2008. július 1. kedd

júl. 1
5:51
Nicolas Sarkozy becsvágyó tervekkel az EU élén (Kripto Akadémia)
Becsvágyó tervekkel vág neki ma kezdődő féléves EU-elnökségének Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Döntést akar kiharcolni az uniós klímavédelmi csomagról, a közös bevándorláspolitikáról és az európai véderő létrehozásáról. A nagy ívű elképzeléseket azonban könnyen kisiklathatják az ír népszavazás nyomán kiújuló uniós belharcok.
júl. 1
6:06
Kicsi a kivije, dobja a kukába! (Infostart)
A nagy-britanniai hatóságok nem engedélyezték kivije eladását egy vegyeskereskedőnek, állításuk szerint ugyanis a gyümölcsök olyan kicsik voltak, hogy nem feleltek meg az európai uniós előírásoknak.
júl. 1
6:24
Földcsuszamlások szigeteltek el egy várost Szecsuanban (Infostart)
Földcsuszamlások szigeteltek el a külvilágtól közel háromezer embert a földrengés sújtotta kínai Szecsuan tartomány egyik városában. Az Új Kína hírügynökség kedden jelentette, hogy a súlyos esőzések miatt hatalmas mennyiségű fellazult föld és kő zúdult három helyen egy főútra.
júl. 1
6:27
Egyre feszültebb Bolívia és Peru kapcsolata (Kripto Akadémia)
Peru visszahívta La Paz-i nagykövetét, miután Bolívia szocialista elnöke, Evo Morales azzal vádolta meg Perut, hogy titkos amerikai katonai támaszpontot tart fenn a területén, és biztatta a szomszédos ország polgárait, hogy keljenek fel ellene.
júl. 1
6:29
Irak pereli a nagyvállalatait (Kripto Akadémia)
Az iraki kormány több tucat külföldi nagyvállalat ellen indított peres eljárást amiatt, hogy állítólag kenőpénzt fizettek Szaddám Huszein néhai iraki elnök rezsimjének, kijátszva az ENSZ égisze alatt működő "olajat élelmiszerért" elnevezésű programot.
júl. 1
7:21
Gyurcsány Ferenc Athénban mond beszédet a Szocintern kongresszusán (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP elnökeként kedden Athénba utazik és beszédet mond a Szocialista Internacionálé (SI) 23. kongresszusán, amely a hétfői megnyitónapon a Szocintern egyik alelnökévé választotta őt. A több mint 140 országból érkezett mintegy 600 küldött, köztük pártvezetők, állam- és kormányfők, miniszterek és parlamenti képviselők elsősorban a klímaváltozás, a…
júl. 1
8:30
Tetszik a nézőknek a papi valóságshow (Infostart)
A katolikus papok életét bemutató valóságshow-t indított az egyik francia egyházmegye. A sorozat első három részét több mint 200 ezren nézték meg. A kezdeményezés célja, hogy pozitív fordulatot hozzon az egyház megítélésében.
júl. 1
8:48
Obama lenyelte a sértést (Infostart)
Először beszélt egymással hétfőn Barack Obama és Bill Clinton azóta, hogy az illinoisi szenátor elütötte a volt first ladyt a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. "Rettenetes" volt a telefonbeszélgetés - számolt be Obama szóvivője, ami nem is csoda azok után, mi a volt elnök véleménye lehetséges utódjáról.
júl. 1
9:27
Felmentést kértek Ieng Sary ügyvédei (Kripto Akadémia)
Ieng Sary volt vörös khmer külügyminiszter felmentését és szabadlábra helyezését követelték kedden ügyvédei Phnompenben az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi bíróság előtt.
júl. 1
9:29
Ban Ki Mun mindent megtesz a zimbabwei helyzet megoldására (Kripto Akadémia)
A zimbabwei belpolitikai válság túlmutat a dél-afrikai országon, szerte a fekete kontinensen működő demokráciák hitelessége forog kockán - fejtette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a japán fővárosban.
júl. 1
9:45
Zavart okozott a Lufthansa figyelmeztető sztrájkja (Metropol)
A Lufthansa légitársaság kedd reggel több járata elhalasztására kényszerült a ver.di szakszervezeti szövetség által kezdeményezett részleges munkabeszüntetés miatt.
júl. 1
9:45
SME: a cél, rossz képet festeni Magyarországról (Kripto Akadémia)
Magyarellenes uszítással vádolja a szlovák kormányfő, Robert Fico pártját kedden a SME című szlovák polgári napilap cikkírója, Peter Schutz, aki a vezető szlovák kormányerő lehetséges indítékai közül a "kisebbségi komplexust" sem zárja ki. Egyúttal elmarasztalja Ficót, amiért nem veszi tudomásul, hogy két év múlva Orbán Viktor lesz a magyar partnere.
júl. 1
10:03
A lengyel elnök nem írja alá a lisszaboni szerződést (Kripto Akadémia)
Nem írja alá Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki az államfővel készült, hétfőn megjelent lapinterjúból.
júl. 1
11:15
Tanulmány: az EU nem figyel eléggé a nyugat-balkáni kisebbségekre (Kripto Akadémia)
A Minority Rights Group (MRG) nemzetközi kisebbségi jogvédő szervezet szerint az Európai Unió nem figyel eléggé a nyugat-balkáni országokban élő kisebbségek problémáira.
júl. 1
11:30
Választani kell: autózik, vagy eszik (Infostart)
A folyamatosan emelkedő benzinárak miatt egyre több ember kényszerül arra, hogy kevesebb élelmiszert vásároljon - derült ki egy brit felmérésből. Márpedig a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen az áremelkedés a jövőben is folytatódik majd.
júl. 1
12:06
Kínai segítség a Mugabe-rezsimnek: gyomirtó a kínzáshoz (Infostart)
Megkínoztatja az ellenzék lefogott tagjait a zimbabwei rezsim - méghozzá egy kínai gyártású gyomirtószerrel. Országszerte 200 ezer embert tartanak számon eltűntként.
júl. 1
12:09
Betilthatják a török kormányzó pártot (Kripto Akadémia)
Kéttucatnyi nacionalista ellenzékit, köztük két nyugalmazott tábornokot és egy neves ellenzéki újságírót vett őrizetbe kedden a török rendőrség - jelentette a török média.
júl. 1
12:11
Két napig nyitott a sorompó Egyiptom és a Gázai övezet között (Kripto Akadémia)
Egyiptom kedden két napra megnyitotta a Gázai övezet déli határán lévő rafahi átkelőt.
júl. 1
12:45
Szász Jenő ragaszkodik az RMDSZ és az MPP választási koalíciójához (Kripto Akadémia)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasító álláspontja ellenére továbbra is ragaszkodik a választási koalíció létrehozásához Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az őszi romániai parlamenti választásokra tekintve.
júl. 1
12:57
"Elkerülhetetlen az üzemanyag áfájának csökkentése" (Infostart)
"Jótékony hatású sokkot akarok előidézni az Európai Unióban" - jelentette ki Nicolas Sarkozy államfő egy tévéinterjúban. Franciaország ma vette át az Európai Unió elnökségét Szlovéniától. A francia köztársasági elnök az üzemanyag áfájához is hozzányúlna.
júl. 1
13:33
A mongol rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre - ég a kormánypárt székháza (Infostart)
A mongol rendőrség tüzet nyitott tüntetőkre kedden Ulánbátorban a kormánypárt székháza előtt, így próbálván szétoszlatni a vasárnapi parlamenti választások eredménye miatt tiltakozó több ezer fős tömeget. Az épület azonban lángokban áll.
júl. 1
20:45
Óvakodjon a kutyáktól, ha Kínába utazik! (Infostart)
Nem az egzotikus betegségektől, sokkal inkább a hörghuruttól vagy a veszettségtől kell tartaniuk azoknak, akik Kínába utaznak az olimpiai játékok idején - figyelmeztetnek a szakértők.
júl. 1
20:47
Harmincezres bírság egy eldobott csikkért (Infostart)
A helyszínen ezer, de a hatósági eljárás folyamán akár 30 ezer koronás (300 ezer forintos) büntetést is fizethet az, aki rágógumit vagy cigarettacsikket dob el egy prágai utcán. A szigorú új köztisztatági szabályzat kedden lépett életbe, s a cseh főváros önkormányzata bejelentette, hogy betartását az első naptól kezdve szigorúan ellenőrizni fogja.
júl. 1
21:57
Egy német bírón múlik, megtalálják-e Doktor Halált? (Infostart)
A legkeresettebb náci háborús bűnös utáni nyomozás hátráltatásával vádol egy német bírót a Simon Wiesenthal Központ. Aribert Heimet azzal gyanúsítják, hogy több ezer embert ölt meg orvosi kísérletei során a haláltáborokban.
júl. 1
23:09
A lengyel elnök is csatlakozott a Lisszaboni Szerződést elvetőkhöz (Infostart)
Kedden vette át Franciaország az Európai Unió soros elnökségét, és máris kapott egy nem kívánt ajándékot Lengyelországtól. Lech Kaczynsky lengyel államelnök ugyanis csatlakozott a Lisszaboni Szerződést elvetőkhöz. Nicolas Sarkozy francia államfő egyike azoknak az európai vezetőknek, aki szerint az írországi döntés ellenére az összes fennmaradó országnak jóvá kell hagynia a dokumentumot.
júl. 1
23:27
Mandela lekerült az amerikai tiltólistáról (Infostart)
Törvényt írt alá George Bush amerikai elnök arról, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő az Egyesült Államokba látogathat.
júl. 1
23:45
A kínai kormány és a dalai láma küldötteinek újabb tárgyalási fordulója (Infostart)
Pekingben megkezdődött és várhatóan szerda estig tart a kínai kormány és a dalai láma küldöttei közti tárgyalások újabb fordulója.
júl. 1
23:47
Lépés az Egyesült Államok és Irak közötti új biztonsági megállapodás felé (Infostart)
Már nem ragaszkodik az Egyesült Államok ahhoz, hogy az iraki hatóságok ne vonhassák felelősségre tetteikért az amerikai biztonsági magáncégek Irakban dolgozó tagjait. Ezzel elhárult az egyik akadály az új biztonsági megállapodás megkötése elől.

2008. július 2. szerda

júl. 2
0:03
Pekingben megkezdték az olimpia előtti nagy szellőztetést (Infostart)
Pekingben csaknem 300 ezer, magas károsanyag-kibocsátású járművet tiltottak ki átmenetileg az utakról az olimpia közeledtével életbelépő környezetvédelmi szigorítások részeként.
júl. 2
0:07
Balkáni nézeteltérések a Szocialista Internacionálé kongresszusán (Infostart)
Távozott a Szocialista Internacionálé athéni kongresszusáról Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt vezetője, tiltakozva az ellen, hogy a gyűlésen megjelent a kormányzati szerepre készülő Szerbiai Szocialista Párt első embere.
júl. 2
6:27
Négyszer annyi elemi csapás sújtotta a világot az elmúl években (Kripto Akadémia)
Az ENSZ tízmilliárd dolláros pénzalap létrehozását javasolja, hogy segítse a szegény országok küzdelmét a természeti katasztrófák ellen, amelyek - a világszervezet szerint - mind gyakrabban és egyre nagyobb erővel jelentkeznek.
júl. 2
6:36
Négynapos munkahetet vezet be a kormányzó (Infostart)
Az egyesült államokbeli Utahban augusztus elején a legtöbb közalkalmazott számára bevezetik a négynapos munkahetet. A kormányzó azt állítja, hogy ezzel energiát és pénzt spórolnak.
júl. 2
6:54
Egy billió jüan a kínai gazdaság vesztesége a földrengés miatt (Infostart)
Már meghaladja az egy billió jüant (146 milliárd dollárt) a Kína délnyugati részét sújtó, pusztító erejű májusi fölrengés által okozott közvetlen gazdasági kár - közölte Szecsuan tartomány kormányzó-helyettese.
júl. 2
8:06
Tüntetések Ulánbátorban: legalább öt halott (Infostart)
Öten meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek azokban a heves megmozdulásokban, amelyek kedden este törtek ki a mongol fővárosban a hét végi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt.
júl. 2
8:08
"Takarító expedíció" indul a Mount Everestre (Infostart)
Tibeti környezetvédők azt akarják, hogy Kína korlátozza a hegymászók csúcsdöntési kísérleteit a világ legmagasabb pontján, mivel ott hamarosan takarítók fognak dolgozni: rendbe kell tenni ugyanis a több tonna szemétben fulladozó Csomolungmát.
júl. 2
8:15
Négy halott a mongol fővárosban (Kripto Akadémia)
Legalább négyen meghaltak és 400 rendőr sebesült meg azokban a heves megmozdulásokban, amelyek kedden este törtek ki a mongol fővárosban a hét végi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt.
júl. 2
8:51
A benzin árának emelkedését már az autógyártók is érzik (Kripto Akadémia)
Jelentős mértékben visszaesett az Egyesült Államokban a három legtöbb autót értékesítő gyártó - a General Motors, a Ford és a Toyota - forgalma júniusban.
júl. 2
8:53
Már öt halottja van az ulánbátori megmozdulásoknak (Kripto Akadémia)
Öten meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek meg azokban a heves megmozdulásokban, amelyek kedden este törtek ki a mongol fővárosban a hét végi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt.
júl. 2
9:09
A vitatott zimbabwei választásra eltérő reakcók érkeznek (Kripto Akadémia)
Elutasította az Európai Uniónak azt az álláspontját szerdán Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, amely szerint Morgan Tsvangirai ellenzéki vezetőnek kell vezetnie a zimbabwei kormányt.
júl. 2
9:11
Hol vannak a jelentkezők az Európai Műsorszolgáltatók Szövetség vezetői posztjára? (Kripto Akadémia)
Várhatóan belga elnöke és brit alelnöke lesz jövő januártól két esztendőn át az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU), miután egy nappal a szervezet budapesti tisztújító közgyűlésének kezdete előtt mindkét tisztségre csak egy pályázó akadt.
júl. 2
9:36
Baltával mészárolta le az unokáit (Infostart)
Baltával verte agyon két unokáját és azok anyai nagyanyját egy ausztrál férfi - legalábbis ezzel vádolják a 69 éves nagyapát. A férfi menyét is megsebesítette, a rendőrként szolgáló nő súlyos koponyasérüléseket szenvedett.
júl. 2
10:12
A fegyver veszélyes az öngyilkosjelöltek otthonában (Infostart)
A fegyvertulajdonosok többsége önmaga, és nem más ellen fordítja fegyverét - derült ki egy amerikai kutatásból. Az eredményt néhány nappal az után hoztáknyilvánosságra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta: a polgároknak joguk van önvédelem és vadászat céljából fegyvert tartani az otthonukban.
júl. 2
11:06
Nyáron lazábban kezeljük a szabályokat (Infostart)
Moldovában találták a legtöbb ittas vezetőt Európában. Egy, a kontinens nagy részére kiterjedő vizsgálat szerint sokan ülnek alkoholfogyasztás után a volán mögé Svájcban és Nagy-Britanniában is.
júl. 2
12:00
Kotrógépes terrortámadás Jeruzsálemben (Infostart)
Öt ember meghalt és legalább harminc személy megsebesült, köztük heten súlyosan szerdán Jeruzsálem központjában, amikor egy palesztin kotrógéppel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt - közölték a helyi biztonsági erők.
júl. 2
12:02
A visszaesők autóját a helyszínen elkobozzák (Infostart)
Könnyen kezelhető drogtesztet vezet be a francia rendőrség napokon belül a kábítószer hatása alatt vezető autósok kiszűrésére. A teszt a nyálból vett minta alapján mutatja ki a kábítószer jelenlétét a szervezetben.
júl. 2
12:18
Európa legrosszabb reptere (Infostart)
A londoni Heathrow Európa legrosszabb repülőtere, legalábbis a járatok késésére és a környezet erodálódására vonatkozó szempontok alapján.
júl. 2
13:21
"Európa elfeledett polgárai" a romák (Kripto Akadémia)
Több millió roma származású európait sújt egyéni és intézményi szinten egyaránt folytonos diszkrimináció, illetve széles körű társadalmi kirekesztés - olvasható az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.
júl. 2
13:30
Ukrán lett a világ legszebb férjes asszonya (Infostart)
Egy ukrán hölgy lett az év legszebb asszonya a Kalinyingrádban rendezett Mrs. Világszépe versenyen. A címért harmincan indultak, mindannyian férjezettek, mivel ezt kívánta meg a versenykiírás.
júl. 2
13:48
Brit udvariasság - Waczak Szálló módra (Infostart)
A briteket mindenki udvarias embereknek ismeri, akik sosem panaszkodnak. Nos, a szigetország lakói nem csak az udvariasságban kimagaslóak, tökélyre fejlesztették a sértegetés művészetét is. Ha arra kerül sor, válogatott módszerekkel hordják le a kipécézett delikvenst.
júl. 2
14:33
Bulgáriában nem csökkentik a közvetett adókat (Kripto Akadémia)
Bulgária kormánya nem készül csökkenteni sem a forgalmi, sem a jövedéki adót az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése okán, dacára a gyorsuló drágaság elleni tiltakozásoknak.

Keresés