2009. január 8. csütörtök

jan. 8
4:21
Emelkedik a víz ára, de az alapdíjat a város fizeti (PestMost.hu)
Február elsejétől minden nap fogad ügyfeleket a budaörsi Okmányiroda - döntötte el a képviselő-testület december végi ülésén. Ugyancsak jó hír, hogy a lakótelepen élőknek pályázatot írnak ki egyéni hőfogyasztás-szabályozók és -mérők felszerelésére.
jan. 8
4:25
Óvodafelújítás Dánszentmiklóson (PestMost.hu)
Több mint 100 millió forintból újulhat meg a dánszentmiklósi óvoda. Az intézmény a Közép Magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán nyert 111 millió forintot. A 12 milliós önrészt az önkormányzat biztosítja. A felújítást az teszi indokolttá, hogy az épület falai repedeznek, az egyik rész süllyed illetve több helyen mállik a vakolat.
jan. 8
4:29
Átépítik az árkokat (PestMost.hu)
Rendezik Cegléd déli, dél-keleti részének csapadékvíz elvezető árkait. A feltöltődött medret mintegy 25 utcában ássák ki, a nagyobb átmérőjű csatornákat ki is betonozzák. A munkákhoz a város 480 millió forintot nyert, melyet mintegy hatvan millió forinttal egészít ki az önkormányzat.
jan. 8
4:33
Megújul az Árpád iskola Vácott (PestMost.hu)
Az Árpád Fejedelem Általános Iskola felújításához és akadálymentesítéséhez 265 millió forint támogatást nyújt a kormány a költségvetés tartalékából. A beruházás, amelyhez az önrészt az önkormányzat biztosítja, jóval meghaladja a 300 milliót. Megvalósítása két ütemben történik, hogy ne akadályozza az oktatást. 2009 nyarán a külső felújítást szeretnék elvégezni a negyven éves iskolában, a…
jan. 8
4:37
Drágább lett a közterület-használat (PestMost.hu)
A közterületek használatáról szóló 1994. évi rendelet módosításában két új tétel is helyet kapott, amelyek a rendezvények után fizetendő díjat tartalmazzák.
jan. 8
4:54
Könnyebb lesz fesztivált szervezni (PestMost.hu)
Idén egységes minősítési rendszer és internetes regisztráció alapján juthatnak forráshoz a hazai fesztiválszervezők. A nagyobb rendezvények támogatási kerete ugyanakkora maradt, de a kisebb események kevesebbet kapnak.
jan. 8
5:51
Hogyan fejlődik tovább az emberiség? (Infostart)
Az elmúlt évtizedek növekvő testmagasságot és emelkedő átlagéletkort hoztak a civilizált országokban élő átlagember számára az egyre jobb, fehérjedúsabb táplálkozásnak és a gyermekbetegségek leküzdésének köszönhetően - mondta az InfoRádió kérdésére az MTA Régészeti Intézete archeogenetikai laborvezetője. Mende Balázs Gusztáv azonban hozzátette: az átlagéletkor további növekedése Európában és…
jan. 8
7:03
Kósa Lajos: Ha az MSZP nyer, akkor velünk bármit meg lehet csinálni (Infostart)
A Fidesz alelnöke szerint jelzésértékű lesz a vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás. Kósa Lajos Bácskai János Fidesz-KDNP jelölt kampányrendezvényén úgy fogalmazott: ha az MSZP nyer, akkor az azt jelenti, hogy velünk mindent meg lehet csinálni. Az ellenzéki politikus egyébként lehetőséget lát radikális reformok végrehajtására is.
jan. 8
7:57
Forradalmat sürget Fodor (168 Óra Online)
- Energetikai reformot sürget Fodor Gábor, aki szerint az orosz-ukrán gázvita nyomán előállt helyzetet hosszú távon csak az alternatív energiaforrásokra való átállással lehet kezelni. Az SZDSZ elnöke az MTI-nek adott interjújában azt is elmondta, biztos abban, hogy pártja sikeresen szerepel az európai parlamenti választásokon.
jan. 8
8:51
Heteken belül eldől, kit bocsátanak el (Infostart)
A Magyar Nemzet írása szerint heteken belül eldől, kit bocsátanak el. A válság tavalyi előszele a munkanélküliség növekedését hozta magával. A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentéséből kiderül, hogy a 15 és 64 évesek körében a foglalkoztatási ráta 57,1 százalékos - vagyis 0,2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
jan. 8
8:51
Gyurcsány: Miért lennék ellensége önmagamnak? (168 Óra Online)
A miniszterelnök úgy véli, 2009 valódi dilemmája az: fel van-e készülve Magyarország arra, hogy túllépjen a rendszerváltás illúzióin, és szembenézzen a valódi, de ebből fakadóan lassú, nyugodt polgárosodás szükségességével. KARÁCSONY ÁGNES interjúja.
jan. 8
9:09
Húsz éve pecsételődött meg a bős-nagymarosi vízlépcső sorsa (Infostart)
Húsz évvel ezelőtt döntő fordulat következett be a a bős-nagymarosi vízlépcső amúgy is kacskaringós történetében. 1989. január elején a fővárosban aláírásgyűjtő akciót szervezhetett a Duna Kör, majd sor került még egy jelentős tiltakozó eseményre. Mindezek hatására végül a Németh-kormány néhány hónap múlva felfüggesztette az építkezést.
jan. 8
9:27
Elfogták a csepeli kettős gyilkosság elkövetőjét (Infostart)
Elfogták a csepeli kettős gyilkosság elkövetőjét - értesült az MTI csütörtök reggel.
jan. 8
10:03
Feloldották a második kategóriás gázkorlátozást (Infostart)
Feloldotta a második kategóriájú gázkorlátozást 9.30 órakor az FGSZ Zrt., amit Molnár Csaba energiaügyi miniszter a csütörtökön várhatóan javuló gázhelyzettel indokolt.
jan. 8
10:05
Több hónapig is kitarthat a halak emlékezete (Infostart)
Eddig úgy gondolták a tudósok, a halak memóriája legföljebb pár másodpercre terjed, most azonban kiderült, hogy akár hónapokkal később is emlékeznek például az etetés idejére, hangjára - meg egy-egy darab szalonnára.
jan. 8
10:21
A sérült őrt gyanúsítják a csepeli kettős gyilkossággal - képriport (Infostart)
A súlyos kézsérüléssel kórházba vitt biztonsági őrt gyanúsítják a tegnapi, csepeli kettős gyilkosság elkövetésével, és egy másik, az iskola vezetéséhez tartozó személyt is őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban - értesült az InfoRádió. A BRFK sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mindkét férfit egy nappal korábban rúgták ki az iskolából.
jan. 8
10:21
Újabb fagyhalál (168 Óra Online)
- Kihűlés következtében meghalt penészleki lakásában egy 61 éves férfi - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.
jan. 8
11:33
Budapest gázellátása biztosított, takarékos felhasználást kér a városvezetés (Infostart)
A fővárosi önkormányzat intézményeinél, gazdasági társaságainál jelenleg nincs szükség semmilyen korlátozásra az Ukrajna felől érkező gázszállítás leállítása miatt; a mintegy 250 intézményétől és a több tucat cégétől ettől függetlenül takarékosabb gázfelhasználást kért csütörtökön Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.
jan. 8
11:33
Hétmilliárd már a zsebében, mégis megkötve a kormány keze (168 Óra Online)
A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint csaknem hétmilliárdot már lehívtunk, bár nem használtuk fel abból a mintegy húszmilliárd eurós hitelkeretből, amelyet még októberben kaptunk az IMF-től és az Európai Uniótól. A jó hír ebben az, hogy bőséges valutatartalékunk van ahhoz, hogy megőrízzük pénzügyi rendszerünk stabilitását, a rossz hír viszont az, hogy a felhasználástól függetlenül ezután már…
jan. 8
11:51
17 évet kapott a konyhakéses gyilkos (168 Óra Online)
Egy nőt konyhakéssel leszúrt, egy férfit életveszélyesen megsebesített, egy másikra pedig baltával támadt rá az a békési férfi, akit jogerősen tizenhét év fegyházbüntetéssel sújtott csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.
jan. 8
12:27
Akik számíthatnak az APEH kiemelt figyelmére (Infostart)
Az adóminimalizálók, a feketén foglalkoztatók és a számítógép-alkatrész kereskedők az idén is az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kiemelt figyelmére számíthatnak, s fokozottan ellenőrzik majd a transzferárakat is - nyilatkozta az MTI-nek az APEH elnöke.
jan. 8
13:03
A gáz után szénhiány várható Magyarországon (Infostart)
Ötödével növekedett a szén és a tűzifa iránti kereslet az elmúlt napokban - nyilatkozta az InfoRádiónak Neuwelt Tibor, a tüzelőanyag kereskedéssel foglalkozó Neuwelt 2001 Kft. vezetője. A szakember szerint nem voltak felkészülve a gázválságra, ezért szénhiány várható Magyarországon.
jan. 8
13:03
Minden a csepeli kettős gyilkosságról: itt! (168 Óra Online)
- Két embert vettek őrizetbe a csepeli kettős gyilkosság miatt: a bűncselekmény során megsérült biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját - közölte a rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
jan. 8
13:05
Gyerekkel együtt kötötték el az autót (Infostart)
Két skót autótolvajnak a tulajdonos kisfiával együtt sikerült ellopnia egy értékes kocsit, amelyről így a rablók inkább lemondtak.
jan. 8
13:39
Fitnesz a raboknak: hólapátolás (168 Óra Online)
- Elítéltek végeznek hóeltakarítást az egri büntetés-végrehajtási intézet "Börtön a városért" elnevezésű programja keretében a hevesi megyeszékhelyen - tájékoztatta az intézet parancsnoka csütörtökön az MTI-t.
jan. 8
14:15
Ferihegyi sztrájk: folyt. köv? (168 Óra Online)
- Megegyezés továbbra sincs Ferihegyen, a szakszervezetek szerint közelebb került a sztrájk folytatásának lehetősége, miután a munkaadó "hátba szúrta" a munkavállalókat azzal, hogy újabb sztrájktörők alkalmazására készül.
jan. 8
14:17
Halálos autóbaleset a fővárosban (168 Óra Online)
- Két ember meghalt, amikor csütörtökön árokba rohant egy személyautó Budapest XVII. kerületében - közölte Molnár Péter, a fővárosi tűzoltók szóvivője az MTI-vel.
jan. 8
14:33
Gyurcsány a hazafias gázfogyasztást dicséri (Infostart)
A miniszterelnök szerint a következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fent tudja tartani a gázellátás mostani mennyiségét. Gyurcsány Ferenc dicsérte a lakosság takarékos magatartását.
jan. 8
16:03
Háromnapos középiskolai szünet lehet az ország jelentős részén (Infostart)
Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt, az intézkedés 150 intézményt érint - jelentette be Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. A kormányszóvivő azt közölte, hogy a megyei önkormányzatok a gázárvita miatt nem rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet.
jan. 8
16:12
Megnyílt az első "hivatalos" balatoni jégpálya (Metropol)
Megnyílt az első "hivatalos" jégpálya a Balatonon, Keszthelynél csütörtökön. A keszthelyi városi strand területén megnyitott jégpálya hétköznap 12 és 20 óra, hétvégén 9 és 21 óra között üzemel.
jan. 8
16:39
Sürgősen szabaduljunk meg koronánktól! (168 Óra Online)
Január elsejével nem csupán az újévet, de az új fizetőeszközt is ünnepelhették Szlovákiában. 2009 első napjától északi szomszédainknál ugyanis már az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az átállás január 5-én befejeződött és a szlovák bankok már nemcsak pénzváltóként működnek, hanem képesek bármilyen banki szolgáltatásra euróban. Annak jártunk utána, hogy meddig, költhetjük el a „zsebünkben” maradt…
jan. 8
16:57
Kegyelmet kér a nem fizetőknek az ombudsman (Infostart)
Az ombudsman azt javasolja az energiaszolgáltatóknak, hogy halasszák el a tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes órával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Szabó Máté közleményében konkrét és azonnali intézkedéseket sürget a közvetlen életveszélyben élő emberek érdekében.
jan. 8
17:00
Iskolaszünet a gázhelyzet miatt (PestMost.hu)
A gázkrízis miatt hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el a 18 fideszes vezetésű megyében a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban, jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A 150 - 200 iskola nagy része Pest és BAZ megyében található - ha nem kell bemenni hétfőtől a diákoknak, a kimaradt időt természetesen tanítási hétvégékkel pótolják…
jan. 8
17:02
Szünet a hivatalokban (PestMost.hu)
Az országosan elrendelt “pihenőnap” miatt 2009. január 10-én, szombaton, a Polgármesteri Hivatalok, az okmányirodák és az önkormányzati intézmények is zárva lesznek.
jan. 8
17:04
Otthoni hospice ellátás Diósdon és környékén (PestMost.hu)
Otthoni hospice ellátásra kötött finanszírozási szerződést a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálattal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
jan. 8
17:33
Egyszerre baloldali és konzervatív a magyar (Infostart)
Az átlag magyar gazdaságilag baloldali, míg kulturális szempontból konzervatív - állapította meg a Progresszív Intézet. Magyar Kornélia igazgató az InfoRádiónak azt mondta: általában szeretjük, ha az állam gondoskodik rólunk. A pártoknak épp ezért nehéz dolguk van, a legjobban akkor teszik, ha nem az értékeik, hanem a társadalom törésvonalai mentén próbálják megszólítani az embereket.
jan. 8
17:33
Másfél millárd forintos beruházás Bugyiban (PestMost.hu)
Két új üzemcsarnokot épít az Obo Bettermann Kft. Bugyi területén. A másfél milliárdos összeg 30 százalékára állami támogatást nyertek el, a munkálatok tavasszal kezdődnek, közölte a cég ügyvezetője.
jan. 8
17:35
Egyre közelebb az újabb sztrájkhoz (Infostart)
Továbbra sincs megegyezés a Budapest Airport és az érdekképviseletek között; a szakszervezetek szerint közelebb került a munkabeszüntetés folytatásának lehetősége Ferihegyen.
jan. 8
17:35
Összevonták a szarvasi főiskolát a gödöllői egyetemmel (PestMost.hu)
A szarvasi központú Tessedik Sámuel Főiskola 2009. január elsejével a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem szervezetébe olvad és Tessedik Sámuel Egyetemi Központ néven működik tovább. Az integrációt az Országgyűlés december 8-i döntése tette lehetővé, amellyel módosította a Felsőoktatási törvényt.
jan. 8
17:37
Fegyveres rablás Gyálon (PestMost.hu)
Negyszázezer forintot vitt el az ismeretlen férfi - a Rendőrség már keresi.
jan. 8
17:51
Meglepően alacsony lett a tavaly hiány (Infostart)
Tavaly a vártnál kisebb, a GDP 3,3 százaléka, vagyis 907,1 milliárd forint volt az államháztartás hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.
jan. 8
18:06
Amator Artium - Művészetek szerelmese (PestMost.hu)
A Pest Megyei Közművelődési Intézet és a dabasi Kossuth Művelődési Központ és a Galéria Alapítvány január 23-án, pénteken 17 órakor, Dabason, a Kossuth Művelődési központban nyitja meg az Amator Artium „Művészetek Szerelmese” XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat Pest megyei kiállítását.
jan. 8
18:39
Cinetrip Special - The Light (PestMost.hu)
A január elsejei születésnapi Sparty után egy újabb éveleji meglepetéssel jelentkezik a gyógyfürdős partikúra, a Cinetrip. A Special Editon az új évi zimankóban meglepetés helyszínen és látvánnyal kínál menekülést a forró gyógyvízbe, mely e borús hónapban a fény köré építi koncepcióját.
jan. 8
18:41
Ismét tűz volt Gyálon (PestMost.hu)
Kedden délután kapta a jelzést a FEGY Polgárőr és Tűzoltó egyesület, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ügyeletéről hogy egy ház kb 50m2-es pincéjében tűz van. A földszintes családi ház pincéjében, melyet garázsnak és kazánháznak is használnak, egy vegyes tűzelésű kazán robbant fel, melynek következtében a garázsajtó leszakadt, a helyiségben található gázvezeték valamint gázkészülék sérült, minden…
jan. 8
18:45
Képviselői költségtérítés csak számlára - gyűlnek az aláírások (Infostart)
Ha rendet akarnak tenni a politikusok, akkor ezt saját maguk környékén is tegyék meg - fogalmazott az InfoRádiónak Seres Mária, aki nagy civil szervezetek és a politika támogatása nélkül már 100 ezer aláírást összegyűjtött annak érdekében, hogy népszavazással bírják rá az országgyűlési képviselőket: csak bizonylattal elszámolható kiadásaik után járjon nekik költségtérítés.
jan. 8
19:21
Majd százmilliárdot szánnak a hátrányos helyzetűekre (Infostart)
A szociális és munkaügyi miniszter szerint nem érinti a gazdasági válság az Út a munkához kormányprogramot, amely a rendszeres szociális segélyben részesülők munkához jutását segíti elő. A tárca előzetes felmérései szerint a szociális segélyben részesülők 40 százaléka 35 év alatti.
jan. 8
19:23
Egymásba érnek a botrányok, pedig még nem is szavaztak (Infostart)
Vasárnap tartják a botrányokkal és csalásokkal kísért ferencvárosi időközi parlamenti választás első fordulóját. Három párt jelöltjét kizárták a küzdelemből.
jan. 8
19:45
Új tag a szerb önkormányzatban (PestMost.hu)
Százhalombatta Város Szerb Önkormányzat Képviselő-testületének mai ülésén letette esküjét a testület új tagja, Radován György.
jan. 8
19:47
Polgármesteri fogadónap (PestMost.hu)
Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere 2009. február 2-án, 9 órától tartja következő fogadónapját. Bejelentkezni a megelőző két munkanapon, azaz 2009. január 29-én és 30-án ehet a (23) 542-116-os, valamint a (23) 542-140-es számokon.
jan. 8
19:57
Szőke András: A mostani cenzúra erősebb, mint a hatalmi-politikai volt (Infostart)
Szőke András szerint szükség van kísérletező munkára, bár ennek eredményét sokszor nehéz eljuttatni a nyilvánossághoz. Az internetes tévét indító filmrendező a Heti Válasznak nyilatkozott. Hetilapszemle.

Keresés