2009. december 1. kedd

dec. 1
5:15
Ez az évszázad rá fog mutatni arra, hogy nem a kőolaj a legnagyobb érték, hanem az ivóvíz (168 Óra Online)
A Híd-Most konferenciát rendez Pozsonyban a csallóközi vízkészlet tisztaságának megőrzése érdekében. A párt elutasítja, hogy a kormány a Csallóközön keresztül építsen kőolajvezetéket. Simon Zsolt, a Híd alelnöke hétfőn közölte, a Schwechat és Pozsony közé tervezett kőolajvezeték veszélyeztetheti a Csallóköz ivóvízkészletét. „Mi Szlovákia közérdeke? Védelmezni ivóvízkészeleteit, vagy veszélyeztetni…
dec. 1
5:51
Washington harmincezres csapaterősítést küld Afganisztánba – 2013-tól kezdenék meg a visszavonulást (Kripto Akadémia)
Meghozta döntését Barack Obama az afganisztáni háborús stratégiáról. Az elnök a West Point-i katonai akadémián ma jelenti be: további 30 ezerrel emeli az Afganisztánban szolgáló amerikai kontingens létszámát. Obama az előrejelzések szerint a nyolc éve tartó háború befejezésének lehetőségeit is körvonalazza.
dec. 1
6:09
Megkezdődött Rettegett Iván pere (Kripto Akadémia)
Münchenben, a bajor tartományi bíróságon tegnap megkezdődött az emberiség elleni bűntettekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk – újabb, immár harmadik – pere. Az ukrán születésű, 89 éves férfi az ügyészség szerint azonos azzal a személlyel, akit a holokauszt túlélői kegyetlensége miatt csak „Rettegett Ivánnak” neveztek, és aki egyedül a sobibori náci meg­sem­mi­sítőtáborban több mint 27 ezer zsidó…
dec. 1
6:27
Vetkőztető kamera: marad! (Kitekintő)
Új időszak veszi kezdetét a repülőtereken, legalábbis ami Hollandiát illeti. A sokak számára kellemetlen motozási procedúrának úgy tűnik leáldozott.
dec. 1
6:45
Meg akarta fojtani az anyját (Kitekintő)
74 éves édesanyját fojtogatta egy 54 éves férfi a hétvégén a nagymihályi járásbeli Lasztomér községben.
dec. 1
6:47
Politikai múltjuk miatt nem bukhatnak a biztosjelöltek (Kitekintő)
A jelöltek politikai múltja, esetleges múltbéli kommunista párti tagsága nem lehet kizáró ok a biztosi poszt betöltésében, az Európai Parlament nem vesz figyelembe ilyen kritériumot – közölte hétfőn a BruxInfo kérdésére Andrew Duff, a parlamenti meghallgatások megszervezésével megbízott liberális képviselő.
dec. 1
7:03
Obama a West Point-on nagy bejelentést tesz (168 Óra Online)
Az Egyesült Államok arra kérte Franciaországot, hogy 1500 fővel növelje afganisztáni kontingense létszámát a Le Monde című francia napilap szerint.
dec. 1
7:39
EP: Románia megkapta az agrártárcát (Kitekintő)
José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Dacian Cioloşt jelölte az agrárbiztosi tisztségre, jelentette be Barroso péntek délben.
dec. 1
7:57
Nincs, aki megmentse a költségvetést (Kitekintő)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden bizonnyal továbbra is kitart Románia mellett, a pénzügyi segítség azonban csak jövő márciustól érkezik majd, addig meg valamit csak kell tenni a rossz állapotban lévő költségvetéssel.
dec. 1
7:57
Pulykákban találtak H1N1-vírust az USA-ban (Metropol)
Pulykákban találtak H1N1 vírust Virginia szövetségi államban egy baromfitelepen, ez volt az első eset, hogy az új vírus pulykákat fertőzött meg az Egyesült Államokban - közölte helyi idő szerint hétfőn a mezőgazdasági minisztérium.
dec. 1
8:15
Nem szokványos képek Madridról I. (Kitekintő)
dec. 1
8:15
Autójában robbant fel egy palesztin fegyveres (Metropol)
Egy palesztin fegyveres meghalt, amikor felrobbant az általa vezetett gépkocsi Gáza városában hétfőn - közölte a palesztin mentőszolgálat.
dec. 1
8:15
Amikor az ember saját magát robbantja fel - véletlenül (168 Óra Online)
Egy palesztin fegyveres meghalt, amikor felrobbant az általa vezetett gépkocsi Gáza városában hétfőn - közölte a palesztin mentőszolgálat.
dec. 1
8:17
Egy turista életét vesztette a Fogarasi havasokban (Kitekintő)
Egy turista életét vesztette szombaton a Fogarasi havasokban, közel 2400 méter magasságban, miután megcsúszott a havon és belezuhant egy szakadékba.
dec. 1
8:33
Kutyában is kimutatták a H1N1-et (Infostart)
Két pekingi kutya szervezetében is kimutatták a H1N1-vírust. Ez a második alkalom, hogy Kínában állatokban is megtalálták a kórokozót.
dec. 1
8:33
Jövőre negyven kilométer autópálya épülhet (Kitekintő)
Kétszer 10 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át a forgalomnak vasárnap Újvidék mellett, illetve Horgos közelében.
dec. 1
8:35
Mennyben kötött házasság, szerződéssel (Kitekintő)
Azt szokták mondani, hogy a szerelem vak, a papír meg mindent eltűr. Még az úgynevezett házassági szerződést is, melyet erre mifelénk még felesleges megalázásnak tartanak, a fejlett Nyugaton viszont mind népszerűbb és gyakoribb a házassági szerződés.
dec. 1
9:09
Megint drágul a cigaretta (Kitekintő)
A luxusadó miatt január elsejétől tovább emelkedik a dohánytermékek ára Romániában, így átlagosan egy lejjel drágább lesz minden csomag.
dec. 1
9:09
Lula a legbefolyásosabb ötven államférfi között (Metropol)
Jövőre választásokat tartanak Brazíliában. A korábbi brazil elnök, Fernando Henrique Cardoso és Lula da Silva adminisztrációja közti összecsapást jósolják.
dec. 1
9:11
Érvényes választások - "érvénytelen elnök"? (Kitekintő)
November 29-én Hondurasban megtartották az elnökválasztást, amelyet Porfirio 'Pepe' Lobo nyert. A nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el legitimnek az új elnököt, Washington azonban igen. Megoldódik végre a belpolitikai helyzet?
dec. 1
9:27
Még jobban tönkre mehetnek a szlovák-magyar kapcsolatok (Kitekintő)
A Híd megalakulása véget vetett néhány „örök igazságnak“, melyek szerint az MKP verhetetlen Szlovákia déli régióiban.
dec. 1
9:45
Öngyilkos lett a katona (Kitekintő)
Egy német KFOR-katona öngyilkosságot követett el tegnapelőtt Prištinában.
dec. 1
10:03
Nagyot hibázott a titkosszolgálat (Kitekintő)
Az első ellenőrzési pontnál a Titkosszolgálat emberei nem követték a szigorú, előzetesen meghatározott protokollt, nem ellenőrizték, hogy a Salihi házaspár rajta van-e a vendéglistán.
dec. 1
10:03
Füstmentes lesz a dohánytermelő Virginia (Metropol)
Az Egyesült Államok Virginia államának legtöbb éttermében és bárjában kedd éjféltől tilos dohányozni.
dec. 1
10:21
Rózsa Flores kivégzése: vizsgálják (168 Óra Online)
Bolíviai ellenzéki képviselők vizsgálódnak Európában a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében - jelentették be La Pazban hivatalosan, helyi idő szerint hétfőn este.
dec. 1
10:39
Közös lengyel-ukrán egyetem születik (Kitekintő)
A lengyelek és ukránok közös egyetem alapításával is erősítenék a két ország közötti együttműködést.
dec. 1
10:39
La Paz-i képviselők vizsgálódnak Rózsáékról (Metropol)
Bolíviai ellenzéki képviselők vizsgálódnak Európában a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében, Írország után szerdától Magyarországon - jelentették be La Pazban hivatalosan, helyi idő szerint hétfőn este.
dec. 1
10:41
Iránban elfogtak öt brit sportvitorlást (Metropol)
Az iráni hatóságok megerősítették kedden, hogy elfogtak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben.
dec. 1
10:57
Vízum nélkül utazhatnak a szerbek (Kitekintő)
Vízummentesen utazhatnak december 19. után a Schengen-térségbe Szerbia, Montenegró és Macedónia állampolgárai – döntöttek hétfőn az EU27-ek belügyminiszterei.
dec. 1
11:15
Fegyverrel rabolták ki a játéktermet (Kitekintő)
Kiraboltak egy játéktermet ma Kassán, a Jesenský utcában mára virradóra. A rabló fél egy körül lépett a játékterembe. Fegyvert fogott az alkalmazottra és a bevételt követelte.
dec. 1
11:15
Előbb egyezzetek meg ebben ti! A helyzet ma: teljes boldogtalanság. (168 Óra Online)
Barack Obama nem mímelte a felháborodást, amikor a múlt héten Pekingből azt üzente Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy az aznap tudomására jutott jeruzsálemi „településfejlesztési” tervek cseppnyivel sem növelik Izrael biztonságát, viszont „olyan fokon keseríthetik el a palesztinokat, ami a végén nagyon veszedelmes is lehet”. Volt oka dühöngeni. Külügyminisztere, Hillary Clinton épp egy…
dec. 1
11:33
A magyarok aggódnak az EU-USA megállapodás miatt (Kitekintő)
Adatvédelemmel kapcsolatos aggályai miatt Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt tartózkodott, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn jóváhagyták a terrorizmus pénzügyi hátterének meggyengítését célzó EU-amerikai átmeneti megállapodást.
dec. 1
11:35
Nem szokványos képek Madridról II. (Kitekintő)
dec. 1
11:51
Sólyom László gazdasági és kulturális együttműködésről is tárgyalt Dél-Koreában (Infostart)
Újabb dél-koreai beruházások lesznek a közeljövőben Magyarországon - jelentette be Sólyom László dél-koreai tárgyalásainak keddi napján. Az államfő beszámolt arról is, hogy Budapesten létrejön a Koreai Kulturális Intézet, Koreában pedig a magyar Zeneakadémia hoz létre egy kihelyezett tagozatot.
dec. 1
12:09
Felmérés: Geoana a romániai elnökválasztás esélyese (Infostart)
Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államelnökjelöltje nyerné a romániai elnökválasztás vasárnap sorra kerülő második fordulóját - derül ki egy közvélemény-kutatásból.
dec. 1
12:09
Magyar diplomáciai játszmák – harcok nélkül (Kitekintő)
A magyar állam érdekérvényesítése és a kisebbségekkel kapcsolatos nemzetpolitika témáját járta körül Balázs Péter, külügyminiszter a magyar nemzeti érdekről szóló konferencián a Magyar Külügyi Intézetben.
dec. 1
12:27
Orosz fegyverüzemek Venezuelában (Metropol)
Oroszország AK-103 típusú géppisztolyok és lőszerek gyártására üzemeket épít Venezuelában, és véglegesíti a dél-amerikai országgal azokat a szerződéseit, amelyek értelmében 53 katonai helikoptert szállít.
dec. 1
12:27
Három ország felmentést kapott a Lisszaboni Szerződés alól (168 Óra Online)
Életbe lépett kedden az Európai Unió Lisszaboni Szerződése, amely hivatalos indoklása szerint "biztosítani fogja a szükséges jogi keretet és eszközöket ahhoz, hogy a kibővített unió meg tudjon felelni a jövő kihívásainak, és válasszal szolgáljon a polgárok által megfogalmazott igényekre". A szerződés korszerűsíti a 27 tagállamot tömörítő unió döntéshozatali mechanizmusát, és kötelezővé teszi a…
dec. 1
12:27
Állatkínzás miatt eljárás indult egy mezőtúri férfi ellen (Kripto Akadémia)
Állatkínzás vétsége miatt büntetőeljárást indítottak egy mezőtúri lakos ellen, mert nem gondoskodott kellőképpen állatairól - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.
dec. 1
12:45
Megszületett a nukleáris kísérletek elleni cselekvés napja (Kitekintő)
Az ENSZ Leszerelési Bizottsága elfogadta azt a Kazahsztán által előterjesztett határozatot, miszerint augusztus 29-ét kikiáltják a Nukleáris kísérletek elleni cselekvés nemzetközi napjává.
dec. 1
13:03
Négyéves kislányt gázoltak halálra (Kitekintő)
Tolatás közben autójával egy négyéves kislányt gázolt el hétfő reggel egy 58 éves férfi a gölnicbányai (Gelnica) járásbeli Merény (Nálepkovo) roma telepén, az ottani óvoda közelében.
dec. 1
13:03
Kínai helikopterek kutatták a magyar hegymászókat (Metropol)
Két helikopter szállt fel kedden délután Szecsuan tartomány székhelyén, a Csengtuban (Chengdu) lévő katonai bázisról, hogy keresést végezzen azon a területen, ahol a négy magyar hegymászó eltűnését valószínűsítik.
dec. 1
13:03
Újabb fricska a szlovákoktól nyelvtörvény-ügyben (168 Óra Online)
A szlovák kulturális minisztérium az államnyelvtörvény végrehajtási utasításait Szlovákia belügyének tekinti, s ebből kifolyólag ezekről a magyar féllel nem kíván konzultálni, csupán tudomására hozza azokat - erősítette meg kedden a pozsonyi kulturális tárca az MTI tudósítójának érdeklődésére saját korábbi közleményét.
dec. 1
13:21
Minket is fenyeget a válság második hulláma (Kitekintő)
Magával ránthatja a világgazdaságot Dubai, miután csütörtökön a közel 80 milliárd dolláros tartozásával a csőd szélére került.
dec. 1
13:23
Lisszaboni gyorstalpaló (Kitekintő)
A mai nappal életbe lépett a Lisszaboni Szerződés. Ezzel a „szerződések történetének” újabb szakasza zárult le. Lássuk, mi változik a továbbiakban, és mi marad olyan, mint eddig.
dec. 1
13:57
Visszatér a Forma-1 Montrealba (Kitekintő)
Újabb öt évre szerződött a kanadai nagydíjnak helyet adó Montreal városa a Forma-1 autóverseny tulajdonosával. A pálya jövő nyáron már várja a versenyzőket és a szurkolókat
dec. 1
13:57
Pozsony szerint a nyelvtörvény belügy (Metropol)
A szlovák kulturális minisztérium az államnyelvtörvény végrehajtási utasításait Szlovákia belügyének tekinti, s ebből kifolyólag ezekről a magyar féllel nem kíván konzultálni, csupán tudomására hozza azokat.
dec. 1
14:16
Hova lett az osztrák milliárdos holtteste? (168 Óra Online)
Őrizetbe vettek Budapesten hat embert a három évvel ezelőtt elhunyt osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick holttestének ellopása ügyében - írta a Bild című német lap kedden.
dec. 1
14:33
A svédek szerint új korszak kezdetét jelenti a Lisszaboni Szerződés (Infostart)
Új korszak kezdeteként méltatta az Európai Unió új reformszerződésének, a Lisszaboni Szerződésnek mai életbe lépését a közösség soros elnökségét betöltő Svédország.
dec. 1
14:33
Basescu elbukik a második fordulóban? (Kitekintő)
Mircea Geoană a szavazatok 54 százalékát kapná az elnökválasztás december 6-i második fordulójában, Traian Băsescu a voksok 46 százalékát szerezné meg – derül ki az INSOMAR legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Keresés