2008. december 29. hétfő

dec. 29
5:09
Orbán szerint a forradalom a kormánynak kedvezne (Alternatív Energia)
„Forradalom kirobbantása, az elkeseredett emberek összetűzése a lehengerlő túlerőben lévő fegyveres erőszakszervezetekkel csak a hatalom érdekét szolgálná” – állapította meg Orbán Viktor karácsonyi, a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A megdöbbentő mondatot azzal tompította az ellenzéki vezető, hogy kijelentette, hisz a demokratikus keretek között is elérhető mélyreható változás lehetőségében.
dec. 29
5:11
Elődeinél gyengébben zárta az évet Sólyom (Alternatív Energia)
Tovább folytatódott idén az államfő népszerűségvesztése, Sólyom László megítélése ősszel eddigi mélypontjára süllyedt. A kormánypárti politikusoknak nem sikerült kitörni az alacsony népszerűségi körből, ezzel párhuzamosan pedig a Fidesz elnöke, Orbán Viktor a rokonszenvlista élére került. A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ vezetőjének népszerűsége ugyancsak erodálódott – a Szonda…
dec. 29
5:13
Jól megválasztott egyetemmel, főiskolával sokat spórolhat egy diák (Alternatív Energia)
Sok egyetemre, főiskolára jelentkezett fiatal a sikeres felvételi ellenére nem iratkozott be és nem kezdte meg tanulmányait a választott intézményben. A megkérdezettek közül voltak, akik anyagi helyzetük romlásával indokolták kimaradásukat. Pedig ha még a jelentkezési lap kitöltése előtt tájékozódtak volna az intézmények által adható támogatásokról, a juttatások mértékéről, kiderülhetett volna…
dec. 29
5:15
Ferencvárosi botrány: félcédulások (Alternatív Energia)
A több száz hamis ajánlószelvényt leadó három párt botránya után újabb hullámokat vet a ferencvárosi időközi parlamenti választási küzdelem: a jelek szerint ezúttal az SZDSZ-t próbálták csőbe húzni. A párt helyi elnöke, a liberális jelölt John Emese kampányfőnöke provokációt emlegetett, és hangsúlyozta: nem követtek el választási csalást. A január 11-i voksoláson hat párt indulhat, az MDF és a…
dec. 29
5:27
A gárda, mintha semmi sem történt volna, tovább menetel (Alternatív Energia)
Visszaküldhetik első fokra a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatásáért indított pert – vélte több jogász az ügyben hozott ítélet után. A jogi fejtegetések közt az első számú befutó, hogy mindez azért történhetne, mert a december 15-i és 16-i tárgyaláson az ügyben – bírócsere után – eljáró Pataki Árpád viharos sebességgel kizárta a perbe beavatkozni kívánó feleket, majd…
dec. 29
5:29
"Ha így haladunk tovább, kihalnak a tanáraink" (Alternatív Energia)
Egyes területeken kritikus szintet ért el a korrupció Magyarországon – véli Fodor István villamosmérnök, a köztársasági elnök javaslatára létrejött Bölcsek Tanácsának tagja. Csermely Péter pedig, akit a Semmelweis Egyetem professzoraként ugyancsak a testület tagjává jelölt az államfő, azt mondja: feladatuk, hogy ráirányítsák a figyelmet alapvető, bármely kormányzat számára megkerülhetetlen…
dec. 29
6:36
Szén-monoxid: egy éjszaka, nyolc mérgezett (Infostart)
Nyolcan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Budapesten és Pest megyében, köztük négy gyerek, valamennyiüket kórházba szállították - közölte a tűzoltóság és a mentőszolgálat.
dec. 29
7:12
Várat magára a brutális korrupcióellenes csomag (Infostart)
Állítólag lesz korrupcióellenes csomag, de a kormánykabinet szerint az eddig elkészült javaslatokat még érlelni kell - írja a Népszabadság. A kormányfő még október végén helyezett kilátásba minden eddiginél "brutálisabb" fellépést a korrupció ellen, ám az ígéret ellenére idén nem készült el az intézkedéscsomag.
dec. 29
7:30
Csépe Valéria: "Még mindig vannak olyan tankönyvek, amelyek szakmailag nem jók" (Infostart)
A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese szerint azok az olvasástanítási módszerek hatékonyak, amelyekkel a gyerekek fokozatosan tanulhatnak; először a hangokkal ismerkednek, abból felépítik a szótagokat, majd pedig a szavakat. Csépe Valéria az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is: még mindig vannak olyan olvasókönyvek, amelyek szakmailag nem megfelelők.
dec. 29
7:33
Kínai vendégnyomozók segítik a rendőrség munkáját (Alternatív Energia)
Akár már tavasszal munkába is állhatnak Budapesten az első kínai rendőrségi trénerek - nyilatkozta Budapest rendőrfőkapitánya a Népszabadságnak. Tóth Gábor reményei szerint a részletekről a pekingi rendőrség illetékeseinek jövő év elején esedékes budapesti látogatásán megegyeznek.
dec. 29
8:06
Ha elkezdett enni, megállt a szíve (Infostart)
"Beleharapok a szendvicsembe és elájulok" - egy fiatal angol nő mondta ezt orvosainak, akik döbbenten tapasztalták, hogy evés közben szívműködése hirtelen megáll, ezért néha elveszti az eszméletét. Az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirat, a Lancet beszámol arról, hogy szívritmust szabályozó műszer, pacemaker beültetése óta a páciens jól érzi magát és enni is tud.
dec. 29
8:08
Sokat akart a kormányzati szarka, de nem bírta a farka (Infostart)
Ha 2007 a tüntetések éve volt, akkor 2008 a politikai felfordulásé. Az idei évet olyan események színesítették, mint a kormány által elvesztett népszavazás, a koalíció felbomlása és kisebbségi kormányzás, valamint sztrájkok sorozata. Összeállításunk 2008 belpolitikai eseményeiről szól, amelynek első részében a népszavazást, a koalíció szakadását és a sztrájklavina elindulását tekintjük át.
dec. 29
11:09
Népszavazás Szigetmonostoron (Alternatív Energia)
Szigetmonostoron március 1-jén tartják meg az autós kishíd építéséről a helyi népszavazást a Pest megyei Szigetmonostoron, miután összegyűlt a csaknem 500 támogató aláírás - közölte az akciót szervező Horányért Egyesület vezetője hétfőn az MTI-vel.
dec. 29
11:42
Alkotmánybíróság: idén született a legtöbb határozat (Infostart)
Az Alkotmánybíróság fennállása során éves viszonylatban az idén hozta a legtöbb határozatot, 549-et - közölte a testület elnöke. Paczolay Péter elmondta: az ügyhátralék csaknem a negyedére, mintegy 1400-ra csökkent.
dec. 29
12:36
Folytatódik-e a ferihegyi sztrájk? (Infostart)
Kiterjedtebb mértékben folytatódhat a légi közlekedési dolgozók sztrájkja, amennyiben január 6-ig nem tudnak megállapodni a repülőtér üzemeltetőjével a követeléseikről. A tárgyalások hétfőn folytatódnak a két szakszervezet és Budapest Airport vezetése között.
dec. 29
12:38
Már tízezer petárdát foglaltak le a hatóságok (Infostart)
Tízezer darab petárdát foglaltak le eddig a hatóságok. A rendőrök és a pénzügyőrök elsősorban a határok közelében és a piacokon ellenőriznek, akinél illegális tűzijátékot találnak, az pénzbüntetésre számíthat.
dec. 29
12:54
Többórás várakozás az ukrán és a szerb határon (Infostart)
A magyar-ukrán határon a záhonyi határátkelő teljes kapacitással működik, mégis két-háromórás sor alakult ki a kilépő oldalon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője inkább a beregsurányi és a tiszabecsi átkelő használatát javasolja. A magyar-szerb határon Röszkénél hétvégén szintén órákig tartott a belépés Magyarországra. Mostanra már megszűnt a várakozás, de a következő…
dec. 29
13:51
Orvosi csapat menne a Gázai övezetbe Magyarországról (Alternatív Energia)
Készenlétbe helyezte egészségügyi csoportját a Baptista Szeretetszolgálat a Gázai övezetben történtek miatt - közölte a szolgálat hétfőn az MTI-vel.
dec. 29
13:53
Navracsics: túlélés bármi áron (Alternatív Energia)
"Túlélés bármi áron" - Navracsics Tibor szerint ez jellemezte a 2008-as kormányzati politikát, a frakcióvezető a Fidesz szempontjából viszont sikeresnek értékelte az évet hétfői sajtótájékoztatóján.
dec. 29
13:55
Angyal Zoltán: "tudni kell felállni és váltani" (Alternatív Energia)
A kajak-kenu szövetségi kapitányi posztot 1997 januárja betöltő Angyal Zoltán számára különleges volt a 2008-as esztendő, nemcsak az olimpiai felkészülés és a pekingi játékok miatt, hanem mert ez volt az utolsó éve a nemzeti együttes szakvezetőjeként, jövőre átadja a stafétabotot egykori versenyzőjének, Storcz Botondnak.
dec. 29
14:06
Sólyom nem írta alá a médiatörvény módosítását (Infostart)
Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.
dec. 29
14:09
Sólyom László nem írta alá a médiatörvény módosítását (Alternatív Energia)
Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.
dec. 29
14:27
Rendkívüli gyorsasággal rúgták ki a Pannon Volán vezérigazgatóját (Alternatív Energia)
Felmentette posztjáról Balázs Dezső vezérigazgatót a Pannon Volán Zrt. rendkívüli közgyűlése hétfőn Pécsett - közölte az érintett az MTI-vel.
dec. 29
14:42
"Túlélés bármi áron" - ez volt a kormányzati politika 2008-ban (Infostart)
"Túlélés bármi áron" - Navracsics Tibor szerint ez jellemezte a 2008-as kormányzati politikát; a frakcióvezető a Fidesz szempontjából viszont sikeresnek értékelte az évet hétfői sajtótájékoztatóján. Lendvai Ildikó, az MSZP-frakcióvezetője reagálásában azt közölte, hogy a kormánypárt az emberek érdekében továbbra is partnerként várja a Fideszt.
dec. 29
14:45
Továbbra is eredménytelenek a ferihegyi tárgyalások (Alternatív Energia)
Hétfőn délelőtt ismét eredménytelenül folytatódtak a tárgyalások a Budapest Airport (BA) vezetése és a két sztrájkoló ferihegyi szakszervezet között.
dec. 29
15:36
Értelmetlenné vált az antikorrupciós testület? (Infostart)
Elképzelhető, hogy megszűnik a miniszterelnök által létrehozott antikorrupciós testület, a kormány ugyanis eddig a grémium egyetlen javaslatát sem fogadta el, emiatt a bizottságot már négyen elhagyták. Mások szerint nem biztos, hogy a korrupció felszámolásához egy testület hatékony eszköz.
dec. 29
15:57
Csökken a vállalkozók adminisztratív terhe (Alternatív Energia)
A kormány célja, hogy - az európai uniós tervekhez igazodva - 2012-ig 25 százalékkal csökkenjenek a vállalkozások adminisztratív terhei - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) hétfőn az MTI-vel.
dec. 29
16:12
Csak a hibás terméket kötelező cserélni (Infostart)
Karácsony után a legtöbb üzlet lehetőséget biztosít az ajándékba kapott, nem megfelelő méretű, színű vagy egyszerűen nem tetsző tárgyak kicserélésére. Törvény nem kötelezi a boltokat, csakis a minőségileg hibás áruk cseréjét vagy javítását kell biztosítaniuk.
dec. 29
17:06
Időben kérje, ha januártól kapni akarja a gázártámogatást! (Infostart)
Szerdáig kell postára adni a jövő évi gázár- illetve távhőtámogatás igényléseket, hogy a 2009-es támogatás összege már a januári számlában megjelenjen. A jövő évi támogatás folyósításához minden támogatott fogyasztónak új igénylést kell benyújtani. A kormányszóvivő szerint jövőre is a háztartások csaknem kétharmada részesül majd támogatásban.
dec. 29
17:42
Hójelentés a magyar sípályákról (Infostart)
Kedden nyitja meg kapuit Magyarország legalacsonyabban fekvő sípályája Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál. Bánkúton csak a tanulópálya használható, Mátraszentistvánon a felső pálya, de Eplényben és a Nagy-Hideg-hegyen is lehet síelni, mint ahogy Visegrádon is.
dec. 29
18:00
Vége a gagyikorszaknak a virslipiacon (Infostart)
Kilogrammonként 800 forint alatt senki nem kap valódi húsból készült virslit - állítja a Baromfi Termék Tanács elnöke, aki arra is rámutatott: szerencsére egyre kisebb igény van az olcsó, gyenge minőségű termékek iránt.
dec. 29
19:12
Nem írta alá az államfő a médiatörvény módosítását - a nap legfontosabb hírei (Infostart)
Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte a rádiózásról és televíziózásról szóló törvénymódosítást az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban közölte: Sólyom László azért nem írta alá a törvényt, mert úgy véli, hogy a változtatás a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, és ez sérti az…
dec. 29
19:30
Egyre többen kérnek menedéket Magyarországon (Infostart)
Koszovóból érkezett idén a legtöbb menekült Magyarországra. Uniós és schengeni övezeti tagként hazánk egyre inkább célországgá válik.
dec. 29
20:45
A kis rakéták és más pirotechnikai eszközök veszélyei (Metropol)
A pirotechnikai eszközökkel kapcsolatban a legtöbb probléma (amely egyben súlyos sérülésveszélyt jelenthet) abból fakad, hogy az emberek nem ismerik ezen eszközök működését, vagy nem rendeltetésszerűen használják azokat - állítják a szakértők.
dec. 29
21:39
Stumpf jobboldali győzelmet vár az EP-választáson (Alternatív Energia)
Elsöprő jobboldali győzelmet prognosztizált a jövő évi európai parlamenti (EP) választásra Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
dec. 29
22:12
Egyes szakokra már csak emelt szintű érettségivel lehet majd bejutni (Infostart)
2011-től a felsőoktatási intézmények képzési területenként dönthetnek arról, milyen tárgyból követelik meg az emelt szintű érettségit - ezt tartalmazza ugyanis a felsőoktatási törvény jövő évben életbe lépő változása. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádiónak elmondta: az orvosi és az építészmérnöki szakoknál már 2010-től alkalmazható az új törvény.

Keresés