2008. szeptember 1. hétfő

szept. 1
5:15
Tbiliszi is felelős a válság kialakulásáért? (Kripto Akadémia)
Ma Brüsszelben találkoznak az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy a grúziai válságról tárgyaljanak. A rendkívüli uniós csúcstalálkozót három órásra tervezik. Valószínűtlennek látszik, hogy az EZ szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben, így kérdés, hogy a csúcs milyen gyakorlati hasznot hoz.
szept. 1
5:17
Őrült irányíthatja Pakisztánt? (Kripto Akadémia)
A meggyilkolt Bhenazir Bhutto volt miniszterelnök asszony férjét, Aszif Ali Zardarit jelöltje pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) az ország elnökének. Így szeptember 6-án ő léphet a leváltása helyett inkább a lemondást választó Pervez Musarraf helyére. Zardari jelölése még a néppárti híveket is meglepte. Sokan teljesen beszámíthatatlannak tartják, s erről még papírja is van.
szept. 1
6:27
Gustav az elnökválasztási kampányt is befolyásolja (Infostart)
A Gustav hurrikán elérte hétfőn az amerikai partokat a Mexikói-öbölben, a rendkívül erős szelek kísérte eső már egészen a Louisiana állambeli New Orleans közelében jár - jelentette a miami hurrikánfigyelő központ (NHC). Gustav hurrikán már az amerikai belpolitikába is belezavart: John McCain szenátor közölte, hogy emiatt lerövidíthetik vagy néhány nappal elhalaszthatják a hétfőn kezdődő…
szept. 1
6:45
A szerb titkosszolgálat tudja, hol van Mladic? (Infostart)
Három hete ismert a szerb titkosszolgálat előtt a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tartózkodási helye, de megpróbálják rábeszélni, hogy önként adja fel magát -írta egy hétvégi szerb napilap.
szept. 1
6:45
Nem merik letartóztatni Ratko Mladic háborús bűnöst (Kripto Akadémia)
Három hete ismert a szerb titkosszolgálat előtt a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tartózkodási helye, de megpróbálják rábeszélni, hogy önként adja fel magát - írta egy hétvégi szerb napilap.
szept. 1
6:47
Túlreagálták a Gustav hurrikánt (Kripto Akadémia)
Valószínűleg nem lesz olyan nagy erejű a Gustav hurrikán az amerikai partokhoz érve, mint amire korábban lehetett számítani - vélekedett vasárnap az amerikai hurrikánmegfigyelő központ.
szept. 1
6:49
Új kormányt alakított a junta Mauritániában (Kripto Akadémia)
Új kormány alakult Mauritániában - jelentette be az augusztus elején hatalomra került katonai junta hétfőre virradóra.
szept. 1
7:57
Nem bünteti az EU Moszkvát? (Kitekintő)
Az Európai Unió nem kívánja megszakítani a párbeszédet Oroszországgal, de „fokozott megfigyelés” alá fogja helyezni Moszkvát.
szept. 1
8:15
Hurrikánra várva: tízezer ember maradt csak New Orleansban (Infostart)
Nemsokára eléri a Gustav hurrikán New Orleanst, Louisiana állam legnagyobb városát. A városban csupán tízezer ember maradt, a többiek elhagyták otthonukat. A Mexikói-öböl kétmillió parti lakosából pedig csak százezren maradtak, hogy szembenézzenek a veszedelemmel.
szept. 1
8:15
A dalai láma elhagyta a kórházat (Kripto Akadémia)
A dalai láma hétfőn elhagyta az indiai kórházat, amelybe a múlt héten szállították be hasi panaszokkal.
szept. 1
8:17
Itt az új katasztrófa: a "férfiaszály" (Infostart)
Az új népszámlálási adatok szerint Ausztráliát példátlan mértékű kiszáradás fenyegeti - a férfiak terén.
szept. 1
8:33
Földhöz szögezték a fapadost a hitelezők (Napi)
szept. 1
8:33
Bush és Cheney nem vesz részt a konvención (Kitekintő)
Sem az elnök, sem az alelnök nem vesz részt a Republikánus Párt hétfőn kezdődő országos konvencióján. Bush Texasba megy, hogy személyesen felügyelje a mentési munkálatokat. A Gusztáv hurrikán várhatóan hétfőn éri el az amerikai partokat.
szept. 1
8:33
"Közvetlen demokrácia" Líbiában, minisztériumok nélkül (Kripto Akadémia)
Megszüntetik a minisztériumok többségét Líbiában 2009-től, és az állam közvetlenül a lakosság körében fogja szétosztani az olajkitermelésből származó bevételeket - jelentette be Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hétfőre virradóra Bengáziban.
szept. 1
8:51
Lavrov: a Grúziának nyújtott amerikai támogatás történelmi léptékű hibává válhat (Kripto Akadémia)
Oroszország olyan államként tért vissza a nemzetközi porondra, amely képes kiállni polgáraiért, és a grúz agresszióra adott válaszával mintegy a reagálás etalonját határozta meg, amely összhangban áll a nemzetközi joggal - jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov.
szept. 1
9:27
Lengyelül tanulnak a szerelmes angolok (Infostart)
Az uniós csatlakozás óta közel egymillió lengyel érkezett Nagy-Britanniába, ahol egyre több brit veti bele magát a lengyel nyelv rejtelmeibe.
szept. 1
9:46
Szlovákia: "Ez a tökéletességig vitt klientelizmus" (Kitekintő)
Július Brocka, a KDH képviselője szerint Viera Tomanová tárcája klientelista módszerekkel százmilliókat osztogat szét a Smerhez közel álló embereknek.
szept. 1
10:39
Magyar-román-szlovák-ukrán közös katasztrófavédelmi zászlóalj gyakorlata (Kitekintő)
A Honvédelmi Minisztérium államtitkára 2008. augusztus 28-án ellátogatott a „Tisza” Többnemzetű Műszaki Zászlóalj éves gyakorlatára Romániába, a Szatmárnémetitől néhány kilométerre található Martinestibe.
szept. 1
11:33
Az Unió bizonytalan a dohányban talált polónium ügyében (Kitekintő)
Az Unión belül továbbra is nyitott a kérdés, vajon szükséges-e a radioaktív és egyéb anyagokat – például radont, polóniumot és kadmiumot – nyomokban tartalmazó dohány európai szinten való szabályozása.
szept. 1
11:51
Dresdner: az Allianz szabadul tőle (Napi)
szept. 1
11:51
Mától új rendszer a honosításban (Infostart)
Németországban ma új intézkedések léptek életbe az állampolgárság megadását illetően. A honosításért folyamodóknak a berlini Humboldt Egyetem által kidolgozott kérdőívet kell kitölteniük, és a válaszok alapján dől el, hogy megkapják-e a német állampolgárságot, vagy még várniuk kell. Évente alig több mint 100 ezren folyamodnak honosításért Németországban.
szept. 1
12:27
Sarkozy közvetítene Moszkva és Tbiliszi között (Infostart)
Rendkívüli csúcstalálkozót tart ma délután az Európai Unió. Az EU soros elnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök azért hívta össze a tagországok vezetőit, hogy bejelentse: ismét Moszkvába utazna, hogy segítsen az orosz-grúz konfliktus megoldásában.
szept. 1
12:27
Az új hószán 135 km/h-val repeszt a Déli Sark felé (Kitekintő)
A sportautókat gyártó Lotus megjelentette a legújabb modelljét, a propellerrel hajtott hószánt, ami akár 135 km/h-val is tud hajtani havon és jégen is, ezenkívül pedig bioüzemanyag hajtja.
szept. 1
12:45
Polgári uniós megfigyelők Grúziában (Kripto Akadémia)
Polgári jellegű megfigyelő missziót küld várhatóan az Európai Unió Grúziába - jelentette be a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője hétfőn Brüsszelben, a tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozója előtt.
szept. 1
13:03
Kína a síneken is az élre tör (Infostart)
Kínai mérnökök a világ leggyorsabb vasúti vonalát akarják megépíteni Peking és a pénzügyi főváros, Sanghaj között.
szept. 1
13:21
London felfüggesztené az EU-orosz partnerségi tárgyalásokat (Kripto Akadémia)
Az EU és Oroszország új partnerségi szerződéséről folyó tárgyalások felfüggesztésére szólította fel hétfőn az uniót a brit kormány, tiltakozásul a grúziai orosz katonai beavatkozás ellen.
szept. 1
13:23
Több mint 400 magyar katona Koszovóban (Kripto Akadémia)
Több mint 400 magyar katona kezdte meg 6 hónapos békemissziós szolgálatát hétfőn a koszovói Pec város melletti bázison.
szept. 1
13:39
A hinduk már nem, a muszlimok még tüntetnek Kasmírban (Kitekintő)
Kasmírban egyszerre tüntettek a hinduk és a muszlimok is egy vitatott földterület miatt. A kormány kiegyezett a hindukkal, ami csak fokozza a muszlimok haragját.
szept. 1
13:39
Az amerikai erők átadták el-Anbár tartomány ellenőrzését (Metropol)
Az amerikai hadsereg átadta az iraki el-Anbár tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki fegyveres erőknek - közölték hétfőn a hatóságok.
szept. 1
13:57
Hogyan készült Magyarország a mai EU-csúcsra? (Kitekintő)
Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Tanács hétfői brüsszeli tanácskozásán a tagállamok álljanak ki Grúzia területi épsége, szuverenitása és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartása mellett.
szept. 1
14:15
Betancourt pápai magánkihallgatáson (Kripto Akadémia)
Magánkihallgatáson fogadta hétfőn XVI. Benedek pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján Ingrid Betancourt francia-kolumbiai politikusnőt, akit marxista gerillák több mint hat évig tartottak fogva Kolumbiában.
szept. 1
14:33
Uniós rendőrök mennének Grúziába (Kripto Akadémia)
Dél-Oszétia határainak biztosítására célszerű lenne nemzetközi rendőri erők jelenléte a határ menti ütközőövezetekben - jelentette ki hétfőn az orosz külügyminisztérium szóvivője.
szept. 1
14:35
Grúzia elismerte, hogy kazettás bombákat vetett be (Kripto Akadémia)
Egy nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői állítása szerint Grúzia elismerte, hogy kazettás bombákat vetett be a déloszét tartomány ellenőrzésének visszaszerzéséért indított támadásban.
szept. 1
14:51
Tömeges leépítések Lettországban (Kripto Akadémia)
Lettország miniszterelnöke sokezer állami alkalmazott elbocsátását, minisztériumok megszüntetését helyezte kilátásba. Ivars Godmanis a szlovéniai Bledben nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek: 5 százalékot meghaladó létszámcsökkentésről beszélt.
szept. 1
14:53
Rendkívüli EU-csúcs a grúziai válság miatt (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozynek, az Európai Uniós soros elnökségét ellátó Franciaország köztársasági elnökének a kezdeményezésére rendkívüli csúcstalálkozóra gyűltek össze hétfőn Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfői, hogy megvitassák a grúziai válságot.
szept. 1
15:09
Képes-e egységes külpolitikára az Unió? (Kitekintő)
A ma délután kezdődő Európai Tanács ülésen Európa alternatív energiaellátása és az egységes fellépés lehetősége lesz a leghangsúlyosabb kérdés, de emellett szó lesz az Oroszország és az EU politikai kapcsolatairól is.
szept. 1
15:27
Titokban drágít a Vodafone? (Napi)
szept. 1
15:27
A lettek szűkítik az államot (Infostart)
Lettországban több ezer állami alkalmazott elbocsátását, és minisztériumok megszüntetését helyezte kilátásba a kormányfő. Ivars Godmanis a Bloomberg hírügynökségnek 5 százalékot meghaladó létszámcsökkentésről beszélt.
szept. 1
15:29
Oroszország és a Nyugat kolbásza (Infostart)
Miközben az Európai Unió vezetői rendkívüli csúcson töprengenek arról, hogyan is viszonyuljanak Oroszországhoz a kaukázusi háború után, Moszkva egyre inkább értésre adja, hogy a külvilágnak el kell fogadnia újra felfedezett magabiztosságát. Az oroszok például fegyverembargó bevezetését sürgetik Grúzia ellen, Putyin miniszterelnök pedig egy tévéinterjúban megjegyezte: neki úgy tűnik, Brüsszelt…
szept. 1
16:03
Wagner örökösei tovább versengnek (Infostart)
A Bayreuthi Ünnepi Játékok felügyelőtanácsa megkezdte vitáját arról, hogy ki kerüljön a vasárnap nyugalomba vonult fesztiválvezető, Wolfgang Wagner helyére. Az intendánsi tisztséget eddig betöltő Wolfgang Wagner leányát szeretné a poszton látni, aki féltestvérével venné át a világhírű ünnepi játékok irányítását, viszont komoly esélye van még Wolfgang Wagner unokahúgának is, aki a salzburgi…
szept. 1
16:03
Putyin: a Krím nem vitatott terület (Kitekintő)
Az Orosz Föderáció miniszterelnöke, Vlagyimír Putyin elképzelhetetlennek tartja, hogy a Krím-félszigeten a grúziai eseményekhez hasonló konfliktusokra lehet számítani.
szept. 1
16:39
Késelő tiniktől rettegnek a britek (Infostart)
Miközben pár nap leforgása alatt újabb tiniket késeltek halálra a brit utcákon, egy kiszivárgott feljegyzés szerint a hatóságok a bűnözés emelkedésére számítanak a pénzügyi válság miatt. A brit belügyminisztériumban megfogalmazott levél szerint nemcsak a bűnözés, de a bevándorló-ellenesség is növekedni fog a multikulturális szigetországban.
szept. 1
16:57
Uniós üzenet Oroszországnak: Ne szigetelje el magát (Infostart)
Kiszivárgott brüsszeli információk szerint az unió arra akarja felszólítani Oroszországot a grúziai válsággal összefüggésben, hogy ne szigetelje el önmagát Európától.
szept. 1
16:57
Alkotmányos bizonytalanság a szlovák elnökválasztás körül (Kitekintő)
A Szlovák Alkotmánybíróság sok problémát előzhetne meg, ha még az elnökválasztás előtt magyarázattal szolgálna arra a kérdésre, milyen feltételek mellett lehet megnyerni a választásokat még az első körben.
szept. 1
17:51
Gyurcsány leküzdené a negatív megnyilvánulásokat (Infostart)
Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök. Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről brüsszeli kötetlen megbeszélésén állapodott meg, amelyet az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak a belga fővárosban.
szept. 1
17:51
Grúzia érdekeit Ukrajna képviselheti Moszkvában (Kitekintő)
Moszkva ugyan nem hivatalosan, de bejelentette a Grúziai Orosz Nagykövetség bezárását, Grúzia pedig minden diplomatáját hazarendelte Moszkvából-
szept. 1
18:27
Mit szólnak az oroszok a britek Óriáskígyójához? (Infostart)
Egyes elemzők szerint a Nyugat Oroszországgal átértékelődő viszonyának az olajban és gázban gazdag Norvégia lesz az egyik nyertese. A brit külügyminiszter például közölte: megszünteti országa függőségét az orosz energiától, Németország pedig nagy tárolókapacitásokat akar kiépíteni. De mennyire jelent alternatívát Norvégia?
szept. 1
20:51
Amit még az amerikaiak sem tudnak az alelnök-jelöltről (Infostart)
Elemzők jó választásnak tartják, hogy John McCain a 44 éves alaszkai kormányzót, Sarah Palint választotta alelnök-jelöltnek. A republikánus elnökjelölt ugyanis az egykori szépségkirálynő segítségével segíthet megnyerni a csalódott demokrata szavazókat, akik Hillary Clinton személyében asszonyt szerettek volna látni a Fehér Házban.
szept. 1
21:45
Magasságos Zeusz! 1600 év után újra Athénéhez imádkoztak az Akropoliszon! (Infostart)
Pallasz Athénéhez, a bölcsesség görög istennőjéhez imádkozott kétezer ember az athéni Akropoliszon vasárnap, hogy az megakadályozza a szobrok és építészeti maradványok múzeumokba szállítását. Papnőjük szerint 1600 éve nem volt hasonló összejövetel - és még az eső is őket igazolta.

2008. szeptember 2. kedd

szept. 2
5:15
Túl sok terhet szállítanak a járőrkocsik (Infostart)
Néhány brit rendőrtiszt annyira kövér, hogy ha ketten vannak egy járőrkocsiban, csak egy gyanúsítottat tudnak szállítani az autó túlterheltsége miatt.

Keresés