2009. január 9. péntek

jan. 9
5:15
Szorul a hurok Obama körül - elzárják a külvilágtól? (168 Óra Online)
A szűk két hét múlva hivatalba lépő Barack Obama megválasztott amerikai elnök nem akar megválni Blackberryjétől; az évek óta övéhez csatolt mobiltelefon szoros társa, állítása szerint az egyik utolsó kapocs közte és a mindennapi élet között. Az előző és a jelenlegi elnök, Bill Clinton és George W. Bush hivatali ideje alatt egyáltalán nem használt elektronikus levelezést.
jan. 9
5:17
Nincs kóc meg packa: fekete az elnök! (168 Óra Online)
Az amerikai kongresszus egy jelképes aktus keretében kihirdette csütörtökön Barack Obama elnökválasztási győzelmét, miután a két ház együttes ülésén összeszámolták az elektori voksokat. A többlépcsős amerikai elnökválasztási folyamat ezzel hivatalosan is lezárult: Obama 12 nap múlva, január 20-i beiktatásával az Egyesült Államok 44. elnökévé válik.
jan. 9
5:33
"Brutális gaztett": ellopott kocsijával támadtak a rendőrre (Infostart)
Sörösüvegekkel és kövekkel támadtak meg egy rendőrt az ausztrál sivatagban - és a tőle nemrég ellopott autóval próbálták elütni. A gyanúsítottakat már letartóztatták. Az utóbbi hónapokban egyre jobban elszaporodtak az erőszakos bűncselekmények az ausztrál vidéki városokban.
jan. 9
6:09
Európát nyugodtan félrelökheti Oroszország (Infostart)
Európa gyengesége orosz érdekeket szolgál, pedig az Egyesült Államok abban lenne érdekelt, hogy Európa az energiaellátás szempontjából is biztonságban legyen. Washington egy olyan Európát szeretne látni, amelyre nem nehezedhet olyan külső nyomás, mint amilyen például most adódik az orosz-ukrán konfliktusból. Keith Smith, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézet Központjának…
jan. 9
6:36
A béke első jele a Gázában? (Kripto Akadémia)
A nyugati hatalmak és az arab országok megállapodásra jutottak csütörtökön egy biztonsági tanácsi határozat tervezetéről, amely azonnali tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetet illetően - közölték egybehangzóan nyugati és arab diplomaták.
jan. 9
6:38
Az amerikaiak megölték az al-Kaida két vezérét? (Kripto Akadémia)
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és jobbkezét - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője csütörtökön.
jan. 9
6:40
Zsidók ellen lázítanak Rómában (Kripto Akadémia)
Olasz politikusok felháborodottan reagáltak arra, hogy egy kis szakszervezet a zsidó tulajdonban álló római üzletek bojkottjára szólított fel a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletek elleni tiltakozás jegyében.
jan. 9
6:45
A BT elfogadta a gázai övezeti válságról szóló határozatot (Infostart)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta csütörtökön a gázai övezeti válságról szóló határozatot, amelyben azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok teljes kivonására szólít fel. Péntekre virradó éjjel azonban Izrael még folytatta a légicsapásokat, amelyekben palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint 12 ember vesztette életét.
jan. 9
6:45
A rémült arcú emberek kiszaladtak az utcára (168 Óra Online)
Erős földrengés rázta meg csütörtökön Costa Rica fővárosát, San Josét.
jan. 9
7:03
Véget érhet a gázhiány (Infostart)
Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait - jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében. Az ellenőrök már ma megérkeznek Ukrajnába.
jan. 9
7:05
A demokraták sem értenek egyet Obama politikájával (Infostart)
Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról; a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket.
jan. 9
7:07
Az amerikaiak állítják: megölték az al-Kaida műveleti parancsnokát (Infostart)
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és vezető munkatársát - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője.
jan. 9
7:12
Nem enyhül a prágai válság (Kitekintő)
A cseh képviselőházra vár a Lisszaboni Szerződés és a rakétapajzs-megállapodás ratifikálása is, Topolánek viszont megint kénytelen volt elhalasztani kormánya átalakítását.
jan. 9
7:12
Izrael nem kegyelmez! Hat palesztin halott az éjszakai légicsapásokban (Kripto Akadémia)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint hat palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében.
jan. 9
7:14
Saját pártja támadja Obamát? (Kripto Akadémia)
Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról; a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket.
jan. 9
7:30
Libanon is bekapcsolódik a harcokba? (Kitekintő)
Rejtélyes rakétatámadások Libanonból, fokozódó izraeli hadműveletek - helyzetkép a Gázai-övezetből.
jan. 9
7:30
"Magas szintű" korrupció okozza a gázválságot? (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába, hogy megkezdjék a megfigyelést az Oroszországból érkező földgáz fő mérőállomásán, írta péntek reggel a Reuters hírügynökség, meg nem nevezett prágai diplomatákat idézve.
jan. 9
7:32
Egy ukrán nő és kisgyermeke is meghalt az izraeli támadásban (Kripto Akadémia)
Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint 12 palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében. Meghalt a harcokban egy ukrán nő és kétéves fia is.
jan. 9
8:06
"A népszavazás nem bölcs megoldás" (Kitekintő)
Mindkét fél a másikat okolja, miközben kifelé igyekeznek a maximális kompromisszumkészség látszatát kelteni. Legalábbis ez derül ki a miniszterelnökök eheti megnyilvánulásaiból.
jan. 9
8:06
Újabb "harag napja" készülődik a Gázai övezetben (Kripto Akadémia)
Riadókészültségbe helyezték pénteken az izraeli rendőrség egységeit Kelet-Jeruzsálemben, miután a Hamász palesztin iszlamista fegyveres szervezet újabb "harag napját" hirdetett meg a gázai offenzíva ellen.
jan. 9
8:15
Egy amerikai szenátornak a palesztin az terrorista (168 Óra Online)
Az amerikai szenátus Izrael gázai övezeti katonai műveleteit támogató határozatot fogadott el, egyúttal a tűzszünet megkötését sürgette. Az amerikai kongresszus 100 tagú felsőházának kétpárti kezdeményezésre elfogadott állásfoglalása szerint a szenátus elismeri Izrael önvédelmi jogát, azt, hogy megóvja polgárait a terrorista cselekményekkel szemben.
jan. 9
8:42
Gázválság a Kárpát-medencében (Kitekintő)
A Vajdaság nagyvárosaiban jelenleg kritikus a helyzet. Szlovákiában sor került nagyfogyasztói korlátozásokra, a lakosság ellátása viszont pillanatnyilag biztosított. Románia gázellátása egyelőre stabil.
jan. 9
8:42
Magyar megfigyelő is lesz a gázszállítást ellenőrző EU-delegációban (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió megfigyelői között lesz egy magyar szakember is, aki ellenőrizheti az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást - mondta Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója pénteken a tv2 Tények Reggel című műsorában.
jan. 9
9:18
Továbbra sem jön orosz gáz (Kitekintő)
Leállt az utolsó, Ukrajnán át menő vezetéken is a szállítás.
jan. 9
9:18
A Srí Lanka-i hadsereg bejelentette pár lépésre a győzelemtől? (Kripto Akadémia)
A Srí Lanka-i hadsereg pénteken azt közölte, hogy teljesen ellenőrzése alá vont egy stratégai jelentőségű földszorost a tamil felkelőkkel folytatott harcokban.
jan. 9
9:20
Miben lehet közös célja Amerikának és Iránnak? (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, valamint Iránnak közös az érdeke, hogy megszilárdítsa a helyzetet Afganisztánban - jelentette ki csütörtökön David Petraeus tábornok, aki az amerikai középső parancsnokságot (CENTCOM) irányítja.
jan. 9
9:22
Izrael szembemegy az ENSZ-határozattal? (Kripto Akadémia)
Rendkívüli ülést kezdett pénteken reggel az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy válaszoljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetre felszólító határozatára.
jan. 9
9:36
Lefejezi a magyarokat az új román vezetés (Kitekintő)
A koalíciós pártok vezető politikusai állítják: a hatalomváltás sem politikai, sem etnikai tisztogatást nem von maga után. A fejlemények azonban mégis erre utalnak.
jan. 9
9:45
Rejtélyes UFO-baleset történt Angliában (168 Óra Online)
Egy angol szélerőmű ment tönkre egy furcsa balesetben tegnap éjjel. Az egyik acéllapát teljesen megsemmisült, mert a helyiek szerint egy azonosítatlan és vélhetően földönkívüli repülő tárgy csapódott bele.
jan. 9
10:12
Bizonytalan a magyar földrajzi nevek sorsa (Kitekintő)
A Smer saját korábbi döntését kritizálja a földrajzi nevek kétnyelvű tankönyvi használatával kapcsolatban.
jan. 9
10:12
Pokolgépes merénylet pusztított Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb tíz ember meghalt, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített pokolgépet pénteken egy zsúfolt délnyugat-afganisztáni piactéren - közölték a helyi hatóságok.
jan. 9
10:21
A jó szomszédnak hála, nem fagyott meg a Vajdaság (Infostart)
A magyar földgázsegélynek köszönhetően péntek reggeltől ismét van távfűtés a Vajdaság hat legnagyobb városában. Csütörtökön Újvidék százezer lakosa még fagyoskodott, most viszont már melegek a lakások, ami azért sem mellékes, mert reggel mínusz 15-18 Celsius-fok volt a hőmérséklet.
jan. 9
10:30
Az Európai Bizottság követeli a gázszállítás felújítását (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság pénteken követelte, hogy haladéktalanul indítsák újra az EU-ba irányuló gázszállítást, miután Brüsszel szerint az ellenőrző mechanizmus részleteit illetően is megállapodás született. A bizottsági közlemény szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az éjjel Viktor Juscsenko ukrán elnökkel, Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos pedig orosz illetékesekkel tárgyalt.
jan. 9
10:32
A válság ellenére 500 ezer új munkahely? (Kripto Akadémia)
A szolgáltatói szektor fejlesztésével az idén 500 ezer új munkahelyet kívánnak létrehozni Sanghajban, az ország gazdasági fővárosában - közölte a sanghaji városvezetés pénteken.
jan. 9
10:48
A gázai háború antiszemitizmust szít Európában (Kitekintő)
Izrael gázai invázióját követően egyre gyakrabban fordulnak elő zsidókkal szembeni erőszakos cselekmények az európai városokban. Félő, hogy az antiszemitizmus felerősödik Európában.
jan. 9
10:57
A zsúfolt piacon robbantotta fel magát (168 Óra Online)
Legkevesebb tíz ember meghalt, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített pokolgépet pénteken egy zsúfolt délnyugat-afganisztáni piactéren - közölték a helyi hatóságok.
jan. 9
11:06
Irán török kapcsolatait ápolja (Kitekintő)
Ahmedinedzsád Törökországba küldte különleges megbízottját, hogy a gázai eseményekről tárgyaljon.
jan. 9
11:42
Nyolc boszniai szerbet vádolnak háborús bűnökkel (Kitekintő)
A boszniai ügyészség szerint a délszláv háborúban 200 embert mészárolt le a nyolc férfi, akiket Szarajevóban tartanak fogva.
jan. 9
11:51
Rekordidő alatt a Déli-sarkra (Infostart)
Három kanadai férfi rekordot döntött: ők jutottak el a leghamarabb az Antarktiszon át a Déli-sarkra.
jan. 9
11:51
Scarlett Johansson kicsit sokat mutatott meg magából! Fotóval! (168 Óra Online)
Rossz hírünk van azoknak, akik még reménykedtek: Scarlett Johansson férjhez ment. Legutóbb sokat mutató vörös ruhában jelent meg a Harper’s Bazaar című újság címoldalán. Az újságban közölt interjúban beszélt a házasságáról is - ahogy mondta, ez teljesen "normális" -, na meg persze arról, hogy az emberek mennyire szeretnék már, ha kicsit többet mutatna meg magából.
jan. 9
12:00
Elutasították a tűzszünet-ajánlatot (Kripto Akadémia)
A Hamász pénteken elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának az azonnali tűzszünetre vonatkozó határozatát, mert az iszlamista szervezet úgy véli, hogy az nem szolgálja a palesztin nép érdekeit. Az izraeli légierő újabb csapásokat mért a sűrűn lakott keskeny tengerparti sávra, miután csütörtök éjjel orvosi források és szemtanúk szerint 12 palesztin veszette életét az övezet északi részén…
jan. 9
12:09
Az emberiség felét fenyegeti éhínség (Infostart)
Az évszázad végére az élelmiszerhiány jelentheti a legnagyobb kihívást az emberiség számára. A klímaváltozás miatt ugyanis a jelenleg termesztett növények jelentős részét nem lehet majd előállítani, az ebből adódó krízis pedig az emberiség felét érintheti - mutattak rá amerikai kutatók, akik a megoldást részben az új, melegtűrő kultúrnövények kikísérletezésében látják.
jan. 9
12:18
Szlovákia március 21-én választ új államfőt (Kitekintő)
Pavol Paška csütörtökön hozta nyilvánosságra a 2009-ben sorra kerülő választások időpontjait. Az új köztársasági elnököt március 21-én választja meg Szlovákia.
jan. 9
12:27
A nagy hideg miatt duplájára nőttek a zöldségárak (Infostart)
A szokásos éjfél helyett két órával korábban kikapcsolják Párizsban az Eiffel torony kivilágítását, hogy ennyivel is több elektromos áram maradjon a többi francia fogyasztónak. A Franciaországban szokatlanul kemény tél miatt ugyanis napok óta csúcson van az áramfogyasztás.
jan. 9
12:36
Románia pénzügyi támogatásról készül tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (Kripto Akadémia)
Bukarestbe várják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét, amely felmérné Románia makrogazdasági állapotát, és megkezdené a tárgyalásokat készenléti megállapodás előkészítésére, a fizetési és a költségvetési mérleghiány fedezése érdekében, írta pénteki számában a Ziarul Financiar.
jan. 9
12:38
"Nincs szükség tanítási szünetre" (Kripto Akadémia)
Minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, ezért nincs szükség rendkívüli szünet elrendelésére a megyei fenntartású intézményekben - jelentette ki Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
jan. 9
13:03
Már csak tíz napra elegendőek Szlovákia gáztartalékai (Infostart)
Szlovákia továbbra sem kap gázt Ukrajnától, ezért a szükséghelyzetre vonatkozó előírások maradnak érvényben. A helyzet azonban egyre súlyosabb; a kormányfő szerint az országot a teljes sötétség fenyegeti.
jan. 9
13:12
Gázgesztus Szerbiának (Kitekintő)
Magyarország kétmillió köbméter gázt küld az energiaellátással küszködő Szerbiának.
jan. 9
13:21
Szex és New York élőben: Sarah Jessica Parker és férje (168 Óra Online)
Sarah Jessica Parker azt mondta: elhagyja a férjét, miután nem sikerült megmenteniük a házasságot Matthew Broderick-kel. Múlt évben egyébként rajtakapták a férjet, hogy igencsak csalja a Szex és New York sztárját.
jan. 9
13:48
Ukrajna kész visszaállítani az európai gázszállítást (Kitekintő)
Viktor Juscsenko ukrán államfő tegnap telefonon beszélt José Manule Barroso-val az Európai Bizottság elnökével.

Keresés