2009. január 1. csütörtök

jan. 1
5:24
Nyert a Szerelmes asszony (Spa Trend Online)
Barbra Streisand világslágere, a Women in Love (Szerelmes asszony) lett az első, Polyák Lilla előadásában a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált! című könnyűzenei vetélkedőjének negyedik sorozatában szilveszter este.
jan. 1
7:12
Mester Tamás: "Még mindig egy operettország a miénk" (Spa Trend Online)
Mester Tamás a Megasztár zsűrijében hétről- hétre megosztotta a tévénézőket a nemzetközi mércére hivatkozó igényeivel. Az e héten utcára kerülő Képes Újságban e szerepét is igyekszik megmagyarázni. Alább Szentgyörgyi Rita interjújának ezt a részét idézzük.
jan. 1
9:18
Gregor Bernadett: "Most jött el az a pillanat, hogy végre békén hagyjanak a szennylapok" (Spa Trend Online)
Nem biztos, hogy túl nagy öröm rendszeresen a pletykalapok címoldalán szerepelni. Gregor Bernadettnek, az "öntörvényű vadmacskának" ez sokszorosan is megadatott. Többet írtak magánéleti botrányairól, mint művészi teljesítményéről. Nem is csoda, hogy elege lett ebből. A Képes Újság e héten utcára kerülő számában erről is beszél, Herrczeg Dóra interjújából alább csak egy rövid részletet idézünk.
jan. 1
15:00
Linz és Vilnius a kulturális főváros (Infostart)
Január 1-jétől az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az osztrák városban a szilveszteri ünnepségeket is ennek az eseménynek szentelték.
jan. 1
16:48
Elhunyt Vincent Ford (Spa Trend Online)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
22:12
Újrahasznosított giccs és közhely (Spa Trend Online)
A nyilvánvaló giccset senki olyan orcátlan nyíltsággal és eredeti merészséggel nem használja napjainkban a filmen, mint az ausztrál Baz Luhrmann. Akár a Rómeó meg Júlia, akár a Chicago című filmjére gondolunk, lélegzetelállítóan meglepő összhatást hoz ki a mások kezében olcsó giccsnek ható eszközök sajátos alkalmazásából. Mennyiségileg egyáltalán nem mondható termékenynek, de elképesztően kreatív…

2009. január 3. szombat

jan. 3
12:54
"Olyan fajta vagyok, aki minden egyes döntését mérlegre teszi és folyamatosan elemzi" (Spa Trend Online)
Marton László huszonhárom év után döntött úgy, hogy nem vezeti tovább a Vígszínházat. Lapunknak ezúttal döntésének hátteréről beszél, felelevenítve az elmúlt időszak néhány kedves emlékét. A leköszönő direktor, akit az utód Eszenyi Enikő főrendezőnek kért fel, úgy látja, bizonyára jó néhány hibát elkövetett, de természetesen a színház sikereire is büszke, a fontos, emlékezetes előadásaikra. Meg…
jan. 3
13:13
Meghalt a leghíresebb kémregényíró (Spa Trend Online)
Elhunyt 84 éves korában, január elsején egy svájci idősotthonban, Zug közelében a neves osztrák író, Johannes Mario Simmel - közölte ügyvédje.
jan. 3
13:30
Zeffirelli vallomása homoszexualitásáról (Spa Trend Online)
Franco Zeffirelli, a világhírű olasz filmrendező életében az első férfi egy fiatal parasztlegény volt, akivel egy fagyos éjszakát töltött összebújva egy barlangban a toszkánai hegyekben a második világháború alatt. A 85 éves olasz filmrendező a Libero című milánói lapnak adott interjújában "homoszexuálisnak, de nem melegnek" nevezte magát.
jan. 3
13:42
A külföldiek dobják meg az Operaház látogatottságát (Infostart)
Majdnem száz százalékos a Magyar Állami Operaház látogatottsága, igaz, a látogatók jó harmada külföldi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
13:12
Látogatói rekord a madridi Pradóban (Spa Trend Online)
Látogatottsági rekordot könyvelhetett el a madridi Prado Múzeum az óévben a gazdasági válság ellenére.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
10:39
Már látható Michelangelo különleges alkotása (Infostart)
A római miniszterelnöki palotában január 23-ig tekintheto meg az a hársfából készült kis Krisztus-szobor, amelyet Michelangelónak tulajdonítanak. A mutárgyat az olasz állam tavaly decemberben vásárolta meg 3 és negyed millió euróért, vagyis több mint 812 millió forintért egy torinói régiségkereskedotol.

2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
6:00
Négymilliárd forint szolgálta a kultúra ügyét (Spa Trend Online)
Paradigmaváltás érzékelhető a múzeumok világában - fogalmazott Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a jelenségre, amelyet minden múzeumba járó érzékel: egyre szorgosabban tárják a kiállítóhelyek a publikum felé kapujukat, közönségbarát akciókkal, rendezvényekkel keresik a látogatók kegyét. A tavalyi év a reneszánsz jegyében telt, a Nyugat folyóirat pedig megalakulásának százéves…
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
9:00
Antológia jelenik meg Nápolyban magyar írók műveiből (Spa Trend Online)
A közeljövőben antológia jelenik meg Nápolyban az Újlipótvárosi esték sorozaton eddig részt vett írók műveiből; a Szépírók Társasága által szervezett felolvasóest legközelebbi rendezvénye pénteken lesz a XIII. kerületben.
jan. 6
13:48
Elhunyt Charles Camilleri, a "máltai Bartók" (Spa Trend Online)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
15:18
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia (Spa Trend Online)
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia középiskolás diákok, egyetemisták és főiskolások, valamint pedagógusok számára; a pályaműveket március 15-ig várják a szervezők.
jan. 6
20:24
A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek (Spa Trend Online)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra.
jan. 6
20:42
Mi leszel, ha nagy leszel? Celeb! (Spa Trend Online)
Ha a művelt olvasó netán nem tudná, mit fán terem a gasztroreality, elég ha úgy hét óra táján az RTL Klub csatornájára téved távkapcsolója. Mára ugyan nagyon nehéz úgy televíziót nézni, hogy ne legyünk részesei a nagy magyar celebetetésnek, a Vacsoracsata, ha lehet így mondani, a műfaj kvintesszenciája. Mi szem szájnak ingere, feltálaltatik itt a fáradt tévénézőnek. Bombanő, bohóc, csacsog, gagyog…

2009. január 7. szerda

jan. 7
5:24
A francia fiatalok felé a Sziget Fesztivál a legjobb országimázs (Spa Trend Online)
Alaposan felpörgette az elmúlt három évben Ecsedi-Derdák András a Párizsi Collégium Hungaricumot. Két galéria nyílt az intézményben, közép-európai filmeket vetítő mozi üzemel nemsokára, és vendéglő, kávézó fog barátokat szerezni a magyar kultúrának. Szerinte a siker kulcsa annyi: "Sok jó gondolat kell, ötletek - és némi szabadság a megvalósításukhoz."
jan. 7
9:09
Először mutatják be Magyarországon Händel egyik legszebb oratóriumát (Infostart)
Először hangzik el Magyarországon Händel: Athalia című oratóriuma ma, a Művészetek Palotájában. A hangverseny koncertmestere Simon Standage angol hegedűművész, akit a barokk zene egyik legmegbecsültebb kortárs előadójának tartanak.
jan. 7
14:06
A Hamász sem támad (Spa Trend Online)
A Hamász sem fog kilőni rakétákat izraeli célpontok ellen abban a napi háromórás időszakban, amikor Izrael szünetelteti a támadásokat a Gázai övezet egyes részein - közölte szerdán a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője.
jan. 7
14:42
Pinyó: „Engem a zene konzervál” (Spa Trend Online)
Piramis-brigádok az iskolákban, Som-őrsök, Révész plakátok a hálószobák falain. A hetvenes években fiatalok tízezrei imádták az együttes dalait. Nem volt könnyű útjuk, az LGT, az Omega és az Illés árnyékában a megalakulásuk utáni néhány évben kellett behozni hátrányukat. Szállj fel magasra!, Ajándék, A becsület, Ha volna két életem, Szabadnak születtem… mind örökzöld lett. A banda sikereiről, a…
jan. 7
20:33
Stooges: meghalt a horrorfilmekben szereplő gitáros - videóval (Infostart)
Váratlan gyorsasággal elhunyt az Iggy Pop által vezetett Stooges gitárosa, Ron Asheton. A zenészt napok óta nem tudta elérni egy ismerőse, ezután hívta a rendőrséget. A Stooges a hetvenes évek első felében működött, és 2003-ban alakult újjá. 2006-ban fellépett a Szigeten is, és 2007-ben jelentette meg utolsó lemezét.
jan. 7
22:30
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízi (Spa Trend Online)
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízió (MTV) a 2009-es Radnóti-évhez csatlakozva: az ismert színművészek által választott és előadott költeményeket az operatőr mellett az ötletgazda Kamarás Iván színművész is rögzítette mobiltelefonnal. A MobilVers című műsor január 5-től naponta háromszor jelentkezik az m1 csatornán - közölte a Vígszínházban tartott szerdai sajtótájékoztatón…

2009. január 8. csütörtök

jan. 8
8:51
Mozart-esttel kezdődik az év a Zeneakadémián (Infostart)
Andrea és Rolla János is fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetsége Osztályának diákjaival a mai Mozart-esten.
jan. 8
9:54
Váratlan siker! Egy 1956-ról szóló film győzött a kaliforniai filmfesztiválon (Spa Trend Online)
A lyukas zászló (Torn from the Flag) című független 1956-os dokumentumfilm a játékfilmekkel egy kategóriában versenyezve első helyezést ért el Kaliforniában a Beverly Hills-i Hi-Def (HD) Filmfesztiválon - tudatták az alkotók az MTI-vel.
jan. 8
10:21
Ismerje meg a jövő dzsessz zenészeit! (Infostart)
Fiatal magyar dzsessz művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget a második Jazz Showcase fesztivál, amelyet január 8. és 10. között rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az esti koncerteken ismert zongoraművészek, köztük Binder Károly, Kaltencker Zsolt, és Gonda János is fellépnek - mondta az InfoRádiónak Retkes Attila, a Művészetek Palotája dzsesszprogram-szerkesztője.
jan. 8
14:24
57 év után otthont és tulajdont kaptak a Rajkók (Spa Trend Online)
Ötvenhét év után tulajdonosai lettek a Rajkók annak a fővárosi épületnek, amelyben 1952 óta másfél ezernyi cigányzenész nőtt fel és lett híres zenész; a székház jelképes kulcsát Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön adta át az intézményt működtető alapítvány elnökének.
jan. 8
22:12
Párját ritkító különlegesség ez a tévéműsor (Spa Trend Online)
A Kultúrház régóta büszkélkedhet olyan tulajdonságokkal, amelyek legnagyobb közszolgálati televíziónk ódon épületében legalábbis nem számítottak általánosnak. Friss. Míg hajdanán a mezei kulturális magazinok láttán eluralkodott rajtunk a deja vu érzés, mintha az adásokat minduntalan az aktuális lapkínálat alapján készítették volna, most a szerkesztők igyekeznek versenyezni az idővel. Nagyszabású…

2009. január 9. péntek

jan. 9
6:45
Amikor egy konzervatív lány borítja fel az agglegények életét (Infostart)
Hogyan forgatja föl egy hirtelen fölbukkanó, konzervatív lány két, a világot igencsak kritikus módon szemlélő agglegény, egy laptulajdonos és egy író életét San Franciscóban? Erről szól a Madách Színház új darabja, Neil Simon És mennyi szerelem című komédiája.
jan. 9
8:42
Több mint 8,5 milliárd forint volt a vezető hazai aukciósházak tavalyi éves forgalma (Spa Trend Online)
Finanszírozási válság ide, gazdasági válság oda, kevés kivételtől eltekintve a magyarországi nagy árverezőházak 2008-ban is felülmúlták az előző években elért eredményeiket. A legalább százmillió forintnyi összleütést produkáló cégek adatait összesítve a tavalyi év műkereskedelmi forgalma több mint nyolcszázmillió forinttal haladta meg a 2007-es, és majdnem 2,5 milliárddal a 2006-os bevételeket.…
jan. 9
9:09
Fábry Sándorral ünnepel a negyedszázados Ghymes (Infostart)
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli és Álombálom című új albumának lemezbemutató koncertjét tartja a Ghymes együttes január 10-én a Papp László Sportarénában. A koncerten több vendég, köztük a Honvéd Táncegyüttes, a Budapesti Ifjúsági Kórus és Fábry Sándor humorista is közreműködik.
jan. 9
15:36
Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar (Spa Trend Online)
Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar címmel nyílik az 1943-as doni katasztrófáról a széles közönség által még nem látott dokumentumokat és fotókat is bemutató kiállítás hétfőn a hódmezővásárhelyi Emlékpontban - tájékoztatta az MTI-t Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

2009. január 10. szombat

jan. 10
10:03
Vers és vér, humor és halál: zenés disznóvágás a Nemzetiben (Infostart)
Énekes-zenés "Pokoli disznótort" mutat be szombaton a Nemzeti Színház Gazsó György, Molnár Piroska és Lázár Kati főszereplésével. Az előadás az operát, a bohózatot és a moralitást ötvözi.
jan. 10
13:21
Szépművészeti: üvegkocka, föld alatti bővítés és különleges kiállítások (Infostart)
Idén kezdődik meg a Szépművészeti Múzeum bővítése - mondta az InfoRádióban az intézmény főigazgatója. Baán László Aréna című műsorunkban közölte: a új, föld alatti, kétszintes épületszárnyban helyet kap egy 1200 négyzetméteres kiállítótér is. A beruházás négymilliárd forintba kerül.
jan. 10
14:33
Visszatérés a Százholdas Pagonyba (Infostart)
Nyolc évtized után visszatér Micimackó: a medvebocs kalandjainak legújabb, harmadik kötete ősszel jelenik meg.

2009. január 12. hétfő

jan. 12
6:00
A párt tudatos manipulációja nem engedett a sajtó szereplőinek valódi politikai különbséget (Spa Trend Online)
A cápa utolsó tangója címmel, Médiaszociológiai tanulmányok a félkemény diktatúrában alcímmel jelent meg Szekfű András könyve a Gondolat Kiadónál. A szerző szerint a média hatalmának mértéktelen túlbecsülése olyan örökség, ami a korábbi diktatúrából származik.
jan. 12
18:36
Elhunyt az Oscar-díjas rendező (Spa Trend Online)
Hétfőn elhunyt Claude Berri francia oscar-dí nyertes filmrendező
jan. 12
20:42
Országos közlekedési sztrájk készül Csehországban (Spa Trend Online)
Országos sztrájkot hirdetnek a cseh közlekedési szakszervezetek, ha a pénzügyminisztérium valóban korlátozni kívánja az ágazat alkalmazottainak a munkaadók által nyújtott kedvezményeit, mint amilyent a kedvezményes utazási jegy vagy az étkezési jegyek jelentenek. Ebben állapodott meg a 13 közlekedési szakszervezet vezetősége hétfőn Prágában.

2009. január 13. kedd

jan. 13
6:00
Kate Winslet tarolt a Golden Globe-on (Spa Trend Online)
Heath Ledger posztumusz Golden Globe-díjas lett – ahogy az várható volt, a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt színész a gonosz Joker szerepéért megkapta a hollywoodi külföldi filmújságíróktól a legjobb férfi mellékszereplő díját A sötét lovag című filmért. Emlékezhetünk, Ledger egy egészen más, drámai és mély értelmezését adta az egyébként képregényjellegű figurának, s már akkor a nemzetközi sajtó…
jan. 13
8:27
Két év után ad koncertet az Academy of St. Martin in the Fields (Infostart)
Két év után ismét hangversenyt ad az angol Academy of St. Martin in the Fields zenekar a Művészetek Palotájában. A zenekart az együttest alapító, 84 éves Sir Neville Marriner vezényli.
jan. 13
16:51
Történelmi ereklyék a világ minden tájáról - 250 éves a British Museum (Infostart)
A British Museum 250 éves. Az intézmény több mint 50 ezer négyzetméteres területén 13 milliónál is több tárgyat raktároznak, az évente 6 millió látogatótól néhány különleges kiállítást kivéve nem kérnek belépő díjat.
jan. 13
17:24
Elhunyt Molnár Zoltán (Spa Trend Online)
Életének 89. évében elhunyt Molnár Zoltán József Attila-díjas író - tudatta a Magyar Írószövetség.
jan. 13
21:00
Biztatóan indult a Magyar Televízió rendszerváltás időszakát felidéző sorozata (Spa Trend Online)
Biztatóan indult a Magyar Televízió rendszerváltás időszakát felidéző sorozata, a Visszajátszás. Az adások középpontjában az 1989-es esztendő áll. A múlt héten három akkori parlamenti képviselő történetét ismerhettük meg. Egy színészét, egy volt munkásőrét és egy volt termelőszövetkezeti elnökét. Legutóbb pedig három vállalkozóét.

2009. január 14. szerda

jan. 14
14:24
Versenyben ölnek szombaton Napkoron (Spa Trend Online)
Nemzetközi böllérversenyt rendeznek szombaton a Nyíregyházával szomszédos Napkoron; Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb, kóstolóval egybekötött téli gasztronómiai bemutatójára mintegy negyvenezer vendéget várnak.
jan. 14
15:36
Magyaroknak magyar csodát! (Spa Trend Online)
A kulturális turizmus éve az idei - közölte Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. Az év szlogenje az "itthon láss csodát" - tette hozzá.

2009. január 15. csütörtök

jan. 15
5:06
Emlékszik még? Kommunizmusról szóló kiállítás (Spa Trend Online)
A VAM Design Center Legvidámabb barakk címmel nyitott kiállítást nemrég. A címmel ellentétben azonban az anyag zömét adó fotók az ötvenes évekről szólnak. A kiváló képek azonban nem most kerülnek először a közönség elé, mint a reklámszöveg sugallja. A Kádár-rendszert a látogatók által bevitt tárgyak volnának hivatva életre kelteni. Ma jó üzlet a retro. Tudják ezt a divattervezők, belsőépítészek és…

Keresés