2009. január 30. péntek

jan. 30
0:47
Vásáry Tamás a MÁV Szimfonikusokat vezényli (Metropol)
Két évtized után pénteken este lép ismét pódiumra a MÁV Szimfonikus Zenekarral Vásáry Tamás zongoraművész és karmester, aki a Zeneakadémia nagytermében nemcsak eljátssza Mozart C-dúr zongoraversenyét, hanem a hangszer mellől irányítja az együttest.
jan. 30
0:57
Robert Capa retrospektív kiállítása Belgiumban (Metropol)
Robert Capának, a XX. század egyik legjelentősebb fotóriporterének a képeiből nyílik retrospektív kiállítás pénteken Brüsszelben, a Belgiumi Zsidó Múzeumban.
jan. 30
1:07
Abba - The Show - ráadáskoncerttel (Metropol)
Két alkalommal - február 10-én és 11-én - is bemutatják Budapesten a világ legnagyobb ABBA-showját, amelyből eredetileg csak egy előadást terveztek. Az előadások mindkét nap fél 8-kor kezdődnek.
jan. 30
1:17
Magyar filmek a rotterdami fesztiválon (Metropol)
Fliegauf Benedek és Kardos Sándor legújabb alkotásainak világpremierje gazdagítja a szerdán kezdődött rotterdami filmfesztivál programját, a hollandiai seregszemle zsűrijének munkájában pedig Mundruczó Kornél rendező vesz részt.
jan. 30
1:27
Szoboravatás a Reneszánsz év zárónapján (Metropol)
A Reneszánsz év zárónapján, szerdán avatta fel eredeti helyén, a budai Várban Antonio Bonfini humanista történetíró II. világháborúban elpusztult mellszobrának másolatát Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Andrea Maria Antonini, az olasz humanista szülővárosa, Ascoli Piceno polgármester-helyettese.
jan. 30
1:37
A tavalyi legnagyobb kasszasiker: a Mamma Mia! (Metropol)
Rekordbevételek születtek a tavalyi év során a brit mozikban, köszönhetően az olyan kasszasikereknek, mint a Mamma Mia! vagy A kvantum csendje című filmek - közölte a brit Filmtanács.
jan. 30
1:47
New York: Csordultig magyar (Metropol)
Tavaly november végén beszélgettem a január 24-én kezdődő New York-i magyar évadról egy fáradt és boldog Orsós László Jakab­bal. A New York-i magyar intézet vezetője túl volt két és fél nehéz éven, az évad szervezésének legnagyobb részén.
jan. 30
1:57
Sukiyaki-Western Django (Metropol)
Számomra már a cím is bizarr, hiszen a „western” kifejezést két másik, távol-keletinek hangzó szóval együtt hallani nem mindennapi – majd amikor megtudtam, hogy a szóban forgó mű egyfajta „remake”, meglévő kis hitemet is kezdtem elveszíteni.
jan. 30
2:07
Szerencsés lehet a 13-as az Oscar gálán (Metropol)
A Brad Pitt főszereplésével készült Benjamin Button különös élete című film kapta a legtöbb jelölést - tizenhármat - a 81. Oscar-díjkiosztó gálára. A második legtöbb jelölés a Golden Globe-on taroló Danny Boyle-film a Gettó milliomos.
jan. 30
2:17
Amal szerint a világ (Metropol)
Amal Kumar Amélie, a franciák bájos hősnőjének távoli rokona lehet sejtésem szerint. Richie Mehta ma a mozikba került filmjében, az Amalban a szimpatikus - és francia társához hasonlóan kicsit furcsa - riksasofőr a jóindulat és a segítő szándék megtestesülése.
jan. 30
2:27
Ibiza, a gazdagok játszótere (Metropol)
Január 24-én szombaton a Privében játszik Smokin Jo, aki a kilencvenes évek londoni illegal rave-jeiből indulva nőtte ki magát a szigetország egyik legvagányabb, legkeresettebb női lemezlovasává. Interjú.
jan. 30
2:37
Szemle a javából (Metropol)
A 40. Magyar Filmszemle január 27-én a dokumentumfilmek vetítésével kezdődik az idei egyik új helyszínen, a MOM Parkban. A nyitógálát a Budapesti Kongresszusi Központban (BKK), a másik új helyen 29-én este tartják.
jan. 30
2:47
Elektronikus úton is lehet jegyet váltani a Filmszemlére (Metropol)
Az interneten keresztül is lehet jegyet venni a 40. Magyar Filmszemle Palace MOM Parkban tartott vetítéseire; az idén bevezetett rendszer nagyban megkönnyíti mind a mozi dolgozóinak, mind a nézőknek a dolgát - mondta Szabó Szabolcs, a Palace Mozihálózat informatikai csoportjának vezetője pénteken.
jan. 30
2:57
Könyv Mátyás király hétköznapjairól (Metropol)
Szemléletes képet nyújt a Mátyás király trónra lépésétől haláláig (1458-1490) tartó időszak hétköznapi világáról E. Kovács Péter Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyve, amelyet pénteken mutattak be az érdeklődőknek a Budapesti Történeti Múzeumban.
jan. 30
3:07
Átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait (Metropol)
A legtöbb díjat a Nyomozó, a legjobb filmnek járó B. Nagy László díjat a Delta kapta, Bacsó Péter munkásságát életműdíjjal jutalmazták a filmkritikusok.
jan. 30
3:17
Bezárás fenyeget több budapesti art-mozit (Metropol)
A Budapesti Art-mozi Egyesület a Fővárosi Önkormányzathoz fordul anyagi segítségért, mivel a a csökkenő támogatás, a növekvő üzemeltetési költségek és a gazdasági válság miatt várhatóan visszaeső nézőszám még jobban ellehetetleníti munkájukat.
jan. 30
3:27
Magyar filmek a Duna Televízióban (Metropol)
Többek között Tarr Béla, Bacsó Péter és Elek Judit filmjeit is műsorra tűzi A magyar film napjai elnevezésű sorozatában a Duna Televízió a 40. Magyar Filmszemle idején, január 26. és február 3. között.
jan. 30
3:37
Díjnyertes versenyfilmek a Magyar Televízióban (Metropol)
Díjazott magyar filmekkel, élő közvetítésekkel és interjúkkal várja nézőit a filmszemle idején az Magyar Televízió.
jan. 30
3:47
A családi lét nagy kérdései (Metropol)
A szabadság útjai a Wheeler házaspár történetén keresztül olyan kérdéseket feszeget, hogy fel kell-e áldozni a családért az álmainkat? Mi a férfi és a nő szerepe a társadalomban?
jan. 30
3:57
Underworld: vissza a kezdetekhez (Metropol)
Valójában meglepően pörgősre, izgalmasra és érdekesre sikerült, ami egy sorozat harmadik része esetében különösen pozitív.
jan. 30
4:07
Elveszett város és illúziók (Metropol)
Vannak nagy titkai az emberiség történelmének, és vannak írók, akik tökéletes témát találnak ezekben.
jan. 30
4:17
Az első 3D szexfilm (Metropol)
Egy hongkongi producer háromdimenziós erotikus filmmel akarja visszacsábítani a nézőket a mozikba.
jan. 30
4:27
Springsteen új lemeze (Metropol)
Working on a Dream címmel ma jelent meg Bruce Springsteen 16. stúdióalbuma, rajta egy Golden Globe-díjas felvétel is. Nyerje meg!
jan. 30
4:37
Heath Ledgert díjazta az amerikai színészegyesület is (Metropol)
Az amerikai film- és televíziós színészek egyesülete (Screen Actors Guild/SAG) idén Meryl Streepnek ítélte a legjobb női, Sean Pennek pedig a legjobb férfi főszereplő díját. Heath Ledger bizonyult a legjobb férfi mellékszereplőnek.
jan. 30
4:47
Megjelent Orszáczky Jackie egyik utolsó koncertje DVD-n (Metropol)
Jackie Orszáczky, a hetvenes évek legendás Syrius együttesének basszusgitárosa és énekese 2007 nyarán adta élete utolsó koncertjeit Magyarországon. Az A38 Hajó színpadán 2007. augusztus 9-én lépett fel, s több mint kétórás koncertjéről a Hajó stábja DVD-t jelentetett meg.
jan. 30
4:57
Jubilál a ma kezdődő Szemle (Metropol)
A dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével ma megkezdődik a 40. Magyar Filmszemle Budapesten. Ezzel párhuzamosan lehet szavazni a legjobb filmplakátra és akár online is megnézhető számos, a Szemlén vetítésre kerülő film.
jan. 30
5:07
McCartney és a Radiohead is fellép a Grammy-díjkiosztón (Metropol)
Paul McCartney és a Radiohead együttes is ott lesz az 51. Grammy-gálán február 8-án, a Los Angeles-i Staples Centerben. Az egykori Beatle kísérő együttesének tagja lesz Dave Grohl, a többszörös Grammy-nyertes Foo Fighters dobosa.
jan. 30
5:15
Megnyílt a 40. Magyar Filmszemle - A politikát idén nem érdekelte a mustra (Spa Trend Online)
Törőcsik Mari nyitotta meg a 40. Magyar Filmszemlét tegnap a Budapest Kongresszusi Központban. A hosszú ideig lábadozó művész megjelenésénél aligha lehetett volna ünnepélyesebb pillanata a jubileumi szemle nyitányának, hiszen a Kossuth-díjas művész pályája egybeforrt a magyar film elmúlt évtizedeivel. A nyitóünnepségen átadták az az életműdíjakat, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címet.
jan. 30
5:17
Az idei mustra a filmekről szól, nem a pénzről (Metropol)
A dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyével megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle; az eseményt Novák Emil filmrendező-operatőr, a szemletanács elnöke nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta: a mustra mind az öt versenykategóriájának mezőnye erős.
jan. 30
5:27
Broadway-musical Jackóval a Thrillerből (Metropol)
Musical készül Michael Jackson Thriller című videóklipjéből a sztár közreműködésével. Az 1982-ben megjelent Thriller album a világ legnagyobb példányszámban elfogyott lemeze lett.
jan. 30
5:37
A krimi nagyasszonya – vér nélkül (Metropol)
A Partvonal nemrég jelentette meg Agatha Christie Így éltünk Mezopotámiában című kötetét. A Christie életére kíváncsi olvasók nagy örömére most az Életem című önéletrajza is megjelent magyarul.
jan. 30
5:47
Modern kori Hamupipőke-történet (Metropol)
Az idei Operabálon haramadik alkalommal válthatja valóra gyermekkori álmát öt szerencsés hölgy, akik Hamupipőkeként szórakozhatnak majd egész éjszaka a többi 2000 vendéggel. Több mint félezer jelentkező közül húsz lányt sorsoltak ki, akik egy jelképes cipőpróbán vehettek részt a tegnap.
jan. 30
5:57
A mesét is komolyan veszi (Metropol)
Ciró, Pepe és Lőri, azaz a Cipelő cicák, Rumini, a furfangos kisegér, és Csiribí, a tündérfiú - a csodafigurák mindannyian Berg Judit fantáziájának édesgyermekei, sok magyar kisgyermek legjobb barátai. Judit a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) ítészeit is elvarázsolta meséivel: a kétévente kiadott IBBY Honor Listre, azaz egyfajta dicsőséglistára került Ruminije. A díj kapcsán meséről,…
jan. 30
6:07
„Az alapötlet automatikusan hozta magával a kort” (Metropol)
Kenyeres Bálint A repülés története című kosztümös rövidfilmje nyitja az idei szemlét.
jan. 30
6:17
Elhunyt John Updike amerikai író (Metropol)
76 esztendős korában elhunyt John Updike Pulitzer-díjas író, a modern amerikai próza egyik legkiemelkedőbb képviselője, az emberi kapcsolatok, a szex, a válás és egyéb kalandok nagy tudású krónikása. Halálát tüdőrák okozta.
jan. 30
6:27
Egy olasz filmkritikus írt könyvet Jancsó Miklósról (Metropol)
Jancsó Miklósról írt könyvet Giacomo Gambetti olasz filmkritikus és esszéista.
jan. 30
6:37
Nouvelle Vague az A38-on (Metropol)
A '70-es és '80-as években sikeres punk és új hullámos előadók fejében egykor talán megfordulhatott, hogy dalaikat később fel fogják dolgozni, de azért Billy Idol vagy Paul Simonon a Clashből nem gondolta, hogy brazil bossa nova stílusban értelmezik újra őket.
jan. 30
6:47
Készül Spielberg Tintinje (Metropol)
Jamie Bell, a Billy Eliot sztárja és a Bond-színész Daniel Craig alakítja Steven Spielberg készülő Tintin-trilógiájának főbb szerepeit.
jan. 30
6:57
Magyar koprodukciós film a Berlinale versenyprogramjában (Metropol)
Hosszú idő óta ismét szerepel magyar részvételű játékfilm a február 5-én kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában: a Berlinalén tartják a Katalin Varga című, román-brit-magyar koprodukcióban készült alkotás világpremierjét.
jan. 30
7:07
Andy Warhol-kiállítás nyílik Szegeden (Metropol)
Andy Warhol, a huszadik századi képzőművészeti irányzat, a pop-art legnépszerűbb képviselőjének alkotásaiból nyílik kiállítás február 7-én a szegedi Reök-palotában.
jan. 30
7:17
A Simply Red az idei Kapcsolat koncerten (Metropol)
A Simply Red lesz a sztárvendég az idei Kapcsolat koncerten, amelyet június 27-én rendeznek Budapesten, a volt Felvonulási téren.
jan. 30
7:21
Készülnek az alternatív helyszínek Pécset (Spa Trend Online)
Alternatív helyszínek készülnek arra hogy ott rendezzék az Európa Kultúrális Fővárosa rendezvényeit ha a tervezett épületek nem készülnek el 2010-ig
jan. 30
7:27
Mindennapi őrületek (Metropol)
A francia író, Jean-Marie Gustave le Clézio nevét sokáig kevesen ismertük. Egy irodalmi Nobel-díj kellett ahhoz, hogy e szerzőről tudomást szerezzen a nagyvilág.
jan. 30
7:36
"Messziről jöttem vissza, hogy megnyissam a 40. Magyar Filmszemlét" (Infostart)
Törőcsik Mari színművész csütörtök este hivatalosan is megnyitotta a 40. Magyar Filmszemlét. Az ünnepélyes megnyitón átadták az Filmszemle életmű-díjait és a Magyar Mozgókép Mestere díjat.
jan. 30
7:37
Születésnapi Caramel koncert (Metropol)
Különleges koncertet ad a Megasztár2 győztes Molnár Ferenc Caramel.
jan. 30
7:47
Egy szuperkutya szuperkalandjai (Metropol)
Volt szuperugatása a földet is megrengeti, de minimum felszaggatja az aszfaltot, valamint könnyed mozdulattal hajlít rácsot, és ez még csak ízelítő képességeiből.
jan. 30
7:57
„Auschwitz Album” Los Angelesben (Metropol)
A Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából nyílt meg exkluzív kiállítás a Los Angeles-i Holocaust Múzeumban „Auschwitz Album” címmel.
jan. 30
8:07
Új Tomb Raider, Jolie nélkül (Metropol)
Lara Croft, az akcióhős régész kalandjai hamarosan folytatódnak a mozivásznon - ám ezúttal már Angelina Jolie nélkül.
jan. 30
8:17
ef Zámbó-kiállítás a szegedi Reök-palotában (Metropol)
A kortárs magyar képzőművészet "fenegyereke", ef Zámbó István alkotásaiból nyílik reprezentatív kiállítás pénteken a Reök-palotában. A csaknem száz festmény, grafika és szobor többsége magángyűjteményekből érkezett Szegedre.
jan. 30
8:27
Elek Judit: sokan drukkolnak nekem (Metropol)
„Nagyon egyszerűen megfogalmazva örömet érzek. Sok szeretetet és segítséget kapok azoktól az emberektől, akikkel együtt dolgozom, vagy akik drukkolnak annak, amit csinálok vagy képviselek” - mondta Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró.

Keresés