2009. január 16. péntek

jan. 16
0:12
Orvosi szemmel: az epekőről (HáziPatika)
Az epekövesség gyakori betegség, de sok esetben nem okoz tünetet vagy éppen az atípusos tünetek miatt nem mindig egyszerű a diagnózis. Az epehólyagból eredő típusos epegörcs azonnal felveti az epekövesség gyanúját. Lássuk miről is...
jan. 16
0:16
Műtét után szteroid? (HáziPatika)
Fokozza az utóvérzés veszélyét a mandulaműtét után beadott dexametazon (szteroid), ám a hányinger és hányás előfordulását lecsökkenti az előzetes eredmények szerint. A vérzés rizikó miatt azonban biztonsági okokból meg kellett a...
jan. 16
5:24
A legnagyobb fogyókúrás tévhitek (WebBeteg)
A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk? Tisztázzuk.
jan. 16
5:33
Az internetes társkeresés buktatói (HVG)
Nők és férfiak tízezreinek fényképe, bemutatkozása lelhető fel a különböző internetes párkereső oldalakon, társközvetítő irodák adatbázisában – temérdek lehetőség az ismerkedésre. Ilyen kínálatból könnyű társra találni, vonhatnánk le a gyors, ám helytelen következtetést. Megkíséreltük kideríteni, mi lehet az oka, hogy e zavarba ejtő bőség ellenére is egyre több a magányos ember.
jan. 16
6:12
Ne hagyd magad csőbe húzni! (Blikk)
Évről évre egyre kifinomultabb módszerekkel próbálnak vásárlásra csábítani a kereskedők.
jan. 16
6:14
Vasalj okosan! (Blikk)
Létezik néhány praktikus fogás, amellyel könnyebb és gyorsabb lesz a vasalás, s így időt, energiát és pénzt is megtakaríthatunk.
jan. 16
6:30
A nők kiszagolják az erekciót (Életforma)
A Rice Egyetem új tanulmánya, mely a Journal of Neuroscience-ben jelent meg, kimutatta, hogy a társas érzéseket, beleértve a szexuális jellegűeket is, az emberi verejték közvetíti.
jan. 16
8:15
Megszűnik a pécsi tüdőszanatórium (HVG)
Megszűnik a Baranya Megyei Kórház pécsi tüdőszanatóriuma január végén, az ingatlant a fenntartó megyei önkormányzat értékesíti, a pénzt pedig a kórház adósságának csökkentésére fordítja.
jan. 16
9:30
Csak óvatosan az alkohollal a terhesség alatt! (Infostart)
Azok a gyermekek, akiknek magzati korukban édesanyjuk alkoholt fogyaszt, nagyobb eséllyel nyúlnak a szeszhez, már tinédzserkorukban is - derül ki egy friss kutatásból.
jan. 16
9:30
"Akkor most ki itt a lelki nyomorék...?" (Életforma)
Te egy lelki nyomorék vagy! - halljuk, vagy éppen mondjuk elég gyakorta ezt a szörnyű mondatot. Vajon mi az oka, hogy nagyon sok embernek eltorzult, beteges és kicsavarodott a lelki világa?
jan. 16
9:36
Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell (WebBeteg)
2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.
jan. 16
10:06
Tinédzser lány megerőszakolásával vádolják a Premiere League sztárját (Infostart)
A rendőrség megkezdte a nyomozást egy tinédzser lány megerőszakolásával kapcsolatban, amellyel az angol első osztályú labdarúgó bajnokság egyik sztárját vádolják. A lányt egy éjszakai klubban erőszakolták meg.
jan. 16
10:24
Sokkolta a tokaji furmint a lyoni sztárséfet - képgaléria (Infostart)
A hollandiai Wine Professional szakkiállításon igen jól fogadták a magyar borokat. A Tokaj-hegyaljai Királyudvar Pincészet száraz furmintja jutott a legmagasabbra: az eseményen részt vevő franciaországi három Michelin csillagos séf, Christopher Müller több bor közül végül a magyar furmintot választotta ételbemutatója egyik főszereplőjének.
jan. 16
10:24
Pályázza meg a világ legjobb állását! (Életforma)
Feküdni a fehérhomokos tengerparton, fürödni az óceánban, élvezni a napsütést, mindezért pedig még fizetést is kapni. Álmodni sem lehetne szebbet!
jan. 16
10:57
Szőlővel a fehérvérűség ellen (HVG)
Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére. A sejttenyészetben végzett vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.
jan. 16
11:00
Hat mítosz a szexről (Infostart)
A szexualitással kapcsolatos tévhitek igen ártalmasak lehetnek. A nem kívánt terhesség vagy a nemi betegségek azonban megelőzhetőek, ha felismerjük, mit tudtunk vagy csináltunk rosszul.
jan. 16
11:18
Airbus a Hudson folyón - hogyan okozhat balesetet egy madár? (Infostart)
Hogyan képes egy madár földre kényszeríteni egy hatalmas utasszállító repülőgépet - a kérdés ismét sokakban felmerülhet az után, hogy New Yorkban vadlibarajjal találkozott egy Airbus 320-as, amelynek mindkét hajtóműve leállt, és a gép a Hudson folyóra szállt le.
jan. 16
11:18
A bejárónő bizalmi állás (Életforma)
Életünk szerves részévé vált mára a háztartási alkalmazott, úgy van rá szükségünk, mint egy jó fodrászra, kozmetikusra.
jan. 16
11:36
Újabb ausztriai rémtörténet: negyven éven át dolgoztatták rabszolgaként (Infostart)
Osztrák szociális munkások azt állítják: egy olyan nőt szabadítottak ki egy alpesi farmról, akit több mint negyven éven keresztül tartottak ott rabszolgaként.
jan. 16
11:42
Alzheimer-kór ellen kávéval? (WebBeteg)
A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.
jan. 16
12:09
Genetikai kotyvalék mint szerelmi bájital (HVG)
A házassági tanácsadóknak hamarosan nem kell szócséplésbe bocsátkozniuk, ha egy házasság megmentésére készülnek, elég lesz a genetikai vizsgálat vagy a recept. Néhány kutató ugyanis a genetikai kompatibilitás feltérképezése mellett olyan vegyületeken dolgozik, amely a vonzalmak felkeltése érdekében manipulálni tudja az agyat.
jan. 16
12:11
Egy hormon miatt léphetnek félre a nők (HVG)
Az egyik kulcsfontosságú nemi hormon magas szintje hűtlenségre hajlamosítja a szépségükkel elégedett vonzó nőket - derül ki egy szerdán közzétett vizsgálatból.
jan. 16
12:27
Pánik a cégnél: mitől retteghetünk? (HVG)
Hogyan tudnak helytállni munkahelyükön a pánikbetegek? Miért titkolják a rájuk törő pánikrohamokat, és ki segít, hogy legyőzzék a krónikus szorongást? Magyarországon a lakosság negyede átélt már testi tünetekkel – heves szívdobogással, izzadással, olykor halálfélelemmel – járó rohamokat. A stresszes életkörülmények, a feszített munkatempó, a versenyhelyzet egyre több áldozatot követel. Pánik van.…
jan. 16
12:30
Nem mese: egyre közelebb a láthatatlanná tévő kabáthoz (Infostart)
A Harry Potter-filmeket még nem látták, egyesült államokbeli kutatók azonban hamarosan megoldják a film egyik rejtélyét, ugyanis elkészül a láthatatlanná tevő kabát prototípusa.
jan. 16
12:45
2008: szenzációs orvosi beavatkozások (WebBeteg)
Teljes petefészek-átültetés, teljes arcátültetés, őssejtes légcsőátültetés, korai teszt a Down-kór szűrésére - csak néhány azon eljárások közül, amelyeket 2008-ban sikerült először elvégezniük az orvosoknak. Összegyűjtöttük az elmúlt egy év külföldi és hazai orvosi sikereit.
jan. 16
12:45
Milyen az ideális gyerekszoba? (Lakáskultúra)
Változnak az idők - változik gyerekeink ízlése is. Már régen nem az a mérvadó a gyerekszoba berendezésénél, hogy lakója nemére való tekintettel mindent kékben vagy rózsaszínben lássunk. Ahogy a mai mesefigurák sem emlékeztetnek a korábbiakra, úgy a gyerekek öltözködésében és ízlésében is sok minden megváltozott, átalakult. Nem véletlen, hogy a gyerekek környezetét is egészen más szempontok…
jan. 16
12:48
Nem számít a válság, jól fogynak a videojátékok (Infostart)
A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában már több mint 22 millió videojáték-konzollal rendelkezik a lakosság, a Nintendo ugyanis rekordot döntött tavaly, miután 3 milliót adott el a Wii-ből.
jan. 16
13:06
Rendkívüli hírrel sokkolta a nézőket a BBC híradója (Infostart)
A BBC híradásai napjainkban a gázai véres jelenetekkel kezdődnek és tömeges elbocsájtások bejelentésével folytatódnak. Amikor a bemondó a hírek végén közölte, hogy még egy frissen érkezett gyorshír következik, tízezrek kapták fel a fejüket: már megint mi történt?
jan. 16
14:18
Semmin nem kell görcsölni (Életforma)
Európában, így Magyarországon is számos embert gyötörnek rendszeresen hasi görcsök. A hasi fájdalmak leggyakoribb okai közé tartozik az irritábilis bél szindróma (IBS), a gyomor- és nyombélfekély, az epeutak megbetegedései mellett.
jan. 16
14:51
Gyógyhatású növényeink (WebBeteg)
Manapság az emberek gyakran legyintenek, ha egy rutinvizsgálat során bármilyen elváltozásra fény derül. A fokozott tempó és a stressz miatt sokan a könnyebb utat választják, hiszen sokkal egyszerűbb egy tablettát bevenni és attól várni a gyógyhatást, mint odafigyelni a helyes táplálkozásra és megfelelő minőségű táplálékkiegészítőket fogyasztani.
jan. 16
15:30
Röhögjünk egy jót! (Életforma)
Télen, amikor kicsit a depresszióhullám mindenki felett átcsap, muszáj keresni a kicsi örömöket. Összeszedtem erősítésül és felvidításul az örömeimet, amikkel nap mint nap találkozom. Gondoltam megosztom másokkal is. Csokorba szedve, ahogy eszembe jut. Mert most nyáron kell tudatosítani őket, és mélyre elrakni.
jan. 16
15:48
Mézzel a reumatikus panaszok ellen (Blikk)
A reumatikus eredetű betegségek talán a téli időszakban kínozzák leginkább az embert. A betegség kiváltó okai között a szakemberek a nem megfelelő táplálkozást is kimutatták. A méz segítségével orvosolhatjuk a bajt.
jan. 16
15:54
Jobb a gyermeknek az anyja ölében - A hordozásról (WebBeteg)
Az emberi újszülött az úgynevezett hordozott utódok közé sorolható, vagyis feltételezhető, hogy néhány tízezer évvel ezelőtt őseink a testükön hordták újszülötteiket. Erre utal az újszülöttek veleszületett fogóreflexe is.
jan. 16
16:39
A hat legdivatosabb fogyókúra (HVG)
Kijózanodtunk. Már 2009 van, semmi kétség. Hol vannak már a tavalyi ünnepek és a gondtalan falatozás! Lassan itt a tél közepe, a sok ruha nem rejt el örökké. Gondolatainkba szövi magát egy misztikus szó: fogyókúra.
jan. 16
16:57
Emlékeznek génjeink a cukorbevitelre (WebBeteg)
Génjeink akár két hétig is emlékeznek az egyszeri, nagymennyiségű cukorbevitelre, melynek káros hatását a helytelen étrenddel tovább fokozhatjuk - állítják ausztrál tudósok.
jan. 16
18:12
Különleges műtéten esett át a fővárosi állatkert gorillája (Infostart)
Először végeztek hasűri műtétet gorillán Magyarországon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, de világviszonylatban is ritkaságnak számít az ilyen operáció.
jan. 16
18:30
Tíz dolog, ami zavart okozhat a férfiaknál (Életforma)
Ha a szerelmi élete a heves tornádóból enyhe szellővé alakult, akkor ezzel nincs egyedül. A szextől való tartós idegenkedés komoly probléma, de ha csak átmenetileg csökken az érdeklődése, az teljesen normális.
jan. 16
20:06
Mit tegyen és mit ne tegyen fagyási sérülés esetén? (WebBeteg)
Az elmúlt napok hideg időjárásában méginkább oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt elkerüljük a fagyási sérülések esélyét. Ehhez szeretnénk néhány tippet adni.
jan. 16
20:18
Gyémántgyűrű bizonyíthatja az író titkos kapcsolatát (Infostart)
Egy gyémántköves aranygyűrű lehet a bizonyíték arra, hogy a híres író, Charles Dickens titkos szerelmi viszonyt tartott fenn az egyik unokatestvérével, a viszonyból pedig egy gyermek is született.
jan. 16
20:36
Kötött agy - egy év kellett az elkészítéséhez (Infostart)
Egy egyesült államokbeli pszichiáter egyéves kitartó munkával megkötötte az anatómiailag korrekt emberi agyat.
jan. 16
20:54
Már nem divat az ebédszünet (Infostart)
A legtöbb brit hivatalnok nem tart szünetet a munkájában délben vagy ha meg is áll, éppen csak azért, hogy bedobjon egy szendvicset.
jan. 16
21:12
Tragédiák napról napra (Infostart)
A szegényebb országokban élő nőknek 300-szor nagyobb esélyük van arra, hogy belehalnak a szülésbe, mint a fejlett világ lakóinak - figyelmeztet az Unicef. Nigerben a legrosszabb a helyzet.
jan. 16
21:30
Rács mögé dugják Boy George-ot (Infostart)
Egy férfiprostituált jogtalan fogvatartásáért tizenöt hónapos börtönbüntetésre ítélte Boy George énekest az angol koronabíróság. A nyolcvanas évek egyik legnagyobb sztárja londoni lakásában bilincselte a falhoz az "örömfiút".
jan. 16
21:48
Kevesebb halálos balesetet okoznak az idősebbek (Infostart)
A társadalom elöregedése következtében egyre több az idősebb sofőr az utakon, de a statisztikák szerint ez nem jelent nagyobb veszélyt közlekedési szempontból. Az idősek óvatosabbak, lassabban vezetnek, és egyre kevesebb balesetet okoznak.
jan. 16
22:06
Zöld villamos segít az autista gyerekeknek (Infostart)
Egy zöld villamos és a barátai tanítják arra az autista gyerekeket, mit jelent a mosoly, milyen érzelmeket fejez ki az arc. A különleges DVD egyik szellemi atyja Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Központjának igazgatója, a Boratként világhírűvé vált Sasha Baron-Cohen unokatestvére.

Keresés