2009. január 29. csütörtök

jan. 29
5:15
Megadóztatják a családi pótlékot? (168 Óra Online)
A családi pótlék bruttósítása és megadóztatása az egyik kormányzati elképzelés a szociális támogatások átalakítására - tudta meg az MTI több szocialista politikustól az MSZP szerdai frakcióülése után.
jan. 29
5:33
Elvérzett a fideszes kezdeményezés (Népszava)
Várhatóan napirendre sem kerül a parlament mai rendkívüli ülésén a Fidesz feloszlatásról és új választásokról szóló javaslata, amely így nem is kaphat többséget. Azt ugyanis nemcsak az MSZP, hanem az SZDSZ is elutasítja. A rendkívüli ülés nem is elsősorban erről, hanem a gazdasági válság hatásaira adandó válaszokról szól majd; a kormányfő a szükséges nemzet- és modellstratégiáról beszél „nem…
jan. 29
5:51
Gyurcsány még nem teríti ki lapjait (168 Óra Online)
Az MSZP-frakció támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország gazdasági helyzetéről szóló beszámolóját - mondta Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten újságíróknak; a politikus közölte azt is, hogy a kormányfő a változtatás irányairól szólt a frakcióülésen, de konkrétumokról - például az adórendszer kapcsán - nem beszélt.
jan. 29
5:51
Bokros újabb csomagja is vihart kavart (Népszava)
1998 óta egyetlen érdemi reform sem történt, 2008 októberében a korábbi pazarlás miatt az államcsőd szélére jutott az ország, a gazdasági növekedés újraindításához szerkezeti reformok kellenek. Ezek a gondolatok is szerepelnek Bokros Lajos Reformok kritikus tömege című tanulmányában, amely az Élet és Irodalom múlt heti számának mellékletében látott napvilágot.
jan. 29
5:53
Brüsszeli ajánlás Magyarországnak: mérsékelni kell a költségvetési kiadásokat (Népszava)
250 millió euróval járuljon hozzá az EU a Nabucco-gázvezeték megépítéséhez – javasolja az Európai Bizottság, amely tegnap döntött a közösségi támogatásra jogosult energiabiztonsági beruházásokról. A magyar–román és a magyar–szlovák gázvezetékrendszer összeköttetéséhez 30, illetve 25 millió eurós támogatást adna Brüsszel.
jan. 29
5:55
Elkerülhetetlennek tűnik a munkabeszüntetés a BKV-nál (Népszava)
Elkerülhetetlennek tűnik a munkabeszüntetés a BKV-nál, miközben újabb vasutassztrájkra készül a VDSZSZ is. A fővárosi közlekedési cégnél több mint egy hét eredménytelen tárgyalás után a HÉV-hálózat kiszervezése ellen tiltakozó 11 szakszervezet várhatóan általános sztrájkot hirdet, amihez a kötött pályás területen – a HÉV-, a troli-, a villamos- és a metróágazatban – dolgozók csatlakozhatnak majd.…
jan. 29
5:57
Potya Audival jár Szijjártó Péter (Népszava)
Miközben a Fidesz „pofátlanságnak” tartja, hogy állami pénzből vettek szolgálati autót Veres János pénzügyminiszternek, a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője és országgyűlési képviselője politikusként egy olyan Audit használ, melyet az általa elnökölt győri kosárlabdaklub – eltitkolt összegért – bérel számára. Nem erősíti a Fidesz kormányzati „luxuskiadásokkal” szembeni kirohanását az sem, hogy a…
jan. 29
5:59
Gyurcsány Ferenc: van, amit az emberi akarat nem tud legyőzni (Népszava)
Pécs alpolgármestere összefogásra hívta fel a helyi politikai erőket, hogy megvalósíthassák azokat a programokat, amelyeket a város kedden elhunyt polgármestere sikerre akart vinni. Tóth Bertalan megerősítette: biztosítják a város működőképességét. Tasnádi Péter súlyos betegség után hunyt el. Utódát négy hónapon belül kell megválasztani, ami azért is sürgető, mivel jövőre Pécs lesz Európa…
jan. 29
6:06
Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt (HVG)
Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét…
jan. 29
7:00
Egyre többen tartoznak az APEH-nek (Infostart)
Az elmúlt év végén 2.429 magánszemélynek - köztük 421 egyéni vállalkozónak - volt az adóhatóságnál 180 napon túl folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozása az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adóslistája szerint. Egy évvel korábban 2.005 magánszemély, illetve egyéni vállalkozó szerepelt az APEH listáján.
jan. 29
7:02
Drasztikusan visszaesik az adóbevétel (Infostart)
A gazdasági válság miatt az önkormányzatok adóbevételének drasztikus visszaesésére lehet számítani, hiszen helyben már annak is örülhetnek, ha a tavalyi szint 80-90 százalékát össze tudják hozni - írja a Népszabadság. A pénzügyi tárca által betervezett helyi iparűzési bevétel nem fog befolyni - mondta a lapnak Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.
jan. 29
7:54
Szigorúbban büntetné a visszaélést az adatvédelmi biztos (Infostart)
Az adatvédelmi biztos szerint az esetek túlnyomó többségében nyilvánosak az állami szervek által megrendelt, döntéselőkészítő tanulmányokban szereplő információk. Jóri András az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy az Európa Tanácsnak magasabb szinten kellene szabályoznia a nem minősített adatok hozzáférhetőségét. Az ombudsman arról is beszélt, hogy túlságosan enyhe a személyes adatokkal…
jan. 29
7:57
Ophélie-ügy: a Belvárosban kéreget a francia lány? (168 Óra Online)
Két francia rendőr utazott Budapestre, hogy kivizsgálja azoknak a tanúvallomásait, akik állítólag januárban látták a tavaly decemberben Budapesten eltűnt francia diáklányt, Ophélie Bretnacher-t - közölte szerdán egy francia igazságügyi forrás.
jan. 29
8:12
Még mindig nincs áram 89 dunántúli településen (Infostart)
Csütörtökön reggel még 89 nyugat-dunántúli településen vagy településrészen szünetelt az áramszolgáltatás - közölte kora reggel az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke.
jan. 29
8:12
A fideszesek sem maguk fizetik a luxusautóikat (HVG)
A Fidesz szóvivője olyan Audit használ, amelyet az általa elnökölt győri sportklub bérel számára - írta a Népszava. A lap és a Blikk is úgy tudja, hogy a fideszes vezetésű Vas megyei közgyűlés tíz milliós autót vásárolt.
jan. 29
8:48
Felgyújtották az MSZP-képviselő autóját - képekkel (Infostart)
Felgyújtották Molnár Albert (MSZP) országgyűlési képviselő autóját csütörtökre virradó éjjel; a kocsi mintegy 80 százaléka kiégett, sérülés nem történt - közölte a rendőrség.
jan. 29
8:48
Még mindig sok helyen nincs áram és ivóvíz Zalában (HVG)
Csütörtökön reggel még 89 nyugat-dunántúli településen vagy településrészen nem volt az áramszolgáltatás - közölte az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke.
jan. 29
8:50
Felgyújtották egy MSZP-s képviselő autóját (HVG)
Felgyújtották Molnár Albert (MSZP) országgyűlési képviselő autóját csütörtökre virradó éjjel. A kocsi mintegy 80 százaléka kiégett, sérülés nem történt.
jan. 29
8:51
Felgyújtották egy MSZP-s képviselő autóját (168 Óra Online)
Felgyújtották Molnár Albert (MSZP) országgyűlési képviselő autóját csütörtökre virradó éjjel; a kocsi mintegy 80 százaléka kiégett, sérülés nem történt - közölte az MTI-vel a rendőrség.
jan. 29
8:51
Navrasics: "Kormányprogramunk is van!" (Népszava)
Csak február 16-án kezdhetik el a vitát a parlament feloszlatásáról - mondta el Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában.
jan. 29
8:53
Felgyújtották egy MSZP-s autóját (Népszava)
Felgyújtották Molnár Albert (MSZP) országgyűlési képviselő autóját csütörtökre virradó éjjel; a kocsi mintegy 80 százaléka kiégett, sérülés nem történt - közölte az MTI-vel a rendőrség.
jan. 29
9:06
Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre (HVG)
Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.
jan. 29
9:24
Zűrös Fidesz-albérlet (HVG)
Szabálytalanul szerzett 53,4 millió forint bevételt a Fidesz 2007-ben a Szentkirályi utcai Szövetségesek Háza albérletbe adásából.
jan. 29
9:27
'Szempillantás alatt hazaárulók lehetünk' (168 Óra Online)
A nemzeti csúcs új verzióját, vagy felelős és konszenzusképes politikai szereplőket látunk a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapon? Képes lesz-e legalább az irányokat illetően egyezségre jutni a kormánypárt és ellenzéke, főképp a mérleg nyelvét játszó két kis párttal, az MDF-fel és az SZDSZ-szel? KRUG EMÍLIA írása.
jan. 29
9:27
Sólyom vacsorát ad a román elnök tiszteletére (Népszava)
Február 2-án és 3-án látogat Budapestre Traian Basescu román államfő – írta csütörtöki számában a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) a magyar Köztársasági Elnöki Hivataltól szerzett értesülésére hivatkozva.
jan. 29
9:42
Nem vette napirendre a parlament önmaga feloszlatását (Infostart)
Nem vette napirendre az Országgyűlés feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP indítványt a parlament a csütörtöki rendkívüli ülésen, miután a sürgős tárgyalást 158 igen és 197 nem ellenében elutasították.
jan. 29
9:42
Gyurcsány közmegegyezést és papírzsebkendőt kért (HVG)
Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.
jan. 29
9:45
Gyurcsány: 1000 milliárdos átrendezésre van szükség (Népszava)
Gyurcsány Ferenc parlamenti beszédében megszólította a banki vezetőket
jan. 29
10:00
Gyurcsány: 2009 nehéz év lesz (Infostart)
Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben csütörtökön. A magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan 2,5-3 százalékkal csökken, miközben az Európai Unió is recesszióban van - fogalmazott.
jan. 29
10:03
Ismét elbukott a Fidesz javaslata (Népszava)
Nem vette napirendre az Országgyűlés feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP indítványt a parlament a csütörtöki rendkívüli ülésen, miután a sürgős tárgyalást 158 igen és 197 nem ellenében elutasították.
jan. 29
10:39
Száz milliárd forintot talált Navracsics Tibor (168 Óra Online)
Csak február 16-án kezdhetik el a vitát a parlament feloszlatásáról - mondta el Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában.
jan. 29
10:39
Navrasics: "Legyengült nemzet lettünk" (Népszava)
A Fidesz frakcióvezetője szerint nem mondott semmit a miniszterelnök
jan. 29
10:54
Navracsics: Gyurcsány Ferenc a felelős (Infostart)
Gazdasági hanyatlás, magas államadósság, ez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tevékenységének mérlege - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt javasolta, hogy kössenek megállapodást a parlamenti erők.
jan. 29
10:57
Lendvai Ildikó: Miénk a felelőség! (Népszava)
Nemcsak ez a parlamenti ülés a rendkívüli, rendkívüli a helyzet, és rendkívüli a felelősség is, a végső döntésekben azonban a kormányoldalé a fő felelősség - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön a parlamentben.
jan. 29
10:59
Gyurcsány: Háború helyett békére van szükség (Népszava)
Háború helyett békére, illúziók helyett tisztességes, határozott reformpolitikára, a politikai rendszer működésének átalakítására van szükség - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben csütörtökön.
jan. 29
11:01
Bőven van pénz! 20 milliárdos keret EU pályázatokhoz (Népszava)
Könnyített feltételekkel, akár 50 millió forintig vissza nem térítendő támogatást nyújt a vállalkozásoknak a válságra való tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen.
jan. 29
11:12
Ferihegyen is lassítja a forgalmat a francia sztrájk (HVG)
A franciaországi általános sztrájk ellenére a budapesti légi járatok csütörtökön reggel és kora délelőtt rendben elindultak és meg is érkeztek Párizsba, de a nap folyamán lehet fennakadás a két ország közti légi közlekedésben.
jan. 29
11:14
Csurkáék is EP-mandátumra törnek (HVG)
Minimális és reális célnak tartja Csurka István elnök, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) egy európai parlamenti mandátumot megszerezzen az idei választáson.
jan. 29
11:15
Egységes elbírálást várnak a kutatók (Népszava)
A magyarországi kutatók létszámának, bérszínvonalának, munkakörülményeinek az EU-s átlaghoz való közelítését fogalmazta meg célkitűzései között a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete küldöttértekezlete.
jan. 29
11:33
Nevelt fiait bántalmazta, négy és fél évet kapott érte (168 Óra Online)
Jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a tiszakécskei férfit, aki bántalmazta egyéves és kétéves nevelt fiát, s egyiküknek súlyos fejsérüléseket okozott.
jan. 29
12:09
Az LB szerint csak az önkormányzat építhet méylgarázst (Népszava)
Semmis a soproni Petőfi téri mélygarázs építéséről az önkormányzat és egy gazdasági társaság között született szerződés, mert az önkormányzat törzsvagyonába tartozó ingatlan részben sem válhat ki az önkormányzat tulajdonából - közölte a Legfelsőbb Bíróság döntését Banicz Erika szóvivő csütörtökön az MTI-vel.
jan. 29
12:11
Veres: nincs szükség pótköltségvetésre (Népszava)
A kormánynak akkor kell módosítania költségvetés számait, ha a kiadások 2,5 százalékkal eltérnek az előirányzattól, akkor szükséges pótköltségvetést benyújtania, ha a változás eléri az 5 százalékot, egyébként a kormánynak kell dönteni a korrekciókról, s most ez a helyzet - mondta Veres János pénzügyminiszter a parlamentben csütörtökön.
jan. 29
12:13
Hat településen még tanítás sincsen! (Népszava)
Hat településen nincs tanítás Vas megyében az áramszünet miatt, ezekben az iskolákban ugyanis nem tudták működtetni a kazánokat, ezért fűteni sem lehetett - közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára csütörtökön az MTI-vel.
jan. 29
12:15
Az MDF a tisztességes közteherviselés pártján áll (Népszava)
A puha, felszínes válságkezelés, nem válságkezelés - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön a parlamentben.
jan. 29
12:27
Három grácia építette az Aquaworld-öt (168 Óra Online)
A gazdasági világválság terjedő hullámaival egy időben, tavaly decemberben nyitotta meg kapuit az Ramada Resort - Aquaworld Hotel és Vizibirodalom Újpest határában. A 18 milliárdos beruházás nyolcvan százalékát euró alapú hitelből finanszírozta az ingatlanfejlesztő Interestate Zrt. „Nem őrlődünk, hogy most mihez kezdjünk. Ha el kell veszítenünk, már akkor is létrehoztuk és fennmarad. De…
jan. 29
12:42
Nagydíjat értek a dunaszerdahelyi fotók (HVG)
Dunaszerdahelyi pokol című sorozatával Takáts Péter, a Bors fotóriportere érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját a 27. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton. Kollégánk is a díjazottak között volt.
jan. 29
12:45
Fidesz: szégyen a miniszterelnök beszéde (168 Óra Online)
A fideszes Varga Mihály szégyennek nevezte, hogy a miniszterelnök csak ennyit tudott mondani a rendkívüli parlamenti ülésen a gazdasági válságról, az ellenzéki politikus szerint sürgős és mély változásokra van szükség, nem kellene megvárni, míg Magyarország összedől.
jan. 29
13:03
Szörnyű baleset: ráomlott a saját háza (168 Óra Online)
Meghalt egy férfi ráomló házának romjai alatt csütörtökön Miklósiban - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.
jan. 29
13:03
Gyurcsány: "Félnek mint ördög a tömjénfüsttől" (Népszava)
A Fidesz fél attól, hogy nem létezik olyan megoldás, hogy jön valaki és ráteszi a kezét az országra, azután egy "gyógyulj ország" kijelentéssel elindjtja a fellendülést
jan. 29
13:05
Meg kell hosszabítani a paksi reaktorok működését (Népszava)
Az energetikai szektor és a közlekedési ágazat kulcsfontosságú lehet a válságkezelés, a munkahelyteremtés szempontjából - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön az Országgyűlés rendkívüli ülésén. Gyenesei István önkormányzati miniszter szavai szerint pedig a jelenlegi helyzetben még mindig a költségvetési támogatás az önkormányzatok legkiszámíthatóbb…

Keresés