2009. január 26. hétfő

jan. 26
4:36
Meg fogsz halni, Iván (168 Óra Online)
Az 1989-es év annus mirabilisként került be a történelem annaleseibe. A csoda éve volt: megtörtént, amiről senki sem gondolta, hogy megtörténhet. Emlékezetemben ’89 úgy él, mint az én évem: egyedülálló szerepet játszott az életemben, s gyökeresen megváltoztatta. Mindez két eseményhez kötődik. Egy lelkesítőhöz az év elején, s egy elszomorítóhoz a végén – mintegy bekeretezve az időszakot.
jan. 26
5:12
Milyen reformötletek hangoztak el a gazdasági válság miatti konzultáción? (Népszava)
Előbb gazdasági elemzőkkel, majd a köztársasági elnökkel is konzultál ma a kormányfő a gazdasági válság kapcsán szükséges intézkedésekről. A miniszterelnök a hét végén az MSZP választmányával és a társadalmi partnerekkel vitatta meg a helyzetet. Többször tárgyalt a kormány érintett tagjaival is.
jan. 26
5:14
Ön szerint a bankokat, vagy az ügyfeleket kell megmenteni? Az MNB a bankokat menti? (Népszava)
A svájci jegybank a minap bejelentette, hogy készen áll a Magyar Nemzeti Banknak előre meg nem határozott mennyiségű svájci frankot eladni, mindaddig, amíg a magyar központi pénzintézet euróval fizet érte. Hasonló lehet ez a megállapodás ahhoz, amelyet Zürich már tavaly novemberben tető alá hozott Lengyelországgal. A megoldás kétségtelenül segít a hazai bankok frank-likviditásán, ám észre kell…
jan. 26
5:30
Gyurcsány, mint spiritus rector (Népszava)
Magyar javaslatra tartanak holnaptól tanácskozást Budapesten a Nabucco-vezeték építésében érdekelt országok. Az Azerbajdzsánból, Iránból és esetleg Türkmenisztánból Dél- és Közép-Európa irányába tervezett gázvezetékről szóló elképzelések olyan stádiumba jutottak, hogy most már időszerűvé vált annak deklarálása, milyen politikai, gazdasági és pénzügyi feltételek mellett lehet létrehozni a…
jan. 26
5:32
A tulajdonosváltás biztonságos röppályára teszi a Malévot, legalábbis reméljük (Népszava)
A Vnyesekonombank, a Malév legnagyobb hitelezője veszi át Borisz Abramovics tulajdonrészét a légitársaságot privatizáló AirBridge Zrt.-ben. Az orosz állami bank stratégiai partnerként az Aeroflottal, a szintén állami kézben lévő legnagyobb orosz légitársasággal közösen üzemelteti a továbbra is magyar többségi tulajdonban maradó céget. A budapesti magyar-orosz gazdasági tárgyalásokon az is…
jan. 26
5:48
Zárolni kell a felelősök vagyonát! (168 Óra Online)
Zároltatni akarják a válságért felelős elit vagyonát a civilek, s azonnali társadalmi összefogást és megmozdulást hirdetnek a kormány megszorító intézkedéseivel szemben; így reagálna a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztal és a Civil Nemzeti Csúcs kötelékébe tartozó több száz szervezet a kormány megszorító intézkedéseire – írja a Magyar Hírlap hétfői számára hivatkozva az MTI.
jan. 26
6:42
Tarlós a kedvenc? (Népszava)
Úgy látszik, végéhez közeledik Budapest Demszky Gábor nevével fémjelzett korszaka, hiszen egy közelmúltban elkészült közvélemény kutatás szerint Tarlós Istvánnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének jelentős az előnye a jelenlegi főpolgármesterrel szemben - írja a hétfői Magyar Nemzet.
jan. 26
6:44
Zároltatni akarják a válságért felelős elit vagyonát a civilek (Népszava)
Zároltatni akarják a válságért felelős elit vagyonát a civilek, s azonnali társadalmi összefogást és megmozdulást hirdetnek a kormány megszorító intézkedéseivel szemben; így reagálna a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztal és a Civil Nemzeti Csúcs kötelékébe tartozó több száz szervezet a kormány megszorító intézkedéseire – írja hétfői számában a Magyar Hírlap.
jan. 26
7:00
Nabucco-csúcs: alternatívát keresnek (Infostart)
Nemzetközi Nabucco-csúcstalálkozót tartanak kedden Budapesten. A Kaszpi-tenger térségéből induló gázvezetékkel kapcsolatban sok kérdés van, például az, hogy melyik ország adja majd hozzá a földgázt.
jan. 26
7:00
Gyurcsány és Sólyom a kialakult gazdasági helyzetről (Népszava)
A köztársasági elnök ma délután hivatalában fogadja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a találkozó napirendjén a kialakult gazdasági helyzet szerepel.
jan. 26
7:02
Lesz ma dolga Gyurcsánynak és Kókának (Népszava)
Gyurcsány Ferenc külföldi állami és pénzügyi vezetőkkel folytat ma kétoldalú megbeszéléseket a Budapesten kedden kezdődő Nabucco-csúcstalálkozót megelőzően. A kormányfő kezdeményezésére megrendezendő találkozón a Nabucco-projekt megvalósításában érintett országok, szervezetek és intézmények vesznek részt.
jan. 26
7:54
Bajnai: a reformokat végig kell csinálni, ha akarjuk, ha nem (Népszava)
Magyarország tíz éve halogatja azokat a fontos lépéseket, amelyek segíthetnék az ország gazdasági helyzetét - jelentette ki Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elmondta: a reforomokat meg kell csinálni.
jan. 26
8:12
Végéhez közeledik a fővárosban a Demszky-korszak (Infostart)
A Magyar Nemzet arról közöl írást, hogy a végéhez közeledik Budapest Demszky Gábor nevével fémjelzett korszaka, hiszen egy közelmúltban elkészült közvélemény-kutatás szerint Tarlós Istvánnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének jelentős az előnye a jelenlegi főpolgármesterrel szemben.
jan. 26
8:12
Újabb részleteket kért a hatóság a mobiltenderhez (HVG)
Továbbra sincs eredmény a mobiltenderen, sőt pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) újabb konkrétumokat kért az indulóktól; a pályázóknak részletezniük kell, hogy az ajánlatukban vállalt lefedettséget milyen ütemben és mely városokat érintve építenék ki - írja hétfői számában a Népszabadság.
jan. 26
8:14
Átszabják a gazdasági operatív programok pályázatainak feltételeit (HVG)
Lényegében megszűnnek a kifejezetten hátrányos helyzetű kistérségek számára kiírt pályázatok a gazdaságfejlesztési operatív programokon belül; a bennragadt pályázati pénzeket máshová csoportosítja át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - írja a Napi Gazdaság hétfői számában.
jan. 26
8:16
Brüsszel vizsgálja a pápai húsüzemnek adott állami hitelt (HVG)
Brüsszel a Pápai Hús Zrt. megvételéhez nyújtott állami hitelgarancia ügyében vizsgálódik - tudta meg a Világgazdaság.
jan. 26
8:30
Sólyom ma találkozik Gyurcsánnyal (HVG)
A köztársasági elnök ma délután hivatalában fogadja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a találkozó napirendjén a kialakult gazdasági helyzet szerepel.
jan. 26
8:30
Forgalomkorlátozások a fővárosban a Nabucco-csúcs miatt (Infostart)
Körülbelül 20 delegáció érkezik Budapestre a ma kezdődő Nabucco-konferenciára, ezért komoly forgalomkorlátozásokra kell számítani, mondta az InfoRádiónak Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. Hozzátette, az V. kerület több pontján szerda estig tilos a parkolás, az itt hagyott járműveket elszállítják.
jan. 26
8:32
Szakorvosokból csinálna háziorvosokat a minisztérium (HVG)
Szakorvosokat csábítana a több ezer betöltetlen háziorvosi praxisba az Egészségügyi Minisztérium - értesült a Népszava.
jan. 26
8:48
A magyarok elfoglalják a világ rádióit (Infostart)
Húsz évvel ezelőtt Pozsgay Imre forradalmat csinált a Rádióban. 1989 január 28-án hangzott el a 168 óra című rádióműsor nevezetes interjúja az államminiszterrel, amelyben elmondja, a hatalom által ellenforradalomnak nevezett esemény valójában népfelkelés volt 1956-ban. A bejelentésnek külföldön is nagy volt a visszhangja. A BBC a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnökét szólaltatta meg a…
jan. 26
9:42
Baleset miatt félpályás lezárás a 7-es főúton - képekkel (Infostart)
Ketten súlyosan megsérültek, amikor megcsúszott és felborult egy személyautó hétfőn a 7-es főút 29-es kilométerénél, Tárnok közelében, az erdőháti lehajtónál; az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.
jan. 26
9:42
Navracsics: egy előrehozott választás nálunk elő sem fordulhat, ugye? (Népszava)
"Magyarországon a hivatalos adatok szerinti munkanélküliség 7,8 százalékos, csak a válság hivatalos elismerése óta több mint húszezer ember veszítette el az állását" - olvasható Navracsics Tibbor blogbejegyzésében. A Fidesz frakcióvezetője a jobbklikk.hu oldalon Magyarország és Izland párhuzamáról ír. "A világgazdasági válság által leginkább sújtott gazdaságok közül kezdettől fogva két országot…
jan. 26
10:18
Sólyom a kormányt bírálja, de ez így normális – véli Tölgyessy (HVG)
Sólyom László köztársasági elnök működése során alapvetően a kormánytöbbség politikáját bírálja, de „ez így normális”, hiszen a hatalommegosztás elvéből következik, hogy a kormány egyik ellensúlya az államfő – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli adásában.
jan. 26
10:18
Mesterházy: 110 százalékos emberek kellenek az MSZP vezetésébe (Népszava)
110 százalékos emberek kellenek az MSZP vezetésébe, akik nem kacsintgatnak ki - indokolta indulását az alelnöki posztért Mesterházy Attila az ATV Reggeli Jam című műsorában. Az ATV MTI-nek elküldött összefoglalója szerint a frakcióvezető-helyettes elmondta: természetes elvárás Gyurcsány Ferenc részéről, hogy olyan vezetőket keres maga mellé, akik egy válságszituációban képesek felsorakozni egy…
jan. 26
10:36
Családi konfliktus volt a rácalmási gyermekgyilkosság oka (HVG)
Folyik a nyomozás a Rácalmáson, szombaton hajnalban történt gyermekgyilkosság ügyében; a rendőrség emberölés megalapozott gyanúja miatt vizsgálódik - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.
jan. 26
10:54
Nem tudták fizetni az autóhitelt, kést dobott felesége hátába (HVG)
Életveszélyes sérülést okozott feleségének az a 35 éves nagyhalászi férfi, aki késsel hátba dobta házastársát a lakásukon - közölte Fülöp Gergely, a szabolcs-szatmár-beregi főkapitányság sajtószóvivője.
jan. 26
10:54
Az adóhitel miatt késelte meg az asszonyt (168 Óra Online)
Életveszélyes sérülést okozott feleségének az a 35 éves nagyhalászi férfi, aki késsel hátba dobta házastársát a lakásukon - közölte Fülöp Gergely, a szabolcs-szatmár-beregi főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.
jan. 26
10:56
A VPOP vette meg Veresnek a 14 milliós Audit (HVG)
A Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozó Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) vásárolta meg a 14 millió forintot érő Audi A6-ost Veres János pénzügyminiszternek - értesült a Blikk. A trükkel sikerült megkerülni a minisztériumi közbeszerzésekre vonatkozó központosított közbeszerzési rendszert.
jan. 26
11:12
Fidesz: Ferencváros elindította a változás évét (Infostart)
A Fidesz szerint Ferencváros elindította a változás évét, az emberek azt üzenték a vasárnapi időközi választáson, hogy alkalmatlannak tartják a jelenlegi kormányt arra, hogy kivezesse az országot a válságból - mondta Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltjeként parlamenti mandátumot szerző politikus hétfői sajtótájékoztatóján.
jan. 26
11:12
A Fidesz teljes eufóriában... (Népszava)
A Fidesz szerint Ferencváros elindította a változás évét, az emberek azt üzenték a vasárnapi időközi választáson, hogy alkalmatlannak tartják a jelenlegi kormányt arra, hogy kivezesse az országot a válságból - mondta Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltjeként parlamenti mandátumot szerző politikus hétfői sajtótájékoztatóján.
jan. 26
11:30
Egyórás forgalomszünet Záhonyban (HVG)
Előreláthatólag egy órán át szüneteltetik az ukrajnai hatóságok a határforgalmat hétfőn délelőtt a Záhony-csapi magyar-ukrán határállomáson - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
jan. 26
12:24
Érkeznek a delegációk a Nabucco csúcsra (Népszava)
A január 26-án és 27-én Budapesten tanácskozó Nabucco csúcsra 17-20 delegációt várnak, és eddig 12 ország állam- és kormányfője, valamint szakminisztere jelezte részvételét több nemzetközi szervezet képviselője mellett - közölte hétfőn a kormányszóvivői iroda.
jan. 26
12:26
Álinterjú miatt tesz feljelentést a KDNP (Népszava)
Egy, a fóti időközi polgármester-választás során megjelent álinterjú miatt tesz büntetőfeljelentést a KDNP - közölte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Rubovszky György. A párt frakcióvezető-helyettesének ismertetése szerint 2008 decemberében egy helyi lapban interjút közöltek Mádly Zsolttal, a kereszténydemokraták és a Fidesz polgármester-jelöltjével. Ezt az interjút később szórólapon is…
jan. 26
13:00
Kiraboltak egy bankot a Bartók Béla úton (HVG)
Kiraboltak egy XI. kerületi, Bartók Béla úti bankot hétfő délelőtt; a bankrabló elmenekült a helyszínről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
jan. 26
13:00
Erőszak a napköziben: a tanár nem felelős? (168 Óra Online)
Az intézményben elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint nem állapítható meg a gyerekre felügyelő tanár közvetlen felelőssége az egyik szegedi általános iskolában tavaly ősszel történt nemi erőszak kapcsán - közölte az önkormányzat oktatási irodájának vezetője.
jan. 26
13:00
Parragh: "lúzerországnak tekintenek bennünket" (Népszava)
Parragh László szerint Magyarországot külföldön és belföldön is "lúzerországnak", vesztesnek tartják.
jan. 26
13:36
Szerdán ismét emelkedik a benzin ára (Infostart)
Szerdán ismét emeli a benzin árát a MOL a hazai töltőállomásokon, a gázolaj ára nem változik - közölte a portfolio.hu elemzője.
jan. 26
13:36
Gyurcsány: közös kártérítési igény a gázvita miatt (HVG)
Gyurcsány Ferenc azt javasolja a keddi Nabucco-konferencián, hogy azok az országok, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, lépjenek fel közösen a kártérítési igényükkel azokkal szemben, akik nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket.
jan. 26
13:36
Bajnai: a válság kezelésében is hosszú távú elképzelésekre van szükség (Népszava)
A válság kezelésében azok lehetnek sikeresek, akik hosszú távú elképzeléssel, stratégiával rendelkeznek, és akik ezt következetesen, a válsághoz alkalmazkodva végre is hajtják - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Pólus Iroda és az Európai Bizottság együttműködésében hétfőn kezdődött kétnapos nemzetközi klaszter konferencia megnyitóján, Budapesten.
jan. 26
13:38
Gyurcsány: ki fogja megfizetni a révészt? (Népszava)
Gyurcsány Ferenc azt javasolja a keddi Nabucco-konferencián, hogy azok az országok, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, lépjenek fel közösen a kártérítési igényükkel azokkal szemben, akik nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket. A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: fel kell tenni a kérdést, hogy "ki fogja megfizetni a révészt", ki rendezi a…
jan. 26
13:54
Gyurcsány: adó- és járulékcsökkentés, sokéves program (HVG)
Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett.
jan. 26
13:54
Gyurcsány: érdemi adó- és járulékcsökkentés kell (Népszava)
Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett. A kormány jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni - tette hozzá. A kormányfő kiemelte: érdemi változásra és a mértékek jelentős korrekciójára van szükség.
jan. 26
13:56
Húsz fővárosi nagyberuházás folyik, 330 milliárdból (HVG)
A fővárosi önkormányzat húsz beruházásának megvalósításához mintegy 330 milliárd forint EU-támogatást biztosított a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a kormány - nyilatkozta a városháza kommunikációs igazgatója.
jan. 26
13:56
Gyurcsány nem csak 1-2 százalékos változtatásokban gondolkodik (Népszava)
Gyurcsány Ferenc a mai neves közgazdásokkal a válsághelyzetről folytatott tanácskozása utáni tájékoztatóján közölte, a nap folyamán tárgyal az EIB elnökével, holnap pedig az EBRD elnökével az épülő Nabucco vezeték építésének finanszírozásáról. Ennek kapcsán bejelentette, a holnapi konferencián javaslatot tesz arra, hogy az Európai Unió szintjén kártérítési igénnyel lépjenek fel a gázszállítókkal…
jan. 26
14:12
Gyurcsány: a Nabucco megépítése nem pusztán üzleti kérdés (Népszava)
Gyurcsány Ferenc szerint ha a Nabucco megépítése nem pusztán üzleti kérdés, hanem Európa függetlenségének egyik fontos záloga is egyben, akkor a finanszírozása sem csak puszta üzlet.
jan. 26
14:48
Hogyan ütheti ki egyetlen kábel a fél magyar netet? (HVG)
Vasárnap órákon át országszerte akadozott, leállt az internet-szolgáltatás, miután egy kábelt átvágtak Baranya megyében. Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen hiba egy fél országban működésképtelenné teszi azt a hálózatot, amelynek éppen az lenne a lényege, hogy decentralizált, tehát – elvileg – kiküszöböli a hasonló problémákat. (18 hozzászólás)
jan. 26
14:48
Parragh László: "lúzerországnak" tekintenek bennünket (Népszava)
Parragh László szerint Magyarországot külföldön és belföldön is "lúzerországnak", vesztesnek tartják.
jan. 26
14:50
Szijjártó szerint sok a rizsa (Népszava)
Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett. A Fidesz szerint a kormányfő látványos egyeztetéseinek sorozata kudarcba fulladt.
jan. 26
15:06
Stumpf: Protesthangulat van az országban (Infostart)
Stumpf István politikai elemző szerint, ha nem is lehet messzemenő következtetéseket levonni a ferencvárosi időközi választás eredményéből, az azért nyilvánvaló, hogy erős kormányellenesség érezhető az országban. Hozzátette: úgy látszik, hogy a nagy pártok még mindig eredményesen tudják mobilizálni a választókat.
jan. 26
15:06
Sólyom-Gyurcsány találkozó a Sándor-palotában (HVG)
Megkezdődött Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozója hétfőn délután a Sándor-palotában, a találkozó napirendjén a kialakult gazdasági helyzet szerepel.

Keresés