2009. január 7. szerda

jan. 7
6:18
Bushék már csomagolnak (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök és felesége, Laura megkezdte a csomagolást a Fehér Házból való távozás előtt; az új elnök, Barack Obama január 20-án költözik be a washingtoni elnöki rezidenciára.
jan. 7
7:12
Szlovákia - Mit is jelent a kettős kereszt? (Kitekintő)
A magyar püspök kinevezésének, és az önálló magyar egyházmegye kialakításának igénye már a rendszerváltás óta napirenden van Szlovákiában.
jan. 7
7:12
Izrael "humanitárius folyosót" nyit a polgári lakosság segítésére (Kripto Akadémia)
Izrael "humanitárius folyosót" nyit a Gázai övezetben, hogy eljuthassanak a segélyek a nélkülöző palesztin lakossághoz - jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal szerdán hajnalban.
jan. 7
7:30
Nem jön orosz gáz Magyarországra (Kitekintő)
Tegnap délután teljesen leállt az orosz gáz szállítása Ukrajna felől Magyarországra - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter.
jan. 7
7:30
Venezuela kiutasította Izrael nagykövetét (Kripto Akadémia)
A venezuelai kormány kedden elrendelte Izrael caracasi nagykövetének és a külképviselet munkatársai egy részének kiutasítását az országból tiltakozásul a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva ellen.
jan. 7
7:48
Valószínűleg öngyilkos lett egy jelentős amerikai ingatlancég vezetője (Kripto Akadémia)
Holtan találták egy jelentős amerikai ingatlanértékesítő cég elnök-vezérigazgatóját hétfőn Chicago közelében; Steven Good valószínűleg öngyilkosságot követett el.
jan. 7
8:06
Új cseh párt a Lisszaboni Szerződés ellenzőinek (Kitekintő)
Új kihívója akadhat a kormányzó ODS-nek Petr March személyében: tervezett új pártja Klaus híveinek jelenthet elsősorban alternatívát a 2010-es cseh választásokon
jan. 7
8:06
Izrael visszavonul? (Kripto Akadémia)
Az izraeli harckocsik és gyalogsági alakulatok palesztin szemtanúk szerint megkezdték szerdán reggel Hán Junisz város evakuálását a Gázai övezet déli részén.
jan. 7
8:24
Izrael humanitárius folyosót nyit (Metropol)
Izrael humanitárius folyosót nyit a Gázai övezetben, hogy eljuthassanak a segélyek a nélkülöző palesztin lakossághoz. A BT-ben a tűzszünet megkötésének lehetőségeiről vitatkoznak. Az izraeli hadsereg megkezdte Hán Junisz evakuálását. Kövesse az eseményeket online!
jan. 7
8:24
Már Ausztria sem kap gázt Ukrajna felől (Kripto Akadémia)
Szerdán teljesen leállt az orosz földgázexport Ausztriába. "Az Ausztriába irányuló gázszállítás jelentős csökkentése után jelenleg már nem érkezik orosz földgáz Ausztriába", jelentették szerda reggel az osztrák OMV olaj- és gázipari társaságnál.
jan. 7
8:42
A pápa Galileit állította példaképnek (Kitekintő)
A Vízkereszt kapcsán a pápa felhívta a világ figyelmét a hit és tudomány összekapcsolódására, a környezetszennyezés elleni harcra. A gázai harcokra reflektálva reményt hangsúlyozta az erőszakkal szemben.
jan. 7
9:00
Európa az orosz gázt siratja (Infostart)
Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át - közölték az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnál reggel. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, hogy Ukrajna lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. Kedden egy még működött.
jan. 7
9:18
New Yorkban a palesztin vezetés (Kitekintő)
A palesztin vezetés kidolgozott fegyverszüneti megállapodással érkezett az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának ülésére. A Mahmud Abbasz által előterjesztett javaslatot az USA megvétózta.
jan. 7
9:18
Bajban egész Európa és jön a hideg (Kripto Akadémia)
Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át, közölték az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnál szerda reggel. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. Kedden egy még…
jan. 7
9:27
Hogyan nyerjük meg a bukott háborút Afganisztánban? (168 Óra Online)
Amerika legismertebb hadászati szakértője, David Petraeus tábornok komoly feladattal néz szembe: alig két hónapja vette át az afganisztáni hadműveletekért felelős nemzetközi erők parancsnokságát, így rá hárul a feladat, hogy Barack Obama számára felmutasson majd valamiféle előrelépést az erőszak dúlta ország rendezésének ügyében. A tábornok 2005 szeptemberében még úgy nyilatkozott, hogy a terror…
jan. 7
9:36
Oroszország elzárta a gázt, Délkelet-Európa vacog (Kitekintő)
Éppen, amikor különösen hideg tél köszöntött Európára, a Romániába, Bulgáriába, Görögországba, Macedóniába, Szerbiába és Horvátországba tartó minden orosz gázszállítást elzártak mára virradólag, miután Ukrajna és Oroszország továbbra sem tudta tisztázni a köztük zajló gázár-vitát, jelenti az EurActiv bolgár partnere a Dnevnik. Gyurcsány Ferenc levélben szólítja fel a cseh elnökséget, hogy…
jan. 7
9:54
Mit kívánt Gorbacsov az amerikai népnek? (Infostart)
Húsz évvel ezelőtt más volt a világ: a két nagyhatalom vezetője kedves hangú újévi üzenetben kívánt szépet és jót egymás népeinek. Mihail Gorbacsov az amerikaiaknak például jólétet kívánt, míg a szovjet népet arról biztosította, hogy a mindennapi élet nehézségeivel nem árt megbarátkozniuk. Ronald Reagan is üzent a szovjet népnek, ám udvariasan nem kívánt nekik jólétet. A magyarokkal nem…
jan. 7
9:54
Kötelező az iskolásoknak koncentrációs tábort látogatni (Kripto Akadémia)
Minden iskolai osztály számára kötelezővé teszik Bajorországban egy néhai koncentrációs tábor vagy egy olyan dokumentációs központ felkeresését, amely a náci háborús bűncselekményeket idézi fel.
jan. 7
10:12
Dideregve ünneplik a szerbek a karácsonyt (Infostart)
Földgáz nélkül telik az ortodox szerb karácsony: kedden, szenteste teljesen megszűnt a gázszállítás, és több tucat nagyváros fűtés nélkül maradt. Újvidéken 25 ezer lakásban nincs távfűtés. A szerb kőolajipari közvállalat vezérigazgatója szerdán valószínűleg Magyarországra érkezik, hogy segítséget kérjen a válságos helyzetben.
jan. 7
10:12
Chávez akarja megmenteni Gázát (Kitekintő)
Hugo Chávez venezuelai elnök kedden jelentette be, hogy számos arab állam segítségével légihíd létrehozását tervezi Gáza felett.
jan. 7
10:30
Csupán kereskedelmi konfliktus a gázvita? (Infostart)
Franciaországot is elérte az orosz-ukrán gázvita hatása. A nyugat-európai országot ellátó GDF Suez gázipari társaság bejelentette: több mint 70 százalékkal csökkent kedden az Oroszországból érkező gáz mennyisége.
jan. 7
10:30
Az izraeli hadsereg napi három órára felfüggeszti Gáza lövetését (Kripto Akadémia)
"Olyan döntés született, hogy a hadsereg szerdától, minden nap három órára
jan. 7
10:48
"Európai Polgár" díjat a szenttamási Emberi Jogi Központnak (Kitekintő)
Új kitüntetést alapít az Európai Parlament: az Európai Polgár Díjat az idén tavasszal adományozzák majd először.
jan. 7
11:06
Kerül-e só a Rábába a fürstenfeldi erőműből? (Kitekintő)
A PRONAS még decemberben olyan információhoz jutott, hogy újra üzemel Fürstenfeldben az a geotermikus erőmű, amely a téli fűtési szezonban korábban akár napi 70 tonna sót is beleengedett a Rába vízgyűjtőjéhez tartozó egyik patakba. Utánajártak a dolognak...
jan. 7
11:33
Gondolatból facsarunk pénzt a válság idején (168 Óra Online)
Az Ocean Tomo szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó tanácsadó cég és aukciós ház bejelentette nyári aukciójának időpontját és helyszínét. A Hong Kong-ban megtartott árverés a tajvani vállalkozások szellemi termékeire koncentrál majd - írja a Business Wire.
jan. 7
11:42
A totális válság csapdájába kerültek a palesztinok (Infostart)
Beengedi a segélyeket a Gázai övezetbe Izrael - vagy legalábbis megnyit egy utat a szállítmányok előtt, és ezentúl kora délután nem bombázza a palesztin területet. A térségben humanitárius katasztrófa fenyeget. A tartós béke, vagy legalább egy ideiglenes tűzszünet érdekében Egyiptom vállalta a közvetítő szerepét.
jan. 7
11:42
Új amerikai nagykövetség Irakban (Kitekintő)
Már maga az építkezés is biztonsági intézkedések közepette zajlott, az ünnepség - ha lehet - még komolyabb óvintézkedéseket követelt. Ettől függetlenül a hétfői, 40 halálos áldozatot követelő robbantást követően, hatan haltak meg az ünnepséggel egy időben elkövetett merényletekben.
jan. 7
11:42
Az Obama-gyerekek már tanulnak Washingtonban (Metropol)
A hétvégén Washingtonba települt Barack Obama megválasztott amerikai elnök két gyereke, a 7 éves Sasha és a 10 éves Malia hétfőn megkezdte a tanulást a Sidwell Friends magániskolában.
jan. 7
12:00
Szóba került a tűzszünet Gázával! (Kripto Akadémia)
Izrael szerdától napi három órára felfüggeszti a harcot Gáza város körzetében, hogy a segélyek eljuthassanak a nélkülöző palesztin lakossághoz a Hamász uralta területen létesítendő humanitárius folyosón.
jan. 7
12:02
Csehországban dúl a kormányalakítási vihar (Kripto Akadémia)
Csúszik a kormány átalakítása Csehországban, mert Mirek Topolánek miniszterelnök elképzelése nem nyerte meg a kereszténydemokrata koalíciós partner támogatását - írta szerdán a cseh sajtó.
jan. 7
12:18
A németek nem aggódnak a gázkrízis miatt (Infostart)
Németországot is elérte a Kijev és Moszkva között dúló gázháború. A gazdasági miniszter - miután Berlinben tárgyalt az orosz Gazprom elnökhelyettesével - közölte, hogy nincs ok az aggodalomra, mert az ország elegendő földgáztartalékkal rendelkezik a télre.
jan. 7
12:18
Demokráciától várják a csodát (Kitekintő)
Kedden beiktatta a bangladesi elnök az új kormányt, amelynek nagy kihívásokkal kell szembenéznie az ország stabilizálása érdekében.
jan. 7
12:18
Bezárt repterek, ítéletidő Milánóban (Kripto Akadémia)
Sűrű hóesés miatt bezárták szerdán Milánó két repülőterét, a térségben uralkodó ítéletidő fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben is.
jan. 7
12:36
Ellehetetlenülhet az ukrajnai magyar sajtó (Kitekintő)
Az ukrán parlament két koalíciós pártjának képviselői az alkotmánybíróság révén szeretnék elérni, hogy Ukrajnában az újságok teljesen vagy részben ukrán nyelven jelenjenek meg.
jan. 7
12:36
Az unió távol tartja magát az orosz ukrán gázvitától!? (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság azt ajánlotta szerdán Moszkvának és Kijevnek, hogy uniós megfigyelőket küldene Ukrajnába, az Oroszországból érkező, vezetéken szállított gáz mennyiségének mérésére - közölte egy brüsszeli szóvivő.
jan. 7
13:12
Egyre több a szexista reklám Svédországban (Kitekintő)
Eddig soha nem látott mennyiségű reklámot utasítottak vissza szexista jellegük miatt 2008-ban a skandináv országban.
jan. 7
13:12
Juscsenko tárgyalna, csak addig is legyen gáz (Kripto Akadémia)
Viktor Juscsenko ukrán elnök javasolta, hogy a - Kijev indítványára csütörtökön újrakezdődő - tárgyalások idejére újítsák fel teljes mértékben a december 31-én érvényes feltételek mellett a gázszállításokat mind Ukrajnának, mind az Ukrajnán az európai országok számára átmenő tranzitot.
jan. 7
13:48
Brüsszel élesen elítéli a legutóbbi izraeli akciót (Kitekintő)
Az EU arra intette Izraelt, hogy a mostani offenzívával egyebek között a magáról kialakított képet is veszélyezteti. Izrael szerint azonban minden joga megvan arra, hogy megvédje polgárait.
jan. 7
13:48
Európai Bizottság: egyszer s mindenkorra legyen vége ennek! (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió oroszországi gázellátásának haladéktalan és teljes helyreállítását sürgette az Európai Bizottság.
jan. 7
13:57
Az áldozatok védelme – elhalasztva (168 Óra Online)
Magyarországon 1848-ban eltörölték a testi fenyítést. Százhatvan év után esély volt rá, hogy legalább a családon belüli legdurvább erőszakot, fenyítést korlátozzuk. Az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta a törvényt, hogy az áldozatok segítséget kapjanak, s hogy távoltartással korlátozzák az elkövetőt a további erőszak-tételben.
jan. 7
14:06
Füstbe mehet az energiahatékony autóipar terve (Kitekintő)
Még mindig sok kérdést vet fel, hogy a következő elnök hogy áll majd az autógyártáshoz, az viszont már biztos, hogy kisebb mozgástere lesz, mint amire a kampány kezdetén számított.
jan. 7
14:06
Független megfigyelők mennek Ukrajnába (Kripto Akadémia)
Ukrajna azonnali hatállyal beengedi területére az Európai Unió megfigyelőit a gázszállítások ellenőrzésére - közölte szerdán kora délután az ukrán kormány azt követően, hogy Julia Tyimosenko miniszterelnök és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt egymással.
jan. 7
14:08
Bánya katasztrófa! (Kripto Akadémia)
Sújtólégrobbanás történt szerdán egy épülő ukrán szénbányában, a balesetben hét ember megsérült.
jan. 7
14:42
Szlovákia végleg leállította a Bohunice atomerőmű 2. blokkját (Kitekintő)
Az ország energiatermelésének 20 %-át adó Bohunice V1-et az uniós vállalások miatt állították le az üzemidő lejárta előtt.
jan. 7
15:00
Gázvita: szükségállapot Romániában is (Infostart)
Romániában szükségállapotot hirdettek, hogy a távhőszolgáltatók a közbeszerzési eljárások kiiktatásával tudjanak szilárd és cseppfolyós üzemanyagot beszerezni.
jan. 7
15:18
Szlovákia is túsz a gázvitában (Infostart)
A környező országokhoz hasonlóan ma reggel röviddel 7 óra előtt Szlovákiában is teljesen leállt a földgázszállítás Oroszországból. A kormány válságstábja azonnal megszorító intézkedéseket vezethet be. A kassai vasmű egy hétre leállította a termelést.
jan. 7
15:18
Caplovic: nem az MKP a kisebbségek egyedüli védelmezője (Kitekintő)
Caplovicot sokkolja az MKP kommunikációs stratégiája.
jan. 7
15:36
Az energiabiztonság áll a cseh elnökség programjának élén (Kitekintő)
A cseh EU-elnökség tegnap (január 6.) mutatta be stratégiai céljait tartalmazó programját, melyben egyértelműen az energiabiztonság kérdése kapja a legnagyobb hangsúlyt. Különösen nagy figyelem irányul erre a témára az elnökség mandátumával egy időben kezdődött orosz-ukrán gázár-vita fényében. A program tartalmáról részletesen tájékoztatja önöket a cseh EurActiv, a cseh uniós elnökség hivatalos…
jan. 7
16:12
A nagy kínai tűzfal (Kitekintő)
A tavalyi évben a kínai vált a világ legnagyobb hálózati közösségévé, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat.
jan. 7
16:48
A Szent Korona 31 éve tért vissza Magyarországra (Kitekintő)
A Szent Korona, a magyar államiság egyik legfontosabb jelképe, 1978. január 6-án tért vissza Magyarországra.

Keresés