2008. szeptember 1. hétfő

szept. 1
6:27
Gustav az elnökválasztási kampányt is befolyásolja (Infostart)
A Gustav hurrikán elérte hétfőn az amerikai partokat a Mexikói-öbölben, a rendkívül erős szelek kísérte eső már egészen a Louisiana állambeli New Orleans közelében jár - jelentette a miami hurrikánfigyelő központ (NHC). Gustav hurrikán már az amerikai belpolitikába is belezavart: John McCain szenátor közölte, hogy emiatt lerövidíthetik vagy néhány nappal elhalaszthatják a hétfőn kezdődő…
szept. 1
6:45
A szerb titkosszolgálat tudja, hol van Mladic? (Infostart)
Három hete ismert a szerb titkosszolgálat előtt a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tartózkodási helye, de megpróbálják rábeszélni, hogy önként adja fel magát -írta egy hétvégi szerb napilap.
szept. 1
7:57
Nem bünteti az EU Moszkvát? (Kitekintő)
Az Európai Unió nem kívánja megszakítani a párbeszédet Oroszországgal, de „fokozott megfigyelés” alá fogja helyezni Moszkvát.
szept. 1
8:15
Hurrikánra várva: tízezer ember maradt csak New Orleansban (Infostart)
Nemsokára eléri a Gustav hurrikán New Orleanst, Louisiana állam legnagyobb városát. A városban csupán tízezer ember maradt, a többiek elhagyták otthonukat. A Mexikói-öböl kétmillió parti lakosából pedig csak százezren maradtak, hogy szembenézzenek a veszedelemmel.
szept. 1
8:17
Itt az új katasztrófa: a "férfiaszály" (Infostart)
Az új népszámlálási adatok szerint Ausztráliát példátlan mértékű kiszáradás fenyegeti - a férfiak terén.
szept. 1
8:33
Földhöz szögezték a fapadost a hitelezők (Napi)
szept. 1
8:33
Bush és Cheney nem vesz részt a konvención (Kitekintő)
Sem az elnök, sem az alelnök nem vesz részt a Republikánus Párt hétfőn kezdődő országos konvencióján. Bush Texasba megy, hogy személyesen felügyelje a mentési munkálatokat. A Gusztáv hurrikán várhatóan hétfőn éri el az amerikai partokat.
szept. 1
9:27
Lengyelül tanulnak a szerelmes angolok (Infostart)
Az uniós csatlakozás óta közel egymillió lengyel érkezett Nagy-Britanniába, ahol egyre több brit veti bele magát a lengyel nyelv rejtelmeibe.
szept. 1
9:46
Szlovákia: "Ez a tökéletességig vitt klientelizmus" (Kitekintő)
Július Brocka, a KDH képviselője szerint Viera Tomanová tárcája klientelista módszerekkel százmilliókat osztogat szét a Smerhez közel álló embereknek.
szept. 1
10:27
Gustav nekiront Amerikának (Startlap)
A 2005-ben történtekből okulva most a fosztogatókra is figyelnek az amerikai hatóságok. A Gustav elleni harc presztízsküzdelem a republikánusok számára.
szept. 1
10:39
Magyar-román-szlovák-ukrán közös katasztrófavédelmi zászlóalj gyakorlata (Kitekintő)
A Honvédelmi Minisztérium államtitkára 2008. augusztus 28-án ellátogatott a „Tisza” Többnemzetű Műszaki Zászlóalj éves gyakorlatára Romániába, a Szatmárnémetitől néhány kilométerre található Martinestibe.
szept. 1
11:33
Az Unió bizonytalan a dohányban talált polónium ügyében (Kitekintő)
Az Unión belül továbbra is nyitott a kérdés, vajon szükséges-e a radioaktív és egyéb anyagokat – például radont, polóniumot és kadmiumot – nyomokban tartalmazó dohány európai szinten való szabályozása.
szept. 1
11:51
Dresdner: az Allianz szabadul tőle (Napi)
szept. 1
11:51
Mától új rendszer a honosításban (Infostart)
Németországban ma új intézkedések léptek életbe az állampolgárság megadását illetően. A honosításért folyamodóknak a berlini Humboldt Egyetem által kidolgozott kérdőívet kell kitölteniük, és a válaszok alapján dől el, hogy megkapják-e a német állampolgárságot, vagy még várniuk kell. Évente alig több mint 100 ezren folyamodnak honosításért Németországban.
szept. 1
12:27
Sarkozy közvetítene Moszkva és Tbiliszi között (Infostart)
Rendkívüli csúcstalálkozót tart ma délután az Európai Unió. Az EU soros elnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök azért hívta össze a tagországok vezetőit, hogy bejelentse: ismét Moszkvába utazna, hogy segítsen az orosz-grúz konfliktus megoldásában.
szept. 1
12:27
Az új hószán 135 km/h-val repeszt a Déli Sark felé (Kitekintő)
A sportautókat gyártó Lotus megjelentette a legújabb modelljét, a propellerrel hajtott hószánt, ami akár 135 km/h-val is tud hajtani havon és jégen is, ezenkívül pedig bioüzemanyag hajtja.
szept. 1
13:03
Kína a síneken is az élre tör (Infostart)
Kínai mérnökök a világ leggyorsabb vasúti vonalát akarják megépíteni Peking és a pénzügyi főváros, Sanghaj között.
szept. 1
13:09
Brüsszel és Moszkva ma megmérkőzik (Startlap)
Oroszország energiával zsarolja az Európai Unió tagállamait. Elemzők szerint a legnagyobb függőségben lévő államoktól ezért nem is várható, hogy részt vesznek Moszkva megbüntetésében.
szept. 1
13:39
A hinduk már nem, a muszlimok még tüntetnek Kasmírban (Kitekintő)
Kasmírban egyszerre tüntettek a hinduk és a muszlimok is egy vitatott földterület miatt. A kormány kiegyezett a hindukkal, ami csak fokozza a muszlimok haragját.
szept. 1
13:39
Az amerikai erők átadták el-Anbár tartomány ellenőrzését (Metropol)
Az amerikai hadsereg átadta az iraki el-Anbár tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki fegyveres erőknek - közölték hétfőn a hatóságok.
szept. 1
13:57
Hogyan készült Magyarország a mai EU-csúcsra? (Kitekintő)
Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Tanács hétfői brüsszeli tanácskozásán a tagállamok álljanak ki Grúzia területi épsége, szuverenitása és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartása mellett.
szept. 1
15:09
Képes-e egységes külpolitikára az Unió? (Kitekintő)
A ma délután kezdődő Európai Tanács ülésen Európa alternatív energiaellátása és az egységes fellépés lehetősége lesz a leghangsúlyosabb kérdés, de emellett szó lesz az Oroszország és az EU politikai kapcsolatairól is.
szept. 1
15:27
Titokban drágít a Vodafone? (Napi)
szept. 1
15:27
A lettek szűkítik az államot (Infostart)
Lettországban több ezer állami alkalmazott elbocsátását, és minisztériumok megszüntetését helyezte kilátásba a kormányfő. Ivars Godmanis a Bloomberg hírügynökségnek 5 százalékot meghaladó létszámcsökkentésről beszélt.
szept. 1
15:29
Oroszország és a Nyugat kolbásza (Infostart)
Miközben az Európai Unió vezetői rendkívüli csúcson töprengenek arról, hogyan is viszonyuljanak Oroszországhoz a kaukázusi háború után, Moszkva egyre inkább értésre adja, hogy a külvilágnak el kell fogadnia újra felfedezett magabiztosságát. Az oroszok például fegyverembargó bevezetését sürgetik Grúzia ellen, Putyin miniszterelnök pedig egy tévéinterjúban megjegyezte: neki úgy tűnik, Brüsszelt…
szept. 1
16:03
Wagner örökösei tovább versengnek (Infostart)
A Bayreuthi Ünnepi Játékok felügyelőtanácsa megkezdte vitáját arról, hogy ki kerüljön a vasárnap nyugalomba vonult fesztiválvezető, Wolfgang Wagner helyére. Az intendánsi tisztséget eddig betöltő Wolfgang Wagner leányát szeretné a poszton látni, aki féltestvérével venné át a világhírű ünnepi játékok irányítását, viszont komoly esélye van még Wolfgang Wagner unokahúgának is, aki a salzburgi…
szept. 1
16:03
Putyin: a Krím nem vitatott terület (Kitekintő)
Az Orosz Föderáció miniszterelnöke, Vlagyimír Putyin elképzelhetetlennek tartja, hogy a Krím-félszigeten a grúziai eseményekhez hasonló konfliktusokra lehet számítani.
szept. 1
16:39
Késelő tiniktől rettegnek a britek (Infostart)
Miközben pár nap leforgása alatt újabb tiniket késeltek halálra a brit utcákon, egy kiszivárgott feljegyzés szerint a hatóságok a bűnözés emelkedésére számítanak a pénzügyi válság miatt. A brit belügyminisztériumban megfogalmazott levél szerint nemcsak a bűnözés, de a bevándorló-ellenesség is növekedni fog a multikulturális szigetországban.
szept. 1
16:57
Uniós üzenet Oroszországnak: Ne szigetelje el magát (Infostart)
Kiszivárgott brüsszeli információk szerint az unió arra akarja felszólítani Oroszországot a grúziai válsággal összefüggésben, hogy ne szigetelje el önmagát Európától.
szept. 1
16:57
Alkotmányos bizonytalanság a szlovák elnökválasztás körül (Kitekintő)
A Szlovák Alkotmánybíróság sok problémát előzhetne meg, ha még az elnökválasztás előtt magyarázattal szolgálna arra a kérdésre, milyen feltételek mellett lehet megnyerni a választásokat még az első körben.
szept. 1
17:39
Magyarokat nem fenyeget Gustav (Startlap)
A 2005-ben történtekből okulva most a fosztogatókra is figyelnek az amerikai hatóságok. A Gustav elleni harc presztízsküzdelem a republikánusok számára. Magyarok nincsenek veszélyben, és talán New Orleans is megmenekül.
szept. 1
17:51
Gyurcsány leküzdené a negatív megnyilvánulásokat (Infostart)
Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök. Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről brüsszeli kötetlen megbeszélésén állapodott meg, amelyet az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak a belga fővárosban.
szept. 1
17:51
Grúzia érdekeit Ukrajna képviselheti Moszkvában (Kitekintő)
Moszkva ugyan nem hivatalosan, de bejelentette a Grúziai Orosz Nagykövetség bezárását, Grúzia pedig minden diplomatáját hazarendelte Moszkvából-
szept. 1
18:27
Mit szólnak az oroszok a britek Óriáskígyójához? (Infostart)
Egyes elemzők szerint a Nyugat Oroszországgal átértékelődő viszonyának az olajban és gázban gazdag Norvégia lesz az egyik nyertese. A brit külügyminiszter például közölte: megszünteti országa függőségét az orosz energiától, Németország pedig nagy tárolókapacitásokat akar kiépíteni. De mennyire jelent alternatívát Norvégia?
szept. 1
19:09
Gyurcsány–Fico-találkozó: mintha mi sem történt volna (Startlap)
Még jó néhány kötetlen találkozót kell megszervezni, mielőtt sor kerülhet a formálisra – ezt mondta a magyar miniszterelnök az MTI tudósítóinak a Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott brüsszeli tárgyalás után. Gyurcsány szerint fontos, hogy a hivatalos állami látogatást ne terheljék problémák.
szept. 1
19:27
Busht üldözi a texasi csődör-imázs (Startlap)
Bush népszerűsége jelenleg alig haladja meg a statisztikai hibahatárt, pedig olyan térségeket sikerült pacifikálnia, mint Irak, Irán, Afganisztán vagy Észak-Korea. Az Independent elemzője szerint pedig nem is olyan rossz elnök, mint amilyennek látszik. Rupert Cornwell úgy véli, eredményeit csak évtizedek múltán lesz képes objektíven megítélni a történetírás.
szept. 1
20:51
Amit még az amerikaiak sem tudnak az alelnök-jelöltről (Infostart)
Elemzők jó választásnak tartják, hogy John McCain a 44 éves alaszkai kormányzót, Sarah Palint választotta alelnök-jelöltnek. A republikánus elnökjelölt ugyanis az egykori szépségkirálynő segítségével segíthet megnyerni a csalódott demokrata szavazókat, akik Hillary Clinton személyében asszonyt szerettek volna látni a Fehér Házban.
szept. 1
21:33
Állítsátok meg Oroszországot! (Startlap)
Bár az EU-csúcstalálkozó vezetői egyértelműen agresszióként értékelték Oroszország katonai fellépését, konkrét szankciók még nem lesznek. Eközben Tbilisziben, helyi források szerint, minden ötödik ember az utcára ment.
szept. 1
21:45
Magasságos Zeusz! 1600 év után újra Athénéhez imádkoztak az Akropoliszon! (Infostart)
Pallasz Athénéhez, a bölcsesség görög istennőjéhez imádkozott kétezer ember az athéni Akropoliszon vasárnap, hogy az megakadályozza a szobrok és építészeti maradványok múzeumokba szállítását. Papnőjük szerint 1600 éve nem volt hasonló összejövetel - és még az eső is őket igazolta.

2008. szeptember 2. kedd

szept. 2
5:15
Túl sok terhet szállítanak a járőrkocsik (Infostart)
Néhány brit rendőrtiszt annyira kövér, hogy ha ketten vannak egy járőrkocsiban, csak egy gyanúsítottat tudnak szállítani az autó túlterheltsége miatt.
szept. 2
6:27
Katrina lenyomta Gustavot - Hanna erősít (Infostart)
Közvetve hét ember halálát okozta az Egyesült Államokban a hétfőn Louisiana államban partot ért Gustav hurrikán, egymillió fogyasztó maradt áram nélkül. Egy szemtanú szerint Gustav sokkal gyengébb volt, mint Katrina, "itt voltam, az egy rémálom volt, ez semmi".
szept. 2
7:21
Mi kerül egy üveg pezsgőn 4,9 millió forintba? (Infostart)
A moszkvai Ritz Carlton szálló itallapján különleges ajánlat jelent meg a minap: több mint 100 éves pezsgőt kínál az előkelő szálló, nettó 700 ezer rubeles (4,9 millió forintos) áron. Az 1907-es évjáratú ital még érdekesebb attól, hogy az eltelt időből 82 évet víz alatt, a tengerfenéken töltött, s hogy eredetileg az orosz cári családnak szánták.
szept. 2
7:39
Megerősített igazságügyi együttműködést sürget az EP (Kitekintő)
Közös igazságügyi vitával indult az EP első őszi rendes plenáris ülése délután Brüsszelben.
szept. 2
8:33
Katasztrófa light változatban (Napi)
szept. 2
8:33
"Magyarország érdeke a sikeres EU-elnökség" (Kitekintő)
Schöpflin György, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának tagja, hazánk uniós elnökségének előkészületeit a Fidesz megbízottjaként felügyeli. A Kitekintő brüsszeli beszélgetése a 2011-es elnökség kihívásairól és lehetőségeiről.
szept. 2
8:51
Egy lelkes amatőr próbált meg békét kötni a nácikkal (Infostart)
Egy nem hivatásos brit diplomata próbált meg békét kötni a németekkel a II. világháború során - derült ki a Nemzeti Levéltár most nyilvánosságra hozott irataiból.
szept. 2
9:27
Tigrislövő Putyin – az újságírók megmentője (Kitekintő)
Az ukrán és az orosz sajtó szenzációként közölte a hírt, mely szerint Putyin orosz kormányfő egyetlen jól célzott lövéssel leterített egy tigrist, amely újságírókra akart támadni.
szept. 2
10:21
A rajongók találgatják, mennyi iPhone készülhetett el (Napi)
szept. 2
10:21
Több száz pingvin fulladt bele az olajba (Kitekintő)
Több mint 200 olajba fulladt pingvint mosott partra a tenger Brazíliában, Florianópolis-nál. A hatóságok még keresik a szennyezés forrását.
szept. 2
10:39
Internacionalista tömegrandit szervezne az államtitkár (Infostart)
A távol-keletről hozatna menyasszonyjelölteket a szerb férfiaknak az ország népjóléti minisztériumának államtitkára. Kezdeményezésétől saját minisztere is elhatárolódik, az államtitkár azonban úgy látja: a lakosságszám csökkenését csak 100 ezer ázsiai nő tudná megállítani.

Keresés