2009. január 4. vasárnap

jan. 4
7:12
A Biztonsági Tanács nem jutott dűlőre a gázai övezeti válság ügyében (Népszava)
Eredménytelenül végződött az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése szombaton.
jan. 4
7:14
Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát (Népszava)
A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés és több erős utórengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet.
jan. 4
7:30
Már eddig harminc izraeli sebesültje van a Gázai övezet elleni szárazföldi hadműveletnek (Népszava)
Harminc izraeli katona sebesült meg, köztük kettő súlyosan azóta, hogy a hadsereg szombat este elindította a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet ellen.
jan. 4
9:00
Összedőlt egy szálloda is - Erős földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát (MaHu)
A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés és több erős utórengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet. Legalább három ember meghalt, köztük egy gyermek is.
jan. 4
9:00
Megcsonkított orosz oligarchák (Kitekintő)
A 2008-as év a leggazdagabb orosz üzletemberek számára az eddigi „legsötétebb esztendő” volt.
jan. 4
9:18
Gázai offenzíva: Izrael felkészült minden lehetőségre libanoni határán (MaHu)
Izrael felkészült minden lehetőségre északi, libanoni határán - jelentette ki szombat este Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetnek szánt alig burkolt figyelmeztetéssel.
jan. 4
9:36
Izrael megkezdte a szárazföldi offenzívát (Zoom)
Már több mint 450 ember vesztette életét a Hamász és Izrael között, a Gázai övezetben zajló harcokban. Legalább tizenhat palesztin halt meg, amikor légicsapás ért egy mecsetet. Izrael várhatóan felkészül a szárazföldi támadásra.
jan. 4
9:54
Több halálos áldozata lehet a földrengésnek Indonéziában (Zoom)
Egy, más források szerint három vagy négy halálos áldozata van annak a földrengésnek, amely vasárnap hajnalban rázta meg Indonézia keleti részét. Az áldozatok száma tovább nőhet. A Richter-skála szerinti 7,2 erősségű földmozgás miatt elrendelték a szökőárriadót, de aztán le is fújták.
jan. 4
10:12
A Hamasz foglyokat ejtett? (HVG)
A Hamász katonai szárnya két izraeli katonát ejtett foglyul a Gázai övezetben – közölte vasárnap délelőtt a dubaji központú al-Arábíja hírtelevízió. A hírt Izrael cáfolta.
jan. 4
10:12
Ehud Barak: Az izraeli offenzíva olyan széleskörű lesz, amennyire szükséges (MaHu)
Olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges - jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a kormányülés kezdete előtt.
jan. 4
10:12
Caplovic széleskörű oktatási törvénymódosítást szeretne (Kitekintő)
Amennyiben februárban sem sikerül elfogadni az oktatási törvény módosítását, széleskörű módosítócsomagot kelle benyújtani - véli Čaplovič.
jan. 4
10:12
A kormányfő nem tervez előrehozott választásokat (Zoom)
A japán miniszterelnök a gazdasági válság elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának, és nem tervezi előrehozott választások kiírását a következő hetekre. Aszo Taro nyilvánvalónak nevezte, hogy a gazdasági intézkedések elfogadása...
jan. 4
10:30
A Hamász foglyul ejtett két izraeli katonát (Népszava)
A Hamász katonai szárnya két izraeli katonát ejtett foglyul a Gázai övezetben - közölte vasárnap délelőtt a dubaji központú al-Arábíja hírtelevízió.
jan. 4
10:32
Izrael cáfol! (Népszava)
Az izraeli hadseregnek nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen katonája is fogságba esett volna vasárnap a gázai övezeti harcok során - közölte egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselő.
jan. 4
10:48
Barak: az izraeli offenzíva olyan széleskörű lesz, amennyire szükséges (HVG)
Olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges – jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a kormányülés kezdete előtt.
jan. 4
10:48
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 38 halott (Népszava)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
10:48
Hatan élték túl egy hajó katasztrófáját (Zoom)
Elsüllyedt egy túlzsúfolt hajó Kelet-Nepál egyik folyóján. Valószínűleg több mint ötven embert, többségükben asszonyokat és gyermekeket szállított a Saptakosi folyón, és a fővárostól, Katmandutól mintegy 400 kilométerre délkeletre...
jan. 4
11:06
Öngyilkos merénylet Bagdadban (HVG)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
11:06
Izraeli tankok és katonák ezrei a Gázai övezetben (Infostart)
Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben szombaton este - közölte a zsidó állam hadserege. Az izraeliek célja, hogy megdöntsék a Hamász uralmát a térségben. A harcokban a radikális palesztin szervezet több mint 20 fegyverese vesztette életét, 30 izraeli katona megsebesült. Közben eredménytelenül végződött az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése.
jan. 4
11:06
Skót házaspárt tartóztattak le lázításért Gambiában (Kitekintő)
A misszionárius feladatokat ellátó pár állítólag az ország vezetését kritizáló levelet küldött helyieknek.
jan. 4
11:06
Öngyilkos merénylet egy síita szentélynél Bagdadban (Zoom)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el egy síita szentélynél. A kamikaze a főleg síiták lakta Kadhimíja kerületben, Musza imám mauzóleumának bejáratánál robbantotta...
jan. 4
11:24
Öngyilkos merénylet Bagdadban: 38 halott (Infostart)
Legalább 38 halottja és 55 sebesültje volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet Bagdadban követtek el vasárnap egy síita szentélynél.
jan. 4
11:42
Az al-Dzsazíra szerint egy izraeli katona meghalt (HVG)
Egy izraeli katona meghalt a gázai övezetben indított szárazföldi támadásban – jelentette be vasárnap az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, de további részleteket egyelőre nem közölt. Más forrás erről nem számolt be.
jan. 4
12:00
Az orosz-ukrán gázviszály folytatódik (HVG)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben…
jan. 4
12:00
További három állam nyitotta meg munkaerőpiacát a román munkaerő előtt (Kitekintő)
Görögország, Spanyolország és Dánia nyitotta meg munkaerőpiacát Románia és Bulgária előtt
jan. 4
12:00
A Gazprom maga csökkenti a nyomást a vezetékben, hogy lopással vádolhassa Ukrajnát (Népszava)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben…
jan. 4
12:00
Sokáig tarthat a háború Gázában (Zoom)
Szombat este izraeli csapatok szárazföldi offenzívát indítottak, bevonultak a Gázai övezet területére. Gázában meghalt egy palesztin gyerek, az akció kezdete óta a Hamász több mint húsz harcosa esett el, az izraeli oldalon harminc katona sebesült meg. A BT rendkívüli ülése eredménytelenül végződött.
jan. 4
12:18
Gázai offenzíva: felhívások tűzszünetre (HVG)
Tűzszüneti felhívások, a humanitárius katasztrófára való figyelmeztetések hangzottak el világszerte vasárnap, egy nappal az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzívájának megindulása után.
jan. 4
12:18
Egyre durvul az orosz-ukrán gázviszály (MaHu)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket.
jan. 4
12:18
Folytatódik az orosz-ukrán gázvita (Zoom)
Az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket...
jan. 4
12:36
Izrael tovább nyomul Gázában (+videó) (orientpress)
A szárazföldi hadműveletek szombat esti megkezdését követően az izraeli erők vasárnap további Hamász-létesítményeket foglaltak el, főként olyanokat, amelyekből rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére. Az áldozatokról ellentmondő információk érkeztek, mindkét fél a másik kárait próbálja felnagyítani.
jan. 4
12:36
Több tucatnyian tűntek el Nepálban (HVG)
Elsüllyedt egy túlzsúfolt hajó Kelet-Nepál egyik folyóján, s a balesetben több tucat embernek nyoma veszett.
jan. 4
12:54
Gázai offenzíva: sajtóvélemények (HVG)
A vasárnapi izraeli sajtó támogatja a hadsereg gázai offenzíváját, ugyanakkor az arab világ jelentősebb lapjai az Egyesült Államokat bírálják az izraeli támadás kapcsán.
jan. 4
12:54
Aggódva figyel a világ a Közel-Keletre (orientpress)
Humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztet, s mielőbbi tűzszünetre szólítja fel a háborúzó feleket a nagyhatalmak vezetőinek többsége, egy nappal azt követően, hogy megkezdődtek a várhatóan hatalmas emberáldozattal járó szárazföldi hadműveletek Gázában.
jan. 4
12:54
Harcolni egyszerűbb mint kormányozni (Kitekintő)
A címben szereplő állítás Nepál néhány hónapja beiktatott miniszterelnökétől származik, aki visszasírja a polgárháborúban eltöltött napjait.
jan. 4
12:54
Még 1 hónap és kifogynak a bulgár gázkészletek (Népszava)
Vasárnap reggel továbbra is a szokásosnál kevesebb orosz földgázt kapott Bulgária az ukrán-orosz gázvita miatt - közölte a Bulgargaz bolgár állami gázipari cég vezérigazgatója.
jan. 4
12:54
Tovább csökkenhet az alapkamat (Zoom)
Az Európai Központi Bank (EK) kész tovább csökkenti az alapkamatot, ha azt látja, hogy mérséklődik az árnyomás - mondta el Lucas Papademos, az EKB alelnöke egy német lapnak. Október óta 175 bázisponttal mérsékelte a kamatot az EKB...
jan. 4
12:56
Magyar orvosok is ápolják a palesztin sérülteket (orientpress)
Magyarok az első olyan külföldi orvosok, akik a gázai sérültek ápolására érkeztek Egyiptomba. A kairói kormány hat kórházat jelölt ki a válságövezetből érkező betegek fogadására, ebből négy a fővárosban, kettő pedig a gázai határ közelében van.
jan. 4
13:12
Egyre hevesebb a gázvita (Napi)
jan. 4
13:12
Az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet (HVG)
Az izraeli szárazföldi csapatok három részre osztották a Gázai övezetet – jelentette vasárnap az izraeli média.
jan. 4
13:30
„A köztéren fogjuk Mahmud Abbászt felakasztani” (HVG)
A Hamász kormány többtucat Fatah hívőt házi őrizetbe helyezett, attól tartva, hogy a rivális palesztin szervezet – kihasználva az izraeli benyomulást – megpróbálja magához ragadni a hatalmat a gázai övezetben. A Jerusalem Post értesülései szerint a Fatah vezetése utasította tagjait, álljanak készen a hatalom átvételére, amennyiben az izraeli hadsereg véget vet a Hamász uralmának az övezetben.
jan. 4
13:30
Spanyolország szennyezési jogot vásárolt hazánktól (Kitekintő)
Belgium és Japán után a spanyol kormány is károsanyag-kibocsátási jogot vásárolt hazánktól. A 6 millió tonnáról szóló emisszió-kereskedelmi megállapodás az eddigi legnagyobb mértékű magyar kvótaeladás.
jan. 4
13:30
Gázai offenzíva: az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet (Népszava)
Az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól. A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a palesztin fegyvereseknek a szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre.
jan. 4
13:32
Vannak-e dunai kalózok? (HVG)
Nem csupán a vad tengereken, de a Duna szerb-román határszakaszán is kalózok veszélyeztetik az áruszállító hajók biztonságát – állítja a bécsi Die Presse, idézve a bolgár hajóstársaság, a BRS helyettes vezetőjét, Ivan Ivanovot, aki szerint az elmúlt két esztendőben a cég 38 hajóját fosztották ki.
jan. 4
13:48
Elengedték a Szomáliában elfogott újságírókat (Zoom)
Csaknem hathetes fogság után kiszabadult a Szomáliában elrabolt két európai újságíró. A puntlandi rendőrség szerint a brit tudósítót és a spanyol fotóriportert vasárnap engedték szabadon, és mindketten sértetlenül megérkeztek Bosasso...
jan. 4
14:07
A pápa is elítélte a gázai konfliktust (Zoom)
A háború és a gyűlölet nem oldja meg a Szentföld problémáit - hangsúlyozta XVI. Benedek pápa vasárnap a római Szent Péter bazilika erkélyéről a hagyományos Úrangyala imádság utáni prédikációjában. A katolikus egyházfő elítélte...
jan. 4
14:24
Fico: nincs ok előre hozott választásokra (HVG)
Nincs semmi ok előre hozott parlamenti választást mérlegelni Szlovákiában – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozva.
jan. 4
14:24
Világszerte tüntetnek az izraeli agresszió ellen (Zoom)
Világszerte tüntetések zajlottak le az izraeli hadsereg gázai offenzívája ellen. A ciszjordániai Kalkilíjában izraeli katonák lelőttek egy palesztin tüntetőt egy összecsapás során, ahol a tiltakozók kövekkel dobálták a katonákat. Bejrútban...
jan. 4
14:26
Gázai offenzíva: tüntetések világszerte (HVG)
Világszerte tüntetések zajlottak le vasárnap az izraeli hadsereg gázai offenzívája ellen.
jan. 4
14:42
Kiszabadult a két elrabolt újságíró (HVG)
Csaknem hathetes fogság után kiszabadult a Szomáliában elrabolt két európai újságíró - közölték helyi hivatalos források.

Keresés