2009. január 12. hétfő

jan. 12
8:18
A séf megkegyelmezett a homár-matuzsálemnek (Infostart)
Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédők segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot.
jan. 12
9:00
Betiltott dokumentumfilm az önmagát felgyújtó diákról (Múlt-kor)
Jan 69 címmel Rómában levetítik azt a korábban betiltott, majd elveszettnek hitt dokumentumfilmet, ami 40 évvel ezelőtt készült Jan Palach-ról; a prágai diák 1969-ben gyújtotta fel magát a Vencel-téren. A fekete-fehér, 7 perc 49 másodperces alkotás Palach utolsó óráiról és temetéséről szól.
jan. 12
9:54
Ózon, a nagy varázsló (Startlap)
Az ózondús levegő nem áldás, hanem átok. Keletkezése nem a tisztasághoz, hanem a mocskos környezetszennyezéshez kötődik inkább. Ettől még a szakemberek kicsit meglepődtek, hogy a talaj közelében a levegő ózontartalma az utóbbi száz évben fokozatosan növekedett.
jan. 12
10:03
Shakespeare-i dráma lett Hasfelmetsző Jack élete (Múlt-kor)
Ki volt Hasfelmetsző Jack? Egy festő, egy nő, egy orvos vagy az angol királyi ház egyik tagja? Talán maga Oscar Wilde? A több mint száz évvel ezelőtt, 1888. augusztus 31. és november 8. között elkövetett legalább öt gyilkosság után a gyilkos személyét még ma is homály fedi.
jan. 12
10:05
Tovább folyik a japán tankönyvvita (Múlt-kor)
Újra kiújulhat a második világháborús múlt szépítésének kísérlete kapcsán a szigetországban folyó vita: az új iskolai történelemtankönyvek ugyanis már úgy állítják be a háború végének történéseit, mintha nem a hadsereg kényszerítette volna a civilek tömegeit kollektív öngyilkosságra.
jan. 12
10:39
Képernyõolvasó szoftver Windows-applikációk használatához vakoknak (transindex.ro)
A vakok is tudják használni ezentúl a Microsoft Wi ...
jan. 12
11:06
Tantervbe kerül a koncentrációs táborok meglátogatása (Múlt-kor)
Kötelezővé tehetik az iskolai képzésben a német gyerekek számára az egykori koncentrációs táborok felkeresését. A Bajorországban most bevezetésre kerülő, és országos szinten is megfontolás tárgyát képező javaslat elfogadása azzal vált igencsak sürgetővé, hogy egy fiatal nemrég halálra késelte Passau köztudottan náciellenes rendőrfőnökét.
jan. 12
11:12
Mindenkiből lehet Jedi (168 Óra Online)
A Csillagok háborúja című film szereplőihez hasonlóan puszta koncentrációval mozgathatunk majd a tárgyakat, ha a polcokra kerülnek az új generációs játékok. A felnőttek és gyerekek szórakozását egyaránt szolgáló kütyük az agyhullámokat elemzik, és idén karácsonykor már a fa alá kerülhetnek.
jan. 12
12:09
Létező templomot építtettek át a Perényiek Abaújváron (Múlt-kor)
Idén ősszel folytatódott az abaújvári református templom kutatása, Tóth István helyi lelkész kezdeményezésére, és az Abaújvári Református Egyházközség finanszírozásával.
jan. 12
12:12
A Google nem a környezet barátja (Infostart)
Két keresés a Google-ban annyi széndioxid-kibocsátással jár, mintha teavizet forralnánk fel - állítják a Harvard Egyetem akadémikusai.
jan. 12
12:54
Simonyi március végén indulhat újabb űrutazásra (Startlap)
Március 25-én induhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban. Charles Simonyi ötödik űrturistaként 2007. április 7-én utazott...
jan. 12
13:12
Ki tud többet a könyvhetekről? (Múlt-kor)
Jövőre lesz 80 éve, hogy megrendezték az első könyvnapot, amely Európában páratlan tradícióra tekint vissza, és Ünnepi Könyvhétként nemzeti intézménnyé vált.
jan. 12
13:24
Debütált a kecskeméti Mercedes (Startlap)
Tegnap este megnyílt az idei detroiti autószalon, amelyen Mercedes az új generációs A és B osztály új generációs elemei is felbukkantak.
jan. 12
13:48
Tévézés séta közben - napszemüvegbe épített kijelzõvel (transindex.ro)
Nemrég számolt be legújabb termékérõl a vizuális e ...
jan. 12
14:15
Restaurálják az Essegvárnál kiásott cserepeket (Múlt-kor)
A szakemberek megkezdték a közelmúltban lefolytatott ásatások során talált több mint kétezer darab cserép-, üveg- és csonttöredék feldolgozását, összeillesztését.
jan. 12
14:17
Bezárásra ítélhetik a berlini turisztikai levéltárat (Múlt-kor)
Színes reklámbrosúrák a náci korszakból, Németország első gyógyfürdőjegyzéke és ősrégi útikönyvek távoli országokból: a Berlini Szabadegyetem Willy Scharnow Turisztikai Intézetének levéltára páratlan kincseket őriz. 400 méternyi könyvespolc zsúfolva könyvekkel, tanulmányokkal, mintegy 50 ezer prospektussal és egyéb, a turizmussal foglalkozó irodalommal.
jan. 12
14:30
Ne vágyjunk ózondús levegőre, főleg, ha tüdőbetegek vagyunk (168 Óra Online)
Az ózondús levegő csöppet sem tiszta és egészséges, ellenkezőleg: az ózon éppen a szennyezett atmoszférában keletkezik és súlyos méreg. A világszerte mind fenyegetőbb gondról részletes tájékoztatót közölt az Eurohealth szakfolyóirat.
jan. 12
15:18
A Sisi-múzeum is megújul Schönbrunnban (Múlt-kor)
Hozzávetőleg 2,6 millió látogató kereste fel tavaly Bécs egyik legfőbb történelmi és kulturális látványosságát, a schönbrunni kastélyt. A császári család egykori nyári rezidenciája nagyjából annyit érdeklődött vonzott, mint 2007-ben.
jan. 12
15:36
Kísérleteket is végez a következő űrturista (168 Óra Online)
Március 25-én indulhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban.
jan. 12
15:48
A Google használata is szennyezi a környezetet (Startlap)
Hét gramm széndioxiddal terheli a környezetet minden egyes keresés a Google-on - mutatták ki a Harvard Egyetem fizikusai. Alex Wissner-Gross és munkatársainak vizsgálata szerint az internetezésből fakadó károsanyag-kibocsátás széndioxidban...
jan. 12
16:57
Környezetszennyezõ a Google-keresés (transindex.ro)
Hét gramm széndioxiddal terheli a környezetet mind ...
jan. 12
17:48
Minden Google-keresés fáj a Földnek (168 Óra Online)
Hét gramm széndioxiddal terheli a környezetet minden egyes keresés a Google-on - mutatták ki a Harvard Egyetem fizikusai.
jan. 12
18:30
Vegyi támadás áldozatává váltak a római helyőrség katonái (Infostart)
Vegyi támadás áldozatává váltak a III. században a közel-keleti római helyőrség katonái - derítette ki egy brit régész, aki szurokmaradványokra és kénkristályokra bukkant egy beomlott alagútban.
jan. 12
20:36
Már a magzatnál kimutatható az autizmus? (Infostart)
A magzatnál is képesek lesznek hamarosan diagnosztizálni az autizmust az orvosok egy új felfedezésnek köszönhetően. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyanis rájöttek, hogy a magzatot körülvevő hártyában, az amnionban található folyadék magas tesztoszteron-szintje összefüggésbe hozható a betegséggel.
jan. 12
20:38
Miért lesz több nő Alzheimer-kóros? (Infostart)
Egy különös génváltozat a felelős azért, hogy a nők körében több az Alzheimer-kóros. Ebből a nők DNS-ében kettő, a férfiakéban egy másolat található.
jan. 12
22:06
Széllel gyorsul a szuperautó (Infostart)
Napelemmel működik, széllel gyorsul az az autó, aminek várhatóan augusztusban készül el a prototípusa. Ára előreláthatóan százezer dollár lesz.
jan. 12
22:12
DiSEqC motorok rövid összehasonlítása - 2009-01-09 21:12:55 (sat.hu)
A szemfülesebbek már biztos kívülről fújják az egyes DiSEqC motorok közötti különbségeket. A lenti táblázat célja, hogy ezeket az eltéréseket egy helyen, könnyen áttekinthető formában jelenítse meg, segítve ezzel a felhasználókat, vásárlókat.
jan. 12
22:14
Az idei első Ariane 5-misszió - 2009-01-10 17:14:33 (sat.hu)
A Hot Bird 10 fellövése lesz az Arianespace első idei Ariane 5 hordozórakétás missziója. Csütörtökön francia Guyanába szállították a műholdat, mely várhatóan február 12-én indul útjára, egy SES szatellit és két Spirale megfigyelő műhold társaságában.
jan. 12
22:16
sdfsfsdf - 2009-01-12 18:26:17 (sat.hu)
rwwrwrwr
jan. 12
22:18
Sok kábelszolgáltató a Viasat3 továbbításának megszüntetésére kényszerült - 2009-01-12 21:36:47 (sat.hu)
A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását,

Keresés