2008. szeptember 1. hétfő

szept. 1
5:33
A költségvetésre még nem mondtak nemet a liberálisok (Alternatív Energia)
Elutasította az SZDSZ Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cselekvési programját, de még nem mondott nemet a jövő évi költségvetés elfogadására. A szabad demokraták az utóbbiról csak a benyújtott javaslat ismeretében döntenek majd, bár elismerik: az előjelek nem kedvezőek. A kormányfő korábban a büdzsé elfogadásától saját sorsát is függővé tette. Az MSZP most konkrét javaslatokat vár a liberálisoktól,…
szept. 1
5:35
Programok, amelyek Magyarország esélyét növelik (Alternatív Energia)
A most induló, és június 15-ig tartó tanévben a közoktatásban 1 millió 363 ezer tanuló ül be az iskolapadba és mintegy 170 ezer pedagógus áll a katedra mögé. Miközben a kormány szerint Magyarországon a közoktatás átfogó megújítása folyik, az Új Tudás Program révén a tartalmi rész, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében pedig az oktatás színterei és technikai feltételei újulnak meg, az…
szept. 1
5:37
"Az ügy komolyabb annál, mint aminek a hírekből tűnik" (Alternatív Energia)
A lapunk által kirobbantott "állovagrend"-botrány csak a jéghegy csúcsa lehet - értesült a Népszava rendőrségi forrásból. A diplomatarendszámokat, illetve útleveleket is kibocsájtó, hivatalosan nem létező rend ellen - csalás bűntette miatt - a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást, mely hamarosan befejeződhet.
szept. 1
5:39
A nemzetközi diákolimpiákon eddig 150 aranyérmet szereztünk (Alternatív Energia)
Három arany-, tizenegy ezüst-, négy bronzérem és hat kiemelt dicséret. Magyar középiskolások a nemzetközi filozófiai, fizikai, matematikai, kémiai, informatikai és földrajzi diákolimpiákon idén nyáron érték el ezeket a kimagasló eredményeket. Legutóbb a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia zajlott, az augusztus 22-én zárult rendezvényről a négy tagú magyar csapat egy arany-, két ezüst- és egy…
szept. 1
5:51
Mától használható a kismamabérlet (Infostart)
Hétfőtől érvényes a kisgyermeket nevelő szülőknek járó kedvezményes BKV bérlet.
szept. 1
7:21
Konrád György nem csatlakozott a Magyar Chartához (Infostart)
A Népszabadság arról ír, hogy számos köztiszteletben álló személy és civil szervezet csatlakozott már a Gyurcsány Ferenc által életre hívott Magyar Chartához. Konrád György író, a Demokratikus Charta alapítója viszont nincs a támogatók között.
szept. 1
7:57
Az SZDSZ még kivár, nincsenek következetes reakciók (Alternatív Energia)
Tény, hogy a liberális párt nem támogatja az új cselekvési programot, de egyelőre nem indítványoz lépéseket - a korábban hangoztatott - szakértői kormány felé. Horn Gábor, a párt ügyvivője úgy kommentálta a jelenlegi helyzetet, hogy az SZDSZ akkor fogja megvizsgálni a törvényjavaslatokat, amikor azok benyújtásra kerülnek. Akkor és ott fognak dönteni, hogy támogatják vagy nem.
szept. 1
8:33
Vége a vakációnak! 1,3 millió tanuló ül be az iskolapadba (Alternatív Energia)
Ma reggel 1 millió 363 ezer tanuló számára ért véget a közel két és fél hónapos nyári vakáció és kezdődött meg a tanítás az ország általános és középiskoláiban.
szept. 1
10:57
ORTT: Hol van bejegyezve a HBO? (Alternatív Energia)
A kábelcsatorna egyik műsorát vizsgálja a médiahatóság, amely eközben az után is tudakozódik, melyik országban van bejegyezve a HBO - derül ki az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) a napokban hozott döntéséből.
szept. 1
12:45
MDF: az SZDSZ újabb hónapokra megbénította a magyar politikát (Alternatív Energia)
A Magyar Demokrata Fórum szerint az SZDSZ-nek el kell döntenie, hogy Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái. Erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke írt hétfői közleményében.
szept. 1
13:21
Vége a tisztességtelen kereskedelemnek? (Infostart)
Ma lépett hatályba a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. A három érintett hatóság közösen számolt be az együttműködés formáiról, lehetőségeiről.
szept. 1
13:39
Nyugállományba vonul Szolnok rendőrkapitánya (Alternatív Energia)
Nyugállományba vonul Karakas László rendőr ezredes, Szolnok rendőrkapitánya, féléves felmentési ideje alatt a vezetői teendők ellátására Bajári Attila rendőr alezredes, eddigi közrendvédelmi osztályvezető kapott megbízást - jelentette be a Simon Tamás rendőr ezredes, megyei főkapitány a Tisza-parti városban hétfőn tartott sajtótájékoztatón.
szept. 1
13:57
Nehéz bezárni a magyar jogrendszer kiskapuit (Infostart)
Vajon visszajár-e a szabálytisztelő cégvezetők által a TEÁOR kódváltoztatásra fordított összeg, miután az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium többszöri halasztás után várhatóan mentesíti a vállalkozásokat a kódregisztrációs eljárástól? Az InfoRádiónak nyilatkozó jogszociológus szerint jogilag nehezen lehetne érvényesíteni a kárigényt, mégsem lenne azt haszontalan felvetni a jogalkotónak.
szept. 1
14:15
Ismét Török Gusztáv Andor az SZDSZ Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke (Alternatív Energia)
Ismét Török Gusztáv Andort, Kalocsa polgármesterét választották meg az SZDSZ Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökévé - közölte a párt megyei szervezője hétfőn az MTI-vel.
szept. 1
14:17
Ezen a héten jelölik ki a Magyar Gárda-per új bíráját (Alternatív Energia)
Szeptember első hetében jelölik ki az új bírót a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári perben - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI érdeklődésére hétfőn. A per eredeti bíróját ismeretlenek megfenyegették, ezért elfogultságot jelentett be.
szept. 1
14:33
Újra tárgyalnak a gazdák (Metropol)
Az almatermesztő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók megbízottai kedden ismét egyeztetnek Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel.
szept. 1
14:33
Bartucz Attila az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke (Alternatív Energia)
Bartucz Attila tölti be az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöki posztját szeptember 1-jétől - tájékoztatta a szaktárca hétfőn az MTI-t.
szept. 1
14:51
Fodor: A program csak Gyurcsány túlélését szolgálja (Infostart)
Az SZDSZ elnöke szerint a miniszterelnök által vázolt cselekvési program a bizonytalanság programja, amely nem az ország túlélését szolgálja, csak Gyurcsány Ferenc túlélését. Fodor Gábor az InfoRádióban azt mondta: a szakértői kormány ügyét rövid időn belül napirendre kell tűzni, bár erről a szabad demokraták egyelőre nem egyeztetnek a többi párttal.
szept. 1
15:09
Több ezer tanár retteg az elbocsátástól (Infostart)
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint várhatóan több ezer pedagógus státusza szűnik meg az idei tanévben. Kerpen Gábor az InfoRádióban a Központi Statisztikai Hivatal becsléseire hivatkozva azt is közölte: végleges adatok csak a hónap közepén várhatók.
szept. 1
15:27
Az MSZP támogatja a Fideszt (Alternatív Energia)
A nagykanizsai közgyűlésben ellenzékben lévő szocialista, szociáldemokrata és szabad demokrata képviselők támogatják a Fideszt, ha távozásra szólítja fel a két éve a Fidesz támogatásával megválasztott polgármestert, Marton Istvánt - közölték a három párt képviselői hétfői nagykanizsai sajtótájékoztatójukon.
szept. 1
15:45
Az SZDSZ megint nem ért egyet a kormánnyal (Alternatív Energia)
A SZDSZ továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében szeptember elsejétől jelentősen enyhülnek a kamionstop, azaz a nehézgépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló szabályai. Erről Velkey Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője tudatta a sajtót.
szept. 1
16:03
Eszközknek használták fel az Index újságíróját? (Alternatív Energia)
A Kormányszóvivői Iroda a leghatározottabban cáfolja az Index „Fodor faképnél hagyta Gyurcsányt” című írását. "Valaki félrevezette az Index újságíróját: ahhoz még csak hasonló sem történt, mint ami a cikkben szerepel. Csúnya politikai játék van a háttérben, amihez eszköznek az újságírót használták fel" - közölte a Kormányszóvivői Iroda.
szept. 1
17:15
A gyermekek felének nincs példaképe (Infostart)
A gyerekek egyre tudatosabb tagjai a fogyasztói társadalomnak. Befolyásolja őket a termékek márkája és ára is. A fiatalok kommunikációját, médiafogyasztását és vásárlási szokásait vizsgálat a Szonda Ispos, a legfrissebb felmérésében.
szept. 1
17:17
Termőföld kalapács alatt (Infostart)
Mintegy 9.000 hektár termőföldet hirdet meg árverésen és pályázat útján értékesítésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
szept. 1
17:19
Az ÁSZ továbbra is elégedetlen (Infostart)
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint pénzügyi és költségvetés-technikai szempontból korrekt a kormány tavalyi költségvetési beszámolója, ám a dokumentum is bizonyítja, hogy változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása.
szept. 1
17:51
Minden párt másként csökkentene adót (Alternatív Energia)
A parlamenti pártok adóelképzeléseinek összehasonlítása alapján az derül ki, hogy az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF is adócsökkentés-párti, de a parlamenti pártok más ütemben és más elvek mentén mérsékelnék a terheket. Úgy tűnik, egyetértés csak a szolidaritási adó eltörlésében van.
szept. 1
18:09
Összeér Székesfehérvár és a Velencei-tó (Alternatív Energia)
Már két keréken is biztonságosan megközelíthető lesz Székesfehérvárról a Velencei-tó, hétfőn ugyanis átadták azt a 4, 4 kilométeres kerékpárút-szakaszt, amely a megyeszékhelyet összeköti az üdülőterülettel. Az átadás alkalmából Warvasovszky Tihamér (MSZP) polgármester elmondta: az önkormányzat már korábban kiépítette Székesfehérvár kisfaludi városrészéig a kerékpárutat.
szept. 1
19:03
Két-három év: hatékonyan működő BKV-t ígér az új vezérigazgató (Infostart)
Holdingstruktúra kialakítását tervezi a BKV-n belül a közlekedési társaság hétfőn hivatalba lépett vezérigazgatója. Kocsis István a pályázatában vázolt elképzelések részleteire vonatkozó kérdésekre nem válaszolt; azt mondta, ezeket egyeztetni kell a BKV szakmai vezetésével és ezután kérni a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat jóváhagyását.
szept. 1
19:03
Létrejött az erőszak elleni európai charta (Alternatív Energia)
Lévai Katalin szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő az EP hétfői brüsszeli ülésén bejelentette, hogy létrejött az erőszak elleni európai charta.
szept. 1
19:39
Megkezdődött az iskola - a nap legfontosabb hírei (Infostart)
Megkezdődött az iskola, 1 millió 363 ezer tanuló számára ért véget a csaknem két és fél hónapos nyári vakáció és kezdődött meg a tanítás az ország általános és középiskoláiban. A most induló tanévben a diákok 181 napot járnak majd iskolába, a tanítás 2009. június 15-ig tart.
szept. 1
20:15
"Ha Gyurcsány marad, az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést" (Infostart)
Gyurcsány Ferenc új programjának mérsékelt fogadtatása, illetve annak SZDSZ általi elutasítása élénk találgatásokat indított el. Török Gábor politológus az InfoRádió kérdésére arról beszélt, hogy amennyiben Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök, akkor az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést. Ez nem jelent automatikusan új választásokat, bár az MSZP számára ez lehetne az előnyösebb…
szept. 1
20:33
Kiss Péter: "nem veszett fejsze nyele" (Alternatív Energia)
"Nem veszett fejsze nyele", hogy tárgyaljunk az SZDSZ-szel, és "úgy gazdagítsuk a tartalmat, hogy az a későbbi együttműködés kiindulópontja lehessen" - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetségének fórumán hétfőn Balatonfüreden.
szept. 1
20:51
Gyurcsány: 60 ezer forinttal több marad a borítékban (Alternatív Energia)
"Olyan programot ajánlottam a szocialista párt nevében az országnak, amely a szociális biztonság és gazdasági versenyképesség szempontjait együttesen képes kielégíteni" - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn arra, hogy az SZDSZ elutasította a minap közzétett cselekvési programját.
szept. 1
21:09
Balhé Veszprémben (Alternatív Energia)
Rajk László Veszprémben felállított 1956-os emlékművével összefüggésben feljelentés tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd - tudatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen - fűzte hozzá…

2008. szeptember 2. kedd

szept. 2
4:57
Egységes fellépés a szélsőjobb erősödése ellen (Alternatív Energia)
Az erőszakos, rasszista megnyilvánulásokkal és a Magyar Gárda térnyerésével szembeni fellépésre szólítottak fel közéleti szereplők Budapesten, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szervezésében. A résztvevők néhány nappal a Magyar Charta zászlóbontása előtt sürgették azt is, hogy a kormány készítsen cselekvési tervet.
szept. 2
5:01
Az SZDSZ szeretné elkerülni az előrehozott válsztást... (Alternatív Energia)
Ha minden a szokott rendben zajlik, akkor decemberben szavazhat az Országgyűlés a jövő évi költségvetésről, és a voksolás a kormány jövőjét is meghatározza majd. Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban bejelentette, ha a parlament nem fogadja el a büdzsét, illetve az adócsökkentési javaslatát, akkor lemond posztjáról. Az SZDSZ ügyvivői a miniszterelnök programját elutasították ugyan, a költségvetésről…
szept. 2
5:15
A füvesember... (Alternatív Energia)
Gyerekként imádta a természetet, később kuruzslónak hívták, ma elismert gyógynövényszakértő a 80 éves bükkszentkereszti Szabó György. Teáját gyógyhatású készítményként tartják számon. Füvesembernek nevezik, de ő ezt nem bánja. A füvek, fák és virágok a testvérei. Mindent tud róluk, az élete is róluk szól.
szept. 2
5:51
Megkezdődött a tanítás az új tanévben, több mint másfél millióan a padokban (Alternatív Energia)
Olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét, a most megkezdődött tanévben nem lép életbe. Mégis a magyar közoktatás legátfogóbb megújítása folyik, az Új Tudás program évente 130-140 milliárd forint többletforrást hoz az ágazatba, az elmúlt ötven év legnagyobb iskolafelújítási programja keretében idén és jövőre 500 iskola újul meg. Ez százezer diák számára jelent majd…
szept. 2
6:09
Ranschburg Jenő: "Értékvesztett társadalomban élünk" (Infostart)
Napjaink gyermekeinek egyre nagyobb befolyása van a család mindennapjaira. Ehhez a szülők problémái és az időhiány egyaránt hozzájárulnak - mondta az InfoRádióban Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, aki szerint fontos, hogy a szülőknek legyen tekintélyük.
szept. 2
6:09
A gyerekek komolyan veszik a televízióból áradó reklámokat (Alternatív Energia)
Kutatást szervezett a Szonda Ipsos a 8-14 éves korú gyerekek kommunikációs szokásairól. Ranschburg Jenő lapunknak beszélt a korosztály problémáiról. A pszichológus szerint a 11-12 éves gyerek rájön arra, hogy őt folyamatosan és szükségszerűen becsapták.
szept. 2
6:45
Négymilliárd forintot hozott az "objektív felelősség" (Infostart)
Az elmúlt négy hónapban összesen mintegy 105 ezer - több mint négymilliárd forintról szóló - közigazgatási hatósági bírságot szabott ki a rendőrség a május óta alkalmazott objektív felelősség elve alapján - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.
szept. 2
7:03
A közvélemény szerint "csomagolnia" kellene az SZDSZ-nek (Infostart)
Az emberek többsége szerint az szolgálná leginkább az ország érdekeit, ha az SZDSZ megszavazná a miniszterelnök új programját - olvasható egy friss közvélemény-kutatásban. A Szonda Ipsos ezer fő megkérdezésével készült, reprezentatív, telefonos felmérése a Népszabadság mai számában jelent meg.
szept. 2
7:21
Stumpf: A politika a pártvezetők túlélő-showjává silányult (Infostart)
A Századvég Alapítvány elnöke szerint az embereknek elegük van abból, hogy a politika a pártvezetők túlélő-showjává silányult. Stumpf István az InfoRádióban azt mondta: a kormányfő a múlt héten bejelentett adócsomaggal bizonyította be igazán, hogy korlátozottak a lehetőségei.
szept. 2
7:23
Öten meghaltak egy balesetben Ceglédbercel mellett - képek (Infostart)
Öten meghaltak egy közlekedési balesetben a Pest megyei Ceglédbercel közelében kedden kora reggel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
szept. 2
7:39
Versenyhivatali feljelentést sürgetnek a Tesco ellen a húsosok (Infostart)
Versenyhivatali feljelentést sürget a Tesco ellen a Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK). A cég szerint az áruházlánc irreálisan olcsón értékesít egyes húsipari termékeket, és ezzel lenyomja a hazai termékárakat - mondta Fazekas József, a KMHK elnök-ügyvezetője a Világgazdaságnak. Arra kérik a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet,…
szept. 2
7:39
Drágul a cigaretta (Metropol)
Emelkedett a cigaretta jövedéki adója szeptember elsején, a korábbi 14.460 forint helyett 14.875 forint a jövedéki adó minimuma ezer szálanként.
szept. 2
7:57
Tudta, hogy gyermeke biztosítva van? (Infostart)
Egész évre és iskolán kívüli helyszínekre is érvényes az ingyenes, állami balesetbiztosítás, ami hat éve jár a 3-18 éves korosztály minden tagjának. Erről még ma is csak kevesen tudnak, legalábbis ez tűnik ki a kevés kárigényből.
szept. 2
7:57
Az SZDSZ nem ért egyet a kamionstop enyhítésével (Metropol)
A SZDSZ továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében szeptember elsejétől jelentősen enyhülnek a kamionstop, azaz a nehézgépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló szabályai.
szept. 2
7:57
"Az MSZP nem gondolkozik a miniszterelnök cseréjén" (Alternatív Energia)
Nem gondolkozott el az MSZP a miniszterelnök cseréjén a szabad demokraták elutasító válaszát követően - jelentette ki Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden reggel.
szept. 2
8:15
Suchman: az SZDSZ nem határozhatja meg mindig a kormányfő személyét (Infostart)
Nem gondolkozott el az MSZP a miniszterelnök cseréjén a szabad demokraták elutasító válaszát követően - jelentette ki Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden reggel. Mint mondta: az SZDSZ nem teheti meg, hogy "állandóan meghatározza, hogy ki legyen ennek az országnak az egyes számú vezetője."

Keresés