2012. december 1. szombat

dec. 1
6:36
Ismeretlen Csontváry kalapács alatt (Spa Trend Online)
A Virág Judit Galéria decemberi aukcióján 80 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá a 130-240 millió forint értékűre becsült, eddig ismeretlen Csontváry kép, a "Traui tájkép naplemente idején" című. Kiderült, a kép fel-felbukkant, múzeumi letétben is volt, sőt Bellák Gábor művészettörténész kéziratban maradt tanulmányt is írt róla, de eleddig valahogy mindig rejtve maradt a szakma és…
dec. 1
6:54
Lenyúlási kísérlet Szegeden (Spa Trend Online)
Területfoglalás zajlik bőszen és egyre gátlástalanabbul. Most éppen a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (Reök) igazgatóját akarják a helyéről jóval idő előtt elmozdítani, hiszen csak 2014-ben jár le a mandátuma. De a közgyűlés ma dönt arról, felveszi-e dicső napirendi pontként Bátyai Edina eltávolítását a programjába.
dec. 1
6:56
Csak nemzeti érzésűeké lehet a Műcsarnok (Spa Trend Online)
Fütyül a demokráciára Fekete György; a Műcsarnokba csak nemzeti érzésű művészek állíthatnak ki, a Magyar Művészeti Akadémia tagjaiban buzog a nacionalizmus - nyilatkozta az utóbbi napokban a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
dec. 1
11:18
A nemzeti minimum része Szegeden (Infostart)
Közönségtalálkozón árultak el kulisszatitkokat az ősbemutató 30. évfordulójára tervezett új István a király produkcióról a készítők pénteken Szegeden, ahol a darabot jövő nyáron eddig még soha nem látott formában állítják színpadra. E közben mintegy kétszázan a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának tervezett leváltása ellen demonstráltak a rendezvénynek helyt adó Reök-palota előtt.
dec. 1
13:06
Leváltották a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét (Infostart)
Azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról a szegedi közgyűlés szombaton. A posztra pályázatot írnak ki.
dec. 1
13:24
Leváltották a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét (Metropol)
Botka László szocialista polgármester bejelentette: él az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével, és nem írja alá a határozatot.
dec. 1
16:06
Kiállítás és aukció a Zelnik-gyűjtemény kincseiből (Metropol)
A 184 tétel kikiáltási értéke összesen 28 millió forint; az árak jellemzően 20 ezer és 200 ezer forint között mozognak.

2012. december 2. vasárnap

dec. 2
8:18
"Nincs nagyobb kaland, mint hazatalálni": itt az advent (Infostart)
Idén december 2-án veszi kezdetét az advent, amely a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka. Pilinszky János írta: az advent "a várakozás megszentelése". A költő szerint aki "jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a…
dec. 2
10:30
A színháznak szolidaritást kell vállalni (Spa Trend Online)
A Pesti Színház december 3-án hétfőn, 19 órakor kezdődő előadásának bevételét a 140 éves Népszava támogatására fordítja. Az idei év legjobb magyar drámáját, Spiró György Príma környék című darabját Marton László rendezte, a főszerepét Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színművész játssza.
dec. 2
13:24
Kern András elmondta, amit nem volna szabad! (Infostart)
Ezt nem lehet leírni címmel jelent meg interjúkötet Kern Andrással. A színművész a könyv kapcsán beszélt színészi pályájáról és a színészlétről az InfoRádió Aréna című műsorában. Önmagát és Darvas Ivánt is parodizálva elmondja, mennyi bajjal és nyűggel jár ez a hivatás, majd elárulja: vigyázzunk, ilyenkor a színészek viccelnek, csak eljátsszák a gondterheltséget.
dec. 2
13:24
A Lucernában játszott az Omega (Metropol)
Az Omega hét év után lépett fel ismét a cseh könnyűzene szentélyének számító prágai Lucerna palotában.
dec. 2
14:18
Pápai beszéd advent első vasárnapján (Infostart)
A keresztényekhez méltó életmódról beszélt advent első vasárnapján XVI. Benedek pápa a római Szent Péter téren.
dec. 2
14:24
Pesten forog az Isteni műszak (Spa Trend Online)
Isteni műszak címmel forgatja első nagyjátékfilmjét Bodzsár Márk, aki végigment a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv fejlesztési folyamatán, majd pályázatára 206 millió forintot nyert a megvalósításra. A fiktív történet főhőse fiatal orvostanhallgató, aki a délszláv háborúból menekült Magyarországra, beállt a mentők közé, s a békében szemben találja magát a halál biznisszel.
dec. 2
14:54
Saját elméjébe hív kalandozni a brit szobrász (Metropol)
Antony Gormley kockák, négyzetek, sötét fordulók és fénycsóvák alkotta száztonnás acéllabirintusát a londoni White Cube galériában járhatják be az érdeklődők.

2012. december 3. hétfő

dec. 3
6:36
Álságos és kínos (Spa Trend Online)
Nem lehet pontosabb jelzőkkel leírni a Házasodna a gazda című RTL-es műsort, mint az álságos és kínos szavakkal. Nem is nagyon érthető, hogy a legsikeresebb magyar televíziós csatorna miért vállalkozik egy ilyen - lejárt szavatosságú - műsortípúsra, amikor már a nagy "Ő" kiválasztása is a végén majdnem nevetségbe fúlt.
dec. 3
9:12
Ákos: közösséggé érett a közönség (Metropol)
A nyári fesztiválfellépések adta ízelítő után december 15-én mutatja be 2084 című albumát a Papp László Budapest Sportarénában.
dec. 3
9:14
Színházak: nehéz piaci alapon működni (Metropol)
A jegybevételek csupán a kiadások töredékét fedezik. Kevesen tudják a színházak működését közpénz nélkül elképzelni.
dec. 3
10:42
Megnyílik a Louvre első fiókmúzeuma Lens-ban (Metropol)
A kiállított művek között szerepel többek között Perugino híres Szent Sebestyén-képe.
dec. 3
11:18
José Cura ötvenéves (Metropol)
December 5-én lesz ötvenéves az argentin José Cura, akit sokan korunk egyik legnagyobb tenorjának tartanak.
dec. 3
13:24
Ötmillió dollárnál is többet értek Jacko ruhái (Metropol)
Az árverésen Lady Gaga is licitált.
dec. 3
16:06
Lemondatnák a Magyar Művészeti Akadémia elnökét (Metropol)
Az LMP szerint Fekete György helyett olyan vezetőt kell választani, aki nem megosztja, hanem egységesíti a magyar kulturális életet.
dec. 3
16:12
A koreai Gangnam Style után itt a kínai hangmu style (Spa Trend Online)
Tombol a hangmu style a kínai interneten: a félig ülő, a jobb kéz mutató- és középső ujjával az ég felé mutató pozíció a J-15-ös kínai vadászgépnek a hazai fejlesztésű repülőgép-anyahajón való sikeres landolása után vált népszerűvé.
dec. 3
17:24
Az East jövő márciusban újra koncertezik (Spa Trend Online)
Újra színpadra lép a nyolcvanas-kilencvenes években aktív East együttes. A progresszív rockot játszó magyar csapat, amely idén húsz év után adott koncertet Pécsett, jövő márciusban Szegeden, majd Budapesten is játszik.
dec. 3
17:36
Művészetté nyilvánították a számítógépes játékokat (Metropol)
A New York-i Modern Művészetek Múzeuma 40 játékot vesz fel a gyűjteményébe.
dec. 3
19:48
A tanú - Bemutató a Thália Színházban (Spa Trend Online)
Egy legendás magyar film, A tanú színpadi változatát mutatja be csütörtökön a Thália Színház. A szatirikus korrajz főszerepeit Csányi Sándor, Szombathy Gyula és Cserhalmi György alakítja.

2012. december 4. kedd

dec. 4
5:06
Botrányos igazgató leváltás Szegeden (Spa Trend Online)
Leváltotta a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (Reök) igazgatóját szombaton a szegedi közgyűlés, melynek egyéb napirendi pontjai nyilvánosak voltak, ezt a kérdést azonban zárt ülésen tárgyalták. Botka László polgármester az elmúlt huszonkét év legszörnyűbb közgyűlésének nevezte a legutóbbit.
dec. 4
6:54
Péterfy Bori lemezbemutató koncertje (Spa Trend Online)
Bár korlátozott példányszámban, de bakeliten is lehet majd kapni Péterfy Bori & Love Band legújabb hanganyagát, a Fehér éjszakákat.
dec. 4
6:56
Mastaba, a szobor óriás (Spa Trend Online)
Al Gharbia sivatagában, 150 kilométernyire Abu Dabitól készül fölépíteni Christo a szobrász Mastabát, szerinte a mai világnak legnagyobb emlékművét. Az ötlet még akkor született, amikor az amerikai művésznek még élt a felesége, aki meghalt azóta.
dec. 4
8:36
A bin Ladenről szóló film a legjobb (Metropol)
Az Oszama bin Laden kiiktatásáról Kathryn Bigelow rendezésében készült Zero Dark Thirty az év filmje a New York-i kritikusok szervezete szerint.
dec. 4
8:38
Disney Star Wars (Metropol)
Nemrég megvásárolta a Walt Disney a George Lucastól a Lucasfilmet. A cég tervei szerint 2015-ben készülne el az űropera következő része.
dec. 4
8:40
Párban szép (Metropol)
Megyeri Zsuzsa Dóra pszichológus első könyvében párkapcsolatainkat veszi górcső alá.
dec. 4
8:42
Diótörő Fesztivál rendhagyó eszközökkel (Metropol)
Az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség adománygyűjtő kampányával egybefonódó, ünnepváró Diótörő Fesztivál múlt hét végén kezdődött.
dec. 4
8:54
Elvont alkotás nyerte a Turner-díjat (Metropol)
Elizabeth Price művének célja: bemutatni, miként viszonyul az ember a saját maga alkotta tárgyakhoz, a fogyasztói társadalom kultúrájához.
dec. 4
11:54
Turnéra indul a Fleetwood Mac (Metropol)
Stevie Nicks szerint nem ez lesz a banda utolsó turnéja.
dec. 4
13:06
Tévésorozat készül J. K. Rowling regényéből (Metropol)
Az Átmeneti üresedés a Harry Potter-sorozat írójának első, felnőtteknek szóló regénye.
dec. 4
14:54
Nótacsatornát indít a közrádió (Metropol)
A Dankó Rádió célja, hogy megőrizze a magyar nóta hagyományait.
dec. 4
14:56
Palya Bea vasárnap visszatér a színpadra (Metropol)
Az énekesnő a hét hete született Lili lánya által ihletett Altatok dalait mutatja be gyerekeknek és szüleiknek.
dec. 4
15:18
Élménykalendárium a Ferencvárosban (Spa Trend Online)
Színházi koncert, könyvesbolti mesedélután, logikai társasozás, fürdőzés ingyenes vizimasszázzsal, dokumentum filmes mozi, dunaparti villamosút házi süteményekkel. December 8 és 16.-a között közel húsz ingyenes programmal várja a kilencedik kerületben élőket, dolgozókat, és a Ferencvároshoz kötődőket, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány "ÉLMÉNYKALENDÁRIUM" című programsorozata.
dec. 4
16:12
Támadás a művészi szabadság ellen (Spa Trend Online)
Rosta Mária az István, a király előadásának producere nem érti, hogy egy igazgató állása hogyan múlhatott egy installáción, hogy lehet beleszólni egy alkotó művébe, hogy lehet cenzúrát gyakorolni, és egy mű kiállítása miatt kirúgni egy intézményvezetőt. Ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának, Bátyai Edinának politikai okokból való eltávolítására egy szegedi kiállításon bemutatott…
dec. 4
16:39
Végső búcsút vettek Kovács Apollónia előadóművésztől (Infostart)
Rokonok, barátok, pályatársak és tisztelők kíséretében cigányzene mellett vettek végső búcsút a magyar nóta királynőjének tartott Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész-népdalénekestől a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kedden.
dec. 4
16:42
Végső búcsút vettek Kovács Apollónia előadóművésztől (Metropol)
Rokonok, barátok, pályatársak és tisztelők kíséretében cigányzene mellett vettek végső búcsút a magyar nóta királynőjének tartott Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész-népdalénekestől a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kedden.
dec. 4
19:57
Tehetséges fiatalok nyertek támogatást a Mol pályázatán (Infostart)
Mintegy száz fiatal, leendő művész és tudós pályafutását segíti a Mol Tehetségtámogató Program összesen 18 millió forinttal.

2012. december 5. szerda

dec. 5
6:36
Végső búcsút vettek Kovács Apollónia nótaénekestől (Spa Trend Online)
Rokonok, barátok, pályatársak és tisztelők kíséretében cigányzene mellett vettek végső búcsút a magyar nóta királynőjének tartott Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész-népdalénekestől a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kedden.
dec. 5
6:54
Halász Judit a Bóta Café-ban (Spa Trend Online)
Ezúttal - technikai okokból - egy korábbi Bóta Café-adást pakoltunk a Télapó puttonyába: a Halász Judit Kossuth-díjas színésznővel készült beszélgetést ismételjük meg december 5-én, szerda este 9 órától.
dec. 5
6:56
Vatikáni titkok (Spa Trend Online)
Paul den Heuvel belga könyvkiadónak szenvedélye a Vatikán könyvtára. Rendületlenül bújja a kincseit, persze parányát csak, mert több emberéletnyire sem futná az egész fölfedezése.
dec. 5
6:58
Híres színésznő és kiskamasz. (Spa Trend Online)
Bíró Kriszta, az Örkény Színház tagja - akinek már könyvei is megjelentek -, kettős szerepben mutatkozik be a Janika című vígjátékban, a Karinthy Színházban.
dec. 5
8:18
Newton-John és Travolta: a közös album után film is jöhet (Metropol)
A hetvenes évek óta nem dolgoztak együtt. Idén This Christmas címmel közös karácsonyi lemezt készítettek. Interjú!
dec. 5
10:12
December 13-án dönthetnek Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjének leváltásáról (Spa Trend Online)
December 13-ai rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról. A kulturális szakember menesztéséről szombati ülésén szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület.
dec. 5
10:30
Negyed6Negyed7 fesztivál a régi zsidó negyedben (Spa Trend Online)
Hanukai gyertyagyújtással, beszélgetéssel, színházi előadással, városismereti sétákkal, kiállítással, koncertekkel és garázs vásárral várják az érdeklődőket szombattól egy héten át a Negyed6Negyed7 fesztiválon a régi zsidó negyedben Budapesten.
dec. 5
12:45
Elhunyt Hollósi Frigyes (Infostart)
Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán 71 éves korában érte a halál - tudatta a színház.

Keresés