2009. december 1. kedd

dec. 1
6:09
Építész-Oscart kapott Szentendre új sírkertje (Spa Trend Online)
Szentendre új sírkertje kapta a világ talán legrangosabb építészeti elismerését, az idei World Architecture Festival egyik kategóriájának első díját, és csak hajszállal maradt le arról, hogy az év legjobb tervének válasszák. A nyertes csapattal, a budapesti A4 Stúdió munkatársaival, Kendik Gézával, Maza Orsolyával, Papp Zoltán Tiborral és Vilics Árpáddal beszélgettünk a tervükről.
dec. 1
7:48
Dylan karácsonyi lemezével jótékonykodik (Metropol)
Hajléktalanokon segít Bob Dylan amerikai énekes-szerző legújabb lemezével, amelyen kedvenc karácsonyi dalait énekli.
dec. 1
9:00
Monumentális aukció 3 napon (Metropol)
Mintegy 600 tétel, 14 ezertől és 15 millió forint közötti induló-, 200 millió forintos összkikiáltási áron, 3 napon keresztül – így foglalható össze röviden számokban a Pintér Aukciósház árveréssorozata.
dec. 1
9:27
Sördalokat énekel a barátaival Berecz András (Infostart)
Az ének- és mesemondó "Sördal" című legújabb dupla albumán csuvas rokondicsérő népdalokat dolgozott fel tucatnyi énekes közreműködésével.
dec. 1
9:36
Roots and Routes (Metropol)
December 5-én a budapesti Gödör klubban mutatkoznak be a Roots and Routes (azaz Gyökerek és utak) nemzetközi tehetséggondozó hazai felhívására jelentkezett fiatalok. Az est során – az ifjú titánokon kívül – fellép a Marlboro Man és a Bëlga is.
dec. 1
10:30
Dallal is küzd a megelőzésért (Metropol)
A Gym Class Heroes frontembere, Katy Perry expasija – és az AIDS elleni küzdelem egyik aktivistája is egyben. Travis McCoy az MTV Staying Alive nevet viselő, az AIDS elleni küzdelemben szerepet vállaló alapítványával együttműködve igyekszik minél több fiatalt felvilágosítani arról, hogyan előzheti meg a halálos kórt.
dec. 1
10:48
A gospel és a karácsony (Metropol)
A Minden nap Karácsony című albumon a legszebb karácsonyi gospeldalokat hallhatjuk hazai sztárok előadásában.
dec. 1
19:03
Mácsai Pál hangoskönyve Nemes Nagy Ágnes meséjéből (Infostart)
Nemes Nagy Ágneshez kapcsolódó két kiadványt is bemutattak kedden Budapesten: válogatott műfordításait a Ráció Kiadó, egy hangoskönyvet pedig a Kossuth Kiadó-Mojzer Kiadó jelentetett meg tőle.
dec. 1
19:57
Van programja szerda estére? (Spa Trend Online)
Adam Elliot öt évvel ezelőtt nyerte el az Oscar díjat Harvie Krumpet című rövidfilmjével. Most elkészült első egész estés animációja is, amely az idei Sundance fesztiválon debütált. Az ausztrál rendező sötét humorú filmje azóta elhódította az Annecy fesztivál és sok más filmmustra fődíját is. Az Anilogue szervezői örömmel jelentik be, hogy a fesztivál hetedik évadjának nyitóelőadásán látható…
dec. 1
21:45
Tiziano volt az "ismeretlen" művész! (Spa Trend Online)
Eredeti Tiziano-festményt fedeztek fel ukrán és orosz képszakértők az Odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumában, ahol az igen értékes képet korábban ismeretlen művész alkotásaként állították ki.
dec. 1
21:47
Cáfolják, hogy meg akarnák szüntetni a kassai Thália Színházat (Spa Trend Online)
Közös nyilatkozatban határolódott el Kassa megye elöljárója és a kassai Thália Színház igazgatója azoktól a Duna Televízióban elhangzott kijelentésektől, miszerint ha a színház által augusztusban indított gyűjtés során nem sikerül többletforrásokat találni a Thália működtetésére, a szlovák hatóságok megpróbálják megszüntetni a kulturális intézményt.

2009. december 2. szerda

dec. 2
6:27
Elhunyt Szörényi Éva színművésznő (Infostart)
Életének 93. évében Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő. A harmincas-negyvenes évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar színművésze 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagjaként részt vett az forradalomban, ezért el kellett hagynia Magyarországot. 1957-től az Egyesült Államokban élt. Személyes jó barátja volt Márai Sándor írónak és több…
dec. 2
7:39
Meghalt Szörényi Éva (Spa Trend Online)
Életének 93. évében kedden Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő - közölte a magyar főkonzulátus az MTI-vel.
dec. 2
12:18
Életműdíjas a Hegedűs a háztetőn rendezője (Metropol)
Életműdíjat kap az Amerikai Rendezők Céhétől (DGA) Norman Jewison filmrendező, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Hegedűs a háztetőn.
dec. 2
12:20
A V4-ek internetes irodalmi antológiája (Metropol)
Országonként mintegy ötven szerzővel, több mint ezer szöveggel elindult a www.visegradliterature.net oldal, amely a visegrádi országok irodalmának legjavát teszi közzé magyar, szlovák, cseh, lengyel, angol és német nyelven.
dec. 2
12:22
Versenyben a Fel! és a Derült égből fasírt (Metropol)
A Fel!, a Derült égből fasírt, valamint A hercegnő és a béka is esélyes az Annie-díjra az animációs filmek idei nemzetközi versenyében.
dec. 2
12:36
Megvannak a magyar győztesek (Metropol)
Véget ért az immár hagyománnyá váló Metro Global Photo Challenge verseny első, helyi szakasza. A versenyt világszerte megrendezték azokban az országokban, ahol megjelenik a Metro újság; most kiderültek az egyes kategóriák helyi győztesei.
dec. 2
14:06
Új középkori és reneszánsz termek a Victoria és Albert Múzeumban (Metropol)
Az európai művészet és kultúra ezer évét átívelő, középkori és reneszánsz alkotásokat bemutató új állandó kiállítás nyílik szerdán a londoni Victoria és Albert Múzeumban.
dec. 2
14:08
Élőben közvetítik a Scala évadnyitóját (Metropol)
Csaknem harminc országban - köztük Magyarországon is - közvetítik a milánói Scala operaház évadnyitó előadását, amelyen Daniel Barenboim vezényletével Bizet Carmenjét mutatják be.
dec. 2
14:51
"Kultúrastop" - Sztrájk miatt zárva tartanak a patinás párizsi múzeumok (Spa Trend Online)
Sztrájk miatt zárva tartanak szerdán Párizs leglátogatottabb múzeumai, köztük a Louvre, a Pompidou Központ és a Musée d'Orsay.
dec. 2
15:36
Hollywoodot érdekli a Kaméleon (Metropol)
Goda Krisztinát, a Kaméleon rendezőjét és négy további rendező kollégáját kérdezte az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára nevezett alkotásaikról a The Hollywood Reporter című amerikai mozis szaklap.
dec. 2
16:03
"Egy szélhámos áldozata lett, aki rajta kívül még több mint 40 nőnek ajánlott házasságot, ráadásul megtakarított pénzüket is kicsalta" (Spa Trend Online)
Goda Krisztinát, a Kaméleon rendezőjét és négy további rendező kollégáját kérdezte az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára nevezett alkotásaikról a The Hollywood Reporter című amerikai mozis szaklap.
dec. 2
16:48
Melis Györgyöt december 14-én búcsúztatják (Metropol)
December 14-én búcsúztatják a Magyar Állami Operaházban Melis György operaénekest, a magyar operajátszás egyik legnagyobb alakját, aki múlt pénteken hunyt el életének 87. évében.
dec. 2
19:57
A 10 éves Frenák Pál Társulat a K.áO.Sz.! felújításával ünnepel a Trafóban a hétvégén (Spa Trend Online)
A 10 éves Frenák Pál Társulat jobb formában van, mint valaha. Az alternatív mozgalom fenegyereke, a világ rangos színházai után bebocsátást nyert a Müpa Fesztiválszínházába is: a Nemzeti Táncszínház meghívására készíthette el a múlt héten bemutatott legújabb koreográfiáját, a Sevent, amellyel új úton indult el. A Trafóban holnap és a hétvégén a K.áO.Sz.! felújítása lesz látható, szombaton hat…

2009. december 3. csütörtök

dec. 3
6:45
"Ha azok a bizonyos táskanyitogatók önmagukban izgalmas személyiségek, akkor jobb lenne a helyzet" (Spa Trend Online)
Először nem sokkal a sorozat kezdése után láttam Az áll az alku! című műsort. Úgy érzem, azóta próbáltak különböző ötleteket belopni a műsor szerkesztői a nézhetőség érdekében.
dec. 3
7:03
Beyoncé és Taylor Swift a Grammy-díjra jelöltek listájának élén (Infostart)
Beyoncé Single Ladies (Put a Ring On It) és Lady Gaga Poker Face című dalát is jelölték az idei Grammy-díjra az év legjobb dala kategóriában, a legtöbb jelölést - szám szerint tízet, illetve nyolcat - Beyoncé és Taylor Swift kapta. A Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) az idén 52. alkalommal dönt a kitüntetés odaítéléséről 109 kategóriában.
dec. 3
7:21
Beyoncé tarolhat a Grammyn (Spa Trend Online)
Beyoncé Single Ladies (Put a Ring On It) és Lady Gaga Poker Face című dalát is jelölték az idei Grammy-díjra az év legjobb dala kategóriában, a legtöbb jelölést - szám szerint tízet, illetve nyolcat - Beyoncé és Taylor Swift kapta.
dec. 3
8:06
Elhunyt Szörényi Éva színművésznő (Metropol)
Életének 93. évében kedden Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő, közölte a magyar főkonzulátus az MTI-vel.
dec. 3
8:08
Lady Gaga nem ajánlott (Metropol)
Lady Gaga és Jamie Foxx zenéje is szerepel azon dalok amerikai listáján, amelyek tartalma rossz hatással van az egészséges párkapcsolatokra.
dec. 3
8:33
Minden évre tervez nagyszabású tárlatot a bővülő Szépművészeti Múzeum (Infostart)
A Szépművészeti Múzeum bővítése és minden évben legalább egy nagy, nemzetközi közönséget is vonzó tárlat megrendezése szerepel Baán László tervei között, aki december elsejével kezdte meg főigazgatói kinevezésének második, öt éves ciklusát. A következő években várhatóan a francia és a bécsi impresszionisták, valamint Cézanne és Rembrandt alkotásai lesznek láthatóak az intézményben.
dec. 3
10:48
Little Richard énekel (Metropol)
Little Richard sikeres csípőműtéte után visszatérését tervezi a koncertszínpadra. Az idősödő sztár, a rock and roll egyik úttörője egyelőre nashville-i otthonában lábadozik, de mint kijelentette, amilyen gyorsan csak lehet, ismét fel akar lépni.
dec. 3
10:57
Elhunyt Iglódi István színművész (Infostart)
Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője.
dec. 3
11:15
Meghalt Iglódi István (Spa Trend Online)
Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője.
dec. 3
12:00
Meghalt Iglódi István (Metropol)
Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője.
dec. 3
14:15
Lopott műkincsek kerülnek vissza New Yorkból Olaszországba (Spa Trend Online)
New Yorkban megtalált, lopott antik pompeji freskórészlet és italkeverő kőváza kerül vissza Olaszországba az amerikai hatóságok nyomozásának köszönhetően.
dec. 3
15:09
Szombaton nyílik a Karácsonyi Meseváros (Infostart)
Szombat délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit a budapesti Kossuth téren a Karácsonyi Meseváros, a parlamenti gyermekkarácsony azonban elmarad.
dec. 3
15:27
Cigány filmfesztivál a Kinóban és az Örökmozgóban (Spa Trend Online)
A cigányság életével foglalkozó archív magyar és külföldi játékfilmeket, valamint kortárs európai és hazai alkotásokat láthat a közönség Magyarország első cigány filmfesztiválján december 9. és 11. között a fővárosi Örökmozgó és Kino mozikban.
dec. 3
16:12
Susan Boyle már 3 millió eladott lemeznél tart (Metropol)
A megjelenés után egy héttel világszerte eladási rekordokat ért el debütáló lemezével Susan Boyle, aki már hárommillió eladott lemezzel büszkélkedhet.
dec. 3
16:30
Magyarország díszvendég lesz (Metropol)
Magyarország a díszvendége a franciaországi Alpok Les Arcs síparadicsomban december 5. és 12. között az első Európai Filmfesztiválnak.
dec. 3
16:57
Még ezen a héten aláírják a filmvagyon átadásáról szóló szerződést (Infostart)
Még ezen a héten aláírja a nemzeti filmvagyon vagyonkezelői jogairól szóló szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) - mondta Gyürey Vera, az MNFA igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón
dec. 3
17:06
„Valamennyiünket homlokba vert a hír” (Metropol)
Iglódi Istvánt munka közben érte a halál, mint Moliere-t: tudta, hogy beteg, de egy percig sem volt hajlandó leállni - hangsúlyozta csütörtökön elhunyt mesterére emlékezve Őze Áron.
dec. 3
17:51
"Iglódi István rendezőként is játékos szellem volt" (Infostart)
Életének 66. évében elhunyt Iglódi István, a Magyar Színház igazgató-főrendezője, a Nemzeti Színház örökös tagja. A művészre emlékezve pályatársa, Csiszár Imre rendező azt mondta: tudott kísérletezni, de tisztában volt vele, hogy amire bemegy a közönség a színházba, akkor már kész produktumot kell a néző elé tárni
dec. 3
18:18
Elkápráztatta rajongóit Paul McCartney (Metropol)
Elkápráztatta rajongóit Sir Paul McCartney, a Beatles egykori tagja Hamburgban, háromhetes európai koncertsorozatának első állomásán.
dec. 3
20:24
Elkészült a Tőzsdecápák 2 (Metropol)
Befejeződtek Oliver Stone új filmjének, a Tőzsdecápák 2 címűnek a forgatási munkálatai - a rendező amerikai egyetemistáknak tartott előadásán beszélt a filmről.
dec. 3
20:42
Új albumot adott ki a PASO (Metropol)
Krsa, a a Pannonia Allstars Ska Or­chestra frontembere energikus bulit ígér a pénteki Dürer-kerti koncerten.
dec. 3
21:00
Bon Joviék haladtak a korral (Metropol)
A Bon Jovi visszatért. Az együttes új stúdióalbumával, a The Circle-lel ismét bebizonyítja, még mindig Amerika legnagyobb rockbandái közé tartozik.
dec. 3
21:54
„Nem kell megalkudniuk” (Metropol)
2006 óta működik a The Unbending Trees. A zenekar Hajós Kristóf, Havasi Balázs, Gábor Andor és Honyecz Ferenc felállásban készül decemberi koncertjére.

2009. december 4. péntek

dec. 4
7:48
Télapó szánkója eltörik (Metropol)
Hol volt hol nem volt, az Üveghegyen is túl, volt egyszer egy erdő, az erdő mellett pedig állt egy házikó... Varga Csilla mesesorozatának első része.
dec. 4
8:24
Dzsessz négy nőtől Dorinával (Metropol)
Galambos Dorina dzsesszre váltott: csak női tagokból álló zenekara, a Mrs. Columbo kedden tartotta exkluzív bemutatkozó koncertjét.
dec. 4
10:21
"Most festek, de fogok filmet is csinálni" - interjú Cakó Ferenccel (Spa Trend Online)
Az animációs filmjeivel és élő homokanimációs bemutatóival nemzetközi hírnevet szerzett rendező és grafikus, Cakó Ferenc festményeiből válogatott s mutatott be egy kiállításra valót a budapesti Neves Kor-Társ Galériában.

Keresés