2009. január 7. szerda

jan. 7
5:24
A francia fiatalok felé a Sziget Fesztivál a legjobb országimázs (Népszava)
Alaposan felpörgette az elmúlt három évben Ecsedi-Derdák András a Párizsi Collégium Hungaricumot. Két galéria nyílt az intézményben, közép-európai filmeket vetítő mozi üzemel nemsokára, és vendéglő, kávézó fog barátokat szerezni a magyar kultúrának. Szerinte a siker kulcsa annyi: "Sok jó gondolat kell, ötletek - és némi szabadság a megvalósításukhoz."
jan. 7
9:09
Először mutatják be Magyarországon Händel egyik legszebb oratóriumát (Infostart)
Először hangzik el Magyarországon Händel: Athalia című oratóriuma ma, a Művészetek Palotájában. A hangverseny koncertmestere Simon Standage angol hegedűművész, akit a barokk zene egyik legmegbecsültebb kortárs előadójának tartanak.
jan. 7
11:51
Év eleji hajrá (HVG)
Indiai összművészeti fesztivál Budapesten. Az Academy of St. Martin in the Fields a MüPA-ban. Baranyai András kiállítása az OctogonArt-ban. SzólóDuó fesztivál: kortárs tánc Budán. Éleszd a tüzet! - magyar-szerb-német film a térség roma zenéjéről. Húzd meg jobban: Fűrész V. Premierek: A kör négyszögesítése Miskolcon, az Ibusár az Operett Színházban. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!
jan. 7
12:18
Helyére kerül a Munkás és kolhozparasztnő (Startlap)
Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című ismert szobra több mint öt év után idén valóban visszakerül korábbi helyére - ígérik a moszkvai önkormányzat illetékesei. A 24 méteres szobrot, amelyet a magyar közönség főleg az első...
jan. 7
14:06
A Hamász sem támad (Népszava)
A Hamász sem fog kilőni rakétákat izraeli célpontok ellen abban a napi háromórás időszakban, amikor Izrael szünetelteti a támadásokat a Gázai övezet egyes részein - közölte szerdán a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője.
jan. 7
14:06
Alföldi: amit én kaptam, az kutyafüle (Startlap)
Az ősszel indult új évad programját már Alföldi Róbert állította össze a Nemzeti Színházban. Az új igazgató a világra akar hatni, sőt meg akarja váltani, ami nem könnyű, hiszen nagyon le vagyunk maradva. Bár sokan kritizálták, úgy véli, egyetlen szakmai alapú támadást sem kapott.
jan. 7
14:42
Pinyó: „Engem a zene konzervál” (Népszava)
Piramis-brigádok az iskolákban, Som-őrsök, Révész plakátok a hálószobák falain. A hetvenes években fiatalok tízezrei imádták az együttes dalait. Nem volt könnyű útjuk, az LGT, az Omega és az Illés árnyékában a megalakulásuk utáni néhány évben kellett behozni hátrányukat. Szállj fel magasra!, Ajándék, A becsület, Ha volna két életem, Szabadnak születtem… mind örökzöld lett. A banda sikereiről, a…
jan. 7
15:09
"Ja, ő az a videós szobrászgyerek?" (HVG)
A kilencvenes években úgy tűnt, a szobrászat menthetetlen. Az intermédia, az installáció elsöpört mindent. Azonban a hazai színtéren a kétezres évek elején jelentkezett egy nemzedék, amely nem így gondolta. Szabó Ádám (35) ennek a szobrászgenerációnak a tagja. Közben műveihez videót, fotót, sőt, áldokumentumokat is használ. 2008-as nyári kiállítását év végén a magyar műkritikusok díjával ismerték…
jan. 7
15:45
Zaklató élt vissza Alföldi Róbert nevével (HVG)
Az elmúlt napokban egy ismeretlen férfi Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója nevével visszaélve több esetben telefonon zaklatott, tárgyalásokra hívott művészeket, a szakma képviselőit - közölte a Nemzeti Színház sajtófőnöke szerdán. Az intézmény feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
jan. 7
16:57
Filmstúdióba fektet az MFB (HVG)
Milliárdos hitellel segíti az Origo Filmstúdió Zrt. 12 milliárdosra tervezett beruházását a Magyar Fejlesztési Bank – derül ki a csütörtöki HVG-ből.
jan. 7
19:21
A magyar Tiziano-tulaj sem eladni, sem hazavinni nem akarja a képet (HVG)
Sem eladni, sem hazavinni nem akarja tulajdonosa a hazai magángyűjtemények jelenleg legértékesebb festményét, Tiziano Madonnáját. Pintér Gyula erről a kép pécsi kiállításának szerdai megnyitóján beszélt.
jan. 7
20:33
Stooges: meghalt a horrorfilmekben szereplő gitáros - videóval (Infostart)
Váratlan gyorsasággal elhunyt az Iggy Pop által vezetett Stooges gitárosa, Ron Asheton. A zenészt napok óta nem tudta elérni egy ismerőse, ezután hívta a rendőrséget. A Stooges a hetvenes évek első felében működött, és 2003-ban alakult újjá. 2006-ban fellépett a Szigeten is, és 2007-ben jelentette meg utolsó lemezét.
jan. 7
22:30
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízi (Népszava)
Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízió (MTV) a 2009-es Radnóti-évhez csatlakozva: az ismert színművészek által választott és előadott költeményeket az operatőr mellett az ötletgazda Kamarás Iván színművész is rögzítette mobiltelefonnal. A MobilVers című műsor január 5-től naponta háromszor jelentkezik az m1 csatornán - közölte a Vígszínházban tartott szerdai sajtótájékoztatón…
jan. 7
23:24
Mit nézzünk a Filmszemlén? (Startlap)
Bacsó Péter egy kurva szemszögéből boncolja Magyarországot, ringbe száll egy majdnem teljesen külföldi film is, Pálfi György pedig maga mögött hagyta előző filmje borzalmait és beköltözött egy óvodába. A közeledő Filmszemle játékfilmjeiből ajánlunk.

Keresés