2009. január 25. vasárnap

jan. 25
5:54
Rákkutató központ névadója lett Armstrong (168 Óra Online)
Egy adelaide-i rákkutató központ névadója lett Lance Armstrong amerikai kerekessztár, aki három és fél éves kihagyás után szállt ismét nyeregbe a jelenleg zajló ausztrál körversenyen.
jan. 25
7:01
Berzenkedik a fürdéstől a víziszonyos pingvin (168 Óra Online)
A Kentucky nevű madár irtózik a víztől, magányosan ácsorog vagy totyorászik egy sziklácskán, miközben 23 társa vidáman úszkál a medence vízében.
jan. 25
11:09
Rájár a rúd az XBox360-ra (Startlap)
Miközben az eladási listákon szépen lassan felosont a Wii mögé, és zárójelbe tette a Playstationt, a Microsoft videójáték-konzoljával, az XBox360-nal valami megint nincs rendben. Volt már baj a kereplővé változó és megálló hűtőventilátorral, azzal is, hogy a gépbe tett dvd-korongot szériában karistolta a masina. Most a kábelt kezelő chipnél találtak valami gikszert.
jan. 25
11:57
Tovább vitáznak az újvidéki hideg napokról (Múlt-kor)
Sosem késő a második világháború náci háborús bűnöseit felelősségre vonni - mondta csütörtökön Újvidéken Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, s a büntetendők közül a Budapesten élő Képíró Sándort említette.
jan. 25
11:59
Részleges szabadság a karlócai békével (Múlt-kor)
Háromszáztíz éve, 1699. január 26-án, délelőtt 11 óra 45 perckor kötötték meg a Közép- és Kelet-Európa hatalmi viszonyait újrarajzoló karlócai békét, amely véget vetett a másfél évszázados török uralomnak Magyarországon.
jan. 25
13:01
Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot (Múlt-kor)
Egy izlandi biotechnológiai cég tudósai 68 ősi csontvázban vizsgálták az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t. E kutatás révén megismerhető, hogy milyen változások következtek az elmúlt évezred során az izlandi lakosság génállományában.
jan. 25
14:21
Napóleonról és a holokausztról forgatott volna Stanley Kubrick (Múlt-kor)
Az audiovizuális darabjairól ismert Jane és Louise Wilson angol testvérpár rövidfilmet készített Stanley Kubrick Árja levelek (Aryan Papers) című, félbehagyott filmjéből.
jan. 25
15:27
Újra népszerű lett Csang Kaj-sek Tajvanon (Múlt-kor)
A jelenlegi tajvani vezetés döntése értelmében hamarosan visszahelyezik Csang Kaj-sek nevét Tajpejben található mauzóleumára.
jan. 25
15:29
Új helyen a nagykárolyi történeti múzeum (Múlt-kor)
Új helyre költözött a nagykárolyi (Carei) történeti múzeum. A gyűjtemény, amelynek régészeti leletei már több európai kiállításon részt vettek, a Károlyi-kastélyban kapott helyet - tudósított a kolozsvári Krónika.
jan. 25
15:45
A magyar internet fekete vasárnapja (Startlap)
Számos hazai weboldal órákra leállt, hatalmas volt a forgalomkiesés. A gondot egy adatkábel átvágása okozta.
jan. 25
16:27
Trágárságok Mátyás király korából (Múlt-kor)
Szemléletes képet nyújt a Mátyás király trónra lépésétől haláláig (1458-1490) tartó időszak hétköznapi világáról E. Kovács Péter Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyve, amelyet pénteken mutattak be az érdeklődőknek a Budapesti Történeti Múzeumban.
jan. 25
17:31
Buddha szülőhelye miatt forronganak Nepálban (Múlt-kor)
Betiltottak egy bollywoodi filmet Nepálban, mert az hangzik el benne, hogy Buddha Indiában született. A tiltást a maoista kormány információs és kommunikációs minisztériumának szóvivője jelentette be.
jan. 25
17:31
Szeretne az Encyclopaedia Britannica szerzője lenni? Nincs akadálya! (168 Óra Online)
Olvasóit is bevonná az Encyclopedia Britannica az interneten fellelhető tudástárának frissítésébe. A tervek szerint a honlap látogatói és a szakértők együtt szerkesztenék a szócikkeket. A megoldás első pillantásra a Wikipédia össznépi szerkesztést lehetővé tevő rendszerére emlékeztet, ám a nagy tekintélyű enciklopédia urai ezután is szorosan fogják a gyeplőt.
jan. 25
18:33
Gyermekek emlékei a holokausztról (Múlt-kor)
"Összezsúfoltak bennünket a vagonokba. Annyira összeszorultunk, hogy már állni sem volt hely. Sokan elájultak. Abban a vagonban is, ahol én voltam, két nő meghalt az út során" - többek között ezt a gyermeki visszaemlékezést is felolvassák január 27-én.
jan. 25
20:39
Vikingek utódai élnek Izlandon (Infostart)
Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot - bizonyosodott be az eddigi legátfogóbb, egyetlen populációra vonatkozó ősi DNS-vizsgálat során.
jan. 25
21:57
A Magyar Telekom ígéri: nem ismétlődik meg az internethalál (Startlap)
Példátlan internetleállás történt vasárnap kora délután, ami nem ismétlődhet, és nem is fog megismétlődni, mondta a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A magyarországi cég életében példátlan zavart egy optikai kábel...

Keresés