2009. február 9. hétfő

febr. 9
8:21
Elérkezett a kínai régészet aranykora (Múlt-kor)
A régészek fokozatosan tárják fel egy 3000 éves kultúra emlékeit Észak-Kínában, a kínai civilizáció bölcsőjében. A Sárga folyótól mintegy száz kilométerre található Jangse falu temetője egyre többet árul el a hajdani Csin (Jin) államról és figyelemre méltó kulturális sokféleségéről - ma ez Sanhszi (Shanxi) tartomány területe.
febr. 9
8:54
Megint kinyírunk egyet... (168 Óra Online)
A klímaváltozás az évezredes libanoni cédrusokat fenyegeti.
febr. 9
9:24
Zöld varázsamulettel védték a gyerekmúmiákat (Múlt-kor)
Egy ritka gyerekmúmiára bukkantak olasz régészek Egyiptomban - a 4700 évvel ezelőtt élt kisded múmiáját zöld varázsamulettel védték az ártó erőktől.
febr. 9
10:21
A marihuána növeli a hererák kockázatát (Infostart)
A gyakori vagy a hosszú időn át tartó marihuánahasználat növelheti a hererák kialakulásának esélyét - mutattak rá egyesült államokbeli kutatók.
febr. 9
10:27
Kősírokba fektették a párthusokat (Múlt-kor)
A párthusok temetkezési szokásairól árulkodik egy Iránban, a Perzsa-öböl környékén talált kétezer éves nekropolisz, ahol most tíz érintetlen sírra bukkantak a régészek. A 41 hektáros temető a maga nemében a legnagyobbnak számít az ország déli részén.
febr. 9
11:30
Akit a nyilasok után az ÁVO és a Vatikán is megalázott (Múlt-kor)
A magyar egyháztörténet egyik legellentmondásosabb, ugyanakkor legkitartóbb, leginkább a meggyőződése parancsa szerint élő alakjára emlékeznek elítélése 60. évfordulóján a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.
febr. 9
11:51
Ez a jövő: televíziós adás a kontaktlencsében (Infostart)
A szemünket tartsuk a tévén vagy a tévét tartsuk a szemünkben? A kérdés science fictionbe illő, a kutatók azonban azt állítják: tíz éven belül már nem tűnik kivitelezhetetlennek.
febr. 9
12:09
Újfajta kezeléssel visszafordítható a memóriavesztés (Infostart)
Egy újfajta kezeléssel meg lehet előzni, és vissza is lehet fordítani az Alzheimer-kór okozta memóriavesztést és az agysejtek lehalását. Ezt egyelőre állatkísérletekkel sikerült bebizonyítaniuk amerikai kutatóknak.
febr. 9
12:33
Határtalan viszonyok: nők és férfiak (Múlt-kor)
Az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 2009. január 29-én és 30-án, "Határtalan viszonyok: nők és férfiak. A társadalmi nem kutatásának legújabb eredményei Magyarországon" címmel szervezett konferenciát.
febr. 9
12:35
Az európainál is korábban épülhetett a kanadai Stonehenge (Múlt-kor)
Egy kanadai fizikus a tudományos fantasztikumba illő elmélettel rukkolt elő: szerinte ugyanis egy már korábban is feltárt régészeti helyszín valójában egy 5000 éves naptárat is magában foglaló őskori szentély lehetett, amely jóval az angliai Stonehenge és az egyiptomi piramisok előtt épülhetett.
febr. 9
12:45
A koncentrációs táborokban kikísérletezett gyógyszert írtak fel terhes anyáknak (Infostart)
A nácik a koncentrációs táborokban fejleszthették ki egy, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján terhes nőknek felírt gyógyszert, amitől tízezer csecsemő született rendellenességgel. Eddig úgy tudták, a szert a forgalmazó cég maga fejlesztette ki.
febr. 9
13:21
Digitális a jövő mozija - 2009-02-07 17:57:41 (sat.hu)
A digitális forradalom a mozikat, sőt még a színházakat sem kerülheti el, meg is született egy megállapodás, mely műholdon keresztül Európába szeretné a megújult mozizás élményét elhozni.
febr. 9
13:23
Ez tényleg az interaktív tv éve? - 2009-02-09 12:34:50 (sat.hu)
Amerikában, ahol Barack Obama végül minden próbálkozás ellenére is jóváhagyta az digitális sugárzás elhalasztását, most az interaktív televíziózás évét jelentették be. Nem először, az elmúlt tíz év során gyakran megtörtént ez. Az idei Super Bowl viszont tényleg a második legnézettebb műsor lett a történelmi ranglistán.
febr. 9
13:36
Nyilvánosan zajlik a hazai kincskeresés (Múlt-kor)
Április elsejétől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján kell közzétenni a régészeti lelőhelyek teljes listáját, nagyban megkönnyítve ezzel a fémdetektoros kincskeresők nem éppen áldásos munkáját - tudhattuk meg az MR1 tudósításából.
febr. 9
14:39
Gyülekezete is elhatárolódott a holokauszttagadó püspöktől (Múlt-kor)
A tradicionalista Szent X. Pius Testvériség Latin-Amerikában működő szervezete elhatárolódott vasárnap a mozgalomhoz tartozó Richard Williamson püspöktől, akinek holokauszttagadó kijelentései nagy botrányt kavartak az elmúlt hetekben.
febr. 9
15:09
Lélegzetelállító képek az egyiptomi múmialányról (Infostart)
Csodálatos fotókat készítettek egy háromezer éves egyiptomi múmiáról - a koporsóján keresztül. Az ugyanis a temetés óta érintetlen volt, és nem akarták megzavarni a fiatalon elhunyt papnő örök álmát.
febr. 9
15:36
Cáfolják a hackertámadást (Startlap)
Nem "hackertámadás", hanem valószínűleg az üzemeltetés szabályainak megsértése okozta a hétvégén a kormányzati ügyfélkapu meghibásodását - közölte Jóri András adatvédelmi biztos hétfőn a távirati irodával. A helyszíni vizsgálat...
febr. 9
15:42
Szent Mártonról értekeznek a Szombathelyi Képtárban (Múlt-kor)
A Szent Márton-kutatás legújabb eredményeiről rendeznek konferenciát Szombathelyen 2009. február 19-én.
febr. 9
15:48
Fokhagymát a cukorbetegeknek! (Startlap)
Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagymában olyan anyag található, amely a cukorbajos egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását. A...
febr. 9
16:06
Klímaváltozás: a libanoni cédrusoknak annyi (Startlap)
A "Cedrus Libani", amelynek fája évszázadokon át keménységéről és ellenállóképességéről volt híres, az erősen veszélyeztetett fajok között szerepel a természeti értékek megőrzésére létrehozott nemzetközi szervezet, a Természetvédelmi...
febr. 9
16:08
Ombudsman: nem hackertámadás okozta az ügyfélkapu meghibásodását (Startlap)
Nem hackertámadás, hanem valószínűleg az üzemeltetés szabályainak megsértése okozta a hétvégén a kormányzati ügyfélkapu meghibásodását - közölte Jóri András adatvédelmi biztos. A helyszíni vizsgálat során az egyelőre nem...
febr. 9
16:45
Film készül a romániai forradalomról (Múlt-kor)
A romániai forradalom kitörésének huszadik évfordulójára, 2009. december 15-re tervezik a bemutatóját annak a dokumentumfilmnek, amely az 1989-es temesvári eseményekről szól - írta a bukaresti Új Magyar Szó.
febr. 9
17:42
Nagyváradi sci-fi a geotermális távfűtés (168 Óra Online)
A nagyváradi polgármesteri hivatal a teljes távhőszolgáltatást fel akarja újítani úgy, hogy annak elsődleges forrása a termálvíz legyen - adta hírül a Manna.ro romániai magyar hírportál.
febr. 9
21:00
Samu megmenekült - nem az ő csontjait dúlták szét (168 Óra Online)
A rendőrség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a vértesszőlősi előember maradványait rongálták meg a helyi kőbányában található kiállítóhelyen - közölte az MTI-vel hétfőn Markó András, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Régészeti Tárának munkatársa.
febr. 9
23:12
Darabokra szedte Samut (168 Óra Online)
Egy 14 éves lány vandál módon megrongálta és szétdúlta a vértesszőlősi előember maradványait. Az elkövető részben elismerte tettét - tájékoztatta a tatabányai kapitányság hivatalvezetője hétfőn az MTI-t.
febr. 9
23:14
A megfelelő testtartással mondják harsányan az eskü szövegét! (168 Óra Online)
Huszadik tavaszi ülésszakát kezdi az idén a szabadon választott parlament. Az 1990-es alakuló ülésre, a korszakkezdés első munkanapjára tekint vissza országgyűlési jegyzőkönyvek segítségével BÁNYAI GYÖRGY.

Keresés