2009. január 6. kedd

jan. 6
1:30
Hamász-recept palesztinoknak: kenyér helyett véres cirkusz (HVG)
Nevezhetjük „gyilkos pacifizmusnak”, amit a fő-és mellékállású vagy amatőr békeharcosok művelnek, amióta Izrael a Hamasz-kormányzású gázai övezetre légi-tüzérségi válaszcsapásokat mért és szárazföldi műveleteket indított. A doktriner békemozgalmárok üzenete: mindegy, melyik fél bűne a vérontás, csak az számít, mihamarabb legyen béke. Csatlakozott kórusukhoz az ENSZ, a nemzetközi diplomácia és a…
jan. 6
5:42
A Hamász újabb rakétákat lőtt ki- Lesz tűzszünet? (Népszava)
Izrael szárazföldi és légiereje tegnap folytatta a gázai hadműveletet, de a Hamász harci erejét nem sikerült megtörni. Negyvennél is több rakétát lőttek ki tegnap Szderot, Askelon és Asdod városokra – súlyos anyagi károkat okozva. Erőteljes nemzetközi diplomáciai erőfeszítések kezdődtek a tűzszünet elérése érdekében. Cipi Livni izraeli külügyminiszter elutasította tegnap az Európai Unió tűzszüneti…
jan. 6
6:18
Izraeli harckocsik vonultak be Hán-Júniszba (Infostart)
Izraeli harckocsik vonultak be kedden napfelkelte előtt Hán-Júniszba.
jan. 6
6:36
Tovább forrnak az indulatok a Gázai övezetben (Népszava)
Ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse a gázai övezeti helyzetet, és megpróbáljon közös álláspontot kialakítani - jelentette be Jean-Maurice Ripert, a soros BT-elnök Franciaország ENSZ-nagykövete hétfőn.
jan. 6
6:38
Saját katonáit ölte meg egy izraeli harckocsiból kilőtt gránát (Népszava)
Három izraeli katonát megölt, négyet pedig megsebesített egy izraeli harckocsiból tévesen kilőtt gránát a Gázai övezetben dúló harcok során - jelentette be az izraeli hadsereg kedden hajnalban.
jan. 6
6:40
Egyik háborúzó fél sem akar békét? (Népszava)
Az izraeli miniszterelnök hallani sem akar tűzszünetről mindaddig, amíg nincs biztosíték arra, hogy többé nem éri palesztin rakétatámadás Izrael földjét.
jan. 6
6:42
A palesztinok az ENSZ-től várják a megoldást (Népszava)
A palesztinok remélik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan határozatban szólít fel egy gázai tűzszünetre, az izraeli támadások azonnali leállítására, illetve egy nemzetközi erő felállítására, hogy megvédelmezze a polgári személyeket.
jan. 6
6:54
Fordulat: 300 milliárd dollár adócsökkentésre (Kitekintő)
Több száz milliárd dolláros adócsökkentéssel normalizálná a pénzügyi válság következtében kialakult gazdasági helyzetet a megválasztott elnök.
jan. 6
7:12
Az FBI példátlan munkaerő-felvételt hirdetett (MaHu)
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 100 éves történetének egyik legszélesebb körű munkaerő-felvételét hirdette meg; a legfőbb országos bűnüldöző szervezetnek ügynökökre, fordítókra, számítógépes szakértőkre, továbbá hírszerzési elemzőkre és pénzügyi szakemberekre van szüksége.
jan. 6
7:30
Folytatódik az alkotmányos huzavona (Kitekintő)
Míg a központi kormányzat számos tisztségviselője az országot járja, hogy minél több választópolgárral ismertessék meg az új alkotmánytervezetet, addig a bolíviai ellenzék képviselői minden tőlük telhetőt megtesznek a bojkott érdekében.
jan. 6
7:30
India szerint Pakisztán háborús hisztériát szít (Népszava)
Háborús hisztéria szításával, valamint a tavaly novemberi mumbai (bombayi) merényletek támogatásával vádolta kedden Pakisztánt Manmohan Szingh indiai kormányfő.
jan. 6
7:48
A válság a CES-re is rányomja a bélyegét (HVG)
A Las Vegasban évente megrendezett szórakoztató-elektronikai szakvásár, a CES jellemzően a legújabb, legnagyobb és legdrágább eszközök seregszemléje. Idén azonban változik a trend, a lélegzetelállító kütyük helyét inkább a kompakt, energiatakarékos készülékek veszik át.
jan. 6
7:48
Katonai raktárból raboltak el fegyvereket Dániában (MaHu)
A keddi dániai lapok beszámolója szerint mintegy harminc gépfegyvert, száznegyven automata puskát, harmincöt pisztolyt és lőszereket vitt magával a három támadó a Slagelse város közelében fekvő raktárból.
jan. 6
7:50
Gázai offenzíva: Olmert biztosítékot akar (MaHu)
Az izraeli miniszterelnök hallani sem akar tűzszünetről mindaddig, amíg nincs biztosíték arra, hogy többé nem éri palesztin rakétatámadás Izrael földjét.
jan. 6
8:06
A Naftogaz bejelentése: erőteljesen csökkentek az orosz földgázszállítások (MaHu)
A Gazprom orosz energetikai cég drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez "néhány órán belül" zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - ezt közölte kedden reggel az ukrán Naftogaz illetékese.
jan. 6
8:06
Gordon Brown a nagy gazdasági válság nyomában (Kitekintő)
Gordon Brown 100.000 új munkahely teremtésén fáradozik, az ellenzék szerint "csak levegőbe beszél".
jan. 6
8:06
Izrael bekeményített! Harckocsik vonultak be Hán-Júniszba (Népszava)
Izraeli harckocsik vonultak be kedden napfelkelte előtt Hán-Júniszba.
jan. 6
8:24
Izraeli harckocsik vonultak be a Gázai övezet déli részébe (HVG)
Izraeli harckocsik vonultak be kedden napfelkelte előtt Hán-Júniszba.
jan. 6
8:24
Óriási a baj! Erőteljesen csökkentek az orosz földgázszállítások (Népszava)
A Gazprom orosz energetikai cég drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez "néhány órán belül" zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - ezt közölte kedden reggel az ukrán Naftogaz illetékese.
jan. 6
8:42
Az orosz-ukrán gázvita azonnali uniós választ kíván (Kitekintő)
Az egy hete tartó gázvitában Oroszország és Ukrajna is támogatást várt Brüsszeltől. Az orosz gázelzárás hatását hat uniós tagállamban, köztük Magyarországon is érzékelni lehetett, ezért a tagállamok uniós követei ma (január 5.) megbeszélést tartanak a belga fővárosban. A cseh elnökség támogatásával lezajló találkozón közös választ igyekeznek kidolgozni.
jan. 6
9:00
Kórházakban keresnek menedéket a Hamász vezetői (HVG)
A Gázai övezet kórházaiban, valamint nemzetközi intézmények közelében - mint az ENSZ-szervezetek és a Nemzetközi Vöröskereszt - keresnek menedéket a Hamász egyes vezetői - írta kedden a Háárec című izraeli lap, palesztin forrásokra hivatkozva.
jan. 6
9:00
Kórházakban keresnek menedéket a Hamász vezetői? (Népszava)
A Gázai övezet kórházaiban, valamint olyan nemzetközi intézmények közelében, mint az ENSZ-szervezetek és a Nemzetközi Vöröskereszt, keresnek menedéket a Hamász egyes vezetői - írta kedden a Háárec című izraeli lap, palesztin forrásokra hivatkozva.
jan. 6
9:18
Fico már tart a válság hatásától (Kitekintő)
Robert Fico kormányfő a gazdasági válság kezelésében látja kormányának sorsát.
jan. 6
9:36
Ceausescu utolsó szilveszteri üzenete célba ért? (Infostart)
Húsz évvel ezelőtt sem mulasztották el az akkori politikai vezetők országuk népét újévi jókívánságokkal és a kor szokásainak megfelelően bölcs intelmekkel ellátni. Nicolae Ceausescu 1989-es szilveszteri üzenete élete utolsó ilyen aktusa volt, hiszen egy év múlva kivégezték. Utolsó üzenetében a vezér minden román állampolgárt felszólított, hogy törekedjék jó eredményekre a munkában. Mihail…
jan. 6
9:36
Robbanhat Kárpátalja (Kitekintő)
A ruszinok nemcsak az ukrán területi integritást borítanák, hanem Koszovóhoz hasonlóan ismét vitát szítanának a nyugati országok között. Oroszország kezében a végső döntés.
jan. 6
9:54
Nem veszélyes a növényvédőszer az üdítőitalokban? (Infostart)
Háromszázszor nagyobb mennyiségben tartalmaznak növényvédőszert a Coca-Cola cég Nagy-Britanniában forgalmazott üdítőitalai, mint az üveges vagy a csapvíz. A társaság szerint ugyanakkor nem veszélyes az italok fogyasztása, mert csak kis mennyiségben tartalmaznak vegyszert.
jan. 6
9:54
Gépfegyvereket raboltak el egy dán katonai raktárból (HVG)
Nagy mennyiségű fegyvert raboltak el ismeretlen tettesek egy kelet-dániai katonai raktárból.
jan. 6
10:12
A Toyota is bezárja gyárait (Napi)
jan. 6
10:12
Szélesedő izraeli támadás (orientpress)
Kedden napfelkelte előtt, jelentések szerint izraeli tankok vonultak be Gáza déli részének nagyvárosába, Hán Juniszba. Orvosi közlés szerint legalább 18 palesztin és három izraeli katona halt meg ma hajnal óta.
jan. 6
10:12
Felvásárlási pánik Belaruszban (Kitekintő)
A Belarusz Nemzeti Bank 2009. január 1-vel húsz százalékkal leértékelte a belarusz rubelt az amerikai dollárral szemben – jelentették belarusz hírügynökségek.
jan. 6
10:48
A Harvard szakértői is Chávezt pártolják (Kitekintő)
Több neves Latin-Amerika szakértő petícióban utasította el azt a vádat, mely szerint a politikai intolerancia és az emberi jogi garanciák fokozatos megvonása jellemzi Chávez kormányzásának elmúlt évtizedét.
jan. 6
11:06
„Gondoskodnak a Szlovákiában élő magyar nemzetiségű hívekről!” (Kitekintő)
Minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel megvagyunk elégedve állítja a magyar hívek nevében a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője.
jan. 6
11:24
Hogyan vethet véget a taxis átveréseknek? (HVG)
A taxizás gyakran egy nagy kaland. Nevezehetnénk ezt izgalmas kalandnak is, de általában inkább kellemetlen, és az utas csak ritkán jön ki jól belőle. Külföldön ez fokozottan igaz.
jan. 6
11:24
Építészeti sikerlistán a katedrális (orientpress)
Az év meghatározó épületei lettek: a kínai Madárfészek-stadion, az állami televízió különleges központja, a pekingi repülőtér új gigantikus terminálja, továbbá két amerikai, egy kanadai és egy katari múzeum épülete, egy svájci bevásárlóközpont, valamint a californiai Oakland új katedrálisa.
jan. 6
11:42
Mínusz 30 fok Bodzafordulón (orientpress)
Romániában a Kovászna megyei Bodzafordulón mérték az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét. Hétfőn reggel mínusz 30 Celsius fokot mutatott a hőmérő.
jan. 6
11:42
A Gazprom csökkentette az európai gázszállítás mennyiségét (Kitekintő)
A Gazprom mától 65,3 millió köbméterrel csökkenti az Ukrajnán keresztülhaladó európai gázszállítás mennyiségét. Állításuk szerint Ukrajna ennyivel csapolta meg az európai szállítást.
jan. 6
12:00
Gáza: a sebesülteket szállító autókat is kilőnék (Infostart)
Humanitárius katasztrófa fenyegeti a Gázai övezetet. Lukács Csaba, a Magyar Nemzet főmunkatársa a Baptista Szeretetszolgálat orvoscsoportjával utazott a helyszínre, azt mondta az InfoRádiónak, hogy tömegesen menekülnének a Gázai övezetben élő palesztinok Egyiptomba, azonban nem engedik be őket a kairói hatóságok, eddig mindössze 102 palesztin jutott át a határon.
jan. 6
12:00
Gázai offenzíva: európai lapok a háborúról (HVG)
Az izraeli túlerő alkalmasint megsemmisítheti a Hamász milíciáit Gázában, ám ebből aligha fog profitálni a Mahmúd Abbász vezette palesztin hatóság - mutatott rá a párizsi Le Monde.
jan. 6
12:00
Szlovákia belépésével ünnepel az eurózóna (Kitekintő)
Szlovákiában 2009. január elsejétől hivatalos fizetőeszköz az euró, éppen attól a naptól, mikor a közös uniós pénz tíz éves lett. Északi szomszédunk az eurózóna tizenhatodik tagállama, és ezzel már 323 millió állampolgár használja az eurót nap, mint nap.
jan. 6
12:36
Újabb áldozatot szedett a madárinfluenza Kínában (MaHu)
Feltehetően madárinfluenza okozta egy pekingi kórházban ápolt beteg halálát - közölték a kínai egészségügyi hatóságok kedden. A kelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományból származó Huang Jan-csing (Huang Yanqing) hétfő reggel halt meg, a nő életkorát egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.
jan. 6
12:36
Méghogy nincsenek háborúk?! (Kitekintő)
A legaggasztóbb jelenség, hogy a 2008-ban kialakult négy súlyos krízisből három Európa területén található.
jan. 6
12:54
Most semmiképpen ne utazzunk a Gázai övezet környékére! (Népszava)
A Külügyminisztérium nyomatékosan tanácsolja, hogy a magyar állampolgárok ne közelítsék meg a Gázai övezetet, illetve annak 45 kilométeres körzetét - közölte Szelestey Lajos szóvivő kedden az MTI-vel.
jan. 6
13:12
India átadta bizonyítékait Pakisztánnak (Kitekintő)
India átadta Pakisztánnak a mumbai merényletekkel kapcsolatos nyomozati anyagot.
jan. 6
13:30
A Gázai övezet elkerülésére int a külügy (HVG)
A Külügyminisztérium nyomatékosan tanácsolja, hogy a magyar állampolgárok ne közelítsék meg a Gázai övezetet, illetve annak 45 kilométeres körzetét - közölte Szelestey Lajos szóvivő.
jan. 6
13:48
Három órát töltött egy felvonóban kétszáz síelő (HVG)
Több mint három órát töltött a magasban 220 síelő áramszünet miatt hétfőn este a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) megyében, a Trosztyan-hegyi sítelepen.
jan. 6
13:48
A környezetszennyezés veszélyeire hívta fel a figyelmet a pápa (Infostart)
A fokozódó környezetszennyezés veszélyeire hívta fel a figyelmet Vízkereszt napi szentmiséjében a katolikus egyház feje.
jan. 6
13:48
Magyar polgármestere van Kolozsvárnak (Kitekintő)
Ideiglenesen László Attila RMDSZ-es alpolgármester vette át Kolozsvár vezetését a tegnap lemondott Emil Boc polgármestertől.
jan. 6
13:50
Rijád: a szaúdi királyság ékköve (Kitekintő)
jan. 6
14:06
A Chrysler lett a leggyengébb láncszem (Napi)
jan. 6
14:06
Megugrott a spanyol hadseregbe jelentkezők száma (HVG)
Közel 80 ezren, az előző évhez képest kétszer annyian jelentkeztek felvételre a spanyol hadseregbe 2008-ban a gazdasági válság és a magas munkanélküliség miatt - jelentette az El País című spanyol napilap kedden.

Keresés