2009. január 15. csütörtök

jan. 15
0:33
Nem érti a viccet? Betegség jele lehet! (HáziPatika)
Lehet, hogy a szarkazmus a szellemesség legalsó foka, ám ausztrál kutatók épp ezt használják fel a demencia diagnózisához - olvasható egy friss kutatásban.
jan. 15
0:37
Az Aspirin története (HáziPatika)
Ha a jelenleg világszerte egy év alatt termelt acetilszalicilsavból kizárólag 500 mg-os tablettákat préselnének, akkor az így nyert 100 milliárd ASPIRIN tablettából kényelmesen egy láncot lehetne alkotni, amely a Földtől a Holdig...
jan. 15
5:15
Hogyan harcolhatunk a gombák ellen? - A gombaellenes szerekről (WebBeteg)
A gombák az egészséges, megfelelő immunműködésű embereket nem támadják meg. A védőrétegek károsodása, az immunrendszer gyengülése vagy véletlen sérülés előzik meg legtöbbször a gombafertőzések kialakulását.
jan. 15
5:54
Skót zenére gyorsabban töltődik a mobil (Infostart)
Akár táncolással is feltölthetjük a mobiltelefonunkat; a módszert a glastonbury-i fesztiválon már ki is próbálták, és állítólag a legtöbb készülék a skót Franz Ferdinand koncertjén lett újra működőképes. Ráadásul egyre közeleg a kábel nélküli kütyük kora: hamarosan Ön is búcsút inthet a drótkupacnak!
jan. 15
6:12
Windows-történelem (Blikk)
A Windows 7 kapcsán íme egy kis múltidézés! Miből is tett szert a Microsoft vezére, Bill Gates százmilliárd dollárra?
jan. 15
6:14
Rejtvény megfejteni az időt (Blikk)
Az időt leolvasni felér egy agytornával. Technikai újdonságok
jan. 15
6:27
Hogyan gyógyít egy kínai orvos? (HVG)
Traditional Chinese Medicine, azaz hagyományos kínai orvoslás, röviden: TCM. Egyre több figyelem irányul e gyógymódra Európában és természetesen Magyarországon is. Az érdeklődők azonban sokszor nincsenek tisztában a gyógyító irányzat legfontosabb ismérveivel. Összeállításunkban bemutatjuk a TCM legfontosabb alapelveit.
jan. 15
7:21
Újradefiniálták a halál fogalmát (HVG)
Az amerikai Bioetikai Elnöki Tanács új jelentésében módosítja a halál fogalmát. A definíció az agyhalált a világgal való kapcsolat megszűnésével teszi egyenlővé, ezzel változtat azon az elképzelésen, ami szerint az agy a test fiziológiai folyamatait irányító központ lenne - írja a Wired magazin.
jan. 15
7:27
"Okos férfit keresek - fitness spermákkal!" (Életforma)
Egy új angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek.
jan. 15
8:21
Te tudnál életet menteni?- Most mutasd meg! (Életforma)
Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság kevesebb, mint egy százaléka lenne képes segíteni bajbajutott embertársán, ha annak elsősegélyre lenne szüksége. A segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Elsősegély-ismereti Verseny is.
jan. 15
8:36
"Mit mond a nagy kémény a kis kéménynek?" (Infostart)
Tíz emberből négy a rossz viccen is nevet, talán azért, nehogy azt higgyék róla, hogy nem érti a poént vagy rossz a humorérzéke. Ez derült ki egy amerikai kutató utcai vizsgálatából.
jan. 15
8:54
Nézze meg, milyen gyilkos bálnákkal szörfözni! (Infostart)
Egy új-zélandi férfi három gyilkos bálnával együtt élvezte a hullámok meglovagolását. A bátor szörfös azt mondta, túl jónak tűnt a hullám ahhoz, hogy kihagyja csak azért, mert arra jártak a tengeri ragadozók is.
jan. 15
9:12
Kész "csoda" a lábfejjel a fejében született baba (Infostart)
Kész csoda, hogy életben maradt az a csecsemő, aki egy lábbal a fejében született. A különböző, kifejletlen testrészeket is tartalmazó daganatot kockázatos műtéttel távolították el a gyermek fejéből, és úgy tűnik, hogy az nem nő ki újra.
jan. 15
9:27
Télen is okoz panaszokat az allergia (WebBeteg)
Gondoltuk volna, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy kedves plüssállat, melyet karácsonyi ajándékként választottunk? Lehetséges, hogy a hosszabb ideje fennálló köhögés, tüsszögés és orrfolyás nem megfázás, sokkal inkább a lakásba került fenyőfa következménye?
jan. 15
9:48
Egyetemi tantárgy lett a pornó (Infostart)
Pornókurzust indítottak az egyik tajvani egyetemen, ahol azt tanulhatják meg az érdeklődő diákok, hogyan kell értékelni és elemezni a filmeket.
jan. 15
10:06
A szomorúság jót tesz az egészségnek (Infostart)
A szomorúság jót tesz az egészségnek, hiszen megváltoztatja a világlátásunkat és az életünket - érvelnek kutatók, akik szerint a kedélyjavító tabletták az emberi evolúciót is befolyásolhatják.
jan. 15
10:24
Kotlós segít nevelni a kutyakölyköket - képpel (Infostart)
Nem mindennapi segítőtársat kapott egy kutya három kölyke neveléséhez: egy kotlós költözött be mellé az ólba, és azóta el sem mozdul a kis család mellől.
jan. 15
10:27
Új partnert szeretnél? Öt jó tanács (Életforma)
Tegyük fel, hogy egy szingli nem szeretne örökre szingli maradni. Mit tegyünk, ha ismerkedni szeretnénk? Mire van szüksége egy 21. századi nőnek?
jan. 15
10:30
Egyszerű megoldással csökkenthető a műtéti komplikációk száma (WebBeteg)
Az életveszélyes sebészeti műtéti komplikációk száma egyharmaddal, a halálos komplikációk száma pedig 50 százalékkal csökkenthető, ha a sebészek minden alkalommal ellenőrzőlistát alkalmaznak - derült ki a WHO által készített tanulmányból.
jan. 15
11:00
Életveszélyesek a főváros környéki erdők (Infostart)
Élet- és balesetveszélyes a főváros környéki erdőkben túrázni a napokban esett ónos eső és jegesedés miatt; a Pilis magasabban fekvő részeit több mint egy centiméteres jégpáncél borítja - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt., amely arra kéri a kirándulókat, hogy semmiképpen se induljanak el túrázni.
jan. 15
11:15
Kilátástalan depresszió: milyen a lakásunk? (HVG)
A brit King's College munkatársai több éven át tartó kutatássorozat eredményeként kimutatták, hogy mintegy 25 százalékkal gyakoribb a depresszió kialakulása az olyan belvárosi embereknél, akik nagyon közel élnek a szemközti lakóházhoz.
jan. 15
11:18
Az állatkertbe küldték a beteget, hogy kivizsgálják a daganatát (Infostart)
Egy alacsony és túlsúlyos nőt nem tudtak kivizsgálni egy amerikai kórházban, ezért átküldték a helyi állatkertbe, mert csak ott volt megfelelő méretű MRI készülék.
jan. 15
11:21
3 "életmentő" gyümölcs - a téli zimankóban (Életforma)
Mindhárom gyümölcs fontos vitaminforrás, ráadásul méregtelenít, és pótolja a szervessó igényünket is. Vajon mi minden van még a citromban, a kiwiben és a fügében?
jan. 15
11:33
A meddőségi kezelés terhességi toxaemiához vezethet (WebBeteg)
Az ismétlődő vetélés és a meddőség hormonális kezelése növeli a preeclampsia (más néven toxaemia) kockázatát a terhes nők körében - állapította meg egy norvég tanulmány. Több, mint 20000 először szülő nő vett részt a tanulmányban.
jan. 15
11:36
A szép nők nem tehetnek arról, hogy hűtlenek (Infostart)
Egy hormon miatt bonyolódnak több kapcsolatba a vonzó nők, akiknek ráadásul nagyobb elvárásaik vannak a férfiakkal szemben - derült ki egy amerikai kutatásból.
jan. 15
11:51
Halálozási hullámot indított el a privatizáció a férfiaknál (HVG)
Az állami tulajdon 1990-es évek elején lezajlott tömeges és gyors privatizációja a volt szocialista országokban munkanélküliséghez vezetett, és halálozási hullámot indított el a férfiak körében - állapítják meg brit kutatók a The Lancet című orvosi folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.
jan. 15
12:36
Monitor, védőital és munakhelyi stressz - A munkáltató munkavédelmi kötelességei (WebBeteg)
Munkavédelmi szabályok a képernyős munkahelyeken, védőital a munkahelyeken, munkahelyi stresszel kapcsolatos szabályok. Munkavédelmi szabályok a WEBBeteg jogi tárházából.
jan. 15
13:06
Milyen lesz a világ negyven év múlva? (Infostart)
Milyen lesz a világ 40 év múlva? - Ezt a kérdést tette föl az idén 40 éves Világgazdaság negyven, 40 éves menedzsernek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerepe csökken, a nyersanyagkészletekért háborúk lesznek, bevezetik a virtuális világpénzt; olimpiát viszont addig sem rendez Magyarország.
jan. 15
13:24
Esküvői divat (Blikk)
A 2009-es évben kivétel nélkül mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetsző esküvői ruhát és kiegészítőket, hiszen idén szinte minden divat lehet, lesz. A trendi menyasszony idén valóban önmaga lehet – mindegy, hogy csipkébe, hófehérbe, esetleg színesbe bújik.
jan. 15
13:57
Életeket menthet a műtéti ellenőrzőlista (HVG)
Mintegy harmadával csökkenthető az életveszélyt okozó műtéti szövődmények aránya, ha a kórházak minden műtétnél kötelező ellenőrzőlistát vezetnek be - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese.
jan. 15
14:21
Depressziót űz és memóriát javít! És nem a csoki... (Életforma)
Bármennyire is hihetetlen a most vizsgázók számára, a magolás segít az emlékező - és koncentráló képesség frissen tartásában, az ellazulásban, és a depresszió elűzésében. És mit tanuljon, aki már nem diák, és a téli depresszió fogságában van? Például verset...
jan. 15
14:42
Hogyan lesz a megfázásból tüdőgyulladás? (WebBeteg)
Az antibiotikumok korában talán sokan úgy gondolják, hogy a tüdőgyulladás veszélytelen betegség, ám az adatok egyáltalán nem erre utalnak: a légzőszerv gyulladása a tizedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ráadásul az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg a legtöbben.
jan. 15
15:30
Melyik jegyhez milyen tárgyak illenek? 4. rész (Blikk)
Összeállításunkból ötleteket nyerhetsz, ha tudod, mely csillagjegy alatt született, akinek születésnapra, névnapra ajándékot keresel. Sorozatunk negyedik részéből kiderül, vajon minek örülnek a Bak, a Vízöntő és a Halak jegyűek!
jan. 15
16:06
A pornóból tanulják a szexet a tinédzser fiúk (Blikk)
Egy, a tinédzserek szexuális szokásait kutató angol felmérésből kiderült, hogy a fiatalok a szexualitással kapcsolatos információkat döntő többségben a pornófilmekből szerzik.
jan. 15
16:24
"Jegyezd meg a nevüket, ha munkát akarsz..." (Életforma)
Sok stresszel jár, ha új munkahelyre kerülünk. Mit vegyünk fel? Ki lesz a főnökünk? Hol a kávé? Hol a vécé? Meg tudok birkózni vele? Milyenek lesznek a munkatársak? Mi lesz, ha nem tudom teljesíteni, amit kérnek tőlem?
jan. 15
16:42
Képriport: kigyulladt egy lakás a VIII. kerületben (Infostart)
Kigyulladt egy lakás Budapest VIII. kerületében csütörtökön kora délután - tudta meg az InfoRádió.
jan. 15
16:57
A magyarok közel fele nem fogyaszt alkoholt (HVG)
Míg az európaiak egyharmada állítja, hogy sohasem iszik alkoholt, addig a magyarok 44 százaléka vallja ugyanezt - derül ki a GfK Csoport 2008 őszén végzett, alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből.
jan. 15
17:15
Egészségtelenek az otthon elkészített ételek (HVG)
Növekvő kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezűleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál - olvasható az NBC Philadelphia internetes oldalon.
jan. 15
18:54
Mégsem okoznak szem-melanomát a mobilok? (WebBeteg)
„Nincs kapcsolat a szem melanomája és a mobilhasználat között”- állapította meg egy német orvoscsoport. A vizsgálat 10 évet ölel fel, ám azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, mi lesz 20 vagy 30 év múlva.
jan. 15
19:57
Mégsem okoz szem-melanomát a mobil? (WebBeteg)
Nincs kapcsolat a szem melanomája és a mobiltelefon-használat között - állapította meg egy német orvoscsoport. A vizsgálat 10 évet ölel fel, ám azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, mi lesz 20 vagy 30 év múlva.
jan. 15
20:15
Bekamerázzák a kijevi kórházakat a hálapénz ellen (HVG)
Videokamerákat szerelnek fel az ukrán főváros kórházaiban, hogy az egészségügyi személyzet ne fogadhasson el hálapénzt a betegektől - jelentette be csütörtökön Leonyid Csernoveckij kijevi polgármester.
jan. 15
20:36
Az érzelmes Putyin megfestette az orosz-ukrán gázvitát (Infostart)
Vlagyimir Putyin, Oroszország volt elnöke ezúttal ecsetet ragadott, és megfestett egy téli tájat. A képet, amelyről szakértők úgy tartják, hogy valójában nem a befolyásos politikus festette, egy szentpétervári tárlaton állították ki, és várhatóan rekordösszegért fog elkelni.
jan. 15
20:54
Nem rúghatnak ki valakit csak azért, mert részeg (Infostart)
Peru legfelsőbb bírósága azt a rendeletet hozta, hogy nem lehet azért elbocsátani egy alkalmazottat, mert részeg. A döntést élesen kritizálja a kormány.
jan. 15
21:30
Állatgyógyászati nyugtatóval lövik magukat a fiatalok (Infostart)
Egyre több fiatal használja kábítószerként az eredetileg az állatgyógyászatban nyugtatóként alkalmazott ketamint - figyelmeztet egy brit segélyszervezet.
jan. 15
21:48
Ha kutyát tart, olyan, mintha gyermeke lenne (Infostart)
A gazdikban éppen olyan érzelmeket kelt, ha a kutyájukkal játszanak, mint a szülőkben a gyermeknevelés - derül ki egy új kutatásból. Japán szakértők megfigyelték, hogy a szervezetben mindkét esetben ugyanaz a hormon, az oxitocin szabadul fel.

Keresés