2009. január 3. szombat

jan. 3
4:48
Többfrontos szigorítás a segélyezésben és az idősek ellátásában (Népszava)
Aki tud, dolgozzon; aki dolgozhatna, de nem akar, ellátás nélkül marad - ez az egyik legfontosabb változás a januártól érvényes segélyezési rendszerben. A nyugdíjak is módosulnak: január helyett szeptemberben kapnak kiegészítést a 2009-től nyugdíjkorrekcióra jogosultak, a 13. havi nyugdíjban pedig szigorítások, korlátozások lépnek életbe. 80 ezer forintnál magasbb plusz ellátást senki sem kaphat,…
jan. 3
5:24
Két éven belül 20 millióval több lesz a munkanélküli? (Népszava)
Az Economist Intelligence Unit 2009 januárjára szóló havi világgazdasági prognózisa szerint 0,4 százalékos világszintű gazdasági visszaesés várható az idén. A cég szerint ilyesmire a II. világháború vége óta nem volt példa. Magyarországot illetően sokan úgy vélték, hogy ide csak a gazdasági válság oldalszele ér el, ám egy nehéz helyzetben lévő gazdaságnak az is épp elég: a forint árfolyama ősszel…
jan. 3
5:42
Már z összes induló párt szelvényeit vizsgálják Ferencvárosban (Népszava)
Szakértő vizsgálja meg a ferencvárosi időközi parlamenti választásra jelentkezett kilenc párt jelöltje által leadott összes ajánlószelvényt. A választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozó rendőrség a helyi választási irodában szerdán lefoglalta az összesen 8605 kopogtatócédulát. Így az ellenőrzés kiterjed majd annak a jogerősen a választáson induló hat pártnak a…
jan. 3
6:18
Megreformálják a parkolási rendszert? (Népszava)
Azt javasolja az ombudsman, hogy Budapesten a kerületi parkolási engedélyek a kerületi önkormányzatok teljes területén, a fővárosi tulajdonú részeken is érvényesek legyenek - ezt az Országgyűlési Biztos Hivatala közölte pénteken az MTI-vel. Szabó Máté ombudsman szerint a parkolási engedélyek területi érvényességében és a jeggyel történő parkolás esetén is jogbizonytalanságot eredményezhet, hogy a…
jan. 3
6:36
Mi lesz veled Ferencváros? (Népszava)
A jövő hét elején lát munkához a rendőrség által felkért szakértő, hogy a ferencvárosi időközi választásra jelentkező kilenc párt - szerdán lefoglalt összesen 8605 darab - kopogtatócédulájának jogszerűségét és érvényességét egyenként ellenőrizze - értesült lapunk. Miután a leadott ajánlószelvények egy részét vizsgálva azok nagy hányadánál állapította meg az Állami Nyomda, hogy fénymásolóval…
jan. 3
6:54
Kiköltöztetések elektronikus árverés után? (Népszava)
Január első napjától akár üzletrészt is lehet árverezni elektronikusan, a nyáron módosított bírósági végrehajtási törvény új fejezete - amely az elektronikus árverést szabályozza - ugyanis ekkortól hatályos.
jan. 3
7:12
Jól szigorított a kormány nyugdíjak és segélyek ügyében? (Népszava)
A napilapunkban a következő kérdést tettük fel, amelyre egy mondatban válaszoltak a kérdezettek: jól szigorított a kormány a nyugdíjak és a segélyek ügyében?
jan. 3
7:30
Miért magas a pedagógusok átlagéletkora? (Népszava)
A közoktatás diákjainak tudását többféle nemzetközi felmérés vizsgálja. Ezek egyike a TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study – Nemzetközi Matematika és Természettudomány Vizsgálat), amellyel négyévente mérik fel az általános iskolák negyedikes és nyolcadikos tanulóinak matematikai és természettudományi felkészültségét.
jan. 3
7:32
Egy elemzés miatt támad a jobboldal (Népszava)
Több mint kétmillió forintot kapott egy szakértői anyag elkészítéséért Szigetvári Viktor cége, amelyet az MSZP korábbi kampányigazgatója 2007-ben alapított – írta tegnap a Magyar Nemzet. A napilap a Kormányszóvivői Iroda által megküldött, ötmillió forint alatti szerződések listájára alapozza állításait.
jan. 3
7:34
Gyurcsány Ferenc kormányfő „bosszúja” (Népszava)
Nincs az a párt, amely fel tudná kérni politikai szerepre – mondta a Népszabadságnak adott interjújában a vasutassztrájk-sorozatot szervező VDSZSZ elnöke. Gaskó István arra reagált, hogy a hírek szerint politikai indítékok állnak akcióik mögött, mégpedig azért, mert ajánlatot kapott egy következő, nem szocialista vezetésű kormány közlekedési miniszteri posztjára, esetleg neve szerepel majd a…
jan. 3
7:36
Szabad kezet kér a kormány, hogy esetleg még a költségvetésen is változtathasson (Népszava)
Újabb finomításokon esett át az új médiatörvény nagy vihart kavart tervezete. A „médiarendőrséggel” már nem számoló szöveg nyilvános, ahhoz a kormány január közepéig várja az észrevételeket. Közmeghallgatást is tartanak, majd a tapasztalatokat beépítik a koncepcióba. A végleges változat a kabinet elé kerül, februárban pedig benyújtják a parlamentnek. A „puhított” verzió újabb vitát kiváltó…
jan. 3
7:38
Lassan „utaznak” a bírósági iratok (Népszava)
Több igen fontos és közismert ügy áll hónapokig a bíróságokon, a határozatok és iratok továbbítása ugyanis igen lassan történik meg az első és másodfokon eljáró testületek között. A szélsőséges körökben ismert Budaházy György ügye – amelyet alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt indítottak – például egy hónapja áll.
jan. 3
7:40
Előzetes bizonyítást végezhetnek a közjegyzők? (Népszava)
A közjegyzők előzetes bizonyítást végezhetnek 2009. január elsejétől, és ekkortól változik az értékpapírok és okiratok semmissé nyilvánítása is; az erről szóló törvényt még 2008. júniusában fogadta el a parlament.
jan. 3
9:48
Elkészült a tükör, ami mindent megmutat (Infostart)
Már kapható minden nő álma, a tükör, amely 360 fokban mindent megmutat: mostantól kezdve nem probléma a hajszárítás.
jan. 3
10:24
Januárban indul az elektronikus árverés (HVG)
Január első napjától akár üzletrészt is lehet árverezni elektronikusan, a nyáron módosított bírósági végrehajtási törvény új fejezete - amely az elektronikus árverést szabályozza - ugyanis ekkortól hatályos.
jan. 3
10:42
Nagy bajban lesznek idén a települések (Infostart)
Jelenleg 219 helyhatóságnál van szükség adósságrendezésre - írja a Népszabadság az önkormányzatok helyzetével foglalkozva; a Magyar Nemzetnek települési vezetők azt mondták: minden eddiginél súlyosabb működési gondokra számítanak idén. Lapszemle.
jan. 3
11:18
Januártól előzetes bizonyítás a közjegyzők előtt (HVG)
A közjegyzők előzetes bizonyítást végezhetnek 2009. január elsejétől, és ekkortól változik az értékpapírok és okiratok semmissé nyilvánítása is; az erről szóló törvényt még 2008. júniusában fogadta el a parlament.
jan. 3
11:36
Másodfokú riasztás: dermesztően hideg lesz (Infostart)
Másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Észak-Magyarország és az Észak-Alföld területére a rendkívüli hideg miatt; a napi középhőmérséklet várhatóan mínusz 10 fok alatt marad.
jan. 3
11:36
Halálos baleset az M3-ason - meghalt a súlyos sérült (HVG)
Elhunyt a kórházban az M3-as autópályán pénteken este történt baleset súlyos sérültje, így immár kettőre emelkedett a baleset halálos áldozatainak száma - tájékoztatta szombaton az MTI-t a rendőrség.
jan. 3
11:54
Még töri a jeget a balatoni komp (Infostart)
A Szántód-Tihany közötti vízen kialakult 3-4 centiméteres jeget még áttöri a komphajó, így a balatoni kompközlekedés egyelőre nem áll le - közölte a révállomásfőnök.
jan. 3
12:12
Füstmérgezésben halt meg egy asszony Újlipótvárosban (HVG)
Feltehetőleg füstmérgezésben halt meg az az idős asszony, akinek holttestét egy újlipótvárosi lakásban találták meg a tűzoltók péntekről szombatra virradó éjszaka - közölte a rendőrség és a tűzoltóság az MTI-vel.
jan. 3
12:18
A Pénzügyminisztérium cáfolja a Magyar Nemzet állításait (Népszava)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden országnak a szervezet általános hitelfeltételei szerint nyújt kölcsönt, a kamat tehát nem alku tárgya - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke az MTI-nek szombaton.
jan. 3
12:30
Még mindig veszélyes a korcsolyázás (Infostart)
Sem a Balaton, sem pedig a Velencei-tó jege nem alkalmas még korcsolyázásra vagy csúszkálásra - figyelmeztetnek a szakemberek. Ha az időjárás az előre jelzettnek megfelelően hideg marad, akkor a jövő hét közepére hízhat meg a jég a biztonságos tíz centiméteres vastagságúra.
jan. 3
12:30
Véget ért a karácsony, a veszély még hátravan (HVG)
Az idén eddig kevesebb karácsonyfa-tűzhöz hívták a budapesti tűzoltókat, mint a korábbi években, ám az igazán veszélyes időszak még hátravan - mondta el a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ügyeletvezetője szombaton az MTI-nek.
jan. 3
12:48
A Balatonon és a Velencei-tavon is veszélyes még a jég (HVG)
Sem a Balaton, sem pedig a Velencei-tó jege nem alkalmas még korcsolyázásra vagy csúszkálásra - figyelmeztettek szombaton a szakemberek és a rendőrség. Ha az időjárás az előre jelzettnek megfelelően hideg marad, akkor a jövő hét közepére hízhat meg a jég a biztonságos tíz centiméteres vastagságúra.
jan. 3
13:06
Lassabban, de érkezik az orosz gáz (Infostart)
Emelkedett a nyomás a földgázvezetékben, Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra - közölte a Földgázszállító Zrt. szóvivője.
jan. 3
13:30
Ha lehet, akkor kerüljék el Röszkét! (Népszava)
A szabadságukról Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt egyórás várakozás alakult ki szombaton a déli órákra a röszkei határátkelő belépő oldalán - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.
jan. 3
13:42
Feladta magát az emberöléssel gyanúsított romániai férfi (HVG)
Önként jelentkezett pénteken a rendőrségen az a 42 éves romániai férfi, aki 2006-ban a Bács-Kiskun megyei Újteleken meggyilkolt majd kirabolt egy 70 éves idős nőt, és Romániába szökött - közölte az MTI-vel szombaton a rendőrség.
jan. 3
13:44
Jelentős a torlódás a röszkei átkelő belépő oldalán (HVG)
A szabadságukról Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt egyórás várakozás alakult ki szombaton a déli órákra a röszkei határátkelő belépő oldalán - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.
jan. 3
14:06
A rendőrség továbbra is tanácstalan az eltűnt francia diáklány ügyében (Népszava)
Az egy hónapja a budapesti Lánchídon eltűnt francia diáklány ügyében a rendőrség eddig nem kapott olyan információt, ami bűncselekmény elkövetésére utalna, vagy azt megalapozná. A BRFK szombaton azt közölte, hogy továbbra is eltűnés miatt folytatnak közigazgatási hatósági eljárást az ügyben.
jan. 3
14:08
Botrány! Művészek vigyázat, visszaélnek az államfő nevével! (Népszava)
A Köztársasági Elnöki Hivatal nevében hívta fel egy ismeretlen január 2-án estefelé Hubay Miklós írót. A kilencvenéves alkotóval azt közölte, hogy az államfő január 9-én Kossuth-díjat kíván átadni neki. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az író egy – a telefonáló által pontosan megjelölt – bankautomatából vegye ki összes megtakarítását, mert a díj honoráriumát csak ez esetben tudják átutalni.
jan. 3
14:18
Nincs bűncselekményre utaló adat az eltűnt francia diáklány ügyében (HVG)
Az egy hónapja a budapesti Lánchídon eltűnt francia diáklány ügyében a rendőrség eddig nem kapott olyan információt, ami bűncselekmény elkövetésére utalna, vagy azt megalapozná. A BRFK szombaton azt közölte, hogy továbbra is eltűnés miatt folytatnak közigazgatási hatósági eljárást az ügyben.
jan. 3
14:24
"Megújulásra van szükség az MDF-ben és a magyar közéletben" (Népszava)
Ifjúsági Konzervatív Unió néven új konzervatív ifjúsági szervezet alakult - tájékoztatta szombaton az MDF közleményben az MTI-t.
jan. 3
14:54
Gúnyolódik az új szervezeten Dávid Ibolya ellenzéke (Infostart)
Ifjúsági Konzervatív Unió néven új konzervatív ifjúsági szervezet alakult - közölte a Magyar Demokrata Fórum. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az MDF alapszabálya szerint a pártnak csak egy ifjúsági szervezete lehet, ez pedig az IDF.
jan. 3
15:30
Kemény mínuszokra számíthatunk éjszaka (HVG)
Eleinte változóan felhős lesz az ég, néhol jelentéktelen hószállingózás előfordulhat, majd vasárnap késő délutántól észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főként északon gyenge havazás is lehet.
jan. 3
16:24
Új konzervatív ifjúsági szervezet alakult (HVG)
Ifjúsági Konzervatív Unió néven új konzervatív ifjúsági szervezet alakult - tájékoztatta szombaton az MDF közleményben az MTI-t. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az MDF alapszabálya szerint a pártnak csak egy ifjúsági szervezete lehet, ez pedig az IDF.
jan. 3
16:42
Egy órát kell várni Röszkénél a belépésre (Infostart)
Egy óra a várakozási idő a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán a személyforgalomban.
jan. 3
17:37
Még csak most jön a karácsonyfatüzek szezonja (Infostart)
Idén eddig kevesebb karácsonyfa-tűzhöz hívták a budapesti tűzoltókat, mint a korábbi években - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság ügyeletvezetője.
jan. 3
17:54
Helyreállították a távhőszolgáltatást Csepelen és Pesterzsébeten (Infostart)
Csepelen és Pesterzsébeten nincs távfűtés, mert a csepeli erőműben szombaton délután meghibásodás történt - közölte Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. A mínusz 6 Celsius-fokos hidegben mintegy 20 ezer lakásban hidegek a radiátorok.
jan. 3
18:12
Nincs távfűtés Csepelen és Pesterzsébeten (HVG)
Csepelen és Pesterzsébeten nincs távfűtés, mert a csepeli erőműben szombaton délután meghibásodás történt - közölte a Főtáv szóvivője az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy a mínusz 4-6 Celsius-fokos hidegben mintegy 20 ezer lakásban hidegek a radiátorok.
jan. 3
21:27
Rendkívüli hidegre figyelmeztetnek a meteorológusok - a nap hírei (Infostart)
Figyelmeztetést adott ki az éjjel és holnap várható rendkívüli hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eddig nem talált bűncselekményre utaló jelet a rendőrség az egy hónapja a fővárosban eltűnt francia diáklány ügyében. Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben. A nap hírei 2009. január 3-án, szombaton.

Keresés