2009. január 5. hétfő

jan. 5
1:33
Gála Magyarföld Fatemplomáért (szinhaz.hu)
A „Magyarföld faluért Alapítvány" egy civil szerveződés, mely önkormányzati struktúrától, politikai pártoktól függetlenül, az itt élők és az ide költözők közös, harmonikus együttélését és annak könnyebbé, színesebbé tételét hivatott létrehozni. Az Alapítvány célul tűzte ki az őrségi falu, hagyományok útján kialakult építészeti, természeti értékeinek megőrzését a helyi, itt élő emberek…
jan. 5
6:36
Igazak a pletykák, terhes az énekesnő - megerősítette a hírt Janet Jackson (Zene)
Sokáig pletykáltak arról, miszerint a legkisebb Jackson, Janet várandós, ám az énekesnő csak nemrég, a Life&Style magazinnak erősítette meg a hírt, miszerint valóban gyermeket hord a szíve alatt! [Dátum: 2009.01.05. 06:30]
jan. 5
8:06
Visszatért az angol labdarúgócsapathoz a rocklegenda (Zene)
Sir Elton John visszatért a Watford csapatához. [Dátum: 2009.01.05. 08:00]
jan. 5
9:00
Büszkeségünk, a Hungária már a mozikban is oktat (Zene)
A tiltott gyümölcs 2009. február 5-étől mindenki számára elérhető. Szinte kötelező. [Dátum: 2009.01.05. 09:00]
jan. 5
9:54
Meghalt John Travolta fia (Napvilág)
Jett Travolta, John Travolta és Kelly Preston 16 éves fia a család bahamai nyaralása alatt életét vesztette. A Kawasaki-szindrómában szenvedő fiú pénteken reggel a nyaraló fürdőszobájában rohamot kapott, melynek következtében beütötte fejét a fürdőkádba. A hírt a család ügyvédje jelentette be.
jan. 5
9:56
James Brown-ról utcát neveznek el (Napvilág)
Utcát nevez el New York városa a soul legendás művelőjéről, James Brown-ról. Egy újonnan elfogadott törvénymódosítás ad lehetőséget, hogy az eddig számmal jelölt utcák neveiben ezentúl a közélet nevezetes szereplőiről is megemlékezzenek a város lakói.
jan. 5
9:58
Vaszkó Erzsébet életmű kiállítása - február 15-ig még megtekinthető (Napvilág)
2009. február 15-ig megtekinthető Vaszkó Erzsébet életmű kiállítása Székesfehérváron. A tárlat több mint száz pasztell és néhány olajfestményt mutat be. Vaszkó nem tartozik a felkapott művészek közé, pedig művészete a magyar progresszív művészet része. Legjellemzőbb életművére a sötét, sejtelmes színvilág, valamint a pasztell és olajpasztell használata.
jan. 5
10:12
Nekünk Kelemenék tetszettek a legjobban (Zene)
A 10. Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztiválon a zene.hu különdíjat osztott, amelyet a Kelemenék kaptak meg. Remekbeszabott megzenésített verseikkel vívták ki elismerésünket. Ismerkedjünk most meg velük részletesen is! [Dátum: 2009.01.05. 10:00]
jan. 5
10:39
Már látható Michelangelo különleges alkotása (Infostart)
A római miniszterelnöki palotában január 23-ig tekintheto meg az a hársfából készült kis Krisztus-szobor, amelyet Michelangelónak tulajdonítanak. A mutárgyat az olasz állam tavaly decemberben vásárolta meg 3 és negyed millió euróért, vagyis több mint 812 millió forintért egy torinói régiségkereskedotol.
jan. 5
10:57
40. Magyar Filmszemle (Napvilág)
A 2009. január 27. és február 3. között zajló szemle alkalmával kerül kiosztásra a magyar filmipar egyik legrangosabb díja. A különböző műfajokban már bizonyított rendezőkből, forgatókönyvírókból, és más filmes személyiségekből álló szakmai előzsűri már meghozta döntését, mely alapján 5 kategóriában összesen 103 film versenyez majd idén a fontos elismerésért.
jan. 5
10:59
Muzsikus lelkek: Mamie Smith (Napvilág)
Mamie Smith hangját hallgatva nem csak a füstös blues melankóliájával süllyedhetünk önmagunkba, de egy egész századot repülhetünk vissza az időben. A bakelit lemezek ropogó búgása, a hanyag elegancia, a jazz kora #8230; egy hang, amihez nem kell más, csak egy szemlehunyás és karnyújtásnyira találjuk magunkat az 1920-as évek Amerikájától.
jan. 5
11:06
Geofizikus űrkutató és matematikus is zenél a Muzsikás együttesben (Zene)
A Muzsikás együttes 35 éves fennállása alatt "ellenszélben" is a népzene értékeinek bemutatására törekedett. Ez a célja változatlanul, de már kedvezőbb feltételek között. "Hatalmas érték a magyar népzene, ezért meg kell őrizni, át kell adni a jövő nemzedékének" - vallja a zenésztársai nevében is nyilatkozó Hamar Dániel, az egyik alapító tag. [Dátum: 2009.01.05. 11:00]
jan. 5
12:00
Bravó! Világhírű zenei eseménynek ad otthont Pécs 2013-ban (Zene)
Pécs városa rendezheti meg a Szimfonikus Zenekarok és Együttesek Világszervezete (WASBE) 2013. évi világkongresszusát; erről a WASBE vezetése döntött Chicagóban [Dátum: 2009.01.05. 12:00]
jan. 5
12:18
Budapest - TÁP Alvószínház (szinhaz.hu)
Az Alvószínház előadását a közönség nem ülve nézi, hanem fekve; amint belép a terembe, úgy érezheti, hogy szentélybe lépett be: füstölők illatoznak, érkezéskor mindenki citromfű- és mentateát kap.
jan. 5
12:27
A köztévé nézői szerint az év települése Kaposvár (HVG)
Kaposvár nyerte el a Magyar Televízió (MTV) Az év települése díját; az elismerést a somogyi megyeszékhely képviseletében Szita Károly polgármester vette át hétfőn Budapesten Medveczky Balázstól, a közmédium ügyvezető alelnökétől.
jan. 5
12:29
Minisztériumi jégszobrok a klímaváltozás ellen (HVG)
Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére.
jan. 5
12:51
Vidék - Csapó János 85 éves (szinhaz.hu)
Csapó János Jászai-díjas, Érdemes művész, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja 2009. január 3-án töltötte be 85. évét. A Miskolci Nemzeti Színház Társulata január 6-án kedden, A muzsika hangja című előadás után (körülbelül 21.45-kor) a közönséggel együtt köszönti fel a művész urat, aki von Schraeder admirálist alakítja a darabban.
jan. 5
13:48
Kisszabó Gábor: Nyújtsd felém a kezed (Zene)
Ne gondold, hogy ez egy Első Emelet albumra hajazó lemez, amellyel sportcsarnokokat lehet megtölteni? Noha közreműködik rajta az egész zenekar.   [Dátum: 2009.01.05. 13:00]
jan. 5
13:57
Észtországban felmentették a Bronzkatona négy védőjét (HVG)
Felmentették Észtországban azt a négy személyt, akit korábban azzal vádoltak, hogy két évvel ezelőtt szervezője volt a fővárosban, Tallinnban a szovjet hősi emlékmű áthelyezése miatt kirobbant zavargásoknak.
jan. 5
14:06
A nők domináltak 2008-ban a lemezpiacokon (Zene)
Beyoncé és Britney nagyon jók voltak a tavalyi lemezeladási listákon. [Dátum: 2009.01.05. 14:00]
jan. 5
15:00
Meggyógyult és visszatér Michael Flatley? (Zene)
Michael Flatley világhírű ír-amerikai táncos évekig tartó betegeskedés után ismét táncra perdült - állítólag egy ír "testenergia-javító" kezelésnek hála. Az Amerikában született, ír ősöktől származó 50 esztendős művész csodás gyógyulásáról szóló beszámolóját szerdán röpítette világgá az ír sajtó.   [Dátum: 2009.01.05. 15:00]
jan. 5
15:09
És most következzék valami egészen más - újdonságok az éterben! (MaHu)
A már megszokott műsorok közül új időpontban jelentkezik januártól a Soul School (vasárnap du. 1-től 2 óráig), az Ingatlanadó (szerda este 7-től 8 óráig), a Gasztrománia (szombat de. 11-től délig), a Granturizmó! (kedd este 9-től 10 óráig) és a Jazzpresszó (csütörtökönként hajnali 2-től reggel 6 óráig).
jan. 5
15:54
Kis híján levonult a színpadról a Tankcsapda - fotókkal a nagy Syma buli (Zene)
Hosszú évek hagyományával szakítva idén a szokásos fővárosi előkarácsonyi Tankcsapda koncert nem a Petőfi Csarnokban került megrendezésre. [Dátum: 2009.01.11. 10:45]
jan. 5
16:03
Plant, Mercury, Rodgers: a legjobb rockhangok a világon (HVG)
Robert Plant, a Led Zeppelin jelenleg új utakat kereső egykori frontemberét választották a legjobb rockénekesnek a brit rockrajongók. A New Musical Express honlapján közölt lista második helyezettje Freddie Mercury, a Queen néhai énekese, harmadik Paul Rodgers került, aki mostanság turnézik a "királynői" csapattal.
jan. 5
16:03
Robert Plant beelőzte Mercuryt! (MaHu)
Robert Plant, a Led Zeppelin jelenleg új utakat kereső egykori frontemberét választották a legjobb rockénekesnek a brit rockrajongók.
jan. 5
17:33
Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája (MaHu)
Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
jan. 5
18:09
Indul az idei Oscar-láz! (MaHu)
A filmakadémia tagjainak idén összesen 281 alkotásból kell kiválasztaniuk az általában 5 fős jelölti kategóriákat; közben még mindig lebeg a kérdés: vajon jelölik-e posztumusz Oscárra Heath Ledgert a Sötét Lovag című filmben nyűjtott alakításáért?
jan. 5
18:18
Frank Miller - Sin City: A sárga rohadék (Napvilág)
Hazánkban a Sin City-kultusz tovább virágzik, és bár a film második része még várat magára, a magyar közönség képregény formájában tovább követheti a bűn városának nyomasztó, fekete-fehér árnyait. A sárga rohadék című kötet nem ismeretlen nálunk, hiszen a filmben ez a harmadik szál, ami végigfut, mint egy fullasztó gondolat; de ahogy ismét betekintünk Miller világába, bizonyosságot nyer az is,…
jan. 5
18:20
Mozart esttel kezdődik az év a Zeneakadémián (Napvilág)
Január 8-án, a Zeneakadémia újévi első Alma Mater Prémium koncertjén az intézmény jelene és múltja kapcsolódik össze. Az egykori növendékek, Rost Andrea és Rolla János Kossuth-díjas előadóművészek mellett fellépnek a Liszt Ferenc Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei, akik Mozart gyermekkori műveit adják elő.
jan. 5
18:36
Éneklő kismama és a Grammy-díjra jelölt énekesnő: Magyar Zenész TOP100 lista - 8. rész (Zene)
Lapunk másodszor állította össze a zene.hu olvasók körében a legkeresettebb hazai formációkat/előadókat tartalmazó TOP100-as listáját. A fogyaszthatóság megkönnyítése érdekében naponta közöljük a rangsort. Mai számunkban a lista 61. helyezettjéig közöljük a magyar zene legkeresettebb szereplőit. [Dátum: 2009.01.05. 18:33]
jan. 5
18:45
Audrey Tautou alakítja majd a divattervezőt! (MaHu)
Jan Kounen rendező Anna Mouglalis főszereplésével készülő, Coco Chanelről szóló filmje nem egyedi vállalkozás: jövőre körülbelül vele egyidőben kerülhet a mozikba az a film is, amelyben Audrey Tautou alakítja a neves divattervezőt.
jan. 5
18:54
Beindult a Magnetix Project (Zene)
A Magnetix Project egy új zenei páros a magyar DJ palettán. Nem csak dance zenében jeleskednek, hanem számos stílusban megmutatták már magukat legyen az jazz, chillout, house vagy elektronikusabb zenei műfaj. [Dátum: 2009.01.05. 18:47]
jan. 5
19:12
Itt a nagy újdonság! Művelődj Michael Jacksonnal! (Zene)
Jacko is bekerült azon nagyon sorába, akik élete és dalai egy szép csokorban elevenednek meg. [Dátum: 2009.01.05. 18:55]
jan. 5
19:21
A 2009. év első Alma Mater koncertjének vendégművésze Rost Andrea! (MaHu)
Január 8-án, a Zeneakadémia újévi első Alma Mater "Prémium" koncertjén az intézmény jelene és múltja kapcsolódik össze.
jan. 5
19:21
Csapó János 85 éves - A muzsika hangjával ünneplik Miskolcon (Napvilág)
Csapó János Jászai-díjas, Érdemes művész, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja 2009. január 3-án töltötte be 85. évét. A Miskolci Nemzeti Színház Társulata január 6-án kedden, A muzsika hangja című előadás után a közönséggel együtt köszönti fel a művész urat, aki von Schraeder admirálist alakítja a darabban.
jan. 5
20:15
Les Touffes Kretiennes koncert! (MaHu)
A francia örömzene-szupercsapat, amelynek tagjait először pusztán a kedvenc zenekaraik számainak feldolgozása hajtott, néhány év alatt a hazai és európai klubok elengedhetetlen fellépőjivé váltak
jan. 5
20:33
Megjelent- Odett és a Go Girlz! - Pontos című lemeze! (MaHu)
Az Odett és a Go Girlz! egy vadonatúj banda, mely 2008 őszén alakult. Első koncertjük a Sziget fesztiválon nagy siker volt, ez a siker azóta csak folytatódik! A lemezen nagyrész Polgár Odett tolmácsolásában hallhatók a dalok, ám Takáts Eszter és Varga Zsuzsa is közreműködik.
jan. 5
20:51
Alec Empire & The Hellish Vortex koncert! (MaHu)
A január első két hetében karbantartásra téli dokkba vonuló A38 Hajó ritka erős programmal kezdi az új évet: a január közepén újranyitó hajó egyik első 2009-es fellépője a berlini elektronikus hardcore, noise, rave és egyéb súlyos stílusok klasszikus vezéralakja, Alec Empire lesz,
jan. 5
21:45
Kortárs dráma előadás a MU kávézójában! (MaHu)
A K. V. Társulat a kortárs dráma egy itthon kevésbé ismert, meghatározó szerzője, Caryl Churchill két egyfelvonásosát gyúrja a maga képére január 8-án este a MU Színház kávézójában.
jan. 5
22:39
A héten indul a nemzetközi SzólóDuó táncfesztivál! (MaHu)
Január 8. és 13. között rendezi meg az Orkesztika Alapítvány a 10. SzólóDuó fesztivált és versenyt. Három helyszínen, a ferencvárosi Mozdulatművészeti Stúdióban, a lágymányosi MU Színházban és a budai Millenáris Teátrumban találkozhatunk a nemzetközi SzólóDuó táncfesztivál produkcióival.

Keresés