2009. január 27. kedd

jan. 27
7:09
Hatvanmillióan hordozzák világszerte a szívbetegséget okozó génmutációt (Infostart)
Szívbetegséghez vezet egy génmutáció, amelyet hatvanmillió ember hordoz magában világszerte, a legtöbben Indiában - írja tanulmányában egy kutatócsoport. A gén szerintük harmincezer éve tűnhetett fel arrafelé. Úgy vélik, 2010-re Indiában fog élni a világ szívbetegeinek 60 százaléka.
jan. 27
9:33
Ötezer éves csontvázak a Leégett Városban (Infostart)
Ötvenkét ötezer éves csontvázra bukkantak egy olasz-iráni régészeti expedíció tagjai, akik az úgynevezett Leégett Városban (Burnt City) végeznek feltárásokat. A leletek segítségével megállapíthatják a település egykori lakosainak várható élettartamát, betegségeit.
jan. 27
9:39
Mit nekem koszorúértágítás! (168 Óra Online)
A heveny szívinfarktusos esetek súlyossága az Egyesült Államokban egy évtizedes hosszúságúra szervezett tanulmány adatai szerint ma lényegesen enyhébb, mint tizenöt esztendeje - olvasható a Circulation című folyóiratban.
jan. 27
12:42
Vége a Földnek, fusson ki merre lát! (168 Óra Online)
Maradandó káros hatásokkal jár a klímaváltozás, és legkorábban az évezred végén áll be fordulat a globális felmelegedés folyamatában még akkor is, ha sikerül visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást - figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) keddi számában.
jan. 27
16:48
Felbecsülhetetlen kincs a gyorsétterem mellett (168 Óra Online)
Szarmatakori temetőre bukkantak egy gyorsétterem építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatáson Szegeden a Móra Ferenc Múzeum régészei; a háromezer négyzetméteres területen eddig kéttucatnyi sírt találtak, amelyeket korábban szinte teljesen kifosztottak a rablók.
jan. 27
18:33
Visszafordíthatatlan a globális felmelegedés folyamata (Infostart)
A klímaváltozás sok káros hatása immár visszafordíthatatlan, ha csökkentenénk valami módon a szén-dioxid-kibocsátást, a hőmérséklet akkor is ezer évig a korábbinál magasabb maradna - figyelmeztetnek amerikai tudósok. A jelentést az amerikai energiaügyi minisztérium rendelte meg.
jan. 27
20:39
Megrendszabályozzák a Wikipédiát is (168 Óra Online)
Szigorodhat az angol nyelvű Wikipédia szerkesztési szabályzata: a szavazók többsége elfogadta, hogy kiadás előtt ellenőrizzék a szócikkekbe kerülő változtatásokat, de az ellenzőknek még van esélye alternatív javaslatra.
jan. 27
22:09
Ha kevesebbet eszünk, okosabbak leszünk? (Infostart)
A bevitt kalória csökkentése jótékonyan hathat a memóriára, legalábbis az idős embereknél, akiknél a memóriazavar szinte az öregedés velejárója - állapították meg német kutatók.

Keresés