2009. január 30. péntek

jan. 30
0:09
Új év, új fogadalom (HáziPatika)
Az év első hónapjában igyekszik mindenki eleget tenni a szilveszterkor tett ígéretének. Szeretne több figyelmet fordítani az igazán lényeges teendőire, elsöpörni a hátráltató gondolatait. Lássuk, mire érdemes figyelni, hogy...
jan. 30
0:13
A kávé megvédhet az Alzheimer-kórtól?! (HáziPatika)
Finn és svéd kutatók közleménye szerint a mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztó középkorú emberek jelentősen csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját.
jan. 30
5:12
Alsónadrágban prédikált és orgiákat szervezett a szektavezér (Infostart)
Háromnapos hajtóvadászat után letartóztatták egy indonéz szektavezért, aki alsónadrágban szokott prédikálni, és követőit orgiák szervezésére és azokon való részvételre buzdította.
jan. 30
5:39
Új gyógyszer a túlsúly elleni harcban (WebBeteg)
Magyarországon is komoly népegészségügyi probléma az elhízás és az abból adódó betegségek gyakorisága. A közeljövőben új, vény nélkül kapható elhízás elleni gyógyszer kerül forgalomba, amely kiegyensúlyozott táplálkozás mellett növeli a fogyás mértékét - jelentette be a gyártó cég.
jan. 30
5:48
Húszmillió dollárnyi kokain utazott a hajón (Infostart)
Húszmillió dollár értékű kokaint foglalt le a dél-afrikai rendőrség egy külföldi hajón - közölték csütörtökön a bűnüldöző szervek.
jan. 30
8:30
Igaz "mese" a férfiról, aki megkívánta felebarátja feleségét... (Életforma)
Ez a férfi valójában nem egyedüli "példány". Valószínűleg a Biblia tízparancsolatát se olvasta, és feltehetően ösztönösen cselekedett, amikor megkívánta gyerekkori jó barátja feleségét...
jan. 30
9:06
Buddhista lett az amstetteni rém (Infostart)
A márciusi tárgyalásra váró Josef Fritzl felvette a buddhista vallást. Az amstetteni rémként elhíresült osztrák férfi felajánlotta, hogy tanulmányozhatják elméjét, ha ezáltal sikerül rájönni, mi vitte rá a szörnyűségekre.
jan. 30
9:42
Több mint száz állatot fogadott be egy pár (Infostart)
Állatkertté változtatta otthonát egy brit pár, akik több mint száz állatot fogadtak be.
jan. 30
9:51
Tények és tévhitek az anyagcseréről (WebBeteg)
Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.
jan. 30
10:18
Védekezzen, mint Michael Jackson! (Életforma)
A műtős maszkok talán viccesen néznek ki, de egy nemrég végzett tanulmány szerint ezek jelenhetik a legjobb védelmet az influenza és a megfázás ellen.
jan. 30
10:36
Mindennapi kenyerünk: miből is készül? (HVG)
A búza sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, magas sikértartalmának köszönhetően lesz a kenyér laza szerkezetű. A búzából liszt, dara, gríz és korpa is készül, sőt sör- és szeszfőzéshez is használják. A búzalisztből készített búzakeményítőt az ételek sűrítéséhez a magánháztartások és az élelmiszeripar egyaránt alkalmazza. Kedveltek a puffasztott búzatermékek is.
jan. 30
10:54
Veszélyes nitritek - A füstölt és sózótt hús növeli a leukémia kockázatát (WebBeteg)
Egy új kutatási eremény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.
jan. 30
11:27
Gyöngyszemek Erdélyből (Lakáskultúra)
Lakásunk díszítéséhez nemcsak modern, de míves régi darabokat is választhatunk, így például az erdélyi kerámiaművészet gyöngyszemeiből.
jan. 30
11:30
Amelyik műanyag kutya ugat... (Életforma)
Hogy mire jó az elemes eb és a tölcsérnyakú elefánt? Drága, a gyerek cserébe nem lesz zseni tőle. De legalább jól szórakozik.
jan. 30
11:57
Két antidepresszánst jobbnak talált a többinél egy átfogó tanulmány (WebBeteg)
Tizenkét antidepresszánst és 26 000 pácienst érintő elemzéséből azt a következtetést vonta le egy nemzetközi orvoscsoport, hogy két szer valamivel hatásosabb a közepes és súlyos depresszió kezelésében, mint a többi.
jan. 30
13:00
Nehezebben gyűrik le éhségüket a nők (WebBeteg)
Egy új kutatási eredmény talán magyarázatot ad arra, miért is magasabb a túlsúlyosak aránya a nőknél. Ők ugyanis sokkal kevésbé tudnak ellenállni kedvenc ételeiknek, mint a férfiak. A kutatókat meglepte a nemek közötti ilyen jellegű különbség, s próbálják megérteni az agyműködés ilyen irányú mechanizmusát.
jan. 30
13:54
Hatvannégy éve nem látott madarat figyeltek meg a Dunán (Infostart)
Sarki sirályt láttak a Dunán Dunavecse térségében. Utoljára 1935-ben volt megfigyelési adat Magyarországon e ritka, sarkvidéki fajról, de akkor egy tűzvészben elvesztek a madárról szóló feljegyzések. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa közölte: most két madárgyűrűző figyelte meg a madarat.
jan. 30
14:03
Feleslegesen megindított szülések (WebBeteg)
Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan" szülésmegindítás (szülésindukció) állapítható meg.
jan. 30
15:06
Sclerosis multiplex - Őssejtbeültetéssel gyógyítható? (WebBeteg)
A sclerosis multiplex korai fázisában végrehajtott őssejtbeültetés stabilizálja, egyes esetekben pedig vissza is fordítja az idegrendszeri rendellenesség kifejlődését - tapasztalták chicagói orvosok.
jan. 30
15:24
Miért veszélyes télen a fogyókúrázás? (Blikk)
Rengeteg fehérje és vitamin, változatos étrend – így védekezhet szervezetünk télen a baktériumok és a vírusok ellen, ezért ilyenkor nem ajánlott diétázni.
jan. 30
15:24
Veszélyes a hideg az idősek számára (Életforma)
Kihűlés, fagyási sérülés, elesés: ilyen és ehhez hasonló veszélyeket tartogat a téli időszak az idősek számára, óv az Amerikai Geriátriai Társaság Az Időskorúak Egészségéért Alapítványa.
jan. 30
15:57
Őssejtátültetéssel a szklerózis multiplex ellen (HVG)
Csontvelői őssejtek átültetésével fordították vissza a szklerózis multiplex tüneteit korai stádiumban lévő pácienseknél - írják amerikai kutatók a brit Lancet orvosi folyóiratban.
jan. 30
16:18
Élvezze hétvégén a kubai forróságot! (Életforma)
Kellene valami jó kis buli, ahol van vérpezsdítő latin zene, kubai táncosnők, színes jelmezbe öltözött vendégek.
jan. 30
17:12
A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot jelezhet (WebBeteg)
Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet, s ez számos kellemetlen tünet kialakulását idézi elő.
jan. 30
17:27
Kísérleti egereknél sikerült legyőzni a súlyos agydaganatot (HVG)
Az immunrendszer serkentésével és génterápiával kísérleti egerekben sikerült legyőzni az egyik legagresszívabb agydaganatot, a glioblasztómát.
jan. 30
17:29
Engedélyezték az internetes gyógyszerárusítást Belgiumban (HVG)
Megkezdődik Belgiumban a gyógyszerek internetes árusítása, miután megjelent az erről szóló királyi (azaz kormány) rendelet - jelentette be a La Libre Belgique című napilap pénteken.
jan. 30
19:36
Levélkézbesítés postásmacskával (Infostart)
Azzal szerzett magának hírnevet egy macska egy angol kisvárosban, hogy a postással együtt járja a házakat, és kézbesíti a leveleket.
jan. 30
19:38
Öngyilkosság webkamerán közvetítve (Infostart)
Egy lengyel férfi webkamerája előtt akasztotta fel magát, és öngyilkosságát ezrek nézték élőben az interneten.
jan. 30
19:54
Michelle Obama terhes? (Infostart)
Beindult a pletykamalom Amerikában: meg nem erősített hírek szerint úton van a Fehér Házba az elnöki házaspár harmadik gyereke.
jan. 30
19:56
Hároméves lánya szeme láttára szúrták le a férfit (Infostart)
Kislánya szeme láttára szúrtak le egy férfit Nagy-Britanniában. A 26 éves férfi éppen újszülött gyermekét és feleségét akarta meglátogatni a kórházban, amikor rátámadtak.
jan. 30
20:12
Együtt cigizik a szülő és a gyermek? (Infostart)
Nagyobb eséllyel válik dohányossá az a fiatal, aki tinédzserkorában szüleitől is azt látta, hogy cigarettáznak. A kutatók arra is rámutattak: a szülői magatartás hatása sokkal nagyobb, mint ahogy azt eddig gondolták.
jan. 30
20:21
Féreggén segíti az oxigénhiányos sejtek túlélését (WebBeteg)
A szélütés vagy szívinfarktus miatti oxigénhiányos sejtek megmentését is segítheti egy aprócska féregben most azonosított gén tanulmányozása - állítják amerikai kutatók.
jan. 30
21:06
Az új szuperétel: a szilva (Infostart)
Tudósok szerint az eddig alábecsült szilva az új egészséges szuperétel: egy darab belőle legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy maréknyi fekete áfonya.
jan. 30
21:42
Mit tesz, ha az orvos kialussza magát! (Infostart)
Számottevően kevesebb hibát követnek el munkájuk során azok az orvosok, akik kevesebbet dolgoznak, és több idejük marad a regenerálódásra. Egy nagy-britanniai felmérés szerint 33 százalékkal csökkenthető így a kezelések során elkövetett hibák száma.

Keresés