2009. február 17. kedd

febr. 17
4:57
Emlékeznek még rá? Az Utasellátó dicsőséges hatvan éve (Spa Trend Online)
A hatvanéves Utasellátóról szóló, március 30-ig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban látható kiállítás olyan, mint cseppben a tenger. Felidézi a múltat, tükrözi, hogyan éltünk, és bizony némiképp rávilágít arra is, hogy ma milyen az életformánk. Többek között megkopott műanyag tányérok láthatók, meg kis vázában művirág sárgarózsacsokor, és kifakult étlapok. Máig eléggé megszokott…
febr. 17
7:21
Havadtőy és Kertész fényképei beszélgetnek (Metropol)
A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy) Hommage á André Kertész című új sorozatával most először fotóművészként mutatkozik be. Az Erdész and Makláry Fine Arts Galériában megtekinthető kiállításon a közönség két, „egymással beszélgető” fényképsorozatot tekinthet meg. Kertész 1933-ban készített Torzulások (Distortions) című, női aktokat mutató…
febr. 17
9:10
Nincs gondja a reflektorfénnyel (Metropol)
Robin Wright Penn szerint nem mindig jó, ha az embert fotósok hada kergeti, de mindenkinek tudnia kell, hogy az ismertséggel mit vállal.
febr. 17
9:45
Festő készített képregényt a Toldiból (Infostart)
Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas festőművész készítette az illusztrációkat Arany János Toldi című elbeszélő költeményének legújabb kiadásához, amely nemrégiben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.
febr. 17
10:21
Klónozzák a legnagyobb orosz költőt? (Infostart)
Oroszország nemrég emlékezett legnagyobb költője, Alekszandr Puskin halálának 172. évfordulójára. Az 1837. február 10-én egy párviadal során halálos sebet kapott költő halálának körülményei még mindig heves vitákat vált ki, és felmerült annak a lehetősége is, hogy klónozni kéne a hazájában zseninek tartott Puskint.
febr. 17
13:04
Keret-novellákból készített darabot a Gólem Színház (Metropol)
Az egyik legnépszerűbb izraeli író, Etgar Keret novellái alapján készült színművet mutat be szerdán Budapesten a Gólem Színház; A trükk című darab premierjét a Kinoban, a volt Szindbád moziban tartják.
febr. 17
13:57
1944-ig 22 zsidótörvényt és 267 zsidóellenes rendeletet hoztak (Spa Trend Online)
A zsidóságot érintő diszkriminatív törvénykezés dokumentumait mutatják be februárban tematikus tárlatvezetésen a Holokauszt Emlékközpontban - közölte Csősz László, az intézet gyűjteményének vezetője az MTI-vel kedden.
febr. 17
15:46
Öt háború képei Magyarországon (Metropol)
Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photography-tól (ICP); a képeket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között bontották fel kedden Budapesten.
febr. 17
17:51
167 millió ezer Capa-fotóért (Infostart)
Több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt Robert Capa munkáiból a Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű magyar származású fotóművész hagyatékát gondozó New York-i International Center of Photographytól. A Magyarországra érkezett gyűjteményből márciusban a Nemzeti Múzeum, a júliustól pedig a Ludwig Múzeum rendez kiállítást.
febr. 17
20:16
Kevesebbet mozizunk (Metropol)
Közönségfilmek és ifjúsági filmek: ha szabadidőnkben moziba indulunk, leginkább ez vonz bennünket Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, az Art Mozi Egyesület elnöke szerint.
febr. 17
20:18
Bob Marley-re emlékeznek (Metropol)
Bodnár Tibor, annak a Ladánybene 27 együttesnek a tagja, amely Meets Another Day címmel az A38 hajón rendez Bob Marley-emlékkoncertet.
febr. 17
20:20
A szerelem újra megnyitja az ajtókat (Metropol)
Az időskori szerelem néha még ma is „kiveri a biztosítékot” a családokban, sokan nem értik, hogy 60-70 év felett hogyan szerethet egymásba két ember.
febr. 17
20:34
„Az utolsó üvöltés” – búcsúzik az F. O. System (Metropol)
A nyolcvanas évek kultikus dark-rock zenekara végleg elbúcsúzik a közönségtől: február 21-én a Petőfi Csarnokban tartják utolsó koncertjüket, mely az egyik szerzeményük után Az utolsó üvöltés címet kapta.
febr. 17
21:09
Telefon visszanéző (Spa Trend Online)
Nemrégiben e hasábokon már írtunk a Visszajátszás című sorozat indulásáról. Ám a rendszerváltás időszakát feldolgozó adások hétről hétre azt bizonyítják, hogy a műsor megér egy "rájátszásnyi" újabb értékelést. A legutóbbi adás a húsz évvel ezelőtti hazai telefon helyzetről szólt. Megkeresték például az egyik hetilapba akkoriban beíró Pasker Iván mérnököt, aki húsz évvel ezelőtti cikkében…

Keresés