2009. február 1. vasárnap

febr. 1
7:36
Magyar siker New-Yorkban (Spa Trend Online)
Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
febr. 1
10:18
Punk, sanzon és fülledt erotika: Budapesten koncertezik a Nouvelle Vague (Infostart)
A francia Nouvelle Vague a nyolcvanas évek poszt-punk hullámának legnagyobb slágereit adja elő francia sanzonként, karibi dzsesszként, latinos bossa novaként átdolgozva. Az áthallásos szövegekről és énekesnői érzéki előadásmódjáról is ismert csapat vasárnap este az A38-on koncertezik.
febr. 1
10:36
Száznyolcvan éve született Orbán, a "legnagyobb székely" (Spa Trend Online)
Száznyolcvan éve, 1829. február 3-án született az Udvarhely megyei Lengyelfalván Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, történetíró, politikus, akit az utókor a "legnagyobb székelyként" tart számon.
febr. 1
10:54
Olasz elkötelezettség: Soha ne feledjük a soát (Spa Trend Online)
Európában egyedülálló tárgyat vezetett be a római Sapienza egyetem: arra képezi a jelentkezőket, hogy miként tanítsák a soát, miként mondhatják el a zsidók elleni népirtás történetét oly módon, hogy soha ne merülhessen feledésbe Olaszországban. A tanfolyam elvégzése a soá tanítására jogosító master diplomát biztosít.
febr. 1
13:54
Magyar filmek: Se veled-se nélküled (Spa Trend Online)
A filmkészítés egyre nehezebb külföldi partnerek nélkül, de velük sem minden egyszerű - állapították meg a nemzetközi koprodukciókról, a filmforgalmazásról, a hazai és külföldi filmes szakma különbségeiről tartott kerekasztal-beszélgetésen részt vevő fiatal hazai rendezők a 40. Magyar Filmszemlén vasárnap Budapesten.
febr. 1
14:39
40 ezer jegyet vettek a 40. Magyar Filmszemlére (Metropol)
A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire szombat estig mintegy 40 ezer jegyet váltottak, így az idei eseménysorozat már biztosan nézettebb lesz, min a tavalyi, amikor összesen csaknem 37 ezer belépőt adtak el.
febr. 1
15:33
Lem-novella a filmvásznon (Metropol)
Magyar Filmszemle Hogy műfajilag mi a film? Én leginkább a sci-fi jelzőt húznám rá, de a rendező a film utáni beszélgetésen inkább furcsaságnak hívta az alkotást.
febr. 1
15:51
Jól adagolt borzongás (Metropol)
A könyv egy titokzatos sorozatgyilkos utáni hajszára hívja az olvasót. A főhősnő, Sara Linton kórboncnok.
febr. 1
20:03
Kultúrával a szlovák-magyar jó viszonyért (Metropol)
Közös ernyő alá gyűjti a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet azokat a civileket, írókat, művészeket, tanárokat, újságírókat mindkét országból, akik hajlandók tenni a szlovák-magyar jó viszonyért, s ez a tevékenység - Krasztev Péter intézetigazgató reményei szerint - az egész évet átszövi.
febr. 1
20:39
Purcell tündérkirálynője a Művészetek Palotájában (Metropol)
A brit zene géniusza, Henry Purcell műve, A tündérkirálynő kerül színre kedden este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Vashegyi György vezényletével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg a darabot.
febr. 1
20:41
Mégis folytatódik a filmvásznon a Narnia-sorozat (Metropol)
A róka megmentette az oroszlánt: a Fox filmstúdió beugrott a Disney helyére, amely a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, valamint a Caspian herceg után gazdasági megfontolásokra hivatkozva lemondott a további epizódok megfilmesítéséről.
febr. 1
20:43
Film lett a Made in Hungariából (Metropol)
A József Attila Színházban nyolc éve nagy sikerrel futó musicalt, amely Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szól, Fonyó Gergely rendező vitte filmre. Alkotását csütörtöktől mutatják be a mozik, de előtte, a 40. Magyar Filmszemle keddi díjkiosztója után már levetítik az alkotást.

2009. február 2. hétfő

febr. 2
7:10
Fejünkön táncoló hatalmaskodók (Spa Trend Online)
Gogol minden aktualizálás nélkül riasztóan mainak tűnik. Koltai Róbert rendezőként nem is agyal ki semmi extrát, eljátszatja A revizort a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Megmutatja a pitiáner hatalmaskodást. A kisszerű emberek nagyzolását, a természetes hivatali működéssé vált korrupciót, és a már-már halálos félelmet, ha csak pöttömnyi porszem is kerül a gépezetbe, és emiatt tartani kell a…
febr. 2
8:04
Hungarythm (Metropol)
Három hét múlva debütál a Presidance tánccsoport Hunga­rythm című műsorával: a magasan képzett fiatal művészekből álló új társulat a cirkuszt és a táncot, a modern ritmusokat és a népzene örökségét házasítja össze részben élő zenével kísért műsorában. A külföldön már sikerrel bemutatkozott produkció február 22-től látható a budapesti MOM Kulturális Centrumban.
febr. 2
8:06
„Izgalmas világban hallatjuk hangunkat” (Metropol)
Szalay Péter rendező, a Magyar Filmművészek Szövetsége Dokumentum­filmes Szakosztályának titkára az idei filmszemle felhozataláról.
febr. 2
8:08
Millió dolláros Putyin (Metropol)
37 millió rubelért, azaz valamivel több mint egymillió dollárért kelt el az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin első és egyetlen festménye. A képet egy, az orosz Beverly Hillsben, Rubljovkában található galériában állították ki.
febr. 2
8:22
Magyar festészeti kincseink (Metropol)
A héten indul a Metropol és a Kossuth Kiadó új könyvsorozata klasszikus magyar festőinkről. Bakó Zsuzsanna művészettörténésszel, a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi gyűjtemények főosztályának vezetőjével festőinkről, a festészetről, múzeumba járásunkról beszélgettünk.
febr. 2
8:24
A soha vissza nem térő (Metropol)
Egy Nyugat-Fatalisztánba induló magyar kisvállalkozás régóta várt nagy lehetőségéről szól Pin­tér Béla és Társulata új produkciója, A soha vissza nem térő, amit vasárnap, a budapesti Szkéné­ben mu­tattak be. Az előadást ma és holnap este 8 órától, szerdán 19 órától láthatja a közönség.
febr. 2
8:26
Vámpírba szerelmes (Metropol)
Anna Paquin nevét eddig valószínűleg kevesen ismerték hazánkban, annak ellenére, hogy számos filmben szerepelt már.
febr. 2
8:28
Hogy a különbség érték legyen (Metropol)
Intercultural Navigators címmel indult el Magyarországon tavaly ősszel a British Council programja, melyben olyan, kultúrák közötti közvetítőket képeznek, akik nem a hiány, hanem az értékek szempontjából közelítik meg hazánkat. A sokszínűség nagyköveteit tréningeken képző magyar szakembereket a program tervezésében a British Councilnak segédkező Mike Waldron készítette fel a munkára.
febr. 2
13:10
Andy Warhol képei már Szegeden vannak (Metropol)
Megérkezett a szegedi Reök-palotába a pénteken nyíló Andy Warhol-kiállítás anyaga. A tárlat látogatói többek között találkozhatnak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival.
febr. 2
14:03
Ünnepelje meg ön is a csillagászat évét! (Metropol)
Előadások, távcsöves bemutatók és más érdekes programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket szerte az országban. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai kérésre iskolai előadásokat és távcsöves bemutatókat is szerveznek.
febr. 2
15:15
Európa megnehezítené az adócsalást (Spa Trend Online)
Újabb javaslatokat terjesztett elő hétfőn az adócsalás visszaszorítására az Európai Bizottság adópolitikai felelőse, Kovács László; ezek alapján megszűnhet az a kiskapu, amely a banktitok kihasználásával tette lehetővé a fizetés elkerülését.
febr. 2
17:22
Greenaway és Yonderboi közös show-ja Berlinben (Metropol)
Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot.
febr. 2
18:33
A franciáknak tetszik a magyar filmfesztivál (Spa Trend Online)
Luxus- és csillogásmentes, a nagyközönség előtt is nyitott és népszerű fesztivál a 40. Magyar Filmszemle, amelynek idei dokumentumfilmes alkotásai elsősorban mai társadalmi problémákkal foglalkoznak - emelte ki hétfőn a France Info francia hírrádió.
febr. 2
19:46
Borbély az Operában (Spa Trend Online)
Premierértékű felújítást tartanak február 13-án és 14-én a Magyar Állami Operaházban: két, fiatal énekesekből álló csapat mutatkozik be Rossini A sevillai borbély című vígoperájában, amelyet olasz nyelven adnak elő.
febr. 2
20:22
Leonardo da Vinci szellemi öröksége itthon is megtekinthető (Metropol)
Azt általában mindenki tudja, hogy a Mona Lisát Leonardo da Vinci festette. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a művész nevéhez számos technikai újítás is fűződik.
febr. 2
21:33
Meglepetés az Andy Warhol-kiállításon (Infostart)
A Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai érkeznek Szegedre: Andy Warhol nagyszabású kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Reök Palotában május 8-ig. A pop art legkiemelkedőbb alakjáról egy különleges filmet is bemutatnak a szervezők.
febr. 2
22:09
Amikor Budapestre érkezett a Rock'n'Roll vírusa (Infostart)
Csütörtöktől játsszák a mozik a Fenyő Miklós dalai és élete köré épülő musicalfilmet, Made in Hungária címmel. A sztori a hatvanas évekbe repíti a nézőket, és azt a korszakot idézi fel, amikor mindenki a rock'n'Roll mámorában élt.

2009. február 3. kedd

febr. 3
5:57
Ma este díjkiosztással zárul a szemle (Spa Trend Online)
Ma este zárul a 40. Magyar Filmszemle: a záróünnepségnek a Budapest Kongresszusi Központ ad otthont, ahol a díjkiosztás után levetítik Fonyó Gergely Made in Hungária című zenés filmjét. A jubileumi seregszemle a Filmdalok éjszakája elnevezésű rendedzvénnyel ér véget a Palace MOM Parkban.
febr. 3
7:46
Ma adják át a fesztivál díjait (Metropol)
Ma ér véget a 40. Magyar Filmszemle; a jubileumi fesztivál elismeréseit a Budapesti Kongresszusi Körpontban tartandó esti díjkiosztó ünnepségen adják át.
febr. 3
12:16
Eurovíziós verseny: nézze, hallgassa meg a konkurencia előadóit! (Metropol)
Hamarosan kiderül, ki képviselheti Magyarországot az idei Eurovíziós Dalversenyen. Más országok köztelevíziói már döntöttek: íme az indulók, nézze-hallgassa meg a jelöltek produkcióit!
febr. 3
12:52
Film a legbátrabb városról (Metropol)
Idén 90 éve, hogy a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen, és a megszállók kiűzésével a város Magyarország része maradhatott. Az eseményekről film készül, amelyet az évfordulón, január 29-én mutattak be a nógrádi városban.
febr. 3
13:27
Teázzon Csukás Istvánnal! (Infostart)
Csukás István a vendége a Momentán Társulat Kex és tea című kortárs irodalmi estjének, amelyet kedden este fél 7-től tartanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A műsor középpontjában a költő felnőtteknek szóló művei állnak.
febr. 3
16:46
"Nem alkuszunk a véleményalkotással!" (Spa Trend Online)
Kármán Irén 2007-ben a hazai olajbűnözésről elsőként készített dokumentumfilmet. Az Olajozott viszonyok című filmje után a 40. Magyar Filmszemlére újabb "botrányfilmmel" jelentkezett. Az "Elkülönítve" a hazai oktatási szegregáció kényes problémáját feszegeti.
febr. 3
20:22
A Becsületrend lovagja lett Harry Potter szerzője (Metropol)
Az Elysée-palotában tartott ünnepségen a legmagasabb francia kitüntetés lovagi fokozatát Nicolas Sarkozy francia elnök adta át a brit írónőnek.
febr. 3
20:54
Filmszemle: az Utolsó idők kapta a fődíjat (Infostart)
Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.
febr. 3
20:54
„Amikor az ember szörnyeket alkot, szárnyalhat a fantáziája” (Metropol)
Guillermo del Toro rendező nyilatkozott a nemrég DVD-n is megjelent filmje, a Hellboy 2 kapcsán.
febr. 3
20:56
A Berlinálén Tóth Orsit az ismeretlen várja (Metropol)
Színésznővel egy étteremben interjút készíteni nem szokatlan dolog. De színésznővel egy olyan étteremben interjút készíteni, ahol beszélgetésünk után néhány perccel már a pult mögött munkában áll, azért jóval ritkább eset.
febr. 3
21:16
Az Utolsó idők lett az első (Metropol)
Kiosztották a 40. Magyar Filmszemle díjait. A fődíjat Mátyássy Áron az Utolsó idők című filmje kapta. Az eladott jegyek száma túllépte az 51 ezret, jóval felülmúlva az eddigi 47 ezres rekordot.

2009. február 4. szerda

febr. 4
5:45
Az MTV legunalmasabb műsora... (Spa Trend Online)
Nem igazán értem, hogyan fér el a a magyar Music Television (MTV) kínálatában Erdélyi Zsolt – művésznevén Superman – egyórás műsora, a Swung. Merthogy olyan tempójú és információgazdagságú műsort sikerült produkálni a dj.-nek, hogy hozzá képest a Duna Televízió közéleti magazinjai is őrült pörgősnek tűnnek. Talán csak a díszlet érdekes és fiatalos, de lehet, hogy átok van rajta, mert mindenki…
febr. 4
8:09
Magyar zenésszel dolgozik a világhírű rendező (Infostart)
Peter Greenaway világhírű angol rendező és a fiatal magyar zenei producer, Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot. A Berlinaléval párhuzamosan futó esemény fő célja, hogy megismertesse a magyar filmművészetet a nemzetközi nagyközönséggel.
febr. 4
8:09
Ismét jön a tatár (Spa Trend Online)
Tatárjárásra készülnek a Csíki Székely Múzeumban, legalábbis virtuálisan abba a korba kerül vissza az, aki meglátogatja az erről szóló, Csíkszeredában hamarosan megnyíló kiállítást.
febr. 4
9:03
Újabb botrány a jubileumi filmszemlén (Infostart)
Ahogy a 30. jubileumi filmszemle eredményhirdetése felkavarta az állóvizet, úgy a 40. sem múlt el botrány nélkül. Igaz, idén a játékfilmes zsűri kiosztotta a fődíjat, a szemlével párhuzamosan folyó Magyar Filmplakát 2009 című kiállítás zsűrije döntött úgy, hogy egyetlen pályamunkának sem ítél díjat. Indoklásuk lesújtó: a magyar filmplakátok szürkék, jellegtelenek, lehangolóak.
febr. 4
9:21
Mátyássy Áron: "Nem azt érzem, amit kellene" (Infostart)
Három évig készült az Utolsó idő forgatókönyve - árulta el az elsőfilmes Mátyássy Áron az InfoRádiónak, miután megnyerte a 40. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíjának számító Arany Orsó-díjat. A film az 1990-es évek végén egy, az ukrán határ közelében élő fiatal fiúnak és megerőszakolt, fogyatékos húgának történetét dolgozza fel.
febr. 4
10:33
Rekordáron kelt el egy Degas-szobor (Metropol)
Átszámítva mintegy 4,4 milliárd forintért kelt el Edgar Degas egyik bronzszobra, az impresszionizmus egyik legjelentősebbnek tartott alkotása Londonban.
febr. 4
10:51
Két hét múlva újra itt a The Rasmus (Metropol)
Február 18-án visszatér hozzánk a The Rasmus. Az együttes nem először jön hazánkba, azonban most egy jóval bensőségesebb hangulatú koncerttel várják a közönséget. A koncert kapcsán Eero nyilatkozott lapunknak.
febr. 4
12:39
A debütáns Pater Sparrow rendező 1 című alkotása kapta a zsűritől a legtöbb elismerést (Spa Trend Online)
Véget ért a jubileumi 40. Magyar Filmszemle, s a szervezők fontosnak tartották, hogy a záróünnepséget egy vadonatúj magyar film vetítésével zárják, így került sor Fonyó Gergely Made in Hungária című zenés rendezésének bemutatójára. Csúcsot döntött az idei szemle, a vetítések nézőszáma átlépte a bűvös félszázezret, sőt a külföldi vendégeket és az újságírókat is számolva ez a szám túlhaladta az 51…
febr. 4
13:15
Nézőrekord a szemlén (Metropol)
Nézőcsúcs született a 40. Magyar Filmszemlén: nyolc nap alatt összesen 56906 néző ült be a fesztivál vetítéseire a fő és mellékhelyszínek összesített adatai szerint
febr. 4
14:27
Mark nem énekel lopott dalt (Spa Trend Online)
Egy nappal azután, hogy a Magyar Televízió (MTV) zsűrije úgy döntött, idén Mark képviseli hazánkat a moszkvai Eurovíziós Dalversenyen, az énekes kiadója arról tájékoztatta az MTI-t: Mark visszalép a jelöléstől.

Keresés