2009. január 1. csütörtök

jan. 1
5:24
Nyert a Szerelmes asszony (Népszava)
Barbra Streisand világslágere, a Women in Love (Szerelmes asszony) lett az első, Polyák Lilla előadásában a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált! című könnyűzenei vetélkedőjének negyedik sorozatában szilveszter este.
jan. 1
7:12
Mester Tamás: "Még mindig egy operettország a miénk" (Népszava)
Mester Tamás a Megasztár zsűrijében hétről- hétre megosztotta a tévénézőket a nemzetközi mércére hivatkozó igényeivel. Az e héten utcára kerülő Képes Újságban e szerepét is igyekszik megmagyarázni. Alább Szentgyörgyi Rita interjújának ezt a részét idézzük.
jan. 1
9:18
Gregor Bernadett: "Most jött el az a pillanat, hogy végre békén hagyjanak a szennylapok" (Népszava)
Nem biztos, hogy túl nagy öröm rendszeresen a pletykalapok címoldalán szerepelni. Gregor Bernadettnek, az "öntörvényű vadmacskának" ez sokszorosan is megadatott. Többet írtak magánéleti botrányairól, mint művészi teljesítményéről. Nem is csoda, hogy elege lett ebből. A Képes Újság e héten utcára kerülő számában erről is beszél, Herrczeg Dóra interjújából alább csak egy rövid részletet idézünk.
jan. 1
14:06
Huntington: a botránypolitológus (HVG)
A civilizációk összecsapását vizionáló téziseivel kiváltott viták ellenére is klasszikussá érett a minap elhunyt amerikai politológus, Samuel P. Huntington, akinek más, kevésbé ismert műveit még többet idézik a szakmában.
jan. 1
14:24
Linz és Vilnius a két kulturális főváros január 1-től (HVG)
Az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius vette át az Európa kulturális fővárosa címet 2009. január 1-jén.
jan. 1
15:00
Linz és Vilnius a kulturális főváros (Infostart)
Január 1-jétől az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az osztrák városban a szilveszteri ünnepségeket is ennek az eseménynek szentelték.
jan. 1
16:48
Elhunyt Vincent Ford (Népszava)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
17:12
Meghalt a No Woman, No Cry szerzője (Startlap)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
18:36
Elhunyt Vincent Ford, Bob Marley alkotótársa (HVG)
Meghalt Vincent "Tata" Ford jamaikai dalszerző. Bob Marley kezdeti mentora és alkotótársa volt, s több dalánál, köztük a No Woman, No Cry című világsikerénél, mint szerző van feltüntetve.
jan. 1
19:12
A 10 legrosszabb film 2008-ban (HVG)
Íme az év 10 legrosszabb filmje, amelyeket a kritikusok nagyon csúnya szavakkal illettek. A nézők ellenben özönlöttek a moziba, hogy megtekintsék őket.
jan. 1
22:12
Újrahasznosított giccs és közhely (Népszava)
A nyilvánvaló giccset senki olyan orcátlan nyíltsággal és eredeti merészséggel nem használja napjainkban a filmen, mint az ausztrál Baz Luhrmann. Akár a Rómeó meg Júlia, akár a Chicago című filmjére gondolunk, lélegzetelállítóan meglepő összhatást hoz ki a mások kezében olcsó giccsnek ható eszközök sajátos alkalmazásából. Mennyiségileg egyáltalán nem mondható termékenynek, de elképesztően kreatív…

2009. január 2. péntek

jan. 2
14:06
Az erotika megszállottjánál, Tony Feketénél jártunk- videó (HVG)
Tony Fekete tizenkét éve gyűjti az erotikával kapcsolatos tárgyakat, kiadványokat. Gyűjteménye egyedülálló a világon. Kincsei az emberek sokszor titkolt, tabunak számító szexuális életét, erotikához fűződő viszonyukat mutatják be. A hvg.hu videós stábja Tony Feketénél járt.
jan. 2
15:21
Libanoni keringő (Startlap)
Ari Folman a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című animációs dokumentumfilmjében egy poszttraumás stresszben szenvedő izraeli katona a nyolcvanas években a libanoni polgárháborúban hagyott emlékeinek nyomába iramodik.

2009. január 3. szombat

jan. 3
7:42
Leni Riefenstahl, a nácik filmrendezője (HVG)
Leni Riefenstahl fellázadt családja és környezete értékrendje ellen, megvetette az általa kispolgárinak tekintett morált, de végülis a náciknál kötött ki, dokumentunfilmjeivel értékes segítséget adott nekik. Ellentmondásokkal terhes élete újra csak arra int, hogy a mindenkori hatalom kiszolgálása nem egyeztethető össze egy független művész ars poeticájával.
jan. 3
12:00
2009: jön az új Márquez-regény (Startlap)
Hamarosan új regényt jelentett meg Gabriel García Márquez. A világ különböző tájain élő barátainak körében terjed a hír, hogy készül, vagy talán már el is készült új műve, amelynek címe: Augusztusban találkozunk. Az író Dasso...
jan. 3
12:54
"Olyan fajta vagyok, aki minden egyes döntését mérlegre teszi és folyamatosan elemzi" (Népszava)
Marton László huszonhárom év után döntött úgy, hogy nem vezeti tovább a Vígszínházat. Lapunknak ezúttal döntésének hátteréről beszél, felelevenítve az elmúlt időszak néhány kedves emlékét. A leköszönő direktor, akit az utód Eszenyi Enikő főrendezőnek kért fel, úgy látja, bizonyára jó néhány hibát elkövetett, de természetesen a színház sikereire is büszke, a fontos, emlékezetes előadásaikra. Meg…
jan. 3
13:13
Meghalt a leghíresebb kémregényíró (Népszava)
Elhunyt 84 éves korában, január elsején egy svájci idősotthonban, Zug közelében a neves osztrák író, Johannes Mario Simmel - közölte ügyvédje.
jan. 3
13:30
Zeffirelli vallomása homoszexualitásáról (Népszava)
Franco Zeffirelli, a világhírű olasz filmrendező életében az első férfi egy fiatal parasztlegény volt, akivel egy fagyos éjszakát töltött összebújva egy barlangban a toszkánai hegyekben a második világháború alatt. A 85 éves olasz filmrendező a Libero című milánói lapnak adott interjújában "homoszexuálisnak, de nem melegnek" nevezte magát.
jan. 3
13:42
A külföldiek dobják meg az Operaház látogatottságát (Infostart)
Majdnem száz százalékos a Magyar Állami Operaház látogatottsága, igaz, a látogatók jó harmada külföldi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.
jan. 3
15:00
Másságáról vallott a világhírű rendező (Startlap)
Nyíltan vallott másságáról és korábbi szerelmeiről egy interjúban Franco Zeffirelli. A világhírű olasz rendező ugyanakkor továbbra is azt vallja: nem ugyanaz melegnek és homoszexuálisnak lenni.
jan. 3
16:06
Amikor megtámadták Oroszországot (HVG)
Megúszhatta volna Napóleon, ha nem tör Oroszországra, és belenyugszik, hogy Anglián és Oroszországon kívül egész Európa az övé? Ő úgy érezte, a status quo tele van bizonytalansággal, ezért kellett az Anglia ellenes blokád és a moszkvai hadjárat. Így mindent elvesztett. A „dupla vagy semmi” politikának ma is súlyos kockázatai vannak.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
13:12
Látogatói rekord a madridi Pradóban (Népszava)
Látogatottsági rekordot könyvelhetett el a madridi Prado Múzeum az óévben a gazdasági válság ellenére.
jan. 4
15:27
Norman Mailer és az FBI (HVG)
Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) feloldotta Norman Mailer dossziéjának titkosságát, illetve annak 171 lapja közül 165-ét. A megmaradt hatot még zárolta.
jan. 4
21:54
Alec Empire & The Hellish Vortex (Startlap)
A világ legmérgesebb elektró-bandájának egykori frontembere megmutatja, hogy kell bizarr kütyükkel eltéríteni egy hajót.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
10:39
Már látható Michelangelo különleges alkotása (Infostart)
A római miniszterelnöki palotában január 23-ig tekintheto meg az a hársfából készült kis Krisztus-szobor, amelyet Michelangelónak tulajdonítanak. A mutárgyat az olasz állam tavaly decemberben vásárolta meg 3 és negyed millió euróért, vagyis több mint 812 millió forintért egy torinói régiségkereskedotol.
jan. 5
10:48
Michelangelóé lehet az apró Krisztus-szobor (Startlap)
A római miniszterelnöki palota, a Montecitorio Királynő termében január 23-ig tekinthető meg egy kis szobor, amelyet az ifjú Michelangelónak tulajdonítanak és amelyet az olasz állam tavaly decemberben vásárolt meg 3,25 millió euróért (812,5...
jan. 5
12:27
A köztévé nézői szerint az év települése Kaposvár (HVG)
Kaposvár nyerte el a Magyar Televízió (MTV) Az év települése díját; az elismerést a somogyi megyeszékhely képviseletében Szita Károly polgármester vette át hétfőn Budapesten Medveczky Balázstól, a közmédium ügyvezető alelnökétől.
jan. 5
12:29
Minisztériumi jégszobrok a klímaváltozás ellen (HVG)
Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére.
jan. 5
13:57
Észtországban felmentették a Bronzkatona négy védőjét (HVG)
Felmentették Észtországban azt a négy személyt, akit korábban azzal vádoltak, hogy két évvel ezelőtt szervezője volt a fővárosban, Tallinnban a szovjet hősi emlékmű áthelyezése miatt kirobbant zavargásoknak.
jan. 5
16:03
Plant, Mercury, Rodgers: a legjobb rockhangok a világon (HVG)
Robert Plant, a Led Zeppelin jelenleg új utakat kereső egykori frontemberét választották a legjobb rockénekesnek a brit rockrajongók. A New Musical Express honlapján közölt lista második helyezettje Freddie Mercury, a Queen néhai énekese, harmadik Paul Rodgers került, aki mostanság turnézik a "királynői" csapattal.
jan. 5
17:24
Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája (Startlap)
Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Kőhalmi...
jan. 5
18:18
Jazz romantika (Startlap)
Dallamos és izgalmas jazz standerdek Idrányi Eszter előadásában zongorán és Berezvai Márta közreműködésével trombitán az IF kávézóban.

2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
6:00
Négymilliárd forint szolgálta a kultúra ügyét (Népszava)
Paradigmaváltás érzékelhető a múzeumok világában - fogalmazott Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a jelenségre, amelyet minden múzeumba járó érzékel: egyre szorgosabban tárják a kiállítóhelyek a publikum felé kapujukat, közönségbarát akciókkal, rendezvényekkel keresik a látogatók kegyét. A tavalyi év a reneszánsz jegyében telt, a Nyugat folyóirat pedig megalakulásának százéves…
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
9:00
Antológia jelenik meg Nápolyban magyar írók műveiből (Népszava)
A közeljövőben antológia jelenik meg Nápolyban az Újlipótvárosi esték sorozaton eddig részt vett írók műveiből; a Szépírók Társasága által szervezett felolvasóest legközelebbi rendezvénye pénteken lesz a XIII. kerületben.
jan. 6
11:33
Verbéna illatú katarzis (HVG)
„A zene több is, mint a lélek tükre, a hang metafizikus dimenziójával gazdagodik, így képes átformálni az ember mélységes behatároltságát” – írja legújabb, magyarul sajnos még nem olvasható könyvében Daniel Barenboim. A jeles zongoraművész-karmester tétele a muzsika hatalmáról Rost Andrea évnyitó Puccini-estjére is érvényes volt.
jan. 6
12:54
Seggrepacsi (Startlap)
Szerethető-e Frici, a férj, aki az erkélyen teregető feleségének kizuhantásán fantáziál, és azon, hogy alant majd szétkenődik az asszony a pontosan érkező troli tetején? Hatodik könyvében Cserna-Szabó András egy sehol sincs városból tudósít, ahol a szereplők groteszk jósága teremti meg a hírértéknövelő tényezőt.
jan. 6
13:48
Elhunyt Charles Camilleri, a "máltai Bartók" (Népszava)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
13:57
Elhunyt Charles Camilleri (HVG)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
14:15
Kádár elvtárs a cigánnyal húzatja (HVG)
Nagyszerű vaskos fotóalbumok jelentek meg a közelmúlt magyar történetéről. Egyikük mindössze tizenegy évet ölel fel, a Kádár-korszak születését, konszolidációját és útkeresését. A másik egész a kiegyezéstől napjainkig fűzi egybe 2500 képi dokumentumát. Mindkét esetben illusztrációt kapunk, hazánk históriájának illusztrációját. És ez jó. (5 hozzászólás)
jan. 6
15:00
Sokk: a francia köztévé nem sugároz reklámot (Startlap)
Január 5-e sokkja – ezzel a címmel írt a párizsi Le Monde arról, hogy hétfő este 8-tól kezdve a reggel 6 óráig tartó adásidőben immár tilos reklámok sugárzása a francia közszolgálati tévéadókon. Az egy éve regnáló Nicolas Sarkozy...
jan. 6
15:18
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia (Népszava)
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia középiskolás diákok, egyetemisták és főiskolások, valamint pedagógusok számára; a pályaműveket március 15-ig várják a szervezők.
jan. 6
15:36
Háromnapos dzsessz tehetségbörze a MűPában (Startlap)
Háromnapos dzsessz tehetségbörzét rendeznek csütörtök és szombat között a budapesti Művészetek Palotájában; az esemény kapcsán Retkes Attila, az intézmény dzsessz programszerkesztője és Kaltenecker Zsolt billentyűs, a K. L. B. trió...
jan. 6
16:21
Újítsa fel utcája aknafedlapját - saját pénzből! (HVG)
Saját pénzéből újít fel aknafedlapot egy vállalkozó Pécsett, és másokat is erre buzdít, hogy szerinte a városnak ne kelljen szégyenkeznie rossz útjai miatt 2010-ben, amikor Európa Kulturális Fővárosa lesz.
jan. 6
16:39
Nazim Hikmet 50 év után újra török állampolgár (HVG)
Több mint négy évtizeddel halála után visszakapja Nazim Hikmet kommunista költő a török állampolgárságot, amelytől az 50-es években fosztották meg hazaárulás vádjával.
jan. 6
17:24
MTV: mindkét csatornát Kósa Somogyi György igazgatja (Startlap)
Az eddig az m2-t felügyelő Kósa Somogyi György irányítja a jövőben a Magyar Televízió (MTV) mindkét csatornáját - jelentette be kedden közleményben a közszolgálati médium. Az m1 műsorigazgatóságot 2005 augusztusától mostanáig vezető...
jan. 6
20:24
A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek (Népszava)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra.
jan. 6
20:42
Mi leszel, ha nagy leszel? Celeb! (Népszava)
Ha a művelt olvasó netán nem tudná, mit fán terem a gasztroreality, elég ha úgy hét óra táján az RTL Klub csatornájára téved távkapcsolója. Mára ugyan nagyon nehéz úgy televíziót nézni, hogy ne legyünk részesei a nagy magyar celebetetésnek, a Vacsoracsata, ha lehet így mondani, a műfaj kvintesszenciája. Mi szem szájnak ingere, feltálaltatik itt a fáradt tévénézőnek. Bombanő, bohóc, csacsog, gagyog…

Keresés