2009. január 4. vasárnap

jan. 4
7:12
A Biztonsági Tanács nem jutott dűlőre a gázai övezeti válság ügyében (Népszava)
Eredménytelenül végződött az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése szombaton.
jan. 4
7:14
Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát (Népszava)
A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés és több erős utórengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet.
jan. 4
7:30
Már eddig harminc izraeli sebesültje van a Gázai övezet elleni szárazföldi hadműveletnek (Népszava)
Harminc izraeli katona sebesült meg, köztük kettő súlyosan azóta, hogy a hadsereg szombat este elindította a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet ellen.
jan. 4
9:00
Összedőlt egy szálloda is - Erős földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát (MaHu)
A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés és több erős utórengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet. Legalább három ember meghalt, köztük egy gyermek is.
jan. 4
9:00
Megcsonkított orosz oligarchák (Kitekintő)
A 2008-as év a leggazdagabb orosz üzletemberek számára az eddigi „legsötétebb esztendő” volt.
jan. 4
9:18
Gázai offenzíva: Izrael felkészült minden lehetőségre libanoni határán (MaHu)
Izrael felkészült minden lehetőségre északi, libanoni határán - jelentette ki szombat este Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetnek szánt alig burkolt figyelmeztetéssel.
jan. 4
10:12
A Hamasz foglyokat ejtett? (HVG)
A Hamász katonai szárnya két izraeli katonát ejtett foglyul a Gázai övezetben – közölte vasárnap délelőtt a dubaji központú al-Arábíja hírtelevízió. A hírt Izrael cáfolta.
jan. 4
10:12
Ehud Barak: Az izraeli offenzíva olyan széleskörű lesz, amennyire szükséges (MaHu)
Olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges - jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a kormányülés kezdete előtt.
jan. 4
10:12
Caplovic széleskörű oktatási törvénymódosítást szeretne (Kitekintő)
Amennyiben februárban sem sikerül elfogadni az oktatási törvény módosítását, széleskörű módosítócsomagot kelle benyújtani - véli Čaplovič.
jan. 4
10:30
A Hamász foglyul ejtett két izraeli katonát (Népszava)
A Hamász katonai szárnya két izraeli katonát ejtett foglyul a Gázai övezetben - közölte vasárnap délelőtt a dubaji központú al-Arábíja hírtelevízió.
jan. 4
10:32
Izrael cáfol! (Népszava)
Az izraeli hadseregnek nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen katonája is fogságba esett volna vasárnap a gázai övezeti harcok során - közölte egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselő.
jan. 4
10:48
Barak: az izraeli offenzíva olyan széleskörű lesz, amennyire szükséges (HVG)
Olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges – jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a kormányülés kezdete előtt.
jan. 4
10:48
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 38 halott (Népszava)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
11:06
Öngyilkos merénylet Bagdadban (HVG)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
11:06
Izraeli tankok és katonák ezrei a Gázai övezetben (Infostart)
Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben szombaton este - közölte a zsidó állam hadserege. Az izraeliek célja, hogy megdöntsék a Hamász uralmát a térségben. A harcokban a radikális palesztin szervezet több mint 20 fegyverese vesztette életét, 30 izraeli katona megsebesült. Közben eredménytelenül végződött az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése.
jan. 4
11:06
Skót házaspárt tartóztattak le lázításért Gambiában (Kitekintő)
A misszionárius feladatokat ellátó pár állítólag az ország vezetését kritizáló levelet küldött helyieknek.
jan. 4
11:24
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 38 halott (Infostart)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
11:42
Az al-Dzsazíra szerint egy izraeli katona meghalt (HVG)
Egy izraeli katona meghalt a gázai övezetben indított szárazföldi támadásban – jelentette be vasárnap az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, de további részleteket egyelőre nem közölt. Más forrás erről nem számolt be.
jan. 4
12:00
Az orosz-ukrán gázviszály folytatódik (HVG)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben…
jan. 4
12:00
További három állam nyitotta meg munkaerőpiacát a román munkaerő előtt (Kitekintő)
Görögország, Spanyolország és Dánia nyitotta meg munkaerőpiacát Románia és Bulgária előtt
jan. 4
12:00
A Gazprom maga csökkenti a nyomást a vezetékben, hogy lopással vádolhassa Ukrajnát (Népszava)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben…
jan. 4
12:18
Gázai offenzíva: felhívások tűzszünetre (HVG)
Tűzszüneti felhívások, a humanitárius katasztrófára való figyelmeztetések hangzottak el világszerte vasárnap, egy nappal az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzívájának megindulása után.
jan. 4
12:18
Egyre durvul az orosz-ukrán gázviszály (MaHu)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket.
jan. 4
12:36
Izrael tovább nyomul Gázában (+videó) (orientpress)
A szárazföldi hadműveletek szombat esti megkezdését követően az izraeli erők vasárnap további Hamász-létesítményeket foglaltak el, főként olyanokat, amelyekből rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére. Az áldozatokról ellentmondő információk érkeztek, mindkét fél a másik kárait próbálja felnagyítani.
jan. 4
12:36
Több tucatnyian tűntek el Nepálban (HVG)
Elsüllyedt egy túlzsúfolt hajó Kelet-Nepál egyik folyóján, s a balesetben több tucat embernek nyoma veszett.
jan. 4
12:54
Gázai offenzíva: sajtóvélemények (HVG)
A vasárnapi izraeli sajtó támogatja a hadsereg gázai offenzíváját, ugyanakkor az arab világ jelentősebb lapjai az Egyesült Államokat bírálják az izraeli támadás kapcsán.
jan. 4
12:54
Aggódva figyel a világ a Közel-Keletre (orientpress)
Humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztet, s mielőbbi tűzszünetre szólítja fel a háborúzó feleket a nagyhatalmak vezetőinek többsége, egy nappal azt követően, hogy megkezdődtek a várhatóan hatalmas emberáldozattal járó szárazföldi hadműveletek Gázában.
jan. 4
12:54
Harcolni egyszerűbb mint kormányozni (Kitekintő)
A címben szereplő állítás Nepál néhány hónapja beiktatott miniszterelnökétől származik, aki visszasírja a polgárháborúban eltöltött napjait.
jan. 4
12:54
Még 1 hónap és kifogynak a bulgár gázkészletek (Népszava)
Vasárnap reggel továbbra is a szokásosnál kevesebb orosz földgázt kapott Bulgária az ukrán-orosz gázvita miatt - közölte a Bulgargaz bolgár állami gázipari cég vezérigazgatója.
jan. 4
12:56
Magyar orvosok is ápolják a palesztin sérülteket (orientpress)
Magyarok az első olyan külföldi orvosok, akik a gázai sérültek ápolására érkeztek Egyiptomba. A kairói kormány hat kórházat jelölt ki a válságövezetből érkező betegek fogadására, ebből négy a fővárosban, kettő pedig a gázai határ közelében van.
jan. 4
13:12
Egyre hevesebb a gázvita (Napi)
jan. 4
13:12
Az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet (HVG)
Az izraeli szárazföldi csapatok három részre osztották a Gázai övezetet – jelentette vasárnap az izraeli média.
jan. 4
13:30
„A köztéren fogjuk Mahmud Abbászt felakasztani” (HVG)
A Hamász kormány többtucat Fatah hívőt házi őrizetbe helyezett, attól tartva, hogy a rivális palesztin szervezet – kihasználva az izraeli benyomulást – megpróbálja magához ragadni a hatalmat a gázai övezetben. A Jerusalem Post értesülései szerint a Fatah vezetése utasította tagjait, álljanak készen a hatalom átvételére, amennyiben az izraeli hadsereg véget vet a Hamász uralmának az övezetben.
jan. 4
13:30
Spanyolország szennyezési jogot vásárolt hazánktól (Kitekintő)
Belgium és Japán után a spanyol kormány is károsanyag-kibocsátási jogot vásárolt hazánktól. A 6 millió tonnáról szóló emisszió-kereskedelmi megállapodás az eddigi legnagyobb mértékű magyar kvótaeladás.
jan. 4
13:30
Gázai offenzíva: az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet (Népszava)
Az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól. A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a palesztin fegyvereseknek a szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre.
jan. 4
13:32
Vannak-e dunai kalózok? (HVG)
Nem csupán a vad tengereken, de a Duna szerb-román határszakaszán is kalózok veszélyeztetik az áruszállító hajók biztonságát – állítja a bécsi Die Presse, idézve a bolgár hajóstársaság, a BRS helyettes vezetőjét, Ivan Ivanovot, aki szerint az elmúlt két esztendőben a cég 38 hajóját fosztották ki.
jan. 4
14:24
Fico: nincs ok előre hozott választásokra (HVG)
Nincs semmi ok előre hozott parlamenti választást mérlegelni Szlovákiában – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozva.
jan. 4
14:26
Gázai offenzíva: tüntetések világszerte (HVG)
Világszerte tüntetések zajlottak le vasárnap az izraeli hadsereg gázai offenzívája ellen.
jan. 4
14:42
Kiszabadult a két elrabolt újságíró (HVG)
Csaknem hathetes fogság után kiszabadult a Szomáliában elrabolt két európai újságíró - közölték helyi hivatalos források.
jan. 4
14:42
Képekben a pusztítás - Az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet (MaHu)
Az izraeli szárazföldi csapatok vasárnap, második napja tartó gázai offenzívájuk során három részre osztották a Gázai övezetet, miközben egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak.
jan. 4
14:42
Drasztikusan csökken a litván lakosság száma (Kitekintő)
A csökkenés elsődleges okai között van a magas halálozási arány illetve a bevándorlók alacsony száma
jan. 4
14:42
A Hamasz két fronton harcol (Népszava)
A The Jerusalem Post izraeli napilap értesülései szerint Gázában a Hamasz megkezdte palesztín riválisának, a Fatahnak a felszámolását. Ezalatt tovább folytatódott az izraeli offenzíva valamint a rakéta támadások dél-izraeli városok ellen
jan. 4
14:44
Robert Fico: Nincs semmi ok előre hozott választást mérlegelni Szlovákiában (Népszava)
Nincs semmi ok előre hozott parlamenti választást mérlegelni Szlovákiában - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozva.
jan. 4
15:00
Posztumusz lottónyeremény (HVG)
Halála napján gondoskodott csak igazán feleségéről egy férfi az Egyesült Államokban: 10 millió dolláros (2 milliárd forintos) lottónyereménnyel.
jan. 4
15:18
Boc kéri a vagyonnyilatkozatokat (Kitekintő)
Emil Boc miniszterelnök felkérte a kormány tagjait, hogy 2009. január 5-ig nyújtsák be a vagyonnyilatkozatokat.
jan. 4
16:12
A neten bezzeg nem csökkent a vásárlókedv (Napi)
jan. 4
16:12
Cseh külügyminiszter: hiba volt a kormányszóvivő nyilatkozata (HVG)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország kormányfőjének szóvivője "súlyos hibát" követett el azzal a nyilatkozatával, amelyben védelmi jellegűnek nevezte a Gázai övezet elleni izraeli szárazföldi hadműveletet – jelentette ki vasárnap Prágában a cseh külügyminiszter.
jan. 4
16:12
Rekordhideg Svájcban (Infostart)
Megdőlt az idei tél hidegrekordja Svájcban: mínusz 26,6 Celsius-fokot mértek vasárnapra virradó éjszaka Samedan településen.
jan. 4
16:12
Ezrével szállnak partra a bevándorlók (Kitekintő)
Az ENSZ legújabb statisztikái alapján az illegális bevándorlók száma idén is növekedett az Unióban.
jan. 4
16:12
Cseh kormányszővivő súlyos hibát ejtett nyilatkozatával (Népszava)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország kormányfőjének szóvivője "súlyos hibát" követett el azzal a nyilatkozatával, amelyben védelmi jellegűnek nevezte a Gázai övezet elleni izraeli szárazföldi hadműveletet - jelentette ki vasárnap Prágában a cseh külügyminiszter.

Keresés