Metropol)
Meghalt Bob Weston brit gitáros, aki egyebek közt a Fleetwood Mac zenekarban játszott. 64 éves volt.

2012. január 7. szombat

jan. 7
10:00
Special Providence az A38-on (Metropol)
Január 12-én tartja legújabb albuma bemutatóját a fúziós zenét képviselő Special Providence a fővárosi A38 hajón.

2012. január 8. vasárnap

jan. 8
9:36
Így készül Németország a nagy évfordulóra (Infostart)
Megkezdődtek az előkészületek, felújítások és átépítések a reformáció 500 éves jubileumára Németországban.
jan. 8
10:30
Megválasztották az Év Fiatal Magyar Borászát (Infostart)
Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca és ifjabb Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza lett megosztva 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség szavazatai alapján. A nyertesek díjukat szombat este vehették át borkóstoló keretében.
jan. 8
15:00
Szirbik Bernadett kapta a Domján Edit-díjat (Infostart)
Szirbik Bernadett kapta a 2011-es Domján Edit-díjat.

2012. január 9. hétfő

jan. 9
8:27
A legnagyobb filmek (Metropol)
Az idei esztendő képregény- filmekről (A bosszúállók, A csodálatos Pókember, A sötét lovag: Felemelkedés) és könyvadaptációkról (Az éhezők viadala, A hobbit) szól.
jan. 9
9:03
Pontokat veszített a Barcelona (Metropol)
A címvédő FC Barcelona meglepetésre nem bírt városi riválisával, az Espanyollal a spanyol labdarúgó-bajnokság 18. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.
jan. 9
12:39
Megvédik a római kockaköveket (Metropol)
Hagyományőrző egyesületet hoztak létre a Róma utcáit díszítő kockaköveket lerakó szakemberek, akik ezzel a lépéssel a ritka és nagy szaktudást igénylő szakmát szeretnék megvédeni a kihalástól.
jan. 9
13:33
Jack Bauer a filmvásznon is feltűnik (Metropol)
A 24 című tévésorozat filmváltozatán és egy tavasszal induló új televíziós drámasorozaton is dolgozik Kiefer Sutherland.
jan. 9
19:51
A The Doors ismeretlen dala a Facebookon (Metropol)
A Facebook közösségi portálon már hallható a The Doors egy eddig ismeretlen dala, a She Smells So Nice, amely az együttes L.A. Woman című lemezéhez készült.
jan. 9
21:00
Tavasszal jelenik meg Tom Hanks websorozata (Infostart)
A Yahoo-n jelenik meg tavasszal Tom Hanks évek óta dédelgetett sci-fi animációs websorozata.

2012. január 10. kedd

jan. 10
8:27
Román Sándor: Tessék felrázni ezt a várost! (Metropol)
A Liliomfi premierjével tér vissza a Nemzeti Táncszínházba az ExperiDance. Január 15-én mutatják be.
jan. 10
8:29
Klimt-év Bécsben 10 kiállítással (Metropol)
Bécs évek óta készül Gustav Klimt osztrák festőművész születésének 150. évfordulójára, amelyet Klimt munkássága bemutatásának szentelnek.

Keresés