2009. február 1. vasárnap

febr. 1
7:18
Film Hitler merénylőjéről (HVG)
Történelemábrázolás vagy csupán akciófilm? – a Stauffenberg-féle, Hitler elleni merényletről készült amerikai mozi már a forgatás idején heves vitákat váltott ki Németországban.
febr. 1
7:36
Magyar siker New-Yorkban (Népszava)
Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
febr. 1
10:18
Punk, sanzon és fülledt erotika: Budapesten koncertezik a Nouvelle Vague (Infostart)
A francia Nouvelle Vague a nyolcvanas évek poszt-punk hullámának legnagyobb slágereit adja elő francia sanzonként, karibi dzsesszként, latinos bossa novaként átdolgozva. Az áthallásos szövegekről és énekesnői érzéki előadásmódjáról is ismert csapat vasárnap este az A38-on koncertezik.
febr. 1
10:36
Kurtág és Ligeti a Carnegie Hallban: lenyűgözték a közönségét (HVG)
Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
febr. 1
10:36
Száznyolcvan éve született Orbán, a "legnagyobb székely" (Népszava)
Száznyolcvan éve, 1829. február 3-án született az Udvarhely megyei Lengyelfalván Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, történetíró, politikus, akit az utókor a "legnagyobb székelyként" tart számon.
febr. 1
10:54
Olasz elkötelezettség: Soha ne feledjük a soát (Népszava)
Európában egyedülálló tárgyat vezetett be a római Sapienza egyetem: arra képezi a jelentkezőket, hogy miként tanítsák a soát, miként mondhatják el a zsidók elleni népirtás történetét oly módon, hogy soha ne merülhessen feledésbe Olaszországban. A tanfolyam elvégzése a soá tanítására jogosító master diplomát biztosít.
febr. 1
12:27
Szemjáték (Startlap)
Vöröslött a sudár süldő szőke haja. Lágyan omlott, midőn becélozta a hátsó fotelt a buszon. A lány szemét azonban már hiába kereste Kocsor. Barna volt tán? A jó ég tudja. Rejtve maradt az élet sűrűjében.
febr. 1
13:54
Magyar filmek: Se veled-se nélküled (Népszava)
A filmkészítés egyre nehezebb külföldi partnerek nélkül, de velük sem minden egyszerű - állapították meg a nemzetközi koprodukciókról, a filmforgalmazásról, a hazai és külföldi filmes szakma különbségeiről tartott kerekasztal-beszélgetésen részt vevő fiatal hazai rendezők a 40. Magyar Filmszemlén vasárnap Budapesten.
febr. 1
14:33
Többen voltak szombatig a Filmszemlén, mint tavaly összesen (Startlap)
A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire szombat estig mintegy 40 ezer jegyet váltottak, így az idei eseménysorozat már biztosan nézettebb lesz, min a tavalyi, amikor összesen csaknem 37 ezer belépőt adtak el - közölte Kozma Ilona, a szemle programigazgatója...
febr. 1
15:27
Szétszórják az űrben a Star Trek megalkotóját (Startlap)
Az űrben szórják szét 2012-ben a Star Trek című népszerű tudományos-fantasztikus tv-sorozat alkotójának, Eugene Roddenberrynek (1921-1991) és feleségének, Majel Barrett-Roddenberry színésznőnek (1932-2008) a hamvait - jelentette be a ritka...
febr. 1
20:51
Eljött a magyar sci-fi ideje? (Startlap)
Az először a Filmszemlén bemutatott versenyfilmeket sorra véve eljutunk egy pár oldalas Kosztolányi-novella gyönyörűen kivitelezett megfilmesítéséig és két jövőben (vagy talán alternatív jelenben) játszódó alkotásig. A magyar rendezők fantáziája sötétebb, mint valaha.

2009. február 2. hétfő

febr. 2
7:10
Fejünkön táncoló hatalmaskodók (Népszava)
Gogol minden aktualizálás nélkül riasztóan mainak tűnik. Koltai Róbert rendezőként nem is agyal ki semmi extrát, eljátszatja A revizort a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Megmutatja a pitiáner hatalmaskodást. A kisszerű emberek nagyzolását, a természetes hivatali működéssé vált korrupciót, és a már-már halálos félelmet, ha csak pöttömnyi porszem is kerül a gépezetbe, és emiatt tartani kell a…
febr. 2
7:10
A könyvek és/vagy az internet? (Startlap)
Azok a krimik érdeklik, melyekben sállal gyilkolnak? Vagy az Oroszországban játszódó romantikus regényekért van oda? Netán csak szeretne SMS-t kapni, ha megérkezik a könyvtárba kedvenc szerzőjének legújabb kötete? Közeljövő vagy csak utópia? - utánajártunk.
febr. 2
7:12
Visszatér a tökös hős (Startlap)
John Rambo ötödik alkalommal is lecsap a gonosz ellenségre. Sylvester Stallone szerint már csak a forgatás helyszíne a kérdéses pont.
febr. 2
10:46
Kedves nézőink (heti TV-ajánlat) (Startlap)
Saját házunk táján söprögetünk ezen a héten. Igazi remekművek közül válogathatunk a kelet-európai régióból.
febr. 2
15:15
Európa megnehezítené az adócsalást (Népszava)
Újabb javaslatokat terjesztett elő hétfőn az adócsalás visszaszorítására az Európai Bizottság adópolitikai felelőse, Kovács László; ezek alapján megszűnhet az a kiskapu, amely a banktitok kihasználásával tette lehetővé a fizetés elkerülését.
febr. 2
16:28
Újabb díj a Gettómilliomosnak (Startlap)
Danny Boyle az amerikai rendezőktől is megkapta a hét végén a legjobb rendező díját Gettómilliomos című filmjéért, s ezzel megnyílt az útja az Oscar-díj felé. Eddig mindössze hatszor fordult elő az Amerikai Rendezők Céhének (DGA)...
febr. 2
17:03
Yonderboi és Greenaway közösen mixel (HVG)
Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot. A Berlinaléval párhuzamosan futó esemény fő célja, hogy megismertesse a magyar filmművészetet a nemzetközi nagyközönséggel.
febr. 2
18:33
A franciáknak tetszik a magyar filmfesztivál (Népszava)
Luxus- és csillogásmentes, a nagyközönség előtt is nyitott és népszerű fesztivál a 40. Magyar Filmszemle, amelynek idei dokumentumfilmes alkotásai elsősorban mai társadalmi problémákkal foglalkoznak - emelte ki hétfőn a France Info francia hírrádió.
febr. 2
19:46
Borbély az Operában (Népszava)
Premierértékű felújítást tartanak február 13-án és 14-én a Magyar Állami Operaházban: két, fiatal énekesekből álló csapat mutatkozik be Rossini A sevillai borbély című vígoperájában, amelyet olasz nyelven adnak elő.
febr. 2
20:03
A magyar kiberpunk nyomában a Filmszemlén (HVG)
Most mutatták be a Filmszemlén az Adás és az 1 című új filmeket. Kritikusunk a sci-fi, vagy inkább a cyberpunk avagy kiberpunk körül vélte felfedezni az alkotások gyökereit. Örvendezhetnénk is akár, folytatja valami Monory Mész kultfilmjét, a Meteót. Kíbicek vagyunk a kiberműfajokban, vagy osztottak nekünk is lapot? (7 hozzászólás)
febr. 2
20:04
Filmszemle: a Diákzsűri az elsőfilmesek mellett (Startlap)
A 40. Magyar Filmszemle diákzsűrije egyhangúlag az elsőfilmes alkotók játékfilmjeit találta a program legerősebb alkotásainak. A budapesti MOM Parkban rendezett hétfői nyilvános fórumon a Papírrepülők, az Intim fejlövés és az 1 című...
febr. 2
20:58
Mozikban a magyar Forrest Gump (Startlap)
Lukáts Andor naiv kisgyerekként kódorog a határon innen és túl, egy nyomozó erdélyi boszorkánykultuszba gabalyodik, néhány budapesti fiatal pedig sztriptízbárba menekül az elfuserált szex elől.
febr. 2
21:33
Meglepetés az Andy Warhol-kiállításon (Infostart)
A Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai érkeznek Szegedre: Andy Warhol nagyszabású kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Reök Palotában május 8-ig. A pop art legkiemelkedőbb alakjáról egy különleges filmet is bemutatnak a szervezők.
febr. 2
22:09
Amikor Budapestre érkezett a Rock'n'Roll vírusa (Infostart)
Csütörtöktől játsszák a mozik a Fenyő Miklós dalai és élete köré épülő musicalfilmet, Made in Hungária címmel. A sztori a hatvanas évekbe repíti a nézőket, és azt a korszakot idézi fel, amikor mindenki a rock'n'Roll mámorában élt.
febr. 2
22:27
Három óriáskoncert, két halál (Startlap)
Két nagyszerű zenészt gyászolnak a rajongók. Billy Powell és John Martyn rengeteg művészre volt, van és lesz hatással. Az élő legendák pedig hazánkba látogatnak idén.

2009. február 3. kedd

febr. 3
5:03
A nap, amikor meghalt a zene (Startlap)
A napokban lesz ötven éve, hogy lezuhant a Buddy Hollyt, Ritchie Valenst és J. P. „The Big Bopper” Richardsont szállító repülőgép. „The day the music died.”
febr. 3
5:57
Ma este díjkiosztással zárul a szemle (Népszava)
Ma este zárul a 40. Magyar Filmszemle: a záróünnepségnek a Budapest Kongresszusi Központ ad otthont, ahol a díjkiosztás után levetítik Fonyó Gergely Made in Hungária című zenés filmjét. A jubileumi seregszemle a Filmdalok éjszakája elnevezésű rendedzvénnyel ér véget a Palace MOM Parkban.
febr. 3
11:03
Öngyilkos lett cellájában Kurt Demmler (Startlap)
Öngyilkosságot követett el a fogdában a pedofíliával vádolt Kurt Demmler, a hajdani NDK egyik legelismertebb dalszövegírója, számos egykori keletnémet rockegyüttes dalainak szerzője. A berlini ügyészség szóvivőjének tájékoztatása...
febr. 3
13:27
Teázzon Csukás Istvánnal! (Infostart)
Csukás István a vendége a Momentán Társulat Kex és tea című kortárs irodalmi estjének, amelyet kedden este fél 7-től tartanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A műsor középpontjában a költő felnőtteknek szóló művei állnak.
febr. 3
13:46
Nem tudni, mire készülnek az Oscar-gála szervezői (Startlap)
Álljanak ugrásra készen, mert idén számos rendhagyó mozzanata lesz a díjkiosztó ceremóniának - figyelmeztette az Oscar-jelöltek hagyományos ebédjén a megjelenteket Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöke. Ganis azt tanácsolta...
febr. 3
14:04
Elopták a dokumentumfilmes díjat (Startlap)
Alig pár órán át örülhetett a dokumentumfilmek kategóriájában elnyert Goya-díjának Albert Solé. A katalán rendező beadta díját a ruhatárba, vissza már nem kapta. Solé kollegái oldalán néhány órával a díjkiosztó után egy Madrid...
febr. 3
16:28
Maffiamúzeum nyílt Olaszországban (Startlap)
Maffiamúzeum nyílt a dél-itáliai Reggio Calabriában. A helyi szervezett alvilág, a „ndrangheta” történetét bemutató múzeumnak a rendőrség által a maffiától elkobzott épület ad otthont. A "Museo della ndrangheta" a Reggio Calabria-i...
febr. 3
16:46
"Nem alkuszunk a véleményalkotással!" (Népszava)
Kármán Irén 2007-ben a hazai olajbűnözésről elsőként készített dokumentumfilmet. Az Olajozott viszonyok című filmje után a 40. Magyar Filmszemlére újabb "botrányfilmmel" jelentkezett. Az "Elkülönítve" a hazai oktatási szegregáció kényes problémáját feszegeti.
febr. 3
17:22
Ellopták a dokumentumfilmes díjat (Startlap)
Alig pár órán át örülhetett a dokumentumfilmek kategóriájában elnyert Goya-díjának Albert Solé. A katalán rendező beadta díját a ruhatárba, vissza már nem kapta. Solé kollégái oldalán néhány órával a díjkiosztó után egy...
febr. 3
18:35
Rekord: 50 ezer néző felett a 40. Magyar Filmszemle (Startlap)
Még le sem zárult a 40. Magyar Filmszemle, de a nézők száma már most 50 ezer felett van - ezt az eddig még soha el nem ért határt hétfőn este sikerült átlépni. A MOM Palace 9 termében és a Budapest Kongresszusi Központ nagy befogadóképességű...
febr. 3
20:22
A graffitinek nincs helye az utcán (Startlap)
Az önkormányzatok és a civilek letakarítanák, az önjelölt művészek szaporítanák, néhány alkotás pedig milliókért kel el. Megkésve, de párbeszéd indult a graffitiről egy kiállítás formájában az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben.
febr. 3
20:54
Filmszemle: az Utolsó idők kapta a fődíjat (HVG)
Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.
febr. 3
20:54
Filmszemle: az Utolsó idők kapta a fődíjat (Infostart)
Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.
febr. 3
21:33
Rajzok a homokban (Startlap)
Magyarósi Éva eddig elsősorban videoművészként volt ismert. A Deák Erika galériában első alkalommal mutatkozik be. Kiállításán az Oberhauseni Rövidfilmfesztiválon első díjat nyert alkotását, a Hanne-t, valamint legújabb rajzait láthatjuk.
febr. 3
22:09
Egymilliárdos nyereség a Magyar Rádiónál (Startlap)
Közel egymilliárdos nyereséggel zárta a 2008-as esztendőt a Magyar Rádió. "Pénzügyileg ilyen stabil állapotban még nem voltunk" - nyilatkozta Such György, emlékeztetve arra, eredetileg 1,6 milliárdos mínusz állt a tavalyi üzleti tervben. A...
febr. 3
23:21
Súlyos dráma nyerte a Filmszemle fődíját (Startlap)
Az erőszak és a szex szemléje volt az idei filmes verseny Mészáros Márta szerint. Ennek megfelelően Mátyássy Áron, az Utolsó idők filmje kapta a Filmszemle fődíját. A legjobb közönségfilm a Valami Amerika 2. lett.

2009. február 4. szerda

febr. 4
5:45
Az MTV legunalmasabb műsora... (Népszava)
Nem igazán értem, hogyan fér el a a magyar Music Television (MTV) kínálatában Erdélyi Zsolt – művésznevén Superman – egyórás műsora, a Swung. Merthogy olyan tempójú és információgazdagságú műsort sikerült produkálni a dj.-nek, hogy hozzá képest a Duna Televízió közéleti magazinjai is őrült pörgősnek tűnnek. Talán csak a díszlet érdekes és fiatalos, de lehet, hogy átok van rajta, mert mindenki…
febr. 4
8:09
Magyar zenésszel dolgozik a világhírű rendező (Infostart)
Peter Greenaway világhírű angol rendező és a fiatal magyar zenei producer, Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot. A Berlinaléval párhuzamosan futó esemény fő célja, hogy megismertesse a magyar filmművészetet a nemzetközi nagyközönséggel.
febr. 4
8:09
Ismét jön a tatár (Népszava)
Tatárjárásra készülnek a Csíki Székely Múzeumban, legalábbis virtuálisan abba a korba kerül vissza az, aki meglátogatja az erről szóló, Csíkszeredában hamarosan megnyíló kiállítást.
febr. 4
9:03
Újabb botrány a jubileumi filmszemlén (Infostart)
Ahogy a 30. jubileumi filmszemle eredményhirdetése felkavarta az állóvizet, úgy a 40. sem múlt el botrány nélkül. Igaz, idén a játékfilmes zsűri kiosztotta a fődíjat, a szemlével párhuzamosan folyó Magyar Filmplakát 2009 című kiállítás zsűrije döntött úgy, hogy egyetlen pályamunkának sem ítél díjat. Indoklásuk lesújtó: a magyar filmplakátok szürkék, jellegtelenek, lehangolóak.
febr. 4
9:21
Mátyássy Áron: "Nem azt érzem, amit kellene" (Infostart)
Három évig készült az Utolsó idő forgatókönyve - árulta el az elsőfilmes Mátyássy Áron az InfoRádiónak, miután megnyerte a 40. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíjának számító Arany Orsó-díjat. A film az 1990-es évek végén egy, az ukrán határ közelében élő fiatal fiúnak és megerőszakolt, fogyatékos húgának történetét dolgozza fel.
febr. 4
10:33
Vámosok razziáznak a dj-knél (Startlap)
A múlt hét végi razzia során volt, akinek 180 ezer forintjába került, hogy másolt cd-ket pörgetett a dj-pulton. A vámosok és a jogvédő szervezetek valóban rászállnak a lemezlovasokra. Ígérik, egy korszak véget ér.
febr. 4
11:09
Degas-nál nincs válság (HVG)
Rekordáron, átszámítva mintegy 4,4 milliárd forintért kelt el Edgar Degas egyik bronzszobra, az impresszionizmus egyik legjelentősebbnek tartott alkotása Londonban. A kedd esti aukción Gustav Klimt és Oskar Kokoschka művei is kalapács alá kerültek.
febr. 4
12:03
Erre varrjunk gombot! (HVG)
Már moziban a szemledíjas film! Erre varrjunk gombot: nemzetközi kortárs hímzések az Iparművészeti Múzeumban. A gyergyószentmiklósi Figaro, Anger Zsolt rendezésében. Szordínó: Eric Truffaz ismét Budapesten. Tudósokknak tudományosan - Móder Rezső kiállítása Dunaújvárosban. Marika, a szamovár és a tornacipő: fiatalok az INDA galériában. Light Music: hatalmas apparátus a Trafóban, Thierry de Mey…

Keresés