2008. május 1. csütörtök

máj. 1
6:26
Ahol mindent akar a kormány (Kripto Akadémia)
Bejelentette Hugo Chávez venezuelai elnök a latin-amerikai ország legnagyobb acélgyártója, a Sidor államosítását, jóllehet a caracasi kormány még tárgyal a cég tulajdonosaival a vállalat többségi részesedésének megvásárlásáról.
máj. 1
6:59
A kormány mindenről tudni akar (Kripto Akadémia)
Rekordszintű lehallgatási kérelmet hagyott jóvá tavaly az amerikai külföldi hírszerzést felügyelő, titokban működő bíróság a terrorista- vagy kémgyanús személyek lefülelése érdekében a washingtoni igazságügyi minisztérium közlése szerint.
máj. 1
9:19
Bin Laden nem utazhat Angliába (Infostart)
Elutasította Omar bin Laden vízumkérelmét a kairói brit nagykövetség. Az indoklás szerint nem lehet kizárni, hogy a kérelmező Oszama bin Laden szolgálatában áll.
máj. 1
9:46
Pokolgépeket robbantott az ETA Észak-Spanyolországban (Kripto Akadémia)
Három pokolgép robbant fel csütörtökre virradóra Baszkföld spanyolországi részén, közülük kettőt vélhetően a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hozott működésbe, ám a detonációk csak anyagi károkat okoztak - közölte a rendőrség. Tájékoztatása szerint az észak-spanyolországi Arrigoriaga településen a spanyol munkaügyi minisztérium kirendeltségében robbant fel egy nagyerejű pokolgép. Nem…
máj. 1
10:37
Feltehetően amerikai légitámadásban meghalt az al-Kaida szomáliai vezetője (Kripto Akadémia)
Feltehetően amerikai légitámadásban életét vesztette csütörtökön az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat szomáliai csoportjának vezetője - közölte egy helyi iszlamista parancsnok. A légi csapás Aden Hasi Ajrónak, az al-Sabab fegyveres szervezet vezetőjének házát érte. Az első jelentések szerint összesen kilencen haltak meg a bombázásban. Szomáliai kormánytisztviselők szerint Ajro Afganisztánban…
máj. 1
11:06
A leggyilkosabb amerikai hónap (Kripto Akadémia)
Összesen ötven amerikai katona esett el áprilisban Irakban. A közép-keleti országot megszálló amerikai hadsereg csütörtöki közleménye szerint szerdán este az észak-iraki Ninive tartományban halt meg, amikor pokolgép robbant gépkocsija mellett. Ő volt az ötvenedik áprilisi amerikai áldozat. Közülük 23-an Bagdadban haltak meg a síita Mahdi Hadseregével vívott utcai harcokban.
máj. 1
11:22
Feltehetően amerikai légitámadásban meghalt az al-Kaida szomáliai vezetője (Metropol)
Feltehetően amerikai légitámadásban életét vesztette csütörtökön az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat szomáliai csoportjának vezetője - közölte egy helyi iszlamista parancsnok.
máj. 1
11:56
Az al-Kaida rendezi sorait (Metropol)
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyreállította a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások előtt meglévő, ám azóta megcsappant műveleti képességei egy részét, ami tavaly a pakisztáni és afganisztáni terrorcselekmények számának megugrásához vezetett.
máj. 1
12:01
Újabb orosz csapatok érkeztek Abháziába (Kripto Akadémia)
Újabb orosz csapatok érkeztek csütörtökön Abházia szakadár grúz tartományba - közölte az Interfax orosz hírügynökség védelmi minisztériumi forrásokat idézve. A moszkvai lépés tovább erősíti a feszültséget Oroszország és Grúzia között. Oroszország, azzal vádolva Grúziát, hogy "katonai akciót" készít elő Abházia ellen, kedden jelentette be, hogy növeli kontingensét a tartományban, akárcsak a…
máj. 1
12:02
Angela Merkel német kancellár az idei Károly-díjas (Infostart)
Aachenben ma rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mert a szakszervezetek ebben a belga és holland határhoz közel eső német városban adják át a Károly-díjat Angela Merkel német kancellárnak. Az esemény idejére több globalizáció-ellenes csoport is tüntetést szervezett. A Károly-díj kitüntetettjének méltatóbeszédét a francia államfő mondja - jelenti németországi tudósítónk, Vincze…
máj. 1
12:13
Pokolgépes merénylet Pakisztánban egy iszlamista szervezet ellen (Kripto Akadémia)
Pokolgépes öngyilkos merényletet hajtottak végre csütörtökön az északnyugat-pakisztáni, az afgán határ közelében fekvő törzsi területen egy iszlám fundamentalista szervezet irodája ellen - közölték helyi illetékesek. A támadás a Mozgalom az Erény Erősítésére és a Bűn Kiirtására nevű csoport helyiségeit érte. A szervezet az afganisztáni tálibokhoz hasonló szélsőséges iszlamista nézeteket vall. A…
máj. 1
12:18
Kína - vállatok ellenőrzése kényszermunka miatt (Kripto Akadémia)
Kínában vállalatok ezreit ellenőrzik, hogy foglalkoztatnak-e kényszermunkán gyermekeket - közölte az Új-Kína hírügynökség csütörtökön. Tavaly indították be az ország egészére kiterjedő ellenőrzéseket és e héten a lapjelentések arról tudósítottak, hogy gyerekek ezreit adták el Szecsuán tartományból a sokkal jobb helyzetben lévő Kanton tartományba kényszermunkára. Az ellenőrzések eddig 3629 cégre…
máj. 1
12:36
A Soá Napjára emlékeztek Izraelben (Infostart)
A nácik által végrehajtott népirtásra emlékeztek csütörtökön Izraelben a Soá Napján; a holokauszt nemzetközi emléknapján.
máj. 1
12:52
Moszkvában összeverték Murat Zjazikovot (Kripto Akadémia)
Az egyik moszkvai szállodában összeverték Murat Zjazikov ingusföldi elnököt - jelentette csütörtökön az Eho Moszkvi rádióállomás az ingusetyija.ru független internet-újságra hivatkozva. Zjazikov a hírek szerint Musza Keligov dúsgazdag üzletemberrel verekedett össze, akit az ingusföldi hatóságok szélsőségességgel vádolnak. A politikust testőrei eszméletlen állapotban, szétvert arccal találták meg.…
máj. 1
12:58
A jó karrierista kíméletlen ember (Infostart)
A csehek többsége, pontosan 72 százaléka szerint a könyörtelen, szánalmat nem ismerő emberek futják be a legfényesebb karriert - derült ki a Median közvélemény-kutató intézet felméréséből.
máj. 1
13:42
Robbanás Bagdadban: kilenc halott, 23 sebesült (Kripto Akadémia)
Kilenc iraki halottja és 23 sebesültje volt annak a robbanásnak, amely csütörtökön következett be Bagdadban egy amerikai katonai járőr közelében - közölte az iraki rendőrség. A helyi hatóságok szerint elképzelhető, hogy a sebesültek között vannak amerikaiak is.
máj. 1
14:50
Egy amerikai légicsapásban életét vesztette az al-Kaida szomáliai vezetője (Infostart)
Egy amerikai légicsapásban életét vesztette az al-Kaida szomáliai vezetője. Megfigyelők szerint ez volt az eddigi legsikeresebb akció a tavaly óta dúló lázadás megfékezésére. Az utóbbi hónapokban egyre kegyetlenebbé váló harcok a legtöbb szenvedést a szomáliai civil lakosságnak okozzák.
máj. 1
15:02
Rendőrök támadtak a május elsejét ünneplő szakszervezeti aktivistákra (Infostart)
Törökországban kemény összecsapások kísérték a május elsejei ünnepet. Isztambulban gázálarcot viselo rohamrendorök csaptak le több tízezer szakszervezeti aktivistára. Sok ázsiai országban nem csak a dolgozók ünnepe kapcsán, hanem a növekvo élelmiszerárak ellen tiltakozva vonultak az utcára az emberek.
máj. 1
15:07
Auschwitz borzalma mindent kiüresít (Metropol)
Auschwitzra nekünk, túlélőknek, az utókornak nincs szava, nem találhatunk rá szavakat; a megrendülés, a döbbenet, a rémület üressé tesz minden kijelentést - mondta az egykori auschwitzi koncentrációs táborban csütörtökön, a nemzetközi holokauszt emléknapon tartott megemlékezésen Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
máj. 1
15:30
A kancellár álmai beteljesülnek (Infostart)
A háború utáni Németország nyolc kancellárja közül Angela Merkel a harmadik, aki az aacheni Károly-díjban részesült - emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hasábjain Georg Paul Hefty, a tekintélyes konzervatív napilap magyar származású politikai szemleírója.
máj. 1
15:35
Ismét tüntettek Kínában a Carrefour ellen (Kripto Akadémia)
Ismét tüntetések zajlottak csütörtökön Kínában a Carrefour francia áruházlánc üzletei előtt - jelentette az Új Kína, a kínai állami hírügynökség. Az Új Kína beszámolója szerint a demonstrációk résztvevői a kínai zászlót lengetve Tibet függetlensége és a Carrefour elleni jelszavakat kiáltoztak a vállalat üzletei előtt Csangsában (Changsha), Fucsouban (Fuzhou) és Senjangban (Shenyang). Több helyen a…
máj. 1
15:37
Egyetlen dolgot visz magával a leköszönő államfő (Kripto Akadémia)
Egyetlen tárgyat, egy töltőtollat visz magával a Kremlből Vlagyimir Putyin leköszönő orosz államfő. A politikus, aki elnöki mandátuma lejárta után miniszterelnökként folytatja pályafutását, akár már május 8-án, utódja, Dmitrij Medvegyev beiktatása utáni napon elfoglalhatja az új posztját - olvasható az Argumenti i Fakti című orosz lap online kiadásában.
máj. 1
16:14
Románia: több évtizedes lemaradás a nyugat-európai szinthez képest (Infostart)
Románia évtizedek múlva éri csak el az Európai Unió általános fejlettségi szintjét, áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott éves értékelésében. A londoni elemzői és hitelminősítői közösségben Magyarország euróövezeti csatlakozására 2014-et tartják a legkorábbi lehetséges időpontnak. A magyar adóskockázati besorolás - elsőrendű "A2" - négy fokozattal jobb Romániáénál a Moody's listáján.
máj. 1
16:20
Több száz fiatalkorút dolgoztatnak 70 forintos órabérért (Kripto Akadémia)
Kényszermunkára fogott gyermekek után kutatnak a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, miután egy kínai napilap beszámolója szerint több száz fiatalkorú munkást dolgoztatnak a helyi üzemekben 70 forintos órabérért.
máj. 1
17:16
A szuperdelegátusok Obama mellé állnak (Infostart)
Felére csökkent Barack Obama hátránya a szuperdelegátusok között két hónap alatt Hillary Clintonnal szemben az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben.
máj. 1
17:44
Csökkent Obama hátránya a szuperdelegátusok között (Kripto Akadémia)
Felére csökkent Barack Obama hátránya a szuperdelegátusok között két hónap alatt Hillary Clintonnal szemben az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Hétről hétre többen jelentik be az afro-amerikai szenátor támogatását abból a csaknem 800 szuperdelegáltból, akiknek a nyári konvención döntő szavuk lesz annak eldöntésében, hogy ki legyen a Demokrata Párt jelöltje a novemberi…
máj. 1
18:33
Meghalt az elkülönített randalírozó (Infostart)
Egy erősen ittas férfi hangoskodott és összeveszett több más utassal a Moszkvából Torontóba tartó repülőgépen. A személyzet elkülönítette a randalírozót az utastér első részében, ahol meghalt.
máj. 1
19:36
Katéteres szívvizsgálatot hajtottak végre Abbászon (Metropol)
Katéteres szívvizsgálatot végeztek Mahmúd Abbász palesztin elnökön csütörtökön Jordániában - közölte a politikus szóvivője.
máj. 1
19:50
Öngyilkos merényletek Irakban (Infostart)
Több mint harmincan haltak meg két öngyilkos merényletben Bagdadtól északra. Az iraki hadsereg tájékoztatása szerint a második merénylő akkor hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, amikor az emberek az első robbanásban megsebesültek segítségére siettek.
máj. 1
20:31
Kiugró hispán népességszaporulat az Egyesült Államokban (Kripto Akadémia)
Már nem a bevándorlás, hanem a kiugró népességszaporulat táplálja az Egyesült Államokban a hispán lakosság arányának növekedését - írta a csütörtöki The Wall Street Journal a népességszámlálási hivatal friss adatai alapján.
máj. 1
20:53
Szélsőséges tüntetők zavarták meg Németországban a május elsejei rendezvényeket (Kripto Akadémia)
Szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok zavarták meg csütörtökön több német városban a május elsejei rendezvényeket. A hatóságok közlése szerint Hamburgban, Nürnbergben és a rajna-pfalzi Neustadtban összetűzésekre is sor került a szélsőjobboldali randalírozók, illetve a baloldali ellentüntetők között. Többeket őrizetbe is vettek. Hamburgban és Nürnbergben már kora délelőtt gyülekeztek a…
máj. 1
21:19
Az Egyesült Államok mégsem záratja be a fehérorosz nagykövetséget (Infostart)
Az Egyesült Államok mégsem záratja be a fehérorosz nagykövetséget Washingtonban és a konzulátust New Yorkban, a külügyminisztérium állítólag az utolsó pillanatban megmásította döntését.
máj. 1
21:30
Németországban követelték a szélsőjobboldali pártok betiltását (Infostart)
Németországban a minimálbér bevezetését követelték a legtöbb május elsejei nagygyűlésen. A szónokok követelték a német szélsőjobboldali pártok betiltását is. Az ország nagyvárosaiban rendezett megmozdulásokon mintegy félmillióan vettek részt.
máj. 1
21:39
Több mint harmincan haltak meg két öngyilkos merényletben Bagdadtól északra (Kripto Akadémia)
Két öngyilkos merénylő testére erősített pokolgéppel megölt harmincegy embert, megsebesített 65 másikat csütörtökön Bagdadtól északra. Az iraki hadsereg egyik tisztviselőjének tájékoztatása szerint a Balad Ruz településen történt merényletben a második támadó akkor hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, amikor az emberek az első robbanásban megsebesültek segítségére siettek.
máj. 1
22:39
Több mint harmincan haltak meg két öngyilkos merényletben Bagdadtól északra (Kripto Akadémia)
Két öngyilkos merénylő testére erősített pokolgéppel megölt harmincegy embert, megsebesített 65 másikat csütörtökön Bagdadtól északra, egy kereskedelmi negyedben. Az iraki hadsereg egyik tisztviselőjének tájékoztatása szerint a Dijála tartományban lévő Balad Ruz településen történt merényletben a második támadó akkor hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, amikor az emberek az első…

2008. május 2. péntek

máj. 2
8:11
Újabb légicsapást mért a kurdok állásaira a török hadsereg (Infostart)
Észak-Irakban légicsapást mért a kurdok állásaira a török hadsereg; katonai források szerint több mint 30 harcigép vett részt a hadműveletben.
máj. 2
8:16
Úttörők, titánok és forradalmárok a Time 100-as listáján (Infostart)
Médiamogulok, vallási vezetők, politikusok, tudósok, művészek és mások is helyet kaptak a Time magazin által a világ 100 legbefolyásosabb emberenék nevezett listán. A közelgő olimpia előtt érdekes tény, hogy a dalai láma és a kínai elnök egyaránt a befolyásos személyiségek közé került.
máj. 2
8:38
Korrupciós ügyben hallgatják ki az izraeli kormányfőt (Infostart)
A rendőrség pénteken kihallgatja otthonában Ehud Olmert izraeli kormányfőt egy korrupciós ügyben.
máj. 2
8:40
Hongkongban megkezdődött az olimpiai fáklyastaféta (Infostart)
Hongkongban megkezdődött az olimpiai láng váltófutása. A Kínához tartozó egykori brit koronagyarmaton rendkívüli biztonsági intézkedések mellett vonul végig a láng.
máj. 2
8:48
Zentai betegségre hivatkozva kerülné el a magyarországi eljárást (Infostart)
A háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly azt mondja: beteg, s nem élné túl, ha kiadnák, hogy magyar katonai törvényszék ítélkezzen ügyében - írta internetes oldalán csütörtökön a The Australian című lap.
máj. 2
9:32
Hetven forintos órabérért dolgozó gyermekek Kínában (Infostart)
Kényszermunkára fogott gyermekek után kutatnak a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, miután egy kínai napilap beszámolója szerint több száz fiatalkorú munkást dolgoztatnak a helyi üzemekben 70 forintos órabérért.
máj. 2
9:48
Nagy pofont kapott a Munkáspárt, de "nincs válság" (Infostart)
A Munkáspárt az elmúlt negyven év legrosszabb eredményét érte el a csütörtöki angliai és walesi helyhatósági választásokon.
máj. 2
9:50
Putyin Jelcin tollával ékeskedik (Infostart)
Csupán egy töltőtollat visz magával a Kremlből Vlagyimir Putyin leköszönő orosz államfő. A nevezetes írószerszámot Oroszország első elnöke, Borisz Jelcin ajándékozta utódjának.
máj. 2
11:25
Háromdimenziós fotókat készítenek az amstetteni "Rémségek Házáról" (Metropol)
Háromdimenziós fotókat készít az amstetteni "Rémségek Házáról" az osztrák rendőrség, hogy a felvételek segítségével rekonstruálhassa, hogyan építhette ki a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl mérnök a föld alatti tömlöcöt, és tarthatta azt titokban évtizedeken át.
máj. 2
12:01
Az unió bővítéséről egyeztetnek a közép-európai államfők (Infostart)
Az unió bővítéséről, a gazdaság versenyképességéről és az energetikai kihívásokról egyeztetnek a közép-európai államfők a macedóniai Ohridban. A kétnapos tanácskozáson 18 ország vezetője vesz részt, Magyarországot Sólyom László köztársasági elnök képviseli.
máj. 2
12:45
Az újabb ciszjordániai zsidó települések építésének leállítására szólították fel Izraelt (Infostart)
Az újabb ciszjordániai zsidó települések építésének leállítására szólította fel Izraelt az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország.
máj. 2
13:57
Heten meghaltak egy jemeni robbantásban (Infostart)
Jemenben heten meghaltak, 35-en megsebesültek, amikor pokolgép robbant egy szunnita mecset előtt Szaada városban.
máj. 2
14:55
Elítélték az erőszak alkalmazását a katolikus és az iráni muzulmán teológusok (Infostart)
Közös nyilatkozatban ítélték el az erőszak alkalmazását a katolikus és az iráni muzulmán teológusok a Vatikánban.
máj. 2
15:06
Pekingbe küldte két megbízottját a dalai láma (Infostart)
Pekingbe küldte két megbízottját a dalai láma, hogy a tibeti válságról tárgyaljanak a felelős kínai vezetőkkel.
máj. 2
15:41
Elhunyt a Hitler elleni összeesküvés utolsó résztvevője (Infostart)
A németországi Altenahrban, 90 éves korában elhunyt Philipp von Boeselager báró, az 1944. július 20-i, Hitler elleni merényletkísérletet elkövető csoport belső köréhez tartozó, utolsónak életben maradt összeesküvő.

Keresés