2009. január 15. csütörtök

jan. 15
6:51
Bedől a kapitalizmus angolszász modellje (168 Óra Online)
A kapitalizmus angolszász modellje kudarcot fog vallani a világgazdasági válság körülményei között, és egy szociálisan érzékenyebb változat váltja majd fel - vélekedett egy szerdai interjúban a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke.
jan. 15
6:53
Csalfa asszonyok: megvan a hűtlenség hormona (168 Óra Online)
A női nemi hormonok magas szintje flörtölésre és hűtlenkedésre késztetheti a fiatal hölgyeket, a magas ösztradiolszint ugyanis megszépíti őket önmaguk és mások szemében - derítették ki amerikai kutatók.
jan. 15
8:24
Cézanne és a félmilliárd forintos múlt (Múlt-kor)
Félmilliárd forintos költségvetésből tervezi megvalósítani a budapesti Szépművészeti Múzeum az épület bővítése utáni első időszaki tárlatát 2011 júniusában.
jan. 15
9:00
Elhalasztanák az analóg sugárzás lekapcsolását az USA-ban - 2009-01-15 08:39:24 (sat.hu)
Az érvek között szerepel, hogy a kormány nem tesz meg mindent azért, hogy az elmaradottabb, vagy elszigetelt területeken élők is kellőképpen tájékoztatva legyenek, és segítse az embereket az átállásban. 7,8 millió érintett háztartás set-top-boxszal sem rendelkezik.
jan. 15
9:27
Virtuális Prado nyílt a Google Earth-ben (Múlt-kor)
A madridi Prado képtár 14 műalkotásának háromdimenziós bemutatóját is megtalálhatjuk mostantól a Google internetes földrajzi böngésző programjában.
jan. 15
9:36
Az első mobilba építhető LTE modem (Startlap)
A koreai LG, a mobilkommunikációs piac egyik vezető technológiai fejlesztője és készülék-tervezője, önállóan kifejlesztette a mobiltelefonokba építhető első olyan modemchipjét, amely a 3GPP Long Term Evolution (LTE) technológiára épül. A modem vezeték nélküli letöltéskor elméletileg 100 Mbps (megabit/másodperc), feltöltéskor pedig 50 Mbps sebességet tesz lehetővé. Ez jelentős előrelépés a piaci…
jan. 15
10:03
Az eddiginél százmilliószor nagyobb felbontású MRI-t mutattak be (transindex.ro)
Az eddiginél százmilliószor nagyobb felbontóképess ...
jan. 15
10:05
Szagtérképet kínál egy japán weboldal (transindex.ro)
A Google Maps szolgáltatást hasznosítva a japán [* ...
jan. 15
10:06
Alma beszélni magyar (Startlap)
Már magyar nyelven is elérhető az Apple integrált irodai szoftvercsomagja, az iWork ’08. A Keynote bemutatókészítő 4.0.3, a Numbers táblázatkezelő 1.0.2 valamint Pages szövegszerkesztő 3.0.2 magyar nyelvű verziója ingyenesen letölthető az Apple magyarországi képviseletének honlapjáról, valamint térítésmentesen elérhető valamennyi hivatalos hazai viszonteladónál. Ez az első magyar nyelvű irodai…
jan. 15
10:30
A Világemlékezet listájára került Bolyai János Appendixe (Múlt-kor)
Az UNESCO Világemlékezet listájára került Bolyai János Appendix című műve, ezt csütörtökön jelentik be ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában (MTAK) - tájékoztatott Náray-Szabó Gábor akadémikus, a MTAK főigazgatója.
jan. 15
10:32
Százmilliót ér a kiállított tévnyomat (Múlt-kor)
Százmilliós értékű bélyegritkaság látható szerdától a budapesti Bélyegmúzeumban: az úgynevezett Nagymánya-tévnyomatot, amelyet eddig még soha nem láthatott a nagyközönség, felfedezésének 70. évfordulója alkalmából állította ki a múzeum.
jan. 15
11:33
Egészségtelen lehetett a bibliai idők étrendje (Múlt-kor)
Az ókori Izrael távolról sem volt az a tejjel-mézzel folyó Kánaán, amilyennek hisszük, hiszen az emberek táplálkozása igencsak hiányos volt - állítja egy brit teológus.
jan. 15
11:36
Pornóoldallal zsarolták a világ egyik leggazdagabb emberét (Startlap)
Ingyen megkapta a nevét viselő internetcím feletti jogosultságot Carlos Slim Hélu, a földkerekség második leggazdagabb embere, akinek több tízmillió dollárért kínálták az oldal jogait. A www.carlosslimhelu.com domain nevet regisztráló...
jan. 15
12:18
Csodát tesz a Skype 4.0? (Startlap)
Februárban béta-tesztelési időszakba léptetik a legújabb Skype-ot. A fejlesztők állítják, hogy a videóbeszélgetésekre tuningolt p2p rendszernek szinte kifejezetten jól jött a világgazdasági válság.
jan. 15
12:36
A Horthy-korszak megasztárjai (Múlt-kor)
Páger, Jávor, Muráti, Tolnay, Kabos, Karády, Perczel, Ágay, Szeleczky. Sztárcsinálás és kulisszatitkok: a két világháború közötti színészvilág meghatározó alakjainak filmjeit rajongók hada várta, premierjeik előtt már hetekkel elkelt az összes jegy.
jan. 15
12:54
Az átkosban tovább éltek a férfiak (168 Óra Online)
Az állami tulajdon 1990-es évek elején lezajlott tömeges és gyors privatizációja a volt szocialista országokban munkanélküliséghez vezetett, és halálozási hullámot indított el a férfiak körében - állapítják meg brit kutatók a The Lancet című orvosi folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.
jan. 15
13:39
Kiállítás a világ legelhagyatottabb kisebbségéről (Múlt-kor)
Archaikus kiállítás nyílik a makói József Attila Múzeumban január 17-én a Moldvai csángók évszázadai címmel. Az egykori Etelköz területén élő népcsoportnak, tárgyi emlékeit bemutató rendezvényt Halász Péter, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület titkára nyitja meg.
jan. 15
14:06
A tengertől féltik a legsűrűbben lakott afrikai várost (Startlap)
Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa. Tudósok szerint a tengerszint kismértékű emelkedése is milliókat tehet földönfutóvá...
jan. 15
14:15
Miért születik egyre több elefánt agyar nélkül? (Infostart)
Az emberi civilizáció arra kényszerít egyes fajokat, hogy jelentősen csökkentsék testük méretét, illetve háromszor gyorsabban nőjenek, mint ahogy természetes lenne. A vadászat más károkat is okoz: Afrikában egyre több elefánt születik agyar nélkül.
jan. 15
14:42
Lépre mentek a második világháborús kémek (Múlt-kor)
A második világháborús kémeket bevetés előtt egy Surrey-ben álló villában tették próbára - derül ki egy új elemzésből, amely az ország épített örökségének háborús hasznosítását vizsgálta.
jan. 15
15:06
Kirabolták és megkínozták a magyar lelkészt (168 Óra Online)
Háromszázhetvenöt éve, 1634. január 17-én halt meg Kolozsvárott Szenci Molnár Albert református lelkész, a késő-humanista irodalom jeles alakja, a legnagyobb hatású zsoltárfordító.
jan. 15
15:24
Kapcsolati tőkére is utaznak a spammerek (Startlap)
Decemberben még úgy látta a Symantec, hogy – főként a legnagyobb spammer, McColo leállítását követően – csökkent a levélszemét mennyisége. A friss elemzésben viszont az áll, hogy ennek vége, sőt, a spammerek új taktikához is folyamodnak.
jan. 15
15:45
Megnyílnak a középkori olasz csatornák (Múlt-kor)
Olaszország a tervek szerint újra megnyitja középkori csatornahálózatait, amelyek segítségével a turisták egy 500 kilométeres vízi úton juthatnak majd el a Lago Maggiore partjaitól Milánón át Velencéig.
jan. 15
16:48
Nem vonhatók felelősségre a cári család gyilkosai (Múlt-kor)
Lezárult a nyomozás II. Miklós, az utolsó orosz cár és családja meggyilkolása és a holttestek eltemetése, illetve az eseményeket övező körülmények ügyében, mivel elévülés miatt a tettesek nem vonhatók felelősségre.
jan. 15
17:51
Jól tűri a stresszt, de megesszük (168 Óra Online)
Stressztűrő, ötven százalékkal nagyobb terméshozamot ígérő rizsfajta fejlesztésébe kezd egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigeteken működő Nemzetközi Rizskutató Intézetben - jelentették be szerdán Manilában.
jan. 15
20:24
A Világ első…. (Startlap)
Itt egy újabb példa, hogy miért tökéletes butaság vidoran lenézni a koreai, tajvani cégeket, legyintgetni ha, ők kerülnek szóba. Mára annyira kigyúrták magukat, hogy a tradícionális gyártókhoz nagyjából hasonló ütemben – vagy gyakrabban – mutatnak be olyan innovációs újdonságokat, amelyek később átformálhatják a piacokat. Az LG által bemutatott GD910 tökéletesen alátámasztja ezt, mint a világ első…
jan. 15
20:33
Rambo alig evett az elmúlt hónapokban - képekkel (Infostart)
Habár Sylvester Stallone korábban azt mondta, befejezi a világhírű akciósorozatot, Nagy-Britanniában mégis újra tombol a Rambo-őrület. Rambo ugyanis nem más, mint az egyetlen fecske, amelyik túlélte az elmúlt 30 év leghidegebb telét.
jan. 15
21:09
Négyszáz éves térkép a Holdról (Infostart)
Kevesen tudják, de az első holdtérképet nem az itáliai Galileo Galilei készítette, hanem az angol Thomas Harriot. A szigetország tudósai a Nemzetközi Asztronómiai Év alkalmából mindenki számára ismertté akarják tenni honfitársukat, ezért bemutatják a 400 éves térképeket.
jan. 15
22:03
A genetika segítségével feltámaszthatják az erszényes farkast (Infostart)
Egy nap talán sikerül feltámasztani az erszényes farkast, a tudósoknak ugyanis sikerült feltérképezni a több mint hetven éve kihalt állat génállományának egy részét.
jan. 15
22:39
Bekeményít a DigiTV - 2009-01-15 21:59:27 (sat.hu)
Büntető feljelentések, rendőri intézkedések, kódváltás. Ezen eszközökkel szeretné visszaszorítani a DigiTV az általa továbbított programok illegális vételét.
jan. 15
22:48
Évszázados gyilkosság aktáját zárták le (168 Óra Online)
Lezárult a nyomozás II. Miklós, az utolsó orosz cár és családja meggyilkolása és a holttestek eltemetése, illetve az eseményeket övező körülmények ügyében, mivel elévülés miatt a tettesek nem vonhatók felelősségre - jelentette be csütörtökön az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság.

Keresés