2009. február 1. vasárnap

febr. 1
6:12
Az igazi Robinson: négy évig élt egy lakatlan szigeten (168 Óra Online)
Háromszáz évvel ezelőtt vette fel egy angol hajó Alexander Selkirket, akinek hányattatásai Defoe-t a Robinson Crusoe megírására ihlették.
febr. 1
10:09
Interneten hallható és látható a holokauszt (Múlt-kor)
Az ENSZ 2005-ös kezdeményezése alapján január 27-e lett az emberiség egyik legborzalmasabb népirtásának emléknapja. Az eseménysorozatok kapcsán több nemzetközi gyűjtemény az interneten publikálta a túlélők emlékeit.
febr. 1
11:12
Veszélyben a Gázai övezet történelmi öröksége (Múlt-kor)
Amit 3500 év folytonos háborúival nem sikerült elpusztítani, azt most 22 nap alatt lerombolták. A szakemberek szerint az izraeli-palesztin szakmai összefogás mellett az egyetlen esélyt a nemzetközi intézmények nyomásgyakorlása jelentené.
febr. 1
11:27
Magyar tudós ismertette a világ egyik legdrágább ételét (Infostart)
Emlékévet hirdetett Szekszárd a nemzetközileg elismert természettudós, gombakutató, Hollós László születésének százötvenedik évfordulóján. A tolnai megyeszékhelyen 2009-ben számos gasztronómiai eseményen kerül középpontba az általa kutatott szarvasgomba.
febr. 1
13:18
Malajziában találták meg a legrégibb kőbaltákat (Múlt-kor)
Minden eddiginél régebbinek, nagyjából 1,8 millió évesnek becsült kőbaltákat találtak régészek Malajziában.
febr. 1
13:20
Hamarosan megkezdődik az évszázad árverése (Múlt-kor)
Yves Saint Laurent képei, amelyeket élet- és üzlettársával, Pierre Bergével közösen gyűjtött össze, számos párizsi lakását díszítették. Néhány héten belül azonban a Christie's aukciósház árverésére kerülnek.
febr. 1
14:27
Mit szól ehhez Indy? A mexikói régészek hisznek a szellemekben! (168 Óra Online)
A mexikói régészek, mielőtt a maja civilizáció romjainak feltárásához hozzáfognak, manapság is áldozat bemutatásával kérnek engedélyt a szellemektől.
febr. 1
15:24
Twain szerint nem létezik szólásszabadság (Múlt-kor)
A szólás és véleménynyilvánítás szabadságáról ironizál Mark Twain amerikai író egy eddig kiadatlan esszéjében, amely a Frankfurter Rundschau című német napilapban jelent meg.
febr. 1
15:26
Meseíróval jubilál az OSZK (Múlt-kor)
Két 150 éves jubileumot is kiállítással köszönt ebben az esztendőben az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK): pénteken nyílt meg az 1859-ben született irodalmár, politikus, meseíró, Benedek Elek munkásságát bemutató tárlat.
febr. 1
16:27
Kisebbségi sorsok a 20. században (Múlt-kor)
Az MTA Kisebbségkutató Intézete 2009. február 4-én délután a Kossuth Klubban mutatja be legújabb kisebbségtörténeti könyveit.
febr. 1
16:29
Beépítik a kistarcsai internálótábort (Múlt-kor)
Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához.
febr. 1
17:31
Eláztak a németalföldi aranykor festményei (Múlt-kor)
Több tucatnyi értékes festményt ért károsodás a brüsszeli szépművészeti múzeumban annak következtében, hogy a raktárhelyiségben meghibásodott az elektromos nedvességérzékelő berendezés.
febr. 1
18:33
Múzeumba kerülnek Tintin kalandjai (Múlt-kor)
A lehető legtöbb eredeti alkotás kiállítása az egyik legfőbb célja annak a hamarosan megnyíló múzeumnak, amelyet a világhírű képregényalaknak, Tintinnek és rajzolójának, Hergének szenteltek a belgiumi Louvain-la-Neuve városában.
febr. 1
18:35
Bíróság előtt Guatemala polgárháborús múltja (Múlt-kor)
Több mint háromezer büntető feljelentést tett pénteken a guatemalai kormány, azzal vádolva volt katonákat, félkatonai alakulatok tagjait és másokat, hogy súlyos jogsértéseket követtek el a közép-amerikai országban az 1960-tól több mint 35 éven át tartó polgárháborúban.
febr. 1
19:20
Kék fény (Startlap)
Az egész szórakoztatóelektronikai iparág a hollywoodi stúdiókkal karöltve azt várta, hogy a formátumháború véget értével a lejátszók ára csökkenni fog, a gyártók és a kiskereskedők pedig megnyugodva tetemes pénzt ölnek a marketingbe. Ennek örömére pedig a vásárlók úgy elkezdik vásárolni az új technológiával felvértezett készülékeket, mint a cukrot. Nos, hát ez nem jött be.
febr. 1
19:24
Magas vérnyomásúak figyelem! Most különösen vigyázzanak magukra! (168 Óra Online)
Idős korban - kiváltképp 80 éven túl - a vérnyomás a külső hőmérséklettől függően változik: hőségben csökken, hidegben emelkedik - állítják francia kutatók.
febr. 1
20:15
Az érzés megfizethetetlen… a játék ingyen van Gateway II (Startlap)
Fatális véletlen, de a minap két legóemberes játékba is belefutottam. Az egyik, a zombi-ördög lövöldözős szemét említésre se méltó, de ez a Gateway ott van a szeren. A grafika, a játékmenet, az ötlet és a kihívás is teljesen rendben van.
febr. 1
20:39
A kommunista paranoia árnyékában (Múlt-kor)
Mit tegyünk, ha az imperialisták ledobják hazánkra az atombombát? Hogyan készítsünk biztonságos óvóhelyet a kertünkben? Mit vigyünk magunkkal kitelepítéskor és hogyan védekezzünk vegyi támadás ellen? A hasonló kérdésekre a korabeli propagandafilmekbe történő betekintés mellett történészek próbálnak meg válaszolni.
febr. 1
22:18
Tavaszra kész az első aktív készház (168 Óra Online)
Májusban készül el Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál, az ára negyedével több, mint a "hagyományos" készházé - mondta az MTI-nek Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője.

2009. február 2. hétfő

febr. 2
1:18
Budapest-Bamako - 2009-02-01 11:53:40 (sat.hu)
Végre Bamakóban
febr. 2
1:22
A Coronas-Photon program - 2009-02-02 00:19:50 (sat.hu)
Miután az indulást egyszer már január 29-ről 30-dikára tolták technikai okokra hivatkozva, pénteken sikeresen hagyta el a Földet Oroszország Cyclon 3 hordozórakétája, egy Coronas-Photon műholddal a fedélzetén.
febr. 2
8:12
Négy évig élt magányosan az igazi Robinson (Múlt-kor)
Háromszáz évvel ezelőtt, 1709. február 2-án vette fel egy angol hajó Alexander Selkirköt, akinek hányattatásai Defoe-t a Robinson Crusoe megírására ihlették.
febr. 2
8:48
Együtt kezdünk hízni, apukám (168 Óra Online)
Az együttélés ideje alatt a házastársak szív- és érrendszeri rizikófaktorai hasonlóan alakulnak - mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat.
febr. 2
9:16
Jön az áramot fejlesztõ aszfalt, tánccal töltõdõ telefon (transindex.ro)
Az áram újabban nem csak a csatlakozóból jöhet: megtermelheti néhány elhaladó teherautó vagy egy klubban táncoló tömeg is.
febr. 2
9:17
Maja szellemeknek áldoznak a mexikói régészek (Múlt-kor)
A mexikói régészek, mielőtt a maja civilizáció romjainak feltárásához hozzáfognak, manapság is áldozat bemutatásával kérnek engedélyt a szellemektől - derült ki egy nemrég tartott szakmai rendezvényen.
febr. 2
10:18
Környezetbarát winchester (Startlap)
Harmadik generációs, két terrabájtos háttértárral lépett elő az egyik legnagyobb winchestergyártó, amely nemcsak a gyorsítótárat tekerte feljebb, hanem arra is ügyelt, hogy mindezt környezetbarát megoldásnak fesse le. A Green Power generáció új tagja Caviar Green néven kerül a boltokba.
febr. 2
10:18
Megtalálták az első német-római császár feleségének maradványait (Múlt-kor)
Feltehetően Edit királyné (910-946), Nagy Ottó német-római császár első feleségének földi maradványaira bukkantak a magdeburgi székesegyházban. A maradványokat egy szarkofágban találták meg a dómban tavaly ősszel régészeti feltárások során.
febr. 2
11:22
Egyetemen oktatják a soá tanítását (Múlt-kor)
Európában egyedülálló tárgyat vezetett be a római Sapienza Egyetem: arra képezi a jelentkezőket, hogy miként tanítsák a soát, miként mondhatják el a zsidók elleni népirtás történetét oly módon, hogy az soha ne merülhessen feledésbe Olaszországban.
febr. 2
11:33
Atomot a térdnek, nem fog többet recsegni (168 Óra Online)
Az ízületi gyulladás egyik formájában, oszteoartritiszben szenvedő embereknél segíti a gyors és korai diagnózist a svájci orvosok által kifejlesztett új technika, melyet a Nature Nanotechnology szaklap vasárnapi keltezésű számában mutattak be.
febr. 2
11:36
Több tonna aranyra számítanak a brit hadihajó kutatói (Startlap)
Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) nevű brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén - állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira. A 110 rézágyúval...
febr. 2
12:24
Fogaikat is használták a munkához a Leégett Város lakosai (Múlt-kor)
Tartalék "kézként" használták fogaikat az úgynevezett Leégett Város lakosai - derült ki az Irán délkeleti részén lévő ötezer éves település feltárása során, amelyet immár tizenkettedik éve egy olasz-iráni régészeti expedíció végez.
febr. 2
12:42
Magyarul is tud a Google fordítója (transindex.ro)
Tegnap óta magyarról, illetve magyarra is fordít a ...
febr. 2
13:28
Több tonna aranyat emelhetnek ki a La Manche csatornából (Múlt-kor)
Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) nevű brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén - állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira.
febr. 2
13:30
Titkos gondolatok és rendőrségi jegyzetfüzetek (Múlt-kor)
Négy titkos minősítésű rendőrségi jegyzetfüzet került a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába. A rendőrségi munkatársak számára tartott eligazításokon készült feljegyzések az 1970-es évekre datálhatóak.
febr. 2
14:30
Római sírokat tártak fel Óbudán (Múlt-kor)
Két római kori temetkezés, számos római kori tárgy, köztük egy szobortöredék került elő a III. kerületi Lángliliom utcában, 2008 utolsó hónapjaiban végzett feltárásokon - tudósított Havas Zoltán ásatásvezető régész.
febr. 2
15:34
A náci atomprogramról is jelentett Dóra (Múlt-kor)
Radó Sándor, a nemzetközi hírű földrajztudós és legendás hírszerző sorstörténete még mindig tartogat meglepetéseket - állítja a férfi nevelt fia, Trom András, aki a Dóra jelenti teljes, cenzúrázatlan emlékiratkötetét 2006-ban jelentette meg.
febr. 2
16:36
Rendszerváltó archívum az MTI-től (Múlt-kor)
Egyedülálló dokumentumválogatást publikál honlapján a Magyar Távirati Iroda a húsz évvel ezelőtt kezdődött rendszerváltásról: a napról napra közzéteszik az 1989-es évben kiadott híreket, fotókat, valamint az akkor született jellegzetes dokumentumokat.
febr. 2
22:06
Lehetne retikülök gyöngye (Startlap)
Valahogy úgy lehet, hogy a törpelaptopok gyártóinak mindig sikerül valami apróságon elcsúsznia a tökéletesség felé vezető úton. Volt más gagyi borítás, elégtelen alaplapra szerelt bukó proci, de túl apró billentyűzet és kijelző is. A most e területre lépő Lenovo a krumpli tapipaddal szúrta el az elsőre tetszetős összképet. Mintha mindenki direkt csinálná!
febr. 2
22:33
Ciprusi gyerek, vérében méreggel is boldog (168 Óra Online)
Aggasztóan magas a ciprusi gyerekek vérében jelenlévő nikotin - jelentették be kutatók hétfőn. A nikotinszint emelkedésének legfőbb okaként a passzív dohányzást jelölték meg a szakemberek.

2009. február 3. kedd

febr. 3
8:22
Citromsárga Mao Szegeden (Múlt-kor)
Megérkezett a szegedi Reök-palotába a pénteken nyíló Andy Warhol-kiállítás anyaga; a tárlat látogatói többek között találkozhatnak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival.
febr. 3
9:24
Otthoni HD-videómegosztás WIFI-n - 2009-02-03 08:31:49 (sat.hu)
Egy brit cég kitalálta, hogy elérést biztosít a HD videókhoz az egész lakásban a WI-FI kapcsolatokat kihasználva. Az Axar Media kifejlesztett egy videó adó-vevőt, ami H.264-es tömörítést és WI-FI-t használ, hogy a nagy felbontású videókat eljuttassa a lakás minden szobájába.
febr. 3
9:24
Világörökség lehet a Tara-hegy (Múlt-kor)
Hamarosan világörökségi helyszínné válhat a Tara-hegy Írországban: a helyiek szerint az UNESCO listája kellő védelmet biztosít majd a jelenleg is épülő autópálya-szakasz ellen.
febr. 3
10:18
Tízmillió dollárért kelt el a virtuális pénzt áruló honlap (Startlap)
Tízmillió dollárt (2,3 milliárd forint) fizettek a My MMO Shop nevű honlapért, ahol többek között a híres közösségi szerepjáték, a World of Warcraft (WoW) virtuális fizetőeszközét is vásárolni lehet. A játékot kiadó Blizzard...
febr. 3
10:28
Hatalmas napórának épülhetett a római Pantheon (Múlt-kor)
Lehetséges, hogy a római Pantheon kétezer éven át őrizte eredeti titkát: egy ókori időszámítással foglalkozó szakértő szerint az épület egy hatalmas napórának készülhetett, amely az istenek és császárok közti szoros kapcsolatot szimbolizálta.
febr. 3
11:30
Divatbemutató a retró jegyében (Múlt-kor)
A legvidámabb barakk kiállítás kísérőeseményeként a VAM Design Centerben 2009. február 27-én retro Divatbemutatóra kerül sor fiatal hazai divattervezők közreműködésével. Megjelenés Trapper farmerben, jersey miniruhában, vagy selyem fejkendőben ajánlott.
febr. 3
11:32
Megvették a múzeumok a magánkézben levő reneszánsz műremeket (Múlt-kor)
Sikerült összegyűjtenie azt az 50 millió fontot (16 milliárd forint) a Londoni Nemzeti Galériának és a Skót Nemzeti Galériának, amely a reneszánsz festőművész, Tiziano egyik legjelentősebb, Diana és Aktaión című festményének megvételéhez volt szükséges.
febr. 3
11:48
Irán Föld körüli pályára állította elsõ saját mûholdját (transindex.ro)
Irán Föld körüli pályára állította elsõ saját gyár ...
febr. 3
12:34
Tovább mentik Szádvár falait (Múlt-kor)
Idén márciusban 6. alkalommal rendezik meg a Szögliget közelében található Szádvár megsegítésére a Vármentő Napokat. A szervezők az előző évek sikerei után most is minden érdeklődőt szeretettel várnak.
febr. 3
12:36
A Seuso-kincstől a Tisza török hídjáig (Múlt-kor)
Ilon Gábor régész 19, az archeológia gyakran egymástól elég távol eső területeiről szóló tanulmány összefűzésével egy olyan, a széles olvasóközönség igényét kielégítő, de a hitelesség kereti között maradó munkát állított össze, amely talán hozzájárul a boltok és könyvtárak polcain gyakran felbukkanó, de a tudományosságot nélkülöző kötetek okozta zűrzavar enyhítéséhez.
febr. 3
12:51
8 eurós laptopot gyártana India (transindex.ro)
"Filléres" laptoppal rukkol elõ az indiai ipar; a ...

Keresés