2009. február 12. csütörtök

febr. 12
6:03
Összeütközött két távközlési műhold az űrben (168 Óra Online)
Összeütközött két távközlési műhold az űrben, a baleset várhatóan nem jelent veszélyt a nemzetközi űrállomásra (ISS) - jelentette be a NASA szerdán.
febr. 12
6:36
Műholdak karamboloztak (Startlap)
Összeütközött két távközlési műhold az űrben, a baleset a NASA szakemberei szerint várhatóan nem jelent veszélyt a nemzetközi űrállomásra. Egy amerikai Iridium távközlési műhold karambolozott össze egy használaton kívüli orosz...
febr. 12
7:24
Kész a neandervölgyi ember teljes genomja (Startlap)
A neandervölgyi ember teljes genetikai állományát megfejtette Svante Pääbo, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója és csapata – adta hírül a Nature című brit szaklap. A tudományos magazin szerint a szekventált...
febr. 12
7:48
Megkereszteletlen újszülöttek tömegsírjait kutatják Belfastban (Startlap)
A katolikus egyház a keresztelést elengedhetetlen feltételnek tartja ahhoz, hogy az eltávozottak lelke bejusson a mennyországba. Ennélfogva a szertartást a születés után minél hamarabb célszerű megtartani. Írországban évtizedeken keresztül...
febr. 12
8:48
Érintetlen múmiát fedeztek fel Egyiptomban (Múlt-kor)
Ritkaságszámba menő, érintetlen múmiát fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, amikor felnyitottak egy lepecsételt mészkőszarkofágot.
febr. 12
8:48
Újabb tömegsírokat tárnak fel (168 Óra Online)
Régészek kutatják a megkereszteletlen újszülöttek jelöletlen tömegsírjait Belfastban.
febr. 12
9:09
A terhesség miatt késhet a mellrák kezelése (Infostart)
Később kezelik annak az asszonynak a betegségét, aki terhesség alatt lesz mellrákos - derül ki egy tanulmányból. A terhesség alatt ugyanis sokszor észrevehetetlenek a tünetek.
febr. 12
9:51
Elűzik a telet Budapestről (Múlt-kor)
Rendhagyó farsangi felvonulás szemtanúi lehetnek pénteken a fővárosban az V. kerületi Váci utcába kilátogatók: busók igyekeznek végleg elűzni a telet.
febr. 12
10:54
Az evolúciós elmélet évszázadai (Múlt-kor)
200 éve, 1809. február 12-én született a hagyományos világképet alapjában felforgató, az evolúció elméletét kidolgozó angol természettudós, Charles Darwin.
febr. 12
10:56
Ismeretlen Kosztolányi-írások a Budapesti Negyedben (Múlt-kor)
A Budapesti Negyed legújabb, kétkötetes száma Kosztolányi ismeretlen írásaiból jelentetett meg válogatást, amelyek a Pesti Hírlapban jelentek meg 1931 januártól.
febr. 12
11:57
Megfejtették a Neander-völgyi genetikai állományát (Múlt-kor)
Több százezer évig élt egymás mellett a mai ember és a Neander-völgyi, amely csupán harmincezer éve tűnt el a Föld színéről. Valószínűleg nem nagyon tűrték el egymást, hiszen az erőteljes testalkatú Homo neanderthalensis és a törékenyebb Homo sapiens táplálékkonkurensek voltak - derül ki egy új kutatásból.
febr. 12
11:59
Felforgató templomi graffiti a 17. századból (Múlt-kor)
Pieter Saenredam holland festő 1644-es az utrechti Buurkerk templomot ábrázoló képének tanúsága szerint a középkori falfirkászok számára még a templom fala sem volt szent.
febr. 12
12:06
Meddig marad még ez a vén idióta? (168 Óra Online)
1989 valójában 1987-ben volt. Merthogy a rendszerváltás már 1987-ben megtörtént, csak nem tudtunk róla. Az év elején megjelent a Fordulat és reform, amelynek szerzői – Bokros Lajos, Matolcsy György, Lengyel László és a többiek – lényegében azt írták, hogy a rendszer megreformálhatatlan. A dolgozatot a Hazafias Népfront székházában mutatták be.
febr. 12
13:00
Jeltelen tömegsírokban a megkereszteletlen újszülöttek (Múlt-kor)
Régészek kutatják a megkereszteletlen újszülöttek jelöletlen tömegsírjait Belfastban. A hozzátartozók eközben bocsánatkérést követelnek ezen gyakorlat miatt a katolikus egyházól.
febr. 12
14:03
SZJA 1% (Múlt-kor)
2009-ben 217.759 Ft-ot kaptunk olvasóink adójának 1%-ából. Köszönjük. A befolyt összeget tartalomfejlesztésre fordítottuk.
febr. 12
14:05
Hamisítvány lehet Mozart halála (Múlt-kor)
Mozart halála című Munkácsy-képhez készített vázlatot tett közszemlére a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabán, ám a szerdától látható festmény hitelességéről vitatkoznak a szakemberek.
febr. 12
14:07
Életüket adták betegeikért a középkori apácák (Múlt-kor)
A középkori szerzetesek és apácák hajlandóak voltak akár saját életüket is feláldozni betegeikért - derül ki egy új tanulmányból, amely a különböző egyházi szervezetek járványokban elhunyt tagjait vizsgálta.

Keresés