2009. január 1. csütörtök

jan. 1
15:00
Linz és Vilnius a kulturális főváros (Infostart)
Január 1-jétől az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az osztrák városban a szilveszteri ünnepségeket is ennek az eseménynek szentelték.
jan. 1
17:12
Meghalt a No Woman, No Cry szerzője (Startlap)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a című világsikerének volt a komponistája.

2009. január 2. péntek

jan. 2
15:21
Libanoni keringő (Startlap)
Ari Folman a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című animációs dokumentumfilmjében egy poszttraumás stresszben szenvedő izraeli katona a nyolcvanas években a libanoni polgárháborúban hagyott emlékeinek nyomába iramodik.

2009. január 3. szombat

jan. 3
12:00
2009: jön az új Márquez-regény (Startlap)
Hamarosan új regényt jelentett meg Gabriel García Márquez. A világ különböző tájain élő barátainak körében terjed a hír, hogy készül, vagy talán már el is készült új műve, amelynek címe: Augusztusban találkozunk. Az író Dasso...
jan. 3
13:42
A külföldiek dobják meg az Operaház látogatottságát (Infostart)
Majdnem száz százalékos a Magyar Állami Operaház látogatottsága, igaz, a látogatók jó harmada külföldi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.
jan. 3
15:00
Másságáról vallott a világhírű rendező (Startlap)
Nyíltan vallott másságáról és korábbi szerelmeiről egy interjúban Franco Zeffirelli. A világhírű olasz rendező ugyanakkor továbbra is azt vallja: nem ugyanaz melegnek és homoszexuálisnak lenni.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
21:54
Alec Empire & The Hellish Vortex (Startlap)
A világ legmérgesebb elektró-bandájának egykori frontembere megmutatja, hogy kell bizarr kütyükkel eltéríteni egy hajót.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
10:39
Már látható Michelangelo különleges alkotása (Infostart)
A római miniszterelnöki palotában január 23-ig tekintheto meg az a hársfából készült kis Krisztus-szobor, amelyet Michelangelónak tulajdonítanak. A mutárgyat az olasz állam tavaly decemberben vásárolta meg 3 és negyed millió euróért, vagyis több mint 812 millió forintért egy torinói régiségkereskedotol.
jan. 5
10:48
Michelangelóé lehet az apró Krisztus-szobor (Startlap)
A római miniszterelnöki palota, a Montecitorio Királynő termében január 23-ig tekinthető meg egy kis szobor, amelyet az ifjú Michelangelónak tulajdonítanak és amelyet az olasz állam tavaly decemberben vásárolt meg 3,25 millió euróért (812,5...
jan. 5
17:24
Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája (Startlap)
Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Kőhalmi...
jan. 5
18:18
Jazz romantika (Startlap)
Dallamos és izgalmas jazz standerdek Idrányi Eszter előadásában zongorán és Berezvai Márta közreműködésével trombitán az IF kávézóban.

2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
12:54
Seggrepacsi (Startlap)
Szerethető-e Frici, a férj, aki az erkélyen teregető feleségének kizuhantásán fantáziál, és azon, hogy alant majd szétkenődik az asszony a pontosan érkező troli tetején? Hatodik könyvében Cserna-Szabó András egy sehol sincs városból tudósít, ahol a szereplők groteszk jósága teremti meg a hírértéknövelő tényezőt.
jan. 6
15:00
Sokk: a francia köztévé nem sugároz reklámot (Startlap)
Január 5-e sokkja – ezzel a címmel írt a párizsi Le Monde arról, hogy hétfő este 8-tól kezdve a reggel 6 óráig tartó adásidőben immár tilos reklámok sugárzása a francia közszolgálati tévéadókon. Az egy éve regnáló Nicolas Sarkozy...
jan. 6
15:36
Háromnapos dzsessz tehetségbörze a MűPában (Startlap)
Háromnapos dzsessz tehetségbörzét rendeznek csütörtök és szombat között a budapesti Művészetek Palotájában; az esemény kapcsán Retkes Attila, az intézmény dzsessz programszerkesztője és Kaltenecker Zsolt billentyűs, a K. L. B. trió...
jan. 6
17:24
MTV: mindkét csatornát Kósa Somogyi György igazgatja (Startlap)
Az eddig az m2-t felügyelő Kósa Somogyi György irányítja a jövőben a Magyar Televízió (MTV) mindkét csatornáját - jelentette be kedden közleményben a közszolgálati médium. Az m1 műsorigazgatóságot 2005 augusztusától mostanáig vezető...
jan. 6
21:00
"A sötét lovag" felkerült a jelöltlistára (Startlap)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra. Az Amerikai Producerek...

2009. január 7. szerda

jan. 7
9:09
Először mutatják be Magyarországon Händel egyik legszebb oratóriumát (Infostart)
Először hangzik el Magyarországon Händel: Athalia című oratóriuma ma, a Művészetek Palotájában. A hangverseny koncertmestere Simon Standage angol hegedűművész, akit a barokk zene egyik legmegbecsültebb kortárs előadójának tartanak.
jan. 7
12:18
Helyére kerül a Munkás és kolhozparasztnő (Startlap)
Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című ismert szobra több mint öt év után idén valóban visszakerül korábbi helyére - ígérik a moszkvai önkormányzat illetékesei. A 24 méteres szobrot, amelyet a magyar közönség főleg az első...
jan. 7
14:06
Alföldi: amit én kaptam, az kutyafüle (Startlap)
Az ősszel indult új évad programját már Alföldi Róbert állította össze a Nemzeti Színházban. Az új igazgató a világra akar hatni, sőt meg akarja váltani, ami nem könnyű, hiszen nagyon le vagyunk maradva. Bár sokan kritizálták, úgy véli, egyetlen szakmai alapú támadást sem kapott.
jan. 7
20:33
Stooges: meghalt a horrorfilmekben szereplő gitáros - videóval (Infostart)
Váratlan gyorsasággal elhunyt az Iggy Pop által vezetett Stooges gitárosa, Ron Asheton. A zenészt napok óta nem tudta elérni egy ismerőse, ezután hívta a rendőrséget. A Stooges a hetvenes évek első felében működött, és 2003-ban alakult újjá. 2006-ban fellépett a Szigeten is, és 2007-ben jelentette meg utolsó lemezét.
jan. 7
23:24
Mit nézzünk a Filmszemlén? (Startlap)
Bacsó Péter egy kurva szemszögéből boncolja Magyarországot, ringbe száll egy majdnem teljesen külföldi film is, Pálfi György pedig maga mögött hagyta előző filmje borzalmait és beköltözött egy óvodába. A közeledő Filmszemle játékfilmjeiből ajánlunk.

2009. január 8. csütörtök

jan. 8
8:51
Mozart-esttel kezdődik az év a Zeneakadémián (Infostart)
Andrea és Rolla János is fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetsége Osztályának diákjaival a mai Mozart-esten.
jan. 8
10:21
Ismerje meg a jövő dzsessz zenészeit! (Infostart)
Fiatal magyar dzsessz művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget a második Jazz Showcase fesztivál, amelyet január 8. és 10. között rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az esti koncerteken ismert zongoraművészek, köztük Binder Károly, Kaltencker Zsolt, és Gonda János is fellépnek - mondta az InfoRádiónak Retkes Attila, a Művészetek Palotája dzsesszprogram-szerkesztője.
jan. 8
13:12
Friderikusz mindent visz (Startlap)
A könyves szakemberek egy része felemásnak ítéli meg az idei karácsonyi szezont, egyesek stagnálásról beszélnek, mások a visszaesést sem tartják kizártnak az elkövetkező években a Népszava szerint.
jan. 8
14:24
Friderikusz mindent vitt (Startlap)
A könyves szakemberek egy része felemásnak ítéli meg az idei karácsonyi szezont, egyesek stagnálásról beszélnek, mások a visszaesést sem tartják kizártnak az elkövetkező években – a Népszava szerint.
jan. 8
20:24
A Sláger és a Danubius időt kapott, Majtényi törvénysértést emleget (Startlap)
Majtényi László, az ORTT elnöke szerint törvénytelen döntés született, amelynek során elhalasztotta a médiahatóság a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - idén novemberben lejáró koncessziójának megpályáztatását....
jan. 8
20:42
Lóverseny-túladagolás a hintaszékben (Startlap)
Egy újabb kötet, ami jól mutat a könyvespolcon, valahol az Amit a lovakról tudni érdemes és a 100 jó kérdés a lovakról között, a Lovak a ködbentől picit balra. Farkasházy legújabb, Overdose – A veretlen 11 című dolgozatában lóversenyről, utazásról, és azokról az időkről ír, amikor a futamgyőzelmet még meghiúsíthatta egy pályára berohanó dühös szüfrazsett.
jan. 8
23:42
Tegye pénzét BJÖRK-be! (Startlap)
160 millió forintnyi összeget tett egy izlandi befektetési alap a BJÖRK-be, majd' negyven év után hagyta el egyik tag a Kraftwerket, elhunyt a gitár istene és Hugo Chavezzel tervez közös albumot a brit all-star banda.

2009. január 9. péntek

jan. 9
6:45
Amikor egy konzervatív lány borítja fel az agglegények életét (Infostart)
Hogyan forgatja föl egy hirtelen fölbukkanó, konzervatív lány két, a világot igencsak kritikus módon szemlélő agglegény, egy laptulajdonos és egy író életét San Franciscóban? Erről szól a Madách Színház új darabja, Neil Simon És mennyi szerelem című komédiája.
jan. 9
9:09
Fábry Sándorral ünnepel a negyedszázados Ghymes (Infostart)
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli és Álombálom című új albumának lemezbemutató koncertjét tartja a Ghymes együttes január 10-én a Papp László Sportarénában. A koncerten több vendég, köztük a Honvéd Táncegyüttes, a Budapesti Ifjúsági Kórus és Fábry Sándor humorista is közreműködik.
jan. 9
10:48
Ismét magyar nyerte az Év érméje díjat (Startlap)
Az év érméje lett a Magyar Nemzeti Bank által 2007-ben kibocsátott Magyar várak sorozat gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérméje a Krause Publications kiadó internetes szavazásán.A kategóriában 15 ország érméjére lehetett...

2009. január 10. szombat

jan. 10
10:03
Vers és vér, humor és halál: zenés disznóvágás a Nemzetiben (Infostart)
Énekes-zenés "Pokoli disznótort" mutat be szombaton a Nemzeti Színház Gazsó György, Molnár Piroska és Lázár Kati főszereplésével. Az előadás az operát, a bohózatot és a moralitást ötvözi.
jan. 10
13:21
Szépművészeti: üvegkocka, föld alatti bővítés és különleges kiállítások (Infostart)
Idén kezdődik meg a Szépművészeti Múzeum bővítése - mondta az InfoRádióban az intézmény főigazgatója. Baán László Aréna című műsorunkban közölte: a új, föld alatti, kétszintes épületszárnyban helyet kap egy 1200 négyzetméteres kiállítótér is. A beruházás négymilliárd forintba kerül.
jan. 10
14:33
Visszatérés a Százholdas Pagonyba (Infostart)
Nyolc évtized után visszatér Micimackó: a medvebocs kalandjainak legújabb, harmadik kötete ősszel jelenik meg.
jan. 10
19:48
Patthelyzet az óvodában - Nagykép (Startlap)
Kilencedik alkalommal rendeztek országos ovis sakkbajnokságot Kispesten a Százszorszép óvodában. Az úgynevezett rapid versenyen mindkét félnek 15-15 percet biztosítottak egy-egy mérkőzésre. A viadalon - amelynek célja a győzelem mellett...

2009. január 11. vasárnap

jan. 11
15:36
X. VilágVeleje Fesztivál (Startlap)
Tíz éves az egyik legjobb belvárosi fesztiválsorozat, a VilágVeleje. A helyszín ismerős, a minőség a szokásos. Zene, tánc, kiállítás a Gödörben.
jan. 11
21:36
Budapest egy vizuális káosz (Startlap)
Nemrég jelent meg második könyve Bélváros címmel, Kiadós becetlizések néven egy fővárosi kocsmában iszik és alkot, közben a Műcsarnok állítja ki képeit. Interjú Stark Attila grafikussal, aki szerint Budapest belvárosa teljes vizuális káosz.

2009. január 12. hétfő

jan. 12
7:48
Fura filmek vitték az Arany Glóbuszokat (Startlap)
Los Angelesben 66. alkalommal adták át helyi idő szerint vasárnap este az Oscar-díj előfutárának is tekintett Arany Glóbuszokat. Végre Golden Globe-ot kapott Mickey Rourke (legjobb színész), rögtön kettőt Kate Winslet és díjazták a Woody Allen jegyezte Vicky Cristina Barcelonát is.
jan. 12
9:54
Megvan a Magyar Televízió elnökjelöltje (Startlap)
Sztaricskai Tamást jelölte a Magyar Televízió (MTV) elnökének a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége reggeli ülésén - értesült testületi tagoktól a távirati iroda. A magukat megnevezni nem akaró kuratóriumi...
jan. 12
10:30
Kettéosztották az egymilliós Soma-díjat (Startlap)
A Figyelő és az origois elmondhatja most már magáról, hogy van olyan fiatal oknyomozó újságírója, aki az évente egy alkalommal megítélt Gőbölyös Soma-díj tulajdonosa.
jan. 12
12:54
Fővárosi drogteherviselés (Startlap)
Juhász Bence írt egy könyvet. De tévedésben él, és sajnos nem szólt neki eddig erről még senki. Így talán valóban azt hiszi, hogy ha káromkodásokkal és trágárságokkal teleír egy pöttyös drogos könyvet, akkor az gonzó.
jan. 12
18:18
Véres részletek az esti mesében (Startlap)
Az esti mesék nemcsak altatnak, de álmokat is generálnak. Olykor rémálmokat.
jan. 12
23:24
32 millió funkcionális analfabéta Amerikában (Startlap)
Az Amerikai Egyesült Államokban minden hetedik felnőttnek problémái vannak az olvasással. Kaliforniában, de New Yorkban is romlik a helyzet.

2009. január 13. kedd

jan. 13
7:48
Szombaton nyílt napot tart az ELTE (Startlap)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) szeptemberben induló képzésekről tájékozódhatnak a diákok január 17-én, szombaton az intézmény nyílt napján, Budapesten. A bölcsészettudományi karon szeptemberben...
jan. 13
8:27
Két év után ad koncertet az Academy of St. Martin in the Fields (Infostart)
Két év után ismét hangversenyt ad az angol Academy of St. Martin in the Fields zenekar a Művészetek Palotájában. A zenekart az együttest alapító, 84 éves Sir Neville Marriner vezényli.
jan. 13
10:48
Moziban videózott egy nő - elfogták (Startlap)
Elfogtak egy nőt, aki videokamerával próbálta rögzíteni a Mmma Mia című filmet. A kalózfelvételekkel a filmiparnak évente körülbelül 20 milliárd forintos kárt okoznak.
jan. 13
13:12
Moziban videózott egy nő – elfogták (Startlap)
Elfogtak egy nőt, aki videokamerával próbálta rögzíteni a Mamma Mia című filmet. A kalózfelvételekkel a filmiparnak évente körülbelül 20 milliárd forintos kárt okoznak.

Keresés