2009. február 19. csütörtök

febr. 19
7:03
Kihaltnak hitt madárfajra bukkantak (Infostart)
Évtizedek óta nem látták annak a fürjfajnak a példányait, amelyet a Fülöp-szigeteken kaptak lencsevégre. A helyieket azonban nem igazán értékelik a felfedezést.
febr. 19
7:21
Szenzációs dinólelet: megvan a hiányzó láncszem! (168 Óra Online)
Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak kutatók Argentínában, ez volt a hiányzó láncszem a növényevők és a húsevők között.
febr. 19
8:15
Charles Darwin autista volt? (Infostart)
A neves tudós valószínűleg az autizmus egy enyhébb formájában, az Asperger-szindrómában szenvedett - állítja egy neves pszichiáter, aki ezzel magyarázza Darwin zsenialitását.
febr. 19
9:24
Mindenevő volt az argentin dínó (Startlap)
Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak kutatók Argentínában, ez volt a hiányzó láncszem a növényevők és a húsevők között. "Ez volt a hiányzó láncszem a ragadozó dinoszauruszok és az óriási négylábú növényevők...
febr. 19
9:26
Bebizonyították: barátkozóbbak az anyás gyerekek (Startlap)
Azok a gyerekek, akik iskolás koruk előtt szoros érzelmi kapcsolatban vannak anyjukkal, könnyebben barátkoznak osztálytársaikkal - állapítják meg amerikai kutatók a Child Development című szaklapban. Nancy McElwain az Illinois-i...
febr. 19
9:27
Elsötétülnek az új-zélandi honlapok (transindex.ro)
Új-Zélandon fekete bannerekkel tiltakoznak a febru ...
febr. 19
9:29
Csodák tára: interaktív természetismereti tudástár nyílik Szegeden (transindex.ro)
Az elõreláthatóan 2010 õszén Csodák tára né ...
febr. 19
10:30
Hátrafele haladó üstökös lesz látható február végén (transindex.ro)
Egy furcsa, zöldes színû, "hátrafelé haladó"" komé ...
febr. 19
10:32
Már csak egy vád áll a The Pirate Bay elleni perben (transindex.ro)
A The Pirate Bay elleni, hétfõn kezdõdött per fejl ...
febr. 19
10:40
Kiássák az aranyat a fáraók mellől (168 Óra Online)
Kétezer éves kihagyás után felújították a kitermelést a "fáraók aranybányájában" Egyiptomban.
febr. 19
10:54
Lopott bronzszobrok a divatcézár hagyatékában (Múlt-kor)
Kína olyan régi bronzszobrok visszaadását követeli, amelyek a pekingi nyári császári palota kifosztásakor tűntek el, s most a közelmúltban elhunyt Yves Saint Laurent jótékonysági céllal kalapács alá kerülő hagyatékában bukkantak fel.
febr. 19
10:56
Szoborvita Szlovákiában (Múlt-kor)
A szlovákiai települések önkormányzatai a jövőben is maguk dönthetnek arról, hogy milyen szobrokat, emlékműveket vagy emléktáblákat állítanak fel a fennhatóságuk alá tartozó közterületeken.
febr. 19
11:54
Megnőtt a fák CO2-étvágya (Startlap)
A veszélyeztetett erdők megőrzésének fontosságát bizonyítja, hogy az elmúlt negyven évben nagyobbra nőtt trópusi fák a fosszilis üzemanyagokból származó szén-dioxid 20 százalékát elnyelik - közölték a Nature tudományos...
febr. 19
11:57
Impozáns kötet a szegedi bibliai műkincstárlatról (Múlt-kor)
Több mint 170 oldalas, 150 színes fotót tartalmazó impozáns kötettel búcsúzik a szegedi Móra Ferenc Múzeum a tízezer látogatót vonzó, bibliai műkincseket bemutató tárlattól.
febr. 19
12:45
Sokkoló eredmény: napi egy pohár bor 168 százalékkal növeli a rák kockázatát (Infostart)
Szertefoszlatták francia tudósok azt a legendát, amely szerint napi egy pohár vörösbor jó hatással van az egészségre. Megdöbbentő tanulmányukban azt írják, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás 168 százalékkal megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát. Így a dohányzás után a második legkerülendőbb, halált okozó tényező az alkohol - beleértve a vörösbort is. A luxemburgiak után a magyarok isszák a…
febr. 19
13:00
Ismeretlen Leonardo-portré bukkant fel (Múlt-kor)
Leonardo da Vincit ábrázoló, eddig ismeretlen portrét találtak Dél-Olaszországban. A hatvanszor negyven centiméteres, fára festett képet a Lucania tartománybeli Acerenzában fedezte fel Nicola Barbatelli középkori történelemre szakosodott kutató.
febr. 19
13:02
Újra dolgoznak a fáraók aranybányájában (Múlt-kor)
Kétezer éves kihagyás után felújították a kitermelést a "fáraók aranybányájában" Egyiptomban.
febr. 19
13:24
Berti robot kő-papír-ollót játszik (168 Óra Online)
Az Elumotion robotépítő cég és a Bristol Robotics Laboratory által fejlesztett kétéves gépember kedden három napra csatlakozott a londoni Tudománytörténeti Múzeum stábjához a közönség legnagyobb örömére.
febr. 19
14:03
Az argentin diktatúra áldozataival viccelődött Berlusconi (Múlt-kor)
Nagy megütközést keltettek Buenos Airesben Silvio Berlusconi olasz kormányfő ironikusnak szánt szavai az argentin katonai diktatúra eltüntetett áldozatairól, s emiatt magyarázatot kértek szerdán az olasz nagykövettől.
febr. 19
14:36
Észak-Amerika készen áll a DSi fogadására (Startlap)
A Nintendo DS mindig is érdekes kis szerkezet volt. Kiadásakor a fiatalok körében tömeghisztéria tört ki, a Japán iskolák kiürültek. Ekkor hoztak egy máig élő rendeletet miszerint, ezeket csak szombati napon lehet kiadni.
febr. 19
14:48
A két nem hét főbűne más a Vatikán szerint (Startlap)
A pápa személyes tanácsadója szerint az emberi természet mindenhol egyforma, ezért a gyóntatószéki adatokból levont következtetés minden társadalomban érvényes lehet. Míg azonban a férfiakat a szex csábítja leginkább bűnre, a nők nem csupán gőgösek, de irigyek és haragtartók is, amikor vétkeznek.
febr. 19
15:06
Kulturális olvadás a Tajvani-szoros partjain (Múlt-kor)
Kína a Tiltott városból származó huszonkilenc műkincset kíván kölcsönadni Tajvannak, hatvan évvel azután, hogy a Mao Ce-tung csapataitól vereséget szenvedett Csang Kaj-sek és maradék serege az anyaországtól elszakadva Tajvan szigetére menekült.
febr. 19
15:08
Intellektuális nyomozás Bach titokzatos testamentuma után (Múlt-kor)
Intellektuális nyomozásra invitálja olvasóit Göncz Zoltán Bach testamentuma címmel most megjelent könyvében, amelynek témája Johann Sebastian Bach rejtélyes, befejezetlenül maradt utolsó műve, A fúga művészete.
febr. 19
16:09
Az urbanizáció az ókor legizgalmasabb kérdése (Múlt-kor)
Az urbanizáció a legizgalmasabb kérdése az ókornak, amelyet sok szempontból a nagyobb városokon keresztül ismerünk meg, gondoljunk csak Babilónra, Rómára, Jeruzsálemre vagy Alexandriára - hangsúlyozta Zólyomi Gábor, az ELTE Ókortudományi Intézetének igazgatója, az intézet által Város az ókorban címmel indított előadássorozat kapcsán.
febr. 19
19:27
Fegyverszünetet hirdet a svéd főkalóz (168 Óra Online)
A világ leghíresebb kalózszájtjának, a perbe fogott Pirate Bay-nek alapítója arra kérte a támogatókat, tartsák távol magukat a szórakoztatóipar érdekvédelmi szervezeteinek honlapjaitól. Az egyik nemzetközi lemezipari szövetség weboldalát ma feltörték és gyalázkodó üzenetet hagytak rajta. A Pirate Bay főnöke szerint nincs szükség effajta akciókra, hiszen a tárgyalóteremben a halálfejes lobogót…
febr. 19
20:51
Megtalálták a francia páncélos roncsait (Infostart)
Megtalálták az 1917-ben a Földközi-tengeren egy német tengeralattjáró által elsüllyesztett francia páncélos hajó, a Danton roncsait.

Keresés