2009. január 20. kedd

jan. 20
0:06
Herpeszvírusok: lelki okok a háttérben (HVG)
HSV-1, HSV-2, VZV, EBV – a rövidítések azokat a viszonylag nagyméretű herpeszvírusokat takarják, amelyek a leggyakrabban okoznak tüneteket. Bár az emberek legalább 80-90 százaléka hordozza a vírust, csupán az érintettek negyede az, akinél valóban panaszt okoz a kiírthatatlan kórokozó.
jan. 20
0:30
Többet ártunk, mint segítünk (HáziPatika)
Közlekedési balesetek nap mint nap történnek, de vajon hány sérültnek van olyan szerencséje, hogy szakszerű segítséget kap a járókelőktől? Elsősegélynyújtásból sokan megbuknánk - derül ki Hornyák István, a Semmelweis Egyetem...
jan. 20
0:34
Gyakran a sebész a hibás, ha nem sikerül a csípőprotézis-műtét (HáziPatika)
Bár a csípőprotézis-műtét biztonságos és hosszantartó fájdalommentességet biztosít, korántsem mindig tökéletes. Ha valamilyen gond lép fel, az gyakrabban róható fel a sebész hibájának, mint a protézisnek magának.
jan. 20
4:55
Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai (WebBeteg)
Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
jan. 20
6:06
Hogyan óvjuk a vesénket? (Blikk)
Sokszor az öltözködés számlájára is írható, hogy egyre többen fordulnak vesepanaszaikkal orvoshoz.
jan. 20
7:18
"Amerikából jöttem...szifilisszel és chlamydiaval!" (Életforma)
Két nemi úton terjedő betegség, a chlamydia és a vérbaj egyre inkább terjed az Egyesült Államokban - állítja egy jelentés, mely a Los Angeles Times weboldalán szerdán.
jan. 20
8:12
Meglepődtek az unokák: nagymama lett a nagypapa (Infostart)
A sikeres londoni üzletember évtizedek óta arra vágyott, hogy női testben élhessen. Több évig tartó hormonkezelés és hét műtét után a tizenegyszeres nagypapa Michelle néven kezd új életet - és már a szerelem is rátalált.
jan. 20
8:30
"Az önkéntes munka fellendíti a szexuális életet" (Infostart)
Egy angol parlamenti képviselő szerint az önkéntes munka 17 százalékkal javítja a fiatalok szexuális életét. Civil szervezetek szerint az ilyen kijelentések nevetségessé teszik a munkájukat, az önkénteseket inkább a segítő szándék motiválja, nem a szex.
jan. 20
8:48
Újabb túszdráma: a nagymama elrabolta a mosógépszerelőt (Infostart)
Egy angol nő túszul ejtette a szerelőt, mert már belebetegedett abba, hogy folyamatosan elromlik a mosógépe. A túszdráma szerencsésen végződött, a szerelő sértetlenül megúszta az esetet.
jan. 20
9:06
Cápával húzatta magát a szörfös - hajmeresztő videóval (Infostart)
Egy pofátlanul bátor szörfös "lestoppolt" egy fehér cápát, és a ragadozóval húzatta magát. A "cápaszörföt" a bámészkodók elképedve nézték a partról, egyiküknek sikerült videóra venni az elképesztő mutatványt.
jan. 20
9:24
A gyerekek csak 22 éves korukra becsülik meg a szüleiket (Infostart)
Egy internetes felmérés szerint a gyerekek csak 22 évesen kezdik igazán becsülni a szüleiket, akiknek akkor már a tanácsát is jobban elfogadják az élet fontos kérdéseiben. Ehhez azonban az kell, hogy az egykor lázongó gyerek önálló életet kezdjen.
jan. 20
10:00
Letartóztatták, mert részegnek hitték, pedig cukorbeteg volt (Infostart)
Meghalt az a brit nyugdíjas, akit ittas vezetésért tartóztattak le, pedig valójában nem részeg, hanem cukorbeteg volt.
jan. 20
10:09
Válasszunk stílusunkhoz tárgyat! (Lakáskultúra)
Hogy tisztában legyünk az idei trendekkel, nem árt belenézni, megismerkedni a nagy cégek aktuális kínálatával. Íme az Esprit (t)rendes ajánlata.
jan. 20
10:09
Fekete nyelv - Mi okozza? Az orvos válaszol (WebBeteg)
Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.
jan. 20
10:18
Hihetetlen! Kovács Áron harmadszor is visszavágott...! (Életforma)
Az e heti "Hal a tortán" tegnap esti vendéglátója Kovács Áron volt, aki úgy tűnik, hogy már sohase kerülhet be a halhatatlan "gasztro-guruk" dicső táborába. Ismét kapott egy esélyt, hogy elkápráztasson bennünket főzőtudományával. Mindhiába.
jan. 20
10:54
A pápa meghódítja a Youtube-ot (Infostart)
XVI. Benedek pápa forradalmi újításra készül: jövő héten elindítja saját oldalát a Youtube-on. Nem ez az első eset, hogy a Szentszék a modern technikát alkalmazza hívei informálására.
jan. 20
11:12
(T)rendes ajánlat stíluskeresőknek (Lakáskultúra)
Hogy tisztában legyünk az idei trendekkel, nem árt belenézni, megismerkedni a nagy cégek aktuális kínálatával. Lakberendezési ötleteket is kaphatunk a gyönyörűen berendezett enteriőrökből. Íme az Esprit (t)rendes ajánlata.
jan. 20
11:13
Mikor számítunk halottnak? Módosítanák a halál fogalmát (WebBeteg)
Az amerikai Bioetikai Elnöki Tanács javaslata szerint az agykérgi funkciók megszűnése után halottá lehetne nyilvánítani az embereket. Ez megkönnyítené a szervátültetéseket és gyógyszerkísérleteket.
jan. 20
11:30
A tíz legegészségesebb élelmiszer (Életforma)
Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzője összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...
jan. 20
11:48
Befecskendezhető nanorobotokat fejlesztettek ki agyműtétekhez (HVG)
Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű - azaz 2-3 hajszál szélességű - nanorobotot dolgoztak ki, amely elvileg képes agyi műtéteket végrehajtani, miként az az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben történt.
jan. 20
12:03
Döntöttünk, ki így, ki úgy: ők lettek az év kórházai 2008-ban! (HáziPatika)
Négy évvel ezelőtt indult útjára az Év Kórháza internetes szavazás. Az elmúlt négy év mindegyikében éles verseny alakult ki a versengő kórházak között, ám a múlt év minden eddiginél izgalmasabb volt. Hogy kik lettek a legjobbak?...
jan. 20
12:15
Romlik az egészségünk a gazdasági válság miatt (WebBeteg)
A WHO szerint a gazdasági világválságnak negatív következményei lesznek egészségi állapotunkra. Válságban többen fordulnak alkoholhoz, dohányhoz, kábítószerhez, az emberek ilyenkor hajlamosak elhanyagolni egészségüket, elmarad a megelőzés, ráadásul az egészségügy így is túlterhelt és alulfinanszírozott.
jan. 20
12:24
Milyen vitaminokhoz nyúljunk télen? (HVG)
Nyakunkon az influenzajárvány, a szakemberek pedig azt tanácsolják, vitamindús táplálkozással készítsük fel szervezetünket a vírusok támadására. A hideg hónapokban amúgy is jobban odafigyelünk a megfelelő vitaminbevitelre. De tudjuk-e, mire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, vagy inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk?
jan. 20
13:00
Lehet, hogy a "lusta mirigy" miatt nem tudsz lefogyni!? (Életforma)
Csak a diéta rossz, vagy valahol máshol, mélyebben kell keresni a bajt? Lehet, hogy egy lusta mirigy a hiábavaló önkínzás oka?
jan. 20
13:36
Marad az enyhe idő, akár 10 fok is lehet (Infostart)
Egyelőre elfelejthetjük a hideget, folytatódik az átlagosnál enyhébb időjárás. Ugyanakkor délnyugat felől egy ciklon éri el térségünket, ezért borult, csapadékos idő várható.
jan. 20
14:30
Új kezelési módok savas refluxra (HVG)
Két, nem műtéti eljárással is csökkenthetők a savas reflux tünetei, például a gyomorégés olyan embereknél is, akiknél nem használ a szokásos gyógyszeres kezelés - állapították meg amerikai kutatók.
jan. 20
14:30
Tíz tipp, hogyan éld túl a szerelmi bánatot (Életforma)
Elhagyott, és összedőlt a világod. Kétségbeesett vagy, nem tudod, hogyan tovább. Ezek teljesen természetes érzések, mikor véget ér egy kapcsolat, meg kell élni őket, hiszen egy nagy szerelmet nem lehet egyik napról a másikra csak úgy elfelejteni. Van azonban néhány tippünk, amivel elviselhetőbbé tehető ez az időszak.
jan. 20
14:48
Szétválasztották az első indián sziámi ikerpárt (Infostart)
Háromórás műtéttel választották szét hétfőn az első ismert indián összenőtt ikreket az Egyesült Államokban.
jan. 20
15:24
Óriáskövet távolítottak el egy betegből - fotó (HVG)
Példátlan nagyságú, több mint egy kilogramm súlyú bélhólyagkövet távolítottak el egy betegből a debreceni Kenézy Kórházban - közölte Szűcs Miklós urológus főorvos. A szakember szerint nemcsak Magyarországon, de a világon sehol nem operáltak még ki ilyen rekordméretű követ.
jan. 20
15:25
Miért szokjunk le a dohányzásról? (WebBeteg)
A cigarettáról leszokni nem könnyű, ám az elhatározás melletti kitartás mindenképpen javasolt. A dohányzás nemcsak a bőr korai öregedését, hanem asztmát, szív-és érrendszeri betegségeket, COPD-t és daganatos megbetegedéseket is okoz.
jan. 20
15:42
Egy-két héten belül influenzajárvány (HVG)
Egy-két héten belül várhatóan Magyarországra is megérkezik az influenzajárvány, mivel a szomszédos Ausztriában már országos járvány van és a nyugati országrészből sokan járnak át oda dolgozni - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
jan. 20
16:36
Nincs szó a plazmatévék betiltásáról (Infostart)
Tévesek azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint az Európai Unió (EU) - a tetemes energiafelhasználás miatt - betiltaná egyes plazma televíziók gyártását - közölte az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA).
jan. 20
16:38
Mackbecks: közönségsiker a Beckhamékről írt színdarab (Infostart)
Vastapssal és harsogó bravóval fogadta a közönség egy új zenés komédia írországi ősbemutatóját. A musical a labdarúgósztár David Beckhamről és celeb feleségéről, Victoriáról szól.
jan. 20
18:33
Degeneratív szembetegsége volt Galileinek (WebBeteg)
Degeneratív szembetegsége volt Galileo Galileinek, a távcső feltalálójának. Olasz tudósok most DNS-mintát szeretnének venni az öregkorára megvakult csillagász maradványaiból, hogy megtudják, mennyire torzíthatta el a betegség a tudós látóképességét.
jan. 20
19:37
Egykilós követ operáltak ki egy betegből Debrecenben (WebBeteg)
Több mint egykilós, úgynevezett bélhólyag követ operáltak ki debreceni orvosok egy 48 éves férfi testéből. A strucctojás méretű kő a férfi korábban eltávolított húgyhólyagjának helyén alakult ki, valószínűleg évek alatt.
jan. 20
20:30
A lakosság negyede szenved valamilyen pszichiátriai kórképben (HVG)
A magyar lakosság negyede szenved valamilyen idegrendszeri vagy pszichiátriai kórképben - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter agykutató, az Akadémia korábbi elnöke a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) csütörtökön kezdődő konferenciája kapcsán.
jan. 20
21:06
Két évig tartották fagyasztóban a halott gyermeket (Infostart)
Két fia is meghalt egy fiatal nőnek, mindkettőt el akarta hamvasztatni. Amikor a második temetését tartották volna, közölték vele, hogy a csecsemőt már elhamvasztották az engedélye nélkül, de az első fia holtteste még a fagyasztóban van.

Keresés