2009. január 26. hétfő

jan. 26
0:24
Budapest - Bamako - 2009-01-24 14:59:14 (sat.hu)
A hetedik nap: pókcsípés és lapátolás
jan. 26
0:28
„A földi digitális tv mindenkié” - 2009-01-25 23:29:28 (sat.hu)
Múlt héten ért véget a római konferencia, ahol az olasz digitális televíziózásról, és az analóg földi műsorszórás lekapcsolásáról beszélgettek a szakértők, és ahol a sok, értékelhető adat mellett jó néhány közhely is elhangzott.
jan. 26
6:09
Ismét terjed a halálos fertőzés (168 Óra Online)
Gyorsan növekszik a HIV-fertőzöttek száma Ukrajnában, ahol havonta ezerhatszáz új esetet regisztrálnak.
jan. 26
8:12
Ölelkező párt temettek a legrégibb falusi templomba (Múlt-kor)
Tavaly ősszel kezdték meg a sólyi református templom feltárását. Az eddigi izgalmas leletek után most egy páratlan temetkezésre bukkantak: két holttestet úgy temettek közös sírba, hogy az egyik átkarolja a másikat.
jan. 26
8:15
Magyar találmány alakíthatja át a netes keresést (Startlap)
Új típusú keresőmódszert fejlesztettek a Műegyetemen. A magyar szakemberek által készített netes beszédfelismerő szoftver lehetővé tenné, hogy a jövőben a hang- és videoanyagok legyenek az internetes információtárolás és -megosztás első számú eszközei. Az alkalmazás elvileg bármilyen állomány átnézésére képes, igaz, egyelőre csak magyarul tud.
jan. 26
9:15
Gyomorbaktérium segít a népvándorlási útvonalak felmérésében (Múlt-kor)
Polinézia jelenlegi lakosainak ősei Tajvanról érkeztek ötezer évvel ezelőtt - derítették ki amerikai kutatók, akik az ősi migrációs útvonalakat gyomorbaktérium segítségével igyekeztek végigkövetni.
jan. 26
10:09
Björk ősei vikingek (Startlap)
Genetikai vizsgálat igazolta az óizlandi sagákat: átfogó DNS vizsgálatot végeztek genetikusok, és azt találták, hogy a mai férfilakosság zöme a Skandináv vikingek leszármazottja, a nők pedig az 1100 évvel ezelőtti viking támadásoknak gyakran kitett skót és ír tengerparti területekről származnak.
jan. 26
10:19
Történelmi film készült Isten festőjéről (Múlt-kor)
A kompromisszumot nem ismerő művészről és az inkvizícióval szembeszálló emberről egyaránt szól a görög-magyar-spanyol koprodukcióban készült El Greco című film.
jan. 26
10:45
A koedukáció haszna: hosszabb ideig tart a nemzőképesség (Infostart)
Tovább maradnak nemzőképesek azok a hímek, amelyek nőstényekkel élnek együtt - azt ugyan még vizsgálni kell, hogy ez az emberekre éppen úgy igaz-e, mint az egerekre, a felfedezés mindenképpen jelentős.
jan. 26
11:21
Kávé okozza a gyerekkori leukémiát? (Infostart)
Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.
jan. 26
11:21
Eljátszották az ismeretlen Mozart-kéziratot (Múlt-kor)
Bemutatták Mozart egyoldalas műtöredékét, amelyet csak 2007-ben, a szerző halála után több mint két évszázaddal azonosítottak. Az alig kétperces darab első nyilvános előadását a franciaországi Nantes-ban tartották.
jan. 26
12:25
Ifjú bennszülöttet is örökbe fogadott Walter Raleigh (Múlt-kor)
Sir Walter Raleigh, a híres felfedező egy ifjú bennszülöttet is magával vitt Angliába, ahol a megkeresztelt fiú háztartásában élt tovább - derült ki egy eleddig ismeretlen anyakönyvi bejegyzésből.
jan. 26
12:33
Hazudni tovább tart, mint igazat mondani (Infostart)
Átlagosan 30 százalékkal több ideig tart hazudni, mint igazat mondani - állapítja meg egy új brit hazugságvizsgáló teszt. Eszerint az emberek 85 százaléka lassabban reagál, amikor hazudik.
jan. 26
13:00
25 éves a Macintosh (transindex.ro)
1984 januárjában dobta piacra az elsõ Mac számítóg ...
jan. 26
13:27
Előkerült a leggazdagabb hajóroncs (Múlt-kor)
Sikerült felfedezni a világ leggazdagabb hajóroncsát: a brit hajót 1942 júniusában állítólag egy náci tengeralattjáró süllyesztette el. Az aranyból, platinából és gyémántokból álló szállítmány összértéke mai áron eléri a 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot).
jan. 26
14:24
"A népnyúzó kormány az oka mindennek" (168 Óra Online)
Hurrá, van már Magyarországon Bölcsek Tanácsa, és van vadonatúj Reformszövetségünk is! A Bölcsek Tanácsában négy (egyébként igen kiváló) szakember, a Reformszövetségben a közgazdászok, a munkáltatók és a Magyar Tudományos Akadémia legkiválóbb koponyái fogják megmondani, hogyan másszunk ki a válságból. Érdekes módon a szakszervezetek kimaradtak: a munkavállalók véleményére senki sem kíváncsi.
jan. 26
14:31
Lefoglalták a náci propagandalapot (Múlt-kor)
Többek között az egykori Német Nemzetiszocialista Párt "Ég a Reichstag" című plakátját és a párt lapjának, a Völkischer Beobachternek néhány nappal a berlini parlament felgyújtása után megjelent számát publikálta egy német lap.
jan. 26
15:33
Gyorsétterem épül a két évezrede kirabolt sírokra (Múlt-kor)
Közel két évezrede kirabolt sírgödröket találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei egy szegedi feltáráson. Az ásatások egy épülő Burger King étterem helyén zajlanak Szeged belvárosától néhány kilométerre.
jan. 26
16:37
Nemzeti költőjüket ünneplik a skótok (Múlt-kor)
250 évvel ezelőtt született Robert Burns, a skótok nemzeti költője, mely évforduló alkalmából majdnem egész éven át tartó ünneplésbe kezdett Skócia.
jan. 26
19:09
Az étcsokoládé segít fogyni és javítja a szexuális teljesítőképességet (Infostart)
A fekete csokoládé fogyasztásától csökken az étvágy és értágító hatása miatt növekszik a szexuális teljesítőképesség - számolt be az étcsokoládéval végzett legújabb kutatásokról a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Halmy László professzor hozzátette: a most nyilvánosságra hozott dán vizsgálatot megelőzően maga is észrevette, hogy egyes elhízott betegei fekete csokoládéval tudtak fogyni.
jan. 26
19:36
Jön a rezsiórabér? (168 Óra Online)
A lakásépítések utáni általános forgalmi adó (áfa) átmeneti, öt százalékra történő csökkentését javasolja egyebek mellett a parlament gazdasági bizottságának ad hoc testülete. Baráth Etele, a munkacsoport szocialista vezetője hétfőn az MTI-nek azt mondta: az építésipar válságkezelésére számos azonnali, és hosszabb távra szóló intézkedésre tesznek javaslatot, ezekről a testület kedden egyeztet.
jan. 26
22:09
Sertésektől is terjedhet emberre a halálos kór (Infostart)
Sertésektől is elkaphatják az emberek az Ebola vírust - derült ki, miután egy Fülöp-szigeteki tenyésztő az egyik állatától fertőződött meg. Járványügyi szakemberek szerint ez az eset egyedülálló, hiszen eddig az emberen kívül csak főemlősökön tapasztaltak Ebola-megbetegedést.
jan. 26
22:15
Zöld-építészeti csúcs a kínai expóra (Startlap)
Napfénnyel világítják meg és folyóvízzel hűtik a 2010-es Sanghaji Világkiállítás legnagyobb épületegyüttesét, az Expo Boulevard-t. Az innovatív építészeti megoldással 432 000 kilowattórányi áramot spórolnak meg, és 432 tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátást évente. Kína komolyan készül a világkiállításra.

Keresés