2009. február 1. vasárnap

febr. 1
10:18
Punk, sanzon és fülledt erotika: Budapesten koncertezik a Nouvelle Vague (Infostart)
A francia Nouvelle Vague a nyolcvanas évek poszt-punk hullámának legnagyobb slágereit adja elő francia sanzonként, karibi dzsesszként, latinos bossa novaként átdolgozva. Az áthallásos szövegekről és énekesnői érzéki előadásmódjáról is ismert csapat vasárnap este az A38-on koncertezik.
febr. 1
12:27
Szemjáték (Startlap)
Vöröslött a sudár süldő szőke haja. Lágyan omlott, midőn becélozta a hátsó fotelt a buszon. A lány szemét azonban már hiába kereste Kocsor. Barna volt tán? A jó ég tudja. Rejtve maradt az élet sűrűjében.
febr. 1
14:33
Többen voltak szombatig a Filmszemlén, mint tavaly összesen (Startlap)
A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire szombat estig mintegy 40 ezer jegyet váltottak, így az idei eseménysorozat már biztosan nézettebb lesz, min a tavalyi, amikor összesen csaknem 37 ezer belépőt adtak el - közölte Kozma Ilona, a szemle programigazgatója...
febr. 1
14:39
40 ezer jegyet vettek a 40. Magyar Filmszemlére (Metropol)
A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire szombat estig mintegy 40 ezer jegyet váltottak, így az idei eseménysorozat már biztosan nézettebb lesz, min a tavalyi, amikor összesen csaknem 37 ezer belépőt adtak el.
febr. 1
15:27
Szétszórják az űrben a Star Trek megalkotóját (Startlap)
Az űrben szórják szét 2012-ben a Star Trek című népszerű tudományos-fantasztikus tv-sorozat alkotójának, Eugene Roddenberrynek (1921-1991) és feleségének, Majel Barrett-Roddenberry színésznőnek (1932-2008) a hamvait - jelentette be a ritka...
febr. 1
15:33
Lem-novella a filmvásznon (Metropol)
Magyar Filmszemle Hogy műfajilag mi a film? Én leginkább a sci-fi jelzőt húznám rá, de a rendező a film utáni beszélgetésen inkább furcsaságnak hívta az alkotást.
febr. 1
15:51
Jól adagolt borzongás (Metropol)
A könyv egy titokzatos sorozatgyilkos utáni hajszára hívja az olvasót. A főhősnő, Sara Linton kórboncnok.
febr. 1
20:03
Kultúrával a szlovák-magyar jó viszonyért (Metropol)
Közös ernyő alá gyűjti a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet azokat a civileket, írókat, művészeket, tanárokat, újságírókat mindkét országból, akik hajlandók tenni a szlovák-magyar jó viszonyért, s ez a tevékenység - Krasztev Péter intézetigazgató reményei szerint - az egész évet átszövi.
febr. 1
20:39
Purcell tündérkirálynője a Művészetek Palotájában (Metropol)
A brit zene géniusza, Henry Purcell műve, A tündérkirálynő kerül színre kedden este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Vashegyi György vezényletével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg a darabot.
febr. 1
20:41
Mégis folytatódik a filmvásznon a Narnia-sorozat (Metropol)
A róka megmentette az oroszlánt: a Fox filmstúdió beugrott a Disney helyére, amely a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, valamint a Caspian herceg után gazdasági megfontolásokra hivatkozva lemondott a további epizódok megfilmesítéséről.
febr. 1
20:43
Film lett a Made in Hungariából (Metropol)
A József Attila Színházban nyolc éve nagy sikerrel futó musicalt, amely Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szól, Fonyó Gergely rendező vitte filmre. Alkotását csütörtöktől mutatják be a mozik, de előtte, a 40. Magyar Filmszemle keddi díjkiosztója után már levetítik az alkotást.
febr. 1
20:51
Eljött a magyar sci-fi ideje? (Startlap)
Az először a Filmszemlén bemutatott versenyfilmeket sorra véve eljutunk egy pár oldalas Kosztolányi-novella gyönyörűen kivitelezett megfilmesítéséig és két jövőben (vagy talán alternatív jelenben) játszódó alkotásig. A magyar rendezők fantáziája sötétebb, mint valaha.

2009. február 2. hétfő

febr. 2
7:10
A könyvek és/vagy az internet? (Startlap)
Azok a krimik érdeklik, melyekben sállal gyilkolnak? Vagy az Oroszországban játszódó romantikus regényekért van oda? Netán csak szeretne SMS-t kapni, ha megérkezik a könyvtárba kedvenc szerzőjének legújabb kötete? Közeljövő vagy csak utópia? - utánajártunk.
febr. 2
7:12
Visszatér a tökös hős (Startlap)
John Rambo ötödik alkalommal is lecsap a gonosz ellenségre. Sylvester Stallone szerint már csak a forgatás helyszíne a kérdéses pont.
febr. 2
8:04
Hungarythm (Metropol)
Három hét múlva debütál a Presidance tánccsoport Hunga­rythm című műsorával: a magasan képzett fiatal művészekből álló új társulat a cirkuszt és a táncot, a modern ritmusokat és a népzene örökségét házasítja össze részben élő zenével kísért műsorában. A külföldön már sikerrel bemutatkozott produkció február 22-től látható a budapesti MOM Kulturális Centrumban.
febr. 2
8:06
„Izgalmas világban hallatjuk hangunkat” (Metropol)
Szalay Péter rendező, a Magyar Filmművészek Szövetsége Dokumentum­filmes Szakosztályának titkára az idei filmszemle felhozataláról.
febr. 2
8:08
Millió dolláros Putyin (Metropol)
37 millió rubelért, azaz valamivel több mint egymillió dollárért kelt el az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin első és egyetlen festménye. A képet egy, az orosz Beverly Hillsben, Rubljovkában található galériában állították ki.
febr. 2
8:22
Magyar festészeti kincseink (Metropol)
A héten indul a Metropol és a Kossuth Kiadó új könyvsorozata klasszikus magyar festőinkről. Bakó Zsuzsanna művészettörténésszel, a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi gyűjtemények főosztályának vezetőjével festőinkről, a festészetről, múzeumba járásunkról beszélgettünk.
febr. 2
8:24
A soha vissza nem térő (Metropol)
Egy Nyugat-Fatalisztánba induló magyar kisvállalkozás régóta várt nagy lehetőségéről szól Pin­tér Béla és Társulata új produkciója, A soha vissza nem térő, amit vasárnap, a budapesti Szkéné­ben mu­tattak be. Az előadást ma és holnap este 8 órától, szerdán 19 órától láthatja a közönség.
febr. 2
8:26
Vámpírba szerelmes (Metropol)
Anna Paquin nevét eddig valószínűleg kevesen ismerték hazánkban, annak ellenére, hogy számos filmben szerepelt már.
febr. 2
8:28
Hogy a különbség érték legyen (Metropol)
Intercultural Navigators címmel indult el Magyarországon tavaly ősszel a British Council programja, melyben olyan, kultúrák közötti közvetítőket képeznek, akik nem a hiány, hanem az értékek szempontjából közelítik meg hazánkat. A sokszínűség nagyköveteit tréningeken képző magyar szakembereket a program tervezésében a British Councilnak segédkező Mike Waldron készítette fel a munkára.
febr. 2
10:46
Kedves nézőink (heti TV-ajánlat) (Startlap)
Saját házunk táján söprögetünk ezen a héten. Igazi remekművek közül válogathatunk a kelet-európai régióból.
febr. 2
13:10
Andy Warhol képei már Szegeden vannak (Metropol)
Megérkezett a szegedi Reök-palotába a pénteken nyíló Andy Warhol-kiállítás anyaga. A tárlat látogatói többek között találkozhatnak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival.
febr. 2
14:03
Ünnepelje meg ön is a csillagászat évét! (Metropol)
Előadások, távcsöves bemutatók és más érdekes programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket szerte az országban. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai kérésre iskolai előadásokat és távcsöves bemutatókat is szerveznek.
febr. 2
16:28
Újabb díj a Gettómilliomosnak (Startlap)
Danny Boyle az amerikai rendezőktől is megkapta a hét végén a legjobb rendező díját Gettómilliomos című filmjéért, s ezzel megnyílt az útja az Oscar-díj felé. Eddig mindössze hatszor fordult elő az Amerikai Rendezők Céhének (DGA)...
febr. 2
17:22
Greenaway és Yonderboi közös show-ja Berlinben (Metropol)
Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot.
febr. 2
20:04
Filmszemle: a Diákzsűri az elsőfilmesek mellett (Startlap)
A 40. Magyar Filmszemle diákzsűrije egyhangúlag az elsőfilmes alkotók játékfilmjeit találta a program legerősebb alkotásainak. A budapesti MOM Parkban rendezett hétfői nyilvános fórumon a Papírrepülők, az Intim fejlövés és az 1 című...
febr. 2
20:22
Leonardo da Vinci szellemi öröksége itthon is megtekinthető (Metropol)
Azt általában mindenki tudja, hogy a Mona Lisát Leonardo da Vinci festette. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a művész nevéhez számos technikai újítás is fűződik.
febr. 2
20:58
Mozikban a magyar Forrest Gump (Startlap)
Lukáts Andor naiv kisgyerekként kódorog a határon innen és túl, egy nyomozó erdélyi boszorkánykultuszba gabalyodik, néhány budapesti fiatal pedig sztriptízbárba menekül az elfuserált szex elől.
febr. 2
21:33
Meglepetés az Andy Warhol-kiállításon (Infostart)
A Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai érkeznek Szegedre: Andy Warhol nagyszabású kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Reök Palotában május 8-ig. A pop art legkiemelkedőbb alakjáról egy különleges filmet is bemutatnak a szervezők.
febr. 2
22:09
Amikor Budapestre érkezett a Rock'n'Roll vírusa (Infostart)
Csütörtöktől játsszák a mozik a Fenyő Miklós dalai és élete köré épülő musicalfilmet, Made in Hungária címmel. A sztori a hatvanas évekbe repíti a nézőket, és azt a korszakot idézi fel, amikor mindenki a rock'n'Roll mámorában élt.
febr. 2
22:27
Három óriáskoncert, két halál (Startlap)
Két nagyszerű zenészt gyászolnak a rajongók. Billy Powell és John Martyn rengeteg művészre volt, van és lesz hatással. Az élő legendák pedig hazánkba látogatnak idén.

2009. február 3. kedd

febr. 3
5:03
A nap, amikor meghalt a zene (Startlap)
A napokban lesz ötven éve, hogy lezuhant a Buddy Hollyt, Ritchie Valenst és J. P. „The Big Bopper” Richardsont szállító repülőgép. „The day the music died.”
febr. 3
7:46
Ma adják át a fesztivál díjait (Metropol)
Ma ér véget a 40. Magyar Filmszemle; a jubileumi fesztivál elismeréseit a Budapesti Kongresszusi Körpontban tartandó esti díjkiosztó ünnepségen adják át.
febr. 3
11:03
Öngyilkos lett cellájában Kurt Demmler (Startlap)
Öngyilkosságot követett el a fogdában a pedofíliával vádolt Kurt Demmler, a hajdani NDK egyik legelismertebb dalszövegírója, számos egykori keletnémet rockegyüttes dalainak szerzője. A berlini ügyészség szóvivőjének tájékoztatása...
febr. 3
12:16
Eurovíziós verseny: nézze, hallgassa meg a konkurencia előadóit! (Metropol)
Hamarosan kiderül, ki képviselheti Magyarországot az idei Eurovíziós Dalversenyen. Más országok köztelevíziói már döntöttek: íme az indulók, nézze-hallgassa meg a jelöltek produkcióit!
febr. 3
12:52
Film a legbátrabb városról (Metropol)
Idén 90 éve, hogy a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen, és a megszállók kiűzésével a város Magyarország része maradhatott. Az eseményekről film készül, amelyet az évfordulón, január 29-én mutattak be a nógrádi városban.
febr. 3
13:27
Teázzon Csukás Istvánnal! (Infostart)
Csukás István a vendége a Momentán Társulat Kex és tea című kortárs irodalmi estjének, amelyet kedden este fél 7-től tartanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A műsor középpontjában a költő felnőtteknek szóló művei állnak.
febr. 3
13:46
Nem tudni, mire készülnek az Oscar-gála szervezői (Startlap)
Álljanak ugrásra készen, mert idén számos rendhagyó mozzanata lesz a díjkiosztó ceremóniának - figyelmeztette az Oscar-jelöltek hagyományos ebédjén a megjelenteket Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöke. Ganis azt tanácsolta...
febr. 3
14:04
Elopták a dokumentumfilmes díjat (Startlap)
Alig pár órán át örülhetett a dokumentumfilmek kategóriájában elnyert Goya-díjának Albert Solé. A katalán rendező beadta díját a ruhatárba, vissza már nem kapta. Solé kollegái oldalán néhány órával a díjkiosztó után egy Madrid...
febr. 3
16:28
Maffiamúzeum nyílt Olaszországban (Startlap)
Maffiamúzeum nyílt a dél-itáliai Reggio Calabriában. A helyi szervezett alvilág, a „ndrangheta” történetét bemutató múzeumnak a rendőrség által a maffiától elkobzott épület ad otthont. A "Museo della ndrangheta" a Reggio Calabria-i...
febr. 3
17:22
Ellopták a dokumentumfilmes díjat (Startlap)
Alig pár órán át örülhetett a dokumentumfilmek kategóriájában elnyert Goya-díjának Albert Solé. A katalán rendező beadta díját a ruhatárba, vissza már nem kapta. Solé kollégái oldalán néhány órával a díjkiosztó után egy...
febr. 3
18:35
Rekord: 50 ezer néző felett a 40. Magyar Filmszemle (Startlap)
Még le sem zárult a 40. Magyar Filmszemle, de a nézők száma már most 50 ezer felett van - ezt az eddig még soha el nem ért határt hétfőn este sikerült átlépni. A MOM Palace 9 termében és a Budapest Kongresszusi Központ nagy befogadóképességű...
febr. 3
20:22
A graffitinek nincs helye az utcán (Startlap)
Az önkormányzatok és a civilek letakarítanák, az önjelölt művészek szaporítanák, néhány alkotás pedig milliókért kel el. Megkésve, de párbeszéd indult a graffitiről egy kiállítás formájában az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben.
febr. 3
20:22
A Becsületrend lovagja lett Harry Potter szerzője (Metropol)
Az Elysée-palotában tartott ünnepségen a legmagasabb francia kitüntetés lovagi fokozatát Nicolas Sarkozy francia elnök adta át a brit írónőnek.
febr. 3
20:54
Filmszemle: az Utolsó idők kapta a fődíjat (Infostart)
Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.
febr. 3
20:54
„Amikor az ember szörnyeket alkot, szárnyalhat a fantáziája” (Metropol)
Guillermo del Toro rendező nyilatkozott a nemrég DVD-n is megjelent filmje, a Hellboy 2 kapcsán.
febr. 3
20:56
A Berlinálén Tóth Orsit az ismeretlen várja (Metropol)
Színésznővel egy étteremben interjút készíteni nem szokatlan dolog. De színésznővel egy olyan étteremben interjút készíteni, ahol beszélgetésünk után néhány perccel már a pult mögött munkában áll, azért jóval ritkább eset.
febr. 3
21:16
Az Utolsó idők lett az első (Metropol)
Kiosztották a 40. Magyar Filmszemle díjait. A fődíjat Mátyássy Áron az Utolsó idők című filmje kapta. Az eladott jegyek száma túllépte az 51 ezret, jóval felülmúlva az eddigi 47 ezres rekordot.
febr. 3
21:33
Rajzok a homokban (Startlap)
Magyarósi Éva eddig elsősorban videoművészként volt ismert. A Deák Erika galériában első alkalommal mutatkozik be. Kiállításán az Oberhauseni Rövidfilmfesztiválon első díjat nyert alkotását, a Hanne-t, valamint legújabb rajzait láthatjuk.

Keresés