2009. január 1. csütörtök

jan. 1
5:24
Nyert a Szerelmes asszony (Spa Trend Online)
Barbra Streisand világslágere, a Women in Love (Szerelmes asszony) lett az első, Polyák Lilla előadásában a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált! című könnyűzenei vetélkedőjének negyedik sorozatában szilveszter este.
jan. 1
7:12
Mester Tamás: "Még mindig egy operettország a miénk" (Spa Trend Online)
Mester Tamás a Megasztár zsűrijében hétről- hétre megosztotta a tévénézőket a nemzetközi mércére hivatkozó igényeivel. Az e héten utcára kerülő Képes Újságban e szerepét is igyekszik megmagyarázni. Alább Szentgyörgyi Rita interjújának ezt a részét idézzük.
jan. 1
9:18
Gregor Bernadett: "Most jött el az a pillanat, hogy végre békén hagyjanak a szennylapok" (Spa Trend Online)
Nem biztos, hogy túl nagy öröm rendszeresen a pletykalapok címoldalán szerepelni. Gregor Bernadettnek, az "öntörvényű vadmacskának" ez sokszorosan is megadatott. Többet írtak magánéleti botrányairól, mint művészi teljesítményéről. Nem is csoda, hogy elege lett ebből. A Képes Újság e héten utcára kerülő számában erről is beszél, Herrczeg Dóra interjújából alább csak egy rövid részletet idézünk.
jan. 1
15:00
Linz és Vilnius a kulturális főváros (Infostart)
Január 1-jétől az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az osztrák városban a szilveszteri ünnepségeket is ennek az eseménynek szentelték.
jan. 1
16:48
Elhunyt Vincent Ford (Spa Trend Online)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
17:12
Meghalt a No Woman, No Cry szerzője (Startlap)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
22:12
Újrahasznosított giccs és közhely (Spa Trend Online)
A nyilvánvaló giccset senki olyan orcátlan nyíltsággal és eredeti merészséggel nem használja napjainkban a filmen, mint az ausztrál Baz Luhrmann. Akár a Rómeó meg Júlia, akár a Chicago című filmjére gondolunk, lélegzetelállítóan meglepő összhatást hoz ki a mások kezében olcsó giccsnek ható eszközök sajátos alkalmazásából. Mennyiségileg egyáltalán nem mondható termékenynek, de elképesztően kreatív…

2009. január 2. péntek

jan. 2
15:21
Libanoni keringő (Startlap)
Ari Folman a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című animációs dokumentumfilmjében egy poszttraumás stresszben szenvedő izraeli katona a nyolcvanas években a libanoni polgárháborúban hagyott emlékeinek nyomába iramodik.

2009. január 3. szombat

jan. 3
12:00
2009: jön az új Márquez-regény (Startlap)
Hamarosan új regényt jelentett meg Gabriel García Márquez. A világ különböző tájain élő barátainak körében terjed a hír, hogy készül, vagy talán már el is készült új műve, amelynek címe: Augusztusban találkozunk. Az író Dasso...
jan. 3
12:54
"Olyan fajta vagyok, aki minden egyes döntését mérlegre teszi és folyamatosan elemzi" (Spa Trend Online)
Marton László huszonhárom év után döntött úgy, hogy nem vezeti tovább a Vígszínházat. Lapunknak ezúttal döntésének hátteréről beszél, felelevenítve az elmúlt időszak néhány kedves emlékét. A leköszönő direktor, akit az utód Eszenyi Enikő főrendezőnek kért fel, úgy látja, bizonyára jó néhány hibát elkövetett, de természetesen a színház sikereire is büszke, a fontos, emlékezetes előadásaikra. Meg…
jan. 3
13:13
Meghalt a leghíresebb kémregényíró (Spa Trend Online)
Elhunyt 84 éves korában, január elsején egy svájci idősotthonban, Zug közelében a neves osztrák író, Johannes Mario Simmel - közölte ügyvédje.
jan. 3
13:30
Zeffirelli vallomása homoszexualitásáról (Spa Trend Online)
Franco Zeffirelli, a világhírű olasz filmrendező életében az első férfi egy fiatal parasztlegény volt, akivel egy fagyos éjszakát töltött összebújva egy barlangban a toszkánai hegyekben a második világháború alatt. A 85 éves olasz filmrendező a Libero című milánói lapnak adott interjújában "homoszexuálisnak, de nem melegnek" nevezte magát.
jan. 3
13:42
A külföldiek dobják meg az Operaház látogatottságát (Infostart)
Majdnem száz százalékos a Magyar Állami Operaház látogatottsága, igaz, a látogatók jó harmada külföldi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.
jan. 3
15:00
Másságáról vallott a világhírű rendező (Startlap)
Nyíltan vallott másságáról és korábbi szerelmeiről egy interjúban Franco Zeffirelli. A világhírű olasz rendező ugyanakkor továbbra is azt vallja: nem ugyanaz melegnek és homoszexuálisnak lenni.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
13:12
Látogatói rekord a madridi Pradóban (Spa Trend Online)
Látogatottsági rekordot könyvelhetett el a madridi Prado Múzeum az óévben a gazdasági válság ellenére.
jan. 4
21:54
Alec Empire & The Hellish Vortex (Startlap)
A világ legmérgesebb elektró-bandájának egykori frontembere megmutatja, hogy kell bizarr kütyükkel eltéríteni egy hajót.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
10:39
Már látható Michelangelo különleges alkotása (Infostart)
A római miniszterelnöki palotában január 23-ig tekintheto meg az a hársfából készült kis Krisztus-szobor, amelyet Michelangelónak tulajdonítanak. A mutárgyat az olasz állam tavaly decemberben vásárolta meg 3 és negyed millió euróért, vagyis több mint 812 millió forintért egy torinói régiségkereskedotol.
jan. 5
10:48
Michelangelóé lehet az apró Krisztus-szobor (Startlap)
A római miniszterelnöki palota, a Montecitorio Királynő termében január 23-ig tekinthető meg egy kis szobor, amelyet az ifjú Michelangelónak tulajdonítanak és amelyet az olasz állam tavaly decemberben vásárolt meg 3,25 millió euróért (812,5...
jan. 5
17:24
Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája (Startlap)
Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Kőhalmi...
jan. 5
18:18
Jazz romantika (Startlap)
Dallamos és izgalmas jazz standerdek Idrányi Eszter előadásában zongorán és Berezvai Márta közreműködésével trombitán az IF kávézóban.

2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
6:00
Négymilliárd forint szolgálta a kultúra ügyét (Spa Trend Online)
Paradigmaváltás érzékelhető a múzeumok világában - fogalmazott Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a jelenségre, amelyet minden múzeumba járó érzékel: egyre szorgosabban tárják a kiállítóhelyek a publikum felé kapujukat, közönségbarát akciókkal, rendezvényekkel keresik a látogatók kegyét. A tavalyi év a reneszánsz jegyében telt, a Nyugat folyóirat pedig megalakulásának százéves…
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
9:00
Antológia jelenik meg Nápolyban magyar írók műveiből (Spa Trend Online)
A közeljövőben antológia jelenik meg Nápolyban az Újlipótvárosi esték sorozaton eddig részt vett írók műveiből; a Szépírók Társasága által szervezett felolvasóest legközelebbi rendezvénye pénteken lesz a XIII. kerületben.
jan. 6
12:54
Seggrepacsi (Startlap)
Szerethető-e Frici, a férj, aki az erkélyen teregető feleségének kizuhantásán fantáziál, és azon, hogy alant majd szétkenődik az asszony a pontosan érkező troli tetején? Hatodik könyvében Cserna-Szabó András egy sehol sincs városból tudósít, ahol a szereplők groteszk jósága teremti meg a hírértéknövelő tényezőt.
jan. 6
13:48
Elhunyt Charles Camilleri, a "máltai Bartók" (Spa Trend Online)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
15:00
Sokk: a francia köztévé nem sugároz reklámot (Startlap)
Január 5-e sokkja – ezzel a címmel írt a párizsi Le Monde arról, hogy hétfő este 8-tól kezdve a reggel 6 óráig tartó adásidőben immár tilos reklámok sugárzása a francia közszolgálati tévéadókon. Az egy éve regnáló Nicolas Sarkozy...
jan. 6
15:18
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia (Spa Trend Online)
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia középiskolás diákok, egyetemisták és főiskolások, valamint pedagógusok számára; a pályaműveket március 15-ig várják a szervezők.
jan. 6
15:36
Háromnapos dzsessz tehetségbörze a MűPában (Startlap)
Háromnapos dzsessz tehetségbörzét rendeznek csütörtök és szombat között a budapesti Művészetek Palotájában; az esemény kapcsán Retkes Attila, az intézmény dzsessz programszerkesztője és Kaltenecker Zsolt billentyűs, a K. L. B. trió...
jan. 6
17:24
MTV: mindkét csatornát Kósa Somogyi György igazgatja (Startlap)
Az eddig az m2-t felügyelő Kósa Somogyi György irányítja a jövőben a Magyar Televízió (MTV) mindkét csatornáját - jelentette be kedden közleményben a közszolgálati médium. Az m1 műsorigazgatóságot 2005 augusztusától mostanáig vezető...
jan. 6
20:24
A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek (Spa Trend Online)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra.
jan. 6
20:42
Mi leszel, ha nagy leszel? Celeb! (Spa Trend Online)
Ha a művelt olvasó netán nem tudná, mit fán terem a gasztroreality, elég ha úgy hét óra táján az RTL Klub csatornájára téved távkapcsolója. Mára ugyan nagyon nehéz úgy televíziót nézni, hogy ne legyünk részesei a nagy magyar celebetetésnek, a Vacsoracsata, ha lehet így mondani, a műfaj kvintesszenciája. Mi szem szájnak ingere, feltálaltatik itt a fáradt tévénézőnek. Bombanő, bohóc, csacsog, gagyog…
jan. 6
21:00
"A sötét lovag" felkerült a jelöltlistára (Startlap)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra. Az Amerikai Producerek...

2009. január 7. szerda

jan. 7
5:24
A francia fiatalok felé a Sziget Fesztivál a legjobb országimázs (Spa Trend Online)
Alaposan felpörgette az elmúlt három évben Ecsedi-Derdák András a Párizsi Collégium Hungaricumot. Két galéria nyílt az intézményben, közép-európai filmeket vetítő mozi üzemel nemsokára, és vendéglő, kávézó fog barátokat szerezni a magyar kultúrának. Szerinte a siker kulcsa annyi: "Sok jó gondolat kell, ötletek - és némi szabadság a megvalósításukhoz."
jan. 7
9:09
Először mutatják be Magyarországon Händel egyik legszebb oratóriumát (Infostart)
Először hangzik el Magyarországon Händel: Athalia című oratóriuma ma, a Művészetek Palotájában. A hangverseny koncertmestere Simon Standage angol hegedűművész, akit a barokk zene egyik legmegbecsültebb kortárs előadójának tartanak.
jan. 7
12:18
Helyére kerül a Munkás és kolhozparasztnő (Startlap)
Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című ismert szobra több mint öt év után idén valóban visszakerül korábbi helyére - ígérik a moszkvai önkormányzat illetékesei. A 24 méteres szobrot, amelyet a magyar közönség főleg az első...
jan. 7
14:06
A Hamász sem támad (Spa Trend Online)
A Hamász sem fog kilőni rakétákat izraeli célpontok ellen abban a napi háromórás időszakban, amikor Izrael szünetelteti a támadásokat a Gázai övezet egyes részein - közölte szerdán a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője.
jan. 7
14:06
Alföldi: amit én kaptam, az kutyafüle (Startlap)
Az ősszel indult új évad programját már Alföldi Róbert állította össze a Nemzeti Színházban. Az új igazgató a világra akar hatni, sőt meg akarja váltani, ami nem könnyű, hiszen nagyon le vagyunk maradva. Bár sokan kritizálták, úgy véli, egyetlen szakmai alapú támadást sem kapott.
jan. 7
14:42
Pinyó: „Engem a zene konzervál” (Spa Trend Online)
Piramis-brigádok az iskolákban, Som-őrsök, Révész plakátok a hálószobák falain. A hetvenes években fiatalok tízezrei imádták az együttes dalait. Nem volt könnyű útjuk, az LGT, az Omega és az Illés árnyékában a megalakulásuk utáni néhány évben kellett behozni hátrányukat. Szállj fel magasra!, Ajándék, A becsület, Ha volna két életem, Szabadnak születtem… mind örökzöld lett. A banda sikereiről, a…
jan. 7
20:33
Stooges: meghalt a horrorfilmekben szereplő gitáros - videóval (Infostart)
Váratlan gyorsasággal elhunyt az Iggy Pop által vezetett Stooges gitárosa, Ron Asheton. A zenészt napok óta nem tudta elérni egy ismerőse, ezután hívta a rendőrséget. A Stooges a hetvenes évek első felében működött, és 2003-ban alakult újjá. 2006-ban fellépett a Szigeten is, és 2007-ben jelentette meg utolsó lemezét.
jan. 7
22:30
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízi (Spa Trend Online)
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízió (MTV) a 2009-es Radnóti-évhez csatlakozva: az ismert színművészek által választott és előadott költeményeket az operatőr mellett az ötletgazda Kamarás Iván színművész is rögzítette mobiltelefonnal. A MobilVers című műsor január 5-től naponta háromszor jelentkezik az m1 csatornán - közölte a Vígszínházban tartott szerdai sajtótájékoztatón…
jan. 7
23:24
Mit nézzünk a Filmszemlén? (Startlap)
Bacsó Péter egy kurva szemszögéből boncolja Magyarországot, ringbe száll egy majdnem teljesen külföldi film is, Pálfi György pedig maga mögött hagyta előző filmje borzalmait és beköltözött egy óvodába. A közeledő Filmszemle játékfilmjeiből ajánlunk.

2009. január 8. csütörtök

jan. 8
8:51
Mozart-esttel kezdődik az év a Zeneakadémián (Infostart)
Andrea és Rolla János is fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetsége Osztályának diákjaival a mai Mozart-esten.
jan. 8
9:54
Váratlan siker! Egy 1956-ról szóló film győzött a kaliforniai filmfesztiválon (Spa Trend Online)
A lyukas zászló (Torn from the Flag) című független 1956-os dokumentumfilm a játékfilmekkel egy kategóriában versenyezve első helyezést ért el Kaliforniában a Beverly Hills-i Hi-Def (HD) Filmfesztiválon - tudatták az alkotók az MTI-vel.
jan. 8
10:21
Ismerje meg a jövő dzsessz zenészeit! (Infostart)
Fiatal magyar dzsessz művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget a második Jazz Showcase fesztivál, amelyet január 8. és 10. között rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az esti koncerteken ismert zongoraművészek, köztük Binder Károly, Kaltencker Zsolt, és Gonda János is fellépnek - mondta az InfoRádiónak Retkes Attila, a Művészetek Palotája dzsesszprogram-szerkesztője.
jan. 8
13:12
Friderikusz mindent visz (Startlap)
A könyves szakemberek egy része felemásnak ítéli meg az idei karácsonyi szezont, egyesek stagnálásról beszélnek, mások a visszaesést sem tartják kizártnak az elkövetkező években a Népszava szerint.
jan. 8
14:24
57 év után otthont és tulajdont kaptak a Rajkók (Spa Trend Online)
Ötvenhét év után tulajdonosai lettek a Rajkók annak a fővárosi épületnek, amelyben 1952 óta másfél ezernyi cigányzenész nőtt fel és lett híres zenész; a székház jelképes kulcsát Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön adta át az intézményt működtető alapítvány elnökének.
jan. 8
14:24
Friderikusz mindent vitt (Startlap)
A könyves szakemberek egy része felemásnak ítéli meg az idei karácsonyi szezont, egyesek stagnálásról beszélnek, mások a visszaesést sem tartják kizártnak az elkövetkező években – a Népszava szerint.
jan. 8
20:24
A Sláger és a Danubius időt kapott, Majtényi törvénysértést emleget (Startlap)
Majtényi László, az ORTT elnöke szerint törvénytelen döntés született, amelynek során elhalasztotta a médiahatóság a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - idén novemberben lejáró koncessziójának megpályáztatását....

Keresés