2012. január 23. hétfő

jan. 23
6:39
Szalon helyett egy szoba (Spa Trend Online)
A válság és a magyar kultúra címmel két napos konferencián adtak kultúrpolitikai panorámát a Politikatudományi Intézetben. A felszólalók közül sokan elmondták, nem csak a magas kultúra, hanem a nemzeti kultúra alapjai vannak veszélyben. Ám sokan reménykednek, hogy alulról sikerül újra építeni a kultúrát.
jan. 23
6:57
Az író és a Nagyszederfa (Spa Trend Online)
Elsőként a Nagyszederfáról emlékezik meg Komáromi Gabriella a Lázár Ervin élete és munkássága című tanulmánykötetében. Úgy érzi, Rácegrespusztán, ahol Lázár gyermekeskedett, minden a Nagyszederfával kezdődött, életművének emblematikus alakja, és ahogy a megidézett író maga mondja:" Minden a Nagyszederfával kezdődött. (A termetes növény fotójával is találkozunk a kötetben.)
jan. 23
6:59
Elviheted, de hozd vissza vagy cseréld másikra! (Spa Trend Online)
Több száz könyv található a KÖKI Terminál második emeletén péntek óta. Ott nyílt meg a Nyitott Könyvespont. A kezdeményezés a Kispesti Munkásotthon (KMO) Művelődési Házhoz köthető, és azt célozza, hogy könyvek mindenféle regisztráció és felügyelet nélkül cserélhessenek gazdát az olvasók között. A köteteket tehát bárki elviheti, sőt akár meg is tarthatja, a szervezők csak annyit kérnek, aki elvisz…
jan. 23
8:12
A kis Sherlock (Metropol)
Két Sherlock Holmes-rajongó fiú misztikus nyomozásáról forgatott filmet Bernáth Zsolt.
jan. 23
10:18
Április elsején osztják a filmes citromdíjakat (Metropol)
Megváltoztatták az amerikai szervezők a filmes "citromdíjak" kiosztásának menetrendjét: az Arany Málna-díjnak nevezett anti-Oscarokat idén április elsején nyújtják át.
jan. 23
12:06
Bruce Springsteen új albuma márciusban jelenik meg (Metropol)
Bruce Springsteen új albuma március 5-én jelenik meg: a Wrecking Ball című anyag első dala már elérhető az Apple internetes zeneáruházában.
jan. 23
14:12
Húsz maori fejet szolgáltat vissza Franciaország (Metropol)
Fréderic Mitterrand kulturális miniszter a koponyákat a hétfői Quay Branly múzeumban tartott ünnepségen adta át. Új-Zéland nagykövetsége szerint ez a legnagyobb tétel, amely egyszerre visszakerülhet országába.
jan. 23
14:30
Netes sztár lett a nyolcéves ausztrál metálos (Metropol)
Több mint tizenkét millió internetező nézte meg négy nap alatt egy nyolcéves ausztrál kislány videóját a Youtube videomegosztó portálon.
jan. 23
14:42
Megalapíthatják a Janus Pannonius-díjat (Infostart)
Janus Pannoniusról elnevezendő, jelentős pénzjutalommal járó, nemzetközi költészeti díj alapítására tesz javaslatot a Magyar PEN Club. Ha sikerül az elismerés anyagi hátterét előteremteni, már az idén megtarthatják az első díjkiosztót - mondta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, a PEN Club elnöke, a díj ötletgazdája az MTI-nek.
jan. 23
19:48
Április elsején osztják a filmes citromdíjakat (Infostart)
Megváltoztatták az amerikai szervezők a filmes "citromdíjak" kiosztásának menetrendjét: az Arany Málna-díjnak nevezett anti-Oscarokat idén április elsején nyújtják át.

Keresés