2008. július 1. kedd

júl. 1
5:51
Nicolas Sarkozy becsvágyó tervekkel az EU élén (Kripto Akadémia)
Becsvágyó tervekkel vág neki ma kezdődő féléves EU-elnökségének Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Döntést akar kiharcolni az uniós klímavédelmi csomagról, a közös bevándorláspolitikáról és az európai véderő létrehozásáról. A nagy ívű elképzeléseket azonban könnyen kisiklathatják az ír népszavazás nyomán kiújuló uniós belharcok.
júl. 1
6:06
Kicsi a kivije, dobja a kukába! (Infostart)
A nagy-britanniai hatóságok nem engedélyezték kivije eladását egy vegyeskereskedőnek, állításuk szerint ugyanis a gyümölcsök olyan kicsik voltak, hogy nem feleltek meg az európai uniós előírásoknak.
júl. 1
6:24
Földcsuszamlások szigeteltek el egy várost Szecsuanban (Infostart)
Földcsuszamlások szigeteltek el a külvilágtól közel háromezer embert a földrengés sújtotta kínai Szecsuan tartomány egyik városában. Az Új Kína hírügynökség kedden jelentette, hogy a súlyos esőzések miatt hatalmas mennyiségű fellazult föld és kő zúdult három helyen egy főútra.
júl. 1
6:27
Egyre feszültebb Bolívia és Peru kapcsolata (Kripto Akadémia)
Peru visszahívta La Paz-i nagykövetét, miután Bolívia szocialista elnöke, Evo Morales azzal vádolta meg Perut, hogy titkos amerikai katonai támaszpontot tart fenn a területén, és biztatta a szomszédos ország polgárait, hogy keljenek fel ellene.
júl. 1
6:29
Irak pereli a nagyvállalatait (Kripto Akadémia)
Az iraki kormány több tucat külföldi nagyvállalat ellen indított peres eljárást amiatt, hogy állítólag kenőpénzt fizettek Szaddám Huszein néhai iraki elnök rezsimjének, kijátszva az ENSZ égisze alatt működő "olajat élelmiszerért" elnevezésű programot.
júl. 1
7:21
Gyurcsány Ferenc Athénban mond beszédet a Szocintern kongresszusán (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP elnökeként kedden Athénba utazik és beszédet mond a Szocialista Internacionálé (SI) 23. kongresszusán, amely a hétfői megnyitónapon a Szocintern egyik alelnökévé választotta őt. A több mint 140 országból érkezett mintegy 600 küldött, köztük pártvezetők, állam- és kormányfők, miniszterek és parlamenti képviselők elsősorban a klímaváltozás, a…
júl. 1
7:36
Isteni sugallat vagy tébolyult rögeszme? (Napi)
júl. 1
7:57
Számokban kifejezhetetlen a zimbabwei infláció (Kitekintő)
Zimbabwe gazdaságilag végleg összeomlott, a nemzeti valuta abszolút értéktelenné, a hétköznapi életben végképp használhatatlanná vált.
júl. 1
8:30
Tetszik a nézőknek a papi valóságshow (Infostart)
A katolikus papok életét bemutató valóságshow-t indított az egyik francia egyházmegye. A sorozat első három részét több mint 200 ezren nézték meg. A kezdeményezés célja, hogy pozitív fordulatot hozzon az egyház megítélésében.
júl. 1
8:48
Az 50-es évekbe szédült vissza az Opel gyártója (Napi)
júl. 1
8:48
Obama lenyelte a sértést (Infostart)
Először beszélt egymással hétfőn Barack Obama és Bill Clinton azóta, hogy az illinoisi szenátor elütötte a volt first ladyt a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. "Rettenetes" volt a telefonbeszélgetés - számolt be Obama szóvivője, ami nem is csoda azok után, mi a volt elnök véleménye lehetséges utódjáról.
júl. 1
8:51
Már az osztrákok is a Lisszaboni Szerződés ellen hangolódnak (Kitekintő)
Az osztrák kancellár pedig zárta ki egy újabb népszavazás lehetőségét sem.
júl. 1
9:24
Nézősiker ellenére veszteséget hozott az Eb? (Napi)
júl. 1
9:27
Sarkozy-ellenes programmal száll ringbe Royal (Kitekintő)
Ségoléne Royal a tavalyi sikertelen elnökválasztási kampány után újra ringbe száll.
júl. 1
9:27
Felmentést kértek Ieng Sary ügyvédei (Kripto Akadémia)
Ieng Sary volt vörös khmer külügyminiszter felmentését és szabadlábra helyezését követelték kedden ügyvédei Phnompenben az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi bíróság előtt.
júl. 1
9:29
Ban Ki Mun mindent megtesz a zimbabwei helyzet megoldására (Kripto Akadémia)
A zimbabwei belpolitikai válság túlmutat a dél-afrikai országon, szerte a fekete kontinensen működő demokráciák hitelessége forog kockán - fejtette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a japán fővárosban.
júl. 1
9:45
Zavart okozott a Lufthansa figyelmeztető sztrájkja (Metropol)
A Lufthansa légitársaság kedd reggel több járata elhalasztására kényszerült a ver.di szakszervezeti szövetség által kezdeményezett részleges munkabeszüntetés miatt.
júl. 1
9:45
SME: a cél, rossz képet festeni Magyarországról (Kripto Akadémia)
Magyarellenes uszítással vádolja a szlovák kormányfő, Robert Fico pártját kedden a SME című szlovák polgári napilap cikkírója, Peter Schutz, aki a vezető szlovák kormányerő lehetséges indítékai közül a "kisebbségi komplexust" sem zárja ki. Egyúttal elmarasztalja Ficót, amiért nem veszi tudomásul, hogy két év múlva Orbán Viktor lesz a magyar partnere.
júl. 1
10:00
Villanyautó Kecskemétről? (Napi)
júl. 1
10:03
A lengyel elnök nem írja alá a lisszaboni szerződést (Kripto Akadémia)
Nem írja alá Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki az államfővel készült, hétfőn megjelent lapinterjúból.
júl. 1
10:21
EU: Brüsszel házhoz jön (Kitekintő)
A Lisszaboni Szerződés elutasítása után és az uniós választások előtt nagy szükség van egy átfogó és kidolgozott EU-kommunikációra. A Régiók Bizottsága és a Magyar Külügyminisztérium propagandarendezvényekkel erősít.
júl. 1
10:54
Politikai állásfoglalás a Tescótól (Napi)
júl. 1
11:12
A nappalikért harcol a T-Home (Napi)
júl. 1
11:15
Mától Franciaországban is szabad a munkavállalás (Kitekintő)
Franciaországgal tizenegyre nőtt azon „régi tagállamok” száma, akik mindenféle akadályt lebontottak a munkavállalók előtt.
júl. 1
11:15
Tanulmány: az EU nem figyel eléggé a nyugat-balkáni kisebbségekre (Kripto Akadémia)
A Minority Rights Group (MRG) nemzetközi kisebbségi jogvédő szervezet szerint az Európai Unió nem figyel eléggé a nyugat-balkáni országokban élő kisebbségek problémáira.
júl. 1
11:30
Választani kell: autózik, vagy eszik (Infostart)
A folyamatosan emelkedő benzinárak miatt egyre több ember kényszerül arra, hogy kevesebb élelmiszert vásároljon - derült ki egy brit felmérésből. Márpedig a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen az áremelkedés a jövőben is folytatódik majd.
júl. 1
12:06
Kínai segítség a Mugabe-rezsimnek: gyomirtó a kínzáshoz (Infostart)
Megkínoztatja az ellenzék lefogott tagjait a zimbabwei rezsim - méghozzá egy kínai gyártású gyomirtószerrel. Országszerte 200 ezer embert tartanak számon eltűntként.
júl. 1
12:09
Idegenek Európában (Kitekintő)
A világ különböző pontjain egyre több fiatal dönt úgy, hogy európai talajon veti meg a lábát, és a bürokráciai bonyodalmak ellenére úgy tűnik, jól be tudnak illeszkedni.
júl. 1
12:09
Betilthatják a török kormányzó pártot (Kripto Akadémia)
Kéttucatnyi nacionalista ellenzékit, köztük két nyugalmazott tábornokot és egy neves ellenzéki újságírót vett őrizetbe kedden a török rendőrség - jelentette a török média.
júl. 1
12:11
Két napig nyitott a sorompó Egyiptom és a Gázai övezet között (Kripto Akadémia)
Egyiptom kedden két napra megnyitotta a Gázai övezet déli határán lévő rafahi átkelőt.
júl. 1
12:39
Nincs vége a mélyrepülésnek (Napi)
júl. 1
12:45
Szász Jenő ragaszkodik az RMDSZ és az MPP választási koalíciójához (Kripto Akadémia)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasító álláspontja ellenére továbbra is ragaszkodik a választási koalíció létrehozásához Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az őszi romániai parlamenti választásokra tekintve.
júl. 1
12:57
"Elkerülhetetlen az üzemanyag áfájának csökkentése" (Infostart)
"Jótékony hatású sokkot akarok előidézni az Európai Unióban" - jelentette ki Nicolas Sarkozy államfő egy tévéinterjúban. Franciaország ma vette át az Európai Unió elnökségét Szlovéniától. A francia köztársasági elnök az üzemanyag áfájához is hozzányúlna.
júl. 1
13:03
Francia EU-elnökség - mit várnak az EP‑képviselők? (Kitekintő)
Nicolas Sarkozy francia elnök és csapata fél éven keresztül irányíthatja majd az európai politikát: Mit várnak Párizstól az EP-képviselők?
júl. 1
13:33
A mongol rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre - ég a kormánypárt székháza (Infostart)
A mongol rendőrség tüzet nyitott tüntetőkre kedden Ulánbátorban a kormánypárt székháza előtt, így próbálván szétoszlatni a vasárnapi parlamenti választások eredménye miatt tiltakozó több ezer fős tömeget. Az épület azonban lángokban áll.
júl. 1
13:39
Nem lesz őszre RMDSZ-MPP koalíció (Kitekintő)
Markó Béla kijelentette, a helyhatósági választások után a PNL-vel, PSD-vel vagy PDL-vel kötött helyi szövetségek előrevetítik az őszi parlamenti választások után kötendő szövetségeket.
júl. 1
14:33
Új bevándorláspolitika - szigorítani a vitatottat? (Kitekintő)
Nicolas Sarkozy komoly eredményeket szeretne elérni a franciák ma kezdődő Európai Uniós elnöksége alatt – egységes, szigorított bevándorláspolitikát.
júl. 1
15:21
Kínai kézbe kerülhet a Volvo (Napi)
júl. 1
15:27
EU-költségvetés: 2007 mérlege (Kitekintő)
Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a 2007-es költségvetés mérlegét.
júl. 1
16:21
Felemelték a minimálbért Kamerunban (Kitekintő)
A növekvő élelmiszerárak miatt közel 20%-kal felemelte a minimálbér határát a kormány.
júl. 1
17:33
Az újjászülető Varsó (Kitekintő)
júl. 1
20:45
Óvakodjon a kutyáktól, ha Kínába utazik! (Infostart)
Nem az egzotikus betegségektől, sokkal inkább a hörghuruttól vagy a veszettségtől kell tartaniuk azoknak, akik Kínába utaznak az olimpiai játékok idején - figyelmeztetnek a szakértők.
júl. 1
20:47
Harmincezres bírság egy eldobott csikkért (Infostart)
A helyszínen ezer, de a hatósági eljárás folyamán akár 30 ezer koronás (300 ezer forintos) büntetést is fizethet az, aki rágógumit vagy cigarettacsikket dob el egy prágai utcán. A szigorú új köztisztatági szabályzat kedden lépett életbe, s a cseh főváros önkormányzata bejelentette, hogy betartását az első naptól kezdve szigorúan ellenőrizni fogja.
júl. 1
21:57
Egy német bírón múlik, megtalálják-e Doktor Halált? (Infostart)
A legkeresettebb náci háborús bűnös utáni nyomozás hátráltatásával vádol egy német bírót a Simon Wiesenthal Központ. Aribert Heimet azzal gyanúsítják, hogy több ezer embert ölt meg orvosi kísérletei során a haláltáborokban.
júl. 1
23:09
A lengyel elnök is csatlakozott a Lisszaboni Szerződést elvetőkhöz (Infostart)
Kedden vette át Franciaország az Európai Unió soros elnökségét, és máris kapott egy nem kívánt ajándékot Lengyelországtól. Lech Kaczynsky lengyel államelnök ugyanis csatlakozott a Lisszaboni Szerződést elvetőkhöz. Nicolas Sarkozy francia államfő egyike azoknak az európai vezetőknek, aki szerint az írországi döntés ellenére az összes fennmaradó országnak jóvá kell hagynia a dokumentumot.
júl. 1
23:27
Mandela lekerült az amerikai tiltólistáról (Infostart)
Törvényt írt alá George Bush amerikai elnök arról, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő az Egyesült Államokba látogathat.
júl. 1
23:45
A kínai kormány és a dalai láma küldötteinek újabb tárgyalási fordulója (Infostart)
Pekingben megkezdődött és várhatóan szerda estig tart a kínai kormány és a dalai láma küldöttei közti tárgyalások újabb fordulója.
júl. 1
23:47
Lépés az Egyesült Államok és Irak közötti új biztonsági megállapodás felé (Infostart)
Már nem ragaszkodik az Egyesült Államok ahhoz, hogy az iraki hatóságok ne vonhassák felelősségre tetteikért az amerikai biztonsági magáncégek Irakban dolgozó tagjait. Ezzel elhárult az egyik akadály az új biztonsági megállapodás megkötése elől.

2008. július 2. szerda

júl. 2
0:03
Pekingben megkezdték az olimpia előtti nagy szellőztetést (Infostart)
Pekingben csaknem 300 ezer, magas károsanyag-kibocsátású járművet tiltottak ki átmenetileg az utakról az olimpia közeledtével életbelépő környezetvédelmi szigorítások részeként.
júl. 2
0:07
Balkáni nézeteltérések a Szocialista Internacionálé kongresszusán (Infostart)
Távozott a Szocialista Internacionálé athéni kongresszusáról Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt vezetője, tiltakozva az ellen, hogy a gyűlésen megjelent a kormányzati szerepre készülő Szerbiai Szocialista Párt első embere.

Keresés