2009. január 9. péntek

jan. 9
5:15
Szorul a hurok Obama körül - elzárják a külvilágtól? (168 Óra Online)
A szűk két hét múlva hivatalba lépő Barack Obama megválasztott amerikai elnök nem akar megválni Blackberryjétől; az évek óta övéhez csatolt mobiltelefon szoros társa, állítása szerint az egyik utolsó kapocs közte és a mindennapi élet között. Az előző és a jelenlegi elnök, Bill Clinton és George W. Bush hivatali ideje alatt egyáltalán nem használt elektronikus levelezést.
jan. 9
5:17
Nincs kóc meg packa: fekete az elnök! (168 Óra Online)
Az amerikai kongresszus egy jelképes aktus keretében kihirdette csütörtökön Barack Obama elnökválasztási győzelmét, miután a két ház együttes ülésén összeszámolták az elektori voksokat. A többlépcsős amerikai elnökválasztási folyamat ezzel hivatalosan is lezárult: Obama 12 nap múlva, január 20-i beiktatásával az Egyesült Államok 44. elnökévé válik.
jan. 9
5:33
"Brutális gaztett": ellopott kocsijával támadtak a rendőrre (Infostart)
Sörösüvegekkel és kövekkel támadtak meg egy rendőrt az ausztrál sivatagban - és a tőle nemrég ellopott autóval próbálták elütni. A gyanúsítottakat már letartóztatták. Az utóbbi hónapokban egyre jobban elszaporodtak az erőszakos bűncselekmények az ausztrál vidéki városokban.
jan. 9
6:09
Európát nyugodtan félrelökheti Oroszország (Infostart)
Európa gyengesége orosz érdekeket szolgál, pedig az Egyesült Államok abban lenne érdekelt, hogy Európa az energiaellátás szempontjából is biztonságban legyen. Washington egy olyan Európát szeretne látni, amelyre nem nehezedhet olyan külső nyomás, mint amilyen például most adódik az orosz-ukrán konfliktusból. Keith Smith, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézet Központjának…
jan. 9
6:36
A béke első jele a Gázában? (Népszava)
A nyugati hatalmak és az arab országok megállapodásra jutottak csütörtökön egy biztonsági tanácsi határozat tervezetéről, amely azonnali tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetet illetően - közölték egybehangzóan nyugati és arab diplomaták.
jan. 9
6:38
Az amerikaiak megölték az al-Kaida két vezérét? (Népszava)
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és jobbkezét - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője csütörtökön.
jan. 9
6:40
Zsidók ellen lázítanak Rómában (Népszava)
Olasz politikusok felháborodottan reagáltak arra, hogy egy kis szakszervezet a zsidó tulajdonban álló római üzletek bojkottjára szólított fel a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletek elleni tiltakozás jegyében.
jan. 9
6:45
A BT elfogadta a gázai övezeti válságról szóló határozatot (Infostart)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta csütörtökön a gázai övezeti válságról szóló határozatot, amelyben azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok teljes kivonására szólít fel. Péntekre virradó éjjel azonban Izrael még folytatta a légicsapásokat, amelyekben palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint 12 ember vesztette életét.
jan. 9
6:45
A rémült arcú emberek kiszaladtak az utcára (168 Óra Online)
Erős földrengés rázta meg csütörtökön Costa Rica fővárosát, San Josét.
jan. 9
6:54
Kórházban lőttek le egy drogbárót (Startlap)
Agyonlőtték az egyik legkeresettebb kolumbiai drogbárót egy madridi kórházban. Két ismeretlen este háromnegyed nyolckor lépett be Leónidas Vargas Vargas, fedőnevén az "Öreg" kórházi szobájába, majd hangtompítós pisztollyal négy lövést...
jan. 9
7:03
Véget érhet a gázhiány (Infostart)
Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait - jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében. Az ellenőrök már ma megérkeznek Ukrajnába.
jan. 9
7:05
A demokraták sem értenek egyet Obama politikájával (Infostart)
Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról; a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket.
jan. 9
7:07
Az amerikaiak állítják: megölték az al-Kaida műveleti parancsnokát (Infostart)
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és vezető munkatársát - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője.
jan. 9
7:12
Nem enyhül a prágai válság (Kitekintő)
A cseh képviselőházra vár a Lisszaboni Szerződés és a rakétapajzs-megállapodás ratifikálása is, Topolánek viszont megint kénytelen volt elhalasztani kormánya átalakítását.
jan. 9
7:12
Izrael nem kegyelmez! Hat palesztin halott az éjszakai légicsapásokban (Népszava)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint hat palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében.
jan. 9
7:12
Gázai övezet: tíz palesztin áldozat az éjszakai harcokban (Startlap)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint hét palesztin vesztette életét éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében. Az izraeli légierő Dzsabalíja és Bét-Lahíja térségét támadta. Több...
jan. 9
7:14
Saját pártja támadja Obamát? (Népszava)
Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról; a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket.
jan. 9
7:14
Megölték Oszama bin Laden jobbkezét (Startlap)
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és jobbkezét - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője. Oszama al-Kínit és segédjét, Sejk Ahmed Szalim Szvedant Dél-Vazirisztánban,...
jan. 9
7:24
Obama nem akar megválni mobiljától (HVG)
A szűk két hét múlva hivatalba lépő Barack Obama megválasztott amerikai elnök nem akar megválni Blackberryjétől; az évek óta övéhez csatolt mobiltelefon szoros társa, állítása szerint az egyik utolsó kapocs közte és a mindennapi élet között.
jan. 9
7:30
Libanon is bekapcsolódik a harcokba? (Kitekintő)
Rejtélyes rakétatámadások Libanonból, fokozódó izraeli hadműveletek - helyzetkép a Gázai-övezetből.
jan. 9
7:30
"Magas szintű" korrupció okozza a gázválságot? (Népszava)
Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába, hogy megkezdjék a megfigyelést az Oroszországból érkező földgáz fő mérőállomásán, írta péntek reggel a Reuters hírügynökség, meg nem nevezett prágai diplomatákat idézve.
jan. 9
7:32
Egy ukrán nő és kisgyermeke is meghalt az izraeli támadásban (Népszava)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint 12 palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében. Meghalt a harcokban egy ukrán nő és kétéves fia is.
jan. 9
8:06
"A népszavazás nem bölcs megoldás" (Kitekintő)
Mindkét fél a másikat okolja, miközben kifelé igyekeznek a maximális kompromisszumkészség látszatát kelteni. Legalábbis ez derül ki a miniszterelnökök eheti megnyilvánulásaiból.
jan. 9
8:06
Újabb "harag napja" készülődik a Gázai övezetben (Népszava)
Riadókészültségbe helyezték pénteken az izraeli rendőrség egységeit Kelet-Jeruzsálemben, miután a Hamász palesztin iszlamista fegyveres szervezet újabb "harag napját" hirdetett meg a gázai offenzíva ellen.
jan. 9
8:15
Egy amerikai szenátornak a palesztin az terrorista (168 Óra Online)
Az amerikai szenátus Izrael gázai övezeti katonai műveleteit támogató határozatot fogadott el, egyúttal a tűzszünet megkötését sürgette. Az amerikai kongresszus 100 tagú felsőházának kétpárti kezdeményezésre elfogadott állásfoglalása szerint a szenátus elismeri Izrael önvédelmi jogát, azt, hogy megóvja polgárait a terrorista cselekményekkel szemben.
jan. 9
8:18
Ukrán áldozatok a gázai háborúban (HVG)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint 12 palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében. Meghalt a harcokban egy ukrán nő és kétéves fia is.
jan. 9
8:20
Gázhiány: esély a megoldásra, uniós megfigyelők a csöveknél (HVG)
Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába, hogy megkezdjék a megfigyelést az Oroszországból érkező földgáz fő mérőállomásán - írja a Reuters hírügynökség meg nem nevezett prágai diplomatákat idézve.
jan. 9
8:42
Gázválság a Kárpát-medencében (Kitekintő)
A Vajdaság nagyvárosaiban jelenleg kritikus a helyzet. Szlovákiában sor került nagyfogyasztói korlátozásokra, a lakosság ellátása viszont pillanatnyilag biztosított. Románia gázellátása egyelőre stabil.
jan. 9
8:42
Magyar megfigyelő is lesz a gázszállítást ellenőrző EU-delegációban (Népszava)
Az Európai Unió megfigyelői között lesz egy magyar szakember is, aki ellenőrizheti az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást - mondta Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója pénteken a tv2 Tények Reggel című műsorában.
jan. 9
8:42
ENSZ: elfogadták a gázai övezeti határozatot (Startlap)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a gázai övezeti válságról szóló határozatot, amelyben azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok teljes kivonására szólít fel. Az 1860-as számú határozatot 14 igen szavazattal hagyta jóvá a...
jan. 9
9:18
Továbbra sem jön orosz gáz (Kitekintő)
Leállt az utolsó, Ukrajnán át menő vezetéken is a szállítás.
jan. 9
9:18
A Srí Lanka-i hadsereg bejelentette pár lépésre a győzelemtől? (Népszava)
A Srí Lanka-i hadsereg pénteken azt közölte, hogy teljesen ellenőrzése alá vont egy stratégai jelentőségű földszorost a tamil felkelőkkel folytatott harcokban.
jan. 9
9:18
Többen ellenzik Obama adócsökkentő csomagját (Startlap)
Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról: a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket, mert szerintük egyáltalán nem lesznek élénkítő...
jan. 9
9:20
Miben lehet közös célja Amerikának és Iránnak? (Népszava)
Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, valamint Iránnak közös az érdeke, hogy megszilárdítsa a helyzetet Afganisztánban - jelentette ki csütörtökön David Petraeus tábornok, aki az amerikai középső parancsnokságot (CENTCOM) irányítja.
jan. 9
9:20
Nem mehetsz fel a hegyre! (Startlap)
Betiltotta Ukrajna legmagasabb hegycsúcsa, a Hoverla megmászását öntevékeny turistacsoportok számára a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye kormányzója. Az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál közlése szerint a rendelkezés...
jan. 9
9:22
Izrael szembemegy az ENSZ-határozattal? (Népszava)
Rendkívüli ülést kezdett pénteken reggel az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy válaszoljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetre felszólító határozatára.
jan. 9
9:30
Obama áprilisban küld új nagykövetet Budapestre (HVG)
Barack Obama megválasztott elnök átmeneti stábja április 7-ig meghosszabbította April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének budapesti diplomáciai megbízását - közölte a nagykövetség.
jan. 9
9:32
Izrael választ készít az ENSZ BT-nek (HVG)
Rendkívüli ülést kezdett reggel az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy válaszoljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetre felszólító határozatára.
jan. 9
9:36
Lefejezi a magyarokat az új román vezetés (Kitekintő)
A koalíciós pártok vezető politikusai állítják: a hatalomváltás sem politikai, sem etnikai tisztogatást nem von maga után. A fejlemények azonban mégis erre utalnak.
jan. 9
9:45
A TV-n is spórolnak az emberek (Napi)
jan. 9
9:45
Rejtélyes UFO-baleset történt Angliában (168 Óra Online)
Egy angol szélerőmű ment tönkre egy furcsa balesetben tegnap éjjel. Az egyik acéllapát teljesen megsemmisült, mert a helyiek szerint egy azonosítatlan és vélhetően földönkívüli repülő tárgy csapódott bele.
jan. 9
10:12
Bizonytalan a magyar földrajzi nevek sorsa (Kitekintő)
A Smer saját korábbi döntését kritizálja a földrajzi nevek kétnyelvű tankönyvi használatával kapcsolatban.
jan. 9
10:12
Pokolgépes merénylet pusztított Afganisztánban (Népszava)
Legkevesebb tíz ember meghalt, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített pokolgépet pénteken egy zsúfolt délnyugat-afganisztáni piactéren - közölték a helyi hatóságok.
jan. 9
10:21
A jó szomszédnak hála, nem fagyott meg a Vajdaság (Infostart)
A magyar földgázsegélynek köszönhetően péntek reggeltől ismét van távfűtés a Vajdaság hat legnagyobb városában. Csütörtökön Újvidék százezer lakosa még fagyoskodott, most viszont már melegek a lakások, ami azért sem mellékes, mert reggel mínusz 15-18 Celsius-fok volt a hőmérséklet.
jan. 9
10:30
Az Európai Bizottság követeli a gázszállítás felújítását (Népszava)
Az Európai Bizottság pénteken követelte, hogy haladéktalanul indítsák újra az EU-ba irányuló gázszállítást, miután Brüsszel szerint az ellenőrző mechanizmus részleteit illetően is megállapodás született. A bizottsági közlemény szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az éjjel Viktor Juscsenko ukrán elnökkel, Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos pedig orosz illetékesekkel tárgyalt.
jan. 9
10:32
A válság ellenére 500 ezer új munkahely? (Népszava)
A szolgáltatói szektor fejlesztésével az idén 500 ezer új munkahelyet kívánnak létrehozni Sanghajban, az ország gazdasági fővárosában - közölte a sanghaji városvezetés pénteken.
jan. 9
10:42
Gázvita: az Európai Bizottság szerint a részletekben is megállapodtak (HVG)
Az Európai Bizottság pénteken követelte, hogy haladéktalanul indítsák újra az EU-ba irányuló gázszállítást, miután Brüsszel szerint az ellenőrző mechanizmus részleteit illetően is megállapodás született.
jan. 9
10:48
A gázai háború antiszemitizmust szít Európában (Kitekintő)
Izrael gázai invázióját követően egyre gyakrabban fordulnak elő zsidókkal szembeni erőszakos cselekmények az európai városokban. Félő, hogy az antiszemitizmus felerősödik Európában.
jan. 9
10:57
Sírhat a Renault (Napi)
jan. 9
10:57
A zsúfolt piacon robbantotta fel magát (168 Óra Online)
Legkevesebb tíz ember meghalt, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített pokolgépet pénteken egy zsúfolt délnyugat-afganisztáni piactéren - közölték a helyi hatóságok.

Keresés